ATTICANEWS.GR

Member Area
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ


Την επαναλειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης. Γ. Πατούλης: Άμεσο όραμα και στόχος μας είναι να δημιουργηθεί Κέντρο Φιλοξενίας για τα παιδιά με προβλήματα αυτισμού και νοητικής υσ
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Τρίτη, 07 Φεβρουάριος 2017 18:43

Την επαναλειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης.

Γ. Πατούλης: Άμεσο όραμα και στόχος μας είναι να δημιουργηθεί Κέντρο Φιλοξενίας για τα παιδιά με προβλήματα αυτισμού και νοητικής υστέρησης.

resized sm IMG 1999

Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα για τα παιδιά και τις οικογένειες τους, ξεκίνησε η επαναλειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), μετά από την ουσιαστική παρέμβαση του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γιώργου Πατούλη και την ευγενική χορηγία του Ομίλου «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ».

Τα εγκαίνια επαναλειτουργίας της δομής πραγματοποίησε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης, με την τιμητική παρουσία της κας Σοφίας Δασκαλάκη Μυτιληναίου, της οποίας εξήρε την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά, καθώς με την αμέριστη στήριξή της κατέστη δυνατή η επαναλειτουργία του Κέντρου.

Ο κ. Πατούλης χαιρετίζοντας τη σημαντική αυτή μέρα για τα παιδιά και τις οικογένειες τους τόνισε ότι «η επαναλειτουργία της δομής αποτελεί μία προσωρινή λύση, καθώς άμεσο όραμα και στόχος μας είναι να δημιουργηθεί Κέντρο Φιλοξενίας για τα παιδιά με προβλήματα αυτισμού και νοητικής υστέρησης, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ».
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου εξετάζεται θετικά η πρόταση της Προέδρου του Σωματείου «Αμαρυσία Εστία» κας Σοφίας Κοντοπούλου για τη λειτουργία Κέντρου Ολοήμερης Φροντίδας στο διατηρητέο κτίριο που έχει περιέλθει στο Δήμο.

resized sm FullSizeRender

Η κα Σοφία Δασκαλάκη Μυτιληναίου
εκφράζοντας το αμέριστο ενδιαφέρον της ως πολίτης του Αμαρουσίου, καθώς τα γραφεία του Ομίλου βρίσκονται στο Μαρούσι, υπογράμμισε ότι αναγνωρίζοντας το έργο του κου Πατούλη θέλησε να στηρίξει την προσπάθειά του για την επαναλειτουργία του Κέντρου.

Η Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ κα Ελένη Λέκκα μίλησε για την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής προκειμένου το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ να μετεγκατασταθεί στο Σικιαρίδειο ίδρυμα, καθώς και για την φροντίδα και επιμονή του Δημάρχου προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα στέγασης του Κέντρου. Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοπρέπεια και στην ψυχραιμία με την οποία οι γονείς των παιδιών αντιμετώπισαν το προσωρινό πρόβλημα διακοπής της λειτουργίας της δομής, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό τους και υποστηρίζει τον αγώνα τους.

resized sm FullSizeRender1

Η Πρόεδρος του Σωματείου «Αμαρυσία Εστία» κα Σοφία Κοντοπούλου ευχαρίστησε από καρδιάς τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Πατούλη και την κα Μυτιληναίου και στέλνοντας μήνυμα ενότητας και αγάπης υπογράμμισε ότι το θέμα των παιδιών αυτών δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για αντιπαραθέσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες, ενώ επανέλαβε την πρότασή της να γίνει Κέντρο Ολοήμερης Φροντίδας το διατηρητέο του Δήμου Αμαρουσίου.

Στα εγκαίνια της επαναλειτουργίας του Κέντρου παρέστησαν επίσης:
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρένα Χαλιώτη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Βραχνός και Πέτρος Κόνιαρης και ο επικεφαλής τους μείζονος αντιπολίτευσης Ελευθέριος Μαγιάκης.
Επίσης η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της «Αμαρυσίας Εστίας» Βούλα Τσατσαρούνου και το μέλος Σοφία Σιγάλα, η υπεύθυνη του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Μαριάννα Ζερβάκη, ο μουσικός του Κέντρου Αναστάσιος Τσατσαρούνος, η Εργοθεραπεύτρια Ευφρόσυνη Στουραϊτη, η Ειδική Παιδαγωγός Ντουμπράβκα Λαλίτς και η εθελόντρια Μαρίτα Μυτιληναίου.  

resized sm IMG 1719

resized sm IMG 1998

resized sm IMG 2001

                       

 
Η τέχνη στην υπηρεσία των παιδιών με καρκίνο. Έκθεση & Δημοπρασία έργων Τέχνης για την υποστήριξη της “Φλόγας”
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 19:06

Η τέχνη στην υπηρεσία των παιδιών με καρκίνο.

Έκθεση & Δημοπρασία έργων Τέχνης για την υποστήριξη της “Φλόγας”

 myrogr

          Μια τυχαία συνάντηση μας στα πλαίσια ενός συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη με τον  κ. Σταύρο Μυρωνίδη,  έγινε η αφορμή για την υλοποίηση μιας παλιάς επιθυμίας μας να αξιοποιήσουμε τις μάσκες ακινητοποίησης των παιδιών που υποβάλλονται σε ακτινοβολία, σε μια προσπάθεια να τιμήσουμε και να αναδείξουμε τον αγώνα τους. Φωτογραφία Μάσκας Εδώ
          Η άμεση ανταπόκριση και η ευαισθητοποίηση του κ Σταύρου Μυρωνίδη, Ιδρυτή της MyroGallery, Greek Marble Initiatives κ.α, έδωσε μορφή και πνοή στις μάσκες των παιδιών μας, μετατρέποντας τις σε πραγματικά έργα τέχνης που πολλά έχουν να διδάξουν για πόνο, για δύναμη, για καρτερικότητα, για υπομονή και επιμονή. 
          Η ακτινοθεραπεία είναι ένα από τα βασικά όπλα της επιστήμης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας,  η ραγδαία εξέλιξη της οποίας αυξάνει θεαματικά τα ποσοστά ίασης.  Η ακτινοθεραπεία μπορεί να γίνει αιτία σοβαρών παρενεργειών αν γίνει σε μη κατάλληλους χώρους και εξοπλισμό,  δεδομένου ότι πραγματοποιείται στην ηλικία της ανάπτυξης και εξέλιξης των ιστών.
          Οι μάσκες ακινητοποίησης είναι ατομικές για κάθε παιδί και αποτελούν το βασικό εξοπλισμό προστασίας για την πραγματοποίηση της ακτινοθεραπείας. Κάθε μία μάσκα διαμορφώνεται ξεχωριστά και ειδικά για κάθε παιδί, παίρνει τη μορφή του και το συντροφεύει σε  όλες τις ακτινοθεραπείες στις οποίες υποβάλλεται.  (15-30 περίπου)
          Μάσκες,  που χάρη  στη μεσολάβηση του κ. Πάρη Καπράλου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Οίκου Δημοπρασιών Myro Antiques House, Greek Marble Initiatives κ.α. πέρασαν στα χέρια ταλαντούχων καλλιτεχνών και αποτέλεσαν τη βάση και την έμπνευση για τη δημιουργία μοναδικών και  πραγματικά αξιόλογων έργων τέχνης. 
          Έργα εμπνευσμένων ανθρώπων που συνδέουν την τέχνη με τη συμμετοχή και την αγάπη ανθρώπου σε άνθρωπο. Έργα που στόχο έχουν,  πέρα από τη χαρά και την  αισθητική  της τέχνης,  να στηρίξουν έμπρακτα  και να δώσουν ώθηση και δύναμη στον αγώνα τόσων και τόσων παιδιών, για να κερδίσουν αυτή την ίδια τη ζωή τους.
          Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν για την εικονογράφηση του μοναδικού  Εξειδικευμένου Ακτινοθεραπευτικού  Κέντρου για παιδιά στη χώρα μας, στο Νοσοκομείο Παίδων Π.& Α. Κυριακού στην Αθήνα.
          Οι γονείς και τα παιδιά της Φλόγας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τον κ. Σταύρο Μυρωνίδη, γιατί ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μας καθώς και τον κ Πάρη Καπράλο για τον άψογο και υποδειγματικό συντονισμό και εποπτεία  της όλης προσπάθειας, καθώς και όλους τους καλλιτέχνες που κατέθεσαν την έμπνευση και την αγάπη τους.

--Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φλόγας

Έκθεση & Δημοπρασία έργων Τέχνης για την υποστήριξη της “Φλόγας”

 

Σας προσκαλούμε να παρεβρεθείτε και να λάβετε μέρος στην δημοπρασία έργων τέχνης  που συνδιοργανώνουμε με τον οίκο δημοπρασιών Myrό Antiques House και θα λάβει χώρα την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 στις εννέα το βράδυ (21.00) στους χώρους μας (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης) με στόχο την στήριξη του σημαντικού και πολυσχιδούς έργου του Συλλόγου γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια “Φλόγα”. Στην δημοπρασία συμμετέχουν με έργα τους 29 εικαστικοί καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των εικαστικών τεχνών. Όλα τα έργα (το καθένα ξεχωριστά) έχουν τιμή εκκίνησης 100 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ των σκοπών του Συλλόγου “Φλόγα”. 
Δεκάδες καλλιτέχνες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της  Myrό Gallery, έστειλαν προτάσεις για την υλοποίηση έργων ειδικά για τον σκοπό αυτό, ενώ γνωστοί εικαστικοί πρόσφεραν ως δωρεά έργα τους πολύ μεγαλύτερης αξίας που θα δημοπρατηθούν στην ίδια τιμή εκκίνησης των 100 ευρώ όπως και όλα τα υπόλοιπα, για να συνδράμουν στην καταβαλλόμενη προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων. Για το project δημιούργησαν έργα οι: Κωνσταντίνος Αρώνης Καληάνθη Βογδοπούλου, Έλενα Εφέογλου, Χριστίνα Ζυγούρη, Κριστιάννα Ηλιοπούλου – Χοπιρτεάν, Φλοριάνα Ηλιπούλου, Φίλιππος Καλαμάρας, Γιώτα Καρβουνιάρη, Δήμος Κηπουρός, Στυλιάνα Κατσιάρη, Γιώτα Κότικα, Θάλεια Κρυωνά, Εύη Κυρμακίδου, Χάρης Μαργαρίτης, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Γκίβης Μιχαηλίδης, Θανάσης Μπαμπάνης, Δήμητρα Ξενάκη, Στράτος Πάλλας, Αλεξάνδρα Προβατίδου, Μιχάλης Σισμανίδης, Αντώνης Σμυρνιός, Έλενα Τονικίδη, Κερασία Τουλιάτου, Παναγιώτης Φτάρας. Ξεχωριστής αναφοράς αξίζει η γνωστή  γνωστή Ελληνοαυστραλή ζωγράφος  Chrys Roboras  διαθέτει έργο της υπερδεκαπλάσιας αξίας, το οποίο θα δημοπρατηθεί χωρίς καμία επιφύλαξη (no reserve) με τιμή εκκίνησης των 100 ευρώ. Παρομοίως πράττουν και οι εικαστικοί Στέλλα Ζωγράφου και Γιώργος Καραφωτιάς. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει  η δημοπράτηση  έργου της εκλιπούσας προπτυχιακής χαράκτριας Ιωάννας Χάμου, φοιτήτριας της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στο εργαστήριο του καθηγητή και γνωστού  Έλληνα χαράκτη Ξενή Σαχίνη, και ενός από τα “παιδιά της Φλόγας”. Ο καλλιτεχνικός της κύκλος έκλεισε νωρίς, πριν ολοκληρώσει την πτυχιακή της εργασία, τα έργα της όμως παραμένουν ζωντανά, έχοντας συνεχή παρουσία σε δράσεις της «Φλόγας» όποτε ζητηθεί. 

 

“Η ιδέα της δημοπρασίας προέκυψε από μία συζήτησης του Δημοπράτη κ. Σταύρου Μυρωνίδη, ιδρυτή και Προέδρου του Myrό Antiques House, με την Πρόεδρο της “Φλόγας”  κα. Μαρία Τρυφωνίδου τον περασμένο Ιούνιο.  Έτσι προχωρήσαμε σε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής προς εικαστικούς καλλιτέχνες  για την στήριξη της πρωτοβουλίας μας μέσω της Myrό Gallery. Η Φλόγα μας διέθεσε ειδικές μάσκες που χρησιμεύουν στην θεραπεία των παιδιών, οι οποίες αποτέλεσαν σημείο έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, αλλά σε πλείστες όσες περιπτώσεις και ένθετο υλικό στα έργα τους. Είμαστε απείρως ευγνώμονες σε όλους τους καλλιτέχνες που μας υπέβαλλαν προτάσεις για έργα, ακόμη κι αυτά δεν επελέγησαν για να συμμετέχουν στην έκθεση και την δημοπρασία μας! Προσωπικά βρίσκω ιδιαίτερα συγκινητική την προσέγγιση του πατέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας της Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης Ιωάννας Χάμου, έργο της οποίας μας προσέγγισε  να μας διαθέσει. Καλούμε τους φιλότεχνους να αδράξουν την ευκαιρία και να διεκδικήσουν συλλεκτικά έργα στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή εκκίνησης τους ή σε όσο υψηλότερη θα ήθελαν, συνδράμοντας παράλληλα τον Σύλλογο στον καθημερινό αγώνα ζωής που δίνει μαζί με καρκινοπαθή παιδιά και τις οικογένειες τους”, δήλωσε ο Επιμελητής της  Myrό Gallery και Διευθυντής του τομέα  Τέχνης του  Myrό Antiques House κ. Πάρης Καπράλος

Η διαδικασία
Η δημοπρασία είναι μια δημόσια και ανοικτή διαδικασία που θα λάβει χώρα μία ώρα μετά τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης των έργων προς δημοπράτηση με υπεύθυνο Δημοπράτη τον κ. Σταύρο Μυρωνίδη. Η έκθεση των έργων τέχνης της δημοπρασίας θα εγκαινιαστεί στις 20.00 (οκτώ το βράδυ) την ίδια ημέρα, οπότε θα ξεκινήσουν και οι εγγραφές για τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν. Στις 21.00 (εννέα το βράδυ) θα ξεκινήσει η δημοπρασία. Για να εγγραφείτε χρειάζεται να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα ή το διαβατήριο σας. Κάθε αγορά που θα πραγματοποιήσετε είναι καταληκτική και δεσμευτική. 

Συμμετοχή εξ αποστάσεως
Από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, μπορείτε να δείτε όλα τα έργα στην ειδική ενότητα με τίτλο “Δημοπρασία υπέρ της “Φλόγας” που θα βρείτε στην διεύθυνση www.myroauctions.gr. Στην ενότητα θα βρείτε κάθε έργο ξεχωριστά σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, και λεπτομερείς περιγραφές.  Επιπρόσθετα, μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου, μία ημέρα πριν την διενέργεια δημοπρασίας, μπορείτε να καταθέτετε προσφορές αξιοποιώντας την φόρμα “Make Offer” που υπάρχει κάτω από την αναλυτική περιγραφή κάθε έργου, στην περίπτωση που δεν θα μπορέσετε να παρευρεθείτε στην δημοπρασία. Αν κερδίσετε το  έργο που θα διεκδικήσετε ο Οίκος αναλαμβάνει να σας το αποστείλει σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκεστε. Διαβάστε αναλυτικά τους όρους στην ιστοσελίδα  www.myroauctions.gr

Σχετικά με τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”


Η «Φλόγα» ιδρύθηκε το 1982 από ελάχιστους γονείς παιδιών με καρκίνο και σήμερα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, με γραφεία και εκπροσώπους στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Το σωματείο συμπαραστέκεται στις οικογένειες και για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ο Σύλλογος ενημερώνει και ευαισθητοποιεί την κοινωνία, αναδεικνύει, επισημαίνει, προβάλλει τα προβλήματα και πρώτη συμμετέχει όσο μπορεί στην επίλυση τους, ενώ έχει επανειλημμένως συγκεντρώσει χρήματα και δωρίσει εξοπλισμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στις ειδικές μονάδες Δημόσιων Νοσοκομείων με μόνο σκοπό την αποδοτικότερη θεραπεία των παιδιών με καρκίνο. Περισσότερες πληροφορίες: www.floga.org.gr

Σχετικά με την Myrό Gallery
Η Myrό Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών ( Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, κ.α.) τον Σεπτέμβριο του 2011. Καλλιτεχνικά διευθύνεται από τον Πάρη Καπράλο, Εικαστικό Επιμελητή. Πέντε διακριτοί χώροι συναποτελούν την Myrό Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Ο χώρος δίνει σε νέους ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, ευνοεί συνεργατικά σχήματα μεταξύ καλλιτεχνών, παρουσιάζει πολλά projects και concept εκθέσεις, και παρουσιάζει συχνά εκθέσεις σύγχρονης γλυπτικής και σε συνεργασία με την Greek Marble Initiative. Περισσότερες πληροφορίες: www.myro.gr.

Σχετικά με τον Οίκο Δημοπρασιών Myrό Antiques House
Ο Οίκος Δημοπρασιών Myrό Antiques House προσπαθεί μέσα από τις Δημοπρασίες και τα events που οργανώνει, να εδραιώσει και στην Βόρεια Ελλάδα τον θεσμό της Δημοπρασίας, όπως αυτή εννοείται και πραγματοποιείται σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και ως απάντηση στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Η εταιρεία ηγείται ενός συνόλου δραστηριοτήτων ανάπτυξης, παραγωγής και προβολής ποιοτικής σύγχρονης τέχνης (μέσω της Myrό Gallery, της πλατφόρμας γλυπτικής Greek Marble Initiative και Διεθνών Συμποσίων που φιλοξενεί και διοργανώνει) και να αναδείξει την Ελλάδα διεθνώς μέσω δραστηριοτήτων Real Estate που περιλαμβάνουν την την δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την διάθεση διακεκριμένων ακινήτων και νησιών από ιδιώτες. Ο Οίκος βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου Σουρωτής – Αγίου Αντωνίου, στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Οδηγίες για να έρθετε και κάθε πληροφορία: www.myroauctions.gr

 

 
Μηδενική ανοχή στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. 6 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής.
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 13:02

Μηδενική ανοχή στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

6 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής.

 

16406554 10154216954821905 2203617907686425917 n

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής, που τιμάται κάθε χρόνο παγκοσμίως στις 6 Φεβρουαρίου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) προτάσσει την ανάγκη ανάπτυξης μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

 

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες, κυρίως στις χώρες της Ασίας και της Δυτικής Αφρικής, αλλά και στην Ευρώπη, υφίστανται γενετήσιο ακρωτηριασμό (Female genital mutilation). Η κλειτοριδεκτομή συνιστά ένα από τα είδη του γενετήσιου ακρωτηριασμού, ο οποίος πραγματοποιείται είτε μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, είτε μέχρι την εφηβεία, αλλά και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μιας γυναίκας.

 

Χωρίς αμφιβολία, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστά κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Παράλληλα, οι συνέπειες της κλειτοριδεκτομής είναι ιδιαίτερα αρνητικές, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των γυναικών που την υφίστανται, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και τη σεξουαλική τους ζωή.

 

Την ίδια στιγμή, οι περιπτώσεις σοβαρών μολύνσεων, ακατάπαυστης αιμορραγίας που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο, χρόνιων πόνων, επιπλοκών κατά τον τοκετό ή ακόμη και στειρότητας, συνιστούν ορισμένες μόνο από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στη ζωή των γυναικών.

 

Η ΓΓΙΦ, τιμώντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών, ως μέλη που χρήζουν ίσων ευκαιριών και με όρους έμφυλης ισότητας, εκφράζει το σεβασμό της απέναντι στη γυναικεία φυσιολογία και τονίζει την άμεση ανάγκη οι αντιδημοκρατικές πρακτικές που προσβάλλουν τη γυναικεία υπόσταση, όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών τους οργάνων, να λάβουν τέλος.

 
UNICEF: Ο πιο θανατηφόρος χειμώνας για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο.
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2017 14:04

UNICEF: Ο πιο θανατηφόρος χειμώνας για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο.

Με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η UNICEF καλεί για επείγουσα δράση, προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά στη μεταναστευτική διαδρομή της Λιβύης.

170203a1

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ / ΓΕΝΕΥΗ / ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 3 Φεβρουαρίου 2017 - Ο αριθμός ρεκόρ θανάτων προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, περιλαμβανομένων περίπου 190 παιδιών*, προκάλεσε μια επείγουσα έκκληση από τη UNICEF προς τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευκαιρία της συνάντησής τους σήμερα στη Μάλτα.

Τουλάχιστον 1.354 μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν κατά την περίοδο από το Νοέμβριο 2016 έως το τέλος του Ιανουαρίου 2017 - με την πλειονότητα των θανάτων να συμβαίνουν στην επικίνδυνη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, όπου 1.191 άνθρωποι φέρεται να έχουν χαθεί.** Αυτός είναι σχεδόν 13 φορές ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν για τη διαδρομή αυτή κατά την ίδια περίοδο του 2015-2016. Με τις χειμερινές καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν ακόμα ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αυτή η διαδρομή, αλλά και άλλες ακόμη από την Αίγυπτο και αλλού, θα μπορούσαν να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνες κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση θα είναι το επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέτα της Μάλτας.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που χάνονται στη θάλασσα υπογραμμίζει το μεγάλο κίνδυνο του ταξιδιού από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για τις κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές της Μεσογείου να κάνουν περισσότερα για να τα κρατήσουν ασφαλή», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, JustinForsyth. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής, θα μπορούσαν να σημαίνουν κυριολεκτικά τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες παιδιά που διέρχονται, ή είναι αποκλεισμένα στη Λιβύη. Χρειάζονται επειγόντως δράση τώρα».

Η UNICEF καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να δεσμευτούν για τις ακόλουθες δράσεις για την προστασία των «ξεριζωμένων» παιδιών:

• Αποτροπή της εκμετάλλευσης και εμπορίας των παιδιών.

• Πλήρης συμμόρφωση με την αρχή της «μη επαναπροώθησης», καθώς η επιστροφή των παιδιών στην επικίνδυνη διαδρομή, ή η επιστροφή τους με βάρκες στη Λιβύη χωρίς ένα πραγματικό σχέδιο για την προστασία τους, θα προσθέσει μόνο την επιπλέον ταλαιπωρία τους.

• Δέσμευση πόρων για την ενίσχυση των προγραμμάτων προστασίας των παιδιών στη Λιβύη.

• Επένδυση σε κέντρα υποδοχής και περίθαλψης στη Λιβύη. Τα κέντρα αυτά θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας και δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν για την κράτηση των παιδιών, με βάση τη μεταναστευτική τους κατάσταση.

• Επένδυση σε αξιόπιστα προγράμματα επανεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης, έτσι ώστε οι απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες να μη χρειαστεί να στραφούν σε λαθρεμπόρους και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους.

Η UNICEF εργάζεται κατά μήκος των διαδρομών μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Λιβύης, παρέχοντας στα παιδιά και τις οικογένειες προσφύγων και μεταναστών υπηρεσίες παιδικής προστασίας, νερό και αποχέτευση, εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας και υγιεινής.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, η UNICEF και ο συνεργάτης της Intersos συμμετείχαν στη διάσωση 754 ανθρώπων από τα νερά της Κεντρικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων 148 ασυνόδευτα παιδιά. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, η ιταλική ακτοφυλακή έχει διασώσει 285 παιδιά με την υποστήριξη των UNICEF και Intersos.

 *Ο ακριβής αριθμός των παιδικών θανάτων δεν μπορεί να είναι γνωστός, καθώς πολλά παιδιά πρόσφυγες το 2016 ήταν ασυνόδευτα, με τους θανάτους τους να μην έχουν καταγραφεί ή αναφερθεί.

 **Πηγές: UNHCR και IOM

 
Προγραμματική Σύμβαση για την στήριξη 5.500 ευπαθών οικονομικά οικογενειών στο νησί συνυπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας.
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Πέμπτη, 02 Φεβρουάριος 2017 14:12

Προγραμματική Σύμβαση για την στήριξη 5.500 ευπαθών οικονομικά οικογενειών στο νησί συνυπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας.

resized 1KR

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Πανεπιστημίου Κρήτης η οποία θα ωφελήσει 5.500 ευπαθείς οικονομικά οικογένειες που αριθμούν 17.000 περίπου άτομα, συνυπέγραψαν σήμερα στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας. Η σύμβαση που υπογράφηκε αφορά τη σωστή διατροφή και την αγωγή υγείας και υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης "Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής Συνδρομής, Διοικητικές Δαπάνες και παροχή Συνοδευτικών μέτρων 2015-2016, Κοινωνικής Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης". Η πράξη χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) και σκοπός του έργου είναι η υλοποίηση των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους της Περιφέρειας Κρήτης, για τον τομέα παροχής διατροφικών συμβουλών, συμβουλών υγιεινής και ασφάλειας προς τους δικαιούχους του Προγράμματος για θέματα υγείας, διατροφής και πρόληψης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι η συνεχής συνεργασία ανάμεσα στη Περιφέρεια Κρήτης και τα Ερευνητικά, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού ωφελούν κοινωνικο-οικονομικά το νησί, ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη συνεργασία και θα αποβεί προς όφελος όλων των ανθρώπων που χρειάζονται ιδιαίτερης προσοχής και επιμέλειας.

resized 2KR

Αμέσως μετά την υπογραφή της Προγραμματικής σύμβασης έγιναν δηλώσεις στα ΜΜΕ και συγκεκριμένα:

Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης: «Για μια ακόμα φορά η Περιφέρεια αποδεικνύει ότι πρέπει να συνεργάζεται με τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού. Σήμερα υπογράψαμε με τον κ. Πρύτανη την σημαντική προγραμματική σύμβαση που έρχεται να βοηθήσει όλους τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και παίρνουν τρόφιμα από το πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια. Εμείς συνεχίζουμε την συνεργασία με τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μας κάνουν υπερήφανους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρύτανη, στους καθηγητές, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις υπηρεσίες μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης».

-Οδυσσέας Ζώρας Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης: «Η Περιφέρεια Κρήτης για άλλη μια φορά συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο, αφορά ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, την σίτιση των απόρων. Η Περιφέρεια Κρήτης με πρωτοβουλία της έχει εξασφαλίσει κονδύλια για να καλύψει τόσο την σίτιση όσο και να έχουν σωστή υγεία. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναλαμβάνει μαζί με την κα. Χατζή και τον κ. Φιλαλήθη, να εκπαιδεύσουν τους απόρους σε σημαντικά θέματα που αφορούν την διατροφή και την υγιεινή. Πρόκειται για μια επιτυχημένη συνεργασία και θα αποβεί προς όφελος αυτών των ανθρώπων που χρειάζονται ιδιαίτερης προσοχής και επιμέλειας».

-Λήδα Χατζή επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας διατροφής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Εδώ και έξι μήνες δουλεύουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και υγείας ανθρώπων οι οποίοι είναι άποροι. Ένα πρόγραμμα που αφορά 5.500 χιλιάδες οικογένειες στη Κρήτη που λαμβάνουν τρόφιμα, και εμείς ερχόμαστε τώρα να τους εκπαιδεύσουμε πως θα πρέπει να τρέφονται σωστά, να προσέχουν την διατροφή τους σε σχέση με την υγεία τους. Η Κρήτη δυστυχώς είναι η πρωταθλήτρια στη παιδική παχυσαρκία και στην παχυσαρκία ανηλίκων στον κόσμο. Τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Κρήτη είναι παχύσαρκα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε ως φαινόμενο αλλά χρειάζεται να είναι διαρκής η προσπάθεια από όλους τους φορείς».

Τάσος Φιλαλήθης ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης: «Είναι μια σημαντική στιγμή για το Πανεπιστήμιο αυτό το άνοιγμα προς τα έξω. Να βοηθήσουμε την Περιφέρεια να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στο πρόγραμμα βοήθειας προς τους απόρους. Το Πανεπιστήμιο μπορεί να βάλει την δική του τεχνογνωσία όσο αφορά την σωστή διατροφή, την αγωγή υγείας, την βελτίωση της υγείας και έχουμε ανάγκη να φροντίσουμε τις λεπτομέρειες για να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο υγείας στον τόπο μας».

Σπύρος Επιτροπάκης διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης: «Η σημερινή προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε αφορά όλους τους ωφελουμένους 5.500 οικογένειες στο νησί, περίπου 17.000 άτομα, που λαμβάνουν τρόφιμα από αυτό το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και έχει παραταθεί για το 2017, παράλληλα στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων θα εκδοθεί και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα μοιραστεί στους δικαιούχους. Η επιδίωξη μας είναι η συνέχιση της συνεργασίας και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο μας δίνει την επιστημονική τεχνογνωσία στην υπηρεσία που πρέπει να ανταποκριθεί επιτυχώς σε τέτοια προγράμματα».

resized 3KR

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης θα πραγματοποιηθούν ημερίδες στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης για θέματα σωστής διατροφής π.χ. μεσογειακή διατροφή, παραδοσιακές συνταγές, οικιακή οικονομία κλπ. Επιπλέον, θα εκδοθεί φυλλάδιο που θα απευθύνεται στους ωφελούμενους του Προγράμματος ΕΠ ΕΒΥΣ και θα περιλαμβάνει συμβουλές για την υγιεινή διατροφή και την οικιακή οικονομία.

Στην σημερινή υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης παρούσες ήταν επίσης η Εύα Νεοφώτιστου συνεργάτης Πανεπιστήμιου Κρήτης και Ειρήνη Μαγουλάκη στέλεχος Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης.

 


Σελίδα 10 από 412
"Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!
  "Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!    Παντρεύοντας την ...

Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston; Το 2005, ο Brad Pitt και η Jennifer Aniston αποφάσισαν να χωρίσουν, έπειτα από πέντε χρόνια έγγαμου βίου.  ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση