ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Άρθρο στο ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews. Δημ. Παπαδημούλης: «Σε κανένα Eurogroup δεν αποφασίστηκε “πάγωμα” της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους - Πρόκειται για μονομερή ενέργεια Σόιμπλε».
News - Απόψεις
Παρασκευή, 23 Δεκέμβριος 2016 12:35
  • Άρθρο στο ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews.

  • Δημ. Παπαδημούλης: «Σε κανένα Eurogroup δεν αποφασίστηκε “πάγωμα” της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους - Πρόκειται για μονομερή ενέργεια Σόιμπλε».

  •  

Euronews screenshot

 

Το δημοφιλές ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews δημοσιεύει άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

 

Θέμα του άρθρου είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της αξιολόγησης, οι «γνωστές τιμωρητικές εμπλοκές», κυρίως από την πλευρά του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, αλλά και οι σταδιακά ευνοϊκές ισορροπίες δυνάμεων που διαμορφώνονται στην ΕΕ υπέρ των ελληνικών θέσεων.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν είναι μόνες τους, αλλά καταφέρνουν με συνέπεια και συνεχείς προσπάθειες να δημιουργούν πολύτιμες συμμαχίες που αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιανομή του εισοδήματος και την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης, ακόμα και μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων».

 

Link δημοσίευσης: http://bit.ly/2hhEMPR

 

Ακολουθεί το άρθρο, μεταφρασμένο στα ελληνικά


Η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της, θα αντισταθούν στις γερμανικές πιέσεις


Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει και μπορεί να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου 2017, παρά τα εμπόδια και την καθυστέρηση, κυρίως από την πλευρά του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. Οι γνωστές τιμωρητικές εμπλοκές, τις οποίες έχει συνηθίσει η ελληνική κυβέρνηση, δεν αρκούν για να γκρεμίσουν ό,τι με κόπο έχει χτιστεί τα δύο αυτά χρόνια στην Ελλάδα: θετικοί δημοσιονομικοί δείκτες, σταθερή μείωση της ανεργίας, επιστροφή τμήματος του πλεονάσματος στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, σταδιακή αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος, θετικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, ανάπτυξη συμμαχιών σε επίπεδο θεσμών, πολιτικών ηγετών, και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν είναι μόνες τους, αλλά καταφέρνουν με συνέπεια και συνεχείς προσπάθειες να δημιουργούν πολύτιμες συμμαχίες που αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιανομή του εισοδήματος και την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης, ακόμα και μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων.

 

Πριν από δύο σχεδόν χρόνια, τον Ιανουάριο του 2015, η ελληνική κυβέρνηση ήταν σχεδόν μόνη της, χωρίς συμμάχους, ενώ σήμερα ο κ. Σόιμπλε είναι εκείνος που βρίσκεται εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του και στην τακτική του για συνεχείς επιβαρύνσεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, και κυρίως στην προσπάθειά του να ναρκοθετεί και καθυστερεί με κάθε τρόπο τις συμφωνίες και υποχρεώσεις των εταίρων που απορρέουν από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Ο κ. Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν τον πυρομανή που παίζει με τα σπίρτα μέσα σε μια αποθήκη καυσίμων, θέτοντας συνολικά σε κίνδυνο το ευρωπαϊκά οικοδόμημα, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τροφοδοτώντας με επιχειρήματα τις διαλυτικές, λαϊκιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη.

 

Η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους και η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και 2018, ενώ ποτέ, σε κανένα Eurogroup, δεν αποφασίστηκε «πάγωμα» της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Επί της ουσίας, δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια της ελληνικής πλευράς, όπως αυθαιρέτως κάποιοι κύκλοι άφησαν να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά για μονομερή ενέργεια του Σόιμπλε, την οποία οι Σουλτς, Μοσκοβισί, Πιτέλλα, Ρέγκλινγκ, Ντομπρόβσκις, Ολαντ, Σαπίν, με εντυπωσιακή ένταση και έκταση, έσπευσαν άμεσα και συντονισμένα να καταδικάσουν με τις δηλώσεις τους.

 

Η γερμανική κυβέρνηση αξιοποιεί επίσης το ΔΝΤ ως δούρειο ίππο για να ασκήσει πολύπλευρη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Επί της ουσίας, η γερμανική δεξιά και το ΔΝΤ επιδιώκουν, ασκώντας πίεση στην Ελλάδα, να διατηρήσουν ανέπαφο το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρωζώνη, αποτρέποντας κάθε περιθώριο αναθεώρησης, ευελιξίας και προσαρμογής σε ένα μοντέλο που θα ενδυναμώνει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

 

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οφείλεται στην επιδίωξη της γερμανικής ηγεσίας να κρατήσει ζωντανή και ενεργή την παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα, έχοντας πρώτα διερευνήσει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας, αλλά και στην πρόθεσή της να «τρίξει τα δόντια» στην ελληνική κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία. Μια «αυστηρή στάση» απέναντι στους Έλληνες ενδέχεται να ενδυναμώσει τους συντηρητικούς Γερμανούς του CDU και CSU, να συσπειρώσει και να «τραβήξει» πίσω ψηφοφόρους που έχουν καταφύγει στο λαϊκιστικό και ξενοφοβικό AfD. Μια πιο διορατική και ευέλικτη στάση απέναντι στην Ελλάδα ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, μια στάση που σέβεται και αναγνωρίζει τόσο το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, θα ήταν εις βάρος των «γερακιών» της γερμανικής δεξιάς.

 

Ωστόσο, οι συνθήκες για την αμφισβήτηση της παρούσας γερμανικής ηγεσίας έχουν ήδη τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στη Γερμανία, όπου οι δυνάμεις των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων συσπειρώνονται και αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της συντηρητικής ακροδεξιάς. Η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, υποστηρίζεται από την Κομισιόν, από την γαλλική κυβέρνηση, από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και από τις αντίστοιχες προοδευτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Είναι η πρώτη φορά, μετά από έναν μακρύ διαπραγματευτικό αγώνα, που οι συμμαχίες της ελληνικής κυβέρνησης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις, όχι μόνο για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να εμπνευστούν περισσότερο από τις προσπάθειες και την επιμονή της κυβέρνησης και να διαμορφώσουν τις συνθήκες ώστε μέσα στο 2017 να δοθεί τέλος στις καταστρεπτικές πολιτικές λιτότητας, και να ανοίξει ο δρόμος για πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής.

 

 

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ

 
Κρίση μέσης ηλικίας Γιατί οι άνδρες τα φτιάχνουν με μικρότερες
News - Απόψεις
Τρίτη, 20 Δεκέμβριος 2016 08:36

Κρίση μέσης ηλικίας

Γιατί οι άνδρες τα φτιάχνουν με μικρότερες
 
46119-0zanole

Το τελευταίο 24ωρο, τον γύρο του Διαδικτύου κάνει η είδηση ότι ο Νταβίντ Ζινολά, θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου, παράτησε την επί 25 χρόνια γυναίκα του, Κάρολαιν, και έκανε σχέση με την 27χρονη καλλονή Μαέβα Ντενάτ.

Τον Μάιο, ο πρώην άσος των γηπέδων υπέστη καρδιακή προσβολή και παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Χρειάστηκε να παραμείνει έξι ώρες στο χειρουργείο μέχρι οι γιατροί να του καθαρίσουν τις μπλοκαρισμένες του αρτηρίες. Μετά από αυτό, ο Ζινολά, που έχει δουλέψει και ως μοντέλο για την L'Oreal, άρχισε να ζει ακόμη περισσότερο τη ζωή του.

Χώρισε και δείχνει καλύτερα από ποτέ στην αγκαλιά του 27χρονου μοντέλου, το οποίο, η αλήθεια είναι πως μοιάζει με την πρώην γυναίκα του. 

Και έρχομαι να σε ρωτήσω με αφορμή αυτό το γεγονός: Τι στο καλό πιάνει τους άντρες εκεί γύρω στα 40-50 και κυνηγούν μικρότερες γυναίκες; Δεν τους κάνει η γυναίκα τους; Θυμούνται τη ζωή που δεν έκαναν; Θέλουν απλά να τονώσουν το «εγώ» τους, αψηφώντας τους γύρω τους, γιατί μια ζωή την έχουνε; Ή τίποτα από όλα αυτά;

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή

Τον όρο «μέση ηλικία» επινόησε ο Έλιοτ Ζακές, το 1965, ωστόσο, «η κρίση μέσης ηλικίας» έγινε γνωστή μέσα από το βιβλίο του Ντανιέλ Λεβινσόν στα τέλη της δεκαετίας του '70, «Οι εποχές της ζωής ενός ανθρώπου». Αυτό που υποστήριξε ο συγγραφέας είναι ότι οι άνδρες γύρω στα 40-45, καταλαβαίνουν πως δεν έχουν κάνει αυτά που ήθελαν, όταν βρίσκουν χρόνο να σκεφτούν μέσα σε μια ζωή έντονων ρυθμών.

Τότε, ξεκινά η κατάθλιψη, το άγχος και η απελπισία. Κάπως έτσι αρχίζουν οι καβγάδες με τη σύζυγο, η αδιαφορία και οι αλλαγές. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν από τα πιο απλά, όπως τα ρούχα και το κούρεμα, μέχρι το ότι θέλει χρόνο να σκεφτεί. Αλλοι απλά περνούν τη φάση μέσα στον γάμο και άλλοι χωρίζουν.

Και γιατί χωρίζουν; Ο γάμος τους κάνει να αισθάνονται «δεμένοι» σε μια υποχρέωση και μακριά από τα χρόνια της διασκέδασης. Με μια μικρότερη γυναίκα, λοιπόν, νιώθουν πως ένα παλιό μοντέλο αντικαθίσταται με ένα καινούργιο, το οποίο θα φέρει νεανικότητα και την πολυπόθητη «δεύτερη ευκαιρία». Θέλουν να δείξουν πως δεν έχουν χάσει τη μάχη με τον χρόνο, την επαφή τους.

Ενας, ακόμη, λόγος που μπορεί να δικαιολογεί τη στροφή τους στις μικρότερες γυναίκες είναι πως πιστεύουν πως όλες οι γυναίκες μια κάποιας ηλικίας είναι σαν την πρώην του. Ακόμη και να περνούσαν καλά στον γάμο τους, ορισμένες δυσάρεστες εμπειρίες θα έχουν υπάρξει, οπότε τους φοβίζει μια επανάληψη της ίδιας πραγματικότητας.

Η νεότερη γυναίκα φαίνεται σαν μια επιλογή χωρίς δράματα, χωρίς προβλήματα. Μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι, μιας και όλες οι σχέσεις απαιτούν επικοινωνία και «δουλειά».

Μελέτη, του 2014, στο Evolution and Human Behaviour Journal ανέφερε πως οι άνδρες έχουν την τάση να έλκονται από γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών και κυρίως από 24χρόνες.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα, που έγινε σε 12.656 Φινλανδούς, αποκάλυψε ότι άνδρες μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας κλίνουν προς τις γυναίκες αυτής της ηλικίας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνδρες έλκονται από γυναίκες, που έχουν υψηλά τα επίπεδα γονιμότητας, όπως η νεότητα και η ομορφιά.

«Άντρες από το εξελικτικό μας παρελθόν που έλκονταν από θηλυκά με χαμηλή γονιμότητα δεν είναι πρόγονοί μας. Τους έφαγε το εξελικτικό χώμα. Έτσι όλοι οι ζωντανοί αρσενικοί είναι απόγονοι μιας άρρηκτης γραμμής από προγονικούς άντρες που πέτυχαν να ζευγαρώσουν με γόνιμες γυναίκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εξελικτικός ψυχολόγος Ντέιβιντ Μπους.

Ο ψυχολόγος υποστηρίζει ότι υπάρχει διαφωνία σχετικά με αυτό, με αρκετούς να υπογραμμίζουν πως οι μεγαλύτεροι άνδρες επιλέγουν μικρότερες επειδή είναι εύκολος ο χειρισμός τους. Κάτι, που ωστόσο, καταρρίπτεται μιας και οι νεότεροι έλκονται από αυτό το γκρουπ των γυναικών.

«Αντρες που έχουν ερωτική επιθυμία για νεότερες γυναίκες, αν είναι παντρεμένοι, επιλέγουν αν θα ακολουθήσουν ή όχι τις επιθυμίες τους. Ακόμα και οι γυναίκες μπορεί να νιώθουν έλξη για νεότερους άντρες. Συνεπώς μια 40άρα μπορεί να θέλει να ρίξει στο κρεβάτι το νεαρό κηπουρό της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να τον παντρευτεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οπότε σωστό ή λάθος δεν υπάρχει για τις σχέσεις γενικότερα, με τον καθένα να κάνει όπως αισθάνεται και θέλει.

http://www.typos.com.cy/cat/10/article/25452

 
Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η πολιτική Σόιμπλε θα διαλύσει την Ευρωζώνη, όχι μόνο την Ελλάδα». Άρθρο στη διαδικτυακή εφημερίδα ευρωπαϊκών υποθέσεων “EU Observer”.
News - Απόψεις
Σάββατο, 17 Δεκέμβριος 2016 13:31
  • Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η πολιτική Σόιμπλε θα διαλύσει την Ευρωζώνη, όχι μόνο την Ελλάδα».

Άρθρο στη διαδικτυακή εφημερίδα ευρωπαϊκών υποθέσεων “EU Observer”.

Image1

Η δημοφιλής online πλατφόρμα ενημέρωσης και πολιτικής ανάλυσης «EU Observer» φιλοξενεί άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στο άρθρο του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι την ίδια στιγμή που «η ελληνική κυβέρνηση παλεύει να εξηγήσει τα αυτονόητα», με το μεν ΔΝΤ να επιμένει στο ίδιο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής που το ίδιο έχει παραδεχθεί ότι υπήρξε «αποτυχημένο», ενώ, αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας, ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει πιο ανεύθυνη και υποκριτική συμπεριφορά από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε», ο οποίος επιχειρεί διαρκώς να αμφισβητεί τη συμφωνία.

«Η Ελλάδα προχωρά με σταθερότητα σε ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι, κάνοντας μεγάλες θυσίες, φέρνοντας όμως και μεγάλες αλλαγές» καταλήγει ο Δημ. Παπαδημούλης. «Κάποιοι κύκλοι θέλουν συνεχώς να δυσκολεύουν το μονοπάτι μας, αλλά δεν θα τα καταφέρουν».

Link δημοσίευσης: https://euobserver.com/opinion/136306

Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά:

 

Η πολιτική Σόιμπλε θα διαλύσει την Ευρωζώνη, όχι μόνο την Ελλάδα

Η ξαφνική ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι θεσμοί αποφάνθηκαν για το «πάγωμα» της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου Μοσκοβισί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω του Προέδρου Σουλτς, αλλά και των ομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, και των Πρασίνων, ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ και ο Υπουργός Οικονομικών Σαπέν, έσπευσαν να ασκήσουν σκληρή κριτική για αυτή την ξαφνική ανακοίνωση.

Επί της ουσίας, δεν έχει ληφθεί καμία συλλογική απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση ούτε από το Eurogroup, ούτε από τον ESM, ούτε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια του Προέδρου του Eurogroup, έπειτα προφανώς από πιέσεις που δέχθηκε. Από ποιους ξεκίνησαν οι πιέσεις, είναι ένα θέμα που αφορά το αστυνομικό ρεπορτάζ και την ερευνητική δημοσιογραφία - σίγουρα όμως δεν είναι ευθύνη τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών να ασχολούνται για τους λόγους μια τέτοιας κίνησης.
Ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Ευθύνη των θεσμών είναι η τήρηση των δικών τους δεσμεύσεων προς την Ελλάδα, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και η αναγνώριση των βελτιωτικών κινήσεων που πρέπει να γίνουν στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και των φορολογικών συντελεστών για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει τους στόχους της για το 2016, με την υπερ-απόδοση των κρατικών εσόδων και το υψηλό πλεόνασμα να δίνει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προβεί σε κινήσεις ανακούφισης των χαμηλοσυνταξιούχων. Είναι αυτονόητο η κυβέρνηση να επιχειρεί κάτι τέτοιο, σε μια κοινωνία που επί έξι χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις να έχουν περικόψει 12 φόρες τις συντάξεις από το 2010, με το ΑΕΠ να έχει μειωθεί πάνω από 30%, με μια υψηλότατη ανεργία που διαμορφώθηκε μεταξύ 2010-2014, και με ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού να διαβιεί σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Τα έκτακτα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι το λιγότερο που κάνει, και που οφείλει να κάνει, για να ανακουφίσει έστω και προσωρινά, ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

 

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση παλεύει να εξηγήσει τα αυτονόητα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία, αναφορικά με τα νέα μέτρα λιτότητας που προτείνει το Ταμείο, και τις συνεχείς δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Σόιμπλε για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Από το 2010 μέχρι και σήμερα, το ΔΝΤ έχει αποτύχει πλήρως στις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο παραδέχθηκε εκπρόσωπός του φέτος το καλοκαίρι, σημειώνοντας επίσης πως το μείγμα πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από την πλευρά του Ταμείου όξυνε περαιτέρω τα ήδη μεγάλα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο η διαπίστωση αυτή, δεν το εμποδίζει να ζητά νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, άρνηση να αποδεχθεί και να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο αναφορικά με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κινούμενο πάντα
στο ίδιο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής που το ίδιο το Ταμείο χαρακτήρισε «αποτυχημένο».

Αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας, κανείς δεν θα μπορούσε να περίμενε πιο ανεύθυνη και υποκριτική συμπεριφορά από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.
Είναι ο πολιτικός ο οποίος επιχείρησε να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη πέρυσι το καλοκαίρι, ο οποίος δεν αναγνωρίζει την μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων,
επιχειρώντας διαρκώς να αμφισβητεί τη συμφωνία και να τονίζει πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, αλλά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική, ωστόσο αυτό προαπαιτεί μια σειρά βασικών οικονομικών πολιτικών τις οποίες πεισματικά -και μεροληπτικά- αρνείται να αναγνωρίσει ο Σόιμπλε, όπως η μείωση της φορολογίας και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά.
Είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα γίνει πιο ανταγωνιστική ούτε με τη διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5% τα επόμενα χρόνια, ούτε με πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με μείωση των δαπανών του κοινωνικού κράτους.

Τα πράγματα είναι απλά. Η Ελλάδα προχωρά με σταθερότητα σε ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι, κάνοντας μεγάλες θυσίες, φέρνοντας όμως και μεγάλες αλλαγές. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό και με την ίδια εργατικότητα σε όλους τους τομείς για να μεταφέρουμε τα αριθμητικά οφέλη της δημοσιονομικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, στα νοικοκυριά, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις. Κάποιοι κύκλοι θέλουν συνεχώς να δυσκολεύουν το μονοπάτι μας, αλλά δεν θα τα καταφέρουν.

 

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ.

 
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Β' Αθήνας Χάρη Θεοχάρη στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1, στην Μαριάννα Πυργιώτη. Μήπως είμαστε ποντίκι που βρυχάται;
News - Απόψεις
Παρασκευή, 16 Δεκέμβριος 2016 13:55

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Β' Αθήνας Χάρη Θεοχάρη στον  Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1, στην Μαριάννα Πυργιώτη.

 Μήπως είμαστε ποντίκι που βρυχάται;

 theoxarhsXarhs800-454

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαδικασία διολίσθησης στα χρονοδιαγράμματα που έδινε στον εαυτό της. Αρχικά είχε οριστεί η 5η Δεκεμβρίου για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, μετά το τέλος Ιανουαρίου, προχθές ο κ. Δραγασάκης μας παρέπεμψε στα μέσα του 2017. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δείχνουν πρακτικά τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την οικονομία.

 

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το ΔΝΤ δεν είναι δημοκρατικός θεσμός δε βοηθούν και προδίδουν τον πανικό της κυβέρνησης. Σε αυτή τη διελκυστίνδα υπάρχουν τέσσερις μεριές: Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι, η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Φοβάμαι ότι ο αδύναμος κρίκος  είναι ο ελληνικός λαός.

 

Η θέση του ΔΝΤ είναι: ή θα πέσουν οι στόχοι ή θα ανέβουν τα μέτρα, αλλιώς δε μπαίνει στο πρόγραμμα. Είναι καλυμμένο. Η πλευρά των Ευρωπαίων κρατά το 3,5% πλεόνασμα και είναι καλυμμένοι. Η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει να μην προσδιορίσει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά αποδεχόμενη τα υψηλά πλεονάσματα στο διηνεκές, στην πράξη το 4ο μνημόνιο, ό, τι και να πάει στραβά ο ελληνικός λαός θα πληρώσει την τρύπα που θα δημιουργηθεί.

 

Άρα η κυβέρνηση ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας γιατί ουσιαστικά έχει υποκύψει σε ένα πρόγραμμα που δε βγαίνει. Ο λόγος που δε βγαίνει είναι ότι δεν περνά η εσωτερική υποτίμηση μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές. Έχει εντελώς λανθασμένη στρατηγική, δεν κάνει τις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

 

Γενικά το πρόβλημά μας είναι ότι μεταφέρουμε πόρους από τους νέους στους πιο ηλικιωμένους και από αυτούς που παράγουν σε αυτούς που κάθονται. Την υπεραπόδοση του πλεονάσματος που επετεύχθη φορολογώντας την εργασία, διώχνοντας παιδιά στο εξωτερικό, κλείνοντας δουλειές, διώχνοντας και κλείνοντας επιχειρήσεις, την παίρνουμε και τη δίνουμε εκεί που υπάρχει η λιγότερη συμβολή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία πλούτου.

 

Αυτό είναι και το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατέθεσα για τη διανομή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Να στηριχτούν παιδιά οικογενειών χωρίς εισόδημα, άνεργοι και νέοι πολύ χαμηλών εισοδημάτων που δε μπορούν να περάσουν τις γιορτές και τα ποσά που θα δοθούν θα διοχετευτούν στην αγορά μέσα από την κατανάλωση.

 
10 λόγοι που κάνουν την Αναδοχή Παιδιού το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων.
News - Απόψεις
Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2016 13:03

10 λόγοι που κάνουν την Αναδοχή Παιδιού το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων.

 ActionAid-CS 1000x700px 72dpi RGB

Η αλληλεγγύη είναι το καλύτερο δώρο για αυτά τα Χριστούγεννα για εσάς και τους γύρω σας. Με το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού της ActionAid δείχνετε την αλληλεγγύη σας στηρίζοντας ένα παιδί, την οικογένειά του και ολόκληρη την κοινότητα στην οποία ζει σε μια πολύ φτωχή περιοχή του κόσμου. Να οι 10 λόγοι να το κάνετε:

 

1.    Γιατί στις γιορτές, εκτός από δώρα, μπορείτε να μοιράσετε αλληλεγγύη! «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να δίνεις.Happiest girl alive!» γράφει η Θεανώ Χρυσάνθου για την Αναδοχή Παιδιού.

 

2.    Γιατί μια φωτογραφία σημαίνει τόσα πολλά! Το πρώτο πράγμα που θα λάβετε σαν Ανάδοχοι είναι η φωτογραφία του παιδιού με το οποίο συνδέεστε και θα παίρνετε μια καινούργια κάθε δύο χρόνια. «Πέντε χρόνια τώρα βλέπω αυτό τον μικρούλη να μεγαλώνει κι η χαρά μου δεν περιγράφεται. Τι κι αν είναι μακριά, τι κι αν μάλλον δεν θα τον δω ποτέ, εγώ τον νιώθω οικογένεια!» λέει η Ανάδοχος Παιδιού Νίκη Τσιγάρη.

 

3.    Γιατί  χτίζετε μια μοναδική σχέση με το παιδί! Λαμβάνετε μηνύματά του και μπορείτε να του γράψετε κι εσείς. Τα γράμματα αυτά είναι πολύτιμα για την οικογένειά του παιδιού, μια τρυφερή υπενθύμιση της γέφυρας αλληλεγγύης που δημιουργείται.

 

4.    Γιατί η Αναδοχή σας ταξιδεύει! Μπορείτε να επισκεφτείτε το παιδί, την οικογένειά του ή τις κοινότητες που στηρίζουν Έλληνες και Κύπριοι Ανάδοχοι. Εκατοντάδες το έχουν ήδη κάνει. «Με συναισθηματική φόρτιση, τον Αύγουστο του 2016 έφτασα μετά από πολλές ώρες στο χωριό Μούκο, το οποίο με υποδέχθηκε ως το επίτιμο πρόσωπο της κοινότητας. Στο δημοτικό σχολείο κάθισα μπροστά σε 30 κοριτσάκια και μου είπαν να βρω ποια είναι η Σίνθια. Δεν κρατήθηκε να περιμένει να την ανακαλύψω και πετάχτηκε να με πάρει αγκαλιά! Θα θυμάμαι αυτό το ταξίδι και το βλέμμα της Σίνθια για πάντα» λέει ο Ανάδοχος Παιδιού Βαγγέλης Μπατιστάτος.

 

5.    Γιατί αλλάζετε ζωές για πάντα. Δεν προσφέρετε ελεημοσύνη ή πρόσκαιρη φιλανθρωπία, που δεν καταπολεμάει τις αιτίες της ακραίας φτώχειας, δηλαδή μια ζωή χωρίς καθαρό νερό, χωρίς σχολείο, χωρίς αρκετή τροφή. Η ActionAid υλοποιεί μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά προγράμματα και δίνει μόνιμες λύσεις.

 

6.    Γιατί είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τα παιδιά. Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν την Αναδοχή Παιδιού για να τους μιλήσουν για τη χαρά της προσφοράς, τη μαγεία της αλληλεγγύης και να τους συστήσουν τον κόσμο των λιγότερο τυχερών συνανθρώπων μας.

 

7.    Γιατί υπάρχει πραγματική ανάγκη. Στις περιοχές όπου δρα το Πρόγραμμα Αναδοχής περίπου οι μισοί θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών προκαλούνται από υποσιτισμό.

 

8.    Γιατί μία μικρή δωρεά μπορεί να κάνει τόσα πολλά! Πέρσι, χάρη στα προγράμματα της ActionAid 343.000 αγρότες βελτίωσαν την παραγωγή τους και έτσι οι οικογένειές τους είχαν και περισσότερη και καλύτερη τροφή.

 

9.    Γιατί είναι τόσο απλό να γίνετε Ανάδοχος. Με 72 λεπτά την ημέρα βελτιώνετε ζωές και κάνετε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.

 

10.  Γιατί οι Έλληνες και οι Κύπριοι έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να δείχνουν αλληλεγγύη. Περισσότεροι από 200.000 έχουν γίνει Ανάδοχοι Παιδιού από το 1998. Αυτά τα Χριστούγεννα, κάντε ένα δώρο γεμάτο αλληλεγγύη. Γίνετε Ανάδοχος Παιδιού στοwww.actionaid.gr/anadoxi/ ή καλέστε στο 801 11 900 800 στην Ελλάδα ή στο 22 100 399 στην Κύπρο.

 
Γ. Αμανατίδης: Φρένο στην ακροδεξιά από την Αυστρία - Καμπάνα αφύπνισης της Ευρώπης από την Ιταλία
News - Απόψεις
Δευτέρα, 05 Δεκέμβριος 2016 18:13

Γ. Αμανατίδης:  Φρένο στην ακροδεξιά από την Αυστρία - Καμπάνα αφύπνισης της Ευρώπης από την Ιταλία

Image1αμαν                                                                              

Στο αποτέλεσμα της κάλπης στην Αυστρία και στην Ιταλία αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

 

Στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης στην Αυστρία ο κ. Αμανατίδης  τόνισε ότι η εκλογή του κ. Μπέλεν  «είναι να σημάδι, δηλαδή ότι στην Ευρώπη αρχίζει και μπαίνει ένα φρένο» στην ακροδεξιά, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ιταλία, εκτίμησε πως «...Πλέον, αν το Brexit ήταν καμπανάκι το δημοψήφισμα στην Ιταλία είναι καμπάνα, είναι καμπάνα [αφύπνισης] για όλη την Ευρώπη», και ότι  θα υπάρξουν απόνερα, ωστόσο η Ιταλία είναι συνηθισμένη σε αυτό το δύσκολο πάζλ, ενώ η σύνδεση της παραμονής του Ρέντσι στην πρωθυπουργία με το δημοψήφισμα έπαιξε σημαντικό ρόλο.

 

Ο κ. Αμανατίδης επισήμανε, ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο Eurogroup  και ότι η [Ευρώπη]  θα ρίξει θετικά το «βάρος  της» σε αυτή την διαπραγμάτευση που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της σταθερότητας με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εστίασε ωστόσο στο γεγονός ότι στην   Ευρώπη «αυτή την στιγμή γίνεται μια διαπάλη. Πώς μπορεί να λυθεί;  Όντως η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει και να δει τις πολιτικές εκείνες, οι οποίες θα πρέπει να λύσουν τα προβλήματα που έχουν στην καθημερινότητα οι πολίτες της. Η  ανεργία, δεν μαστίζει μόνο την Ελλάδα, η ανεργία των νέων, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά και ευρωπαϊκό. Αυτά θα πρέπει να τα λύσει η Ευρώπη. Δεν μπορεί να οδηγηθούμε στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, των σκληρών εθνικών κρατών, των [σκληρών] οικονομιών και αυτό -αν θέλετε- με το δημοψήφισμα στην Ιταλία κλονίζεται. Όταν κινείται ο πυρήνας διαφορετικά και η περιφέρεια διαφορετικά,  θα υπάρξουν διαλυτικές τάσεις».

 

Αναφερθείς στις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία, ο κ. Αμανατίδης πρόσθεσε ότι «ότι απαντάμε, με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους και τελευταία υπήρξαν και δηλώσεις -αν θέλετε δειλά- μεν, αλλά και από τα ευρωπαϊκά όργανα, από ευρωπαίους αξιωματούχους».

 

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η δύναμη της Ελλάδας αυτή την στιγμή είναι η ενιαία στάση των πολιτικών δυνάμεων, ενώ αναφερθείς στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς ενόψει του σημερινού Eurogroup,κατέληξε: «οικονομικά οι στόχοι έχουν πιαστεί και με το παραπάνω, όπως και ο στόχος για την ανάπτυξη για το επόμενο έτος. Και από εκεί είμαστε εντάξει και δεν μπορεί κανείς να μας κουνήσει το δάκτυλο και να μας πει ότι δεν πιάσατε τους στόχους ...Μιλάμε για πολιτική λύση και είμαστε σε ένα στάδιο, στο οποίο κατά 95% περίπου από όσα γνωρίζουμε έχει κλείσει η εξειδικευμένη έκθεση για τις προόδους, που έχει κάνει η χώρα μας και θεωρούμε ότι  αυτό το 5% θα πρέπει κλείσει».

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

1ο μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=M8PKp71eyag

2ο μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=wIVVTW_FIIU

3ο μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=D2c5jewrkSA

4ο μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=We_QJgxdiPU

5ο μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=6mH9rhgHdg0

 
Άρθρο Μπερές, Μπούλμαν, Παπαδημούλη, με αφορμή το σημερινό Eurogroup: «Σειρά των Ευρωπαίων ηγετών να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα»
News - Απόψεις
Δευτέρα, 05 Δεκέμβριος 2016 11:11

Άρθρο Μπερές, Μπούλμαν, Παπαδημούλη, με αφορμή το σημερινό Eurogroup: «Σειρά των Ευρωπαίων ηγετών να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα»

PAPADIMOULISEK

 

  • «Η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους -που φθάνει το 180% του ΑΕΠ - πρέπει επιτέλους να τεθεί στο τραπέζι».

 

  • Άρθρο στο «Euractiv», με αποδέκτη το Eurogroup, συνυπογράφουν η Περβάνς Μπερές, επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών ΕΒ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

 


Άρθρο-ανοικτή επιστολή, αναφορικά με το σημερινό Eurogroup και την ανάγκη να τεθεί επιτέλους στο τραπέζι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην πλατφόρμα ενημέρωσης «Euractiv», συνέταξαν και συνυπογράφουν τρεις Ευρωβουλευτές: Η Γαλλίδα Περβάνς Μπερές, εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών ΕΒ για ζητήματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών ΕΒ και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άρθρο καταγράφει «τις τεράστιες και χωρίς προηγούμενο προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τη δημοσιονομική σοβαρότητα και σημαντική πρόοδο που έχουν επιτευχθεί» και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, ακριβώς όπως οι Έλληνες τήρησαν τις δικές τους «κάνοντας θυσίες όσο κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός για να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών».

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις Ε/Β αναφέρουν ότι «είναι περισσότερο από κατάλληλη η στιγμή, για να αναλυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και ότι οι πιστωτές, «συμπεριλαμβανομένων των χωρών που μπορούν να επενδύσουν τα πλεονάσματά τους στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη» πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους Έλληνες. Το άρθρο καταλήγει τονίζοντας ότι σε μια εποχή που «η εκλογή του κ. Τραμπ, οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς απειλούν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, τις κοινωνικές αξίες, και το ευρωπαϊκό σχέδιο, είναι επείγουσα ανάγκη τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, να στηρίξουν την Ενότητά τους».

 

Link δημοσίευσης: http://www.euractiv.com/section/euro-finance/opinion/time-for-eu-leaders-to-deliver-on-commitments-to-greece/

 

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο, μεταφρασμένο στα ελληνικά:

 

Ελλάδα: Σειρά των Ευρωπαίων ηγετών να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους!

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, το Eurogroup θα εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της και έχει ήδη αποδείξει ότι εφαρμόζει θαρραλέες πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την Ελλάδα να επιστρέφει στην ανάπτυξη στη διάρκεια των δυο τελευταίων τριμήνων, αυτή τη φορά είναι η σειρά των Ευρωπαίων να εκπληρώσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους -που φθάνει το 180% του ΑΕΠ - πρέπει επιτέλους να τεθεί στο τραπέζι.


Αυτή η προοπτική έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα
σταθερά στις υποσχέσεις των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, κυρίως κατά το Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016. Έχοντας πλέον αναγνωρίσει τις τεράστιες και χωρίς προηγούμενο προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τη δημοσιονομική σοβαρότητα και σημαντική πρόοδο που έχουν επιτευχθεί, οφείλουμε να τους ανταμείψουμε, τηρώντας εμείς οι ίδιοι τις δικές μας υποσχέσεις.

Επιπλέον, ενθαρρύνουμε έντονα την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή των επειγουσών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Είναι περισσότερο από κατάλληλη η στιγμή, για να αναλυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να συναχθούν όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα. Αυτό είναι που απαιτεί το ΔΝΤ αρκετά χρόνια τώρα. Και δυστυχώς, η αντίφαση όσων ισχυρίζονται ότι θέλουν να έχουν το ΔΝΤ επί του σκάφους στο χειρισμό της ελληνικής υπόθεσης, αλλά στη συνέχεια αρνούνται να το ακούσουν όταν υποστηρίζει την ελάφρυνση του χρέους, είναι εμφανής. Οι πιστωτές θα πρέπει να μιλήσουν με μία φωνή, έχοντας κατά νου τη σταθερότητα και την ευημερία της ζώνης του ευρώ και της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει επειγόντως να στείλουν αυτό το μήνυμα, γιατί το να μην κάνουν τίποτα θα σήμαινε πως αφήνουν την Ελλάδα να εξαντληθεί και τους Έλληνες χωρίς ελπίδα, παρότι η ίδια η χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε ετήσια οικονομική ανάπτυξη 2,7% το 2017, για πρώτη φορά από το 2008.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, έτσι ώστε οι Έλληνες να καταλάβουν ότι τη σελίδα της κρίσης την γυρίζουμε όλοι μαζί. Έχουν κάνει θυσίες όσο κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός για να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών: Στην Ελλάδα, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 38% μεταξύ 2009 και 2014. Έως πρόσφατα, η παιδική φτώχεια είχε αυξηθεί, καθώς και ο αριθμός των αυτοκτονιών, τομείς όπως της εκπαίδευσης και της υγείας είχαν αποσυντεθεί.

Είναι τώρα η σειρά μας να κάνουμε προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που μπορούν να επενδύσουν τα πλεονάσματά τους στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη, και να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι με τους Έλληνες. Η εκλογή του κ. Τραμπ, οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς απειλούν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και τις κοινωνικές αξίες, και ως εκ τούτου και το ευρωπαϊκό σχέδιο. Είναι επείγουσα ανάγκη τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, να στηρίξουν την Ενότητά τους!

 

Pervenche Berès, εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Ευρωβουλευτών για ζητήματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Udo Bullmann, επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ευρωβουλευτών.

Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του ΕΚ, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

 
«Μετα-αλήθεια»: Η λέξη της χρονιάς ως περιτύλιγμα του ψεύδους. ...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Δευτέρα, 05 Δεκέμβριος 2016 10:12

«Μετα-αλήθεια»: Η λέξη της χρονιάς ως περιτύλιγμα του ψεύδους.

...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Svoultepsi 2016 7 8 16 5 52 b

Το γεγονός πέρασε εντελώς απαρατήρητο: Πρόσφατα, το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης επέλεξε τον νεολογισμό «post-truth» (μετα-αλήθεια) ως τη λέξη της χρονιάς!

Πρόκειται για τη λέξη που περιγράφει την ιδιάζουσα κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι όταν λαμβάνουν αποφάσεις με βάση το θυμικό και διάφορες (εμφυτευμένες) προσωπικές απόψεις, οπότε τα γεγονότα και οι αντικειμενικές συνθήκες μετρούν λιγότερο από το συναίσθημα (που τελικά κυριαρχεί).

Στη φάση της «μετα-αλήθειας» (δηλαδή μετά την αλήθεια), σε μια φάση δηλαδή που το ψέμα έχει πλέον κυριαρχήσει τόσο πολύ ώστε να μοιάζει με αλήθεια, τα πραγματικά γεγονότα ασκούν μικρότερη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και «εξαφανίζονται» από τις αυταπάτες και τις συναισθηματικές εκρήξεις.

Οι υπεύθυνοι του λεξικού της Οξφόρδης κατέληξαν στην απόφαση να επιλέξουν αυτή τη λέξη ως λέξη της χρονιάς μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει πως η λέξη που θα κατακτήσει αυτόν τον επίζηλο τίτλο, πρέπει προηγουμένως να έχει χρησιμοποιηθεί στις εφημερίδες ή τη λογοτεχνία για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ο συγκεκριμένος όρος «μετα-αλήθεια» το 2016 έγινε σύμφωνα με την Οξφόρδη «ένας πυλώνας του πολιτικού σχολιασμού» και η χρήση του αυξήθηκε κατά 2.000% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Όπως αναφέρθηκε, η εμφάνιση της λέξης στη γλώσσα «τροφοδοτήθηκε από την ενίσχυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πηγής ενημέρωσης και στην αυξανόμενη καχυποψία απέναντι σε γεγονότα που παρουσιάζονται μέσω των συστημικών διαύλων».

Έτσι, υπερίσχυσε εννέα άλλων λέξεων μεταξύ των οποίων «Brexiteer», που περιγράφει τους υποστηρικτές του Brexit, «alt-right» (εναλλακτική δεξιά) που αντιστοιχεί, στις ΗΠΑ, σε μία εξαιρετικά συντηρητική και αντιδραστική ιδεολογία, «woke» , που χρησιμοποιείται ως συναγερμός απέναντι στην κοινωνική αδικία, κυρίως στον ρατσισμό.

Σημειώστε ότι το 2015, η λέξη της χρονιάς ήταν το emoji «πρόσωπο με δάκρυα χαράς», τον περασμένο χρόνο το «vape», για τη ενέργεια της εισπνοής και της εκπνοής του ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας BuzzFeed News. τους τελευταίους τρεις μήνες της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ οι ψευδείς ειδήσεις που αφορούσαν στις εκλογές και αναρτήθηκαν στο Facebook προκάλεσαν περισσότερο το ενδιαφέρον των πολιτών σε σχέση με τα έγκυρα δημοσιεύματα μεγάλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης όπως οι New York Times, Washington Post, Huffington Post, NBC News.

Κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας, οι 20 δημοφιλέστερες ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφόρησαν σε σατιρικές ιστοσελίδες οι οποίες δημοσιεύουν αληθοφανείς, αλλά ανυπόστατες ειδήσεις και σε υπερβολικά μεροληπτικά μπλογκς συγκέντρωσαν 8.711.000 shares, αντιδράσεις και σχόλια στο Facebook!

Κατά την ίδια περίοδο, οι 20 δημοφιλέστερες ειδήσεις αναφορικά με τις εκλογές που δημοσιεύτηκαν στις 19 μεγαλύτερες ειδησεογραφικές σελίδες συγκέντρωσαν 7.367.000 shares, αντιδράσεις και σχόλια στο Facebook.

Μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της προεκλογικής εκστρατείας οι ειδήσεις που αφορούσαν τις εκλογές και δημοσιεύονταν σε σημαντικά αμερικανικά έντυπα συγκέντρωναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις ψευδείς ειδήσεις για τις εκλογές που αναρτούνταν στο Facebook.

Καθώς όμως πλησίαζε η ημερομηνία των εκλογών το ενδιαφέρον των χρηστών του Facebook για τις ειδήσεις-φάρσες για τις εκλογές πήρε την πρωτοκαθεδρία.

Συμπέρασμα: Το ψέμα πουλάει, αλλά επειδή δεν γίνεται ηθικά αποδεκτό, χρειάστηκε να βρεθεί μια νέα λέξη για να το περιγράψει!

Και η «μετα-αλήθεια» έγινε η απενοχοποίηση του ψεύδους…

http://www.elzoni.gr/html/ent/873/ent.67873.asp

 
Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο «Open Democracy».
News - Απόψεις
Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016 14:07

Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο «Open Democracy».

 

  • «Η λύση για την Ελλάδα αποτελεί λύση και για την Ευρωζώνη. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να προκύψει από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

  • «Σειρά των θεσμών να εφαρμόσουν τις δικές τους δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους και εργασιακό, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

 

  • Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο «Open Democracy».

Η δημοφιλής βρετανική πλατφόρμα ενημέρωσης και πολιτικής ανάλυσης «Open Democracy» φιλοξενεί άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, με τίτλο «Η λύση για την Ελλάδα αποτελεί λύση και για την Ευρωζώνη».

Στο άρθρο του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε σημαντικές βελτιώσεις, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για τα έτη 2015 και 2016» ενώ και οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Φυσικό επακόλουθο της υλοποίησης αυτού του γενναίου και τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, οφείλει να είναι το να τηρήσουν οι θεσμοί με τη σειρά τους τις δικές τους δεσμεύσεις προς την Ελλάδα, σε ότι αφορά: την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για ελάφρυνση χρέους, τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ιδιαίτερα, στα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο Δημ. Παπαδημούλης τονίζει πως «το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και επιτήρησης, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Πηγή άρθρου: http://bit.ly/2gM4VTm

 

 

 

Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά:

Η λύση για την Ελλάδα αποτελεί λύση και για την Ευρωζώνη
Του Δημήτρη Παπαδημούλη*

Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έχει στην ατζέντα του την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναγνωρίζουν οι πάντες και καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία, έχει καταφέρει πολλά εντός πιεστικού χρονοδιαγράμματος, τηρώντας και εφαρμόζοντας την συμφωνία. Τώρα είναι η σειρά των θεσμών να εφαρμόσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, γεγονός το οποίο έχει αναγνωρισθεί πολλές φορές δημοσίως από την Κομισιόν, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την ΕΚΤ, το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων ηγετών.


Οι θετικοί δημοσιονομικοί δείκτες

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη, την μείωση της ανεργίας, τα κρατικά έσοδα και τις δαπάνες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. H ελληνική κυβέρνηση κατάφερε σημαντικές βελτιώσεις, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για τα έτη 2015 και 2016. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τα έτη 2017 και 2018 γεννούν αισιοδοξία, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται σε 2.7% το 2017 και 3.1% το 2018, ενώ η ανεργία θα μειώνεται σταδιακά, αγγίζοντας το 22.3% το 2017 και 20.3% αντιστοίχως για το 2018.

Η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να καταστούν ρεαλιστικοί από το 2018 και μετά, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος και θα συμβάλλει στη βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, κυρίως μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αύξησε τις σχετικές δαπάνες για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, την στελέχωση και αγορά επαρκούς εξοπλισμού στα νοσοκομεία, την διατήρηση απαραίτητων προνοιακών επιδομάτων, και την διαχείριση του τεράστιου προσφυγικού ρεύματος.

Επίσης, αναπτύσσεται σταδιακά και θα εφαρμοστεί το 2017, σε ολόκληρη την επικράτεια, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο αφορά έως 700.000 Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.


Το ασφαλιστικό σύστημα, οι υπηρεσίες υγείας, τα εργασιακά

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν πίσω τους «καμένη γη». Το ασφαλιστικό σύστημα ήταν υπό κατάρρευση, ενώ ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας - κάτι το οποίο αντιμετώπισε με τόλμη και αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση Τσίπρα. Τα προβλήματα παραμένουν έπειτα από τόσο χρόνια σπατάλης και «ρεμούλας», ωστόσο στο ασφαλιστικό ζήτημα επιχειρήθηκε μια γενναία και επώδυνη μεταρρύθμιση που μακροπρόθεσμα καθιστά το σύστημα βιώσιμο, με το «βάρος» να δίνεται στην προστασία των αδύναμων εισοδημάτων.

Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων -ένα από τα μείζονα αντικείμενα της παρούσας διαπραγμάτευσης- η ελληνική κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Ιουλίου 2015, και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο και τους όρους που θέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε αυτό το πλαίσιο, έχοντας υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στους Έλληνες, αλλά συνολικά στους Ευρωπαίους πολίτες, να τηρήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αναγνωρισθεί η ανάγκη αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και επιτήρησης, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ότι έχει μειωμένα δικαιώματα ή ότι η αγορά εργασίας θα πρέπει να απορρυθμιστεί πλήρως.


Ελάφρυνση χρέους και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους με συγκεκριμένα, άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, σύμφωνα με την απόφαση - πλαίσιο που πήρε το Eurogroup στις 24 Μαΐου του 2016. Σε πρακτικό επίπεδο, η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να οδηγήσει στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων. Τα σημαντικά, θετικά αποτελέσματα και η αισιόδοξη προοπτική που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν και να αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία, μέσα από την μείωση της φορολογίας, την αύξηση των επενδύσεων και την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και οικονομικοί αναλυτές έχουν αναγνωρίσει πλέον -έστω και αργά- πως οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει, αφήνοντας πίσω ύφεση και φτώχεια.

Η Ευρωζώνη περνά την πιο δύσκολη και σύνθετη περίοδο από την ίδρυσή της. Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, στον κόσμο της εργασίας και στους επενδυτές, είναι πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να δώσουν πολιτικές λύσεις και να συμβιβάσουν καταστάσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να προκύψει από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.


*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 
Oμιλίας του κ. Αμυρά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίση μεταχείριση. "Ευτυχώς δεν είμαστε (ακόμα) Κούβα!"
News - Απόψεις
Πέμπτη, 01 Δεκέμβριος 2016 18:55

Oμιλίας του κ. Αμυρά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίση μεταχείριση. 

"Ευτυχώς δεν είμαστε (ακόμα) Κούβα!"

Image6

«Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει απ’ την αρχή ότι γεννηθήκαμε όλοι ίσοι. Σήμερα όμως στην Αμερική όλοι έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται όποιο πρόσωπο θέλουν. Καλωσορίζουμε τους πάντες» είχε αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ιστορική ομιλία που εκφώνησε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα.

«Εδώ όμως είναι Βαλκάνια και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει στηλώσει τα πόδια της και αρνείται την επέκταση της ίσης μεταχείρισης με βάση την ταυτότητα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής» επεσήμανε ο κ. Αμυράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση.

Ο κ. Αμυράς επανέφερε την πρόταση του Ποταμιού να θεσμοθετηθεί και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ενώ ζήτησε έως ότου συμβεί αυτό, το Σύμφωνο Συμβίωσης να εξισωθεί ως προς τα νομικά αποτελέσματα που παράγει με τον πολιτικό γάμο.

«Πού εξαφανίστηκαν οι προεκλογικές σας εξαγγελίες περί δήθεν προάσπισης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας» διερωτήθηκε ο κ. Αμυράς απευθυνόμενος στους βουλευτές και υπουργούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να καταλήξει: «Ευτυχώς που δεν ζούμε στην Κούβα όπου για παράδειγμα το άρθρο 53 του Συντάγματος της χώρας δεν επιτρέπει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση εκτός εάν συμμορφώνεται με τους σκοπούς της σοσιαλιστικής κοινωνίας! Είμαστε τυχεροί που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μας υπενθυμίζουν στην πράξη τι σημαίνει ίση μεταχείριση, κρίμα που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι προσκολλημένοι σε ένα παρωχημένο βαλκανικό μοντέλο».

 


Σελίδα 9 από 166
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες. Στις 28 Ιουνίου, Οι μουσικές της Κρήτης θα κατακτήσουν ...

Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα,  Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία. Ο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση