ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Ελίζα Βόζεμπεργκ:«Βασική προτεραιότητα η καταγραφή των παιδιών που φθάνουν στην Ευρώπη»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 02 Μάρτιος 2017 20:10

Ελίζα Βόζεμπεργκ:«Βασική προτεραιότητα η καταγραφή των παιδιών
που φθάνουν στην Ευρώπη»
 
 vozenberg

 

Bρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2017


Τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος της εξαφάνισης ανήλικων προσφυγόπουλων στην Ευρώπη υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη με παρέμβασή της στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. 
             
              Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σημείωσε ότι παρόλο που το πρόβλημα έχει προκύψει εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει βελτιωθεί ακόμα η κατάσταση. Αντιθέτως, φαίνεται ότι αγνοούνται πολύ περισσότερα παιδιά απ' όσα γνωρίζουμε ενώ ακόμα στην Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (EUROPOL) δεν υπάρχει ειδική μονάδα που να ασχολείται με τα αγνοούμενα παιδιά.     
             
              Μεταξύ άλλων, η κυρία Βόζεμπεργκ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην υποχρεωτική διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των Κρατών - Μελών αλλά και με τη EUROPOL, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, καθώς πιθανολογείται ότι μεγάλος αριθμός εξαφανισμένων ανηλίκων έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων (trafficking).
 
                 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού:
 
                 «Ένα χρόνο μετά την κατάθεση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης για την εξαφάνιση κατ' εκτίμηση 10.000 ανήλικων προσφυγόπουλων στην Ευρώπη, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει αλλάξει αλλά φαίνεται να είναι χειρότερη απ' ότι γνωρίζουμε. Τα στοιχεία πλέον μιλούν ακόμη και για 30.000 αγνοούμενα παιδιά, τα οποία μέχρι στιγμής αδυνατούμε να εντοπίσουμε και να βοηθήσουμε να επανενωθούν με τις οικογένειες τους. 
 
Πολλά από αυτά πιθανολογείται ότι έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων (trafficking). Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία δεν διαθέτει ειδική μονάδα που να ασχολείται με τα αγνοούμενα παιδιά ενώ ο συντονισμός των κρατών μελών στον τομέα αυτό είναι απογοητευτικός. 
 
Η καταγραφή των ανηλίκων με τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, λαμβανομένης υπόψη της ηλικίας τους και σε κάθε περίπτωση όχι σε ανήλικους κάτω των έξι ετών, είναι ένα σημαντικό μέτρο για να αποφύγουμε νέα φαινόμενα εξαφάνισης παιδιών. Επιπλέον, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να υπάρξουν πιο αποτελεσματικοί ευρωπαϊκοί κανόνες, που να αναγκάζουν τα Κράτη - Μέλη να συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με τη EUROPOL, για να γεφυρωθεί το υπάρχον κενό στη διασυνοριακή συνεργασία. Τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα των μετακινούμενων πληθυσμών και αποτελεί χρέος της πολιτισμένης Ευρώπης να προστατεύσει το μέλλον τους».

 

 
Συγγνώμη, αλλά με τέτοιες επιδόσεις πώς θα «πιαστούν οι στόχοι»; ...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Τρίτη, 28 Φεβρουάριος 2017 10:29

Συγγνώμη, αλλά με τέτοιες επιδόσεις πώς θα «πιαστούν οι στόχοι»;

...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Svoultepsi 2016 12 1 13 13 22 b
 

Αυτόν τον καιρό η κυβέρνηση (που συστηματικά βαφτίζει την ήττα… νίκη και την οπισθοχώρηση… έφοδο) πανηγυρίζει επειδή, όπως λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ, τα μέτρα (συγγνώμη το «νέο μίγμα πολιτικής») θα είναι δημοσιονομικώς ουδέτερα, καθώς για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα (προ)νομοθετηθεί ένα αντίστοιχο ευρώ ελάφρυνσης.

Πέραν του ότι δεν αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο χρειάζονταν τα μέτρα αφού θα… εξουδετερωθούν από αντίμετρα, από όσα «συμφωνήθηκαν» στο Eurogroup, προκύπτει ότι το μόνο βέβαιο είναι τα μέτρα στο φορολογικό, στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας (όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ).

Τα άλλα, τα «αντίμετρα» θα εφαρμοστούν μόνο αν πιαστούν οι στόχοι.

Συγγνώμη, αλλά πώς θα «πιαστούν οι στόχοι»; Μόνο με τα «ματωμένα πλεονάσματα» (όπως τα αποκαλούσαν οι Τσίπρας και Καμμένος όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση;

Είναι δυνατόν να πιαστούν οι στόχοι με capital controls και διαρκή επιδείνωση όλων των δεικτών;

Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σε δύο μόλις ημέρες (20 και 21 Φεβρουαρίου) δείχνουν ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (20 Φεβρουαρίου), το 2016 η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε κατά 6,1% και η αξία των εισαγωγών κατά 4,2%, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,1 δις ευρώ. Επίσης, επιδεινώθηκαν και τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Την ίδια μέρα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση 5,1% του τζίρου στη βιομηχανία το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016. Και την περίοδο του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2015 - Δεκεμβρίου 2015, είχαμε μείωση 10,2% σε σχέση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2014.

Στις 21 Φεβρουαρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε αύξηση της τουριστικής κίνησης το 2016 κατά 5,1% και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 6,4%.

Αυτό σημαίνει 878.000.000 ευρώ λιγότερα έσοδα!

Συγγνώμη, αλλά όταν χάνεις 1,5 δις ευρώ από τις εξαγωγές, όταν πέφτει δραματικά ο βιομηχανικός τζίρος και όταν χάνεις άλλα εννιακόσια εκατομμύρια από τον τουρισμό, πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεσαι ότι τα πράγματα πάνε καλά και θα υπάρξουν αντίμετρα;

Το αποτέλεσμα φάνηκε στα νούμερα της ανεργίας.

Όπως, επίσης στις 21 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι για τον πρώτο μήνα του νέου έτους ανέρχονται σε 928.962 περισσότεροι κατά 18.494 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ ποσοστιαία μεταφράζεται σε αύξηση 2,03%.

Και, όπως πληροφορηθήκαμε από την (μετά κόπων και βασάνων) δημοσιοποίηση της «Εργάνη», τον Ιανουάριο του 2017 καταγράφηκε μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται τον Ιανουάριο 2017, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 29.817 θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται, κυρίως, από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2014 είχαμε για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θετικά αποτελέσματα. Είχαμε δηλαδή επιπλέον 6.397 νέες θέσεις απασχόλησης.

Και επειδή ακούμε τελευταία τους κυβερνητικούς να επαναλαμβάνουν πως όταν «ανέλαβαν» τη χώρα στα… στιβαρά τους χέρια παρέλαβαν την ανεργία στο 27%, τους ενημερώνουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραλάβει την ανεργία

στο υψηλότερο επίπεδο του 27,9% και την παρέδωσε τον Ιανουάριο του 2015 στο 25,7% με ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης και με πρόβλεψη να πέσει στο 19,5% στο τέλος του 2016.

Μετά από όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς πώς θα πιαστούν οι στόχοι για να λειτουργήσουν τα (επικοινωνιακά) αντίμετρα!

http://www.elzoni.gr/html/ent/212/ent.70212.asp

 
Βρυξέλλες, Politico: «Πώς ο Erdogan θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό την επανένωση της Κύπρου».
News - Απόψεις
Δευτέρα, 27 Φεβρουάριος 2017 16:41

Βρυξέλλες,

Politico: «Πώς ο Erdogan θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό την επανένωση της Κύπρου».
 
2dcb1-tayyip-erdogan

Ο Τούρκος Πρόεδρος, καθώς προχωρά στην εδραίωση της εξουσίας του, θα καθίσταται περισσότερο, όχι λιγότερο, υπόχρεος στους εθνικιστές ψηφοφόρους, σύμφωνα με άρθρο του σημερινού Politico, το οποίο επίσης περιγράφει το «πώς ο Erdogan θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό την επανένωση της Κύπρου».

Σύμφωνα με το άρθρο "το διαιρεμένο νησί της Κύπρου βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην επανένωση, αφού για πρώτη φορά τόσο το βόρειο όσο και το νότιο τμήμα έχουν εκλέξει ηγέτες που είναι πραγματικά πρόθυμοι να εργαστούν προς την εξεύρεση μίας λύσης και οι οποίοι κατά τον τελευταίο χρόνο έχουν κάνει βήματα προς την επίτευξη συμφωνίας, αντιμετωπίζοντας ακανθώδη ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία, τη διακυβέρνηση, θέματα της ΕΕ και τις ανταλλαγές ακινήτων, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο, παραμένει ένα μεγάλο εμπόδιο: η Τουρκία και πιο συγκεκριμένα το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας, το οποίο έχει αναδειχθεί σε βασικό σημείο τριβής, με τον ευερέθιστο Τούρκο Πρόεδρο να εμφανίζεται απρόθυμος να συμβιβαστεί".

Ο Erdogan, σημειώνει το Politico, ελπίζει να εδραιώσει την εξουσία του μέσω ενός δημοψηφίσματος τον Απρίλιο για τη μεταρρύθμιση του τουρκικού συντάγματος, αλλά, προκειμένου να κερδίσει, χρειάζεται την υποστήριξη των εθνικιστών, οι οποίοι αντιτίθενται σθεναρά στην ιδέα υποχώρησης της Τουρκίας από τη βόρεια Κύπρο, όπως χαρακτηρίζει τα κατεχόμενα.

Καθώς λοιπόν τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει συμφωνηθεί στο Κυπριακό μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα επίπεδα, συνεχίζει ο συντάκτης, η στάση του Erdogan κινδυνεύει να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις και να καταστρέψει μία χρυσή ευκαιρία επανένωσης ενός από τα τελευταία διαιρεμένα έθνη στην Ευρώπη.

Ο αρθρογράφος εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξοι όσοι θεωρούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα μαλακώσει τη στάση του μετά το δημοψήφισμα, δεδομένου ότι ο Erdogan θα εξακολουθεί και μετά να ενδιαφέρεται για τη δημοτικότητά του, ιδίως λόγω του ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ενδεχόμενη οικονομική κρίση, αλλά κυρίως επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών - αφού μόνο μέσω εκλογών θα εξασφαλιστούν οι πρόσθετες προεδρικές εξουσίες του -, επομένως θα είναι αναγκαία η διατήρηση της υποστήριξης των εθνικιστών. 

Γενικότερα, υποστηρίζει το Politico, ο Erdogan δεν έχει να κερδίσει άμεσα τίποτα από την επανένωση, λαμβάνοντας υπόψη αφενός το γεγονός ότι ζητήματα όπως το οικονομικό κόστος της παρουσίας των Τούρκων στρατιωτών στα κατεχόμενα ή η προοπτική να καταστεί η Τουρκία περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου είναι δευτερευούσης σημασίας για τον Τούρκο Πρόεδρο, στην προσπάθειά του να εδραιώσει την εξουσία του στο εσωτερικό της χώρας, και αφετέρου το ότι είναι απίθανο η ΕΕ να του κάνει τη χάρη να υποχωρήσει στο θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, δεδομένης της ανησυχίας για τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και την ισχυρή αντίθεση μέσα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στο ενδεχόμενο παραχωρήσεων προς την Τουρκία. Καθώς μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι εξίσου μοιρασμένοι ανάμεσα στο ναι και το όχι, συμπληρώνει, ο Erdogan θα πρέπει, για να επικρατήσει, να ξεκινήσει μία επιθετική εκστρατεία και να επιστρατεύσει όλους τους συνήθεις μοχλούς πίεσης που διαθέτει – έλεγχο ΜΜΕ, επιρροή στους κρατικούς θεσμούς, λαϊκίστικα οικονομικά μέτρα, ανησυχία για το Ισλαμικό Κράτος, τους Κούρδους και το κίνημα του Γκιουλέν - , ενώ το Κυπριακό θέτει σε κίνδυνο τις εθνικιστικές ψήφους που χρειάζεται απεγνωσμένα. 

Άλλοι παράγοντες που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επισημαίνει ο συντάκτης, αφορούν από τη μία το γεγονός ότι η Τουρκία θα έπρεπε να διαγράψει ένα μέρος του χρέους των κατεχομένων προκειμένου να καταστεί οικονομικά βιώσιμη μία ενδεχόμενη συμφωνία, και από την άλλη το ότι η νέα αμερικανική διοίκηση δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να πιέσει προς την κατεύθυνση της επανένωσης ή να πάρει θέση ως προς την Τουρκία.

Ολοκληρώνοντας, το δημοσίευμα σημειώνει ότι, ενώ οι Αναστασιάδης και Akinci μάχονται για να διατηρήσουν τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτοι σε αρνητικές αλλαγές της κοινής γνώμης, καθώς και σε παρεμβολές από πολιτικά κόμματα και από τις δύο πλευρές που αντιτίθενται στη συμφωνία, προσθέτοντας ότι αυτή μοιάζει όλο και πιο απίθανη αν συνεκτιμηθεί σε όλα τα παραπάνω αφενός η επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία του Αναστασιάδη, κατά την οποία θα μπει στον πειρασμό να υιοθετήσει μια πιο εθνικιστική γραμμή, και αφετέρου η πιθανότητα απόφασης, από πλευράς της Τουρκοκυπριακής κυβέρνησης, χορήγησης της κυπριακής υπηκοότητας σε Τούρκους υπηκόους. Οι φιλοδοξίες του Erdogan, καταλήγει, έχουν εδώ και καιρό θέσει σε κίνδυνο την εσωτερική σταθερότητα της Τουρκίας και τις σχέσεις της με την ΕΕ και τις άλλες γειτονικές χώρες. Δυστυχώς τώρα φαίνεται πως θα καταστρέψουν επίσης και την ιστορική ευκαιρία επανένωσης της Νήσου.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/26486

 
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ Οι Ορίζοντες.Το Βόρειο Αιγαίο βρέθηκε τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο της προσοχής.
News - Απόψεις
Παρασκευή, 24 Φεβρουάριος 2017 18:35

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ

Οι Ορίζοντες.Το Βόρειο Αιγαίο βρέθηκε τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο της προσοχής.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΕΣΤΙΑΣ

Το πρωτόγνωρο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα έθεσε την Περιφέρειά μας ενώπιον προβλημάτων και προκλήσεων, που είχαν και έχουν σύνθετες πλευρές και πολύπλοκη διάσταση.

Το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας ιδιαίτερος τόπος. Τα νησιά μας, με ξεχωριστό φυσικό κάλλος, με μια ζωντανή τοπική οικονομία, με δυνατότητες και προοπτικές, συναντήθηκαν -πέρα από την κρίση- με τα νέα αυτά προβλήματα.

Όπως είναι φυσικό, η οικονομική κρίση και η φάση των μεγάλων δυσκολιών που διανύει η χώρα μας, έχει τις συνέπειές της συνολικά στην οικονομία και την κοινωνία της Περιφέρειάς μας.

Ένα δεδομένο που παραγνωρίζεται καμιά φορά, αν και η Πολιτεία οφείλει να μην το χάνει ποτέ από τα μάτια της, είναι τα προβλήματα που συνοδεύουν τη νησιωτικότητα. Η απόσταση, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, τα προβλήματα προσβασιμότητας, έχουν για την Περιφέρειά μας μια ιδιαίτερη οξύτητα.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι άνθρωποι του Βορείου Αιγαίου, καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα, να δημιουργήσουν και να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες και προοπτικές για τη ζωή τους.

Δύο είναι για εμάς οι προτεραιότητες σήμερα.

Η πρώτη, είναι η αποτελεσματική, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές μας, αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνοδεύονται με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Κεντρικό μέλημά μας ήταν και παραμένει η αποσυμφόρηση των νησιών μας. Από την πρώτη στιγμή επιμείναμε και επιμένουμε σε αυτό. Αν και όπως είναι γνωστό, έχουν ανακοπεί οι μεγάλες ροές μετά τη σχετική συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία, το ζήτημα για εμάς παραμένει. Η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, είναι βασική προϋπόθεση για το διαρκώς ζητούμενο, την αποσυμφόρηση. Παράλληλα, δεν παύουμε να επισημαίνουμε την ανάγκη, επειδή αυτά τα γεγονότα συντελούνται στον τόπο μας, της καλύτερης δυνατής φιλοξενίας των ανθρώπων που βρέθηκαν ως πρόσφυγες ή μετανάστες. Η ευθύνη αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Εμείς όμως, όπως έχουμε την υποχρέωση, εκφραστές της τοπικής κοινωνίας, δε θα πάψουμε να επισημαίνουμε όλες τις διαστάσεις του πρωτόγνωρου -όπως συνηθίζω να λέω- αυτού ζητήματος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, δυναμώνουμε όλες τις προσπάθειές μας για να κάνει η Περιφέρειά μας, προς όφελος των ανθρώπων της, βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της βελτίωσης της καθημερινής ζωής.

Η τοπική οικονομία, οι υποδομές και ο τουρισμός μας πάντα, είναι για εμάς κύριες επιλογές και βασικός οδηγός.

Γι’ αυτό, απορροφούμε με τρόπο σχεδιασμένο και στρατηγικά θεμελιωμένο, κάθε διαθέσιμο πόρο. Είτε πρόκειται για εθνικούς πόρους είτε πρόκειται για το ΕΣΠΑ είτε πρόκειται για άλλα προγράμματα όπως το Interreg, που αποτελούν για εμάς πηγή χρηματοδότησης.

Το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας τόπος δημιουργίας. Ιστορία, πολιτισμός, φυσικό κάλλος, δημιουργικότητα των ανθρώπων, έμπνευση, ανοιχτή αντίληψη, ματιά με μακρινό ορίζοντα. Συμπυκνώνουν όλα αυτά μια συνείδηση που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του Βορείου Αιγαίου, που, όχι μόνο στην ιστορία αλλά και στη σύγχρονη διαδρομή μας, προσθέτουν με τη δική τους συμμετοχή κάθε μέρα μια σελίδα στη σύγχρονη Ελλάδα. 

ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 2

 
Όλγα Κεφαλογιάννη - «Ναι στη νομιμότητα και τη λογοδοσία, όχι στην ασυδοσία και την αδιαφάνεια για το θέμα της ΑΕΠΙ»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2017 17:39

Όλγα Κεφαλογιάννη - «Ναι στη νομιμότητα και τη λογοδοσία, όχι στην ασυδοσία και την αδιαφάνεια για το θέμα της ΑΕΠΙ»

OLGAKEFALOGIANNI

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε για το διαχειριστικό έλεγχο της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ).

 

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, η κ. Κεφαλογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης, στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, των ευρημάτων του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου για την κατάσταση της ΑΕΠΙ εγείρονται πολλά και σοβαρότατα ερωτήματα για το πώς διαμορφώνεται συνολικά ο χώρος της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, ενόψει της κατάθεσης του εν θέματι σχεδίου νόμου.

Η εξυγίανση και απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΕΠΙ είναι απολύτως απαραίτητη ώστε τόσο οι δημιουργοί να προστατεύονται και να αμείβονται δίκαια όσο και οι χρήστες να γνωρίζουν ότι ο μηχανισμός είσπραξης λειτουργεί με όρους διαφάνειας του δημοσίου βίου.

Επιβάλλεται να αναληφθούν έγκαιρα οι ορθές θεσμικές πρωτοβουλίες και ενέργειες  από το αρμόδιο Υπουργείο με γνώμονα τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία.

Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, αν το σχέδιο νόμου είναι διαφορετικό από αυτό που είχε κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση και τελικά απέσυρε η Κυβέρνηση το 2016, να επαναληφθεί η δημόσια διαβούλευσή του.

Ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να μας δώσει άμεσα απαντήσεις για το πώς προτίθεται να διασφαλίσει το Υπουργείο την εξυγίανση, τη συνέχεια και την απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΕΠΙ. Και αν σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, η ΑΕΠΙ προβλέπεται να λειτουργεί στο μέλλον με τους ίδιους κανόνες που διέπουν τους υπόλοιπους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) ή υπάρχουν ειδικές διατάξεις γι΄αυτή, και ποιες είναι οι διατάξεις αυτές;

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις, αναβολές και προχειρότητες. Νομιμότητα, Διαφάνεια, Λογοδοσία στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων».

 
Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Νέα αντίδραση για τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2017 14:45

Ελίζα Βόζεμπεργκ: 
«Νέα αντίδραση για τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο»
 

vozenberg

 

Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2017

Με νέα ερώτηση απευθύνθηκε στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, η οποία ζητάει άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση στις σκόπιμες τουρκικές παραβιάσεις, που συνεχίζονται αμείωτα καταπατώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου, με συνεχείς προκλήσεις σε Φαρμακονήσι, Οινούσσες και Ίμια.    
         
Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή, πώς αξιολογεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό το φως των εν λόγω παράνομων ενεργειών και πότε επιτέλους σκοπεύει να αντιδράσει στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο, δυναμιτίζουν το κλίμα στο Αιγαίο και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:
 
«Το τελευταίο διάστημα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από την Τουρκία οι σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή του Αιγαίου. Η τουρκική παρουσία στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι σχεδόν καθημερινή, συνοδευόμενη μάλιστα από συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Χαρακτηριστική περίπτωση προκλητικής και σκόπιμης καταπάτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων υπήρξαν οι βολές που πραγματοποίησε τουρκική ακταιωρός στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά του Φαρμακονησίου την περασμένη Παρασκευή. 
 
Στο ίδιο πλαίσιο, έντονη παραμένει τον τελευταίο καιρό η τουρκική δραστηριότητα γύρω από το ελληνικό νησί Παναγιά του συμπλέγματος των Οινουσσών, ενώ αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων στις ελληνικές βραχονησίδες Ίμια, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κινητικότητα στην περιοχή ακόμα και κατά τη διάρκεια της  νύχτας.
 
Δεδομένου ότι οι τουρκικές Αρχές επιμένουν σε κινήσεις έναντι της Αθήνας που δυναμιτίζουν το κλίμα και εγείρουν αξιώσεις στην περιοχή του Αιγαίου κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας, απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα κράτους μέλους της Ε.Ε.,  ερωτάται η Επιτροπή: 
- Πώς αξιολογεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό το φως των εν λόγω προκλητικών ενεργειών και παραβιάσεων σε βάρος της Ελλάδας;
- Με ποιό τρόπο και πότε σκοπεύει να αντιδράσει στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες;».

 

 
Ας αποφασίσουν οι κυβερνήσεις. Τα ρομπότ πρέπει να φορολογούνται, υποστηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς.
News - Απόψεις
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2017 08:28

Ας αποφασίσουν οι κυβερνήσεις.

Τα ρομπότ πρέπει να φορολογούνται, υποστηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς.
 
bb6a4-0gates tax robots

Ο Μπιλ Γκέιτς επιμένει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φορολογήσουν τη χρήση ρομπότ για να συνεχίσει να χρηματοδοτείται η παροχή υπηρεσιών προς τους πλέον αδύναμους.

Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς από τον άνθρωπο που πλούτισε από την τεχνολογία, ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Quartz ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φορολογήσουν τη χρήση ρομπότ. Το επιχείρημά του; Έτσι, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτείται η απασχόληση ανθρώπων στην εξυπηρέτηση των γηραιότερων, των ασθενών ή στην εκπαίδευση, όπως συνέβαινε από το φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων που ανέλαβαν τις δουλειές τους τα ρομπότ.

Η δήλωση αυτή του ανθρώπου που ίδρυσε τη Microsoft έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την ιδέα της επιβολής φόρου στις επιχειρήσεις που αντικαθιστούν το ανθρώπινο δυναμικό τους με ρομπότ, με το επιχείρημα ότι έτσι καταστέλλεται η καινοτομία.

Εντούτοις, ο Μπιλ Γκέιτς επιμένει ότι πρέπει να επιβληθεί το λεγόμενο robot tax, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο προσωρινά θα επιβράδυνε την υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής. Κι αυτό, καθώς έτσι θα βρεθούν οι πόροι ώστε να χρηματοδοτηθούν άλλοι τομείς απασχόλησης και η εκπαίδευση των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους, λόγω αυτοματισμού.

Την ίδια στιγμή που προωθείται ο αυτοματισμός και χάνονται θέσεις εργασίας, πρέπει να αναπτυχθούν υπηρεσίες για το καλό των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχότερων και πιο αδύναμων, υποστήριξε ο Γκέιτς -τους γηραιότερους, τα παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες, τα σχολεία, εκεί όπου υπάρχουν λιγότεροι για να τους υποστηρίξουν και απαιτείται ένα ιδιαίτερο ανθρώπινο γνώρισμα, η ενσυναίσθηση. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η αντικατάσταση ανθρώπων από ρομπότ, μηδενίζει το εισόδημα από το φόρο που κατέβαλλε αυτός ο εργαζόμενος, φόρος από τον οποίο χρηματοδοτούνται σήμερα οι προαναφερόμενες υπηρεσίες.

Πώς ακριβώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι μια συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσει, είπε ο Γκέιτς, ίσως από μέρος των κερδών που προκύπτουν από τον αυτοματισμό. «Δεν νομίζω ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρομπότ θα ενοχληθούν από κάτι τέτοιο. Είναι ΟΚ», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, η κοινωνία δεν θα πρέπει να φοβάται την καινοτομία, θα πρέπει να ενθουσιάζεται από αυτήν και γι'αυτό θα ήταν καλύτερα να γνωρίζει ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για το τι θα συμβεί στους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους από την έλευση των ρομπότ. Οι επιχειρήσεις δεν θα αναλάμβαναν αυτή την πρωτοβουλία, οι κυβερνήσεις όμως θα έπρεπε, συμπλήρωσε ο Μπιλ Γκέιτς.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/26383

 
Όταν μιλούν οι αριθμοί (12). Δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Προπαγάνδα των αριθμών και στις επενδύσεις... ....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 13:08
Όταν μιλούν οι αριθμοί (12). Δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Προπαγάνδα των αριθμών και στις επενδύσεις...
....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Svoultepsi 2016 7 8 16 5 52 b
 
 
 

Ένα από τα ψέματα που επαναλαμβάνονται τελευταία από τα κυβερνητικά στελέχη (προεξαρχόντων των κυρίων Παππά και Παπαδημητρίου) είναι ότι χάρη στη… θεόπνευστη κυβέρνησή τους… αυξήθηκαν οι επενδύσεις.

Και σ’ αυτήν την περίπτωση οι αριθμοί τους διαψεύδουν. Όπως θα δείτε, οι επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά το 2012, η μείωση συνεχίστηκε και το 2013, αλλά ήδη από αυτή τη χρονιά άρχισε η άνοδος.  Και το δ΄ τρίμηνο του 2014, οι  ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 18,3%! Το α΄ τρίμηνο του 2015 υπάρχει η σχετική ώθηση από το 2014 και από το β΄ τρίμηνο του 2015 αρχίζει η πτώση. Η «άνοδος» είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης μεταξύ του 2016 και του καταστροφικού 2015.

Ιδού και μερικά ενδεικτικά στοιχεία:

- 9 Μαρτίου 2012:Σε ύφεση της τάξης του 6,95% βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία,

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αιτίες για την ύφεση, είναι η δραματική πτώση των επενδύσεων και η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης. Παράλληλα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 22,2%

- 8 Ιουνίου 2012: Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης βρέθηκε και το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία. Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 21,3% και οι επενδύσεις στο σύνολό τους κατά 33,4%.

- 22 Νοεμβρίου 2012: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, μειώθηκαν το β΄ τρίμηνο εφέτος κατά 20,6% (από 3,8 δις ευρώ σε 3 δις ευρώ). Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 17,5% σε σύγκριση με 20,7% το β΄ τρίμηνο του 2011.

- 7 Δεκεμβρίου 2012: Σε ύφεση της τάξης του 6,9% βρέθηκε η ελληνική οικονομία το γ΄ τρίμηνο εφέτος, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης τόσο των επενδύσεων, όσο και της κατανάλωσης. Οι βασικές αιτίες για την πτώση του ΑΕΠ κατά 6,9% το γ΄ τρίμηνο εφέτος (το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε σε 51,483 δις. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005, που ήταν 50,9 δις. ευρώ), είναι η δραματική μείωση σε επενδύσεις και εξαγωγές, ενώ εν μέρει η μείωση αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. Συγκεκριμένα: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,5%, ενώ ο συνολικός ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου συρρικνώθηκε κατά 36%.

- 25 Ιανουαρίου 2013: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών μειώθηκαν το γ΄ τρίμηνο πέρυσι, κατά 11,3% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο 2011, σε 2,8 δις ευρώ από 3,2 δις ευρώ. Ενώ, το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 15,4% από 16,1% το γ΄ τρίμηνο 2011.

- 11 Μαρτίου 2013: Σε ύφεση της τάξης του 6,4% κινήθηκε το 2012 η ελληνική οικονομία, μετά και από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι (είχε καταγραφεί πτώση 6,7% το α΄ τρίμηνο, 6,4% το β΄ τρίμηνο και 6,7% το γ΄ τρίμηνο). Πάντως, η περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% είναι αποτέλεσμα τόσο της μεγάλης πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων, όσο και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 10,3%.

- 19 Απριλίου 2013: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, αυξήθηκαν το 4ο τρίμηνο πέρυσι κατά 0,3%, από 2,39 δις ευρώ σε 2,4 δις ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 15,5% σε σύγκριση με 14% το 4ο τρίμηνο του 2011.

- 7 Ιουνίου 2013: Σε ύφεση της τάξης του 5,6% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται (σε τρέχουσες τιμές) στα 41,888 δισ. ευρώ ή χαμηλότερα και από το α΄ τρίμηνο 2005 (44,206 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κύριοι λόγοι για την πτώση του ΑΕΠ κατά 5,6% είναι η περαιτέρω μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 11,4%.

- 25 Ιουλίου 2013: Χαρακτηριστικό στοιχείο για την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, είναι το γεγονός ότι το α΄ τρίμηνο εφέτος, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 3,17 δισ. ευρώ σε 3,06 δισ. ευρώ. Ενώ, Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 21,1% σε σύγκριση με 20,3% το α΄ τρίμηνο του 2012.

- 22 Οκτωβρίου 2013: Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 18,1% το β΄ τρίμηνο εφέτος, σε σύγκριση με 16,2% το β΄ τρίμηνο του 2012.

- 28 Νοεμβρίου 2014: Αύξηση 1,9% σημείωσε το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο εφέτος και πλέον καθίσταται απολύτως εφικτή η πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% στο σύνολο του 2014, ενώ παράλληλα, «υποβοηθείται» τα μέγιστα η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,9% για το 2015. Η αύξηση του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην άνοδο της κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων. Ειδικότερα, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 2,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 3,6%), ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου (ιδιωτικές επενδύσεις) αυξήθηκε κατά 2,7%.

- 17 Φεβρουαρίου 2015: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των μη χρηματοοικονομικών εταιριών μειώθηκαν 1% το 2013 σε σχέση με το 2012, από 7,6 δισ. ευρώ σε 7,5 δισ. ευρώ.

- 27 Φεβρουαρίου 2015: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το δ΄ τρίμηνο του 2014, οι  ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 18,3%.

- 29 Μαΐου 2015: Το α΄ τρίμηνο εφέτος ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε 6%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7,5 %. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε ετήσια βάση οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 17,4%.

- 23 Ιουλίου 2015: Αύξηση 22,6 σημείωσαν το α΄ τρίμηνο εφέτος οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, από 1,239 δισ. ευρώ σε 1,519 δισ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε αύξηση των επενδύσεων σε μεταφορικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Και αρχίζει η πτώση…

- 28 Αυγούστου 2015: Το β΄ τρίμηνο εφέτος οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 3,3%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 10,6 %.

- 27 Νοεμβρίου 2015: Το γ΄ τρίμηνο φέτος οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7%.

- 4 Μαρτίου 2016: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πέρυσι οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 13,1%.

- 30 Μαΐου 2016: Πτώση 1,4% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 2,7%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,8 %.

- 29 Αυγούστου 2016: Κατά 0,9% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το β΄ τρίμηνο εφέτος σε ετήσια βάση. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 7%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 1%. (Σημειώστε ότι η σύγκριση γίνεται με το β΄ τρίμηνο του 2015, όταν είχαμε μείωση της τάξης του 10,6% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2014).

- 14 Οκτωβρίου 2016:Μείωση 1,3% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας σε τρέχουσες τιμές το 2015, αντί της αρχικής εκτίμησης για πτώση κατά 0,9%.  Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,6%.

- 26 Οκτωβρίου 2016: Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων το β΄ τρίμηνο φέτος, καθώς οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 18,3%, από 2,559 δισ. ευρώ σε 3,026 δισ. ευρώ. Ενώ, το ποσοστό των επενδύσεων που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 22,1% από 18,4% το β' τρίμηνο πέρυσι. (Σύγκριση με το καταστροφικό 2015).

- 18 Νοεμβρίου 2016: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους ετήσιους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων, οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν το 2015 κατά 0,5%, από 8,5 δισ. ευρώ σε 8,4 δισ. ευρώ.

- 25 Ιανουαρίου 2017: Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων, προκύπτει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) το γ΄ τρίμηνο του 2016 κατά 175 εκατ. ευρώ ή 8,3%. Ενώ, το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 15,7% έναντι 14,5% το γ' τρίμηνο του 2015.

- 20 Ιανουαρίου 2017: Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών στο ενδεκάμηνο καταγράφεται αύξηση των άμεσων επενδύσεων κατά 2,5 δις ευρώ. (Σύγκριση πάντα με το καταστροφικό 2015)

http://www.elzoni.gr/html/ent/986/ent.69986.asp

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 13:11
 
Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις, απειλεί όλη την Ευρώπη και κυρίως τις επόμενες γενιές»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος 2017 13:21

Ελίζα Βόζεμπεργκ:
«Η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις,
απειλεί όλη την Ευρώπη και κυρίως τις επόμενες γενιές»

 

Βρυξέλλες, 16 Φεβρουαρίου 2017

vozenberg

    Την αναγκαιότητα υιοθέτησης της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπό το φως των αυξανόμενων τρομοκρατικών απειλών σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη με παρέμβαση σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του νέου Επιτρόπου για την Ένωση Ασφάλειας, κ. Τζούλιαν Κινγκ. 

     Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία επικαιροποιεί την αντιτρομοκρατική δράση της Ε.Ε. προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ποινικοποιεί τη συμμετοχική δράση και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τρομοκρατικούς σκοπούς, τη στρατολόγηση και παροχή εκπαίδευσης σε τρομοκράτες, όπως και τη δημόσια υποκίνηση ή υποστήριξη τρομοκρατικών πράξεων. 

    Μεταξύ άλλων, η κυρία Βόζεμπεργκ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει διατάξεις για την παροχή άμεσης βοήθειας στα θύματα της τρομοκρατίας και στις οικογένειές τους υπό την ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας. 

       Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού: 

     «Κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 
    
    Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Όχι γιατί η τρομοκρατία ήρθε στην Ευρώπη για να μείνει αλλά γιατί η τρομοκρατία εξελίσσεται σε βάρος της ευρωπαϊκής ιδέας, των Ευρωπαίων πολιτών και κυρίως των επόμενων γενεών. 
    
    Η νέα Οδηγία αποτελεί ένα επικαιροποιημένο νομοθετικό κείμενο, ένα ισορροπημένο κείμενο, στο οποίο ποινικοποιείται η συμμετοχική δράση, ο τρόπος οργάνωσης, ο τρόπος εκπαίδευσης, τα ταξίδια για σκοπούς πάντα τρομοκρατίας και η χρηματοδότηση των τρομοκρατών. Κυρίως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι το πρώτο κείμενο, στο οποίο οι δράσεις των τρομοκρατών επικαιροποιούνται ως προς την ποινική απαξία από τη μία πλευρά και από την άλλη προστατεύονται οι οικογένειες των θυμάτων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τύχει της ευρωπαϊκής ομπρέλας προστασίας. 
    
    Επιπλέον, η διεθνής δικαιοδοσία ειδικά για το αδίκημα της εκπαίδευσης για σκοπούς τρομοκρατικούς είναι επίσης σημαντική. Επιτρέψτε μου να πω, ότι έχει σημασία να προωθηθεί, να διαφημιστεί αυτή η ευρωπαϊκή νομοθεσία, γιατί η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη. Αφορά όλους μας. Ευχαριστώ πολύ».

Παρακολουθείστε την παρέμβαση της κυρίας Βόζεμπεργκ  στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://youtu.be/bB56ora0U_U

 

 
Σταύρος Καλαφάτης: "Ηθική υποχρέωση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η στήριξη πληγέντων από την κακοκαιρία καταναλωτών φυσικού αερίου."
News - Απόψεις
Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2017 10:21

Σταύρος Καλαφάτης: "Ηθική υποχρέωση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η στήριξη πληγέντων από την κακοκαιρία καταναλωτών φυσικού αερίου."

kalafatis

Να παρέμβει στην ΔΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου το Δημόσιο παραμένει βασικός μέτοχος με το 51%, προς την κατεύθυνση της ειδικής τιμολογιακής έκπτωσης σε καταναλωτές φυσικού αερίου που υπέστησαν ζημία στις εγκαταστάσεις από την πρόσφατη κακοκαιρία, καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επισημαίνει, πως κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, λόγω του παγετού επλήγησαν καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς εγκαταστάσεις τοποθετημένες εκτός σπιτιών υπέστησαν σοβαρές ζημίες, που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε να ενταχθεί η αποκατάστασή τους στον οικογενειακό προϋλογισμό.

 

Ενώ η ΕΥΑΘ για αντίστοιχες περιπτώσεις προέβη σε αντικατάσταση υδρομέτρων και εκπτώσεις στους λογαριασμούς, η ΔΕΠΑ Θεσσαλονικης παραπέμπει σε εκπτώσεις που ήδη ισχύουν για όλους τους καταναλωτές χωρίς ειδική μέριμνα για περιπτώσεις ζημιών λόγω της κακοκαιρίας.

 

«Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις δια στόματος υπουργού Επικρατείας για σχετικές ενέργειες, καμία θετική εξέλιξη δεν έχει καταγραφεί», δήλωσε σχετικά ο κ. Καλαφάτης. «Οι πληγέντες από την κακοκαιρία καταναλωτές όμως, δικαιούνται να αναμένουν κυβερνητική παρέμβαση προς τη ΔΕΠΑ Θεσσαλονικης. Η εταιρεία έχει ηθική υποχρέωση να στηρίξει τους πελάτες της, καθώς φέρει μέρος της ευθύνης για εγκαταστάσεις εκτεθειμένες στον παγετό, αφού η ιδια διενεργεί τον έλεγχο και εγκρίνει την τοποθέτηση πριν τη σύνδεση στο δίκτυο.»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

3449/14/02/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη ειδικής τιμολογιακής έκπτωσης στους καταναλωτές φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου»

 

Κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ως επί το πλείστον, επλήγησαν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς λόγω του παγετού, οι εγκαταστάσεις που στην πλειοψηφία τους έχουν τοποθετηθεί εκτός σπιτιών, με ευθύνη και της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η οποία διενεργεί τον έλεγχο πριν τη σύνδεση στο δίκτυο, υπέστησαν πολλές ζημιές.

 

Για παρόμοιο λόγο, η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αποφάσισε και τη δωρεάν αντικατάσταση των υδρομέτρων και την έκπτωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

 

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης απάντησε στις ενέργειες των δήμων πως το θέμα των τιμολογίων είναι θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και παραπέμπει σε έκπτωση ύψους 12%, την οποία όμως, ούτως ή άλλως, προσφέρει σε όλους τους καταναλωτές, καθώς πρόκειται για ήδη προγραμματισμένη τιμολογιακή πολιτική και δε σχετίζεται με τις ειδικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.

 

Δεδομένου ότι, τις ημέρες εκείνες οι καταναλωτές φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά που δε μπορούσαν να προβλέψουν και να εντάξουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

 

Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Βερναρδάκης ενημερώθηκε για το θέμα από τους αρμόδιους του δήμου Θεσσαλονίκης κι υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού των καταναλωτών φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης, που λόγω των εξαιρετικά δυσμενών και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών επιβαρύνθηκε δυσβάσταχτα, δεδομένου ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και υφίσταται δυνατότητα παρέμβασής σας;

 

Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης

 


Σελίδα 10 από 170

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή.
Terminator VI,  Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή.
Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή. Η Λίντα Χάμιλτον και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...