ATTICANEWS.GR

Member Area
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ


Mαθητική καινοτομία στην Ελλάδα: Το νέο μοντέλο εκπαίδευσης που αλλάζει το σχολείο Το διεθνές δίκτυο VICE παρουσιάζει τους Έλληνες μαθητές που καινοτομούν συμμετέχοντας στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» (βίντεο)
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Σάββατο, 15 Απρίλιος 2017 11:16

Mαθητική καινοτομία στην Ελλάδα: Το νέο μοντέλο εκπαίδευσης που αλλάζει το σχολείο

 

Το διεθνές δίκτυο VICE παρουσιάζει τους Έλληνες μαθητές που καινοτομούν συμμετέχοντας στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» (βίντεο)

resized ΟΜΑΔΑ ΦΑΕΘΩΝΑ ΣΕΝ JAGREECE

«Θα περίμενε κανείς ότι η καινοτομία και κυρίως αυτή που προέρχεται από τους νέους, θα είχε πέσει θύμα της κρίσης, αλλά δεν είναι έτσι», τονίζει η δημοσιογράφος του VICE Greece, Δάφνη Καραβοκύρη που ταξίδεψε στην Καβάλα και γνώρισε από κοντά τους ταλαντούχους μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, δημιουργούς του «ΦΑΕΘΩΝΑ». Τι είναι ο Φαέθωνας; Ένας ρομποτικός τηλεκατευθυνόμενος ανακλαστήρας ηλιακής ακτινοβολίας που την διαχέει σε κλειστούς χώρους και αξιοποιεί στο μέγιστο το φυσικό φως. Ήταν μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, την οποία σκέφθηκαν τα παιδιά στην αρχή της σχολικής χρονιάς, αφού δήλωσαν συμμετοχή στο παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του εκπαιδευτικού οργανισμού Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Κατάφεραν να υλοποιήσουν την ιδέα τους, να κατασκευάσουν τον «Φαέθωνα» (μυθικός γιός του ήλιου) με πολύ σκληρή δουλειά και σε τεχνικό επίπεδο και σε αναζήτηση χορηγών για να χρηματοδοτηθεί αυτή η προσπάθεια.

resized VICE-ΛΕΟΝΤΕΙΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Η ομάδα δηλώνει στην κάμερα του VICE, στο ντοκυμαντέρ «Οι έφηβοι εφευρέτες της Ελλάδας», ότι στόχος είναι να βρεθεί ένας επενδυτής να αναπτύξει και να υλοποιήσει την ιδέα τους σε ευρεία κλίμακα έτσι ώστε να γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Πάντως, οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν, πέρα από το καινοτόμο προϊόν, στα τεράστια οφέλη της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση».

«Το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης έχει αλλάξει το σχολείο», δήλωσε στο VICE η Διευθύντρια του 5ου ΓΕ.Λ Καβάλας, Ευαγγελία Τσεμπερλή. «Το έχει κάνει πιο βιωματικό, πιο ουσιαστικό, συνδέει τα παιδιά με την κοινωνία, με την επαγγελματική εκπαίδευση. Το υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πάρουν μέρος καθώς είναι κάτι που πραγματικά τους κινεί το ενδιαφέρον, τα ενεργοποιεί και τα ενθουσιάζει».

«Τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία και δημιουργικότητα και πρέπει αυτό να το καλλιεργήσουμε», τονίζει η καθηγήτρια του 3ου ΓΕ.Λ Κηφισιάς, Δήμητρα Σουλτάτη, υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση». Το σχολείο διακρίθηκε και φέτος στο πρόγραμμα με την Εικονική Επιχείρηση «RESTRAW» και το προϊόν της το GIDEON, μια πρωτοποριακή συσκευή τρισδιάστατης απεικόνισης με ατμό.

resized VICE 3o ΓΕΛ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Ένθερμος υποστηρικτής του προγράμματος είναι και ο διευθυντής του σχολείου, κ. Ηλίας Κουτσίκος, οποίος τόνισε ότι Παιδεία δεν είναι μόνο η Φυσική και η Χημεία. «Παιδεία είναι κυρίως αυτά τα προγράμματα. Δεν έχει να κάνει τόσο με την επιχειρηματικότητα όσο με την έμπνευση, τη δημιουργία, την ομαδικότητα, τη διασύνδεση με την κοινωνία και την αγορά εργασίας που την έχουν απόλυτη ανάγκη τα παιδιά. Είναι απαραίτητο να αποκτήσουν μία αίσθηση για το πως θα είναι η ζωή τους μετά το σχολείο».

Στο ντοκυμαντέρ του VICE, που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής 9 Απριλίου στον ANT1, παρουσίασαν την εικονική τους επιχείρηση και οι μαθητές του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Τα παιδιά κατασκεύασαν έναν στύλο με ηλιακό συλλέκτη που μπορεί να τοποθετηθεί σε πλατείες, παραλίες και βουνά για να φορτίζει κινητά και άλλες συσκευές δωρεάν και με οικολογικό τρόπο. «Μάθαμε τι θα πεί μάρκετιγκ, πως αντιμετωπίζει μια επιχείρηση τον ανταγωνισμό, ποιες είναι οι ανάγκες της κοινωνίας», δήλωσε ο μαθητής….. στέλεχος της Εικονικής Επιχείρησης «LEONENERGY & SIA O.E.». «Το σχολείο έχει πολλή θεωρία και λίγη πράξη», επισημαίνει και ο καθηγητής του σχολείου, Παύλος Κουτσοβίτης, υπεύθυνος του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση». «Το πρόγραμμα αυτό εστιάζει στην πράξη γι΄ αυτό και αρέσει τόσο στα παιδιά. Το υλικό είναι διεθνές, μελετημένο, κατανοητό και βοηθά πάρα πολύ τους μαθητές και τις μαθήτριες να προετοιμασθούν για το αύριο». Αλλά και ο Διευθυντής του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης, Φίλιππος Φουρναράκης εξηγεί πως το σχολείο υλοποιεί το πρόγραμμα για 7 συνεχόμενα χρόνια καθώς έχει διαπιστώσει πως προσφέρει πολύ σημαντικά εφόδια στα παιδιά για το επαγγελματικό τους μέλλον, ακόμα και για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. «Καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την υπευθυνότητα, την ομαδικότητα αλλά και την εφευρετικότητα των παιδιών», δηλώνει στο VICE o κ. Φουρναράκης.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» κορυφώνεται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς με την ανάδειξη της «Καλύτερης Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης». Ο Πανελλαδικός Τελικός του 2017 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η νικήτρια ομάδα –από τις 120 που πήραν μέρος φέτος- θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe που θα γίνει 11-13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

 

Δείτε το απόσπασμα του ντοκυμαντέρ του VICE που παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση»:

 

VICE Specials Aπρίλιος 2017-Μαθητική Καινοτομία- Εικονική Επιχείρηση

 

«Εικονική Επιχείρηση» : Παγκόσμιο πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας

 

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας εδώ και 11 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υλοποιείται χωρίς κανένα κόστος για τα παιδιά και τα σχολεία καθώς υποστηρίζεται από ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις. Κύριοι χορηγοί είναι η MetLife, η Citi, η General Mills, η Eθνική Τράπεζα, η SAP, η Accenture, η ΑΕGEAN και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ (από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας)
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Πέμπτη, 13 Απρίλιος 2017 12:51

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ (από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας)

post-5-1081704228

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας ενόψει των γιορτών του Πάσχα , λόγω της αυξημένης ζήτησης προϊόντων ζωικής προέλευσης και με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας έχει εντατικοποιήσει τους Κτηνιατρικούς Υγειονομικούς Ελέγχους .
Θέλοντας δε, να ενημερώσει υπεύθυνα τους Καταναλωτές συνιστά τα κάτωθι:
1. Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
2. Αγοράστε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία, και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια. Οι συνθήκες σφαγής και μεταχείρισης των ζώων παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική υγειονομική κατάσταση του κρέατος. Υπενθυμίζουμε ότι η σφαγή ζώντων ζώων (αρνιών κλπ.) απαγορεύεται αυστηρά σε χώρους εκτός σφαγείων. Σφάζονται σε ανθιυγεινές συνθήκες χωρίς αναισθησία , χωρίς κρεοσκοπικό έλεγχο και προκαλούν πόνο στα ζώα.
3. Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και καθαριότητας του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
4. Για την προμήθεια αμνοεριφίων, εντέρων και γενικότερα κρέατος:
α. Να μην αγοράζετε αρνιά και κατσίκια που δε φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό- υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα εσφάγησαν σε μη ελεγχόμενους από την Κτηνιατρική Υπηρεσία χώρους και κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες.
β. Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133), και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά Ε.Ε.Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «EΛΛAΣ» για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
γ. Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό», δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
δ. Κάθε σφάγιο υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών
ε. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σφάγια τα οποία δε φέρουν καθόλου σφραγίδες, ή φέρουν σφραγίδες διαφορετικές από τις προβλεπόμενες, δεσμεύονται από την αρμόδια αρχή ελέγχου.
στ. Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί, δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις. Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
ζ. Τα «εντεράκια» που θα αγοράσετε για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
η. Υπενθυμίζουμε ότι σε αιγοπρόβατα ηλικίας έως 12 μηνών απαγορεύεται μόνο ο σπλήνας, ο οποίος θα πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και να μην περιέχεται στη «συκωταριά» που διατίθεται προς πώληση στον καταναλωτή. Στα ζώα αυτά επιτρέπονται όλα τα υπόλοιπα τμήματα, περιλαμβανομένων και των σπλάχνων (έντερα, πνεύμονες κλπ.), όπως και το κεφάλι.
θ. Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένης «συκωταριάς», ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δε θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα.
ι. Το κρέας από το αρνάκι γάλακτος έχει ροζ χρώμα, τα κόκαλά του είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο
5. Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων :

α. Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και εγκυμονπούν κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.( μελιταίος πυρετός)..
β. Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κ.λ.π.
γ. Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
δ. Τα προϊόντα στα οποία το ζωικό λίπος έχει αντικατασταθεί από φυτικά λιπαρά είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και θα πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

6. Για την προμήθεια Αυγών :

α. Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Ο διακριτικός αυτός αριθμός περιλαμβάνει τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής (0= βιολογικά, 1= ελεύθερης βοσκής, 2= αχυρώνα ή στρωμνής, 3= κλωβοστοιχίας), τη χώρα προέλευσης (για τη χώρα μας αναγράφεται ως ΕL), τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, και τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.
β. Στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα (Εξαιρείται η διάθεση από παραγωγούς σε τοπικά μικρά καταστήματα που έχουν όμως καταχωρηθεί στην κτηνιατρική υπηρεσία). Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού), δηλαδή τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου, την κατηγορία ποιότητας και βάρους, και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες κατά ανώτερο, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας)και σφραγισμένα εσωτερικά τα αυγά με την σφραγίδα της χώρας προέλευσης
Επιπλέον, οι συσκευασίες αυγών κατηγορίας Α πρέπει να φέρουν στην εξωτερική τους επιφάνεια ευανάγνωστη ένδειξη της μεθόδου εκτροφής.
γ. Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των σωστών ενδείξεων στη συσκευασία τους, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
δ. Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
ε. Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με της φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
στ. Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
ζ. Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
η. Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
θ. Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
ι. Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό αεροθάλαμο.
7. Προμήθεια αλλαντικών :

α. Το περίβλημά τους να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
β. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
γ. Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
δ. Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
ε. Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αέρος, πολλά από τα οποία όσο είναι ακέραια μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου.
στ. Πρέπει να φέρουν ενδείξεις με την επωνυμία και διεύθυνση του παρασκευαστή ή του διακινητή, τον κωδικό αριθμό Ε.Ε. (ωοειδής σφραγίδα), το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία ανάλωσης.
ζ. Μερικά προϊόντα (χωριάτικα λουκάνικα) μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από ορισμένα «παραδοσιακά» κρεοπωλεία, εφόσον αυτά έχουν εφοδιαστεί με την απαραίτητη (σχετική) άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
8. Σοκολατένια αυγά :

Για την αγορά «σοκολατένιων αυγών» που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται επίσης για τρόφιμα, για τα οποία ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση, την έκθεση, και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών, το οποίο αν αποτελείται από «παιχνιδάκια» μικρών διαστάσεων μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή αυτοτραυματισμό σε παιδιά μικρής ηλικίας, όπως και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

 

 
Το Χαμόγελο του Παιδιού - Πρόληψη ατυχημάτων από βεγγαλικά και κροτίδες κατά τη διάρκεια του Πάσχα
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 09:56

Το Χαμόγελο του Παιδιού - Πρόληψη ατυχημάτων από βεγγαλικά και κροτίδες κατά τη διάρκεια του Πάσχα

e1c4b2d845464e1daf8cdbde3f031803deltio 10 04 2017 01
 
 

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», εν όψει Πάσχα και για μία ακόμα χρονιά, ενημερώνει τα παιδιά και τους γονείς για τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από τα παιδιά.


Τα στοιχεία, που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται αντιπροσωπεύουν παιδιά, οικογένειες, ανθρώπους που ζουν γύρω μας και αναπάντεχα βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα.


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιμένει στην τεράστια σημασία της πρόληψης. Αρκετά είναι τα περιστατικά σε όλη την Ελλάδα που έχει μέχρι σήμερα χειριστεί ο οργανισμός και τα οποία πέρα από σοβαρές σωματικές βλάβες επιφέρουν και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.


Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία είναι δεδομένες, οφείλουμε όμως και εμείς ως γονείς να ενημερώσουμε τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων.


Δυστυχώς το να προμηθευτούν τα παιδιά αυτά τα είδη παραμένει εξαιρετικά εύκολο, πολύ απλά από το κατάστημα της γειτονιάς τους. Πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι δυναμιτάκια, κροτίδες και βεγγαλικά στα χέρια των παιδιών γίνονται «φονικά όπλα» που απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα και πρέπει όλοι να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 

 
Σωστή διατροφή, Η αντιγήρανση στο πιάτο σας!
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Κυριακή, 09 Απρίλιος 2017 09:23

Σωστή διατροφή,

Η αντιγήρανση στο πιάτο σας!
af7bd-0chicken-rice-and-broccoli

Μήπως όμως εσείς νιώθετε ακόμα σαν 20 χρονών; Μεταξύ μας, ας είμαστε ειλικρινείς. Το να σταματήσεις το χρόνο δεν είναι εύκολο…

Να τον ξεγελάσεις όμως; Εκεί ακριβώς θα «ποντάρουμε»! Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινήσετε την προσπάθεια νωρίς και να μην εγκαταλείψετε στη «διαδρομή».

Πιο κάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά στην διατροφή και την αντιγήρανση. Ένα σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η μακροβιότητα φαίνεται να είναι ο θερμιδικός περιορισμός.

Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους ο θερμιδικός περιορισμός επιδρά στη μακροβιότητα δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι με τη μείωση του θερμιδικού και όχι θρεπτικού περιεχομένου περιορίζεται η παραγωγή των ROS, το οξειδωτικό stress και η κατανάλωση οξυγόνου στα μιτοχόνδρια για παραγωγή ενέργειας στους αερόβιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καταπόνηση του οργανισμού. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα πρέπει η θερμιδική πρόσληψη να μειωθεί κάτω από τις ημερήσιες 

θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου, γιατί θα τεθεί θέμα επιβίωσης και όχι μακροβιότητας. Σε καμία περίπτωση η ανάγκη του θερμιδικού περιορισμού για νεότητα και μακροζωία δε θα πρέπει να οδηγήσει κάποιον σε διατροφικό περιορισμό.

Τα τρόφιμα, που πιστεύεται ότι καθυστερούν τη γήρανση είναι αυτά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Ως αντιοξειδωτικά, ορίζονται εκείνες οι διαιτητικές ουσίες, οι οποίες προλαμβάνουν ή επιδιορθώνουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν μειώνοντας ή προλαμβάνοντας την οξειδωτική «ζημιά», που προκαλείται από τις ROS και που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική δυσλειτουργία. Επιπλέον τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ίσως να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονών και καρκίνου.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα τρόφιμα είναι πολυάριθμα. Πολύ κοινά τρόφιμα είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, γι’ αυτό και προτείνεται η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, κυρίως φυτικής προέλευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε ποικιλία πρόσληψη διαιτητικών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Πιο κάτω θα βρείτε μια λίστα με όλα τα τρόφιμα τα όποια πιθανών να βοηθήσουν.

Ξεκινήστε να συμπεριλαβανετε στη διατροφή σας ολα τα ψάρια (κυρίως τα λιπαρά ψάρια πχ σολομός, τόνος, κολιός, σκουμπρί, ρέγκα), προσθέστε επίσης όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Το, ελαιόλαδο, η μαύρη σοκολάτα, οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και καρύδια), η μαστίχα, η κανέλα, το σουσάμι, τα καρότα, η σάλτσα ντομάτας, οι πιπεριές όλων των χρωμάτων, τα αγγούρια, το μαρούλι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το ρόδι, το πεπόνι, όλα τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες, τα μόσφιλα και το κόκκινο κρασί.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε τον χρόνο. Ειδικά την Α, Β2, Β6, Β12,0 και Ε, καθώς και ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φωσφόρο, πυρίτιο, σελήνιο, θείο, και μαγγάνιο. Επίσης μην φοβηθείτε να αναζητήσετε μια πολυβιταμίνη που να καλύπτει τις προληπτικές ανάγκες σας, με τη βοήθεια του γιατρού ή του διαιτολόγου σας. Αν έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή τότε ίσως να μην είναι αναγκαίο να πάρετε καν πολυβιταμίνη.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για το 50% της γήρανσης του δέρματος μας. Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με ζάχαρη προκαλούμε στον οργανισμό μας το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης, το οποίο είναι μη αναστρέψιμο. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη που πέπτονται ταχέως ενεργοποιούν τον ενδογενή μηχανισμό γήρανσης.

Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που οδηγεί και στην αντίστοιχη αύξηση στην ινσουλίνη, προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση. Με άλλα λόγια, δημιουργείται βλάβη στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα οποία μετατρέπονται σε γλυκοτοξίνες ή τα αλλιώς ονομαζόμενα AGEs (Advanced Glycation End Products).

Οι γλυκοτοξίνες είναι υπεύθυνες για την απώλεια σφριγηλότατος και νεανικότητας του δέρματος. Τέλος λοιπόν στα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI)!

Τα γλυκά, τα κέικ, τα μπισκότα, το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά εκτός ότι κάνουν κακό στο βάρος μας, γερνούν και το δέρμα μας. 
Η πρόσληψη ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των θερμίδων της ημερήσιας διατροφής μας. Ο ρόλος της πρόληψης είναι πολύ σημαντικός!

Καθοριστικό βήμα λοιπόν είναι να εισάγουμε στη διατροφή μας τροφές που δεν προκαλούν απότομη αύξηση της ινσουλίνης δηλαδή τρόφιμα πλούσια σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Υπάρχουν τροφές που ασκούν σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης όπως τα προϊόντα ολικής αλέσεως, οι φακές, τα φασόλια, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, το πράσινο τσάι.

Επίσης, πολύ σημαντικές είναι οι πρωτεΐνες!  Αν σκεφτεί κανείς ότι το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος μας αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο απαραίτητες είναι οι πρωτεΐνες για την διέγερση της αυτόεπιδιόρθωσης των κυττάρων. 
Ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών οδηγεί σε επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Πλούσιες πηγές πρωτεϊνών είναι το ψάρι, τα πουλερικά , το κρέας (κατά προτίμηση άπαχο), οι ξηροί καρποί. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν θα έπρεπε βέβαια να ξεχάσουμε την κατανάλωση νερού. Είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Ένας έξυπνος τρόπος για να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο έτσι ώστε να πετύχετε και ένα λαμπερό και σφριγηλό δέρμα είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε γεύμα και σνακ. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε αρκετή κατανάλωση νερού.

Μην ξεχνάτε ακόμα να γυμνάζεστε και να χαμογελάτε γιατί η γυμναστική και η καλή διάθεση προάγουν την ευεξία και συντείνουν με τον τρόπο τους στην αντιγήρανση.

Αλεξία Γ. Ποταμίτου
BS.MS (USA)
Διαιτολόγος /Διατροφολόγος

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/27189

 
Περιφέρεια Θεσσαλίας - Οδηγίες για τους καταναλωτές εν όψει των εορτών του Πάσχα
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2017 10:56

Περιφέρεια Θεσσαλίας - Οδηγίες για τους καταναλωτές εν όψει των εορτών του Πάσχα

SFAGEIO

 

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για τις αγορές που θα κάνουν εν όψει των εορτών του Πάσχα στα παρακάτω:

- Να προμηθεύονται τρόφιμα από επίσημα ελεγχόμενα και επώνυμα σημεία της αγοράς.

- Να αγοράζουν κρέατα που διατηρούνται σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία.

- Να αναζητούν στα σφάγια σφραγίδες κτηνιατρικού υγειονομικού ελέγχου, που τοποθετούνται κατά τον κρεοσκοπικό έλεγχο στα σφαγεία.

Αναλυτικότερα, τα σφάγια των πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας (σφραγίδα).

- Τα σφάγια που προέρχονται από ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και επιπλέον παραλληλόγραμμη σφραγίδα με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ».

- Τα σφάγια που προέρχονται από ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και επιπλέον σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης π.χ. «ΙΣΠΑΝΙΑ», «ΡΟΥΜΑΝΙΑ» κ.τ.λ.

- Τα ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα (εκτός Ελλάδας και Ε.Ε.) και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν σφραγίδα καστανού χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης και τον κωδικό του σφαγείου.

(Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα κρέατα που έχουν σφραγιστεί κατόπιν σφαγής των ζώων στη χώρα προέλευσης.)

 

Οι καταναλωτές θα πρέπει:

- Να μην αγοράζουν σπλάχνα (συκώτι, πνεύμονες καρδιά) που φέρουν οζίδια και κύστεις.

- Να αναζητούν τη σφραγίδα καταλληλότητας στις νωπές συκωταριές, όπου αναφέρεται η προέλευση από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Να αναζητούν την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης των καταψυγμένων προϊόντων και να μην τα αγοράζουν εάν έχουν αποψυχθεί.

- Να αγοράζουν τυριά και αλλαντικά, μόνο εάν έχουν παρασκευαστεί σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους αναγράφονται οι προβλεπόμενες ενδείξεις για την ταυτότητα των προϊόντων. Ο τεμαχισμός τους (κοπή) στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.

- Να αγοράζουν αυγά που φέρουν σφραγίδα (στο κέλυφος) με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τον κωδικό της χώρας προέλευσης (για τη χώρα μας αναγράφεται το EL), της εκτροφής και μονοψήφιο αριθμό που δηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0- Βιολογική παραγωγή, 1-Ελευθέρας βοσκής, 2-Δάπεδο με στρωμνή, 3-Εμπλουτισμένοι κλωβοί).

 

Στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Εξαιρούνται τα αυγά που διατίθενται από παραγωγούς σε τοπικά μικρά καταστήματα. Επιπλέον της ατομικής σήμανσης, πρέπει να υπάρχουν οι προβλεπόμενες ενδείξεις (κωδικός ωοσκοπικού κέντρου, κατηγορία ποιότητας και βάρους, καθώς και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, δηλαδή 28 ημέρες το ανώτερο από την ωοτοκία), τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες.

 


Σελίδα 2 από 272
CARS 3 - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΣΕ 3D - Αφίσες - Sneak Peek Trailer
CARS 3 - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΣΕ 3D - Αφίσες - Sneak Peek Trailer
CARS 3 - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΣΕ 3D - Αφίσες - Sneak Peek Trailer CARS 3 are back   Παραγκωνισμένος από μια καινούργια γενιά ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση