ATTICANEWS.GR

Member Area
ΒΙΒΛΙΟ


Η Μάρω Δούκα στις εκδηλώσεις του Μπλόκου της Κοκκινιάς
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τετάρτη, 20 Σεπτέμβριος 2017 09:46

Η Μάρω Δούκα στις εκδηλώσεις του Μπλόκου της Κοκκινιάς

resized ΑΦΙΣΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για το “Μπλόκο της Κοκκινιάς ...40 ημέρες μετά” οι Λέσχες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη συναντούν την Μάρω Δούκα με αφετηρία το μυθιστόρημά της 'το δίκιο είναι ζόρικο πολύ'.
Την
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 8 το απόγευμα στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη συνομιλεί με την συγγραφέα για το βιβλίο της αλλά και για το σύνολο του έργου της 'στις γραμμές του μύθου και της ιστορίας' με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Επιμέλεια εκδήλωσης: Ειρήνη Ρηνιώτη - Αλέξανδρος Στεφανίδης.

resized ΦΩΤΟ ΔΟΥΚΑ

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου
Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς
Ηλιουπόλεως 102Α
Ώρα έναρξης: 20:00

 
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια»
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 19 Σεπτέμβριος 2017 13:38

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια»

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου: Ραψωδίες ρ και σ Αίθουσα 27

458678

Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας και τη δυνατότητα να γίνετε για λίγο ραψωδός!

 

Δύο ραψωδίες κάθε φορά παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη Δρ Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.

 

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 π. μ. θα παρουσιαστούν οι ραψωδίες ρ και σ. Ο Τηλέμαχος επιστρέφει στο παλάτι και ενημερώνει την Πηνελόπη για τα όσα ανακάλυψε στο ταξίδι του. Ο Οδυσσέας με τον Εύμαιο φτάνουν και αυτοί στην πόλη. Μόνο το πιστό του σκυλί, ο Άργος, καταλαβαίνει τον ερχομό του και ξεψυχά στο πέρασμά του. Ο βασιλιάς-ζητιάνος δέχεται τις προσβλητικές επιθέσεις όχι μόνο των μνηστήρων, αλλά και δούλων. Σε λίγο ο Ίρος, ένας γνωστός ζητιάνος της Ιθάκης, προκαλεί τον Οδυσσέα και οι μνηστήρες τους ωθούν σε αγώνα πάλης για να αποφασιστεί ποιος θα μείνει στο ανάκτορο. Ο Οδυσσέας κερδίζει, αλλά οι υβριστικές συμπεριφορές συνεχίζονται. Η Πηνελόπη κάνει μια βασιλική εμφάνιση και βάζει τους μνηστήρες στη θέση τους, ενώ λίγο μετά ο Τηλέμαχος παρεμβαίνει με αποφασιστικότητα και τους στέλνει στα σπίτια τους.

 

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4817, 213214 4856/-4858/-4866/-4893

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00

 

 
Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Κυριακή, 10 Σεπτέμβριος 2017 16:22

Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας.

resized DSC 1028

Σε μια όμορφη βραδιά πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της έκθεσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας στην οικία Πανουργιά στα πλαίσια των φετινών "Φωκικών", η οποία είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 60 χρόνων λειτουργίας της και περιλαμβάνει ορισμένους από τους ενδεικτικούς θησαυρούς που την κοσμούν, όπως χειρόγραφα, πρωτότυπες εκδόσεις, αλληλογραφία κ.α. των Αλ. Δελμούζου, Κων. Σάθα, Κων. Κόντου, Γ. Γάτου και πολλών άλλων.

resized DSC 1032

 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε το πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του σημαντικού και διαχρονικού αυτού πνευματικού πνεύμονα της πόλης.

resized DSC 1043

Πιο συγκεκριμένα, στις 11 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στην οικία Πανουργία θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ -ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ", ενώ την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου και με ώρα έναρξης 6.00 μμ θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση "Αφήγηση ιστοριών και λαϊκών παραμυθιών για παιδιά δημοτικού".

resized DSC 1058

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Φιλόλογος Δημήτρης Παλούκης, ο οποίος παρουσίασε την πορεία και το ιστορικό της Βιβλιοθήκης στη διαδρομή αυτή των 60 ετών, στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή της στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου κι ανέπτυξε την προσφορά σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο αείμνηστος Γιώργος Γάτος και πολλοί άλλοι όλα αυτά τα χρόνια.

resized DSC 1089

Τη βραδιά συνόδεψαν καλλιτεχνικά τα εξαιρετικά "Μουσικά Σύνολα" του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

 
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ, ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τετάρτη, 06 Σεπτέμβριος 2017 19:45

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ, ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

resized ΜΟΣΧΑ3

«Οι δεσμοί που ενώνουν τις δύο χώρες μας, ιστορικοί, γλωσσικοί, πολιτισμικοί και πολιτικοί, είναι μακρόχρονοι και συνδέονται τόσο με την παρουσία ελληνικής διασποράς και σημαντικού αριθμού Ελλήνων διανοουμένων, καλλιτεχνών και συγγραφέων στη Ρωσία όσο και με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, μέσω του Βυζαντινού πολιτισμού. Με το Μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα στους τομείς της λογοτεχνίας, της μετάφρασης και της εκδοτικής παραγωγής, οι δεσμοί αυτοί ενισχύονται και εντάσσονται σε σύγχρονο πλαίσιο» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, στα εγκαίνια της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Μόσχας, που άνοιξε τις πόρτες της την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017.

Συνεχίζοντας τη δυναμική που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των αφιερωματικών ετών της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Ρωσία, το 2016 -χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα φιλοξενήθηκε στην έκθεση βιβλίου της Μόσχας ως τιμώμενη χώρα- και στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής για το βιβλίο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε με τον Ρώσο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ, κ. Μιχαήλ Σεσλαβίνσκι, Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς της μετάφρασης, της λογοτεχνίας και της εκδοτικής παραγωγής, και επισκέφθηκε την έκθεση και το ελληνικό περίπτερο.

resized ΜΟΣΧΑ2

Μιλώντας στην τελετή έναρξης η Υπουργός είπε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή να χαιρετίζω τα εγκαίνια της 30ης Έκθεσης Βιβλίου της Μόσχας, μιας έκθεσης που κατέχει σημαντική θέση στον διεθνή χώρο της ανταλλαγής πνευματικών δικαιωμάτων και η οποία έχει εξασφαλίσει σταθερή συνεργασία με την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της. Στους διοργανωτές, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και στους Ρώσους, Έλληνες και ξένους εκδότες που συμμετέχουν, εύχομαι οι συνεργασίες τους να είναι γόνιμες και αποτελεσματικές. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της Unesco το 2018».

ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Το πενταετές Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Ρωσία περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις σε ό,τι αφορά στη μετάφραση, στην παραγωγή και στην προώθηση του βιβλίου. Φιλοδοξεί να καλύψει το κενό στην ανταλλαγή μεταφράσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της σημερινής λογοτεχνίας όσο και των κλασικών και σύγχρονων κλασικών συγγραφέων, για τους οποίους υπάρχει μεγαλύτερο μεταφραστικό και εκδοτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία για την ενίσχυση της μετάφρασης λογοτεχνικών έργων μεταξύ των δύο χωρών, όπου κάθε χώρα θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των μεταφράσεων έργων της λογοτεχνίας της προς τη γλώσσα της άλλης, και αντιστρόφως.

 

Καινοτόμο στοιχείο του Μνημονίου είναι ότι δεν περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση του κόστους της μετάφρασης, αλλά επιχειρεί να καλύψει και ένα μέρος από το κόστος της έκδοσης και της προβολής των βιβλίων. Περιλαμβάνει πρόβλεψη και για κοινά ερευνητικά και εκδοτικά προγράμματα (λ.χ. για έργα της κλασικής ελληνικής και ρωσικής γραμματείας) και ακόμα και για κοινές διαδικτυακές εκδόσεις.

resized ΜΟΣΧΑ4

Μια νέα πρωτοβουλία του Μνημονίου είναι η μέριμνα για την επιμόρφωση των μεταφραστών. Οι Έλληνες μεταφραστές των έργων ρωσικής λογοτεχνίας θα προσκληθούν να λάβουν μέρος σε επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια που διοργανώνονται στη Ρωσία, και οι Ρώσοι μεταφραστές έργων ελληνικής λογοτεχνίας σε σεμινάρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα από αρμόδιους φορείς. Προβλέπεται επίσης η ανταλλαγή επισκέψεων και φιλοξενίας συγγραφέων και μεταφραστών, ώστε ο μεταφραστής να μπορεί να δουλέψει μαζί με τον συγγραφέα αλλά και η δημιουργία βάσεων δεδομένων μεταφραστών και ηλεκτρονικών μεταφραστικών εργαλείων.

 

Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία αμοιβαίων λογοτεχνικών βραβείων (βραβείων Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας μεταφρασμένου στα Ρωσικά και Έργου Ρωσικής Λογοτεχνίας μεταφρασμένου στα Ελληνικά), καθώς και η συνδιοργάνωση ή η από κοινού συμμετοχή σε διμερή/διεθνή λογοτεχνικά φεστιβάλ και εκθέσεις βιβλίου.

 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η Τήλος της Ήριννας» του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 05 Σεπτέμβριος 2017 13:10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  «Η Τήλος της Ήριννας» του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη

resized Η Τήλος της Ήριννας.1

Σε μια πολύ όμορφη βραδιά ο Δήμος Τήλου παρουσίασε το βιβλίο «Η Τήλος της Ήριννας » του συγγραφέα κου Κώστα Ε. Σκανδαλίδη το Σάββατο 02/09 στο Δημαρχείο Τήλου.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την κα Εριφύλη Κανίνια αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την κα Δώρα Παρδάλη-Σωτρίλλη συγγραφέας/ποιήτρια. Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου κος Κώστα Ε. Σκανδαλίδης με έναν ιδιαίτερα μεστό, λιτό, περιεκτικό και συγκινητικό λόγο ευχαρίστησε τη Δήμαρχο Τήλου και τόνισε τη σημαντική πρωτοβουλία της έκδοσης του βιβλίου ενώ ανέλυσε το μεγάλο ποιητικό έργο της μικρής ποιήτριας της Τήλου της Ήριννας η οποία πέθανε μόλις 19 χρονών και μεγαλούργησε στην Τήλο .

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα μικρό επίλογο από τη Δήμαρχο Τήλου κα Μαρία Καμμά η οποία αναφερόμενη « στη δική μας μούσα την Ήριννα της Τήλου που μέσα από το πέρασμα των χρόνων η μορφή της αν και δεν αποτυπώθηκε πουθενά εμείς πάντα στο σχολείο τη ζωγραφίζαμε θλιμμένη να υφαίνει τον αργαλειό της. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το βιβλίο του κου Σκανδαλίδη θα αποκτήσει μοναδική σπουδαιότητα όχι μόνο για τους επισκέπτες και φίλους της Τήλου αλλά και για τους απανταχού Τηλιακούς και εκφράζουμε ταπεινά τις ευχαριστίες μας στο συγγραφέα που με τόση αγάπη κατέγραψε ένα μεγάλο και σπουδαίο κομμάτι του νησιού μας.»

 

resized Η Τήλος της Ήριννας.2

 


Σελίδα 1 από 153

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερωτευμένη και πάλι η Halle Berry
Ερωτευμένη και πάλι η Halle Berry
Ερωτευμένη και πάλι η Halle Berry Η γοητευτική ηθοποιός Halle Berry είναι και πάλι ευτυχισμένη, καθώς μετά το διαζύγιο της με τον ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...