ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗς ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ Γ. Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης: Ο Δήμος μας βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις
News - Απόψεις
Παρασκευή, 16 Σεπτέμβριος 2016 16:28

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗς ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ

Γ. Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης: Ο Δήμος μας βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις

 

Ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης θα υποδεχτεί την μεγαλύτερη επένδυση αστικής ανάπλασης στην Ν/Α Ευρώπη.

 konstntatos

Η συγκεκριμένη επένδυση ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίστηκε από την σημερινή δείχνοντας ότι στην πολιτική όταν υπάρχει συνέχεια ευημερεί ο τόπος μας.

Η σχεδιαζόμενη, από την κυβέρνηση αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί για εμάς μια απόλυτα θετική εξέλιξη μέσα όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουμε ήδη αναπτύξει, τόσο προεκλογικά όσο και με την ανάληψη των καθηκόντων μας, ως δημοτική αρχή.

O Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης βρίσκεται πλέον μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις που θα καθορίσουν το παρόν αλλά και το μέλλον της πόλης μας

.Να σημειωθεί πως από το 2013 είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη στην περιοχή η οποία υποστήριξε το επενδυτικό σχέδιο, χωρίς παλινωδίες, πισωγυρίσματα και παρενθέσεις  και αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την επιλογή της Κυβέρνησης να επικυρώσει στην Βουλή την συμφωνία.

Ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, στα διοικητικά όρια του οποίου θα γίνει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης, που είναι από τις πιο μεγάλες  στην ιστορία της Ελλάδας αλλά και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. 

Διεκδικεί αυτά που δικαιούται  αφού χωροταξικά και διοικητικά αλλά και ιστορικά ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του ανήκει στο μεγαλύτερο ποσοστό του.

Oφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση, ότι πολλές υπηρεσίες  του δήμου μας , φορείς και σύλλογοί μας ήδη βρίσκονται μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Εδώ και πολλούς μήνες έχουμε θέσει στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Ελληνικό Α.Ε.,  μια σειρά αιτημάτων μας αλλά και τα αντισταθμιστικά έργα  εκείνα, που θα αλλάξουν την μορφή του δήμου που γνωρίζουμε έως τώρα, και θα τον μεταμορφώσουν σε έναν σύγχρονο δήμο, πρότυπο για όλη την Ευρώπη.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στις διεκδικήσεις μας αφού θεωρούμε ότι η επένδυση γεννά μια νέα πόλη, όχι αυτόνομη και ανεξάρτητη αλλά προέκταση της σημερινής. Οφείλουν δε όλοι να συνειδητοποιήσουν πως το νέο με το παλαιό πρέπει να δέσουν αρμονικά . Η επένδυση στο Ελληνικό πρέπει να σεβαστεί τον τόπο μας  και τους ανθρώπους του ενώ εμείς με την σειρά μας οφείλουμε να καλωσορίσουμε όλους τους νέους κατοίκους και επιχειρηματίες που θα επιλέξουν τον ευλογημένο αυτό τόπο τα επόμενα χρόνια.

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
του δήμου προς την κυβέρνηση για την επένδυση του Ελληνικού, όπως ψηφίστηκαν από την διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου:

 

1. Ιδιόκτητος Σταθμός διαχείρισης απορριμμάτων

 

Διεκδικούμε την δημιουργία ιδιόκτητου, κλειστού τύπου Σταθμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και δημιουργία νόμιμης μεταφόρτωσης. Οι σταθμοί αυτοί να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης. Στον νόμο η κυβέρνηση θα πρέπει να προβλέψει όλες τις αλλαγές για χρήσεις γης σε περίπτωση που η εγκατάσταση γίνει σε δημοτικό οικόπεδο που θα υποδείξουμε εμείς.

Όλες οι κινήσεις, που ήδη γίνονται έχουν άξονα και προτεραιότητα την ανεξαρτησία του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με σκοπό οι δραστηριότητες αυτές να αποτελέσουν μελλοντικά μια μεγάλη πηγή εσόδων μέσα από πιθανές συνέργειες με άλλους δήμους.

Σε κάθε περίπτωση, η κλειστού τύπου μονάδα θα είναι στα πρότυπα των μεγάλων πόλεων του εξωτερικού, θα είναι περιβαντολλογικά νόμιμη, θα ακολουθεί την πολιτική της Περιφέρειας για τα απορρίμματα, ενώ η παρουσία της δεν θα είναι αισθητή στους κατοίκους, καθώς θα είναι κατασκευασμένη με αυστηρά διεθνή πρότυπα που ακολουθούν μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις".

Έχει ζητηθεί επίσης, η κατασκευή ενός σύγχρονου αμαξοστασίου για τα δημοτικά αυτοκίνητα και η κατασκευή ενός Πράσινου σημείου συλλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Για τα παραπάνω ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης ζητά να έχει την πλήρη ιδιοκτησία για την διαχείριση και την αξιοποίηση τους. Οι δομές αυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή εντός του αεροδρομίου.

2. Κτίριο διοικητικών υπηρεσιών του δήμου

Στον χώρο του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί, σύμφωνα και με το επενδυτικό σχέδιο, ουσιαστικά μια νέα πόλη οι οποία, θα ανήκει χωροταξικά και διοικητικά στο μεγαλύτερο μέρος της  στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές τις πόλης είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν μια νέα πόλη με τους κατοίκους της.

Ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης ζητά την κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου, που θα στεγάζει όλες τις υπηρεσίες που σήμερα είναι διάσπαρτες και σε πολλές περιπτώσεις ασφυκτιούν σε παλαιά κτίρια, ώστε οι χιλιάδες νέοι κάτοικοί της, οι επιχειρηματίες αλλά και οι επισκέπτες, σε συνδυασμό με τους σημερινούς κατοίκους να απολαμβάνουν υψηλές αυτοδιοικητικές υπηρεσίες.

3. Είσπραξη Δημοτικών Τελών

Τα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας πρέπει να είναι θέμα αποκλειστικής ευθύνης του δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης όπως συμβαίνει τα τελευταία 75 χρόνια με όποια χρήση και αν είχε ο χώρος των 6.000 στρεμμάτων.
Φυσικά οι όμοροι δήμοι να εισπράττουν τα ανάλογα τέλη που τους αναλογούν σε ότι αφορά το κομμάτι της επένδυσης στα όριά τους.

4. Θέσεις εργασίας

Δέσμευση του Επενδυτή για συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων εργασίας από ανέργους της πόλης μας. O δήμος έχει ήδη ξεκινήσει να οργανώνει την δημοτική "τράπεζα ανέργων".

 

5. Διαχείριση Πάρκου και παραλίας

Ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης ζητά τη διαχείριση του πάρκου και της υπό διαμόρφωση ελεύθερης παραλίας. Το Μητροπολιτικό Πάρκο να είναι δημόσιο και ανοιχτό για όλους τους κατοίκους της Αττικής και τους επισκέπτες του. Ο Δήμος ζητά μέσω αναπτυξιακής εταιρείας να αναλάβει τη διαχείρισή του μαζί με την παραλία και τους αθλητικούς χώρους.

 

6. Συνεργασία τοπικών επιχειρήσεων με τον επενδυτή

Όσες τοπικές επιχειρήσεις έχουν αντικείμενο σχετιζόμενο με το επενδυτικό έργο (υλικά οικοδομών, χρώματα, τεχνικά γραφεία κ.ά.) να έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με την επένδυση των 8 δισ. Να προτιμηθούν όλες οι τοπικές μας επιχειρήσεις (που να μπορούν να προσφέρουν έργο στον επενδυτή) με τιμές βέβαια ανταγωνιστικές ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

 

7. Νέο Πολεοδομικό Σχέδιο

Νέο Πολεοδομικό Σχέδιο για την πόλη που στα "πόδια" της θα πραγματοποιηθεί η επένδυση. (Συγκοινωνιακές αλλαγές και αναπλάσεις κεντρικών δρόμων της πόλης). Θα επιδιώξουμε να αναλάβει ο επενδυτής την υλοποίηση αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων και όποιων άλλων αλλαγών μπορούν να δώσουν στην πόλη την δυνατότητα να εξελιχθεί για τα επόμενα 100 χρόνια. Η νέα πόλη πρέπει να δένει αρμονικά με την σημερινή.

 

8. Δημιουργία Αθλητικού Πάρκου

Δημιουργία Αθλητικού Πάρκου με την μεταφορά των Ολυμπιακών γηπέδων, όπως το μπάσκετ που ήδη χρησιμοποιούν οι ομάδες της πόλης μας.

Τα κλειστά γήπεδα μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν σε άλλο μέρος του αεροδρομίου ή εντός του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Ενσωματωμένη εικόνα 1

Μελέτη ειδικών δείχνει πως είναι εύκολο να γίνει και κυρίως οικονομικό. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος θα καλύψει την δαπάνη μετεγκατάστασής τους. Οι εγκαταστάσεις τις οποίες πλήρωσε ο Ελληνικός λαός δεν χρειάζεται να κατεδαφιστούν.

9. Δωρεάν ελλιμενισμός των ερασιτεχνών ψαράδων της πόλης μας στη νέα Μαρίνα και να υπάρξουν ειδικά προνόμια για τον εμπορικό κόσμο του Δήμου.

 

10. Εγκαταστάσεις Σωματείων

Κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων για τα σωματεία ΑμεΑ Ερμής, Αμυμώνη, Ένωση Ποντίων Σουρμένων, Κρητών και άλλων σωματείων και την απαλλαγή τους από τα επαίσχυντα πρόστιμα που τους επεβλήθησαν και πρέπει να ανακληθούν από την Κυβέρνηση με σχετική τροπολογία.

 

11. Υπόγειοι χώροι στάθμευσεις

Δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Μετρό Αργυρούπολης και Ελληνικού. Αν αληθεύει ότι 1 εκ. άνθρωποι θα επισκέπτονται το Ελληνικό, τότε δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ότι οι περιοχές πέριξ του Μετρό Ελληνικού και Αργυρούπολης θα πρέπει να αναπλαστούν και να κατασκευαστούν υπόγειο χώροι στάθμευσης για τους χιλιάδες νέους επισκέπτες.

 

12. Κοινωφελή Έργα

Συγκεκριμένα Κοινωφελή Έργα στην πόλη τα οποία θα προσδιοριστούν άμεσα.

 

13. Παραχώρηση των 12 στρεμμάτων του οικογενειακού πάρκου Αγίας Παρασκευής. 
Το Οικογενειακό πάρκο που κατασκευάστηκε το Μάϊο του 2015 θα πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του δήμου και να επεκταθεί αν είναι δυνατόν.

 

14. Υλοποίηση της κατασκευής σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. 

Το Υπουργείο Άμυνας είχε παραχωρήσει έκταση για τη δημιουργία διαπολιτισμικού σχολείου εντός του αεροδρομίου, κάτι που θα είναι αναγκαίο και για τους νέους κατοίκους της πόλης.

 

15. Παροχή υποτροφιών σε αριστούχους μαθητές της πόλης μας. 

Σύμφωνα με τον επενδυτή μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα δημιουργηθούν πανεπιστημιακά παραρτήματα διεθνούς κύρους στα οποία οι αριστούχοι μαθητές μας να μπορούν να έχουν πρόσβαση.

 

16. Σύνδεση του βουνού με την παραλία

Ζητήθηκε να ενταχθεί στα σχέδια του επενδυτή η σύνδεση του βουνού με την υπό ανάπλαση παραλία του Ελληνικού και του υπό διαμόρφωση Μητροπολιτικού Πάρκου με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, να αναπλαστεί ήπια και να αποτελέσει μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας για τον επισκέπτη.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 
«Αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» Ερώτηση του Βουλευτή Γεωργίου Βλάχου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο
News - Απόψεις
Πέμπτη, 15 Σεπτέμβριος 2016 18:02

«Αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»

Ερώτηση του Βουλευτή Γεωργίου Βλάχου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

vlaxos

Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεώργιος Βλάχος, με ερώτησή του στη Βουλή, έφερε το θέμα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ζητώντας να δοθεί παράταση (τουλάχιστον για δύο (2) έτη) στην προθεσμία για την τακτοποίηση των πατροπαράδοτων εγκαταστάσεων με νέες άδειες, προκειμένου αφενός να δοθεί χρόνος στις αρμόδιες υπηρεσίες να αποφανθούν επί των φακέλων που έχουν υποβληθεί από τους κτηνοτρόφους και αφετέρου να υπάρξει ένα εύλογο διάστημα για μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας.

Ακολουθεί το ολόκληρο κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»

Με το νόμο 4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις», επανακαθορίστηκε η διαδικασία έκδοσης αδειών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και δόθηκε μεταβατική περίοδος τακτοποίησης των πατροπαράδοτων εγκαταστάσεων με νέες άδειες μέχρι τις 12-03-2015. Με νέο νόμο και συγκεκριμένα τον 4351/2015 «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδος και άλλες διατάξεις», δόθηκε παράταση 18 μηνών με καταληκτική ημερομηνία την 12-09-2016.

Στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, το διάστημα των τριών αυτών ετών, κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους πάνω από 170 φάκελοι για απόκτηση άδειας, η πλειοψηφία των οποίων ακόμη δεν έχει εξεταστεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Είναι λοιπόν προφανές ότι με το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι φάκελοι δεν έχουν εξεταστεί μένουν απροστάτευτοι, αντιμετωπίζοντας τις κυρώσεις που προβλέπονται βάση της κείμενης νομοθεσίας ενώ κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό μέρος τόσο του πάγιου όσο και του ζωικού τους κεφαλαίου. Κατόπιν τούτων…

Ερωτάστε Κύριε Υπουργέ:

1. Θα δώσετε νέα παράταση προκειμένου να προστατεύσετε τους ανωτέρω κτηνοτρόφους;

2. Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζετε προκειμένου να επισπεύσετε τη διαδικασία εξέτασης των υποβληθέντων φακέλων από τις αρμόδιες υπηρεσίες;

 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ-ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΣΠΑ....ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
News - Απόψεις
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016 12:07

«Παίζουν» με το ΕΣΠΑ …κεκλεισμένων των θυρών χωρίς αντίκρισμα στην αγορά

kalafatis

«Η κυβέρνηση επικοινωνιακά “παίζει” το ΕΣΠΑ και ενόψει ΔΕΘ, αλλά στην ουσία “παίζει με” το ΕΣΠΑ και μάλιστα …κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς αντίκρισμα για την πραγματική οικονομία. Η αναγωγή των πάντων σε επικοινωνία χωρίς ουσία επεκτείνεται στα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για την περίοδο 2014-2020, με προχειρότητα, αναξιοπιστία και μεθοδεύσεις, που μόνο καχυποψία και απαισιοδοξία προκαλούν, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία στερείται ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχει άμεση ανάγκη.»

 

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, αναδεικνύει τεράστια κενά στο κυβερνητικό «αφήγημα» για τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 που προορίζονται για στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και περίεργους χειρισμούς που άπτονται της σύστασης επιτροπών αξιολόγησης χωρίς εκπροσώπους φορέων της επιχειρηματικότητας, αλλά με στελέχη ...των πολιτικών γραφείων της ηγεσίας του Υπουργείου!

 

Η ερώτηση αφορά σε τέσσερις δράσεις που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020: α) «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», β) «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», γ) «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», δ) «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών»

 

«Η υποβολή των προτάσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης. «Ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα αξιολόγησης, ενώ για κάποιες δράσεις δεν έχει ξεκινήσει καν η αξιολόγηση παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για γρήγορες διαδικασίες. Επιπλέον, σε αποφάσεις συγκρότησης της Επιτροπής Αξιολόγησης προγραμμάτων, φαίνεται πως μετέχουν ως μέλη, στελέχη των γραφείων της πολιτικής ηγεσίας θέτοντας εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα ορισμού τους. Και βέβαια, τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα εκταμίευσης των πόρων εντός του 2016 για όσους ενταχθούν οριστικά στα συγκεκριμένα προγράμματα παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις. Η κυβέρνηση αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ 2014-2020 για επικοινωνιακή πολιτική έχει ανακοινώσει την έναρξη του β’ κύκλου προγραμμάτων μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς να υπάρχουν δεδομένα από την αξιολόγηση του α’ κύκλου. Υπάρχουν μόνο τροποποιήσεις που στέρησαν από σημαντικό αριθμό ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων την ευκαιρία να υποβάλλουν προτάσεις. Και βέβαια δεν υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς. Η κυβέρνηση, οφείλει να καταθέσει όλα τα σχετικά στοιχεία αναλυτικά και να δώσει εξηγήσεις για επιλογές που επιεικώς, μόνο προβληματισμό προκαλούν μέχρι σήμερα.»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΑΡ.ΠΡΩΤ: 8002/7.9.2016

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ , ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

Θέμα: «Καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητα; στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020»

 

Το Φεβρουάριο του 2016 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού είχε ανακοινώσει την προκήρυξη 4 δράσεων στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα :

1.«Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

2.«Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

3.«Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»

4.«Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών»

Η υποβολή των προτάσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα αξιολόγησης τους, ενώ για τις δράσεις «Νεοφυής ΕπιχειρηματικότητỨ, «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» και «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών» επισημαίνεται ότι, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή τους παρά τις αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για γρήγορες διαδικασίες.

Παράλληλα στις αποφάσεις συγκρότησης της Επιτροπής Αξιολόγησης των προγραμμάτων για την Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα που έχουν ανακοινωθεί συμμετέχουν ως μέλη της Επιτροπής στελέχη των γραφείων της πολιτικής ηγεσίας θέτοντας εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα ορισμού τους.

Επιπλέον, με βάση τις διαδικασίες αξιολόγησης που έχουν ανακοινωθεί τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα εκταμίευσης των πόρων εντός του 2016 για τις επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που θα ενταχθούν οριστικά στα συγκεκριμένα προγράμματα παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ 2014-2020 για επικοινωνιακή πολιτική έχει ανακοινώσει την έναρξη του β’ κύκλου των εν προγράμματος μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς να υπάρχουν δεδομένα από την αξιολόγηση του α’ κύκλου των εν λόγω προγραμμάτων πέρα των συχνών τροποποιήσεων οι οποίες στέρησαν σημαντικό αριθμό ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων να υποβάλλουν προτάσεις αλλά και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς.

Δεδομένης της χαμηλής απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020 όπως η ίδια η κυβέρνηση έχει ομολογήσει και της κρισιμότητας των προγραμμάτων για την απασχόληση και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1)Για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Για πιο λόγο καθυστερεί η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων από τις αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης τα οποία ήδη έχουν αξιολογηθεί εδώ και καιρό τους αξιολογητές;

Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ένταξης των Δικαιούχων στο στη συγκεκριμένη δράση;

Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικής ένταξης των δικαιούχων στο πρόγραμμα αφού υποβάλλουν σύμφωνα με τον Οδηγό του προγράμματος τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;

2)Πότε θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των άλλων τριών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πότε θα εκδοθούν οι αποφάσεις συγκρότησης των Επιτροπών Αξιολόγησης, ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης στην έναρξη της αξιολόγησής τους και ποια η προγραμματισμένη ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους; Να παρατεθεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των σχετικών διαδικασιών με τις αντίστοιχες ημερομηνίες.

 

3)Δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι εντός του 2016 θα υπάρχει η δυνατότητα εκταμίευσης των κονδυλίων στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτές; Ποιο το ύψος των κονδυλίων που έχουν δεσμευτεί για το 2016 και ο στόχος της απορρόφησης ανά πρόγραμμα;

4)Για τη διαμόρφωση του περιεχομένου του β’ κύκλου προκήρυξης των τεσσάρων προγραμμάτων έχει γίνει διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και υλοποίησης των προγραμμάτων για πιθανώς βελτιώσεις ανάλογα με το στόχο του κάθε προγράμματος; Θα υπάρξει σχετική διαδικασία; Εφόσον έχει γίνει διαβούλευση να κατατεθούν τα σχετικά υπομνήματα με τις προτάσεις των εν λόγω φορέων.

5)Για πιο λόγο στις Επιτροπές Αξιολόγησης για τις δράσεις Ενίσχυσης των Αυτοαπασχολουμένων και τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα που ανακοινώθηκαν δεν συμμετέχει εκπρόσωπος από τον επιχειρηματικό κόσμο και την αγορά ενώ αντιθέτως συμμετέχουν εκπρόσωποι -στελέχη που εργάζονται στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα ως προς τη συμμετοχή τους;

6)Πότε επακριβώς θα γίνει η προκήρυξη του β’ κύκλου των τεσσάρων προγραμμάτων;

7)Θα δοθεί η δυνατότητα σε όσα επενδυτικά σχέδια δεν ενταχθούν στον α’ κύκλο προκήρυξης των 4 προγραμμάτων του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 να υποβληθούν εκ νέου στο πλαίσιο του Β’ κύκλου προκήρυξης και με ποιες προϋποθέσεις;

Αθήνα 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Καλαφάτης Σταύρος

Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ

Κεφαλογιάννη Όλγα

Βλάχος Γεώργιος

Καραμανλής Κωνσταντίνος του Αχιλλέα

Καρασμάνης Γεώργιος

Κασαπίδης Γεώργιος

Σκρέκας Κωνσταντίνος

 
Άρθρο Δημ. Παπαδημούλη στο Social Europe -«Χρειάζεται ένα νέο, πειστικό όραμα για την Ευρώπη, ενάντια στην καταστροφική λιτότητα που επίμονα επιβάλλει το Βερολίνο».
News - Απόψεις
Δευτέρα, 05 Σεπτέμβριος 2016 11:39

Άρθρο Δημ. Παπαδημούλη στο Social Europe -«Χρειάζεται ένα νέο, πειστικό όραμα για την Ευρώπη, ενάντια στην καταστροφική λιτότητα που επίμονα επιβάλλει το Βερολίνο».

PAPADIMOULISEK

 

  • Δημήτρης Παπαδημούλης: «Χρειάζεται ένα νέο, πειστικό όραμα για την Ευρώπη, ενάντια στην καταστροφική λιτότητα που επίμονα επιβάλλει το Βερολίνο».

 

 

 

  • «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να αντιληφθούν ότι χρειάζονται ρεαλιστικότεροι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2018 και ελάφρυνση του δημόσιου χρέους μέχρι το τέλος του 2016».

 

 

 

  • Άρθρο στο βρετανικό online journal «Social Europe».

 

 

 

Link δημοσίευσης: http://bit.ly/2bZ08Pv
Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά.

 

Ελλάδα: Ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και βιώσιμη ρύθμιση του χρέους

 

 

 

Του Δημήτρη Παπαδημούλη*

 


Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου και για τους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη θα κληθούν να αναζητήσουν βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις σε μια σειρά επίμαχων ζητημάτων που ταλαιπωρούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων, με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το προσφυγικό να αποτελούν τα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πλαίσιο δράσης

 

 

 

Η πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει στην Αθήνα (9 Σεπτεμβρίου) άτυπη σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου κινείται στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάπτυξη συνεργειών ενάντια στην καταστροφική λιτότητα που επίμονα επιβάλλει το Βερολίνο, όσο και της ανάγκης να οικοδομηθεί ένα νέο, πειστικό όραμα για την Ευρώπη, μακριά από τον λαϊκισμό και την ξενοφοβία που καλλιεργούν εδώ και καιρό συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις. Το "άνοιγμα" που επιχειρείται από την ελληνική πλευρά έχει σαν στόχο να αναζωογονηθεί η συζήτηση γύρω από το "ποιά Ευρώπη θέλουμε", να φέρει τους πολίτες στο επίκεντρο των εξελίξεων, να εμπλουτίσει τον διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και τους νέους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας.

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δέσμη προτάσεων που παρουσίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής.

 

Οι τέσσερις προτάσεις επικεντρώνονται στα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ΕΕ και τους πολίτες της, όπως

 

  • η ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής με τον διπλασιασμό του πακέτου Γιούνκερ,

  • η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη μεταφορά πόρων από το κέντρο της Ευρώπης στην περιφέρεια και τις φτωχότερες περιοχές,

  • η πρόταση να μην υπολογίζονται στα ελλείμματα, πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανεργία, και, τέλος,

  • η σύσταση ενός κοινού φόρουμ διαλόγου σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη.

 

 

 

Παράλληλα, η προσπάθεια για σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων συνεχίζεται με την σύσταση της άτυπης ομάδας του Progressive Caucus (Προοδευτική Συμμαχία) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου συμμετέχω ως Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, και την οποία πλαισιώνουν ευρωβουλευτές από την ομάδα της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Η σύσταση της διακομματικής ομάδας προέκυψε από την ανάγκη να εντατικοποιηθεί ο διάλογος μεταξύ προοδευτικών πολιτικών, με στόχο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ενδυναμώσει την συμμετοχή του στην χάραξη πολιτικών που επιδιώκουν την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στην ΕΕ.

 

 

 

Η Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων

 

 

 

Με συνέπεια και αποφασιστικότητα, η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε και καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να βγάλει την χώρα εκτός οικονομικής επιτήρησης, θέτοντας καθημερινά τις βάσεις για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έδωσε ανάσα και "χώρο" στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει κάποια από τα βασικά ζητήματα, όπως το πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και της κοινωνικής πολιτικής για το προσεχές διάστημα.

 

 

 

Η επιτυχής και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι απαραίτητη για να συνεχίσει η Ελλάδα στο δρόμο σταθερότητας που έχει χαράξει εδώ και ενάμισι χρόνο, παρά τις αντιξοότητες και την συνεχή υπονόμευση από πολιτικούς και μιντιακούς κύκλους στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο οι θεσμοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να αντιληφθούν ότι χρειάζονται ρεαλιστικότεροι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2018, όσο και συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους μέχρι το τέλος του 2016.

 

 

 

Η διατήρηση τόσο υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι ρεαλιστική και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί βιώσιμη λύση, τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους θεσμούς. Η μείωση των στόχων για 2% - 2,5% θα αυξήσει τις επιλογές άσκησης οικονομικής πολιτικής, ενθαρρύνοντας ιδιωτικές επενδύσεις και συμβάλλοντας στην επίτευξη βιώσιμων ποσοστών ανάπτυξης.

 

 

 

Η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως και η διευθέτηση των δύο αυτών ζητημάτων αποτελεί "κλειδί" προκειμένου το αποτύπωμα της οικονομικής σταθερότητας και της ανοδικής πορείας των οικονομικών δεικτών να γίνει πιο ισχυρό και διατηρήσιμο στην πραγματική οικονομία μέσα από την συνεχή ενίσχυση της απασχόλησης, των επενδύσεων, του κοινωνικού κράτους.

 

 

 

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

 
Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε βάρος οδηγών ταξί στην Αγία Βαρβάρα
News - Απόψεις
Τετάρτη, 31 Αύγουστος 2016 18:13

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε βάρος οδηγών ταξί στην Αγία Βαρβάρα

Συνελήφθησαν τρείς (3) ημεδαποί μέλη της σπείρας

Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας 18χρονος συνεργός τους

Εξιχνιάσθηκαν έξι (6) περιπτώσεις

taxi-drivers-

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας Αγίας Βαρβάρας, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε βάρος οδηγών ταξί.

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 29-8-2016 στην Αγία Βαρβάρα, τρείς (3) ημεδαποί ηλικίας 19, 27 και 29 ετών, μέλη της σπείρας, ενώ αναζητείται ένας 18χρονος συνεργός τους.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε συμμορία και της ληστείας καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες μαζί με τον συνεργό τους, είχαν συστήσει το τελευταίο δίμηνο εγκληματική ομάδα και διέπρατταν ληστείες σε βάρος οδηγών ταξί στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

Ειδικότερα οι δράστες, μίσθωναν ταξι βραδινές ώρες από διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας καθώς και της Δυτικής Αττικής, με προορισμό την Αγία Βαρβάρας και αφού προσέγγιζαν στην περιοχή, με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή μαχαιριού, ακινητοποιούσαν τους οδηγούς και τους αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί έξι (6) περιπτώσεις ληστειών ενώ οι έρευνες για την ταυτοποίηση παρόμοιων περιπτώσεων, συνεχίζονται.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή. 

 
Γιώργος Αρβανιτίδης - Ο κερδισμένος ΔΕΝ τα παίρνει όλα
News - Απόψεις
Τετάρτη, 31 Αύγουστος 2016 12:32

Ο κερδισμένος ΔΕΝ τα παίρνει όλα

Με αφορμή τον διαγωνισμό παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες και την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ο Γιώργος Αρβανιτίδης μίλησε στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 για την ανάγκη οικοδόμησης σταθερών θεσμών που θα στέκονται σε βάθος χρόνου και δεν θα αμφισβητούνται στο βωμό της μικροπολιτικής από την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

Οι ανεξάρτητες αρχές και οι σταθεροί θεσμοί θωρακίζουν τη δημοκρατία και αποτελούν ένα θετικό "κόφτη" στην πολιτική πρακτική "Ο κερδισμένος τα παίρνει όλα".

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ.

 
Γιατί τέτοια πρεμούρα από την Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ;....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Δευτέρα, 29 Αύγουστος 2016 11:17

Γιατί τέτοια πρεμούρα από την Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ;

 
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι απλώς απαράδεκτη επειδή τρεις κοτζάμ Επίτροποι (εκ των οποίων ο ένας αντιπρόεδρος της Επιτροπής – και μάλιστα για θέματα του Ευρώ) διανοήθηκαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, κάνοντας υποδείξεις στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Είναι και ύποπτη: Διότι συνδέει μια πολιτική υπόθεση (που απλώς έχει ένα ποινικό σκέλος), μια υπόθεση με σοβαρές πολιτικές ρίζες, με την ίδια την χρηματοδότηση της χώρας.

Είναι σαφές ότι τα δύο δεν συνδέονται: Μπήκαμε μεν στα μνημόνια μέσω της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος, αλλά ουδέποτε αμφισβητήθηκαν ούτε οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα κατόπιν, ούτε το γεγονός ότι εξαιτίας της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου από τον Οκτώβριο ως τον και τον Δεκέμβριο του 2009 η οικονομία εκτροχιάστηκε, ούτε το γεγονός ότι εξ αυτού έκλεισαν οι αγορές (και χρειάστηκε να καταφύγουμε στη διεθνή βοήθεια και επιτήρηση), ούτε τα δάνεια που λάβαμε έκτοτε.

Η διασύνδεση που κάνουν οι τρεις Επίτροποι είναι ακόμη πιο απαράδεκτη και από την παρέμβασή τους.

Και ακόμη χειρότερα: Οι Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν, θέτουν, ως μη όφειλαν, σε κίνδυνο την χρηματοδότηση της χώρας, όχι επειδή αυτό επιθυμούν, αλλά επειδή κάτι θέλουν να κρύψουν, κάποιους θέλουν να καλύψουν.

Και αυτοί που η τριάδα θέλει να καλύψει δεν βρίσκονται στην Ελλάδα – αν ήταν γι’ αυτό, δεν θα είχαν πρόβλημα να τους θυσιάσουν.

Αυτοί που θέλουν να καλύψουν βρίσκονται στην καρδιά του συστήματός τους. Ο λόγος για τη Eurostat και τον επικεφαλής της από το 2008, Βάλτερ Ραντερμάχερ, που προηγουμένως είχε χρηματίσει πρόεδρος της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

Ο ρόλος του στην Ελλάδα υπήρξε καθοριστικός. Και εξαιρετικά επιλεκτικός. Για παράδειγμα, έβρισκε όλα καλά καμωμένα τον καιρό που στην ΕΛΣΤΑΤ επικρατούσε η ενός ανδρός αρχή, αλλά παρενέβη με αρνητικό τρόπο όταν η Αθήνα ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα τον Φεβρουάριο του 2014.

Ραντερμάχερ εναντίον Σαμαρά

«Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», είχε πει στις 8 Φεβρουαρίου 2014, προσθέτοντας ότι «μέχρι το τέλος Μαρτίου όλοι οι αριθμοί που ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες»!

Είχε μάλιστα προσθέσει και κάτι εξαιρετικά επιθετικό για την τότε κυβέρνηση. Όπως είπε, «δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο».

Όλα αυτά, τα είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», υπό τον τίτλο «Ωραίοι λογαριασμοί από την Αθήνα» και τον υπότιτλο «Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικοποιεί την δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά και πάλι ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ανθεκτικοί αριθμοί θα υπάρχουν μόλις στο τέλος Μαρτίου, μέχρι τότε όλα είναι καθαρές εικασίες».

Σύμφωνα με την εκτίμηση της γερμανικής εφημερίδας, «ο επικεφαλής της Eurostat αντικρούει με αυτό έμμεσα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά», καθώς «ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης είχε τελευταία ανακοινώσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο κ. Ραντερμάχερ διευκρίνισε ότι η Υπηρεσία του, «εργάζεται ανεξάρτητα από πολιτικές ελπίδες».

Κατόπιν τούτου, η δημοσιογράφος σχολίαζε πως «το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς παρά ταύτα ήδη ανακοινώνει αριθμούς οφείλεται στην δύσκολη πολιτική κατάσταση», καθώς «για τον συνασπισμό συντηρητικών και σοσιαλιστών είναι πρακτικά σημαντικό για την επιβίωσή τους να μπορούν να επιδείξουν επιτυχίες στον δρόμο προς την έξοδο από την δραματική κρίση».

Διότι, σχολίαζε πάντα η δημοσιογράφος, «ένα πλεόνασμα στον λεγόμενο πρωτογενή προϋπολογισμό στον υπολογισμό του οποίου δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το κόστος για την αποπληρωμή του χρέους ούτε πχ. τα δισεκατομμύρια ευρώ για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι χώρες της Ευρωζώνης και πιθανώς και το ΔΝΤ να είναι πρόθυμες να συνεχίσουν την βοήθεια προς την υπερχρεωμένη χώρα και μετά το μέσο το 2014».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητείται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα μπορούσε να προβλέπει νέα δάνεια και ή/ διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. «Χωρίς ειδήσεις επιτυχίας, δεν υπάρχουν οικονομικές ελαφρύνσεις», αναφερόταν χαρακτηριστικά. Επιπλέον, θα μπορούσε η πολιτική αντιπολίτευση να εδραιώσει οριστικά το προβάδισμά της και να επιβάλει νέες εκλογές, εκτιμούσε η εφημερίδα. «Ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής των Αριστερών, ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο συνασπισμός του προηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού σε όλες τις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε στις ευρωεκλογές να βγει νικητής. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει νέες εκλογές», υπογράμμιζε το δημοσίευμα.

Το ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη το επιβεβαιώνουν εσωτερικά οι «τροϊκανοί» ελεγκτές των βιβλίων, συνέχιζε το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι οι ειδικοί που ελέγχουν επιτόπου εάν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται, φεύγουν από το φθινόπωρο του 2013 ξανά και ξανά από την Αθήνα χωρίς τελικά συμπεράσματα. Η τελευταία έκθεση της τρόικας βασίζεται σε αριθμούς από τον Ιούνιο του 2013.

 Οι αριθμοί τους οποίους η Ελλάδα δηλώνει στην Στατιστική Υπηρεσία συγκεντρώνονται από τις τοπικές αρχές. Στις ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπεται ότι κάθε κράτος παράγει «με δική του ευθύνη» τα στοιχεία του, είχε δηλώσει ο κ. Ραντερμάχερ, προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία του ελέγχει την διαδικασία καθώς και τα μεγαλύτερα ποσά και συναλλαγές. Εάν αποκαλυφθούν παραποιήσεις, υπάρχει η απειλή για βαριές ποινές τόσο εναντίον του κράτους όσο και εναντίον προσώπων.

«Δεν είμαστε απλώς ένας καλόπιστος και ευγενικός θεσμός, από το 2010 διαθέτουμε σημαντικές δυνατότητες ελέγχου και κυρώσεων», υπογράμμιζε ο κ. Ραντερμάχερ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα. 

Ο κ. Ραντερμάχερ είχε επίσης επισημάνει ότι η Αθήνα υπολογίζει διαφορετικά από ό,τι οι συνεργάτες του. «Εμείς υπολογίζουμε και δημοσιοποιούμε το έλλειμμα βάσει του κριτηρίου του Μάαστριχτ, στην Αθήνα μιλούν για πρωτογενές έλλειμμα», είχε πει. «Η συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει την καταγραφή όλων των σχετικών οικονομολογικών στοιχείων, όπως και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πρωτογενής προϋπολογισμός, αντιθέτως, είναι περισσότερο μια ένδειξη του εάν το κράτος ασκεί πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, του ότι προ επιτοκίων ξοδεύει λιγότερα από ό,τι εισπράττει. Αυτή την πειθαρχία πρέπει ο κ. Σαμαράς να αποδείξει. Οι αριθμοί τους οποίους χρειάζεται για αυτό περιλαμβάνονται όμως ακριβώς σε αυτούς τους οποίους περιμένουν και οι συνεργάτες του Ραντερμάχερ», κατέληγε το δημοσίευμα.

Ραντερμάχερ εναντίον Καραμανλή

Σε μια άλλη συνέντευξή του, στις 12 Ιουλίου του 2013, ο κ. Ραντερμάχερ, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα Le Soir, έφθασε στο σημείο να παρομοιάσει τις «διώξεις» που υφίσταται στην Ελλάδα ο κ. Α. Γεωργίου με την… κόλαση του Δάντη και δήλωνε την κατηγορηματική αντίθεση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας με κάθε είδους διώξεις.

Όπως είχε πει, το πρόβλημα μέχρι το 2010 ήταν πως τα μεγάλα κράτη δεν επέτρεπαν να δοθεί στην Eurostat η τελική εξουσιοδότηση να πάει σε ένα Κράτος-Μέλος της ΕΕ, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος, ώστε να ελέγξει τα λογιστικά του βιβλία. (Θα ήταν χρήσιμο να μας πει σε ποια άλλη χώρα πήγε επιτόπου και έλεγξε τα βιβλία της…)

Στο ερώτημα «οι ποινικές διώξεις που διεξάγονται έναντι του νυν διευθυντή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν είναι ανησυχητικές για τη φερεγγυότητα της χώρας;», απαντούσε:

«Θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον παράξενο γεγονός. Και δύσκολο να το κατανοήσουμε οι εκτός Ελλάδας: Για πρώτη φορά, υπάρχει Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας ο οποίος κάνει τη δουλειά του με μία απλώς τεχνική προσέγγιση - όχι πολιτική - και ο οποίος δεν συνδέεται με κανένα κόμμα. Και αυτός ο πρώτος ανεξάρτητος υπεύθυνος κατηγορείται τώρα ότι υπερέβαλε σε ό,τι αφορά στους αριθμούς. Ενώ οι προκάτοχοί του, οι οποίοι επί χρόνια παρέδιναν λανθασμένα στοιχεία, δεν ενοχλούνται διόλου. Αυτό μοιάζει με την κόλαση του Δάντη».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου «υπήρχαν όμως και κανόνες που επέτρεπαν να αποκρυφτεί μέρος του χρέους, όπως εκείνοι με τα swaps», είχε απαντήσει:

«Τo πρόβλημα των swaps συζητήθηκε επί μακρόν, ανάμεσα στο 2005 και το 2008 και τελικώς αποφασίσθηκε πως έπρεπε να δηλωθεί η ύπαρξή τους. Αλλά οι Ελληνικές Αρχές μας έλεγαν ότι τα swaps δεν ήταν σημαντικά για τον υπολογισμό του ελλείμματος τους, πράγμα που απλά δεν ήταν αληθές. Ακόμη μία φορά, δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αποκτήσαμε πρόσβαση στα ελληνικά ντοκουμέντα μόνο το 2010. Επισκέφθηκα τότε προσωπικά την Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα και συζήτησα με πολλά μέλη της κυβέρνησης, ζητώντας τους να μας παραδώσουν όλα τα στοιχεία εκείνα που χρειαζόμασταν. Δημοσιεύσαμε τότε, το Νοέμβριο του 2010, οριστικά στοιχεία που έδειχναν ένα έλλειμμα της τάξης του 16% του ΑΕΠ».

Τι ωραία που ήταν τα swaps!

Αυτά, τον Ιούλιο του 2013. Και όσον αφορά στην περίοδο 2005 – 2008. Διότι στις 4 Φεβρουαρίου του 2011, μιλώντας στα «Νέα», ο κ. Ραντερμάχερ είπε άλλα για τα swaps.  Για την ακρίβεια, τότε τα είχε βρει όλα καλώς καμωμένα!

Σύμφωνα με όσα είχε πει… δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα αμφιλεγόμενα συμβόλαια ανταλλαγής χρέους, τα γνωστά swaps, που συνήψε η Ελλάδα την περίοδο 2000 – 2001.

(Πρόκειται για πράξεις που βοήθησαν την Ελλάδα να μειώσει τεχνητά το δημόσιο χρέος της και να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2001).

«Η υπόθεση έχει λυθεί», είχε αποφανθεί ο κ. Ραντερμάχερ.

Προφανώς οι εξηγήσεις (ότι τότε η συγκεκριμένη πρακτική ήταν θεμιτή στην ΕΕ), κρίθηκαν επαρκείς και επομένως… ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Ο Ραντερμάχερ είχε επίσης πει ότι το 2008 η Eurostat είχε ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να δηλώσουν αυτού του είδους τις συναλλαγές και ότι ενώ οι άλλες χώρες είχαν συμμορφωθεί, δεν συνέβη το ίδιο με την Ελλάδα.

(Οπότε, το 2008 υπήρχε πρόβλημα, αλλά το 2011 όχι!)

«Δεν ισχύει αυτό που λέγεται ότι είμαστε πιο αυστηροί με την Ελλάδα, είναι παρεξήγηση ότι είμαστε πιο καθολικοί από τον Πάπα ή πιο ορθόδοξοι από τον Πατριάρχη», δήλωσε. «Απλά, οι κανόνες ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη».

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Όπως προκύπτει, ο κ. Ραντερμάχερ υπήρξε αυστηρός με την Ελλάδα όποτε κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία και γινόταν επιεικής, δίνοντας άφεση αμαρτιών, όταν αναφερόταν στις περιόδους διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Το 2008 και το 2014 είχε να κάνει με «κακούς», αλλά το 2010 και το 2011 ήταν όλα μέλι-γάλα!

Άλλα ο ένας, άλλα ο άλλος

Τον Μάρτιο του 2012, όταν στη Βουλή διεξήχθη επί τους θέματος της ΕΛΣΤΑΤ μια εξεταστική επιτροπή-παρωδία, ο κ. Ραντερμάχερ και ο πρώην επίτροπος Οικονομικών (και τότε Ανταγωνισμού) Χοακίν Αλμούνια, είχαν απαντήσει εγγράφως.

Στο υπόμνημά του, ο κ. Ραντεμάχερ στήριζε τις προσεγγίσεις του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, περί υποχρεωτικότητας εφαρμογής του εγχειριδίου ESA 95 της Eurostat, βάσει του οποίου αναθεωρήθηκε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4%.

Αλλά ο Χοακίν Αλμούνια, δικαιώνοντας εν μέρει τις προσεγγίσεις των πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ που ήλθαν σε σύγκρουση με τον πρόεδρό της, στο δικό του υπόμνημα ανέφερε πως ο κώδικας ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, που δίνει στον επικεφαλής τής κάθε εθνικής Στατιστικής Αρχής «αποκλειστική αρμοδιότητα» για τα θέματα που καλύπτει, «δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη».

Αναφορικά με την ένταξη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ο κ. Ραντεμάχερ ανέφερε πως η ταξινόμηση των ΔΕΚΟ είχε ζητηθεί απ' την Ελλάδα ήδη από το 2002. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ «ταξινομούν ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις στον τομέα της γενικής κυβέρνησης: άλλες έχουν ταξινομηθεί για πολλά χρόνια και σε άλλες υπήρξαν αλλαγές στην ταξινόμηση τα τελευταία χρόνια», πάντα υπό τον επιτόπιο έλεγχο της Eurostat, διευκρίνιζε ο επικεφαλής της Eurostat.

Στο ερώτημα για το πώς ενημερώθηκε η υπηρεσία του για την ύπαρξη δύο διαφορετικών εκτιμήσεων των χρεών των νοσοκομείων (εκείνη των βεβαιωμένων χρεών 2,2 δις που ανακοίνωνε επίσημα η στατιστική υπηρεσία και η αναφορά του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή για χρέη 5,5 δις), ο κ. Ράντεμάχερ απαντούσε πως «η απάντηση του υπουργού στη Βουλή, ήταν ένα δημόσιο έγγραφο διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Σημειώστε, πως ο Κώδικας Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών της Eurostat εγκρίθηκε και ισχύει από το 2005 για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως πλαίσιο αναφοράς, όχι ως ευρωπαϊκός νόμος υπεράνω των εθνικών νόμων. Περιλαμβάνει 15 αρχές και για κάθε μία από αυτές περιγράφεται ένα σύνολο αριθμοδεικτών ή ενδεικτών (indicators), οι οποίοι αποτελούν συνοπτική αναφορά σε καλές πρακτικές όσον αφορά την εφαρμογή στην πράξη των 15 αρχών. Η αριθμητική τιμή των αριθμοδεικτών αυτών, ή ενδεικτών, υπολογίζονται στην βάση ερωτηματολογίων προς τις Στατιστικές Αρχές.

Ένας από τους αριθμοδείκτες αυτούς είναι ο εξής: Ο επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής, και όπου ενδείκνυται οι επικεφαλής των Στατιστικών Τμημάτων, Διευθύνσεων, Φορέων, είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για να αποφασίζουν για τις στατιστικές μεθοδολογίες, πρότυπα, και διαδικασίες, για το περιεχόμενο και χρόνο των στατιστικών ανακοινώσεων. Ο ενδείκτης αυτός, μαζί με άλλους έξι ενδείκτες, σχετίζεται με την πρώτη Αρχή του Κώδικα, την Αρχή της Επαγγελματικής Ανεξαρτησίας.

Τι προκύπτει από όλα τα παραπάνω; Ότι κάθε φορά έκαναν ό,τι τους βόλευε! Γι’ αυτό και άλλοτε εφαρμοζόταν προαιρετικά ο Κώδικας Καλών Πρακτικών και άλλοτε υποχρεωτικά.

Τι προκύπτει επίσης; Ότι η Κομισιόν και οι Επίτροποί της δικαίως ανησυχούν – οπότε και σπασμωδικά παρεμβαίνουν.

Δεδομένου ότι ουδείς έχει αμφισβητήσει το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και την χρηματοδότηση της χώρας, ούτε πρόκειται κανείς να πει ότι κακώς δανειστήκαμε – αφού ο κ. Παπανδρέου φρόντισε να οδηγήσει σε εκτροχιασμό την οικονομία στους τρεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του με παροχές και αναταξινομήσεις ΔΕΚΟ και πληρωμές που έπρεπε να γίνουν το 2010, αλλά τις έκανε μέσα στο 2009, όπως αυτές των νοσοκομείων – δεν είχαν κανέναν λόγο να ανησυχούν.

Ανησυχούν, επειδή είχαν ανεχθεί τις αλχημείες του Παπανδρέου και τις είχαν επικροτήσει και επικυρώσει.

Διαφορετικά, για ποιο λόγο προσπαθούν να εμποδίσουν μια χώρα να αποκαλύψει το πολιτικό ψέμα, βάσει του οποίου εξελέγησαν δύο κυβερνήσεις – του Παπανδρέου και του Τσίπρα;

Τι λόγος τους πέφτει αν θέλουμε να δείξουμε στον λαό ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται τους ψεύτες με τα «λεφτά υπάρχουν»;

Αλλά ακόμη και στην Ελλάδα, αυτό που πολλοί δεν κατάλαβαν είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα που ξεκίνησε ως πολιτικό και κατέληξε σε ποινικό, ουδέποτε έχασε την πολιτική του διάσταση.

Διότι τόσο το 2009, όσο και το 2015 ειπώθηκαν τα ίδια ψέματα στον ίδιο λαό: Με το ίδιο ψέμα κέρδισαν τις εκλογές ο Γ. Παπανδρέου και ο Αλ. Τσίπρας, με το ίδιο ψέμα έχασαν τις εκλογές ο Κ. Καραμανλής και ο Α. Σαμαράς – αλλά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο κ. Παπανδρέου πήρε τις εκλογές του 2009 με το «λεφτά υπάρχουν».

Ο κ. Τσίπρας πήρε τις εκλογές του 2015 (και τις δύο) με το «τέρμα στη λιτότητα» (δηλαδή… λεφτά υπάρχουν!)

Και οι δύο έπρεπε μετά να εξηγήσουν τα ψέματά τους και αναζήτησαν «εξωτερικούς εχθρούς» για να φορτώσουν σ’ αυτούς τα δεινά της χώρας.

Με λίγα λόγια, Παπανδρέου και Τσίπρας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Με λίγα λόγια, η Νέα Δημοκρατία, την πρώτη φορά υπό τον Κ. Καραμανλή και τη δεύτερη υπό τον Α. Σαμαρά και στη συνέχεια υπό τον Β. Μεϊμαράκη, έπεσε θύμα του ίδιου ψέματος, της ίδιας προπαγάνδας, των ίδιων δημαγωγών.

Διότι, όπως έλεγε και ο Γκέμπελς, υπουργός Προπαγάνδας και Δημόσιας Διαφώτισης της ναζιστικής Γερμανίας, δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει ότι «ο λαός πιστεύει ευκολότερα ένα μεγάλο ψέμα από ένα μικρό ψέμα»!

Από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και την διόγκωση του ελλείμματος του 2009, χαμένη βγήκε η Νέα Δημοκρατία, καθώς στοχοποιήθηκε για όλα τα επόμενα χρόνια.

Τώρα αυτό που επιχειρείται να συμβεί πάλι, είναι τον λογαριασμό να τον πληρώσει και πάλι το «θύμα» του ψεύδους, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία.

Αλλά η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που εκφράζει την ιστορική παράταξη της Κεντροδεξιάς, ουδέποτε έχει αρνηθεί την Ιστορία του, τις ρίζες του, τις ιστορικές παρακαταθήκες του.

Κρατήθηκε όρθια και ζωντανή μέσα σε μνημονιακές καταιγίδες και προπαγανδιστικές λαίλαπες, αν και τα τελευταία χρόνια καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια προκειμένου αυτή η μεγάλη παράταξη να διαιρεθεί και να τεμαχιστεί – πότε με τη δημιουργία νέων κομμάτων (που κάθε φορά αποσπούσαν ένα κομμάτι της) και πότε με τις συνεχείς και απεγνωσμένες προπαγανδιστικές προσπάθειες και αφορμές για να την εμφανίσουν διασπασμένη και αλληλοσπαρασσόμενη.

Και βρήκαν την ευκαιρία με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Δηλαδή, εκεί που μας χρωστάγανε, γυρεύουν και το βόδι!

http://www.elzoni.gr/html/ent/623/ent.65623.asp

 
Το Success story των Χρυσών Ολυμπιονικών. Μια coaching προσέγγιση της επιτυχίας στο στίβο της ζωής. ...της Ελένης Γιαννούκου
News - Απόψεις
Κυριακή, 28 Αύγουστος 2016 16:11

Το Success story των Χρυσών Ολυμπιονικών.

Μια coaching προσέγγιση της επιτυχίας στο στίβο της ζωής.

...της Ελένης Γιαννούκου

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ 1

Τα τρία Τ της επιτυχίας του Ελύτη είναι Ταλέντο, Τύχη και Τόλμη. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πετυχημένα άτομα ή γεννιούνται με ανώτερο ταλέντο από τους άλλους ή ευνοούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τη θεά Τύχη.

Και οι δύο πεποιθήσεις δεν μπορούν παρά να είναι μύθοι. Δεν αντιλέγω στο ότι κάποιοι άνθρωποι τυχαίνει να γεννηθούν με ένα συγκεκριμένο χάρισμα. Ωστόσο, έχω δει πολλά ταλέντα να μένουν ακαλλιέργητα και αναξιοποίητα. Γι’αυτό το λόγο θεωρώ, από τη μία πλευρά το φυσικό ταλέντο ως δώρο άδωρον όταν δεν καλλιεργείται, και από την άλλη την τύχη ως ένα απροσδιόριστο παράγοντα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Αντίθετα, γνωρίζω ανθρώπους που πέτυχαν στη ζωή τους χάρη στο πείσμα και την όρεξη για σκληρή δουλειά ·που τόλμησαν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους με αφοσίωση, συνέπεια και πάθος. Και τα κατάφεραν εξαιρετικά!

Φωτεινά παράδειγματα ανθρώπων που τόλμησαν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους είναι οι χρυσοί ολυμπιονίκες, που όλοι θαυμάσαμε προ ολίγων ημερών. Τα μετάλλια που κατέκτησαν δεν οφείλονται απλά στο φυσικό ταλέντο ή την τύχη τους. Οφείλονται κατά κύριο λόγο στην τόλμη τους να θέσουν υψηλούς στόχους και να τους ακολουθήσουν με πάθος και ενθουσιασμό.

ολυμπιονικεσ 1

Οι χρυσές επιτυχίες των ολυμπιονικών φαντάζουν στους περισσότερους ως ακατόρθωτα επιτεύγματα, ώστε αβασάνιστα να συμπεραίνουν πως κάποιος είτε γεννιέται πρωταθλητής είτε είναι πολύ τυχερός στην ζωή του. Τέτοιοι άνθρωποι έχουν τη νοοτροπία να τεμπελιάζουν, να αναβάλλουν σημαντικές αποφάσεις για την ζωή και να χαρακτηρίζονται από αναβλητικότητα. Εξαιτίας μάλιστα της προσωπικής αδυναμίας τους, αρνούνται να παραδεχθούν ότι δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν μονάχα εξαιρετικές επιδόσεις από αποτελεσματικούς ανθρώπους, που τολμούν να δοκιμάσουν τα όριά τους. Τα μετάλλια, οι διακρίσεις και η επιτυχία δεν είναι μάννα εξ ουρανού αλλά το αποτέλεσμα σκληρής καθημερινής δουλειάς. Πολύωρες προπονήσεις, στερήσεις, θυσίες, σωματικός και ψυχικός πόνος.

Τα μεγάλα πράγματα απαιτούν από εμάς κόπο, προσπάθεια, κούραση. Τα αγαθά κόποις κτώνται ή αγγλιστί «no pain, no gain»! Έτσι λειτουργεί ο κόσμος. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσεις αυτή την αλήθεια, τόσο καλύτερα θα μάθεις να ζεις και να απολαμβάνεις τους καρπούς των προσπαθειών σου!

αλμα 1

Μια άλλη αλήθεια: Οι πρωταθλητές και τα πετυχημένα άτομα δεν το βάζουν κάτω, ό,τι κι αν συμβεί! Αγκαλιάζουν τις δυσκολίες, αγαπούν να θέτουν προκλήσεις στον εαυτό τους και να υπερπηδούν τα εμπόδια, γιατί είναι μαχητές. Δεν παραιτούνται γιατί έχουν πίστη στις δυνάμεις τους και στο δίκαιο του αγώνα τους.

Οι μαχητές στον στίβο της ζωής συνεχίζουν να προχωρούν, εστιάζοντας την προσοχή τους στην καθημερινή πρόοδο. Η προσήλωση σε ένα συγκεκριμένο στόχο -που εξυπηρετεί ταυτόχρονα τον σκόπο της ζωής τους – είναι ο χρυσός κανόνας που τούς διαφοροποιεί από τους κοινούς ανθρώπους.

Γι’ αυτό το λόγο δεν ωφελεί να συγκρίνεις τα ταλέντα και τις επιδόσεις σου με τους άλλους. Κανείς δεν υπερέχει σε αξία από κανέναν. Μέτρο σύγκρισης για σένα μπορεί να είναι μόνο αυτό που ήσουν χθες σε σχέση με αυτό που είσαι σήμερα!

Έχεις άραγε αναρωτηθεί πού βρίσκεσαι σήμερα και πού θέλεις να πας; Έχεις σκεφτεί ποιο τρόπο, ποια μέσα, ποιο δρόμο θα ακολουθήσεις για να υλοποιήσεις τους στόχους και τον σκοπό της ζωής σου; Όταν σκεφτείς συνειδητά και απαντήσεις με συγκεκριμένο τρόπο στα παραπάνω ερωτήματα, τότε θα έχεις κάνει ένα μεγάλο άλμα προς την αλλαγή της σκέψης και της νοοτροπίας σου. Αυτή η αλλαγή θα σε βοηθήσει να αντικαταστήσεις τις καθημερινές σου συνήθειες με εκείνες που εξυπηρετούν τους στόχους σου.

Να θυμάσαι ότι η προσωπική ανάπτυξη είναι θέμα απόφασης και προσωπικής δέσμευσης. Η ημέρα που θα αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού και των επιλογών σου με θάρρος, αγάπη και επιμονή, θα είναι η αρχή μιας συναρπαστικής διαδρομής στο στίβο της ζωής σου. Δεν έχεις παρά να τολμήσεις να κάνεις αυτό το θαυμάσιο δώρο στον εαυτό σου και στους γύρω σου!

Βιογραφικό

giannoukoufinal

Η Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, ενώ το πάθος της για το αρχαιοελληνικό πνεύμα την οδήγησε στη φιλοσοφική έρευνα. Το 2013 απέκτησε με άριστα (9,81) το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον κλάδο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη γνωσιολογία και την οντολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και σε δύο σεμινάρια Κλασικής Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το Princeton University σε συνεργασία με το ΜΙΘΕ. Εργασίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στη Φιλοσοφική Επιθεώρηση Φιλοσοφεῖν και σε επιστημονικά περιοδικά.Έχει επίσης επιμεληθεί ειδικές σειρές βιβλίων σε εκδοτικούς οίκους και έχει εργαστεί ως ασκούμενη δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, πραγματοποιώντας τοπικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Επόμενο επαγγελματικό της βήμα είναι να εξιδικευθεί στην επιστήμη της ανθρώπινης ανάπτυξης (Life Coaching), βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να φτάσουν τους στόχους που οι ίδιοι επιθυμούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο e-mail:elenigiannoukou@gmail.com

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 28 Αύγουστος 2016 16:18
 
Η ΕΣΕΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ
News - Απόψεις
Παρασκευή, 26 Αύγουστος 2016 13:56

Η ΕΣΕΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

korkidis

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση :
Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι, η διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει αντιληφθεί τις «έξυπνες» και συνδυασμένες κινήσεις που απαιτούνται για να αντιστραφεί η εκτίναξη των οφειλών προς τον Οργανισμό και να διασωθεί το ασφαλιστικό μας σύστημα. Η εγκύκλιος που εξέδωσε για την επανένταξη χιλιάδων επιχειρηματιών στην ρύθμιση των 100 δόσεων δικαιώνει απόλυτα την ΕΣΕΕ που είχε υποβάλλει έγκαιρα το σχετικό αίτημα και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους οφειλέτες, οι οποίοι προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους συνολικά σε ένα ιδιαίτερα βεβαρυμμένο κλίμα. Έχουμε την βεβαιότητα ότι την σημασία της απόφασης αυτής θα αντιληφθεί άμεσα και η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να επιδιώξει και αυτό με την σειρά του ανάλογες πρωτοβουλίες, που θα παράσχουν και στους οφειλέτες του Δημοσίου αυτήν την τόσο σημαντική «ανάσα». Μία πρώτη κίνηση καλής θέλησης είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων που άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 και κάνουν πιο εύκολη την απένταξη καθώς και η επαναφορά της ισχύος της ρύθμισης των 100 δόσεων υπό λογικές προυποθέσεις και ρεαλιστικούς όρους τουλάχιστον μέχρι 31/12/2017. Η ΕΣΕΕ επιμένει στο δικαίωμα της 2ης ευκαιρίας πριν το "λουκέτο", διαφορετικά δεν πρόκειται ποτέ κανείς να εισπράξει τίποτα. Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε στους αρμόδιους του ΥΠΟΙΚ «κάντε το όπως ο ΟΑΕΕ».

 

 
 
Η αλήθεια για τις ροές των μεταναστών ....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Πέμπτη, 25 Αύγουστος 2016 09:47

Η αλήθεια για τις ροές των μεταναστών

....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 

Δεν πρέπει να υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι το μεταναστευτικό εξελίσσεται και πάλι σε μια βόμβα – τόσο πληθυσμιακή, όσο και υγειονομική.

Η Τουρκία, βγαίνοντας από μια τραυματική εμπειρία λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος και των όσων επακολούθησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν, ενώ παράλληλα δέχεται και αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα, συνεχίζει να πιέζει τους - απρόθυμους πλέον – Ευρωπαίους για άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία και απελευθέρωση της βίζας.

Η απειλή είναι σαφής: Αν οι Ευρωπαίοι δεν τηρήσουν τη συμφωνία – ένα γονατογράφημα της ανάγκης για την ακρίβεια – τότε αυτή δεν θα τηρηθεί και από την πλευρά της Τουρκίας.

Η αλήθεια είναι πως η συμφωνία δεν τηρείται εδώ και καιρό. Και στην κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία – πέρα από τις απειλές – δεν γνωρίζουμε αν είναι καν σε θέση να την τηρήσει.

Την ίδια ώρα, για την Ελλάδα η συμφωνία εξακολουθεί να τηρείται: Τα σύνορα παραμένουν κλειστά (για να μην ξεχνιόμαστε) και, ως βασική συνέπειά της, στα νησιά οι εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες ξεπερνούν κατά πολύ την χωρητικότητά τους (όπως προκύπτει και από τις επίσημες ανακοινώσεις του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου).

Παράλληλα, έχει αυξηθεί (πολύ πάνω από τα συμφωνηθέντα των 50.000 ατόμων) και ο συνολικός πληθυσμός μεταναστών και προσφύγων που βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα.

Άρα, για την Ελλάδα, η συμφωνία τηρείται μόνο ως προς τα κλειστά σύνορα και τον εγκλωβισμό στα νησιά.

Επομένως, δεν ισχύουν όσα ανακοινώθηκαν στις 12 Αυγούστου μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μουζάλα.

Ο τελευταίος, στις δηλώσεις του, είχε πει πως «σε αντίθεση με αυτά που γράφονται συνέχεια, επιβεβαιώνουμε ότι οι ροές δεν έχουν αυξηθεί έτσι ώστε να θεωρήσει κανείς ότι από την πλευρά της Τουρκίας έχει καταπατηθεί η συμφωνία. Έχουμε ένα μέσο όρο 80 με 100 άτομα την ημέρα. Από την αρχή της συμφωνίας ο μέσος όρος ήταν αυτός περίπου. Εχθές είχαμε μόνο 165. Άρα για να μιλάει κάποιος για αύξηση των ροών και κατάπτωση της συμφωνίας, είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται».

Η αλήθεια είναι πως και οι ροές έχουν αυξηθεί και δεν είχαμε από την αρχή της συμφωνίας μόνιμες καθημερινές ροές της τάξης των 100 ατόμων κατά μέσο όρο. Αντίθετα υπήρχαν πολλές μέρες που οι ροές ήσαν μηδενικές.

Άλλωστε, η διάψευση έρχεται από τα επίσημα στοιχεία:

Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία

-Στις 22 Αυγούστου 2016 ανακοινώθηκαν 68 αφίξεις στο 24ωρο και ο αριθμός μεταναστών στα νησιά είχε φθάσει τα 11. 343 άτομα (Γενικό σύνολο στην επικράτεια 58.453 άτομα). Η χωρητικότητα, όμως, των νησιών είναι συγκεκριμένη (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, βέβαια) και αυτή δεν ξεπερνά τα 7.450 άτομα.

-Στις 21 Αυγούστου, είχαμε 111 αφίξεις στο εικοσιτετράωρο και ο αριθμός των μεταναστών στα νησιά είχε φθάσει τα 11.280 άτομα, ενώ η χωρητικότητά τους φυσικά παραμένει στα 7.450. Άλλα 37 άτομα διασώθηκαν στην ίδια μέρα στη Μυτιλήνη. Την ίδια ώρα ο συνολικός πληθυσμός στη χώρα είχε φθάσει τα 58.380 άτομα. Δηλαδή πάνω από τα συμφωνημένα.

-Στις 19 Αυγούστου, ανακοινώθηκε πως το τελευταίο 24ωρο είχαμε 261 νέες αφίξεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο (δηλαδή 11.088 οι εγκλωβισμένοι στα νησιά και 58.123 το γενικό σύνολο).

-Στις 18 Αυγούστου 206 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο στο 24ωρο. Το αντίστοιχο διάστημα στη Χίο και στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές. Την ίδια μέρα, 28 άτομα αποβιβάστηκαν στην περιοχή Αμμοπή της Καρπάθου. Οι μετανάστες προέρχονται από τη Συρία και στις καταθέσεις που έδωσαν στους λιμενικούς υπογράμμισαν, ότι μεταφέρθηκαν από τα παράλια της Τουρκίας στην Κάρπαθο, με ιστιοφόρο σκάφος το οποίο τους εγκατέλειψε στη συγκεκριμένη παραλία.

-Στις 17 Αυγούστου 70 άτομα διασώζονται στην Κω. Και οι 70 προέρχονται από το Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Πακιστάν. Επίσης, στο 24ωρο φθάνουν 44 άτομα στη Λέσβο. Το σύνολο των νέων αφίξεων φθάνει τα 147 άτομα.

-Στις 16 Αυγούστου ανακοινώνεται ότι την περίοδο από 08/08/2016 έως 16/08/2016, πραγματοποιήθηκε η διάσωση 266 προσφύγων – μεταναστών σε 8 περιστατικά έρευνας – διάσωσης στη θάλασσα.

-Στις 14 Αυγούστου άρχισε και η αποβίβαση μεταναστών και προσφύγων στην Κύπρο, με δύο ταχύπλοα να φθάνουν από την Μερσίνα της Τουρκίας. Την ίδια μέρα και παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες έφθασαν 14 άτομα στη Λέσβο. Ο συνολικός αριθμός των νέων αφίξεων στο 24ωρο είναι 57. Όπως ανακοινώθηκε, στο 48ωρο, έφθασαν επιπλέον 185 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Οι εγκλωβισμένοι στα νησιά φθάνουν τις 8.093 - αριθμό ρεκόρ από τις 20 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Και αυτό, όπως ανακοινώνεται, παρά τις συνεχείς και καθημερινές σχεδόν μετακινήσεις στην Αθήνα όσων προσφύγων κρίνονται από την πρωτοβάθμια επιτροπή ασύλου ότι μπορεί να τους δοθεί άσυλο.

-Στις 13 Αυγούστου, είχαμε 145 νέες αφίξεις στα νησιά στο 24ωρο και το απόγευμα είχαμε άλλες 12 διασώσεις στην Κω.

-Στις 12 Αυγούστου ανακοινώθηκε πως κατά το τελευταίο επταήμερο είχαν περάσει στα νησιά 645 άτομα - ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που έφτασε στα νησιά ανά εβδομάδα, από την εκδήλωση του πραξικοπήματος την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα αρμοδίως, οι 60 πέρασαν στη Σάμο, όπου οι ροές όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μηδενικές. Σημειώστε ότι στις 12 Αυγούστου οι εγκλωβισμένοι στα νησιά ήσαν 7.905 πρόσφυγες, δηλαδή λίγο πάνω από την χωρητικότητα των 7.450 ατόμων. Μέχρι τις 21 Αυγούστου, δηλαδή σε λιγότερες από δέκα μέρες, οι 7.905 της 12ηςΑυγούστου έγιναν 11.280! Επίσης, στις 12 Αυγούστου είχαμε 147 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 11 Αυγούστου σημειώθηκαν 169 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 10 Αυγούστου είχαμε 90 νέες αφίξεις στο 24ωρο, οπότε και ξεπεράστηκε το φράγμα των 10.000 ατόμων στα νησιά (10.042).

-Στις 9 Αυγούστου είχαμε 76 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 8 Αυγούστου είχαμε 126 νέες αφίξεις στο 24ωρο, με τον πληθυσμό στα νησιά στα 9.919 άτομα.

-Στις 5 Αυγούστου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο ήταν 82.

-Στις 4 Αυγούστου έφθασαν 70 άτομα και οι εγκλωβισμένοι ήσαν ακόμη 7.458. Ήδη, στο 24ωρο είχαν φθάσει άλλα 54 άτομα.

-Στις 3 Αυγούστου είχαμε 119 νέες αφίξεις στο 24ωρο (οι εγκλωβισμένοι στα νησιά στα 7.397 άτομα).

-Στις 2 Αυγούστου αποβιβάσθηκαν στη Χίο 55 άτομα και πάνω από 60 στη Λέσβο, ενώ οι νέες αφίξεις στα νησιά στο 24ωρο ήταν 109 άτομα. Επιπλέον, στο 24ωρο, σε δύο επιχειρήσεις, είχαν διασωθεί 90 άτομα. Από τις αστυνομικές αρχές γίνεται γνωστό ότι «μετά από εγκλωβισμό μηνών στα νησιά χωρίς στην πραγματικότητα προοπτική αναχώρησης τους έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη παραβατικότητα. Είτε εμπλεκόμενοι σε κυκλώματα διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων είτε επιδιδόμενοι σε κλοπές, διαρρήξεις ακόμα και σε ληστείες».

-Την 1η Αυγούστου δεν είχαν σημειωθεί νέες αφίξεις στο 24ωρο, αλλά το απόγευμα διασώθηκαν 34 άτομα στη Λέσβο.

-Στις 29 Ιουλίου είχαν σημειωθεί 118 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 28 Ιουλίου οι νέες αφίξεις στο 24ωρο έφθασαν τις 108 και την ημέρα εκείνη έφθασαν στη Λέσβο άλλα 104 άτομα.

-Στις 27 Ιουλίου είχαν σημειωθεί 85 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 26 Ιουλίου οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 129 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά έφθανε σε 9.076. Την ίδια μέρα έφθασαν άλλα 40 άτομα.

-Στις 25 Ιουλίου ανακοινώθηκαν 96 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια μέρα, άλλες δυο βάρκες με 70 συνολικά μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν στη βορειοανατολική Λέσβο. Όπως ανακοινώνεται, το γεγονός αυξάνει σε 600 περίπου τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στο νησί από την 15η Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά είναι ακόμη 6.896 άτομα.

-Στις 24 Ιουλίου, άλλεςδυο βάρκες με συνολικά 52 μετανάστες και πρόσφυγες φθάνουν στη Λέσβο. Οι αφίξεις αυτής της μέρας αυξάνουν σε 276 τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που πέρασαν στη Λέσβο σε 48 ώρες, ενώ είναι πλέον περισσότεροι από 500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στη Μυτιλήνη από την Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αριθμός που, όπως σημείωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρείται πολύ μεγάλος για τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Ο αριθμός των ροών προς τη Λέσβο ξεπερνά πλέον κατά πολύ τον αριθμό των ροών σε όλο το βόρειο Αιγαίο από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι τη μέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα στοιχεία αυτά μαζί με πληροφορίες από τις απέναντι τουρκικές ακτές αποδεικνύουν ότι η τουρκική Ακτοφυλακή δεν πραγματοποιεί ελέγχους, γεγονός που οφείλεται στην επικράτηση μιας διαλυτικής κατάστασης λόγω σύλληψης πολλών στρατιωτικών και στελεχών διωκτικών αρχών στην περιοχή βόρεια της Σμύρνης, και στη μετακίνηση όσων δυνάμεων υπολείπονται στην περιοχή της Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτική Τουρκία. Εκεί συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή προκειμένου να συλληφθούν καταδρομείς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ του πραξικοπήματος διανυκτέρευε σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Επαναλαμβάνουμε χθεσινή εκτίμηση στελεχών των ελληνικών διωκτικών αρχών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που απέδιδαν το γεγονός στο ότι απέναντι από τα νησιά αυτά λειτουργούν αυτή την εποχή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που αποτρέπουν τη δράση των μεταφορέων. Αυτό δεν συμβαίνει απέναντι από τη Λέσβο, και σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις τουρκικές διωκτικές αρχές δημιουργήθηκε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα κυκλώματα των μεταφορέων ώστε να επιχειρούν χωρίς προβλήματα.

-Στις 22 Ιουλίου ανακοινώνονται 20 νέες αφίξεις στο 24ωρο και συνολικό αριθμό εγκλωβισμένων στα νησιά 8.663.

-Στις 21 Ιουλίου έχουμε 53 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 20 Ιουλίου οι νέες αφίξεις στα νησιά ήταν μόλις έξι το τελευταίο 24ωρο και ο αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στο ανατολικό Αιγαίο έφθανε τους 8.703.

-Στις 19 Ιουλίου ανακοινώθηκαν 63 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 18 Ιουλίου 76 άτομα εισήλθαν στη χώρα διαμέσου θαλάσσης το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που παραμένουν στο ανατολικό Αιγαίο σε 8.657.

-Στις 17 Ιουλίου γίνεται γνωστό ότι βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν τις τελευταίες μέρες στη Χίο και στη Λέσβο δημιουργώντας έντονο κλίμα ανησυχίας στις τοπικές αρχές. Τις τελευταίες πέντε μέρες, στη Λέσβο έφτασαν 270 άτομα, στη Χίο 84 και στη Σάμο μόλις τρεις.

Πριν από το πραξικόπημα στην Τουρκία

-Στις 14 Ιουλίου, παραμονή του πραξικοπήματος, ανακοινώνεται ότι οι αφίξεις στα νησιά το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 109 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στους χώρους φιλοξενίας στο Αιγαίο υπολογίζεται σε 8.477.

-Στις 13 Ιουλίου έχουμε 44 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.475 εγκλωβισμένους στα νησιά.

-Στις 12 Ιουλίου ανακοινώνονται 114 νέες αφίξεις σε τέσσερα 24ωρα.

-Στις 11 Ιουλίου έχουμε 70 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 8 Ιουλίου ανακοινώνονται μόνο 4 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 7 Ιουλίου ανακοινώνεται ότι δεν υπήρξε ούτε μία νέα άφιξη στο 24ωρο.

-Στις 6 Ιουλίου έχουμε 94 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 5 Ιουλίου έχουμε 36 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.595 εγκλωβισμένους στα νησιά.

-Στις 4 Ιουλίου οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 42, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 8.612.

-Την 1η Ιουλίου, έχουμε 63 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

Η κατάσταση λίγο πριν από την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

-Στις 10 Μαρτίου, η Frontex ανακοινώνει πως σχεδόν μισό εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν βόρεια διαμέσου των Βαλκανίων. Στην Ελλάδα οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 41.973 και οι νέες αφίξεις στο 24ωρο σε 2.373, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στα νησιά σε 9.428.

-Στις 11 Μαρτίου ανακοινώνονται 821 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 12 Μαρτίου ανακοινώνονται 295 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 16 Μαρτίου, οι νέες αφίξεις που ανακοινώνονται είναι 111 στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 17 Μαρτίου, οι νέες αφίξεις που ανακοινώνονται είναι 239 στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 18 Μαρτίου 2016, ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα ήταν 46.207. Στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν 7.271 άτομα, από τους οποίους οι 670 ήσαν νέες αφίξεις. Στην Ειδομένη, εντός του camp, βρίσκονταν 10.500 άτομα και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.250.

-Στις 19 Μαρτίου ο συνολικός αριθμός έφθανε τα 47.536 άτομα και στα νησιά 8.236, εκ των οποίων οι 1.498 είναι νέες αφίξεις.

Μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας

-Στις 20 Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της Συμφωνίας ο συνολικός αριθμός ήταν 48.141 άτομα, ενώ στο 24ωρο είχαν σημειωθεί 875 νέες αφίξεις.

-Στις 21 Μαρτίου, έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 50.000 προσφύγων με τις νέες αφίξεις να εμφανίζονται αυξημένες, μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό. Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήσαν 1.662. Στη Λέσβο την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και μέχρι τις 9 το πρωί της 21ης Μαρτίου, πέρασαν 754 άτομα, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Χίο και τη Σάμο ήσαν 784 και 21.

-Στις 23 Μαρτίου αρχίζει η μείωση των ροών, με τις αφίξεις στο 24ωρο στις 260.

-Στις 24 Μαρτίου, σε 48.795 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ενώ στα νησιά παραμένουν 3.924 άτομα και δεν υπήρξε καμία νέα άφιξη το τελευταίο 24ωρο.

-Στις 25 Μαρτίου ανακοινώνονται 161 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 26 Μαρτίου ανακοινώνονται 163 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 28 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 232 νέες αφίξεις στο 24ωρο και ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά είναι 4.289.

-Στις 29 Μαρτίου ανακοινώνονται 192 νέες αφίξεις στο 24ωρο. Αλλά την ίδια μέρα στη Λέσβο αποβιβάζονται πάνω από 300 άτομα.

-Στις 30 Μαρτίου οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 766 και στα νησιά βρίσκονταν συνολικά 5.023 άτομα.

-Στις 31 Μαρτίου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο υπολογίζονται σε 377 και ο αριθμός στα νησιά σε 5.337.

Τον Απρίλιο αρχίζει η μείωση των ροών

-Την 1η Απριλίου ανακοινώνονται 401 νέες αφίξεις στο 24ωρο, ενώ την ίδια μέρα αποβιβάζονται άλλα 200 άτομα.

-Στις 2 Απριλίου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογκάν μεταδίδει ότι η τουρκική ακτοφυλακή ανέκοψε 200 πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονταν προς τις ελληνικές ακτές.

-Στις 4 Απριλίου στα νησιά παραμένουν 6.232 άτομα, εκ των οποίων οι 339 είναι νέες αφίξεις.

-Στις 5 Απριλίου, οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 225. Συνολικά, στα νησιά βρίσκονται 5.984 άτομα.

-Στις 6 Απριλίου οι νέες αφίξεις ήταν μόλις 68, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων παρέμεναν στα νησιά ανερχόταν σε 6.384.

-Στις 8 Απριλίου στα νησιά βρίσκονταν 6.499 άτομα, εκ των οποίων οι 149 νέες αφίξεις.

-Στις 11 Απριλίου ανακοινώνονται μόλις 18 νέες αφίξεις στο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός στη χώρα έχει φθάσει τους 53.117 και στα νησιά 6.976.

-Στις 12 Απριλίου μόλις 80 ήσαν οι νέες αφίξεις και στα νησιά παρέμεναν 7.055 άτομα.

-Στις 13 Απριλίου στα νησιά βρίσκονται 7.150 άτομα, εκ των οποίων οι 101 εισήλθαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

-Στις 14 Απριλίου ανακοινώνεται πως μόλις 30 μετανάστες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

-Στις 15 Απριλίου, παραμονή επίσκεψης του Πάπα, οι νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο ήταν 107 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά 7.216.

 - Στις 18 Απριλίου οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 66 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 7.353.

-Στις 19 Απριλίου στα νησιά παραμένουν 7.515 άτομα, από τους οποίους οι 150 είχαν φθάσει το τελευταίο 24ωρο.

-Στις 20 Απριλίου έχουμε 176 νέες αφίξεις.

-Στις 23 Απριλίου, στα νησιά παραμένουν 7.899 άτομα, από τους οποίους μόνο 20 είχαν φτάσει το τελευταίο 24ωρο.

-Στις 27 Απριλίου, οι νέες αφίξεις ήταν 62 το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 7.969.

-Στις 28 Απριλίου, οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 60 και το σύνολο των προσφύγων που παραμένουν στα νησιά σε 7.773.

-Στις 29 Απριλίου έχουμε μόνο 38 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

Τον Μάιο

-Στις 2 Μαΐου ανακοινώνονται 64 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.150 άτομα στα νησιά.

-Στις 3 Μαΐου ανακοινώνονται 61 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 4 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 55 νέες αφίξεις, από τος οποίες οι 53 στη Λέσβο, μετά από πέντε συνεχείς μέρες που δεν υπήρχαν αποβιβάσεις στο νησί.

-Στις 5 Μαΐου ανακοινώνονται 87 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 9 Μαΐου ανακοινώνονται 74 νέες αφίξεις.

-Στις 10 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 7 νέες αφίξεις.

-Στις 11 Μαΐου ανακοινώνονται 63 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.400 εγκλωβισμένοι στα νησιά.

-Στις 13 Μαΐου ανακοινώνονται 118 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.615 εγκλωβισμένοι στα νησιά.

-Στις 16 Μαΐου ανακοινώνονται 49 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 17 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 20 νέες αφίξεις. Συγκρίνοντας κανείς την πρώτη με τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου στα στοιχεία που δίνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, θα διαπιστώσει για την Ελλάδα μείωση των αφίξεων κατά 72% και για την Ιταλία 50%.

-Στις 18 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 30 αφίξεις.

-Στις 19 Μαΐου ανακοινώνονται 100 νέες αφίξεις. Ο συνολικός πληθυσμός στην επικράτεια φθάνει τους 54.565.

-Στις 20 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις δύο νέες αφίξεις.

-Στις 23 Μαΐου ανακοινώνονται 50 νέες αφίξεις.

-Στις 24 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 29 νέες αφίξεις και στα νησιά παραμένουν 8.521 άτομα.

-Στις 25 Μαΐου ανακοινώνεται ότι στο 24ωρο δεν σημειώθηκε καμιά νέα άφιξη.

-Στις 27 Μαΐου ανακοινώνονται 105 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 30 Μαΐου ανακοινώνονται 97 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 31 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 15 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

Ιούνιος ο μήνας με τις περισσότερες μηδενικές αφίξεις

-Την 1η Ιουνίου έχουμε μόνο 14 νέες αφίξεις στο 24ωρο. Στα νησιά ο πληθυσμός μεταναστών βρίσκεται στα 8.456 άτομα και ο συνολικός πληθυσμός στην επικράτεια στα 52.621.

-Στις 2 Ιουνίου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο είναι μόλις 7.

-Στις 3 Ιουνίου ο  Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοινώνει ότι μόλις 1.465 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά παράλια δια θαλάσσης τον Μάιο, πολύ λιγότεροι από τις ημερήσιες αφίξεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν στην Ελλάδα 67.417 αφίξεις δια θαλάσσης. Ο αριθμός αυτός έπεσε στις 57.066 τον Φεβρουάριο, στις 26.971 τον Μάρτιο και στις 3.650 τον Απρίλιο. Την ίδια μέρα ανακοινώνονται αυξημένες αφίξεις (152) στο 24ωρο.

-Στις 6 Ιουνίου ανακοινώνεται πως δεν υπήρξε καμιά νέα άφιξη στο 24ωρο, ενώ στη διάρκεια αυτής της μέρας φθάνουν 17 άτομα, μετά από ένα τριήμερο μηδενικών αφίξεων.

-Στις 7 Ιουνίου οι νέες αφίξεις στο 24ωρο που ανακοινώνονται είναι μόλις 18.

-Στις 9 Ιουνίου οι νέες αφίξεις στο 24ωρο είναι 8.

-Στις 10 Ιουνίου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο είναι μόλις δύο

-Στις 13 Ιουνίου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο είναι 67.

-Στις 14 Ιουνίου ανακοινώνονται 56 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 15 Ιουνίου ανακοινώνονται μηδενικές αφίξεις στο 24ωρο

-Στις 16 Ιουνίου διασώζονται 100 άτομα στη βορειοδυτική Λέσβο. Την προηγουμένη οι αφίξεις ήσαν μηδενικές.

  -Στις 17 Ιουνίου, παραμονή της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, μετά από ένα 48ωρο μηδενικών αφίξεων, ανακοινώνονται 147 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 21 Ιουνίου ανακοινώνονται 44 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο. Στο τελευταίο τριήμερο φθάνουν συνολικά 121 άτομα.

-Στις 22 Ιουνίου ανακοινώνεται μόλις μια νέα άφιξη στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 23 Ιουνίου ανακοινώνονται 78 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 24 Ιουνίου ανακοινώνονται 70 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 27 Ιουνίου ανακοινώνονται 132 νέες αφίξεις στο 24ωρο, ενώ κατά το προηγηθέν 48ωρο οι νέες αφίξεις ήσαν μόνο 27.

-Στις 28 Ιουνίου ανακοινώνονται 42 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 29 Ιουνίου ανακοινώνονται μηδενικές αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 30 Ιουνίου ανακοινώνονται 36 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.

Συνοψίζοντας με αριθμούς:

Όσον αφορά στον συνολικό πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων: Στις 20 Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, στην επικράτεια ζούσαν 48.141 άτομα. Στις 22 Αυγούστου, ο συνολικός αριθμός είχε φθάσει στους 58.453. Άρα μετά τη συμφωνία ο συνολικός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 10.000 (χωρίς βέβαια να μπορούμε να υπολογίσουμε πόσοι θα ήσαν με την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ).

Όσον αφορά στους εγκλωβισμένους στα νησιά, στις 20 Μαρτίου ζούσαν 7.316 άτομα, ενώ στις 22 Αυγούστου οι εγκλωβισμένοι είχαν φθάσει τους 11. 343, πολύ πάνω από την χωρητικότητα των 7.450 ατόμων.

Και, οπωσδήποτε, οι καθημερινές ροές σε σχέση με τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί σημαντικά.

http://www.elzoni.gr/html/ent/564/ent.65564.asp

 


Σελίδα 9 από 199
"Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!
  "Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!    Παντρεύοντας την ...

Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston; Το 2005, ο Brad Pitt και η Jennifer Aniston αποφάσισαν να χωρίσουν, έπειτα από πέντε χρόνια έγγαμου βίου.  ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση