ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΕΜ - ΕΚΘ - ΣΥΝ
ΑΠΘ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
News - ΣΕΜ - ΕΚΘ - ΣΥΝ
Τρίτη, 18 Ιούλιος 2017 11:05

ΑΠΘ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

resized 3

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαιολογίας και Ελληνικής Γλώσσας 2017 διοργανώνεται για πρώτη φορά από την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του ΑΠΘ στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Δομής Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ. Στο Θερινό Σχολείο, που θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιουλίου 2017, συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων του εξωτερικού (Arizona, Cincinnati, Durham, Glendon, Harvard, Michigan, Oxford), που σπουδάζουν αρχαιολογία, ιστορία της τέχνης, ανθρωπολογία, κλασικές σπουδές και ιστορία.

resized 1 1

Στόχοι του προγράμματος είναι η εκμάθηση βασικών στοιχείων επικοινωνίας στη νέα ελληνική γλώσσα με εισαγωγή στο καθημερινό λεξιλόγιο, η εξοικείωση με την ιστορία και αρχαιολογία της Μακεδονίας, η εκπαίδευση σε ζητήματα ανασκαφικής μεθοδολογίας, καθώς και η απόκτηση ειδικών δεξιοτήτων σε σχέση με την τεκμηρίωση, καταγραφή και επεξεργασία ποικίλων κατηγοριών αρχαιολογικών καταλοίπων.

resized 2

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων στη μεθοδολογία και στις τεχνικές ανασκαφής μέσω της πρακτικής άσκησης στην ανασκαφή του προϊστορικού οικισμού της Τούμπας Θεσσαλονίκης, ειδικών σεμιναρίων μακρο- στρωματογραφίας και μικρο-στρωματογραφίας των ανθρωπογενών επιχώσεων, καθώς και μέσω σύγχρονων τεχνικών αποτύπωσης, τεκμηρίωσης και διαχείρισης αρχαιολογικών καταλοίπων (Φωτογραμμετρία, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών - GIS), ταφικής αρχαιολογίας και οστεοαρχαιολογίας, αρχαιοβοτανικής, αρχαιοζωολογίας, μορφολογικής και τεχνολογικής ανάλυσης της κεραμικής.

 

Το πρόγραμμα θα κινηθεί σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας με στόχο την εκμάθηση και ανάπτυξη βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Στον δεύτερο άξονα περιλαμβάνονται διαλέξεις για την ιστορία και αρχαιολογία της περιοχής από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και ειδικά εργαστήρια σχετικά με την καταγραφή, τεκμηρίωση και επεξεργασία διαφορετικών κατηγοριών αρχαιολογικών καταλοίπων από ειδικευμένους συνεργάτες της ανασκαφής. Ο τρίτος άξονας αφορά την πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων στο πεδίο και το εργαστήριο.

 

Περισσότερες πληροφορίες στους συνδέσμους: http://smg.web.auth.gr/wordpress/?page_id=6998

και http://toumba.web.auth.gr/-/index.php/el/

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 18 Ιούλιος 2017 16:29
 
4ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Πρέβεζα 27-29 Ιουλίου 2017
News - ΣΕΜ - ΕΚΘ - ΣΥΝ
Τρίτη, 11 Ιούλιος 2017 16:46

4ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Πρέβεζα 27-29 Ιουλίου 2017

banner web small

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού διοργανώνει στις 27-29 Ιουλίου 2017 το 4ο Τακτικό Συνέδριο στην πόλη της Πρέβεζας, στο Ξενοδοχείο Margarona Royal. Το συνέδριο τελεί Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Συνδιοργανωτές, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Πρέβεζας.

 

Προσκλήθηκαν σημαντικοί ομιλητές, οι οποίοι γνωρίζουν την Ήπειρο και θα «μοιράσουν» την επιστημονική τους γνώση και εμπειρία για τις βασικές θεματικές του συνεδρίου, οι οποίες είναι η προώθηση της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού, η στήριξη και ενθάρρυνση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και διασύνδεσής της στον κόσμο και η δημιουργία συνεργασιών και δικτύων μεταξύ των μελών και των οργανισμών που συνδέονται με το Π.Σ.Η.Ε., τονίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Χρυσόστομος Δήμου.

 

Η Ήπειρος διακρινόταν πάντα, και παραμένει ψηλά στο βάθρο, στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Σε αυτό το συνέδριο θα εκτεθούν έργα, στην αίθουσα ΝΙΚΟΠΟΛΗ του ξενοδοχείου Margarona Royal, του ζωγράφου Γιώργου Θ. Μήτση με θέμα: «Μοναστήρια, εκκλησίες, εξωκλήσια και εικονίσματα της Άνω Δερόπολης». Ο Γιώργος Μήτσης τιμήθηκε το 2014 από την Ακαδημία Αθηνών, ως καλλιτέχνης για το έργο του, το οποίο χαρακτηρίστηκε έργο μεγάλης ιστορικής αξίας.

Τέλος θα βραβευθούν προσωπικότητες από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, Παιδείας, Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Προσφοράς.

Στον επίσημο δείπνο το βράδυ της Παρασκευής, Κύριος Ομιλητής θα είναι η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

 
Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής - Συζήτηση για τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ
News - ΣΕΜ - ΕΚΘ - ΣΥΝ
Παρασκευή, 23 Ιούνιος 2017 16:13

Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής  - Συζήτηση για τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ.

19238103 454492984917443 1884198235276736170 o

Ένα ιστορικό θέμα με διαχρονική σημασία και εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα, σε καιρούς κρίσης και ανασυγκρότησης, αφορά η συζήτηση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα: «Προκλήσεις ανασυγκρότησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ» τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, στις 18:30 στο Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο της οδού Πειραιώς.
 
Ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt.
 
Με αφετηρία την πρόσφατη 70η επέτειο από την εξαγγελία του Σχεδίου Ευρωπαϊκής Ανασυγκρότησης από τον τότε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στρατηγό Τζορτζ Μάρσαλ (5 Ιουνίου 1947), η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο σκεπτικό του Σχεδίου για την ανοικοδόμηση της ερειπωμένης μεταπολεμικής Ευρώπης και στις καινοτομίες που συνδύασαν την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καθιερώνοντάς το ως υπόδειγμα ανασυγκρότησης.
 
Ειδικότερο ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει η περίπτωση της Ελλάδας, καθώς μέσα από την ανασυγκρότηση πέρασε σε νέο στάδιο οικονομικής και πολιτικής οργάνωσης κάνοντας τεράστιο αγώνα να απομακρυνθεί από τη φτώχεια, την πολιτική αστάθεια και τη διεθνή ανασφάλεια. Επειδή το Σχέδιο Μάρσαλ άνοιξε το δρόμο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που φέτος επίσης γιορτάζει τα 60 χρόνια από τη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με τις Συνθήκες της Ρώμης (1957), θα είναι πλούσιες οι αναφορές και στο αρχικό και ουσιαστικό όραμα της Ευρώπης.
 
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με φωτογραφίες από την εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα.
 
Μετά τις βασικές εισηγήσεις των δύο ομιλητών, θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ τους και με το κοινό. Τον συντονισμό της συζήτησης θα έχει η ιστορικός κυρία Κωνσταντίνα Μπότσιου, Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

 
H μακροζωία, ένας προαιώνιος στόχος του ανθρώπου είναι ρεαλιστικός! Το Διεθνές Συνέδριο «Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος» για πρώτη φορά στην Αθήνα, μετά την Ικαρία και τη Σάμο
News - ΣΕΜ - ΕΚΘ - ΣΥΝ
Παρασκευή, 23 Ιούνιος 2017 15:34

H μακροζωία, ένας προαιώνιος στόχος του ανθρώπου είναι ρεαλιστικός!

Το Διεθνές Συνέδριο «Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος» για πρώτη φορά στην Αθήνα, μετά την Ικαρία και τη Σάμο.

Final Poster Longevity

Την έρευνα και τις νεότερες εξελίξεις για την επίτευξη της μακροζωίας και της ευζωίας θα παρουσιάσει στην ιατρική κοινότητα και το ευρύ κοινό το Συνέδριο «Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος» που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Hilton στις 8 & 9 Σεπτεμβρίου 2017, ύστερα από επτά χρόνια διεξαγωγής του στην Ικαρία και ένα χρόνο στη Σάμο.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του γήρατος, στο πλαίσιο της πλούσιας δραστηριότητάς του για τη μελέτη της μακροζωίας, με πρόεδρο τον Καθηγητή Καρδιολογίας, κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη. Φέτος, αποκτά διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή των πλέον διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο και αναμένεται ότι τα συμπεράσματά του θα είναι πολύτιμα για την επέκταση των γνώσεων των ερευνητών.

Η ιατρική επιστήμη αναζητά από την αρχαιότητα παράγοντες ώστε να παρατείνει τη ζωή του ανθρώπου αλλά και να την βελτιώσει, ενώ ερευνά τρόπους παρέμβασης σε σοβαρά νοσήματα που συντομεύουν τη ζωή.

Με την Ικαρία να βρίσκεται στις πέντε ζώνες του πλανήτη με τα υψηλότερα ποσοστά μακροβιότητας, οργανώθηκε και διεξάγεται η μελέτη «ΙΚΑΡΙΑ», από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του γήρατος με στόχο την επιδημιολογική μελέτη όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που προσεγγίζουν το δυνατόν περισσότερο την έννοια της μακροζωίας.

‘Όπως δηλώνει ο Καθηγητής κ. Στεφανάδης «Τα συμπεράσματα της μελέτης «ΙΚΑΡΙΑ» είναι πολύ σημαντικά. Δημοσιεύονται στον έγκυρο διεθνή ιατρικό τύπο. Υπάρχουν 20 δημοσιεύσεις σε μεγάλα ιατρικά περιοδικά. ‘Έχουν βρεθεί παράγοντες που αφορούν στο περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, τη διατροφή, την άσκηση, την ψυχολογία κ.α.»

 
«Ο ουρανός των αρχαίων» Διάλεξη του Μάνου Κιτσώνα στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
News - ΣΕΜ - ΕΚΘ - ΣΥΝ
Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2017 15:58

«Ο ουρανός των αρχαίων» Διάλεξη του Μάνου Κιτσώνα

στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

ΕΙΚ

(Copyright: ΤΑΠΑ / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο):Τηγανόσχημο πήλινο σκεύος με πλούσιο εγχάρακτο διάκοσμο (Π 4974).

 Συνδεόμενες σπείρες συμβολίζουν την αφρισμένη πιθανόν θάλασσα, την οποία διαπλέει κωπήλατο πλοίο και ψάρι. Από το νεκροταφείο της Χαλανδριανής στη Σύρο, 2800-2300 π.Χ. (φάση Κέρου - Σύρου).

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο των συνοδευτικών δράσεων που πλαισιώνουν την περιοδική επετειακή έκθεση «Οδύσσειες», συνεχίζει τη σειρά διαλέξεων που αναλύουν με διεπιστημονικές προσεγγίσεις πτυχές των μυθικών ταξιδιών, όπως περιγράφονται στο έπος της Οδύσσειας, με την ομιλία του Δρ Μάνου Κιτσώνα «Ο ουρανός των αρχαίων».

Η ομιλία θα φωτίσει τις ιδέες και τις γνώσεις των αρχαίων για το Σύμπαν, αντλώντας υλικό και έμπνευση από την ομώνυμη παράσταση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Από τους αρχαίους Αιγύπτιους και του Μινωίτες ναυτικούς μέχρι τον Θαλή τον Μιλήσιο, την κλασική εποχή και την ελληνιστική Αίγυπτο οι εντυπωσιακές ανακαλύψεις των αρχαίων για τον ουρανό και τον κόσμο που μας περιβάλλει έβαλαν τα θεμέλια της  σύγχρονης επιστήμης και της Κοσμολογίας. Πώς ξεκίνησε η “απελευθέρωση” της μελέτης των φυσικών φαινομένων από τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες των αρχαίων λαών και πώς άρχισε η μελέτη τους με ορθολογική μέθοδο; Με αφορμή την αναπαράσταση του ουρανού της εποχής του Οδυσσέα που παρουσιάζεται στην έκθεση για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οδύσσειες», θα παρουσιαστεί επίσης ο τρόπος που πλοηγήθηκε ο Οδυσσέας στα θαλασσινά του ταξίδια σύμφωνα με τον Όμηρο και γιατί ο ουρανός την εποχή του ήταν διαφορετικός από τον σημερινό.

Ο Μάνος Κιτσώνας είναι Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου από το 2014. Πήρε μέρος σε όλα τα στάδια της δημιουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και στην επίβλεψη και παραγωγή περισσότερων από 30 παραστάσεων του Πλανηταρίου από το 2003 μέχρι σήμερα, ενώ συχνά παρουσιάζει τεχνικά και επιστημονικά θέματα σχετικά με τα Πλανητάρια και τη Διαστημική τεχνολογία. Είναι μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Συλλόγου Πλανηταρίων (IPS) και Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων του.

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είσοδος αμφιθεάτρου από Τοσίτσα 1

Email: eam@culture.gr , www.namuseum.gr

Τηλ: 213214 4889

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2017 16:08
 


Σελίδα 1 από 20
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ   Ευχάριστες μουσικές στιγμές προσέφερε ...

Αλίκη Βουγιουκλάκη, 21 χρόνια χωρίς την Αλίκη.
Αλίκη Βουγιουκλάκη,  21 χρόνια χωρίς την Αλίκη.
Αλίκη Βουγιουκλάκη, 21 χρόνια χωρίς την Αλίκη. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι. Τρεις μέρες ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση