ATTICANEWS.GR

Member Area
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ


Ολοκληρώθηκε το τριήμερο ενημέρωσης και ασκήσεων ετοιμότητας σεισμού στο Δήμο Παύλου Μελά
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Τρίτη, 18 Οκτώβριος 2016 08:22

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο ενημέρωσης και ασκήσεων ετοιμότητας σεισμού στο Δήμο Παύλου Μελά

resized IMG 20161015 124224

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 13 έως και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, το τριήμερο ενημέρωσης και ασκήσεων ετοιμότητας για φυσικές καταστροφές - σεισμούς στο Δήμο Παύλου Μελά, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών.

Όπως αποδείχτηκε και από την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών στα Γιάννενα, η Ελλάδα δυστυχώς είναι η έκτη πιο σεισμογενής χώρα του πλανήτη και η πρώτη στην Ευρώπη και άρα είναι ζωτικής σημασίας η σωστή ενημέρωση και η γνώση των μέτρων προστασίας που αποτελούν την πλέον απαραίτητη ασπίδα για τους πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

resized DSC 0732

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά και οι εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται εντός του δήμου ( ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., Λ.ΕΦ.Ε.Δ., Έλληνες Διασώστες, ΠΡΟΤΕΚΤΑ, Εθελοντές Ελλάδος, Φίλοι του Δάσους, 3o Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παύλου Μελά, 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων-Πολίχνης), βάση του τοπικού σχεδίου συντονίστηκαν και υλοποίησαν στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου και στα σχολεία, δράσεις ενημέρωσης και ασκήσεων ετοιμότητας σεισμού.

resized IMG 20161015 122342

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης απόλυτα ικανοποιημένος ευχαρίστησε θερμά την υπηρεσία και τους εθελοντές, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

''Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι και έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε το σεισμό και άλλες έκτακτες ανάγκες, έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις. Το Γραφείο πολιτικής προστασίας έχει οργανώσει ένα πλήρες σχέδιο για τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων και δραστηριότητες όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο μας στο πλαίσιο της αντισεισμικής προστασίας είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τους πολίτες. Θέλω να ευχαριστήσω τις εθελοντικές ομάδες που με τη συμμετοχή τους επιβεβαίωσαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τον τόπο μας''.

resized IMG 20161015 122708

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αθανάσιος Λαζαρίδης που οργάνωσε και συντόνισε τις δράσεις με συνεργάτες τους Αλέξανδρο Χατζηλιάδη και Ματθαίο Καϊσίδη από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά και σε όλες τις πρωτοβουλίες του Γραφείου που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ για την άσκηση που ολοκληρώθηκε υπογράμμισε ότι είναι η αρχή και οι όποιες αδυναμίες εντοπίστηκαν, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων.

resized IMG 20161015 123734

Τις ασκήσεις παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον ο Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ Γεώργιος Λαζαρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Στέφανος Βάρφης, Καθαριότητας Δημήτρης Αθάνατος, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης και πολίτες, ενώ στον τελικό απολογισμό και στην εκπαίδευση συμμετείχε ο τέως Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Κοκολάκης, με εμπλοκή στην αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών και στη διαχείριση κρίσεων (πτώση αεροσκάφους Γιάκοβλεφ 1997, πτώση ελικοπτέρου Σινούκ 2004, Σεισμοί Αθηνών 1999 και Τουρκίας 1999, Δασικές Πυρκαγιές Σέιχ Σου 1997, Αγίου Όρους 2012 και Χαλκιδικής 2006, Πλημμύρες, Κατολισθήσεις κ.ά.), ο οποίος συμμετείχε και σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα Πολιτικής Προστασίας.

resized IMG 20161015 124224

Ενημέρωση και άσκηση ετοιμότητας στα σχολεία

Η διαδικασία της ενημέρωσης ξεκίνησε από την Πέμπτη στις σχολικές μονάδες της περιοχής, με την επίσκεψη κλιμακίου του Δήμου Παύλου Μελά, αποτελούμενο από υπαλλήλους του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και μελών των συνεργαζόμενων εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται στο δήμο. Η μαθητική κοινότητα ενημερώθηκε παρουσία των εκπαιδευτικών και μελών των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για το φαινόμενο του σεισμού, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται, τις ενέργειες που έπονται χρονικά του φαινομένου και το τοπικό σχέδιο που έχει εκπονήσει ο δήμος. Ακολούθησε άσκηση εκκένωσης του σχολικού κτιρίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας και ετοιμότητας του σχολείου για ενδεχόμενο σεισμό και της ανάπτυξης αντισεισμικής συνείδησης των μαθητών μέσω της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης.

resized IMG 20161015 125531

Σενάριο άσκησης σεισμού στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε το απόγευμα της Παρασκευής χτύπημα του Εγκέλαδου που χαρακτηρίστηκε ως κύριος σεισμός, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μετασεισμούς το Σάββατο που είχαν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό επιζώντων σε κτίρια και τμήματα κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Λόγω των πολλών καταρρεύσεων που είχαν σημειωθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα, ο Δήμος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ότι θα χρησιμοποιήσει τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου που στεγάζονται στο στρατόπεδο, για τον απεγκλωβισμό των πολιτών.

Οι εθελοντικές ομάδες ενεργοποιήθηκαν, μετέφεραν τον εξοπλισμό τους και μετά από εντολές του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, επενέβησαν στον τομέα τους, απομάκρυναν όσους δεν είχαν λόγο να βρίσκονται στην περιοχή και ανέλαβαν δράση. Παράλληλα οργανώθηκε ο χώρος της προνοσοκομειακής φροντίδας, αλλά και ο χώρος παροχής Πρώτων Βοηθειών για τους κατοίκους του Δήμου, ενώ επενέβησαν στα σημεία όπου εγκλωβίστηκαν άνθρωποι και ανέλαβαν τις παρακάτω δράσεις: εγκατάσταση καταυλισμού, υποδοχή και καταγραφή σεισμοπαθών, σίτιση, μέριμνα και παροχή πρώτων βοηθειών μετά από σεισμό, απεγκλωβισμό πολίτη από κτίριο 1ου ορόφου με χρήση διασωστικών σχοινιών, εντοπισμό και απεγκλωβισμό αγνοούμενου κάτω από τα ερείπια με τη βοήθεια ηχοεντοπιστικού συτήματος και κάμερας χειρός, επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε αποθήκη με τη βοήθεια της ΕΣΕΠΑ Λαγκαδά.

Με τη λήξη της άσκησης οι εμπλεκόμενοι προχώρησαν στον απολογισμό των δράσεων.

 
Ενδιαφέρουσα έρευνα Πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει τελικά ο άνθρωπος;
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Δευτέρα, 10 Οκτώβριος 2016 13:13

Ενδιαφέρουσα έρευνα

Πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει τελικά ο άνθρωπος;
 
1fe5c-old-people-walking

Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα θνησιμότητα και πληθυσμών από περισσότερες από 40 χώρες και κατέληξαν μέχρι πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος στη σύγχρονη εποχή με τα τωρινά δεδομένα!

Αν και εκτιμάται ότι τα μωρά που γεννιούνται σήμερα μπορούν να ζήσουν έως τα 79- τεράστια αύξηση από το 1900 όταν οι Αμερικανοί αναμένονταν να ζήσουν ως τα 47!

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, ο άνθρωπος μπορεί να γιορτάσει έως και 115 γενέθλια, κάτι που ήδη έχει συμβεί.

«Δεν εκπλησσόμαστε από αυτά τα δεδομένα», δήλωσε στο Yahoo ο Γιαν Βιγκ, επικεφαλής της έρευνας, εξηγώντας ότι η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως το μέγιστο προσδόκιμο ζωής είναι μεταξύ 100 και 122 ετών. «Τόσο ήταν η Ζαν Καλμέντ, όταν πέθανε το 1997 ως το γηραιότερο άτομο που έζησε ποτέ. Ο μέσος όρος μέγιστης διάρκειας ζωής στην οποία καταλήξαμε συμφωνεί με αυτή την κοινή αντίληψη», πρόσθεσε.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/24231

 
Νέα εκκεντρικά ηλεκτροκίνητα μοντέλα Το Σαλόνι αυτοκινήτου του Παρισιού έδωσε μια γλαφυρή εικόνα από το τι μας περιμένει τα επόμενα χρόνια.
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Κυριακή, 09 Οκτώβριος 2016 09:26

Νέα εκκεντρικά ηλεκτροκίνητα μοντέλα

Το Σαλόνι αυτοκινήτου του Παρισιού έδωσε μια γλαφυρή εικόνα από το τι μας περιμένει τα επόμενα χρόνια.
 
d3b31-0autoshow-paris

Το Σαλόνι αυτοκινήτου του Παρισιού έδωσε μια γλαφυρή εικόνα από το τι μας περιμένει τα επόμενα χρόνια. Πολλά ήταν τα πρωτότυπα μοντέλα που παρουσιάστηκαν, με καινούργιες τεχνολογικές καινοτομίες.

Η Renault παρουσίασε το TreZor, με ηλεκτρικό κινητήρα και ιπποδύναμη 350 άλογα. Η Citroën είχε έτοιμο το νέο CXperience, με υβριδικό κινητήρα που συνδυάζει ηλεκτρική ενέργεια με πετρέλαιο. Η Mercedes παρουσίασε το Vision Mercedes-Maybach 6, που έχει επίσης ηλεκτρικό κινητήρα.

«Υπάρχει πάντα χώρος για όλους αυτούς που είναι εφευρετικοί, γιατί οι κανονισμοί και η νομοθεσία ορίζουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα: για τη θέση των προβολέων, την ασφάλεια και άλλα τέτοια ζητήματα. Στην περίπτωση των concept αυτοκινήτων, ο κόσμος βλέπει μια ιδεατή κατάσταση του πώς θα μπορούσαν να είναι τα αυτοκίνητα. Είναι αυτό που θα μπορούσαμε να έχουμε, αν μας έδιναν το χώρο» εξήγησε ο Άλεξ Γκόι, δημοσιογράφος στις ιστοσελίδες Carfection.com και theroadshow.com.

Ένα νέο Lexus περίμενε όσους επισκέφτηκαν το Σαλόνι αυτοκινήτου. Είναι το UX, που έχει υιοθετήσει το Lexus Kinetic Seat Concept. Το νέο επαναστατικό κάθισμα βασίζεται στον τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα. Επιτρέπει στην λεκάνη και τον θώρακα να περιστρέφονται προς διαφορετική κατεύθυνση.

Τα περισσότερα concept cars είναι ηλεκτρικά, γιατί όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση:

«Η ηλεκτροκίνηση είναι κάτι που κερδίζει έδαφος. Το ζητά η νομοθεσία και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων βλέπουν ότι οι πελάτες τους είναι έτοιμοι πλέον να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα» επισημαίνει ο Τζιμ Χόλντερ, διευθυντής έκδοσης του περιοδικού Autocar.

Υπάρχουν βέβαια και τα εκκεντρικά μοντέλα, που μάλλον δεν θα τα δούμε ποτέ στο δρόμο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το FCV Plus της Toyota, που λειτουργεί ως υποσταθμός ενέργειας για το σπίτι σας ή για κάποιο άλλο όχημά σας.

Το Σαλόνι αυτοκινήτου του Παρισιού διαρκεί μέχρι τις 6 Οκτωβρίου.


Πηγή: Euronews

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/24225

 
Slimming World Η συνταγή κοτόπουλο με κάρυ και γιαούρτι στραγγιστό, είναι μια γευστική έκπληξη!!!!
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Τρίτη, 04 Οκτώβριος 2016 12:19

Slimming World

Η συνταγή κοτόπουλο με κάρυ και γιαούρτι στραγγιστό, είναι μια γευστική έκπληξη!!!!
8cf09-0chicken-curry-yogurt

Υλικά (για 4 άτομα)

 • 1 kg φιλέτα κοτόπουλου (ή/και μπούτια χωρίς κόκκαλο) κομμένο σε μικρά κυβάκια
 • 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
 • 2 σκελίδες σκόρδο 
 • 1 κουταλάκι κάρυ
 • ½ κουταλάκι κουρκουμά (θα του δώσει ένα ελαφρύ ιδιαίτερο άρωμα και το κίτρινο χρώμα)
 • 1 κύβο ζωμό κότας διαλυμένο σε 1 ποτήρι ζεστό νερό.
 • πιπέρι τρίβουμε φρέσκο (βάζω το mix 4 πιπεριών)
 • αλάτι ανάλογο (προσοχή όχι πολύ γιατί έχει αρκετό ο ζωμός)
 • Fry Light
 • ½ κεσέ γιαούρτι στραγγιστό (0%)

Εκτέλεση

 1. Τρίβουμε το κρεμμύδι και τον σκόρδο μας να τα έχουμε έτοιμα.
 2. Κόβουμε σε κομματάκια το κοτόπουλο. Τα βάζουμε με χαρτί κουζίνας να φύγουν τα νερά.
 3. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα Fry Light και ρίχνουμε τα κομματάκια φιλέτου. Τα γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ασπρίσουν (να μην ροδίσουν).
 4. Μετά από 1 λεπτό κάνουμε σε μια άκρη χώρο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σοταριστούν και αυτά ελαφρά.
 5. Ρίχνουμε το κάρυ και τον κουρκουμά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε το νερό, τον ζωμό κότας, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
 6. Σκεπάζουμε το τηγάνι μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε το φαγητό μας για 20 λεπτά περίπου. Θα έχει πιει το νερό και θα έχει μείνει με λίγη σάλτσα (ούτε πολύ πηχτή, ούτε αραιή). Αν μας έχει πήξει πολύ, ρίχνουμε στο τηγάνι λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει 2 λεπτά ακόμη.
 7. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά το ξεσκεπάζουμε και σε 1 λεπτό ρίχνουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε απαλά να γίνει μια ωραία σάλτσα.

Το σερβίρουμε με ρύζι.

http://www.typos.com.cy/cat/11/article/24131

 
Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός (Πρόεδρος Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας): "1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων 2016 - Τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας είναι δυσοίωνα και απολύτ
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Παρασκευή, 30 Σεπτέμβριος 2016 09:05

Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός (Πρόεδρος Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας): "1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων 2016 - Τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας είναι δυσοίωνα και απολύτως απογοητευτικά."

old

Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς ετησίως συνεχώς από το 2011, οπότε και για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων και των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.

Η υπογεννητικότητα είναι χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας. Ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,30, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 1,49. Επισημαίνεται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1.

Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην Ε.Ε., μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰). Σαν αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, υπολογίζεται ότι θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050. Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από 800 χιλιάδες μέχρι 2,5 εκατομμύρια άτομα.

Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθεί από 1,6 εκατομμύρια σήμερα σε 1,4 εκατομμύρια (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατομμύριο (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050, αφού πρώτα όμως προηγηθεί μια έντονη διακύμανση τις δεκαετίες που θα μεσολαβήσουν. Εξάλλου, υπολογίζεται ότι το 2020 ένα στα 7 παιδιά που γεννιούνται θα έχουν έναν τουλάχιστον αλλοδαπό γονιό.

Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικίας 20-69 ετών που δυνητικά θα μπορούσαν να δουλέψουν) θα μειωθεί από 7 εκατομμύρια το 2015 σε 4,8-5,5 εκατομμύρια το 2050. Ο πραγματικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από 4,7 εκατομμύρια το 2015 σε 3-3,7 εκατομμύρια.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 20,7% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού! Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών είναι σήμερα περίπου 14% και αναμένεται να υποχωρήσει το 2050 στο 10-12%. Αντίστοιχα, η μέση ηλικία, που ήταν 26 έτη το 1951 και που είναι 44 έτη σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί και να αγγίξει τα 50 έτη. Αυτή η δημογραφική γήρανση -κοινή σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες- προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος ενεργού γήρανσης 2012 (COM (210) 462/06.09.2010) και με βάση στοιχεία και προβλέψεις της Eurostat, υπολογίζεται ότι ενώ σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) ανά 1 συνταξιούχο άνω των 65 ετών, το 2060 θα υπάρχουν μόνο 2 άτομα για κάθε 1 συνταξιούχο, αναλογία που αποτελεί τη δυσάρεστη πραγματικότητα για την πατρίδα μας σήμερα! Το πρόβλημα αυτό είναι γενικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας στα ασφαλιστικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί από τα 61 έτη το 2013 στα 64,9 έτη το 2020, τα 65,9 έτη το 2030 και τα 67,5 έτη το 2060 για τους άνδρες και αντίστοιχα για τις γυναίκες τα 61,2, 64,8, 65,5 και 67,1 έτη.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. 17,2%. Συγκεκριμένα, οι έξι πρώτες χώρες σε παγκόσμια κλίμακα που γηράσκουν ταχύτατα είναι κατά σειρά η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας το 2050 θα υπάρχουν 3 εκατομμύρια Έλληνες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Εξάλλου, δεδομένα από την ετήσια έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Help Age International του 2015 για την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως μια από τις χειρότερες χώρες για να ζουν οι πολίτες άνω των 60 ετών και κατατάσσει τη χώρα μας στην 79η θέση μεταξύ 96 χωρών, όσον αφορά στην κοινωνικο-οικονομική ευημερία, κάτω από τη Βενεζουέλα και τη Νότια Αφρική!

Παρόλα αυτά όμως, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων ηλικίας 60 ετών είναι 24 έτη και το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία τα 17,4 έτη, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το προσδόκιμο ζωής χωρίς χρόνια νοσηρότητα στην ηλικία των 65 ετών, το 2011 ήταν 8,0 έτη για τους άνδρες και 7,7 έτη για τις γυναίκες, παρουσιάζοντας μείωση από το έτος 2005 κατά -0,6 έτη και -1,1 έτη, για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.

 

Υγεία και τρίτη ηλικία

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, συνέπεια της βαθμιαίας γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των ποσοστών των νόσων φθοράς όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η καχεξία, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης, η οστεοπόρωση και βέβαια η μεγάλη μάστιγα του καρκίνου.

 • Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αν και αποτελούν περίπου το 20,7% του πληθυσμού, καταναλώνουν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία.

 • Κάθε 5 χρόνια προστίθενται στην προχωρημένη ηλικία πάνω από 100.000 άτομα.

 • Από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς.

 • Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και ειδικότερα το 25% των κλινών για οξέα περιστατικά.

 • Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία.

 • Συννοσηρότητα: Το 70% των υπερηλίκων έχουν περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους.

 • Πολυφαρμακία: Το 25% των υπερηλίκων παίρνουν περισσότερα από 5 φάρμακα.

 

ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

Η κολπική μαρμαρυγή (μια συνήθης μορφή καρδιακής αρρυθμίας όπου ο ρυθμός συστολής της καρδιάς είναι ταχύς, ανώμαλος και αποδιοργανωμένος) παρατηρείται σε ποσοστό 5% στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και σε 10% στους υπερήλικες άνω των 80 ετών και αποτελεί το κύριο αίτιο θρομβοεμβολικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Στην Ελλάδα καταγράφονται πάνω από 30.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο και με θνητότητα γύρω στο 30% τον πρώτο χρόνο.

 

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Η επίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται ταχύτατα στην Ευρώπη και στη χώρα μας και υπολογίζεται σε 6-9% του ελληνικού πληθυσμού. Αποτελεί μαζί με την παχυσαρκία και την αρτηριακή υπέρταση βασικό παράγοντα θνησιμότητας. Οι οφειλόμενοι στο σακχαρώδη διαβήτη θάνατοι αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ετησίως και 1 στους 20 θανάτους παγκοσμίως αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα στο σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές του.

 

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Η οστεοπόρωση πλήττει το 30% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτή 200 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Οφείλεται στην κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, τη μη επαρκή έκθεση στον ήλιο και την κληρονομικότητα, ενώ μελέτες στην Ελλάδα έδειξαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, που είναι απαραίτητη μαζί με το ασβέστιο για την υγεία των οστών, στο 60% των ενηλίκων ανδρών και στο 70% των γυναικών. Ένα οστεοπορωτικό κάταγμα συμβαίνει παγκοσμίως κάθε 3 δευτερόλεπτα (30% των οστεοπορωτικών ανδρών και γυναικών θα εμφανίσει ένα κάταγμα). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταγματίες αυτοί έχουν πιθανότητα 85% να πάθουν και δεύτερο κάταγμα. Σοβαρότερες είναι οι επιπτώσεις από το κάταγμα του ισχίου. Ένα χρόνο μετά από κάταγμα του ισχίου η πιθανότητα θανάτου εξαιτίας του κατάγματος είναι 20%-25%, ανάλογα με το ιατρονοσηλευτικό επίπεδο, η δε πλήρης αποκατάσταση μετά από κάταγμα ισχίου δεν υπερβαίνει το 50%. Στην Ελλάδα το 2010 συνέβησαν περίπου 86.000 οστεοπορωτικά κατάγματα (εκ των οποίων τα 15.000 του ισχίου) και τα οποία κόστισαν 680 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ετήσιο κόστος των καταγμάτων είναι 37 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% μέχρι το 2025. Δυστυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των οστεοπορωτικών ατόμων υποθεραπεύονται ή δεν λαμβάνουν καθόλου φαρμακευτική αγωγή, κυρίως λόγω οικονομικών δυσχερειών αλλά και της έλλειψης ορθής εκτίμησης της σοβαρότητας της πάθησης από τους πάσχοντες και το ιατρικό προσωπικό παγκοσμίως. Ακόμα και μετά το πρώτο οστεοπορωτικό κάταγμα, μόνο το 20% των ασθενών άνω των 50 ετών διεθνώς, αναγνωρίζονται ως ασθενείς με οστεοπόρωση και λαμβάνουν αγωγή πρόληψης νέου κατάγματος.

Το Υπουργείο Υγείας, με τη συνεργασία της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, οργανώνει το πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ 2016 για την πρόληψη και προαγωγή υγείας των ηλικιωμένων, με στόχο την αποφυγή πτώσεων και οστεοπορωτικών καταγμάτων. Οι δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλη τη χώρα θα εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα πιλοτικά για το πρώτο χρονικό διάστημα και συντονισμένα κατόπιν, με στόχο την «άριστη κλινική πρακτική» για τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

 

ΑΝΟΙΑ

Από άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης πάσχουν 200.000 ασθενείς στη χώρα μας και λόγω της φύσης της νόσου συμπάσχει και ανάλογος αριθμός οικογενειών που φροντίζουν τους ασθενείς τους. Ο αντίστοιχος αριθμός για την Ευρώπη ανέρχεται σε 10.000.000 ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 47.000.000 ασθενείς.

Αν και φαίνεται να υπάρχει μία προοδευτική ελάττωση του αριθμού των πασχόντων στις αναπτυγμένες χώρες την τελευταία 20ετία, υπολογίζεται ότι το 2020 θα πάσχουν από άνοια 60 εκατομμύρια ασθενείς και κάθε 20 χρόνια ο αριθμός τους θα διπλασιάζεται. Σημασία έχει η πρόληψη με τη σωστή μεσογειακή διατροφή, τη σωματική και πνευματική άσκηση, ενώ μεγάλες εξελίξεις αναμένονται από την έρευνα για τη γονιδιακή επιβάρυνση της νόσου και τη φαρμακευτική αντιμετώπισή της σε πρώιμα στάδια. Ιδιαίτερα υποστηρικτικό ρόλο για τη φροντίδα των ασθενών παίζει το ευαισθητοποιημένο και εκπαιδευμένο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς και οι ειδικές μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων.

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Οι περισσότερες μορφές καρκίνου διαγιγνώσκονται σε ηλικιωμένα άτομα: Πάνω από το 50% των κακοήθων όγκων στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών.

Η ετήσια επίπτωση των κακοήθων νεοπλασμάτων αυξάνει με ταχύτατο ρυθμό σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Την τελευταία 30ετία μειώθηκαν κατά 25% οι θάνατοι από νεοπλασίες σε άτομα κάτω των 55 ετών (νεότερες χημειοθεραπείες, λεμφώματα, λευχαιμίες, καρκίνος όρχεως), αλλά αυξήθηκε κατά 18% η θνητότητα από καρκίνο στους υπερήλικες ασθενείς.

Στις ΗΠΑ το 52% όλων των καρκίνων στις γυναίκες και το 59% στους άνδρες διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 65 ετών.

Οι συχνότερες μορφές καρκίνου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου για τους άνδρες και ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των γεννητικών οργάνων για τις γυναίκες. Αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η επίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος και του μελανώματος. Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα του δέρματος είναι συχνότατα νεοπλάσματα της προχωρημένης ηλικίας και για τα δύο φύλα και έχουν καλή πρόγνωση αν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε. Καθηγητής κ. Καραϊτιανός, πάνω από το 66% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι καρκίνοι είναι υπεύθυνοι σαν πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια.

Έτσι προκύπτουν ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα για την ιατρική περίθαλψη των ηλικιωμένων. Παρά τη σήμερα επικρατούσα άποψη ότι οι προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο στα άτομα τρίτης ηλικίας στοιχίζουν δυσανάλογα στο Σύστημα Υγείας σε σχέση με το πιθανό όφελος, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Έχει μείζονα σημασία η εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης των συχνότερων μορφών καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη, τραχήλου μήτρας, δέρματος, κλπ.) ακόμα και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, τουλάχιστον μέχρι τα 75 έτη ανάλογα με τη βιολογική ηλικία αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων αυτών.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σημαίνει εξάλλου: λιγότερες βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, λιγότερες χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, λιγότερες ημέρες νοσηλείας και τελικά προσφέρει μεγάλες πιθανότητες ίασης ή μακρότερης επιβίωσης με ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία αγωνίζεται πάνω από τρεις δεκαετίες για τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Γηριατρικής και στη χώρα μας που είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν είναι αναγνωρισμένη η Γηριατρική ως ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την κοινωνία μας γενικότερα, για την κατανόηση και αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων των υπερηλίκων. Ωστόσο, η παρούσα οικονομική κρίση δυσχεραίνει την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην εν γένει καλύτερη αντιμετώπιση των πολύπλευρων αναγκών της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής και ηλικιακής ομάδας.

Θα πρέπει όλοι μαζί, κράτος, φορείς, κοινωνία, ΜΚΟ, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργικά ούτως ώστε οι ηλικιωμένοι να έχουν τη φροντίδα και τη στοργή που τους αξίζει. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η υγιής και ενεργή γήρανση και η αξιοπρεπής διαβίωση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας μέσα σε ένα φιλικό και στοργικό ευρύτερο περιβάλλον. Η ευχή μας για τους ηλικιωμένους πρέπει να είναι χρόνια πολλά, μα πάνω απ’ όλα χρόνια καλά!

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία διοργανώνει εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 09.30-13.00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά καθώς και ανάλογες εκδηλώσεις στους δήμους Αμαρουσίου, Γαλατσίου και Αθήνας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε.

Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός

Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Διευθυντής Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής

Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας»

 


Σελίδα 7 από 262

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση