ATTICANEWS.GR

Member Area
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ


UNICEF: Ο πιο θανατηφόρος χειμώνας για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο.
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2017 14:04

UNICEF: Ο πιο θανατηφόρος χειμώνας για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο.

Με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της ΕΕ, η UNICEF καλεί για επείγουσα δράση, προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά στη μεταναστευτική διαδρομή της Λιβύης.

170203a1

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ / ΓΕΝΕΥΗ / ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 3 Φεβρουαρίου 2017 - Ο αριθμός ρεκόρ θανάτων προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, περιλαμβανομένων περίπου 190 παιδιών*, προκάλεσε μια επείγουσα έκκληση από τη UNICEF προς τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευκαιρία της συνάντησής τους σήμερα στη Μάλτα.

Τουλάχιστον 1.354 μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν κατά την περίοδο από το Νοέμβριο 2016 έως το τέλος του Ιανουαρίου 2017 - με την πλειονότητα των θανάτων να συμβαίνουν στην επικίνδυνη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, όπου 1.191 άνθρωποι φέρεται να έχουν χαθεί.** Αυτός είναι σχεδόν 13 φορές ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν για τη διαδρομή αυτή κατά την ίδια περίοδο του 2015-2016. Με τις χειμερινές καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν ακόμα ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αυτή η διαδρομή, αλλά και άλλες ακόμη από την Αίγυπτο και αλλού, θα μπορούσαν να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνες κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση θα είναι το επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέτα της Μάλτας.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που χάνονται στη θάλασσα υπογραμμίζει το μεγάλο κίνδυνο του ταξιδιού από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για τις κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές της Μεσογείου να κάνουν περισσότερα για να τα κρατήσουν ασφαλή», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, JustinForsyth. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής, θα μπορούσαν να σημαίνουν κυριολεκτικά τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες παιδιά που διέρχονται, ή είναι αποκλεισμένα στη Λιβύη. Χρειάζονται επειγόντως δράση τώρα».

Η UNICEF καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να δεσμευτούν για τις ακόλουθες δράσεις για την προστασία των «ξεριζωμένων» παιδιών:

• Αποτροπή της εκμετάλλευσης και εμπορίας των παιδιών.

• Πλήρης συμμόρφωση με την αρχή της «μη επαναπροώθησης», καθώς η επιστροφή των παιδιών στην επικίνδυνη διαδρομή, ή η επιστροφή τους με βάρκες στη Λιβύη χωρίς ένα πραγματικό σχέδιο για την προστασία τους, θα προσθέσει μόνο την επιπλέον ταλαιπωρία τους.

• Δέσμευση πόρων για την ενίσχυση των προγραμμάτων προστασίας των παιδιών στη Λιβύη.

• Επένδυση σε κέντρα υποδοχής και περίθαλψης στη Λιβύη. Τα κέντρα αυτά θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας και δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν για την κράτηση των παιδιών, με βάση τη μεταναστευτική τους κατάσταση.

• Επένδυση σε αξιόπιστα προγράμματα επανεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης, έτσι ώστε οι απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες να μη χρειαστεί να στραφούν σε λαθρεμπόρους και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους.

Η UNICEF εργάζεται κατά μήκος των διαδρομών μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Λιβύης, παρέχοντας στα παιδιά και τις οικογένειες προσφύγων και μεταναστών υπηρεσίες παιδικής προστασίας, νερό και αποχέτευση, εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας και υγιεινής.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, η UNICEF και ο συνεργάτης της Intersos συμμετείχαν στη διάσωση 754 ανθρώπων από τα νερά της Κεντρικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων 148 ασυνόδευτα παιδιά. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, η ιταλική ακτοφυλακή έχει διασώσει 285 παιδιά με την υποστήριξη των UNICEF και Intersos.

 *Ο ακριβής αριθμός των παιδικών θανάτων δεν μπορεί να είναι γνωστός, καθώς πολλά παιδιά πρόσφυγες το 2016 ήταν ασυνόδευτα, με τους θανάτους τους να μην έχουν καταγραφεί ή αναφερθεί.

 **Πηγές: UNHCR και IOM

 
Προγραμματική Σύμβαση για την στήριξη 5.500 ευπαθών οικονομικά οικογενειών στο νησί συνυπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας.
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Πέμπτη, 02 Φεβρουάριος 2017 14:12

Προγραμματική Σύμβαση για την στήριξη 5.500 ευπαθών οικονομικά οικογενειών στο νησί συνυπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας.

resized 1KR

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Πανεπιστημίου Κρήτης η οποία θα ωφελήσει 5.500 ευπαθείς οικονομικά οικογένειες που αριθμούν 17.000 περίπου άτομα, συνυπέγραψαν σήμερα στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας. Η σύμβαση που υπογράφηκε αφορά τη σωστή διατροφή και την αγωγή υγείας και υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης "Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής Συνδρομής, Διοικητικές Δαπάνες και παροχή Συνοδευτικών μέτρων 2015-2016, Κοινωνικής Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης". Η πράξη χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) και σκοπός του έργου είναι η υλοποίηση των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους της Περιφέρειας Κρήτης, για τον τομέα παροχής διατροφικών συμβουλών, συμβουλών υγιεινής και ασφάλειας προς τους δικαιούχους του Προγράμματος για θέματα υγείας, διατροφής και πρόληψης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι η συνεχής συνεργασία ανάμεσα στη Περιφέρεια Κρήτης και τα Ερευνητικά, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού ωφελούν κοινωνικο-οικονομικά το νησί, ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη συνεργασία και θα αποβεί προς όφελος όλων των ανθρώπων που χρειάζονται ιδιαίτερης προσοχής και επιμέλειας.

resized 2KR

Αμέσως μετά την υπογραφή της Προγραμματικής σύμβασης έγιναν δηλώσεις στα ΜΜΕ και συγκεκριμένα:

Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης: «Για μια ακόμα φορά η Περιφέρεια αποδεικνύει ότι πρέπει να συνεργάζεται με τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού. Σήμερα υπογράψαμε με τον κ. Πρύτανη την σημαντική προγραμματική σύμβαση που έρχεται να βοηθήσει όλους τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και παίρνουν τρόφιμα από το πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια. Εμείς συνεχίζουμε την συνεργασία με τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μας κάνουν υπερήφανους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρύτανη, στους καθηγητές, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις υπηρεσίες μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης».

-Οδυσσέας Ζώρας Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης: «Η Περιφέρεια Κρήτης για άλλη μια φορά συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο, αφορά ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, την σίτιση των απόρων. Η Περιφέρεια Κρήτης με πρωτοβουλία της έχει εξασφαλίσει κονδύλια για να καλύψει τόσο την σίτιση όσο και να έχουν σωστή υγεία. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναλαμβάνει μαζί με την κα. Χατζή και τον κ. Φιλαλήθη, να εκπαιδεύσουν τους απόρους σε σημαντικά θέματα που αφορούν την διατροφή και την υγιεινή. Πρόκειται για μια επιτυχημένη συνεργασία και θα αποβεί προς όφελος αυτών των ανθρώπων που χρειάζονται ιδιαίτερης προσοχής και επιμέλειας».

-Λήδα Χατζή επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας διατροφής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Εδώ και έξι μήνες δουλεύουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και υγείας ανθρώπων οι οποίοι είναι άποροι. Ένα πρόγραμμα που αφορά 5.500 χιλιάδες οικογένειες στη Κρήτη που λαμβάνουν τρόφιμα, και εμείς ερχόμαστε τώρα να τους εκπαιδεύσουμε πως θα πρέπει να τρέφονται σωστά, να προσέχουν την διατροφή τους σε σχέση με την υγεία τους. Η Κρήτη δυστυχώς είναι η πρωταθλήτρια στη παιδική παχυσαρκία και στην παχυσαρκία ανηλίκων στον κόσμο. Τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Κρήτη είναι παχύσαρκα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε ως φαινόμενο αλλά χρειάζεται να είναι διαρκής η προσπάθεια από όλους τους φορείς».

Τάσος Φιλαλήθης ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης: «Είναι μια σημαντική στιγμή για το Πανεπιστήμιο αυτό το άνοιγμα προς τα έξω. Να βοηθήσουμε την Περιφέρεια να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στο πρόγραμμα βοήθειας προς τους απόρους. Το Πανεπιστήμιο μπορεί να βάλει την δική του τεχνογνωσία όσο αφορά την σωστή διατροφή, την αγωγή υγείας, την βελτίωση της υγείας και έχουμε ανάγκη να φροντίσουμε τις λεπτομέρειες για να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο υγείας στον τόπο μας».

Σπύρος Επιτροπάκης διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης: «Η σημερινή προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε αφορά όλους τους ωφελουμένους 5.500 οικογένειες στο νησί, περίπου 17.000 άτομα, που λαμβάνουν τρόφιμα από αυτό το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και έχει παραταθεί για το 2017, παράλληλα στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων θα εκδοθεί και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα μοιραστεί στους δικαιούχους. Η επιδίωξη μας είναι η συνέχιση της συνεργασίας και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο μας δίνει την επιστημονική τεχνογνωσία στην υπηρεσία που πρέπει να ανταποκριθεί επιτυχώς σε τέτοια προγράμματα».

resized 3KR

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης θα πραγματοποιηθούν ημερίδες στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης για θέματα σωστής διατροφής π.χ. μεσογειακή διατροφή, παραδοσιακές συνταγές, οικιακή οικονομία κλπ. Επιπλέον, θα εκδοθεί φυλλάδιο που θα απευθύνεται στους ωφελούμενους του Προγράμματος ΕΠ ΕΒΥΣ και θα περιλαμβάνει συμβουλές για την υγιεινή διατροφή και την οικιακή οικονομία.

Στην σημερινή υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης παρούσες ήταν επίσης η Εύα Νεοφώτιστου συνεργάτης Πανεπιστήμιου Κρήτης και Ειρήνη Μαγουλάκη στέλεχος Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης.

 
H ELBISCO στο πλευρό των προσφύγων και των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Πέμπτη, 02 Φεβρουάριος 2017 14:08

Η ELBISCO στηρίζει όσους έχουν ανάγκη.

 

Προσφορά προϊόντων της εταιρίας στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλκίδας.

Elbisco Logo

Η ELBISCO στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, συνεισφέρει συστηματικά στην κάλυψη επισιτιστικών αναγκών των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως και άλλων κοινωνικά ευπαθών ομάδων, μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Τον Ιανουάριο, η ELBISCO προσέφερε συνολικά περισσότερα από 21.000 πακέτα φρυγανιές και κράκερς Elite αλλά και μπισκότα Αλλατίνη στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Χαλκίδας.

 

Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας της ELBISCO με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ΜΚΟ και φορείς που ασκούν ανθρωπιστική δράση. Από το 2016 μέχρι σήμερα, η ELBISCO έχει προσφέρει περισσότερα από 170.000 πακέτα προϊόντων της, για τη στήριξη δράσεων και πρωτοβουλιών στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

ELBISCO A.E.

Η ELBISCO A.Ε. διαθέτει μερικές από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες μάρκες στην Ελλάδα, όπως Κρις Κρις, Elite, Αλλατίνη, Βοσινάκη και Forma. Για την ELBISCO Α.Ε., η αναζήτηση της προϊοντικής ανανέωσης και της καινοτομίας αποτελεί τον κεντρικό άξονα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η εταιρεία, με μία μακρόχρονη πορεία στην αγορά τροφίμων, εστιάζει στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων που προσφέρουν γευστική απόλαυση αλλά και Υψηλή Διατροφική Αξία, δίνοντας προτεραιότητα στην ποιότητα και την ασφάλεια.

 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» - Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε την εξαφάνιση ούτε ενός παιδιού.
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 18:59

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» - Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε την εξαφάνιση ούτε ενός παιδιού.

Την ανάγκη καταγγελίας των περιστατικών εξαφάνισης παιδιών προσφύγων και μεταναστών ανέδειξε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «Missing Children Europe», στο Συνέδριο «Χαμένοι στη Μετανάστευση» που έλαβε χώρα στη Μάλτα.

 
resized 20170126 125112
 
 
 

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2017

Στο Συνέδριο «Χαμένοι στη Μετανάστευση: Εργαζόμαστε από κοινού για την προστασία των Παιδιών από τις Εξαφανίσεις » συμμετείχε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στις 25-26 Ιανουαρίου στη Μάλτα, στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για θέματα μετανάστευσης και ασύλου που έλαβε χώρα παράλληλα στο πλαίσιο της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

 

Στόχος του Συνεδρίου, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «Missing Children Europe» σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Προέδρου της Μάλτας «Foundation for the Wellbeing of Society», ήταν να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των εξαφανίσεων των παιδιών μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς, ανάμεσά τους τον Έλληνα Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα, να θέσουν σε προτεραιότητα τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών μεταναστών και προσφύγων.

resized 20170126 193928

Λίγες μέρες νωρίτερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «Missing Children Europe» και του ΔΣ του συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή εκστρατεία  «Μιλώντας για όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν: Ένα αόρατο φαινόμενο: 10.000 παιδιά πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη» απευθύνοντας ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ενόψει της Άτυπης Συνάντησης Υπουργών στη Μάλτα.

 

Με αφορμή ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στις 20 Ιανουαρίου 2017 προς απάντηση αυτής της επιστολής, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει ότι μάχεται διαχρονικά και αποκλειστικά για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των παιδιών πάνω και πέρα από κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες,κάτι που έχει αποδείξει στην πράξη μέσα από 21 χρόνια αδιάλειπτων δράσεων για τα παιδιά. Η εναρκτήρια ομιλία της Προέδρου της Μάλτας στο Συνέδριο επιβεβαιώνει άλλωστε με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες που έθεσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω της συγκεκριμένης επιστολής  προς τον αρμόδιο Υπουργό.

resized IMG 0032

«Τα ασυνόδευτα παιδιά εξαρτώνται απόλυτα από τις κυβερνήσεις μας, τις αρχές μας και τις πολιτικές μας» τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της η Πρόεδρος της Μάλτας, κα Marie-Louise Coleiro Preca, που στάθηκε στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της προστασίας των παιδιών παρά τα ανησυχητικά στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν ένα περίπου χρόνο η Europol κάνοντας λόγο για 10.000 εξαφανισμένα ασυνόδευτα παιδιά σε όλη την Ευρώπη. 

 

«Η αξιοπρέπεια των παιδιών δεν μπορεί να είναι ένα παραμύθι ή απλά μια κοινοτυπία. Αν ένα παιδί της οικογένειας μας εξαφανιστεί, χάνεται όλος ο κόσμος γύρω μας. Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε την εξαφάνιση ούτε ενός παιδιού» σημείωσε με εμφατικό τρόπο η Πρόεδρος της Μάλτας, κα Marie-Louise Coleiro Preca, η οποία μία μέρα νωρίτερα είχε υποδεχτεί στο Προεδρικό Παλάτι τον Πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τον Επικεφαλής των Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού, Επίτιμο Πρέσβυ, κ. Marc Van den Reeck, με επίκεντρο τη συνεργασία των δύο πλευρών σε ζητήματα παιδικής προστασίας (δείτεεδώ).

resized IMG 0034

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» οργάνωσε ένα από τα workshops του συνεδρίου με τη συμμετοχή των οργανισμών «Child Focus» και «Telefono Azzurro» που λειτουργούν την Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 στο Βέλγιο και την Ιταλία, αντίστοιχα, με θέμα τα ελάχιστα εκείνα κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται στη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στις περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων.

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ελληνικού Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τις καλές πρακτικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαφανίσεων παιδιών εν μέσω της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, αναλύοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που οδηγούν στην αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης του φαινομένου.

resized IMG 0036

«Δυστυχώς τις περισσότερες φορές τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναζήτησης μέσα από την Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 και τις αρμόδιες αρχές. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να καταλήγουν στα αζήτητα με τον κίνδυνο να πέσουν θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας. Στις περιπτώσεις που ειδοποιηθήκαμε κινητοποιηθήκαμε άμεσα και σε συνεργασία με τις αρχές εντοπίσαμε τα παιδιά με 100% επιτυχία» τόνισε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

 

Ωστόσο, μόνο το 2016 από τον συνολικό αριθμό των 170 αιτημάτων για την υποστήριξη ερευνών για εξαφανισμένα παιδιά, μόνο 33 περιστατικά εξαφάνισης παιδιών προσφύγων και μεταναστών καταγγέλθηκαν στην γραμμή 116000 που συντονίζει στην Ελλάδα ο Οργανισμός, ενδεικτικό του χαμηλού αριθμού καταγγελιών και κινητοποίησης γι' αυτά τα παιδιά.

 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους ο αρμόδιοςΕπίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, μη-κυβερνητικοί φορείς, κύριοι διαμορφωτές πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμφώνησαν στην ανάγκη εντονότερης και συστηματικότερης συνεργασίας της κοινωνίας των πολιτών με τις κυβερνήσεις  για την προστασία των παιδιών. Στο επίκεντρο τέθηκαν καλές και κακές πρακτικές καταδεικνύοντας το γεγονός ότι η πρακτική δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποτελεί την ειδοποιό διαφορά προκειμένου τα παιδιά πρόσφυγες να σωθούν και να κερδίσουν μια ευκαιρία στη ζωή τους από το να την χάσουν με τραγικό τρόπο ή να οδηγηθούν στην εκμετάλλευση.

 

Τα ελάχιστα κριτήρια συνεργασίας που διατυπώθηκαν με τη μορφή συστάσεων (recommendations) ως αποτέλεσμα του workshop που συντόνισε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι τα παρακάτω:

 

● Οι ασυνόδευτοι εξαφανισμένοι ανήλικοι θα πρέπει πάνω απ' όλα να αντιμετωπίζονται ως εξαφανισμένα παιδιά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρχές.

● Η καταγγελία των περιστατικών στις αρχές και στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γραμμών 116000 αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην εύρεση και προστασία των παιδιών.

● Η συνεργασία των φορέων με τις αρχές μέσα από επίσημες και καλά συντονισμένες διαδικασίες για την αποτελεσματικότητα ανταπόκρισης και πρόληψης του φαινομένου.

● Η παροχή έγκαιρης πληροφόρησης ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και η ανάγκη χρήσης πιστοποιημένων διαδικασιών.

● Σωστή ενημέρωση στα παιδιά και τις οικογένειες, αλλά και στους αρμόδιους φορείς για τη λειτουργία υπαρχουσών υποδομών και εργαλείων αναζήτησης και προστασίας των παιδιών.

● Η διασυνοριακή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων.

● Η ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών συνηγορίας (advocacy) σε εθνικό επίπεδο για την χρήση των υπαρχουσών συστημάτων παιδικής προστασίας και σχετικών πρωτόκολλων συνεργασίας.

 

Τα συμπεράσματα και οι πλήρεις συστάσεις του Συνεδρίου θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα http://www.lostinmigration.eu/Recommendations

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 19:06
 
Στον Δήμο Σαρωνικού ανθίζει το εθελοντικό κίνημα. Δήμαρχος Σαρωνικού: «η τοπική μας κοινωνία διαθέτει περίσσευμα ανθρωπιάς, ευαισθησίας και συνείδησης».
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 13:16

Στον Δήμο Σαρωνικού ανθίζει το εθελοντικό κίνημα.

Δήμαρχος Σαρωνικού: «η τοπική μας κοινωνία διαθέτει περίσσευμα ανθρωπιάς, ευαισθησίας και συνείδησης».

resized IMG 2839

Ιδιαίτερα ανεπτυγμένο είναι το εθελοντικό κίνημα στο Δήμο Σαρωνικού, όπως επιβεβαιώνεται συστηματικά από τις ενέργειες που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο. Στη διάρκεια του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες εθελοντικές δράσεις, με τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων και φορέων, δημοτικών υπηρεσιών, σχολείων, τοπικών επιχειρήσεων και πολιτών του Δήμου. Στο επίκεντρο των δράσεων βρέθηκαν κοινωφελείς σκοποί, όπως η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση του δημοσίου χώρου, αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων των ζώων.

resized IMG 2840

Ειδικότερα, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, εθελοντικές δράσεις υλοποιήθηκαν από ομάδες, φορείς και οργανισμούς όπως: Σύλλογοι Γονέων Σχολείων Σαρωνίδας, Σύλλογος Πανοράματος Σαρωνίδας, Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρωνίδας, Νέοι Εθελοντές σε Δράση «Young Volunteers in Action», Ζαχαροπλαστείο «Αμάραντος», διαδικτυακή εφημερίδα «Παλμογράφος», CISV, Εθελοντές φοιτητές GR, IB & College, Εθελοντές Πυρασφάλειας Σαρωνίδας, ΝΟΣ, St Laurence School, Εθελόντριες Κουζίνας Αγίων Θεοδώρων Αναβύσσου, Σύλλογος Άγιος Γεώργιος Παλαιάς Φώκαιας, Ομάδα Εθελοντών Δήμου Σαρωνικού, Ναυταθλητικός Όμιλος Σαρωνίδας, ΕΠΑΖ Φιλοζωικό Σωματείο, Κοινωνική Στήριξη, Λύκειο Αναβύσσου, Α.Τ.Ε. Σύλλογος «Δήμητρα», «Βοήθεια στο Σπίτι» Δήμου Σαρωνικού, Εθελοντές – Βιβλιοθήκη, Σεμινάρια, Σκάκι, Ιματιοθήκη, Ρεσιτάλ -, Δημοτική Κοινότητα Σαρωνίδας, Κομμωτήριο «Δήμητρα», Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής, Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων, WIGS, Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, 2ο Νηπιαγωγείο Σαρωνίδας, διαδικτυακή εφημερίδα «Paraktios.gr», εφημερίδα «Ντελάλης», Στέλλα Ευγένα- Εικαστικός.

resized IMG 2843

 Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, ανέφερε σχετικά: «Ο εθελοντισμός είναι η κορυφαία έκφραση του ρόλου του ενεργού πολίτη, σε τοπικό αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο. Είναι ένα κίνημα που υπηρετεί τον κοινό στόχο για μια πιο δίκαιη και συνεκτική κοινωνία, για έναν κόσμο που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Στο Δήμο Σαρωνικού δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπερήφανοι για την εθελοντική δραστηριότητα που αναπτύσσεται, σε κάθε κοινότητα και σε κάθε γειτονιά. Τόσο το εύρος των δράσεων, όσο και ο αριθμός των ανθρώπων που προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο και την ενέργειά τους σε κοινωφελείς σκοπούς, δείχνει ότι η τοπική μας κοινωνία διαθέτει περίσσευμα ανθρωπιάς, ευαισθησίας και συνείδησης. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους συμπολίτες μου, που είτε ομαδικά είτε ατομικά συμμετείχαν σε εθελοντικές δράσεις τη χρονιά που πέρασε. Ως Δημοτική Αρχή θα είμαστε πάντα πρόθυμοι αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε εθελοντική προσπάθεια, με την πεποίθηση ότι όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να ξεπερνάμε δυσκολίες και να κάνουμε καθημερινά τον τόπο μας καλύτερο.»

resized IMG 2834

resized IMG 2833

 


Σελίδα 6 από 407
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση