ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Γιάννης Καλλιάνος - Μεταρρυθμίσεις ή τάβλι και τσίπουρο;
News - Απόψεις
Δευτέρα, 28 Νοέμβριος 2016 08:22

Γιάννης Καλλιάνος - Μεταρρυθμίσεις ή τάβλι και τσίπουρο;

 

 images copy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολλοί συνδέουν τις μεταρρυθμίσεις με την σκληρή λιτότητα και αυτό είναι απολύτως λανθασμένο. Επειδή το παραμύθι κάποια στιγμή πρέπει να λάβει τέλος, σας εξηγώ παρακάτω τι ακριβώς συμβαίνει με όσο πιο απλά λόγια γίνεται :

«Μεταρρύθμιση» είναι η διαδικασία εκείνη με την οποία θα καταστεί εύρυθμος ένας τομέας, δηλαδή θα λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά.

Μεταρρυθμίσεις είναι :

1) Το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων
2) Η πάταξη της γραφειοκρατίας
3) Τα φορολογικά κίνητρα για επέκταση μιας επιχείρησης 
4) Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλούς συντελεστές
5) Τα ασφαλιστικά κίνητρα για πρόσληψη ανέργων από τους επιχειρηματίες
6) Η αξιολόγηση στο δημόσιο ώστε να λειτουργεί σωστά
7) Η κινητικότητα στο δημόσιο (αυτοί που είναι αργόμισθοι να πάνε να δουλέψουν σε υπηρεσίες που χρειάζονται προσωπικό)
8) Η ενίσχυση της διαδικασίας προσλήψεων ώστε να είναι αξιοκρατικές και να μην μπαίνει κανείς από την πίσω πόρτα και χωρίς πτυχία
9) Το ξεβόλεμα των συνδικαλιστών ώστε να παράγουν και αυτοί έργο
10) Να ψηφίζει το 50%+1 υπάλληλος για να γίνει μια απεργία και όχι να κλείνουν τις δημόσιες υπηρεσίες 3 άτομα όποτε επιθυμούν
11) Η άρση των νομικών κωλυμάτων για την σύσταση μια εταιρίας
12) Η άρση της «χαρτούρας» και των άπειρων «σφραγίδων» όταν επισκέπτεσαι για κάποιο λόγο έναν δημόσιο οργανισμό. Να γίνονται δηλαδή όλα γρήγορα και απλά, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Λογικά όλα αυτά, έτσι δεν είναι; Δε νομίζω να διαφωνεί κανείς!

Και θα μου πείτε τώρα, γιατί δεν τα κάνουν αφού είναι τόσο απλά και θα βοηθήσουν τους Έλληνες πολίτες ώστε να βρουν νέες δουλειές; Γιατί δεν θέλουν να αποφύγουμε όλοι μας το ανεβοκατέβασμα των σκαλοπατιών σε μια δημόσιο υπηρεσία ακόμα και για το πιο απλό;

Απλή η απάντηση : Θέλουν να προστατεύσουν το δημόσιο (αυτοί που πράγματι προσφέρουν στο δημόσιο και είναι αρκετοί, δεν έχουν καμία ανάγκη τις κυβερνήσεις) και γι'αυτό ρίχνουν όλα τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα και στην επιχειρηματικότητα. Αφήνουν χιλιάδες αργόμισθους στο δημόσιο χωρίς να τους κινητοποιήσουν να εργαστούν, τους βολεύουν οι «σφραγιδοφόροι», οι «συνδικαλισταράδες» και όλες αυτές οι εμετικές καταστάσεις που θυμίζουν την ένδοξη Παπανδρεϊκή δεκαετία του '80.

Μόνο που τώρα έχουμε κρίση και δεν υπάρχουν λεφτά για να αυξάνουμε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ. Τότε δανειζόμασταν από την Ευρώπη για να τρώει η Μιμή, ο Ανδρέας, ο Άκης, όλα τα υπόλοιπα παιδιά στην Χαριλάου Τρικούπη και εν συνεχεία και όλη η Ελλάδα. Βέβαια δεν σκέφτηκε κανείς τις επόμενες γενεές, δηλαδή εμάς!!!

Τώρα δυσκόλεψε η κατάσταση και προκειμένου να προστατέψουν το δικό τους πελατειακό κράτος και τους δικούς τους κομματικούς στρατούς, οι ΣΥΡΙΖΑ(ΠΑΣΟΚ)-ΑΝΕΛ αποφασίζουν να διαλύσουν τους ιδιώτες και τους επιχειρηματίες και να φορολογήσουν τους πάντες.

Αυτό συμβαίνει φίλες και φίλοι. Αυτή είναι η ιστορία με τις μεταρρυθμίσεις. Και όσο κανείς δεν τις κάνει, τόσο η «κακή» Τρόικα θα επιμένει για περαιτέρω κόψιμο σε μισθούς και συντάξεις...

 
Μαρία Σπυράκη: «Φθηνή ενέργεια για όλους. Ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει χρήματα για θέρμανση»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2016 15:14

Μαρία Σπυράκη:
«Φθηνή ενέργεια για όλους. Ένας στους τρεις Έλληνες
δεν έχει χρήματα για θέρμανση»

 

 Στρασβούργο, 24 Νοεμβρίου 2016

  SPYRAKH
 
Ευρωπαϊκή στρατηγική που θα προσφέρει μειωμένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και χρηματοδοτούμενη ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και των δημοσίων κτιρίων ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, ζήτησε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη.
 
Παρουσία της Επιτρόπου κυρίας Βιολέτα Μπουλτς, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια η οποία στην Ελλάδα της κρίσης λαμβάνει τραγικές διαστάσεις.
 
Στην Ελλάδα οι δείκτες δείχνουν ότι το 36% των νοικοκυριών βρίσκεται αντιμέτωπο με την ενεργειακή φτώχεια. «Όσοι δεν έχουν χρήματα, δεν ζεσταίνονται το χειμώνα, δεν δροσίζονται το καλοκαίρι. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική που θα μειώνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος   θα αυξάνει την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των κτηρίων, θα θέτει στόχους σε κάθε Κράτος - Μέλος και θα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία για τη χρηματοδότηση. Το λεγόμενο ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα» επεσήμανε η κυρία Σπυράκη.
 
Η κυρία Σπυράκη ζήτησε επίσης από την Επίτροπο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το νέο νομοθετικό πακέτο που θα προωθήσει η Κομισιόν την επόμενη Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, να αντιμετωπίζει επί τόπου την ενεργειακή φτώχεια.
 
Η Επίτροπος Μπουλτς εξήγγειλε  ότι η Κομισιόν στο νέο νομοθετικό πακέτο για την ενέργεια θα περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. «Η Κομισιόν θα βοηθήσει περαιτέρω και θα εποπτεύσει την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας», είπε χαρακτηριστικά η Επίτροπος. 
 
Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
 
 «Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,
 
Κυρία  Επίτροπε η ασφάλεια εφοδιασμού δεν μπορεί να αγνοεί την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Το νέο νομοθετικό πακέτο που θα μας προωθήσει η Κομισιόν στις 30 Νοεμβρίου, οφείλει να αντιμετωπίσει επί τόπου την ενεργειακή φτώχεια. Κατ' αρχήν χρειαζόμαστε έναν κοινό  ορισμό (για την ενεργειακή φτώχεια).Όσοι πληρώνουν περισσότερο από το 10% του εισοδήματός τους για ενέργεια αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια αλλά αυτό πλέον δεν είναι πια μια προσέγγιση που αποδίδει την πραγματικότητα. Όσοι δεν έχουν κυρία Επίτροπε, απλώς δεν ζεσταίνονται, απλώς δεν δροσίζονται το καλοκαίρι, απλώς δεν πληρώνουν. Δεν έχουν να πληρώσουν. Στην Ελλάδα οι δείκτες δείχνουν ότι το 36% των πολιτών αγγίζει την ενεργειακή φτώχεια. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική που θα μειώνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος   θα αυξάνει την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των κτηρίων, θα θέτει στόχους σε κάθε κράτος μέλος και θα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία για τη χρηματοδότηση. Το λεγόμενο ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. 
 
Σας ευχαριστώ».
 
Ολόκληρη η απάντηση  της Επιτρόπου Μπουλτς στη Μαρία Σπυράκη  έχει ως εξής: 
 
«Τέλος, η ενεργειακή φτώχεια. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ξεκάθαρα αναθέτει την ευθύνη της προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στα κράτη μέλη.
 
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε δράση, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο θεσπίζοντας βέλτιστες πρακτικές, υποστηρίζοντας την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωσή της σχετικά με τους καταναλωτές. Η Επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω την ευρύτερη συλλογή πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βελτιώσει και να παρακολουθήσει την ενεργειακή φτώχεια». 
 
Δείτε την παρέμβαση της κ. Σπυράκη και την απάντηση της Επιτρόπου στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://youtu.be/5ccdeX29ajI

 

 
Το ΑΕΠ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η προπαγάνδα των αριθμών Το ΑΕΠ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η προπαγάνδα των αριθμών. ...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Τετάρτη, 23 Νοέμβριος 2016 12:32

Το ΑΕΠ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η προπαγάνδα των αριθμών

 
Svoultepsi 2016 7 8 16 5 52 b
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Σα να μην έφθαναν όλες οι άλλες κυβερνητικές προπαγανδιστικές εκστρατείες, εσχάτως αποκτήσαμε και την «προπαγάνδα του ΑΕΠ».

Έτσι, στις 14 Νοεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ μας πληροφόρησε ότι το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 1,5% το γ΄ τρίμηνο φέτος, άρχισαν οι χαρές και τα πανηγύρια. Μέχρι και στον πρόεδρο Ομπάμα φαίνεται ότι το είπαν για να τον πείσουν πως… ήλθε η ανάπτυξη!

Η σύγκριση έγινε φυσικά με το γ΄ τρίμηνο του 2015 – ξέρετε το γνωστό και καταστροφικό με τα capital controls και τις άλλες μεγάλες «επιτυχίες» της «περήφανης διαπραγμάτευσης».

Τότε, το ΑΕΠ είχε καταγράψει πτώση της τάξης του 2,2% (σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2014).

Δηλαδή, αυτό που κατάφεραν να ανακτήσουν (και για το οποίο πανηγυρίζουν), είναι 1,5% από το χαμένο 2,2%.

Δηλαδή το 2016 βρίσκονται πίσω κατά 0,7% σε σχέση με το 2014!

Απλά μαθηματικά, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος! Την πράξη της αφαίρεσης αρκεί να γνωρίζει!

Πολύ περισσότερο που οι προβλέψεις του 2014 ήταν πως έπρεπε ήδη να είχαμε ανάπτυξη 3,5% αν δεν είχε ενσκήψει η λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Και για τη διετία 2015-2016 η πρόβλεψη ήταν για 6%.

Και όμως! Η κυβέρνηση όχι μόνο επιδόθηκε σε μια ακόμη προπαγάνδα των αριθμών, αλλά και περνά και στην αντεπίθεση!

Λένε στους Έλληνες πως πρέπει να είναι ευχαριστημένοι επειδή, χάρη στη «σοφή» διακυβέρνησή τους είδαν το ΑΕΠ της χώρας να κατακρημνίζεται και να μην μπορεί να αναλάβει ούτε μέσα στο λεγόμενο «τουριστικό» τρίμηνο.

Υποστηρίζουν πως είναι καλύτερα τώρα, με μειωμένο κατά 0,7% σε σχέση με το 2014.

Θέλουν να μας πείσουν πως είναι καλύτερα τώρα που το ΑΕΠ εμφανίζει την χειρότερη επίδοσή του από το 1999.

Και όταν τους το λες, οι γνωστές «κυβερνητικές πηγές» μοιράζουν «non papers», σύμφωνα με τα οποία δεν πανηγυρίζουν, αλλά απλά σημειώνουν (όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) ότι «η σελίδα αλλάζει».

Βέβαια, την ίδια μέρα της ανακοίνωσης από την ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Τζανακόπουλος μια χαρά πανηγύρισε όταν είπε:

«Τα προχθεσινά, εξάλλου, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας, ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αφού δείχνουν ανάπτυξη για το γ’ τρίμηνο της τάξης του 1,5% σε ετήσια βάση και 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Είναι, επομένως, εξαιρετικά πιθανό το 2016 να κλείσει ακόμη και με θετικό πρόσημο. Να σημειώσουμε τέλος ότι οι ρυθμοί αυτοί είναι οι θετικότεροι για την ελληνική οικονομία από το 2008».

Δηλαδή είχαμε την μεγαλύτερη πτώση ΑΕΠ από το 1999 και ο κ. Τζανακόπουλος έλεγε ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέτυχε τα θετικότερα αποτελέσματα από το 2008!

Και το θράσος τους είναι τόσο μεγάλο, που παραδέχονται μεν ότι «η ελληνική οικονομία σημείωσε μικρή ανάπτυξη του 2014 μετά από 4 χρόνια σωρευτικής ύφεσης της τάξης του 25%, επειδή η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εν όψει της πιθανότητας εκλογών, σταμάτησε να εφαρμόζει το καταστροφικό πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει το 2012 και δεν πήρε άλλα υφεσιακά μέτρα. Γι’ αυτό και δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014».

Τι λένε δηλαδή; Ότι υπήρξε μεν ανάπτυξη, αλλά αυτή έγινε επειδή η τότε κυβέρνηση… δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα (το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε και αποκαλεί καταστροφικό και ζητούσε επιμόνως να σταματήσει). Επομένως, ορθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει το καταστροφικό πρόγραμμα το οποίο μετά μανίας κατήγγελλε!

Λένε επίσης πως αν η τότε κυβέρνηση τολμούσε να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση, τότε θα έπρεπε να πάρει μέτρα ύψους 10 δις ευρώ για την διετία 2015-2016 – τα οποία, ως γνωστόν, πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι το 2014 είχαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη συνεχή χρονιά (και πάντως υψηλότερο από το 2015), μειώθηκε κατά δέκα μονάδες ο ΦΠΑ στην εστίαση, κατά 30% ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κατά 5% οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τώρα, όλα αυτά έχουν αυξηθεί ξανά και ακόμη παραπάνω.

Επίσης: Το 2014 το κοινωνικό μέρισμα που χορηγήθηκε ήταν 450 εκ. ευρώ, δηλαδή ποσό 4 φορές υψηλότερο από τα διάφορα «παράλληλα προγράμματα» της κυβέρνησης.

Επίσης: Το 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είχαν μειωθεί κατά 6 δις ευρώ. Σήμερα, έχουν αυξηθεί κατά 60%.

Επίσης: Το 2014 βγήκαμε στις αγορές με επιτόκια που είχαμε να δούμε από το 2008.

Κατόπιν όλων αυτών, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο…

http://www.elzoni.gr/html/ent/621/ent.67621.asp

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 23 Νοέμβριος 2016 12:37
 
Σταύρος Καλαφάτης: Η κατηγοριοποίηση της αξίας της μητρότητας δείχνει έλλειμμα πολιτισμού!
News - Απόψεις
Σάββατο, 12 Νοέμβριος 2016 11:43

Σταύρος Καλαφάτης: Η κατηγοριοποίηση της αξίας της μητρότητας δείχνει έλλειμμα πολιτισμού!

kalafatis670

Την άνιση και άδικη μεταχείριση που υφίστανται οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί σε ζητήματα επαπειλούμενης κύησης και αδειών μητρότητας επισημαίνει, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

 

Συγκεκριμένα, για τις μόνιμες συναδέλφους τους η άδεια μητρότητας προβλέπει 7 μήνες άδεια επαπειλούμενης κύησης, 2 μήνες άδεια κύησης, 3 μήνες άδεια λοχείας και 9 μήνες άδεια ανατροφής, έναντι των μόλις 119 ημερολογιακών ημερών που δικαιούνται συνολικά οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δηλαδή 8 εβδομάδες πριν τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά, μαζί με την αναρρωτική άδεια των 15 ημερών σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης. Η διάκριση σε βάρος τους καθίσταται προφανής, παρά το γεγονός ότι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με το μόνιμο προσωπικό κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάγονται σε διαφορετικό ασφαλιστικό φορέα, δηλαδή στο ΙΚΑ.

 

«Είναι λυπηρό που αντί να μιλάμε για ένα κράτος το οποίο στηρίζει εξίσου και αδιακρίτως κάθε νέα μητέρα, με μοναδικό κριτήριο το ύψιστο, της μητρότητας, αναγκαζόμαστε να μιλάμε για μητέρες …διαφορετικών κατηγοριών ανάλογα με τον ασφαλιστικό τους φορέα», δήλωσε σχετικά ο κ. Καλαφάτης. «Τουλάχιστον, ας μην επιτρέπουμε τη διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα σε μητέρες που προσφέρουν το ίδιο έργο ύπο τις ίδιες επαγγελματικές συνθήκες. Δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικο, αλλά και ελλειμματικό τόσο πολιτιστικά, όσο και ηθικά.»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

1106/10-11-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

 

Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

ΘΕΜΑ: «Άδειες μητρότητας αναπληρωτριών εκπαιδευτικών»

 

Άνιση και άδικη μεταχείριση υφίστανται οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί καθώς, καίτοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με αυτές των μονίμων συναδέλφων τους, δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης και σε σχέση με τις άδειες μητρότητας.

 

Για τις μόνιμες εκπαιδευτικούς, η άδεια μητρότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 52 του Υ. Κ. και συμπληρώθηκε με το άρθρο 18 του Ν.3801/2009, προβλέπει 7 μήνες άδεια επαπειλούμενης κύησης, 2 μήνες άδεια κύησης, 3 μήνες άδεια λοχείας και 9 μήνες άδεια ανατροφής, έναντι των 119 ημερολογιακών ημερών συνολικά που δικαιούνται οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί σύμφωνα με την εγκύκλιο αρ.79/14-7-1999 του ΙΚΑ , δηλαδή 8 εβδομάδες πριν τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά, μαζί με την αναρρωτική άδεια των 15 ημερών σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης. Η διάκριση εις βάρος των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών καθίσταται προφανής.

 

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί ανήκουν σε διαφορετικό ασφαλιστικό φορέα, στο ΙΚΑ, εν συγκρίσει με τις μόνιμες, και αυτό εξηγεί την απόκλιση. Παρά ταύτα, η εξάμηνη (6μηνη) άδεια προστασίας της μητρότητας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 142 του Ν.3655/2008 και αφορά σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν εφαρμόζεται στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές ιδιωτικών υπαλλήλων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι οι ίδιες, με ανταποδοτικό χαρακτήρα και προς τον ίδιο ασφαλιστικό ταμείο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Προτίθεστε άμεσα να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι αναπλήρωτριες εκπαιδευτικοί ισότιμα να μπορούν να απολαμβάνουν τις ειδικές παροχές προστασίας της μητρότητας, όπως εξάλλου τις δικαιούνται;

Αθήνα 10 Νοεμβρίου 2016

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης

 
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΧΩΝΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΛ
News - Απόψεις
Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2016 15:54

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΧΩΝΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΛ

 

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 

magdalenaanel2

«Σε λίγες μέρες συναντιόμαστε ξανά μέλη, στελέχη και φίλοι των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για το 2ο τακτικό μας Συνέδριο. Ένα Συνέδριο στο οποίο καλούμαστε με αίσθημα ευθύνης να θέσουμε τον πήχη ψηλότερα αξιακά, κανονιστικά, δημοκρατικά, δίκαια, ενωτικά σε όλα τα επίπεδα. Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι παρά τον πόλεμο που δεχόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά μπορούμε όχι απλά να επιβιώνουμε εκλογικά, όχι μόνο να αποτελούμε το αναγκαίο καλό κυβερνητικά, αλλά να θέσουμε τις βάσεις εκείνες πλέον που θα μας κατατάξουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως έναν πολιτικό φορέα καταλύτη των εξελίξεων, έναν πολιτικό φορέα που θα ενώσει σε μια ιδέα, σε ένα όραμα όλες εκείνες τις υγιείς φωνές που ιεραρχούν ως πρωτεύουσες τις έννοιες της σταθερότητας, της διάρκειας, της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της ισονομίας, της αξιοπρέπειας και του υψηλού επιπέδου.

 

Πέρασαν τρία χρόνια από το 1ο μας Συνέδριο, τέσσερα από τότε που γεννήθηκε το Κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Καταγράψαμε μια πορεία απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες, σε δύσκολους καιρούς και με όλο το σύστημα απέναντί μας που προσπάθησε να μας εξαφανίσει και είμαστε ακόμα εδώ αποτελώντας μάλιστα έναν αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο, μια δύναμη μικρή εκλογικά μεν αλλά υπολογίσιμη, εγγύηση σταθερότητας και υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος.

 

Το Συνέδριο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έρχεται:

 

Για να καθορίσει με σαφήνεια το πολιτικοϊδεολογικό μας στίγμα και τη ταυτότητά μας, στη βάση των αρχών και αξιών που μας διέπουν και με γνώμονα την ανάδειξη υγιούς και σταθερής ενιαίας φωνής, μέσα στον κυκεώνα της μετριότητας στην οποία ορισμένοι παρελθόντες, αυτοαποκαλούμενοι «πολιτικοί», τζογαδόροι και καιροσκόποι στη πραγματικότητα, διέβρωναν για χρόνια, παρασιτικά, κάθε αγώνα εξυγίανσης της πολιτικής ζωής του τόπου.

 

Για να θέσει το πλαίσιο έκφρασης των Ελλήνων και των συλλογικοτήτων, των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων των οποίων τις φωνές κατέπνιξαν τα συνθήματα και οι άναρχες κραυγές μιας ασθμαίνουσας μεταπολίτευσης που ζητούσε μόνο να χορτάσει την αδηφαγία «ημετέρων» εις βάρος του όλου.

 

Για να ενώσει όλους όσοι πιστεύουν βαθειά στην ιδέα και το όραμα αναδημιουργίας ενός κράτους εθνικά υπερήφανου, αξιοπρεπούς, ενός κράτους δικαίου, ισονομίας, σεβασμού στο σύνολο και τις συλλογικές αποφάσεις, που θέτει τα θεμέλια ανασυγκρότησης μέσω της κάθαρσης και της τάξης κόντρα στη λογική της προχειρότητας, της ασύντακτης λειτουργίας, των εκβιαστικών πρακτικών και των νόμων της ζούγκλας που δεν χωράνε σε ευνομούμενα κράτη με κανονιστικές ρυθμιστικές αρχές επιβολής δικαιοσύνης.

 

Σε μια περίοδο που η Πατρίδα μας αγωνίζεται να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, από τον έλεγχο και την υποταγή που μας έβαλαν τα κόμματα του χθες, με τη κοινωνία και τον ελληνικό λαό όρθιο και δυνατό να αντιστέκεται.

 

Το Συνέδριο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έρχεται για να θέσει την επανεκκίνησή μας δομικά ώστε στο κάλεσμα των πολιτών για συμμετοχή και συμβολή, πολιτικά και βεβαίως ουσιαστικά, να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή, ασπίδα κοινωνικού και εθνικού συμφέροντος και αιχμή του δόρατος για την διεκδίκηση των κοινών μας στόχων και οραμάτων. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ο πολιτικός φορέας που σε συνθήκες κρίσιμες, ασφυκτικές επιλέγει την ένωση και όχι την πόλωση, ανασυντάσσονται, ανοικοδομούνται, ανανεώνονται, επανακαθορίζονται και αναδεικνύονται ως αξιόπιστος πόλος έκφρασης με επιχειρήματα και ουσιαστικές, ρεαλιστικές, παραγωγικές προτάσεις, πέραν των ψευδοδιλημμάτων του χθες και υπεράνω μιας μεταπολίτευσης η οποία ξεψυχά με ιαχές που αντιλαλούν σε κούφια κουφάρια».

 
Άρθρο του Γ. Σωφρόνη, Δημάρχου Σαρωνικού, για το Θεματικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο Βόλο, με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους»
News - Απόψεις
Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2016 14:19

Άρθρο του Γ. Σωφρόνη, Δημάρχου Σαρωνικού, για το Θεματικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο Βόλο, με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους»

Προτεραιότητα του νέου Καλλικράτη , η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας των Δήμων

Γ. Σωφρόνης Δήμαρχος Σαρωνικού

sofronisgiorgosn

Πριν από λίγες ημέρες συμμετείχα στις εργασίες του ειδικού Θεματικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο Βόλο, με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους».

Στο Συνέδριο αυτό τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την αλλαγή του μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης. Από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν, προέκυψαν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.

Κατ’ αρχήν διαπιστώθηκε ότι, αν και η συζήτηση για τη Μεταρρύθμιση του Κράτους ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί από πλευράς της:

  1. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγής του Εκλογικού Νόμου που να αφορά την εκλογή των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων, πέρα από την αόριστη θέση περί εφαρμογής της απλής αναλογικής

  2. Με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθεί το νέο μοντέλο οργάνωσης, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα της Αυτοδιοίκησης.

  3. Πώς θα ενισχυθεί η καταστατική θέση και ο ρόλος των Αιρετών.

  4. Με ποιον τρόπο θα συμβάλλουν οι Δήμοι στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, τα αιρετά όργανα της Αυτοδιοίκησης έχουν διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θέσεων και προτάσεων, το οποίο απαντά στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες της χώρας.

Έχουμε την ξεκάθαρη άποψη ότι το σύστημα εκλογής Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων δεν αποτελεί προτεραιότητα, αν δεν έχει προηγουμένως ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο μοντέλο οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Για την ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών, θεωρούμε αναγκαίο να προχωρήσει η φορολογική αποκέντρωση με φορολογικές ελευθερίες, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του πολίτη, με μηχανισμό αναδιανομής για άρση των ανισοτήτων μεταξύ μεγάλων και μικρών Δήμων. Απαιτούμε την εφαρμογή ενός προγράμματος υποστήριξης της μεταρρύθμισης με διασφαλισμένους πόρους και προσωπικό, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του Καλλικράτη. Την απόδοση στους ΟΤΑ του 10% από τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου, τη δραστική μείωση των επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Καθώς και τη δημιουργία ενός νέου Aναπτυξιακού Προγράμματος της Τ.Α., που θα συμπληρώνει το ΕΣΠΑ και μπορεί να χρηματοδοτείται από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων, το ΠΔΕ, την ΕΤΕΠ και το Πράσινο Ταμείο. Δεν επιθυμούμε τη μεταφορά του άδικου ΕΝΦΙΑ στην Τ.Α. όπως είναι σήμερα, αλλά πιστεύουμε στη θεσμοθέτηση ενός νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αφού αυτός ο φόρος θεωρείται ο πλέον δίκαιος φόρος και θα είναι και ανταποδοτικός.

Τέλος, θεωρούμε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσει βάρος στην ανάπτυξη. Χωρίς τοπική ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη και συνοχή.

Αποτελεί πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού ότι οι Δήμοι πρέπει να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα έργα και τις επενδύσεις τοπικής ανάπτυξης. Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, απαιτούμε κατά την ολοκλήρωση της εξειδίκευσής του, να διασφαλιστούν διακριτές κατηγορίες δράσης με δικαιούχους τους Δήμους σε όλα τα Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα «οριζόντιο» Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Τ.Α.

Όλες αυτές οι θέσεις θα εξειδικευτούν το Δεκέμβριο στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Στο Συνέδριο αυτό ο Δήμος μας θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις, που υπηρετούν το όραμά μας για μια ισχυρή και ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2016 14:22
 
ΜΟΝΟ ΣΚΕΨΕΙΣ... .......Γράφει η Ρένα Καλλέργη
News - Απόψεις
Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2016 14:02
ΜΟΝΟ ΣΚΕΨΕΙΣ...
.......Γράφει η Ρένα Καλλέργη
 
bigstock-So-many-Thoughts-54717263-1
Πόσο πολύ θα ήθελα να είχα την σοφία και την γνώση των πνευματικών μας, των αρχαίων φιλοσόφων μας...του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του θεατρικού μας Αριστοφάνη και πολλών ακόμα. Να σκέφτομαι τίμια και ανιδιοτελή, ειλικρινά και με θάρρος, χωρίς δεύτερες ή τρίτες σκέψεις, χωρίς ενοχές και διλλήματα, χωρίς τις «σκηνοθετικές» οδηγίες των άλλων, αλλά με ηρεμία και σοφία, με σταθερότητα και ασφάλεια. Χωρίς φόβο, χωρίς αποθέματα κομπλεξισμού και αγνωμοσύνης.  Ο Picasso είχε πει: "μακάρι όλοι οι ζωγράφοι, να είχαν την φαντασία των παιδιών"!!! Ναι,να σκεφτόμασταν με την απλότητα του μυαλού τους, με την αγνότητα και τον αυθορμητισμό των σκέψεων τους, με τους αυτονόητους προβληματισμούς τους και πάνω από όλα, με την καθαρότητα της ψυχής τους. 
Σε ποια ηλικία άραγε αρχίζουμε και χάνουμε αυτή την καθαρότητα? Πότε ξεκινάνε να μπαίνουν οι δεύτερες σκέψεις και να έρχονται τα μαύρα σύννεφα? 
Πότε σταματάμε να γελάμε αυθόρμητα και να λέμε τις αλήθειες μας? Άραγε, τις ξέρουμε τις αλήθειες μας? Μπορούμε να τις αποδεχτούμε για να καταφέρουμε στην πορεία μας να τις διαχειριστούμε? Πόση φιλοσοφία ζωής θέλει για να δεις το λάθος σου και να μην το επαναλάβεις? Κάτι που συνέχεια απαιτούμε από τα παιδιά μας να μάθουν και να καταλάβουν, αφού τους το έχουμε πει τόσες εκατομμύρια, άπειρες φορές... Και μήπως τελικά όλα αυτά είναι βιωματικά? 
Μήπως η παλιά ρήση που λέει: "αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις", ισχύει ακόμη? Μήπως όοοοολα  τα παλιά ρητά και φιλοσοφημένα αποφθέγματα έχουν την ίδια και ίσως πιο δυνατή ισχύ? Κάποτε δίνανε τροφή και στην ψυχή τους και στο μυαλό τους...τώρα τρεφόμαστε με χόρτο, με πολύ χόρτο... Και άιντε και νάτανε αυτό που σε φτιάχνει κάπως και σε πάει σε άλλα μονοπάτια, σου προκαλεί μέθη και μια εικονική πραγματικότητα, για λίγο όμως....αυτό, κάπως να το καταλάβω. 
10391853 509073412625 8231280 n
Τώρα, είμαστε από ψυχολόγο σε ψυχολόγο (δεν είμαι αρνητική καθόλου) και τους έχουμε κάνει δεκανίκι μας, σανίδα σωτηρίας μας. 
Όλα όμως έχουν τα όρια τους:"παν μέτρων άριστον" λοιπόν, γιατί κάπου εκεί χάσαμε το παιχνίδι. Χόρτασε το μάτι μας, γεμίσαμε το μυαλό μας με ένα σωρό αμπελοφιλοσοφίες και ξεχάσαμε να θρέψουμε την ψυχή μας, να της δώσουμε ανάταση, να την καλλιεργήσουμε για να σπείρει, και να μας δώσει τους καρπούς της, να της δώσουμε φως να βγει στην επιφάνεια και να φωνάξει: "επιτέλους, ας ασχοληθείς και λίγο μαζί μου, θα σου το ανταποδώσω, μην φοβάσαι".                
Γιατί και τα μεγάλα παιχνίδια, στην ανταπόδοση παίζονται, στο ποιος θα φανεί...τι έκανα για'σένα και εσύ για'μένα. Μα όλα στην ποσότητα κρύβονται?  
Όπως στην διανομή των ρόλων ενός θεατρικού, ποιος θα πάρει τον μεγαλύτερο κρίνοντας μόνο την ποσότητα του λόγου. Πόσο φτωχοί το πνεύματι είμαστε τελικά? Πόσο κοντόφθαλμοι? Κάνε το καλό στον άλλον για να νιώσεις ΕΣΥ τελικά καλύτερα. Στην τελική και οι δύο κερδισμένοι θάναι... 
Νομίζω όμως ότι φτάνει η ανάλυση γιατί σε λίγο θα χαθώ και εγώ η ίδια μέσα στις ατελείωτες  σκέψεις μου και θα ξεχάσω την αρχική μου ιδέα. 
Θέλω ο καθρέφτης μου να μου χαμογελάει και να μου επιβραβεύει τις τελευταίες μου προσπάθειες στην καταπολέμηση του χρόνου...γιατί εννοείται αγαπημένοι μου ότι ΟΛΑ βοηθάνε. Από τα πιο απλά, όπως μια καλή κουβέντα, ένα χτύπημα στην πλάτη, έως τα πιο «πολυτελή», μία τέλεια περιποίηση αντιγύρανσης...αυτό και αν βοηθάει. Φτιάχνοντας το έξω μας, γιατί αυτό πρώτα βλέπουμε, ας φτιάξουμε και το έσω μας γιατί από εκεί θα αντλήσουμε ενέργεια να δραστηριοποιηθούν τα κύτταρα, αυτά του μυαλού και της ψυχής που θα μας δώσουν λάμψη και ευδαιμονία.
44 5492651-obsessive-thoughts
Ας κάνει ο καθένας μας αυτό που πραγματικά λέει η καρδιά σε συνδυασμό με την καθαρότητα της σκέψης. Ας αντιμετωπίσουμε τις αλήθειες μας τίμια και ακριβοδίκαια, γιατί αυτές μας καθορίζουν. Αυτές θα μας κάνουν πιο δυνατούς και θαρραλέους και στο τέλος της ημέρας, τακτοποιώντας το "ταμείο του μυαλού μας"...ας του δώσουμε την ευκαιρία να μην χρωστάει και να μην του χρωστάνε, να είναι γεμάτο με εμπειρίες, με γνώση, με ομορφιά και την με την μαγεία της προσμονής για το σήμερα, το αύριο, το κάθε μέρα. 
Με τα λάθη μας και τις ατέλειες μας, γιατί μέσα από αυτά, θα αποκτήσουμε την δικιά μας σοφία, που για τον καθένα, είναι τόσο, μα τόσο ξεχωριστή !!!
 
kalergi
 
Ρένα Καλλέργη
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2016 14:12
 
Β. Οικονόμου :Σφαγή 30% των συντάξεων φέρνει ο Τσίπρας, μαζί με τη διευθέτηση του χρέους…
News - Απόψεις
Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2016 13:30

Β. Οικονόμου :Σφαγή 30% των συντάξεων φέρνει ο Τσίπρας, μαζί με τη διευθέτηση του χρέους…

 

20-10-2016 Ομιλία του Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Β.Οικονόμου στο Σ/Ν του Υπ Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις».

OIKONOMOU-20-10-2016

Τον λόγο έχει ο κ. Βασίλειος Οικονόμου από τη Νέα Δημοκρατία για έξι λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, η ψήφιση του τρίτου μνημονίου καθορίζει καταλυτικά την πολιτική μοίρα αυτών που το εισηγήθηκαν και το ψήφισαν, διαιωνίζοντας τον φαύλο και αδιέξοδο μνημονιακό κύκλο της χώρας. Το ιστορικό προηγούμενο πραγματικά είναι ένας χρήσιμος οδηγός και ένας χρήσιμος σύμβουλος για τη δική τους μοίρα, η οποία νομίζω ότι για το σύνολο του ελληνικού λαού είναι αδιάφορη, αν δηλαδή πολιτικά οι πρωταγωνιστές αυτής της εξαπάτησης θα έχουν ένα δίκαιο τέλος, δηλαδή ανάλογα με το τέλος των αδιεξόδων που οι ίδιοι έφεραν στη χώρα.

Αυτό που έχει σημασία είναι πραγματικά η κατάρρευση των εξαπατήσεων ή αυταπατών της αντιμνημονιακής φενάκης που δοκιμάστηκε και που έρχεται σήμερα με τρόπο αποκαλυπτικό να φανερωθεί σε όλους, πρωταγωνιστές και συμπρωταγωνιστές.

Απόλαυσα πάρα πολύ τους μύδρους του Αναπληρωτή Υπουργού της Υγείας απέναντι σε αυτούς που το προηγούμενο διάστημα ως μεσσίες τους περίμεναν. Γι’ αυτό εγώ τουλάχιστον δεν επενέβην.

Το δράμα όμως των πρωταγωνιστών δυστυχώς το φορτώνεται ο ελληνικός λαός. Πραγματικά είναι πολύ δυσάρεστο να παρακολουθείς τα αδιέξοδα του κ. Τσίπρα και της ομάδας του, μπροστά στο πολιτικό σταυροδρόμι που έχει φτάσει. Όλη η συσσώρευση των πολιτικών προβλημάτων που έχουν φέρει αυτά τα δύο χρόνια δημιουργούν μεγάλα διλήμματα.

Η συζήτηση δηλαδή για τη διευθέτηση και την απομείωση του χρέους πόσο πειστική ακούγεται από αυτούς που κρύβουν την άλλη μισή πλευρά του λόφου και λένε το πρώτο μισό; Προσεγγίζουνε δηλαδή πάλι τον ελληνικό λαό ως πόπολο και του τάζουνε απομείωση του χρέους, μια νέα ηρωική διαπραγμάτευση, μια νέα συζήτηση, όπου μάλιστα κάποιοι με θρασύτατο τρόπο έρχονται και λένε ότι η απομείωση του χρέους, όπως και η ποσοτική χαλάρωση είναι η νέα Εδέμ που όλοι περιμένουμε.

Βέβαια, δεν έχουν εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια είναι η άλλη πλευρά το λόφου, το σκοτεινό κομμάτι του. Ποιο είναι; Το γεγονός ότι η απομείωση του χρέους συνοδεύεται από νέα, τεράστια, δύσκολα, δυσβάστακτα και κοινωνικά ασήκωτα βάρη και μέτρα για τον ελληνικό λαό. Αυτά δεν τα λένε ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του.

Και θα μου πείτε «Μα, δεν δίνεις σημασία σε ένα σημαντικό νομοθέτημα το οποίο μάλιστα χαίρει και της συμπαράστασης της αντιπολιτεύσεως;». Θεωρώ πραγματικά το σημερινό περιστατικό ελάσσονος σημασίας μπροστά στο δράμα που θα περάσει ο ελληνικός λαός το επόμενο διάστημα. Θα είναι μεγάλο και το δικό σας  πολιτικό  δράμα, γιατί δεν θα σας σώσουν ούτε καν αυτές οι λίγες αναλαμπές σας και οι προσπάθειες να ξεγελάσετε τον ελληνικό λαό.

Η κοινωνική οικονομία δεν είναι η χρυσή εφεδρεία που θα σώσει την πατρίδα. Δεν είναι τίποτα. Αυτό στο οποίο θα κληθείτε να απαντήσετε είναι το εξής. Ήδη φτιάχνεται το κλίμα. Οι διαρροές από το Μαξίμου περί πρόωρων εκλογών με πρωταγωνιστή τον κ. Παππά έχουν χάζι, είναι πολύ διασκεδαστικές. Αποδεικνύουν και καταδεικνύουν, όμως, το μεγάλο αδιέξοδο σας, όχι του μέσου Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της ηγετικής ομάδας η οποία όπως στρώνει θα κοιμηθεί. Διότι πραγματικά τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια.

Άρα, θα βγούμε στις αγορές; Το τρίτο μνημόνιο πάει στράφι. Δεν φτιάχνεται. Δεν ολοκληρώνεται. Με τις πολιτικές και με αυτά που κάνετε δεν γίνεται. Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος σήμερα λείπει, θρασυτάτως στέλνει σε κάποιους συνταξιούχους τη δικαιολόγηση του «λογαριασμού» περικοπής επικουρικών συντάξεων με χρήματα του ελληνικού λαού, των ΕΛΤΑ. Δεν στέλνει στους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ, στους χαμηλοσυνταξιούχους, που τους κόβει το ΕΚΑΣ. Δεν στέλνει στο σύνολο των συνταξιούχων που τους κόβει 2% από τις κύριες συντάξεις για εισφορές στον ΕΟΠΥΥ και 6% από τις επικουρικές. Δεν στέλνει στους εξακόσιους χιλιάδες για τις συντάξεις χηρείας που κόβει 20%, ούτε για τις αναπηρικές συντάξεις των τριακοσίων χιλιάδων δικαιούχων που τους κόβει κι εκεί γύρω στο 20% μεσοσταθμιστικά. Δηλαδή ο πρωταγωνιστής εγκλημάτων εναντίων των συνταξιούχων -και αυτό ως μία ύστατη προσπάθεια να βγούμε στις αγορές, δηλαδή, να εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο, που ο ίδιος και η ομάδα του έφερε σε αυτήν τη χώρα- κρύβεται πίσω από ελάσσονος σημασίας νομοθετήματα κοινωνικής οικονομίας.

Δεν θα εξαπατηθεί και δεν θα ξεγελαστεί κανένας. Θα πρέπει να δώσει λόγο, γιατί με χρήματα του ελληνικού λαού, από τα ΕΛΤΑ, στέλνει επιστολές και κάνει κομματική προπαγάνδα παλαιού τύπου. Θα πρέπει να δώσει λόγο για το τι ετοιμάζει και πώς σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, αφού το σενάριο εξόδου στις αγορές δεν υπάρχει. Εγώ θα σας έλεγα ότι και το τέταρτο μνημόνιο, δηλαδή η διευθέτηση του χρέους ως παρασύνθημα του συνθήματος το οποίο έχετε ρίξει στο πόπολο, δηλαδή, πιστεύοντας ότι ο λαός πάλι θα πιαστεί κορόιδο, δεν βλέπω πώς μπορεί να λειτουργήσει, εάν δεν εξηγήσετε πόσο είναι το κόστος αυτής της διευθέτησης.

Υποπτεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα που θα ζητήσετε συναινετική χείρα για να υπάρξει μία εθνική προσπάθεια για τη διευθέτηση του χρέους -εγώ δεν θα εκπλαγώ καθόλου να δω και τέτοιου είδους προτάσεις εδώ από το Βήμα της Βουλής από τον κ Τσίπρα προς τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις, για να πάμε όλοι μαζί να επιτύχουμε αυτόν τον νέο εθνικό στόχο-, δεν ξέρω όμως ποιος προτίθεται να δώσει χέρι βοηθείας για να υπάρξουν οι δραματικές νέες μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς, οι οποίες σημαίνουν τέταρτο μνημόνιο όπου οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα.

Βέβαια, τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε –κι ευχαριστώ για την ανοχή σας- θα πρέπει να εξηγήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, πέρα από τα ωραία περί της κοινωνικής οικονομίας, τι θα κάνει με το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και αυτών που ακούγονται στο Υπουργείο Εργασίας μέσα από εμφυλίους που σπαράσσουν το Υπουργείο.

Θα πρέπει να εξηγήσει η κυρία Υπουργός, η οποία λείπει τώρα, αλλά θα της έρθουν τα μηνύματα, γιατί έχει κάνει τον ΟΑΕΔ τράπεζα. Για ποιο λόγο υπάρχουν αραγμένα 500.000.000 στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και δεν πηγαίνουν για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε  το πρόβλημα της ανεργίας και να ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας; Γιατί συνεχίζει στον αδιέξοδο δρόμο των προγραμμάτων κοινωνικής ωφέλειας και δεν ανοίγει την επιχειρηματικότητα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Οικονόμου, παρακαλώ, ολοκληρώστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κλείνω.

Θα πρέπει να εξηγήσει όλες τις δυσοσμίες και τις σκοτεινές και «γκρίζες ζώνες» που αρχίζουν να αναδύονται από το Υπουργείο με ποιο τρόπο και πώς, ώστε να γίνουν γνωστές στον ελληνικό λαό και αν ευσταθούν ή όχι οι καταγγελίες.

Εμείς, πολλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα καταθέτουμε ερώτηση. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο η κυρία Υπουργός, γιατί δεν απαντώνται συνήθως οι ερωτήσεις μας, όταν τα θέματα είναι κρίσιμα.

Σας ευχαριστώ.

 
«Η αλήθεια για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα» Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο«Euronews».
News - Απόψεις
Σάββατο, 22 Οκτώβριος 2016 16:45
  • «Η αλήθεια για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα»

  • Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο«Euronews».

 

Image1

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews δημοσιεύει άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Θέμα του άρθρου είναι το φλέγον ζήτημα της για πρώτη φορά επίσημης αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα, μια υπόθεση διασπάθισης του δημόσιου συμφέροντος, η οποία ώς σήμερα σηματοδοτούσε «μια ιστορία ανομίας και λεηλασίας του δημόσιου χρήματος».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια να βάλει δημοκρατικούς κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με έναν νόμο ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποτελούσε και σαφή δέσμευση της χώρας από το πρώτο μνημόνιο το 2010. (...) Η κυβέρνηση Τσίπρατόλμησε να κάνει ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις,είτε δεν θέλησαν, είτε δεν κατόρθωσαν, είτε δεν διανοήθηκαν, καν να πράξουν».

 

 

Link δημοσίευσης: http://bit.ly/2egcz95


Ακολουθεί το άρθρο, μεταφρασμένο στα ελληνικά:

 

 

 

Η αλήθεια για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα

 

του Δημήτρη Παπαδημούλη*

 

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, με αφορμή τον νέο νόμο που ενέκρινε η ελληνική Βουλή, τον σχετικόδημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό στα τέλη Αυγούστου, και την συνολική προσπάθειαοργάνωσης και θέσπισης κανόνων διαφάνειας και νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Δυστυχώς όμως, η κάλυψη από ορισμένα δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι μονομερής. Στηρίζεται σε προπαγανδιστικές ανακρίβειες και σε ακραίες περιπτώσεις ξεπερνά τα όρια, με στόχο να προκαλέσει μια τεχνητή, πολιτική κρίση στη χώρα μου, υπηρετώντας πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες και όχι την αλήθεια.

 

 

Μια ιστορία ανομίας και λεηλασίας του δημόσιου χρήματος

 

Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα η ιδιωτική τηλεόραση, από το 1990 και για 27 ολόκληρα χρόνια, λειτουργούσε σε καθεστώς ανομίας, χωρίς τήρηση των κανόνων νομιμότητας. Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών χρησιμοποιούσαν καταχρηστικά τις δημόσιες συχνότητες, χωρίς να πληρώνουν τις ανάλογες εισφορές προς το ελληνικό δημόσιο.

Την ίδια στιγμή λάμβαναν αφειδώς δάνεια από τραπεζικά ιδρύματα,εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τις απαιτούμενες τραπεζικές εγγυήσεις και τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν μπορούσαν και δε μπορούν να αποπληρώσουν.

Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης με κανάλια εθνικής εμβέλειας, είχαν αναπτύξει σχέσεις εξάρτησης και αλληλοεξυπηρέτησης με το τραπεζικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα που κυριαρχούσαν τότε στην πολιτική σκηνή -την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- διαμορφώνοντας και τρέφοντας ένα πελατειακό και κρατικοδίαιτο σύστημα. Το σύστημα αυτό είχε αναπτυχθεί σε μια τριγωνική βάση, συνδέοντας τα κυβερνώντα κόμματα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες,σε ένα ατελείωτο και πολυδάπανο «πάρτι» από το οποίο έβγαινε συνεχώς ζημιωμένο το δημόσιο ταμείο, η χρηστή διαχείριση του τραπεζικού συστήματος και βέβαια οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες.

 

 

Διαγωνισμός: Μια υποχρέωση δημοκρατική, αλλά και δέσμευσή της χώρας από το πρώτο μνημόνιο του 2010

 

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια να βάλει δημοκρατικούς κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με έναν νόμο ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποτελούσε και σαφή δέσμευση της χώρας από το πρώτο μνημόνιο το 2010, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε επί έξι ολόκληρα χρόνια!

 

Το κοινοτικό δίκαιο, όσον αφορά στην διαδικασία δημοκρατικής ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ορίζει ότι η αρμοδιότητα δράσης και νομοθετικής πρωτοβουλίας ανήκει αποκλειστικά στα κράτη-μέλη. Αυτό ακριβώς επανέλαβε επισήμως στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίοςεπικρότησε την όλη διαδικασία και προσπάθεια της κυβέρνησης, δηλώνοντας επί λέξει, πως είναι θετικό ότι προκύπτουν σημαντικά επιπλέον έσοδα στο κράτος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να εφαρμόσουν τους κανόνες που αφορούν στο καθεστώς της νόμιμης αδειοδότησης, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα, με το ελληνικό δημόσιο να προβλέπεται να εισπράξει συνολικά το ποσό των 260 εκατ. ευρώ περίπου, εντός τριών ετών. Ήδη έχει εισπραχθεί το ένα τρίτο αυτού του ποσού.

Πρόκειται για μια επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία όχι μόνο ρυθμίζεται το τηλεοπτικό τοπίο και επιβάλλονται διαφανείς και σαφείς κανόνες σε ένα τομέα, όπου σύμφωνα με επανειλημμένες αποφάσεις του Ανώτατου Ελληνικού Διοικητικού Δικαστηρίου επί χρόνια επικρατούσε ένα μη νόμιμο καθεστώς αντίθετο προς τις ρυθμίσεις του ελληνικού συντάγματος.Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που επιχειρηματίες των ΜΜΕ καλούνται να πληρώσουν ένα τέτοιο ποσό προς όφελος του ελληνικού δημόσιου, για την χρήση δημοσίων συχνοτήτων.

 

Ο πόλεμος που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται η κυβέρνηση από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που δεν απέκτησαν το δικαίωμα νόμιμης άδειας στο σχετικό διαγωνισμό και από την αντιπολίτευση της Ν.Δ, ήταν απολύτως προβλέψιμος και αναμενόμενος. Γιατί ακριβώς, η κυβέρνηση Τσίπρα τόλμησε να κάνει ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε δεν θέλησαν, είτε δεν κατόρθωσαν, είτε δεν διανοήθηκαν, καν να πράξουν.

 

Όσο για τις αιτιάσεις πως η κυβέρνηση θέλησε να «χτίσει» το δικό της παιχνίδι το χώρο των ΜΜΕ, είναι παντελώς αβάσιμες. Τα κανάλια ΣΚΑΙ και Antenna που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό, έχουν καθαρά αντικυβερνητικό προσανατολισμό. Οι δε δύο νέοι επιχειρηματίες, που επίσης πλειοδότησαν, έχουν ισχυρούς, παραδοσιακούς δεσμούς με το συντηρητικό κόμμα, και όχι με την κυβέρνηση.

 

Η Νέα Δημοκρατία που μαζί με ορισμένουςολιγάρχες-καναλάρχες πιέζει να επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς της ασυδοσίας, έχει υποσχεθεί ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στους Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες που για πρώτη φορά αναγκάστηκαν να πληρώσουν για τη χρήση μιας δημόσιας συχνότητας. Αυτές τις ημέρες, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, που έχει επανειλημμένα επικρίνει το προηγούμενο καθεστώς ως αντισυνταγματικό, εξετάζει την συνταγματικότητα του σχετικού Νόμου. Ας το αφήσουμε να αποφασίσει απερίσπαστο, χωρίς κραυγές και παρεμβάσεις.

 

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ.  

 
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ: ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΑΣΘ
News - Απόψεις
Τετάρτη, 19 Οκτώβριος 2016 12:05

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ: ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΑΣΘ

ΦΩΚΑΣ ΝΕΑ ΦΩΤΟ

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ώστε να μην σταματήσουν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ζητά με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

Συγκεκριμένα ο κ. Φωκάς αναφέρει, πως σύμφωνα με τις καταγγελίες της Διοίκησης του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, σε 15 ημέρες θα σταματήσουν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ που εξυπηρετούν το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας του Νομού, εξαιτίας της αδυναμίας του Φορέα να ανταποκριθεί ακόμη και στα λειτουργικά του έξοδα. Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έχει να λαμβάνει περί το 1.500.000 ευρώ από δρομολόγια που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, ποσό που αν δεν εκταμιευθεί θέτει εν κινδύνω τη βιωσιμότητα της εταιρείας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς σημειώνει: «Καλώ τον Υπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να δώσει λύση στο πρόβλημα τώρα, προτού φτάσουμε στο χειρόφρενο. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, δεν επιτρέπεται να μείνει η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης χωρίς λεωφορεία. Οι εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη με την απεργία του ΟΑΣΘ απαγορεύεται να επαναληφθούν».

 

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς: Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Χωρίς αστική και υπεραστική συγκοινωνία κινδυνεύει να μείνει η περιφέρεια της πρώην επαρχίας Λαγκαδά

 

Το 2003 με την ΚΥΑ Α-68587/5029/04.07.2003 [ΦΕΚ 934/Β/04.07.2003 «Μεταβολή περιοχής εκτέλεσης αστικής συγκοινωνίας από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)»] αποφασίστηκε η επέκταση της περιοχής ευθύνης του ΟΑΣΘ, χωρίς να γίνεται χρήση λεωφορείων της «ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ», στην οποία δόθηκαν σε αντάλλαγμα 26 μετοχές του ΟΑΣΘ (για τις οποίες το ΚΤΕΛ υποχρεώθηκε να καταβάλει €1.907.556,82), μεταφέρθηκε προσωπικό (200 περίπου άτομα) από το ΚΤΕΛ στον ΟΑΣΘ (ενώ 18-25 υπάλληλοι του ΚΤΕΛ βρέθηκαν χωρίς συγκεκριμένο εργασιακό αντικείμενο και συνέχισαν να αμείβονται) και το ΚΤΕΛ απέσυρε 50 λεωφορεία που του «περίσσεψαν» εξαιτίας της επέκτασης, πριν αποσβεστεί η αξία τους.

Επιπλέον, στις 8 Απριλίου 2010 υπογράφηκε τριμερής συμφωνία μεταξύ δημοσίου, ΟΑΣΘ, συνεταιρισμού εργαζομένων αστικής συγκοινωνίας και ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ (Ν.3897/2010, ΦΕΚ 208/Α/10.12.2010 Κεφάλαιο Γ΄ «Κύρωση Σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΑΣΘ»), με την οποία δημιουργήθηκαν νέες λεωφορειακές γραμμές σε εννέα πρώην δήμους της επαρχίας Λαγκαδά. Βάσει της σύμβασης η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης πήρε 3 ακόμη ακέραιες μετοχές του ΟΑΣΘ καταβάλλοντας €271.684,44 και μεταφέρθηκε προσωπικό από τα υπεραστικά λεωφορεία στα αστικά (20 οδηγοί, 2 επόπτες, 2 διοικητικοί, 3 τεχνικοί). Το ΚΤΕΛ ανέλαβε την υποχρέωση να λειτουργήσει τέσσερις τοπικές γραμμές, οι οποίες ξεκινούν από το Λαγκαδά και έχουν εισιτήριο ίσο με την αστική συγκοινωνία· τα έσοδα από αυτές τις γραμμές πηγαίνουν στον ΟΑΣΘ. Επίσης, το ΚΤΕΛ δρομολόγησε τρεις υπεραστικές γραμμές με αφετηρία και τέρμα στη Θεσσαλονίκη, και εισιτήριο μειωμένο κατά 50% από αυτό που ίσχυε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2011 (Θεσσαλονίκη-Ζαγκλιβέρι και Θεσσαλονίκη-Ασπροβάλτα)· τα μειωμένα αυτά έσοδα από τις συγκεκριμένες γραμμές πηγαίνουν στο ΚΤΕΛ. Η κατ’ έτος αποζημίωση της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ για τις παραπάνω υπηρεσίες (τοπικά δρομολόγια Λαγκαδά και μειωμένο εισιτήριο για τις γραμμές προς Ασπροβάλτα και Ζαγκλιβέρι) είναι της τάξης των 950.000 ευρώ και τη δίνει ο ΟΑΣΘ σε μηνιαίες δόσεις.

Επειδή ο ΟΑΣΘ ακόμα δεν έχει εξοφλήσει τη μηνιαία δόση του Ιουνίου και τα χρέη του προς το ΚΤΕΛ έχουν φτάσει τις €494.000.

Επειδή ο πληθυσμός του Νομού τον οποίο εξυπηρετεί η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ έχει μειωθεί κατά περίπου 85%, με το εναπομείναν τμήμα του Νομού να αφορά κυρίως σε ζημιογόνες γραμμές.

Επειδή το ΚΤΕΛ είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στη συμφωνία του 2003 μεταξύ του ΟΑΣΘ και του Ελληνικού Δημοσίου, στην οποία δε συμμετείχε ούτε την υπέγραψε και η οποία προέβλεπε την υποχρεωτική είσοδο μιας αυτοτελούς Ανώνυμης Εταιρείας, δηλαδή της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ, σε έναν Οργανισμό.

Επειδή, επιπλέον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οφείλει στο ΚΤΕΛ €1.000.000 για τη μεταφορά των μαθητών.

Επειδή η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ αντέχει δύο εβδομάδες ακόμα να προσφέρει το μεταφορικό της έργο, χωρίς να αμείβεται για τα λειτουργικά της έξοδα, και σε 15 μέρες θα αναγκαστεί να «τραβήξει χειρόφρενο» και να αφήσει χωρίς συγκοινωνίες την περιφέρεια της πρώην επαρχίας Λαγκαδά.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Θα μεριμνήσει ώστε σε κάθε σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης να ληφθεί υπόψη η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ και ο κίνδυνος συνολικής κατάρρευσης της βιωσιμότητας της εταιρείας, με όποιες επιπτώσεις μπορεί αυτό να έχει για τους επιβάτες και τους εργαζομένους της;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται άμεσα να προβεί ώστε να μη μείνει σε 15 μέρες χωρίς συγκοινωνίες η περιφέρεια της πρώην επαρχίας Λαγκαδά;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Αριστείδης Χ. Φωκάς

 

Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Ένωση Κεντρώων

 


Σελίδα 10 από 166
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες. Στις 28 Ιουνίου, Οι μουσικές της Κρήτης θα κατακτήσουν ...

Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα,  Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία. Ο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση