ATTICANEWS.GR

Member Area
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Παρασκευή, 12 Μάιος 2017 16:10

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ  ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 resized 4556

 

Θεατρική παράσταση «ανέβασαν» για πρώτη φορά,  μέλη των 11 Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα από τον κόσμο που παρευρέθηκε χθες στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

 resized 5667

Τα μέλη των Κέντρων Αγάπης του Δήμου Πειραιά, παρουσίασαν την κλασσική κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη», υπό την καθοδήγηση του θεατρικού παραγωγού-σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Κοντοδήμου.

 resized 5689

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά της στο Ε1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης η κυρία Ευαγγελία Λιόλιου, ενώ τα μέλη που συμμετείχαν στην παράσταση,  έλαβαν έπαινο εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, από τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Νίκο Πλατανησιώτη και την Προϊσταμένη των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης κα Ευαγγελία Πετράκου.

 resized 7889

Ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης, δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης για την προσπάθεια, το μεράκι και τη διάθεση που έδειξαν, προκειμένου να παρουσιάσουν για πρώτη φορά ένα δύσκολο μάλιστα έργο,  του αρχαίου Ελληνικού θεάτρου. Συγχαρητήρια αξίζουν στον σκηνοθέτη που δούλεψε εθελοντικά με τα μέλη μας και κατάφεραν να μας εντυπωσιάσουν. Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά, κατέχουν την πρώτη θέση σε όλη τη χώρα. Χαίρομαι γιατί καταρρίπτεται ο μύθος, ότι οι πολίτες που εκπροσωπούν την τρίτη ηλικία είναι «ανενεργοί». Ως Δημοτική Αρχή αποδεικνύουμε το ακριβώς αντίθετο, δίνοντας έμφαση τα τελευταία 2,5 χρόνια στην υλοποίηση ψυχαγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν στα μέλη μας, να εκφράζονται μέσα από οποιαδήποτε μορφής τέχνη. Παράλληλα περνάμε και ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι ανεξάρτητα από την ηλικία που αναγράφει η ταυτότητά μας, η δημιουργική απασχόληση αποτελεί δικαίωμα όλων».

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Δημοτική Σύμβουλος κα Μελίνα Αμαλία Φύκια, ο Πρόεδρος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιάννης Βοιδονικόλας, η Κοινοτική Σύμβουλος κα Κατερίνα Δουρέκα και πλήθος κόσμου.

 
Η ΓΓΙΦ στο 9ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών. Υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες από το Δήμο της Κύθνου.
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Δευτέρα, 08 Μάιος 2017 11:52

Η ΓΓΙΦ στο 9ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών.

 

Υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες από το Δήμο της Κύθνου.

resized ΓΓΙΦ στο 9ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στο 9ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών, με θέμα «Νησιώτισσα: Ταυτότητες και Ρόλοι στην κοινωνία, την εργασία και την οικογένεια», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κύθνο το 3ήμερο 5-7/5/2017. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» και την Ένωση Γυναικών Κύθνου.

 

Η Γενική Γραμματέας «υπενθύμισε» τη γενικότερη αμφισβήτηση υπό την οποία συνεχίζει να βρίσκεται η θέση των γυναικών σήμερα, συντηρώντας και αναπαράγοντας τη σχέση ανισότητας ανάμεσα στα δυο φύλα και τόνισε ορισμένες από τις δράσεις της ΓΓΙΦ, που ως στόχο έχουν την ουσιαστική κατάκτηση και εφαρμογή της ισότητας των φύλων στην εργασία, την οικογένεια και την κοινωνία μας, γενικότερα.

 

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ, όπου η γυναίκα προσεγγίζεται ως ισάξια ευκαιριών και δικαιωμάτων σε κάθε πεδίο του βίου μας, ενώ η εργασία και η συμφιλίωση επαγγελματικής - οικογενειακής ζωής, αποτελούν βασικούς άξονες προτεραιότητάς του.

resized Υπογραφή Χάρτας Ισότητας στον Δήμο Κύθνου

Επίσης, τόνισε την έμφαση που δίνεται μέσα από το έργο της ΓΓΙΦ στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη διατήρηση και επέκταση των πεδίων που αφορούν τις σπουδές φύλου στη γενικότερη ανάδειξη της γυναίκας επιστημόνισσας /ερευνήτριας, το έργο για την προάσπιση των πολύπλευρων αναγκών που αντιμετωπίζει η γυναίκα αγρότισσα κ.α.

 

Σε αυτό το πλαίσιο και εστιάζοντας στη θεματική του συνεδρίου, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Στόχος μας είναι η εύρεση των πιο εποικοδομητικών λύσεων για τις έμφυλες ανισότητες που βιώνει η γυναίκα νησιώτισσα σε κάθε πεδίο του βίου της. Από πλευράς μας, με ισχυρούς συμμάχους μας τις αρχές και τις αξίες της ισότητας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στη νησιωτική Ελλάδα μας και της θέσης των γυναικών σε αυτή. Σύμμαχος μας στην προσπάθεια αυτή, είναι οι αποφάσεις του Συνεδρίου και οι πολύτιμες συνεργασίες με τις γυναικείες συλλογικότητες, τους Συλλόγους Γυναικών σε κάθε κυκλαδίτικο νησί και την Ομοσπονδία Γυναικών Κυκλάδων».

Παράλληλα, στο στρογγυλό τραπέζι, που επίσης πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, με τη συμμετοχή διαφόρων θεσμικών εκπροσώπων, η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήματα και προβληματισμούς που τέθηκαν για τα ζητήματα έμφυλων ανισοτήτων, τα οποία βιώνουν με ιδιαίτερο τρόπο οι γυναίκες νησιώτισσες.

 

Επιπλέον, με την υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» από τον Δήμο Κύθνου, που πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή του συνεδρίου, ο αριθμός των υπογεγραμμένων Χαρτών ανέρχεται στους 203 Δήμους. Ο υψηλός αυτός αριθμός των υπογραφών, συνεχίζει να προσφέρει στη χώρα μας τη διάκριση της παγκόσμιας πρωτοπορίας.

 

Για το λόγο αυτό και με τα θέματα ισότητας των φύλων στην Αυτοδιοίκηση να βρίσκονται στην κορυφή των πολιτικών της ΓΓΙΦ, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι «Καλούμε και όλους τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας μας να υπογράψουν την Ευρωπαϊκή Χάρτα, συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα στην προσπάθεια για την εξάλειψη κάθε φαινομένου έμφυλης ανισότητας στην κοινωνία μας».

 
Στο πλευρό της ομάδας των Special Olympics Hellas η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Κυριακή, 07 Μάιος 2017 07:40

Στο πλευρό της ομάδας των Special Olympics Hellas η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Special Olympics Hellas

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συνοδεύοντας την ομάδα Special Olympics Hellas στους Παγκύπριους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2017. Οι αγώνες διεξάγονται στη Λάρνακα με το σύνθημα «Μαζί ... με Δύναμη Ψυχής».

Την πεποίθησή της ότι οι «αθλήτριες και οι αθλητές μας θα τα δώσουν όλα για άλλη μια φορά σε σημαντικούς αγώνες, αγώνες ζωής που στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα: ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία αξίζουν και δικαιούνται μια ίση μεταχείριση στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», εξέφρασε η Περιφερειάρχης.

 
Με χαμόγελο στον αγώνα της ζωής… ● «Πλημμύρισε» από ευτυχισμένα πρόσωπα το Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης όπου ξεκίνησε το 1ο Διήμερο Φεστιβάλ των ΚΔΑΠ ατόμων με αναπηρία ● Μήνυμα του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για συνέχιση της προσφοράς
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Παρασκευή, 05 Μάιος 2017 18:09

Με χαμόγελο στον αγώνα της ζωής…

● «Πλημμύρισε» από ευτυχισμένα πρόσωπα το Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης όπου ξεκίνησε το 1ο Διήμερο Φεστιβάλ των ΚΔΑΠ ατόμων με αναπηρία ● Μήνυμα του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για συνέχιση της προσφοράς των δομών

 

resized festival amea 1

 

Αν θες πραγματικά να χαρείς το πολύτιμο δώρο της ζωής, να χορέψεις, να τραγουδήσεις, να παίξεις θέατρο, μπορείς να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια. Ακόμα και αν δεν μπορείς να σταθείς στα πόδια σου, μπορείς να χορέψεις με την ψυχή σου καθώς θα στροβιλίζεσαι πάνω σε ένα καροτσάκι. Αρκεί να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος, αλλά υπάρχουν δύο χέρια που είναι έτοιμα να σε σηκώσουν αγκαλιά και να χορέψεις.

Με αυτό το σπουδαίο μάθημα ζωής, με μάτια γεμάτα εικόνες και χρώματα, αυτιά γεμάτα μουσικές και γέλια και ψυχές πλημμυρισμένες χαρά, η σημερινή μέρα θα αργήσει πολύ να σβηστεί από την καρδιά και τη μνήμη όλων όσοι έφυγαν πιο πλούσιοι από την ξεχωριστή γιορτή αγάπης, χαράς και δύναμης που άνοιξε την αυλαία του «1ου Διήμερου Φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ), με τη συμμετοχή Κ.Δ.Α.Π.με.Α από την Κεντρική Μακεδονία και Φορείς Ειδικής Αγωγής, και την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Φωτεινά χαμόγελα γεμάτα ευτυχία, ικανοποίηση και περηφάνια, από ξεχωριστά πλάσματα που μύησαν καθηλωτικά το κοινό στο δικό τους ταξίδι, παρουσιάζοντας μονάχα ένα δείγμα των δεξιοτήτων και δυνατοτήτων τους και προσφέροντας λίγη απ’ τη μαγεία της μοναδικότητας τους. Ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πολυθέαμα που άγγιξε, συγκίνησε, προβλημάτισε και καταχειροκροτήθηκε από μικρούς και μεγάλους που είχαν την ευκαιρία να το απολαύσουν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης.

resized festival amea 2

Μάθημα ζωής

Ένα πολύχρωμο πάρτυ που βοήθησε τα ΑμεΑ να «συστηθούν» με την αυθεντικότητα, τον αυθορμητισμό και τη δοτικότητα του χαρακτήρα τους ως ισότιμα μέλη στην τοπική κοινωνία και στους μαθητές Δημοτικών Σχολείων του δήμου που παραβρέθηκαν, αλλά κυρίως να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να προβάλουν τις δημιουργικές ικανότητές τους μέσα σε ένα περιβάλλον άμιλλας και να αισθανθούν ότι στο δύσκολο αγώνα της ζωής δεν είναι μόνοι αλλά αποτελούν μέλη μιας μεγάλης αγκαλιάς.

Από τον μικρό Ισούς από το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο που ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους με τις φιγούρες του στο Gangnam Style από το αναπηρικό αμαξίδιό του, τη μελωδική φωνή του Γιάννη από το Κ.Δ.Α.Π.με.Α. «Ο Σωτήρ» που παρέσυρε το κοινό στο ρυθμό του Just another love, ως το μουσικοθεατρικό δρώμενο της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων από το Κ.Δ.Α.Π.με.Α. Θέρμης και τα ζεϊμπέκικα και ποντιακά από τα Κ.Δ.Α.Π.με.Α. Συκεών και Νεάπολης, τα ΑμεΑ έδωσαν ένα μάθημα ζωής σε όσους πιστεύουν ότι ο αυτισμός, η νοητική υστέρηση ή η όποια μορφής αναπηρία είναι ανασταλτικοί παράγοντες κοινωνικοποίησης και δημιουργικότητας.

Δεν έλειψαν οι tango χοροί από το Κ.Δ.Α.Π.με.Α. Παύλου Μελά, συρτάκι και λάτιν από το Κ.Δ.Α.Π.με.Α. Αμπελοκήπων, ενώ εντυπωσιακές ήταν οι μαζορέτες από το Σύλλογο Συνδρόμου Down και φυσικά η zumba που χάρισαν στο κοινό το «Μουσικό Εκπαιδευτικό Σύνολο – ΜΟΥΣ.Ε.Σ», Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α Σώμα Φίλων ΑμεΑ – «Δράση για το Κάτι Άλλο».

Αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα, όλων των συμμετεχόντων δεν θα μπορούσε παρά να βραβευτεί με ειδικά μετάλλια που παρέλαβαν οι μικροί και μεγάλοι μας φίλοι στο τέλος της εκδήλωσης, αλλά κυρίως με ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα…

resized festival amea 3

«Κανένα ΚΔΑΠμεΑ δεν θα κλείσει…»

Βλέποντας αυτά τα χαρούμενα και λαμπιρίζοντα από ευτυχία προσωπάκια δεν θα μπορούσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης παρά να δεσμευτεί για συνέχιση των αγώνων ώστε και οι δομές των ΚΔΑΠμεΑ να συνεχίσουν τη δράση και την προσφορά τους, αλλά και ο δήμος μέσα από τις δομές και τις Υπηρεσίες του να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τη ζεστή αγκαλιά του για τα άτομα αυτά.

«Στο δήμο μας αποδείξαμε ότι αυτό που οραματιζόμασταν τόσα χρόνια μπορούμε να το κάνουμε πράξη. Δηλαδή, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τη δραστηριοποίηση την κοινωνική, την εργασιακή και την πολιτιστική των συμπολιτών μας με αναπηρίες μέσα από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταφέραμε να είναι οι συμπολίτες μας με αναπηρία ισότιμα ενταγμένοι στη τοπική κοινωνία. Και σήμερα, από το δήμο μας τα ΚΔΑΠμεΑ της Κεντρικής Μακεδονίας στέλνουν το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε τα παιδιά μας και οι συμπολίτες μας με αναπηρία να μπορούν να δραστηριοποιούνται και να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις και να πάρουν αυτό που δικαιούνται, δηλαδή όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της Πολιτείας», ανέφερε ο Σίμος Δανιηλίδης κατά το σύντομο χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης.

Όπως υπογράμμισε, «σ’ αυτό το δρόμο που ξεκινήσαμε πριν από χρόνια και στον οποίο παραμείναμε παρά τον πόλεμο που δεχθήκαμε, σ’ αυτόν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με την ίδια πίστη και δύναμη ψυχής ώστε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα». «Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω γραφειοκρατίας, αλλά και παρά τα όσα μας δημιουργούν κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν ποια είναι η αξία, το νόημα και η προσφορά αυτών των δομών, εμείς δεν θα αφήσουμε να κλείσει κανένα ΚΔΑΠμεΑ αλλά ούτε και να μειωθεί η δυναμικότητά τους», τόνισε χαρακτηριστικά..

Αναφερόμενος, δε, στο 1ο Φεστιβάλ ΚΔΑΠμεΑ, αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης, τόνισε την αποφασιστικότητα του δήμου όχι μόνο για την καθιέρωσή του ως θεσμού, αλλά κυρίως τη διεύρυνσή του με τη συμμετοχή περισσότερων ΚΔΑΠμεΑ από όλη τη Μακεδονία και την Ελλάδα.

resized festival amea 4

«Περισσότερες τέτοιες γιορτές…»

Τα οράματα και οι πρωτοβουλίες του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για μια διευρυμένη στήριξη και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία ώστε να αισθάνονται αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή ισότιμα άτομα της κοινωνίας και όχι… παιδιά ενός κατώτερου Θεού, διεγείρουν και παρασέρνουν το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επίσης και τα στελέχη της ειδικής αγωγής.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις δύο παραγόντων που παραβρέθηκαν στη σημερινή εκδήλωση, και επισήμαναν την ανάγκη για την επέκταση τέτοιων θεσμών.

«Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος γιατί παρακολούθησα τα παιδιά και με ενθουσίασαν. Οι εκπαιδευτές αυτών των παιδιών προσφέρουν αγάπη και όταν προσφέρουμε αγάπη μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φτιάξουμε μια κοινωνία καλύτερη. Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει γιατί είναι πολλά αυτά τα παιδιά που χρειάζονται τη βοήθειά μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας-Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής» του δήμου Θέρμης Πασχάλης Αναγνώστου.

resized festival amea 4a

Από την πλευρά του, ο φυσιοθεραπευτής στο 2ο Ειδικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Διαμαντής Χατζόπουλος υπογράμμισε ότι «η σημερινή είναι μια μέρα που καλό θα είναι να επαναλαμβάνεται τακτικότερα, όχι μόνο από το δήμο Νεάπολης-Συκεών, αλλά από όλους τους φορείς που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τέτοιες ‘‘γιορτές’’, γιατί τα παιδιά χαίρονται και αυτό είναι το ζητούμενο της προσπάθειάς μας, το χαμόγελο αυτών των παιδιών». «Η προσπάθεια του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη είναι από τις καλύτερες, ενώ πάντα ήταν αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες που ελπίζω να συνεχιστούν», πρόσθεσε

Πέρα, όμως, από τα άτομα με αναπηρία, η σημερινή μέρα ήταν μία σημαντική γιορτή και για τους αφανείς ήρωες. Για τους γονείς, που δίνουν το δικό τους καθημερινό αγώνα στην προσπάθεια να τα στηρίξουν και είχαν τη χαρά να τα καμαρώσουν στη «σκηνή», συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι μόνοι σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και για τους εργαζόμενους στις δομές Ειδικής Αγωγής που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την αξιοθαύμαστη δουλειά που κάνουν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

resized festival amea 5

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χειροκρότησαν την προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, η πρόεδρος της Δ.Ε. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, η πρόεδρος της Δ.Ε.Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ολυμπία Κορδά και Κατερίνα Τσουκαλά και η τοπική σύμβουλος Πεύκων Ειρήνη-Μαρία Παπαδάκη.

Το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί αύριο, Σάββατο 6 Μαΐου, από τις 9 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, με πολλές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρίες-Καλές πρακτικές στην ειδική αγωγή» που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125).

 

resized festival amea 6

 

resized festival amea 7

resized festival amea 7a

resized festival amea 8

resized festival amea 9

resized festival amea 10

resized festival amea 11

resized festival amea 12

resized festival amea 13

resized festival amea 14

resized festival amea 15

resized festival amea 16

resized festival amea 17

resized festival amea 18

resized festival amea 19

resized festival amea 20

resized festival amea 21

resized festival amea 22

resized festival amea 23

resized festival amea 24

resized festival amea 25

resized festival amea 26

resized festival amea 27

 

 
Τα άτομα με αναπηρία έχουν να μας πουν πολλά… ● Ξεκινά αύριο το 1οΔιήμερο Φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών (5 -6 Μαΐου)
News - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Πέμπτη, 04 Μάιος 2017 15:44

Τα άτομα με αναπηρία έχουν να μας πουν πολλά…

 

● Ξεκινά αύριο το 1οΔιήμερο Φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών (5 -6 Μαΐου)

 

01 festival amea-afissa

 

«Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ακούμε τα ίδια τα άτομα με νοητική αναπηρία, για θέματα που αφορούν τη δική τους ζωή;Μήπως τελικά, τα άτομα με νοητική αναπηρία ξέρουν τι θέλουν, απλά χρειάζεται να τους δείξουμε τον τρόπο για να τα καταφέρουν; Μήπως να αφήναμε τα παιδιά να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες για τις δικές τους ζωές; Μήπως ήρθε η ώρα να ακούσουμε αυτά που έχουν να μας πουν;», αναρωτιέται η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, διδάκτωρ ειδικής αγωγής του ΠΑ.ΜΑΚ. Ιωάννα Δημητριάδου, στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε για την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με νοητική αναπηρία.

Και τα ενδιαφέροντα συμπεράσματά της θα παρουσιασθούν, μαζί με άλλες επιστημονικές ανακοινώσεις, κατά τη διάρκεια του Διήμερου Φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αύριο και μεθαύριο, Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Μαΐου αντίστοιχα.

Την παράμετρο της σεξουαλικότητας, των σεξουαλικών δικαιωμάτων και του αυτοπροσδιορισμού των ΑμεΑ, ακόμα και ως παράγοντα για την ενίσχυση του παιδιού κατά της σεξουαλικής κακοποίησης, θα προσεγγίσει η Έλενα Κυριακίδου, κοινωνική λειτουργός, Msc στην Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση μέσα από την έρευνα που πραγματοποίησε για την ανάδειξη της σημαντικότητας της συνειδητοποίησης της σεξουαλικότητας των παιδιών με αυτισμό από τους γονείς και την αξία της προετοιμασίας των γονέων πριν τη συμμετοχή τους σε προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης.

Η ανεξάρτητη διαβίωση, η σεξουαλικότητα και ο αυτοπροσδιορισμός, η καθημερινότητα και η κοινωνική ένταξη, οι επαγγελματικές δεξιότητες και η ένταξη στην αγορά εργασίας, ο εθελοντισμός, αλλά και η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων, είναι κάποια μόνο από τα θέματα που θα συζητηθούν και θα αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής τεχνογνωσίας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και εμπειρίας, σε ένα γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε ανθρώπους που εργάζονται εδώ και χρόνια στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

 

Το πρόγραμμα

Την πρώτη ημέρα ποικίλες μουσικές, μοντέρνοι, παραδοσιακοί, tango, λάτιν χοροί, θεατρικά δρώμενα, εικαστικά και πολλές άλλες εκπλήξεις από Κ.Δ.Α.Π.με.Α. της Κεντρικής Μακεδονίας θα συνθέσουν ένα μοναδικό και εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πολυθέαμα, που θα παρουσιάσουν τα άτομα με αναπηρία, και τα οποία αποτελούν ένα μικρό δείγμα των ιδιαίτερων ικανοτήτων και επιδεξιοτήτων τους.

Πρόκειται για το «1ο Διήμερο Φεστιβάλ Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία», που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ), με τη φιλοδοξία να καταστεί θεσμός και στόχο να συσφίξει τις σχέσεις των συνανθρώπων μας αυτών με τα μέλη άλλων οικογενειών, να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά κυρίως να «συστηθούν» στις ευρύτερες τοπικές κοινωνίες και να προβάλουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους που τους καθιστούν ισότιμα μέλη τους. Σ’ αυτό θα συμμετάσχουν Κ.Δ.Α.Π.με.Α από την Κεντρική Μακεδονία και Φορείς Ειδικής Αγωγής, με την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, αύριο, Παρασκευή 5 Μαΐου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, όσοι παραβρεθούν στο Ε.Α.Κ. (Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης, περιοχή Στρεμπενιώτη), θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μεγάλο «πάρτι», όπου θα παρουσιαστεί το έργο των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία, ενώ το Σάββατο 6 Μαΐου, από τις 9 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, πολλές και ενδιαφέρουσες θα είναι οι εισηγήσεις στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρίες-Καλές πρακτικές στην ειδική αγωγή» που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125).

 

«Βάση γόνιμου διαλόγου…»

«Κατά τη γνώμη μας, η σύγχρονη αντίληψη της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρίες επιβάλλει το σχεδιασμό πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, με την άμεση εμπλοκή και ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την πρωτοβουλία που πήραμε να διοργανώσουμε το 1ο Φεστιβάλ ΚΔΑΠ ΜΕΑ, θέτουμε τις βάσεις, ώστε να ανοίξουμε ένα γόνιμο διάλογο σε τοπικό επίπεδο με φορείς και ανθρώπους που πάνω από όλα είναι αφοσιωμένοι στην παροχή ποιοτικών και τεκμηριωμένων υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία. Ευελπιστούμε, ότι η διοργάνωση αυτή αποτελεί μονάχα την αρχή αυτού του διαλόγου», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης

Όπως υπογραμμίζει, «στόχος μας είναι να φέρουμε τα άτομα αυτά σε στενότερη και διαλεκτικότερη επαφή με συνανθρώπους τους από άλλες περιοχές διευρύνοντας τα όρια της μεγάλης οικογένειας, να προβάλουν τις δημιουργικές ικανότητές τους μέσα σε ένα περιβάλλον άμιλλας και να αισθανθούν ότι στο δύσκολο αγώνα της ζωής δεν είναι μόνοι αλλά αποτελούν μέλη μιας μεγάλης αγκαλιάς. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία σε όλους εμάς, μέσα και από τις επιστημονικές ανακοινώσεις, να έρθουμε πιο κοντά στους συνανθρώπους μας αυτούς, να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητά τους, και να επανεξετάσουμε τη στάση μας ως κοινωνία και ως Πολιτεία απέναντι στα άτομα με αναπηρία».

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, «οι αρχές αυτές αποτελούν στο δήμο μας, μόνιμο οδηγό πολλών δράσεων και προγραμμάτων που όχι μόνο αναδεικνύουν και προβάλλουν την αξία της διαφορετικότητας, αλλά προσφέρουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες στους συνανθρώπους μας με αναπηρία να εκφράζουν τις δικές τους δημιουργικές ικανότητες και να χαίρονται το αγαθό της ζωής μακριά από αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις. Δυστυχώς το θεσμικό πλαίσιο που δεν έχει ακόμα ανανεωθεί και προσαρμοστεί στη σύγχρονη πραγματικότητα, σήμερα μας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Παρά τις πολλαπλές παρεμβάσεις μας και τις εύλογες διαμαρτυρίες μας, ακόμα εκκρεμεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα προκύψει μέσα από τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων και θα δίνει λύση στα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, η οποία θα εκπροσωπήσει τον πρόεδρο Γιάννη Βαρδασκάνη, σημειώνει ότι «μία από τις βασικές διεκδικήσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της για να υπάρξει ειδική μέριμνα και προστασία για τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και για τις οικογένειες που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία είναι η διασφάλιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠμεΑ και η δημιουργία νέων, έτσι ώστε να λειτουργεί μία τουλάχιστον δομή ανά Δημοτικό Διαμέρισμα».

 

Συνεχής προσπάθεια…

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συνεχούς και εντατικής προσπάθειας του δήμου «να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολη τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους, ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε και τους γονείς τους, να τους απαλλάξουμε από το άγχος για το μέλλον των παιδιών τους , πιστοί στην πεποίθησή μας ότι η παροχή βοήθειας προς τα άτομα με αναπηρίες αποτελεί ύψιστο δείγμα πολιτισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης», σημειώνουν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης και ο Πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, συμπληρώνοντας ότι «στο δήμο μας έχουμε προ πολλού ξεπεράσει δογματισμούς και προκαταλήψεις και στηρίζουμε το αναπηρικό κίνημα, που έχει ένα και μοναδικό αίτημα: το σεβασμό των δικαιωμάτων τους».

«Βασικό μας μέλημα πάντα είναι η ποιοτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά και τους νέους με αναπηρία, που οι οικογένειές τους μας τα εμπιστεύονται για να τα βοηθήσουμε στην εκπαίδευσή και στην κοινωνική τους ένταξη. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, συζητούμε με κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα να θεσπιστούν νέες, σύγχρονες αντιλήψεις για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία», σημειώνει η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του δήμου, και συντονίστρια της εκδήλωσης, Μάρω Βασσάρα.

Όπως εξηγεί, «η ημερίδα που διοργανώνεται χωρίς να υπάρχει η αφορμή κάποιου χρηματοδοτούμενου προγράμματος ή κάποιος άλλος εξωτερικός λόγος, δείχνει αφενός, πόσο μεγάλη είναι η αφοσίωση των ανθρώπων που εργάζονται στο χώρο της ειδικής αγωγής και αφετέρου, πόσο αναγκαία είναι η ενίσχυση των εργαζομένων μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες. Ειδικότερα, τα ΚΔΑΠμεΑ, τα οποία έχουν έναν διευρυμένο ρόλο όσον αφορά την εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και δεν ακολουθούν κάποιο επιβεβλημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολλαπλές παρεμβάσεις και να εφαρμόσουν καινοτόμες προσεγγίσεις».

Σύμφωνα με την έτερη συντονίστρια της εκδήλωσης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λευκοθέα Καρτασίδου, «είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα, για όλους όσοι εμπλέκονται στην ειδική αγωγή, να ενισχυθεί άμεσα και ουσιαστικά ο ρόλος των Κ.Δ.Α.Π., καθώς υποστηρίζουν μια ηλικιακή ομάδα, τους ενήλικες με αναπηρία, για τους οποίους ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλη δομή από το κράτος. Καλύπτουν δηλαδή το κενό στο χώρο εκπαίδευσης και υποστήριξης ΑμεΑ μετά το σχολείο, αφού δεν υπάρχουν άλλοι χώροι. Επιπλέον, πρέπει να διευρυνθεί ο ρόλος τους, να ξεφύγουν από τη φύλαξη και να υπηρετήσουν τα αντικείμενα που χρειάζονται οι γονείς και τα ίδια τα ΑμεΑ».

 


Σελίδα 6 από 426
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες. Στις 28 Ιουνίου, Οι μουσικές της Κρήτης θα κατακτήσουν ...

Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα,  Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία. Ο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση