ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Xάλκινο Mετάλλιο κατέκτησε ο Έλληνας μαθητής Ροντογιάννης Αριστοφάνης στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής στη Ρωσία .....Γράφει η Ελένη Γιαννούκου
News - Απόψεις
Τρίτη, 23 Αύγουστος 2016 08:13

Xάλκινο Mετάλλιο κατέκτησε ο Έλληνας μαθητής Ροντογιάννης Αριστοφάνης στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής στη Ρωσία

.....Γράφει η Ελένη Γιαννούκου

14079531 1072889822803385 649435347470572027 n

Με το Χάλκινο Μετάλλιο στις αποσκευές της επέστρεψε η Εθνική ομάδα Πληροφορικής νέων από την ‘’28η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής IOI2016’’. Ο Διαγωνισμός διεξήχθη φέτος στην πόλη Καζάν της Ρωσικής ομοσπονδίας μεταξύ 12 Αυγούστου 2016 και 19 Αυγούστου 2016.

Συγκεκριμένα, ο μαθητής Ροντογιάννης Αριστοφάνης από το Κολλέγιο Αθηνών κατέκτησε το Χάλκινο Μετάλλιο μαζί με την Εθνική ομάδα Πληροφορικής που αποτελείται από τους εξαίρετους μαθητές: Κετσετσίδης Ραφαήλ (Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη), Μιχαλαϊνας Εμμανουήλ (2ο Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης) και Αγιάννης Κωνσταντίνος (10ο ΓΕΛ Λάρισας).

14053657 1072911636134537 5797246821333800149 o

Πρόκειται για μια εξαιρετική νίκη για την Ελληνική ομάδα, αφού φέτος είχε να ανταγωνιστεί τις άριστες επιδόσεις της στην πληροφορική ανάμεσα σε ογδόντα χώρες με 308 συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δελτίου τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημών & Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΕΠΥ), συνοδοί της Ελληνικής αποστολής ήταν οι κ. Χατζόπουλος Μιχάλης, Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η καθηγήτρια πληροφορικής π.ε, Τερζίδου Θεοδούλη .

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα νιώθει υπερήφανη γιατί εκτός από χρυσούς ολυμπιονίκες διαθέτει και άψογους νέους επιστήμονες με κοφτερά μυαλά, οι οποίοι αποτελούν τη μαγιά και την ελπίδα αυτού του τόπου. Αριστοφάνη, Ραφαήλ, Εμμανουήλ, Κωνσταντίνε σας ευχαριστούμε!

IMG 3756

Λίγα λόγια για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής (ΔΟΠ) είναι ένας από τους πιο μεγάλους και αναγνωρισμένους διαγωνισμούς παγκοσμίως στην επιστήμη των υπολογιστών. Τα θέματα του διαγωνισμού είναι αλγοριθμικής φύσης, ενώ οι διαγωνιζόμενοι μαθητές καλούνται να επιδείξουν τις εξαιρετικές ικανότητές τους στον τομέα της πληροφορικής. Συγκεκριμένα, διαγωνίζονται στις δεξιότητες της ανάλυσης προβλημάτων, το σχεδιασμό των αλγορίθμων και δομών δεδομένων , τον προγραμματισμό και τον έλεγχο τους. Οι νικητές του ΔΟΠ ανήκουν στους καλύτερους νέους επιστήμονες υπολογιστών στον κόσμο!

IMG 8791

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής ξεκίνησε το 1989 από την πόλη Pravetz της Βουλγαρίας με 46 συμμετοχές από 13 χώρες. Η χώρα μας έχει φιλοξενήσει δύο φορές τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, η 3η Ολυμπιάδα διεξήχθη στη Αθήνα το 1991 στις 19 -25 Μαΐου και το Σεπτέμβρη του 2004 (11- 18 Σεπτεμβρίου) η 16η Ολυμπιάδα με 68 συμμετοχές από 23 χώρες και 291 συμμετοχές από 76 χώρες αντίστοιχα.

 

Πέρυσι, το 2015, η διεξαγωγή της Διεθνούς Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στην πόλη Almaty του Καζακστάν όπου συμμετείχαν 83 χώρες με 322 διαγωνιζομένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο αυξάνονται σταθερά τόσο ο αριθμός των μαθητών που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό όσο και οι χώρες που εκπροσωπούνται.

Η 29η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής IOI2017 θα διεξαχθή στις 28 Ιουλίου με 4 Αυγούστου στην Τεχεράνη του Ιράν.

 

 

Βιογραφικό σημείωμα

giannoukoufinal

 

 

Η Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, ενώ το πάθος της για το αρχαιοελληνικό πνεύμα την οδήγησε στη φιλοσοφική έρευνα. Το 2013 απέκτησε με άριστα (9,81) το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον κλάδο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη γνωσιολογία και την οντολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και σε δύο σεμινάρια Κλασικής Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το Princeton University σε συνεργασία με το ΜΙΘΕ. Εργασίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στη Φιλοσοφική Επιθεώρηση Φιλοσοφεῖν και σε επιστημονικά περιοδικά.Έχει επίσης επιμεληθεί ειδικές σειρές βιβλίων σε εκδοτικούς οίκους και έχει εργαστεί ως ασκούμενη δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, πραγματοποιώντας τοπικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Επόμενο επαγγελματικό της βήμα είναι να εξιδικευθεί στην επιστήμη της ανθρώπινης ανάπτυξης (Life Coaching), βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να φτάσουν τους στόχους που οι ίδιοι επιθυμούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο e-mail: elenigiannoukou@gmail.com

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 23 Αύγουστος 2016 08:30
 
Όταν η Aλφάβητος...θυμώνει!!! ....Γράφει η Ρένα Καλλέργη
News - Απόψεις
Σάββατο, 20 Αύγουστος 2016 18:35
Όταν η Aλφάβητος...θυμώνει!!!
 
....Γράφει η Ρένα Καλλέργη
 
AngryWoman
 
Ναι, αγαπημένες μου φίλες και φίλοι, όταν θυμώνει η αλφάβητος γίνεται καυστική, εγωιστική...ψάχνεις να βρεις τις λέξεις, αυτές που θα καθηλώσουν τον συνομιλητή/ρια σου και για κλάσματα του δευτερολέπτου θα νιώσεις δικαίωση.
Την ώρα λοιπόν  που τις χρειάζεσαι, μπλέκουν όλες μαζί και τσακώνονται πια θα βγει πρώτη να φωνάξει τα γνωστά σε όλους μας «πολυβραβευμένα» επίθετα και να έρθουν και οι αντίστοιχες «ξακουσμένες», της ίδιας συνομοταξίας, απαντήσεις.
Σκέφτηκα να ανεβάσω λίγο το status όλων αυτών, των ταλαιπωρημένων και βαρετών πλέον επιθέτων γιατί θεωρώ ότι έχουμε εξοικειωθεί τόσο πολύ, που πολλές φορές μας ακούγονται και σαν φιλοφρονήσεις.
Σας παραθέτω λοιπόν την «θυμωμένη μου αλφάβητο» με σεβασμό, ψυχραιμία και υψηλό status όταν και εφόσον σας χρειαστεί...ελπίζω να την απολαύσετε:
 
Άδειος, άνανδρος, αναξιοπρεπής, απατεώνας, ανεπρόκοπος, αχαΐρευτος, ανεγκέφαλος, αχρείος, άβουλος, αγέλαστος, άγαρμπος, αγενής, αγνώμων, άγουστος,  αδιάκριτος, άξεστος, ακατανόμαστος, αφελής.
Βλάκας, βλοσυρός, βαμπίρ, βολεψάκιας, βαρετός, βούρλο, βάρβαρος.
Γελοίος, γραφικός, γομάρι.
Διεστραμμένος, διαολεμένος.
Ελεεινός, εγωιστής, εσωστρεφής, είρων, εριστικός.  
Ζαμανφουτίστας, ζώoν.
Ηλίθιος.
Θρασύδειλος, θρασύς.
Ιδιόμορφος, ιδιοτελής, ιδιότροπος, ισχυρογνώμων.
Κακοήθης, κακός, κενός, κακομοίρης, καραγκιόζης, κουφιοκέφαλος.  
Λάθος, λαμόγιο.
Μαλθακός, μίζερος, μαμμόθρεφτο, μάπας, μαφιόζος, μπάμιας.
Νωχελικός, νοσηρός.
Ξινός, ξιπασμένος, ξεροκέφαλος, ξερόλας, ξενέρωτος, ξερακιανός.
Οκνηρός, οικτρός.
Πανούργος, παλαβός.
Ραδιούργος.
Σιχαμένος, σπαστικός.
Τιποτένιος, τρισάθλιος, τρισκατάρατος. 
Ύπουλος, υποκριτής.
Φίδι, φλώρος, φλούφλης, φαιδρός, φαντασμένος, φαφλατάς, φαντασιόπληκτος, φιλάργυρος, φιλοχρήματος.
Χαμένος, χαραμοφάης, χυδαίος, χαζός, χασομέρης, χάνος.
Ψεύτης, ψώνιο, ψυχεδελικός.
Ωιμεεεεεεεε.....!!!!
 
 
Υ.Σ. Να ευχαριστήσω τις φίλες μου, Δέσποινα, Έλβη, Ιωάννα, Όλγα, για τις πολύτιμες, θυμωμένες, με υψηλό στάτους λέξεις που μου χάρισαν.
 
kallergi 1
 
Ρένα Καλλέργη
Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 20 Αύγουστος 2016 18:54
 
Για να ερωτευτείς με κάποιον, κάνε αυτό Οι 36 ερωτήσεις που θα σε κάνουν να ερωτευτείς!
News - Απόψεις
Τετάρτη, 17 Αύγουστος 2016 12:19

Για να ερωτευτείς με κάποιον, κάνε αυτό

Οι 36 ερωτήσεις που θα σε κάνουν να ερωτευτείς!
 
5ded6-couple-talking

Κι όμως, υπάρχουν 36 ερωτήσεις που, σύμφωνα με έρευνα, αν τις απαντήσουν 2 άγνωστα μεταξύ τους άτομα με ειλικρίνεια, έχουν τρομερά μεγάλες πιθανότητες να ερωτευτούν.

Το άρθρο της Mandy Len Catron’s, σχετικά με τον μοντέρνο έρωτα, με τίτλο “Για να ερωτευτείς με κάποιον, κάνε αυτό” αναφέρεται σε μια έρευνα του ψυχολόγου Arthur Aron (και άλλων), που διερευνά το αν η οικειότητα μεταξύ 2 ξένων μπορεί να επιταχυνθεί, ως διαδικασία, με το να ρωτήσουν ο ένας τον άλλο μια συγκεκριμένη σειρά προσωπικών ερωτήσεων.

Οι 36 ερωτήσεις της μελέτης έχουν χωριστεί σε 3 ενότητες, με κάθε ενότητα να είναι πιο διερευνητική από την προηγούμενη.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι η αμοιβαία προβολή των ευάλωτων σημείων των 2 συμμετεχόντων θα δημιουργήσει εγγύτητα.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον Arthur Aron, αυτές οι 36 ερωτήσεις μπορούν να κάνουν 2 άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους να ερωτευτούν ο ένας τον άλλον.

Και για να το αποδείξει, έκανε το πείραμα!

Έβαλε έναν άντρα και μία γυναίκα να καθίσουν απέναντι, και να απαντήσουν ο καθένας στις ερωτήσεις.

Η πρόκληση ήταν να απαντήσουν ανοιχτά και με ειλικρίνεια, και στο τέλος, να κρατήσουν οπτική επαφή για 4 λεπτά.

Το αποτέλεσμα του πειράματος; Η λίστα των ερωτήσεων είχε θετικό αποτέλεσμα μιας και οι δύο άγνωστοι όχι μονάχα ερωτεύτηκαν, αλλά παντρεύτηκαν μάλιστα έξι μήνες μετά.

Να η λίστα με τις ερωτήσεις:

Ενότητα 1
1. Αν μπορούσες να επιλέξεις κάποιον από ολόκληρο τον κόσμο για να δειπνήσεις, ποιον θα επέλεγες;

2. Θα ήθελες να είσαι διάσημος; Αν ναι, γιατί;

3. Πριν κάνεις ένα τηλεφώνημα προβάρεις αυτά που πρόκειται να πεις; Γιατί;

4. Η ιδανική μέρα για σένα τι θα περιλάμβανε;

5. Πότε τραγούδησες τελευταία φορά στον εαυτό σου; Ή σε κάποιον άλλο;

6. Αν μπορούσες να ζήσεις μέχρι τα 90 και να διατηρήσεις είτε το μυαλό, είτε το σώμα ενός τριαντάχρονου για τα τελευταία 60 χρόνια της ζωής σου, τι θα επέλεγες;

7. Έχεις κάποιο προαίσθημα σχετικά με το πώς πρόκειται να πεθάνεις;

8. Ονόμασε 3 πράγματα που πιστεύεις ότι έχεις κοινά με το άτομο που έχεις απέναντί σου.

9. Για ποιο πράγμα στη ζωή σου αισθάνεσαι περισσότερο ευγνώμων;

10. Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι από τον τρόπο που μεγάλωσες, τι θα ήταν αυτό;

11. Πες στο άτομο που έχεις απέναντί σου, την ιστορία της ζωής σου, με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς, μέσα σε 4 λεπτά.

12. Αν μπορούσες να ξυπνήσεις αύριο έχοντας αποκτήσει κάποια ικανότητα ή αρετή, ποια θα ήταν αυτή;

Ενότητα 2
13. Αν μια κρυστάλλινη σφαίρα, μπορούσε να σου πει την αλήθεια για τον εαυτό σου, τη ζωή σου, το μέλλον σου, ή για οτιδήποτε άλλο, τι από όλα αυτά θα ήθελες να μάθεις;

14. Υπάρχει κάτι που ονειρεύεσαι να κάνεις εδώ και χρόνια;

15. Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σου στη ζωή;

16. Τι εκτιμάς περισσότερο στη φιλία;

17. Ποια είναι η πιο πολύτιμη ανάμνηση σου;

18. Ποια είναι η χειρότερη ανάμνηση σου;

20. Τι σημαίνει η φιλία για σένα;

21. Τι ρόλο παίζουν στη ζωή σου η αγάπη και η στοργικότητα;

22. Πείτε, με το άτομο που έχεις απέναντί σου, τα 5 θετικά χαρακτηριστικά που έχει εντοπίσει ο ένας στον άλλο.

23. Πόσο στενή σχέση έχεις με την οικογένεια σου; Πιστεύεις ότι η παιδική σου ηλικία ήταν πιο ευτυχισμένη συγκριτικά με εκείνη άλλων ανθρώπων;

24. Πώς αισθάνεσαι για τη σχέση που έχεις με τη μητέρα σου;

Ενότητα 3
25. Κάνε τρεις ειλικρινείς δηλώσεις ξεκινώντας με την πρόταση «εμείς». Για παράδειγμα, «Εμείς είμαστε σε αυτό το χώρο και αισθανόμαστε…»

26. Συμπλήρωσε την πρόταση: «Εύχομαι να είχα στη ζωή μου κάποιον για να μπορέσω να μοιραστώ…»
27. Αν επρόκειτο να γίνεις κολλητός με το άτομο που έχεις απέναντί σου, μοιράσου μαζί του τι θα θεωρούσες σημαντικό για εκείνον/η να ξέρει για σένα.

28. Πες στο άτομο που έχεις απέναντι σου τι είναι αυτό που σου αρέσει σε εκείνον/η. Να είσαι ειλικρινής. Πες πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έλεγες σε ένα άτομο που μόλις γνώρισες.

29. Μοιράσου με το άτομο που έχεις απέναντί σου μια ντροπιαστική εμπειρία από τη ζωή σου.

30. Πότε έκλαψες τελευταία φορά μπροστά σε κάποιο άλλο άτομο; Ή μόνος σου;

31. Πες στο άτομο που έχεις απέναντί σου κάτι που σου αρέσει ήδη σε εκείνον.

32. Ποιο θέμα θεωρείς τόσο σοβαρό και με το οποίο δε θα αστειευόσουν ποτέ;

33. Αν επρόκειτο να πεθάνεις σήμερα το βράδυ μην έχοντας τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις με κάποιον, τι θα ήταν αυτό που θα μετάνιωνες περισσότερο επειδή δεν είχες πει σε κάποιον; Γιατί δεν το έχεις πει;

34. Πιάνει φωτιά το σπίτι σου, μαζί με όλα τα περιουσιακά σου στοιχεία. Αφού σώσεις τα άτομα που αγαπάς και τα κατοικίδια, έχεις μία μόνο ευκαιρία για να σώσεις ένα μονάχα πράγμα. Ποιο θα επέλεγες; Γιατί;

35. Ποιανού συγγενή σου ο θάνατος θα ήταν ο πιο δυσβάσταχτος για σένα;

36. Μοιράσου ένα προσωπικό σου πρόβλημα και ρώτα τη συμβουλή του ατόμου που έχεις απέναντί σου σχετικά με το πώς θα το χειριζόταν. Επίσης, ρώτα το άτομο που έχεις απέναντί σου πώς του φαίνεσαι εσύ, όταν του μιλάς για το πρόβλημα αυτό.

http://www.typos.com.cy/cat/10/article/23241

 
Η ώρα των πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου έφτασε με παραδοσιακά γλέντια, χορούς & εδέσματα. .....Γράφει η Ελένη Γιαννούκου
News - Απόψεις
Δευτέρα, 15 Αύγουστος 2016 12:30

Η ώρα των πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου έφτασε με παραδοσιακά γλέντια, χορούς & εδέσματα.

Είμαστε για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου?

.....Γράφει η Ελένη Γιαννούκου

resized 2

 

Δεκαπενταύγουστος σήμερα και ήρθε επιτέλους η ημέρα που όλοι περιμέναμε για να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την Παναγία μας. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από τη Θράκη έως την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, όλος ο τόπος σείεται υπό τους ήχους του κλαρίνου, της λύρας, του λαούτου, του βιολιού και της τσαμπούνας. Κεφαλοχώρια αλλά και «ξεχασμένα» χωριά ντύνονται γιορτινά και γίνονται σήμερα πόλος έλξης πλήθος κόσμου. Όπου λοιπόν κι αν βρεθείτε απόψε, ετοιμαστείτε να μεθύσετε υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και να οδηγηθείτε στους ξέφρενους ρυθμούς των πολύφημων πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου.

Το ξεφάντωμα ξεκινά με τη δύση του ηλίου και δεν σταματά πριν το πρώτο πρωινό φως. Στο πανηγύρι της Παναγίας απόψε θα το γλεντήσει -για το καλό- ακόμα και εκείνος που σπάνια το ρίχνει έξω. Θα πιει τα κρασάκια του, θα έρθει στο κέφι και τελικά θα σηκωθεί από την καρέκλα και θα πιαστεί για να χορέψει αλά μπρατσέτα τον παραδοσιακό κυκλωτικο χορό. Ακόμα κι αν δεν ξέρει τα βήματα, θα συρθεί -με το ζόρι ή μη- ενθουσιασμένος στον κύκλο και θα μυηθεί στη μυσταγωγία της ελληνικής παράδοσης.

resized 1

Για τους γνώστες δε των παραδοσιακών χορών η βραδιά προβλέπεται να είναι γεμάτη με επιδέξιες χορευτικές φιγούρες. Οι δεινοί χορευτές- όπως παρατηρούμε κάθε χρόνο- δεν ξεκολλάνε από την πίστα, είναι οι μπροστάρηδες σε κάθε χορό και παραδίδουν στους νεώτερους μαθήματα ελληνικής λεβεντιάς.

resized 3

Κάπου εκεί, όταν το κέφι έχει ανάψει και η διάθεση των πανηγυριωτών έχει πιάσει κορυφή, εξελίσσονται νέες γνωριμίες, ενώ τα προξενιά δίνουν και παίρνουν με ιδιαίτερη επιτυχία. Για όσους αναζητάτε τον εκλεκτό-ή της καρδιά σας, μην ανησυχείτε, θα το κάνει και απόψε το θαύμα της η Μεγαλόχαρη και θα σας φέρει κοντά στο προσωπο που σας έχει κερδίσει . Ο ντόπιος οίνος που γλυκαίνει τα χείλη, ο χορός και η απόλυτη διονυσιακή ατμόσφαιρα που επικρατεί στα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου, συνωμοτούν στο να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά και να νιώσουν ο ένας τον άλλο, γύρω από το κοινό τραπέζι που στήνεται για όλους.

Την τιμητική του στην παράδοση των προξενιών έχει η Σέριφος, όπου σύμφωνα με το έθιμο στο πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς: Το πρώτο ζευγάρι που θα χορέψει γύρω από τη γέρικη ελιά της εκκλησίας θα παντρευτεί τον ίδιο χρόνο. Το όνομα Ξυλοπαναγιά προέρχεται από τους «τσακωμούς» και το ξύλο που πέφτει μεταξύ των ανδρών για την κατάκτηση της ομορφότερης γυναίκας! Δίκαια λοιπόν η Σέριφος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η καλύτερη προξενήτρα των Κυκλάδων.

resized 4

Καλή και ευλογημένη Παναγιά!

Να περνάτε όμορφα!

 

Βιογραφικό σημείωμα

giannoukoufinal

Η Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, ενώ το πάθος της για το αρχαιοελληνικό πνεύμα την οδήγησε στη φιλοσοφική έρευνα. Το 2013 απέκτησε με άριστα (9,81) το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον κλάδο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη γνωσιολογία και την οντολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και σε δύο σεμινάρια Κλασικής Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το Princeton University σε συνεργασία με το ΜΙΘΕ. Εργασίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στη Φιλοσοφική Επιθεώρηση Φιλοσοφεῖν και σε επιστημονικά περιοδικά.Έχει επίσης επιμεληθεί ειδικές σειρές βιβλίων σε εκδοτικούς οίκους και έχει εργαστεί ως ασκούμενη δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, πραγματοποιώντας τοπικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Επόμενο επαγγελματικό της βήμα είναι να εξιδικευθεί στην επιστήμη της ανθρώπινης ανάπτυξης (Life Coaching), βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να φτάσουν τους στόχους που οι ίδιοι επιθυμούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο e-mail:elenigiannoukou@gmail.com

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 15 Αύγουστος 2016 13:08
 
Η ΕΣΕΕ ΖΗΤΑ ΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη:
News - Απόψεις
Δευτέρα, 08 Αύγουστος 2016 08:17

Η ΕΣΕΕ ΖΗΤΑ ΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

13880193 163817304042263 4067201161885171872 n

 

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη:
"...Είναι γεγονός ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν η καλύτερη και πιο αποδοτική ρύθμιση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, με την ένταξη περίπου 80.000 οφειλετών. Όμως η περιορισμένη εφαρμογή της, οδήγησε στην απένταξη από τη ρύθμιση άνω των 36.000, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των ληξιπρόθεσμων φόρων, αλλά και της σκληρής στάσης που σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ "έριξε" τον στόχο εσόδων κατά 52%, από τα 3,2 δις στα 1,6 δις ευρώ από ένα σύνολο ασφαλιστικών οφειλών 16,6 δις ευρώ. Είναι επίσης γεγονός ότι η σχετική ρύθμιση «χτύπησε» επάνω στην ακατανόητη άρνηση των θεσμών και στην επιμονή τους να σταματήσει να ισχύει και να γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι όροι της για τους λίγους τυχερούς που ακόμη υπόκεινται σε αυτήν. Είναι αυτονόητο ότι εμείς θέλουμε μία ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία θα είναι αντικειμενική, χωρίς χρονικούς περιορισμούς ή υποκειμενικά κριτήρια, που θα λαμβάνει υπόψη τις σημερινές εξαιρετικά ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά και τις αντίστοιχες περιορισμένες δυνατότητες των επιχειρήσεων.
Η ΕΣΕΕ ήδη από το 2012 έχει προτείνει ένα μόνιμο τρόπο διευθέτησης με την κεφαλαιοποίηση και «πάγωμα» των οφειλών στον ΟΑΕΕ, που θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις και ακολούθως με την δυνατότητα μετατροπής και αντίστοιχα αποποίησης του οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου.
Το θέμα επανεργοποίησης της παλαιάς ή την εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, οφείλει να το ανοίξει ο Υπουργός Εργασίας στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου με τους δανειστές. Δεν αρκεί όμως να δημιουργούνται προσδοκίες μόνο με εξαγγελίες, αλλά με την επεξεργασία και υποβολή ισοδύναμων μέτρων που πρακτικά επιβεβαιώνονται. Η Κυβέρνηση έχει καθήκον να πείσει το κουαρτέτο να δεχτεί την πρόταση που έχουμε επανειλημμένως υποβάλλει για το δικαίωμα της «αποποίησης» του οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου από ληξιπρόθεσμες οφείλες και να αποδεχθεί το διαχρονικό αίτημά μας, όπως άλλωστε οικονομετρικά το έχουμε τεκμηριώσει. Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν ελκυστικά κίνητρα για τους συνεπείς εργοδότες, όπως συζητείται να δοθεί ασυλία στους "καταδότες". Η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με την ασφαλιστική φορολογία, όχι μόνο δεν θα βελτιώσει τη κατάσταση, αλλά θα περιορίσει τα δημόσια έσοδα, θα αυξήσει λουκέτα και ληξιπρόθεσμα, ενώ θα απομακρύνει επενδύσεις και ανάπτυξη.
Η ΕΣΕΕ θα παρακολουθεί στενά κάθε πρωτοβουλία, προς τη κατεύθυνση στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ θα συνεχίσει να επιμένει σε βελτιωτικές αλλαγές και κινήσεις ανακούφισης, βάσει των προτάσεών της. Το "waiver" των ασφαλιστικών οφειλών, δεν είναι μία ακόμα ρύθμιση, αλλά η ενδεδειγμένη λύση στη "μαύρη τρύπα" του ασφαλιστικού μας συστήματος, ενώ το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας στις 100 δόσεις είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει προς όφελος των δημόσιων Ταμείων και της επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων..."

13892195 163817384042255 270016484410839259 n

 
Για ποιο λόγο οι τριανταπεντάρηδες απέχουν από το σεξ; Ποια τα συμπεράσματα έρευνας του Ε.Κ.Ε.Σ.Σ. που δημοσιεύτηκε στη Guardian .....Γράφει η Ελένη Γιαννούκου
News - Απόψεις
Κυριακή, 07 Αύγουστος 2016 12:27

Για ποιο λόγο οι τριανταπεντάρηδες απέχουν από το σεξ;

Ποια τα συμπεράσματα έρευνας του Ε.Κ.Ε.Σ.Σ. που δημοσιεύτηκε στη Guardian

.....Γράφει η Ελένη Γιαννούκου

oi-6-basikoi-paragontes-pou-uponomeuoun-tin-ugii-erotiki-sas-zoi

Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας της Σεξουαλικής Συμπεριφοράς, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη Guardian, δείχνει ότι πολλές γυναίκες και άντρες μεταξύ των 30-35 ετών παρουσιάζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες -σε μεγάλη συχνότητα- με αποτέλεσμα να αδυνατούν να απολαύσουν μια υγιή ερωτική ζωή. Τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους για τη σοβαρότητα της κατάστασης : Το 34% των αντρών και το 45% των γυναικών αδυνατούν να αντλήσουν ευχαρίστηση και χαρά από την ερωτική πράξη.

 

Τα συμπεράσματα της έρευνας, αν και αυτή πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, ισχύουν σε μεγάλο βαθμό σε όλη την Ευρώπη, μιας και οι σύγχρονοι τριανταπεντάρηδες διαμορφώνουν τις σεξουαλικές συμπεριφορές τους σύμφωνα με τα στερεότυπα που προβάλλει το Διαδίκτυο, αναφέρουν οι ειδικοί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενισχύονται από την κατάχρηση των κινητών και tablet συσκευών, από την υπερβολική ενασχόληση και υπερέκθεση στα social media, η οποία με τη σειρά της οδηγεί είτε σε ναρκισσισμό είτε σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.

 

Ποιο είναι το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων συμπεριφορών; Το αποτέλεσμα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις να γίνονται εξαιρετικά δύσκολες, με τους σημερινούς τριανταπεντάρηδες να απέχουν από το σεξ γιατί στην ουσία δεν το απολαμβάνουν. Το υπερβολικό άγχος των σεξουαλικών επιδόσεων ανάγεται στο νούμερο ένα παράγοντα που επηρεάζει την ποιότητα της ερωτικής πράξης. Άλλες κυριότερες αιτίες είναι η καθημερινή κούραση, τα σοβαρά ψυχοσωματκά και ψυχολογικά προβλήματα, η μειωμένη λίμπιντο, οι τραυματικές εμπειρίες και το χρόνιο στρες.

 cuplu in pat 26 34483300

Η αδυναμία των γυναικών να έρθουν σε οργασμό είναι συχνό φαινόμενο και φθάνει το 21%, ενώ στους άντρες 8,3%το σύμφωνα με την έρευνα. Ένα 10% ανέφερε τη μειωμένη ορμή για σεξ, ένα 9% την επώδυνη σεξουαλική επαφή, ένα 8,5% την ξηρότητα του κόλπου, ένα 8% το υπερβολικό άγχος κατά τη διάρκεια του σεξ και ένα 8% την αδυναμία ερεθισμού. Οι άντρες αντιμετωπίζουν στυτικές δυσλειτουργίες σε ποσοστό7,8%, ενώ το 13,2% αγχώνονται υπερβολικά λόγω πρόωρης εκσερμάτωσης.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή δεν υπάρχει ουσιαστική ικανοποίηση πολλοί επιλέγουν συνειδητά να απέχουν από το σπορ!

Όπως δείχνουν όλα τα παραπάνω, το σεξ χάνει το νόημα του και γίνεται πηγή άγχους και δυσφορίας. Ωστόσο, το ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αρνούνται να παραδεχθούν το πρόβλημά τους ή να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό, επειδή ντρέπονται. Επίσης, δεν προσπαθούν να αναζητήσουν λύση στα ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα που τούς ταλαιπωρούν, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν την κατάλληλη βοήθεια από τους επαγγελματίες και να διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Το βέβαιο είναι ότι, το να απέχει κανείς σε μια τόσο ακμαία και παραγωγική ηλικία, δεν ειναι σε καμία περίπτωση η λύση στο πρόβλημα. Απεναντίας εμποδίζει το άτομο να ζει μια γεμάτη, υγιή και ισορροπημένη ζωή. Το σεξ δεν είναι μόνο ωμή σεξουαλική επαφή αλλά πολύ περισσότερο είναι ανταλλαγή συναισθημάτων και μοναδικών εμπειριών μεταξύ συντρόφων που σέβονται και αγαπούν τον εαυτό και το σώμα τους.

Σύμφωνα με το National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles, με την κατάλληλη γνώση και εκπαίδευση, τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν τις ερωτικές τους σχέσεις εξαλείφοντας τα όποια εμπόδια, αρκεί βέβαια να το θελήσουν και να προσπαθήσουν χωρίς ντροπές ή ταμπού προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Βιογραφικό σημείωμα

giannoukoufinal

Η Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, ενώ το πάθος της για το αρχαιοελληνικό πνεύμα την οδήγησε στη φιλοσοφική έρευνα. Το 2013 απέκτησε με άριστα (9,81) το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον κλάδο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη γνωσιολογία και την οντολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και σε δύο σεμινάρια Κλασικής Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το Princeton University σε συνεργασία με το ΜΙΘΕ. Εργασίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στη Φιλοσοφική Επιθεώρηση Φιλοσοφεῖν και σε επιστημονικά περιοδικά.Έχει επίσης επιμεληθεί ειδικές σειρές βιβλίων σε εκδοτικούς οίκους και έχει εργαστεί ως ασκούμενη δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, πραγματοποιώντας τοπικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Επόμενο επαγγελματικό της βήμα είναι να εξιδικευθεί στην επιστήμη της ανθρώπινης ανάπτυξης (Life Coaching), βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να φτάσουν τους στόχους που οι ίδιοι επιθυμούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο e-mail:elenigiannoukou@gmail.com

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Αύγουστος 2016 12:39
 
Περί παιδείας – Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, Αθήνα 2016 ....Γράφει η Φερενίκη Κανταρτζή
News - Απόψεις
Δευτέρα, 01 Αύγουστος 2016 17:41

Περί παιδείας – Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, Αθήνα 2016

Γράφει η Φερενίκη Κανταρτζή

13731521 10154427785209706 9065452785761190456 n

Ας μην υποτιμούμε ποτέ την αξία της εκπαίδευσης και τη δύναμη που έχει να αμβλύνει την κοσμοθεωρία του ανθρώπου και να θεμελιώσει νέα στάνταρς. Αυτό μπορεί να συμβεί χτίζοντας ένα νέο ανθρωποκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα που θα βάζει την μοναδικότητα του ανθρώπου πρώτα και θα βοηθάει μέσο της άσκησης της φιλοσοφίας να αναδείξει την μοναδικότητα και το φως που ο καθένας απο εμάς έχει μέσα του. 'Ένα νέο ανθρωποκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει προτεραιότητα στην καλλιέργεια του νου όσο και του σώματος χωρίς να καταπιέζει το πνεύμα με κανόνες αλλά να δίνει χώρο επαινώντας την πρωτοβουλία και την προσφορά. Αυτά θεωρώ οτι θα έπρεπε να είχαν πρωτεύων ρόλο σε κάθε εκπαιδευτικό σύστημα, ωστόσο θα τόνιζα ιδιαίτερα για την Ελληνική πραγματικότητα, την κοινωνική προσφορά. Όχι σαν ένα είδος αγγαρείας ή κάτι που θα πρέπει να γίνει για τα μάτια του κόσμου αλλά ως ο μοναδικός τρόπος για να ικανοποιεί ο άνθρωπος την ψυχή του να ανυψώνει την πνευματικότητα του.

Η φιλοσοφία δεν θα πρέπει να είναι κάτι που μελετούν και ασχολούνται μόνο εκείνοι που σπουδάζουν φιλοσοφία στον πανεπιστήμιο. Η φιλοσοφία και δη η άσκηση της φιλοσοφίας θα πρέπει να διδάσκεται από το δημοτικό και μέχρι το τέλος της βασικής εκπαίδευσης. Συμπεριλαμβανομένου της μεταφυσικής, της λογικής και αισθητικής μελέτης. Η καλλιέργεια του νου θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην βασική εκπαίδευση γιατί μέσο της ανάπτυξης των επιμέρους τμημάτων του νου - δηλαδή της φαντασίας, λογικής, θέλησης, διαίσθησης, μνήμης και της αντίληψης - ο άνθρωπος μπορεί να αμβλύνει την ικανότητα του νου να συλλάβει ένα όραμα και παίρνοντας τον έλεγχο του νου να το υλοποιήσει στην πραγματικότητα. Όπως ακριβώς γυμνάζουμε τους μύες του σώματος για να έχουμε ένα όμορφο και υγιές σώμα έτσι καλλιεργούμε ή εκγυμνάζουμε τους μύες του νου για να έχουμε ένα υγιές και όμορφο νου.

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να ζήσει κάποιος τη ζωή του, αλλά θα πρέπει να καθορίσει τι είναι σωστό και τι λάθος για τον εαυτό του έτσι ώστε να βιώσει υψηλότερη ποιότητα ζωής και εσωτερική πληρότητα. Όπως ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών δήλωσε πριν από χιλιάδες χρόνια - «ὁ δὲ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ἀνθρώπῳ» - Σωκράτης.

Στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την διαμόρφωση και διάπλαση της νέας γενιάς ηγετών, με ιδανικά και αδιαπραγμάτευτες ηθικές αξίες. Όπως έλεγα και πριν λίγο σε τηλεφώνημα με τους αρμόδιους δεν θα είναι ποτέ αρκετή η δραστηριότητα ή οι ιδέες για τον σκοπό αυτό, και όλοι έχουν χώρο σε αυτό. Όποιος θέλει να λάβει μέρος στον σκοπό αυτό να αφήσει το email του στην ιστοσελίδα μας www.efereniki.com ή στην σελίδα μας στο FB: https://www.facebook.com/efereniki/

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΦΕΡΕΝΙΚΗΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

http://www.atticanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18377&Itemid=66

 

 

 

Βιογραφικό σημείωμα

1655889 10154077597134706 3272946595896299581 nf

 

Η Φερενίκη Κανταρτζή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη του Βόλου είναι φιλόσοφος, επιχειρηματίας και αθλήτρια. Σκοπός της ζωής της να βοηθάει φιλόδοξους ανθρώπους να εξελίξουν τον εαυτό τους για να οικοδομηθεί μια πιο ηθική κοινωνία. Το πάθος και η αφοσίωση της ως αθλήτρια της πετοσφαίρισης στην άμμο κέρδισαν πολλούς πανελλήνιους τίτλους από την ηλικία των 14 ετών. Η αγάπη της για σοφία και εξερεύνηση την οδήγησαν στον Πανεπιστήμιο της Χάγη στην Ολλανδία σε ηλικία 19 ετών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Διεθνές Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στο Άμστερνταμ και συνεχίστηκε στην πόλη του Λονδίνου, όπου εργάστηκε σε διάφορους ρόλους ανάπτυξης επιχειρήσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και διαδικτυακού μάρκετινγκ. Η Ελληνική φιλοσοφική της τάση, η λατρεία για μελέτη αλλά και η εμμονή της με την ανθρώπινη εξέλιξη την οδήγησαν πρόσφατα να ιδρύσει το Efereniki.com.

13240499 10154267783599706 8193718135954156373 nf

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 01 Αύγουστος 2016 17:51
 
Άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη στην Καθημερινή της Κυριακής
News - Απόψεις
Κυριακή, 31 Ιούλιος 2016 15:19
Άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη στην Καθημερινή της Κυριακής
theodorakisstavros

Είναι μεσημέρι Τρίτης και εγώ βαδίζω γρήγορα και με σκυμμένο το κεφάλι στην οδό Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Άλλωστε δεν έχω κατέβει στην Κρήτη για χαρές αλλά για κηδεία. Χαμένος στις σκέψεις ακούω μια φωνή απ' το απέναντι πεζοδρόμιο. «Θεοδωράκη κοιτάξτε να τα βρείτε για το Σύνταγμα». Σταματάω. Ένας κύριος, με μια μεγάλη τσάντα στη μασχάλη – σαν θήκη για μεγάλο τάμπλετ – είναι αυτός που μου φωνάζει. «Να αλλάξετε μαζί το Σύνταγμα» επιμένει. Κρατάει εφημερίδα που υποστηρίζει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και με βομβαρδίζει με «παρατηρήσεις»: «Έπρεπε να είχες ψηφίσει την απλή αναλογική». «Σε θέλαμε στο πλευρό μας». Τελικά στο μόνο θέμα που μου έδωσε κάποιο δίκιο ήταν η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. «Σύντεκνε πρέπει να φύγω». Εκείνος φεύγει προς την οδό 62 Μαρτύρων, εγώ προς την πλατεία Κορνάρου. Κλειστό φωτογραφείο, κλειστό κομμωτήριο, κλειστό κατάστημα αθλητικών ειδών, κλειστό κατάστημα υψηλής ραπτικής, κλειστό κοσμηματοπωλείο και στο άλλο πλάι κλειστό κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, κλειστό κατάστημα ενδυμάτων...

«Δεν είναι το Σύνταγμα, είναι η οικονομία, σύντεκνε» ήθελα να του φωνάξω παραφράζοντας τον Μπιλ Κλίντον που μάλλον ήταν ο πρώτος που είπε «It's the economy, stupid». Προσπαθήστε να σκεφθείτε τη σκηνή και θα με δικαιολογήσετε. Λουκέτα, απλήρωτοι λογαριασμοί, κιτρινισμένα «ενοικιάζεται», «πωλείται» σκισμένα, σπασμένα τζάμια, κατασχετήρια κατά γης και ένας άνθρωπος να με καλεί να συμφωνήσω με τον Τσίπρα για το ... Σύνταγμα!

Και βέβαια, να το αλλάξουμε το Σύνταγμα - και το Ποτάμι έχει καταθέσει από νωρίς τις προτάσεις του - αλλά σήμερα αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει σε όλους τους δήμους της χώρας– όπως λέει ο Πρωθυπουργός.

Η κατανάλωση, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις βρίσκονται το πρώτο εξάμηνο του '16 σε καθοδική πορεία. Δεν υπάρχει δείκτης που να επιτρέπει αισιοδοξία. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μείωση των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο κατά 11,7%. Πέφτουν οι τιμές, πέφτουν οι μισθοί αλλά δεν εξάγουμε.

Παράλληλα χιλιάδες επιχειρήσεις «ζόμπι» «σέρνουν» την αγορά προς τα κάτω (100.000 επιχειρήσεις σε σύνολο περίπου 600 χιλιάδων!) έχοντας «εγκλωβισμένους» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν αλλά δεν πληρώνονται. Παρεμπιπτόντως έχει καμία απάντηση η κυβέρνηση στην πρόταση μας να δέχονται οι Τράπεζες ως εγγυήσεις τις βεβαιωμένες οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και να τις δανειοδοτούν υπό τον όρο η χρηματοδότηση να πηγαίνει αποκλειστικά στη μισθοδοσία;

Και μετά είναι τα νέα μέτρα. O εργαζόμενος για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει ο εργοδότης του βάζει στην τσέπη του από 42 έως 67 ευρώ ανάλογα με το ύψος του μισθού του. 33 έως και 58 ευρώ στο 100άρικο (φόροι και εισφορές) βουλώνουν τις τρύπες του κράτους.
Το 2009 είχαμε 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενους ,σήμερα ένα εκατομμύριο λιγότερους.

Και ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει λαϊκές συνελεύσεις για το Σύνταγμα σε όλες τις γειτονιές. Να ξεκινήσει λοιπόν από την Ελευσίνα ή την Χαλκίδα όπου οι βαριές βιομηχανίες χαλυβουργίας και τσιμέντου διέκοψαν ή περιόρισαν τη λειτουργία τους. Και μετά να πάει στην Ξάνθη και στον Βόλο. Στην βιομηχανική ζώνη θα βρει πολλά ερειπωμένα κτίρια για να μαζευτεί ο κόσμος να συζητήσει τη ... νέα μεταπολίτευση. Και στη Δράμα, την Πιερία, την Καστοριά έχει χώρους (στα μέρη δηλαδή που ένας στους δύο είναι άνεργος, όπως καταγγέλλουν τα Εργατικά Κέντρα).
«Θεοδωράκη τι θα κάνεις εσύ για όλα αυτά» θα προτιμούσα λοιπόν να είχε φωνάξει ο «σύντεκνος» Όχι ότι υπάρχουν εύκολες απαντήσεις αλλά ... υπάρχουν λύσεις.

Αν οι εξαγωγές στα χρόνια της κρίσης είχαν αυξηθεί- όπως συνέβη σε άλλες χώρες με κρίση - περίπου το 1/3 της ύφεσης θα είχε αποφευχθεί. Εμείς όμως αρχικά δεν τολμήσαμε και μετά φλερτάραμε με τα plan X διώχνοντας τις επενδύσεις.

Φιλολαϊκό λοιπόν σήμερα είναι ότι δημιουργεί θέσεις εργασίας, ότι προσελκύει επενδύσεις. Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Απεμπλοκή επενδύσεων 14 δισ. ευρώ, που τελματώνουν σε όλη την επικράτεια. Διαδικασίες fast track όπου χρειάζεται (ανάλογες με αυτές των ολυμπιακών έργων). Επιβολή των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αυτό θα προσθέσει τουλάχιστον 1 δις εισπράξεις από ΦΠΑ ετησίως και ταυτόχρονα θα μειώσει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά 1-1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Όλα αυτά – και άλλα πολλά που δεν χωρούν σε ένα άρθρο- δεν αποδίδουν όταν εφαρμόζονται αποσπασματικά και κουτσά στραβά. Η ύφεση απορροφά τις μικρές διστακτικές κινήσεις. Και χτυπιέται μόνο με ένα μπαράζ αλλαγών. Μεγάλων κινήσεων ενταγμένων σε ένα ενιαίο αφήγημα. Ένα new deal που θα το υπηρετούν όλοι! Αυτό έχει ανάγκη σήμερα η χώρα και όχι φιέστες για το Σύνταγμα.

* Αφιερώνω αυτό το κείμενο στον Δημήτρη Καδιανάκη. Έναν σπουδαίο επιχειρηματία, ένα σπουδαίο κρητικό, μια μεγάλη απώλεια για το Κίνημα μας.

 
Μάθε εάν οι φίλοι σου είναι ζωντανοί ρωτώντας το Facebook! Ο «μαρτυριάρης» στην υπηρεσία της ανθρώπινης αγωνίας? .....Γράφει η Ελένη Γιαννούκου
News - Απόψεις
Παρασκευή, 29 Ιούλιος 2016 17:29

Μάθε εάν οι φίλοι σου είναι ζωντανοί ρωτώντας το Facebook!

Ο «μαρτυριάρης» στην υπηρεσία της ανθρώπινης αγωνίας?

.....Γράφει η Ελένη Γιαννούκου

13838052 10154584392459672 2045876801 o1

 

 

Σοκ παγκοσμίως προκάλεσε το φοβερό μακελειό στο Μόναχο, με πρωταγωνιστές τις τραγικές φιγούρες ανθρώπων, που έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν και να βρουν ένα ασφαλές μέρος να κρυφτούν από την οργή του 18χρονου Ιρανογερμανού. Στο άκουσμα αυτής της τρομακτικής είδησης, η ανθρώπινη αγωνία είναι φυσικό να φτάνει στο αποκορύφωμά της. Κόβονται -στην κυριολεξία- τα πόδια εκείνων που έχουν φίλους ή συγγενείς στην πληγείσα περιοχή! Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του καθένα από εμάς είναι εάν τα αγαπημένα του πρόσωπα είναι καλά και ασφαλή.

Και εδώ έρχεται το Facebook, κόντρα στην αρνητική ιδιότητα του «ρουφιάνου»- όπως αποκαλείται από πολλούς- να επεκτείνει το ρόλο του, πέρα από αυτόν του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Με ποιό τρόπο; Με την υπηρεσία «ελέγχου ασφάλειας» (Safety check) των χρηστών που βρίσκονται σε περιοχές συναγερμού των αστυνομικών αρχών. Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα στους χρήστες του Facebook να αναφέρουν ότι είναι καλά, τερματίζοντας την αγωνία των αγαπημένων τους.

13839803 10154584392449672 1149360184 o

Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς που «έπεσαν» στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, Olympia Shopping Centre, το Facebook ενεργοποίησε τον «έλεγχο ασφάλειας». Συγκεκριμένα, όσοι έχουν φίλους οι οποίοι δηλώνουν τόπο διαμονής το Μόναχο, δέχτηκαν άμεσα από το Facebook μια ειδοποίηση που ανέφερε τα εξής:

«Οι πυροβολισμοί στην τοποθεσία Μόναχο. Βρείτε γρήγορα φίλους σας στην περιοχή και συνδεθείτε μαζί τους. Αναφέρετε ότι είναι ασφαλείς αν γνωρίζετε ότι είναι καλά»

Η ίδια επιλογή του Safety check είχε ενεργοποιηθεί από το Facebook μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νίκαια και το Παρίσι, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους βρισκόταν στις πληγείσες πόλεις να ενημερώνουν μαζικά τους φίλους τους ότι είναι ζωντανοί και ασφαλείς.

monaxo-map1

Προσωπικά, δέχτηκα στο λογαριασμό μου τη συγκεκριμένη ειδοποίηση και ενημερώθηκα άμεσα για την τύχη των φίλων μου που διαμένουν στο Μόναχο. Η ανησυχία μου κράτησε μόλις λίγα λεπτά, ενώ ήταν μεγάλη η ανακούφιση μου, όταν πληροφορήθηκα από την υπηρεσία «ελέγχου ασφάλειας» ότι όλοι είναι καλά! Οφείλω βέβαια να ομολογήσω ότι ξαφνιάστηκα ευχάριστα και εντυπωσιάστηκα από τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Είναι εξαιρετικό να μπορείς με ένα απλό «κλικ» να ενημερωθείς άμεσα και ταχύτατα για την κατάσταση των αγαπημένων σου προσώπων.

Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι με τη συγκεκριμένη υπηρεσία το Facebook αναβαθμίζει το ρόλο του στην αγορά των social media. Διαφαίνεται πως δεν θέλει απλώς να είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά πολύ περισσότερο μια χρήσιμη μηχανή αναζήτησης σε περιπτώσεις εκτάτης ανάγκης.

Σε πείσμα εκείνων που επιμένουν να αποκαλούν το Facebook «μεγάλο ρουφιάνο», εργαλεία όπως το Safety Check αποτελούν τελικά και το συγκριτικό πλεονέκτημα του, διαφοροποιώντας το τελικά από τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά κοινωνικά δίκτυα.

 

Βιογραφικό σημείωμα

giannoukoufinal

Η Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, ενώ το πάθος της για το αρχαιοελληνικό πνεύμα την οδήγησε στη φιλοσοφική έρευνα. Το 2013 απέκτησε με άριστα (9,81) το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον κλάδο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη γνωσιολογία και την οντολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και σε δύο σεμινάρια Κλασικής Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το Princeton University σε συνεργασία με το ΜΙΘΕ. Εργασίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στη Φιλοσοφική Επιθεώρηση Φιλοσοφεῖν και σε επιστημονικά περιοδικά.Έχει επίσης επιμεληθεί ειδικές σειρές βιβλίων σε εκδοτικούς οίκους και έχει εργαστεί ως ασκούμενη δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, πραγματοποιώντας τοπικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Επόμενο επαγγελματικό της βήμα είναι να εξιδικευθεί στην επιστήμη της ανθρώπινης ανάπτυξης (Life Coaching), βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να φτάσουν τους στόχους που οι ίδιοι επιθυμούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο e-mail:elenigiannoukou@gmail.com

 
Άρθρο-παρέμβαση της Διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών με αφορμή τη νοσηλεία της Νανάς Καραγιάννη
News - Απόψεις
Πέμπτη, 28 Ιούλιος 2016 09:31

Άρθρο-παρέμβαση της Διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών με αφορμή τη νοσηλεία της Νανάς Καραγιάννη

 

 

Με αφορμή την επείγουσα νοσηλεία της Νανάς Καραγιάννη στην εντατική μονάδα, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο επιστολή, ορμώμενη από τα διάφορα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις δηλώσεις ατόμων που την γνωρίζουν.

Πολλοί αναρωτιούνται «γιατί συνέβη αυτό, γιατί δεν προσπάθησε αρκετά, γιατί οι φίλοι της δεν την βοήθησαν, και ποιος φταίει;»... Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την νόσο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διασωλήνωση και καταστολή της Νανάς μας ξυπνάει από το λήθαργο μας ως κοινωνία! Μέσα από την εντατική, μας υποδεικνύει να κοιτάξουμε γύρω μας και να δούμε και άλλες Νανάδες που υποφέρουν από την ασθένεια. Αλήθεια πιστεύετε ότι είναι λίγα τα περιστατικά που νοσούν και νοσηλεύονται κεκλεισμένων των θυρών; H απάντηση είναι γνώστη. Μέσα σε δυο μέρες έχουν εμφανιστεί ασθενείς 13 ετών που χρίζουν άμεσης νοσηλείας στο κέντρο μας. Το πόσο γρήγορα η αργά ένας ασθενής φτάνει στο σημείο καμπής είναι θέμα πολλών παραγόντων και δεν είναι της παρούσης να το αναλύσω.

Το ενδιαφέρον είναι να αξιολογηθεί και να επεξηγηθεί επιστημονικά η αντίδραση των συνανθρώπων μας απέναντι σε αυτό το δραματικό αλλά αναμενόμενο συμβάν. Το πρώτο λοιπόν που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ότι τα σχόλια και οι αντιδράσεις του κοινού, είναι ακριβώς ίδιες με εκείνες της οικογενείας που το μέλος της νοσεί από ανορεξία. Δηλαδή ο θυμός, η απογοήτευση, η αίσθηση ότι ασθενής ψεύδεται συνεχώς για την κατάσταση του, η προστασία, η ανησυχία και η αγωνία είναι οι πιο συχνές συναισθηματικές αντιδράσεις των γονιών, συντρόφων και αδελφών.

Έτσι λοιπόν μέσα από το διαδίκτυο τα σχόλια δίνουν και παίρνουν σε μια ανέλπιδη προσπάθεια να κατανοήσουμε τη νόσο και να πάρουμε θέση απέναντι στην ιδία την νόσο και όχι στον ίδιο τον ασθενή. Κάποιοι μπορεί να πουν «μα πως είναι δυνατόν να έχουμε τις ίδιες αντιδράσεις με την οικογένεια, αφού δεν γνωρίζουμε προσωπικά το άτομο που νοσεί»; Σωστά, έχετε όμως σκεφτεί ότι η αρρώστια έτσι όπως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στη Νάνα, δεν είναι παρά μια πρό(σ)κληση να πάρουμε μια θέση ως κοινωνία απέναντι σε ένα πρόβλημα που μαστίζει νεαρά και μη άτομα; Μήπως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να δούμε κατάματα την αλήθεια και να αναρωτηθούμε γιατί κάποιος μπαίνει στην διατροφική διαταραχή και γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει, ιδίως όταν είναι πολλά χρόνια στην νόσο και πως οι δίκες μας οι αντιδράσεις συντελούν στην συντήρηση της νόσου;

Η θεραπεία δεν είναι αποκλειστικά μόνο επιλογή του ασθενούς, καθώς μέσα στην διαδικασία ανάρρωσης του εμπλέκονται τα κοντινά του πρόσωπα. Ένας ασθενής θα αποφασίσει πραγματικά να πάρει βοήθεια όταν η οικογένεια και ο περίγυρος δεν διευκολύνουν την νόσο. Για παράδειγμα όταν στις φωτογραφίες που η Νάνα είναι εμφανώς αποστεωμένη, τα σχόλια έγραφαν είσαι μια κούκλα, τότε συμβαίνει το έξης μαγικό που το έχω συζητήσει με πολλές ασθενείς μου: η ανορεξία ερμηνεύει το σχόλιο ως ότι πάχυνες άρα πρέπει να χάσεις ή δεν χρειάζεται να πάρεις βάρος και να φας περισσότερο αφού οι άλλοι σου λένε ότι είσαι κούκλα ή ότι ομόρφυνες. Θα μου πείτε καλά η ανορεξία «μιλά» σε όλες τις Νανάδες του κόσμου με τα ίδια παραπλανητικά λόγια; Η απάντηση είναι ναι, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν εμείς οι ειδικοί, οι γονείς, οι σύντροφοι, οι φίλοι ξέρουμε να διαχωρίζουμε αυτή την φωνή που κατευθύνει μέχρι τελικής πτώσεως τον ασθενή. Δυστυχώς τις περισσότερες φόρες αυτό δεν συμβαίνει όταν είμαστε σε αλληλεπίδραση με μια τόσο ύπουλη και καταστροφική ασθένεια. Η ασθένεια έχει πολλές παγίδες, μια από αυτές είναι οι φωτογραφίες φαγητών στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξέρετε πόσο συχνά ασθενείς μου βαθιά υποσιτισμένοι τραβούσαν φωτογραφίες με τροφές, χωρίς απαραίτητα να τις καταναλώνουν; Τώρα θα μου πείτε γιατί τις τραβούν ενώ δεν πρόκειται να τις φάνε; Ο λόγος είναι ότι όσο πιο βαθιά υποσιτισμένος είναι ο εγκέφαλος, τόσο πιο πολύ ενισχύεται η ενασχόληση με την τροφή. Σε μετέπειτα στάδια ανάρρωσης αυτό σταματήσει, οπότε να μια επιπλέον ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Στη συνεχεία ο υποσιτισμένος εγκέφαλος σε συνδυασμό με την φωνή της ανορεξίας μπορεί να σε πείσει ότι το έχεις φάει χωρίς καν να έχει αγγίξει ο ασθενής την τροφή.

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι, «μα η ψυχοθεραπεία δεν βοηθά στο να βελτιωθεί αυτό»; Δυστυχώς όχι, γιατί ένα άτομο που νοσεί και έχει πολύ χαμηλό βάρος, κάτω από 15 ΒΜΙ, χρίζει άμεσης εποπτευόμενης σίτισης για να διασφαλιστεί η κατανάλωση του κάθε γεύματος με παράλληλη εποπτεία 24 ώρες το εικοσιτετράωρο(κυρίως αν προκαλεί εμετό η κάνει χρήση καθαρτικών). Ο λόγος είναι καθαρά βιολογικός, αφού πλέον η τροφή έχει γίνει φοβικό αντικείμενο και μόνο στην θεά του το άγχος ανεβαίνει κατακόρυφα και η ανορεξία δείχνει τα δόντια της. Η διαδικασία της σίτισης αποσκοπεί σταδιακά στην επαναφορά κάποιων εγκεφαλικών λειτουργιών στην κατάσταση πριν νοσήσει. Όμως αν τα χρόνια ειναι πολλά στην νόσο, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται, χάνοντας την πλαστικότητά του και έτσι κάποιες λειτουργίες του πλήττονται ανεπανόρθωτα.

Η Νανά δεν μπορούσε αντικειμενικά να σιτίσει τον εαυτό της, και δεν είναι θέμα θέλησης ή κινήτρου όπως κάποιοι της καταλογίζουν. Η Νάνα έχριζε μακρόχρονης εσωτερικής νοσηλείας σε μονάδα διατροφικών διαταραχών. Κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ! Να θυμάστε ότι καμιά Νανά δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, επίσης καμιά οικογένεια δεν μπορεί να το αναλάβει αυτό αν δεν εκπαιδευτεί από ειδικούς που σιτίζουν άτομα με διατροφική διαταραχή. Διότι οι ανάγκες των ασθενών με ανορεξία είναι επιτακτικές και άμεσες. Αν δεν σιτιστούν, κινδυνεύουν.

Η ανορεξία έχει βιολογική βάση και αυτό ενισχύει τις δυσκολίες για την άμεση αντιμετώπιση της. Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε για την ασθένεια τόσο αποτελεσματικά θα βοηθάμε συνανθρώπους μας που ζουν την κόλαση της ασθένειας, αποφεύγοντας έτσι τις παγίδες που στήνει η νόσος. Και μην ξεχνάτε ότι η χρόνια ανορεξία βουλιμικού τύπου είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που χρήζουν συνεχή και καθημερινή υποστήριξη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Νάνα, όπως και πολλές άλλες ασθενείς δεν αντιμετωπίζονται άμεσα με έντονα παρεμβατικά θεραπευτικά σχήματα, με αποτέλεσμα η νόσος να χρονίζει και το σώμα να καταρρέει.

Εύχομαι καλή ανάρρωση στη Νάνα και σε όλες τις γυναίκες που βιώνουν την λαίλαπα της ανορεξίας. Και ελπίζω αυτό το γεγονός να λειτουργήσει καταλυτικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από την ανατροπή των μύθων που αφορούν την ασθένεια.

lowres

 

Μαρία Τσιάκα 
Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών 
Υποψήφια Διδάκτορας, Psychological Medicine, Section of Eating Disorders, Κing's College ,London. 
Οικογενειακή Θεραπεύτρια εξειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές

 
 
 


Σελίδα 10 από 199
"Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!
  "Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!    Παντρεύοντας την ...

Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston; Το 2005, ο Brad Pitt και η Jennifer Aniston αποφάσισαν να χωρίσουν, έπειτα από πέντε χρόνια έγγαμου βίου.  ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση