ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Σταύρος Καλαφάτης: "Ηθική υποχρέωση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η στήριξη πληγέντων από την κακοκαιρία καταναλωτών φυσικού αερίου."
News - Απόψεις
Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2017 10:21

Σταύρος Καλαφάτης: "Ηθική υποχρέωση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η στήριξη πληγέντων από την κακοκαιρία καταναλωτών φυσικού αερίου."

kalafatis

Να παρέμβει στην ΔΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου το Δημόσιο παραμένει βασικός μέτοχος με το 51%, προς την κατεύθυνση της ειδικής τιμολογιακής έκπτωσης σε καταναλωτές φυσικού αερίου που υπέστησαν ζημία στις εγκαταστάσεις από την πρόσφατη κακοκαιρία, καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επισημαίνει, πως κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, λόγω του παγετού επλήγησαν καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς εγκαταστάσεις τοποθετημένες εκτός σπιτιών υπέστησαν σοβαρές ζημίες, που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε να ενταχθεί η αποκατάστασή τους στον οικογενειακό προϋλογισμό.

 

Ενώ η ΕΥΑΘ για αντίστοιχες περιπτώσεις προέβη σε αντικατάσταση υδρομέτρων και εκπτώσεις στους λογαριασμούς, η ΔΕΠΑ Θεσσαλονικης παραπέμπει σε εκπτώσεις που ήδη ισχύουν για όλους τους καταναλωτές χωρίς ειδική μέριμνα για περιπτώσεις ζημιών λόγω της κακοκαιρίας.

 

«Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις δια στόματος υπουργού Επικρατείας για σχετικές ενέργειες, καμία θετική εξέλιξη δεν έχει καταγραφεί», δήλωσε σχετικά ο κ. Καλαφάτης. «Οι πληγέντες από την κακοκαιρία καταναλωτές όμως, δικαιούνται να αναμένουν κυβερνητική παρέμβαση προς τη ΔΕΠΑ Θεσσαλονικης. Η εταιρεία έχει ηθική υποχρέωση να στηρίξει τους πελάτες της, καθώς φέρει μέρος της ευθύνης για εγκαταστάσεις εκτεθειμένες στον παγετό, αφού η ιδια διενεργεί τον έλεγχο και εγκρίνει την τοποθέτηση πριν τη σύνδεση στο δίκτυο.»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

3449/14/02/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη ειδικής τιμολογιακής έκπτωσης στους καταναλωτές φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου»

 

Κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ως επί το πλείστον, επλήγησαν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς λόγω του παγετού, οι εγκαταστάσεις που στην πλειοψηφία τους έχουν τοποθετηθεί εκτός σπιτιών, με ευθύνη και της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η οποία διενεργεί τον έλεγχο πριν τη σύνδεση στο δίκτυο, υπέστησαν πολλές ζημιές.

 

Για παρόμοιο λόγο, η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αποφάσισε και τη δωρεάν αντικατάσταση των υδρομέτρων και την έκπτωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

 

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης απάντησε στις ενέργειες των δήμων πως το θέμα των τιμολογίων είναι θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και παραπέμπει σε έκπτωση ύψους 12%, την οποία όμως, ούτως ή άλλως, προσφέρει σε όλους τους καταναλωτές, καθώς πρόκειται για ήδη προγραμματισμένη τιμολογιακή πολιτική και δε σχετίζεται με τις ειδικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.

 

Δεδομένου ότι, τις ημέρες εκείνες οι καταναλωτές φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά που δε μπορούσαν να προβλέψουν και να εντάξουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

 

Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Βερναρδάκης ενημερώθηκε για το θέμα από τους αρμόδιους του δήμου Θεσσαλονίκης κι υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

 1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού των καταναλωτών φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης, που λόγω των εξαιρετικά δυσμενών και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών επιβαρύνθηκε δυσβάσταχτα, δεδομένου ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και υφίσταται δυνατότητα παρέμβασής σας;

 

Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης

 
Γιώργος Αμυράς - «Η Κυκλική Οικονομία αποτελεί μονόδρομο»
News - Απόψεις
Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017 12:19

Γιώργος Αμυράς

Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι

Αθήνα, 08.02.2017

AMYRAS

 

«Η Κυκλική Οικονομία αποτελεί μονόδρομο»

Ό,τι προηγουµένως θεωρούνταν «απόβλητο», µπορεί τώρα να µετατραπεί σε πρώτη ύλη. Αυτή είναι η ουσία της Κυκλικής Οικονομίας που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και χρησιμοποιεί κάθε χρόνο σχεδόν 15 τόνους υλικών ανά άτοµο.

Κάθε πολίτης της ΕΕ παράγει ετησίως, πάνω από 4,5 τόνους αποβλήτων κατά µέσο όρο, εκ των οποίων πάνω από τα µισά καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. Τα προϊόντα σε μία κυκλική οικονομία σχεδιάζονται με στόχο την ένταξή τους σε κύκλους υλικών, ώστε η προστιθέμενη αξία να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο με σχεδόν μηδενικά υπολειμματικά απόβλητα.

Η µετάβαση σε µια κυκλική οικονοµία προϋποθέτει αλλαγή της εστίασης στην επαναχρησιµοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάµενων υλικών και προϊόντων. Αυτή η μετάβαση σε νέα οπτική απαιτεί τη συµµετοχή και δέσµευση πολλών διαφορετικών οµάδων ανθρώπων.

Η Ευρώπη έχει ήδη προετοιµάσει το έδαφος για αυτή τη µετάβαση συντονίζοντας δράσεις σε πολλούς τοµείς πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη και η απασχόληση µέσω της καλύτερης χρήσης των πόρων.

Κατόπιν τούτων, ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς ρωτά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ποιες είναι οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας και εάν έχει προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις συνεργασίας ώστε να υπάρξει σταδιακή ενσωμάτωση της Ελλάδας με την πρωτοβουλία της Ευρώπης για την Κυκλική Οικονομία.

Επίσης, ζητά να μάθει εάν έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάποιο επιχειρησιακό πλάνο για τη θέσπιση κινήτρων και την καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας και τέλος, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τη δημιουργία σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: Ποιες οι δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας;

 

Η έννοια της κυκλικής οικονομίας έρχεται να ανταποκριθεί στην φιλοδοξία για αειφόρο ανάπτυξη στο πλαίσιο της αυξανόμενης πίεσης από την παραγωγή και κατανάλωση των πόρων και του περιβάλλοντος του πλανήτη.

Σύμφωνα με το γραμμικό μοντέλο οικονομίας που ισχύει σήμερα, κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του. Υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών, την κατασκευή υποδομών καθώς και την παροχή ενέργειας, όταν καταναλωθούν ή δεν είναι πλέον απαραίτητα τότε απορρίπτονται.

Κάθε χρόνο στην ΕΕ, χρησιµοποιούνται σχεδόν 15 τόνοι υλικών ανά άτοµο, ενώ κάθε πολίτης της ΕΕ παράγει, κατά µέσο όρο, πάνω από 4,5 τόνους αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων πάνω από το µισό καταλήγει σε ΧΥΤΑ.

Η γραµµική οικονοµία, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην εξόρυξη πόρων, δεν αποτελεί πλέον βιώσιµη επιλογή.

Η µετάβαση σε µια κυκλική οικονοµία προϋποθέτει αλλαγή της εστίασης στην επαναχρησιµοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάµενων υλικών και προϊόντων. Ό,τι προηγουµένως θεωρούνταν «απόβλητο», µπορεί να µετατραπεί σε πρώτη ύλη. Τα προϊόντα σχεδιάζονται με στόχο την ένταξή τους σε κύκλους υλικών, ώστε η προστιθέμενη αξία να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο με σχεδόν μηδενικά υπολειμματικά απόβλητα.

 Αυτή η μετάβαση σε νέα οπτική απαιτεί τη συµµετοχή και δέσµευση πολλών διαφορετικών οµάδων ανθρώπων. Ο ρόλος των υπευθύνων χάραξης πολιτικής είναι να παρέχουν τις βασικές προϋποθέσεις, την προσβλεψιµότητα και την αυτοπεποίθηση στις επιχειρήσεις, να ενισχύουν το ρόλο των καταναλωτών και να ορίζουν, πώς οι πολίτες µπορούν να εξασφαλίσουν τα οφέλη των αλλαγών που πραγµατοποιούνται. Ο επιχειρηµατικός κόσµος είναι σε θέση να επανασχεδιάσει ολόκληρες αλυσίδες προσφοράς, µε σκοπό την αποδοτικότητα των πόρων και την κυκλικότητα. Μια τέτοια συστηµική µετάβαση υποστηρίζεται από τις εξελίξεις στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, αλλά και από την κοινωνική αλλαγή. Έτσι, η κυκλική οικονοµία µπορεί να δηµιουργήσει νέες αγορές που θα ανταποκρίνονται στην αποµάκρυνση της κατανάλωσης από το παραδοσιακό ιδιοκτησιακό καθεστώς, και την προσέγγισή της στη χρήση, την επαναχρησιµοποίηση και τον διαµοιρασµό προϊόντων, συµβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση και τη βελτίωση της απασχόλησης.

Η Ευρώπη έχει ήδη προετοιµάσει το έδαφος για αυτή τη µετάβαση: µια Ευρώπη αποδοτική από πλευράς πόρων είναι µία από τις βασικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής Ευρώπη 2020, η οποία συντονίζει δράσεις σε πολλούς τοµείς πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη και η απασχόληση µέσω της καλύτερης χρήσης των πόρων.

Η ενσωμάτωση της πρωτοβουλίας της Ευρώπης για την Κυκλική Οικονομία και στην Ελλάδα με στόχο την επανεκκίνηση των επενδύσεων στην ελληνική βιομηχανία, η παροχή πληροφόρησης, η θέσπιση κινήτρων και καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων, η μετατροπή της διαχείρισης, ανακύκλωσης, αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμάτων καθώς και η ανάγκη νομοθετικής και κανονιστικής μεταρρύθμισης αποτελούν μονόδρομο για τις πολιτικές δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάσθε:

 1. Ποιες οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας;

 2. Έχετε προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις συνεργασίας κι αν ναι σε ποιες, ώστε να υπάρξει σταδιακή ενσωμάτωση της Ελλάδας με την πρωτοβουλία της Ευρώπης για την Κυκλική Οικονομία;

 3. Έχει εκπονηθεί από τον φορέα σας κάποιο επιχειρησιακό πλάνο για τη θέσπιση κινήτρων και την καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας;

 4. Ποιες οι ενέργειές σας για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ-ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
News - Απόψεις
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 11:55

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ-ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

kalafatis

«Με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε καθεστώς συνεχούς υπολειτουργίας, λόγω “αποψίλωσης” του έμψυχου δυναμικού της και παλαιότητας των οχημάτων της, το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας για τους πολίτες, εξελίσσεται σε πολυτέλεια.»

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή την τρίτη –σε λίγους μήνες- σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό εσωτερικών, ο οποίος σε προηγούμενη απάντησή του, είχε δεσμευθεί αόριστα για ενίσχυση του προσωπικού της ΓΑΔΘ, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς.

«Η …ενίσχυση που εννοούσε ο υπουργός ήταν 30 αστυνομικοί μέσω των συμπληρωματικών μεταθέσεων του 2016» επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης. «Οι κενές θέσεις παραμένουν εκατοντάδες και η σταδιακή αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεων, μεταθέσεων σε άλλους νομούς και αποσπάσεων για τη φύλαξη των προσφύγων, επιδεινώνει το πρόβλημα. Τα δε 32 υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, έχουν ελάχιστα, πεπαλαιωμένα ή συντηρημένα πλημμελώς περιπολικά. Την ίδια ώρα, η ύπαρξη δώδεκα κέντρων φιλοξενίας προσφύγων απαιτεί αυξημένη επιχειρησιακή δυνατότητα. Το αρμόδιο υπουργείο, οφείλει να αντιληφθεί το λάθος σ` αυτή την εξίσωση, το συντομότερο δυνατόν.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

3160/6.2.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών

 

ΘΕΜΑ: ‘’Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε καθεστώς συνεχόμενης υπολειτουργίας’’

 

Με την υπ.αριθ’ 8658 ερώτηση που καταθέσαμε στις 28-09-2016 επισημάναμε την έλλειψη επαρκούς αστυνομικού προσωπικού σε σχέση με την σοβαρή κατάσταση που δημιουργεί η εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, και την επιβεβλημένη ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ακόμη και με έκτακτα μέτρα.

 

Οι αυξημένες ανάγκες περιφρούρησης σε συνδυασμό με τη λειψανδρία του αστυνομικού προσωπικού επέβαλλε ενίσχυση των υφιστάμενων δυνάμεων.

 

Όπως αρμοδίως πληροφορηθήκαμε, με την από 25-10-2016 και με αριθ. πρωτ. 7017/4/20137-δ’ απάντηση που λάβαμε, το αρμόδιο Υπουργείο διαβεβαίωνε πως προέβη στην τοποθέτηση αξιόλογου αριθμού προσωπικού μέσω τακτικών και συμπληρωματικών καταθέσεων χωρίς όμως να παραθέσει ακριβή αριθμό.

 

Τρεις μήνες μετά, όπως προκύπτει από διαδοχικά Δελτία Τύπου που δημοσιεύει η Ένωση Ασυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η προβληματική κατάσταση δυστυχώς παραμένει αμετάβλητη και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Γ.Α.Δ.Θ οριακές.

 

Οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε εκατοντάδες και οι συμπληρωματικές μεταθέσεις έτους 2016 απέδωσαν μόλις και μετά βίας 30 περίπου αστυνομικούς υπαλλήλους. Αυτό σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποχώρηση των εκτάκτως αποσπασμένων για τη φύλαξη των προσφύγων, τις συνταξιοδοτήσεις και τις μεταθέσεις σε άλλους νομούς, δημιουργεί εικόνα πλήρους αποψίλωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ

Επιπρόσθετα, τα 32 υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα, πεπαλαιωμένα ή συντηρημένα πλημμελώς περιπολικά. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως η κάλυψη όλων αυτών των αυξημένων αναγκών από ένα αποδεκατισμένο έμψυχο δυναμικό, ήδη ταλαιπωρημένο και με ανύπαρκτα μέσα, είναι πρακτικά αδύνατη.

Δεδομένου ότι η ύπαρξη δώδεκα κέντρων φιλοξενίας προσφύγων απαιτεί επιχειρησιακή δυνατότητα αυξημένη για την εύρυθμη λειτουργία τους, τον αποτελεσματικό έλεγχο και τη διαρκή εποπτεία τους έχει νομοτελειακά οδηγήσει στη μείωση του αστυνομικού προσωπικού που εργάζεται στη γενική αστυνόμευση της πόλης.

 

Οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης είναι αστυνομικά «απογυμνωμένες» αφού τα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν με οριακό αριθμό αστυνομικών.

 

Η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ύψιστη υποχρέωσή της να περιφρουρίσει το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή διαβίωση τόσο των Ελλήνων πολιτών.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

 1. Προτίθεστε να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης της Γ.Α.Δ.Θ, πλέον των 200 μάχιμων αστυνομικών, για να αποκατατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της, ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλω η δημόσια ασφάλεια και να επιλυθεί το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης;

 2. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αύξησης του αστυνομικού δυναμικού της Γ.Α.Δ.Θ με μόνιμο προσωπικό μέσω έκτακτων μεταθέσεων και όχι μέσω αποσπάσεων και μεταθέσεων εντός Γ.Α.Δ.Θ που δεν επιλύουν αλλά μεταφέρουν απλά το πρόβλημα από τη μία υπηρεσία στην άλλη;

 3. Προτιθεστε να δρομολογήσετε την ανανέωση του στόλου οχημάτων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ώστε οι υπηρετούντες αστυνομικοί να μπορούν ανεμπόδιστα να εκτελούν τις αποστολές τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης 

 
Υπάρχει ενδεχομένως σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, λέει ο Τεντ Μάλοκ
News - Απόψεις
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 08:56

Υπάρχει ενδεχομένως σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, λέει ο Τεντ Μάλοκ

eurozone-crisis

Για την Ελλάδα και την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μίλησε ο Τεντ Μάλοκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg, εκφράζοντας την άποψη ότι ενδεχομένως υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει άποψη για το αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να έχει ρόλο στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ο υποψήφιος για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ, απάντησε: "Δεν είμαι γνώστης αυτής της άποψης. Δεν έχω καμία αναφορά σχετικά με τις συζητήσεις. Ειλικρινά, δεν βρίσκομαι εντός της διοίκησης... Είχα συζητήσεις. Νομίζω ότι υπάρχουν ζητήματα, ειλικρινά, με το αν πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης ή για το ποιος είναι υπεύθυνος για το πώς θα είναι αυτό το πρόγραμμα. Γιατί η Ελλάδα παραμένει σε ενός είδους στάσιμη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Και για ποιο λόγο αυτή η κατάσταση δεν έχει επιλυθεί".

"Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη;" τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. "Δεν θέλω να μιλάω εξ ονόματος των Ελλήνων, αλλά πιστεύω ότι ενδεχομένως, από την οπτική γωνιά ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ".

http://www.typos.com.cy/cat/2/article/26160

 
Άρθρο του δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη στην εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο" για την κρίση στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
News - Απόψεις
Σάββατο, 04 Φεβρουάριος 2017 19:11
ta-neaSK

"Αν ο τύπος υπηρετεί αποκλειστικά το κέρδος, τότε στα περίπτερα θα απομείνουν μόνο πατριδοκάπηλα, ρατσιστικά και οφθαλμολαγνικκά ταμπλόιντ", τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σε άρθρο του στα ΝΕΑ και υπογραμμίζει οτι ο τύπος έχει αποστολή να υπηρετεί τον πολιτσιμό και την δημοκρατία.

 

Την ώρα που η Ευρώπη αναζητεί τρόπους για να υποστηρίξει τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και κυρίως τις εφημερίδες απέναντι στην επέλαση του διαδικτύου, η Ελλάδα παραμένει θεατής.

Το χάος του διαδικτύου, οι γκρίζες πηγές που το χρηματοδοτούν, οι θολές εργασιακές συνθήκες και η αναξιοπιστία που διέπει το περιεχόμενό του, έχει καταστήσει διεθνώς απαραίτητη την παρουσία των παραδοσιακών Μέσων Ενημέρωσης.

Στην Ελλάδα, η απόπειρα της κυβέρνησης να αναδιατάξει το τηλεοπτικό τοπίο, ερήμην του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έχει αποκαλύψει μία ανησυχητική πραγματικότητα, στην οποία φαίνεται να κυριαρχούν πλειοδότες, έτοιμοι να διαθέσουν ποσά που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική κατάσταση της καθημαγμένης διαφημιστικής αγοράς και την υγιή επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για μία κατ’ επίφασιν νέα πραγματικότητα, έτοιμη να συνεχίσει τα τεράστια λάθη και την ανευθυνότητα της προηγούμενης κατάστασης. 

Ο τύπος όμως δεν αποτελεί μια απλή επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχει αξίες, ευθύνες και αποστολή. Η σημασία μιας επιχείρησης ενημέρωσης για την κοινωνία δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο τύπος έχει εκ του Συντάγματος ως αποστολή να υπηρετεί τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Και για τον λόγο αυτό, την ώρα που ήδη οι απώλειες είναι εμβληματικές (π.χ. Ελευθεροτυπία, MEGACHANNEL), ένα τοπίο στον τύπο όπου θα απουσιάζουν δύο ιστορικές εφημερίδες, όπως τα «Νέα» και το «Βήμα», μοιάζει εφιαλτικό. Δύο εφημερίδες που έχουν σφυρηλατήσει ιστορικά έναν πολιτικό και κοινωνικό χώρο ελευθερίας στην έκφραση, προοδευτικής σκέψης και κοινωνικής ευαισθησίας. Αν ο τύπος υπηρετεί αποκλειστικά το κέρδος, τότε στα περίπτερα θα απομείνουν μόνο πατριδοκάπηλα, ρατσιστικά και οφθαλμολαγνικά ταμπλόιντ.              

Η πρωτοβουλία των εργαζομένων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, στα «Νέα», το «Βήμα», τον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» και τις ιστοσελίδες του ΔΟΛ, να κρατήσουν ανοιχτά τα Μέσα Ενημέρωσης στα οποία εργάζονται, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια απλή πράξη αυτοσυντήρησης αλλά και ως στάση πολιτική. Πράξη που υπηρετεί την ελευθεροτυπία, τη δημοκρατία, αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει -εγώ πάντως, ως δήμαρχος Αθηναίων, όχι- ότι ο “Βήμα FM” ενίσχυσε τα τελευταία επτά χρόνια με περισσότερο από 1 εκ. ευρώ τις κοινωνικές δομές του δήμου, μέσω των Bazaar βιβλίου που διοργάνωσε; 

Πρέπει να δοθεί –με νομοθετική ρύθμιση, αν χρειαστεί– στους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς η δυνατότητα να κρατήσουν ζωντανά τα Μέσα Ενημέρωσης. Μόνον όταν λειτουργούν τα Μέσα Ενημέρωσης, είναι βιώσιμα οικονομικά, «ενοχλητικά» για την εξουσία και χρήσιμα για τη δημοκρατία. Σε αυτό ακριβώς το σημείο συμπίπτουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των πιστωτριών τραπεζών, που αποφεύγουν την απαξίωση των τίτλων που έχουν στα χέρια τους, και βεβαίως της δημοκρατίας που έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη την πολυφωνία.

 
Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune» - Ευρωπαϊκή και εθνική συνεννόηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
News - Απόψεις
Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2017 11:15

Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune» - Ευρωπαϊκή και εθνική συνεννόηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Image1παπ

 • Δημήτρης Παπαδημούλης: «Χρειάζεται Ευρωπαϊκή και ‘Εθνική συνεννόηση’ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

 

 • «Εμφανίζονται θετικές προοπτικές για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία, που είναι κρίμα να πάνε χαμένες».

 

 • Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune».

 

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune» φιλοξενεί άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στο άρθρο του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «η Ελλάδα και η ΕΕ βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή της δεύτερης αξιολόγησης και η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι αμιγώς ελληνικό ζήτημα, αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό.


Ωστόσο -και παρά το γεγονός ότι «οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών και το μεταρρυθμιστικό πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης αποφέρουν σταδιακά για πρώτη φορά καρπούς», στο τελευταίο
Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου όχι μόνο δεν υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά αντίθετα «τέθηκε στο παρασκήνιο μια σειρά παράλογων απαιτήσεων που όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά κανένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί».


Για τον λόγο αυτόν ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι
πρέπει να υπάρξει «εθνική γραμμή» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου, όπως σημειώνει, «οι εταίροι και δανειστές μας να τηρήσουν με τη σειρά τους τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την τρέχουσα συμφωνία και να μην απαιτούν παράλογα πράγματα εκτός του συμφωνημένου πλαισίου».

 

Link δημοσίευσης: http://bit.ly/2jwBglL


Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά:

 

Ευρωπαϊκή και εθνική συνεννόηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

 

Του Δημήτρη Παπαδημούλη*


Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και έπειτα από επτά χρόνια μεγάλης ύφεσης -πάνω από 25%-,
οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών και το μεταρρυθμιστικό πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης αποφέρουν σταδιακά, για πρώτη φορά, καρπούς.


Το 2016 η ελληνική οικονομία έκλεισε με ελαφρά θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Υπερέβη κατά πολύ τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα να στηριχθούν με ένα μικρό εφάπαξ επίδομα οι χαμηλοσυνταξιούχοι και να δοθεί μια μικρή ανακούφιση, «παγώνοντας» την αύξηση του ΦΠΑ, στα νησιά του Αιγαίου που φέρουν δυσανάλογα το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

 

Η ανεργία μειώνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, φτάνοντας στο 23% από το 27% στις αρχές του 2015, ενώ οι προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών μιλούν για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5-3% ετησίως για την περίοδο 2017-2020.

 

Κατά συνέπεια, μετά από πολλά χρόνια, εμφανίζονται θετικές προοπτικές για την οικονομία και την κοινωνία, που είναι κρίμα να πάνε χαμένες. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κάνει περισσότερα και να προχωρήσει με ακόμη εντονότερους ρυθμούς, αλλά και οι εταίροι και δανειστές μας οφείλουν με την σειρά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την τρέχουσα συμφωνία και να μην απαιτούν παράλογα πράγματα, εκτός του συμφωνημένου πλαισίου.

 

Αυτό αφορά κυρίως στην στάση του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης, που διαρκώς επιδιώκουν να «τορπιλίζουν» κάθε θετική εξέλιξη και κάθε μετρήσιμο αποτέλεσμα που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά.

 

Στο τελευταίο Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου δεν υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά αντίθετα τέθηκε στο παρασκήνιο μια σειρά παράλογων απαιτήσεων που όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά κανένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί.

 

Είναι αδιανόητο να ζητείται η νομοθέτηση πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων από τώρα για το 2019, καθώς αντίκεται τόσο στις συνταγματικές μας προβλέψεις και στο νομικό και πολιτικό πολιτισμό στην Ευρώπη, όσο και στην «αλήθεια» των αριθμών.

 

Η Κομισιόν και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υποστηρίζουν και αναγνωρίζουν την προσπάθεια και τα αποτελέσματα της κυβέρνησης, ωστόσο πρέπει να ισχυροποιήσουν περισσότερο τη στάση τους στη διαπραγμάτευση. Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος», όντας το αντικείμενο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.

 

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού δικαίου είναι η αρχή της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, κάτι το οποίο οφείλουν να θυμούνται και να τηρούν όλες ανεξαιρέτως οι πλευρές.

 

Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η ομάδα της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων υποστηρίζουν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο διότι αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα και το εν εξελίξει μεταρρυθμιστικό έργο, αλλά και επειδή διαβλέπουν τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν από την κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση προκαλεί βαθύτερους τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά: Μειώνει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δίνει τροφή και πάτημα στις ακροδεξιές δυνάμεις, που παρουσιάζονται με ένα κατ’ επίφαση «φιλο-κοινωνικό» προφίλ, προκειμένου να ανέλθουν στην εξουσία και να ενισχύσουν τις διαλυτικές τάσεις εντός ΕΕ.

 

Η Ελλάδα και η ΕΕ βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, αναπτύσσοντας «παράλληλους βίους». Προς το συμφέρον όλων μας, εντός και εκτός της χώρας, είναι να περάσουμε αυτό το σταυροδρόμι, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έπειτα να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά. Ο χρόνος και οι εξελίξεις πιέζουν, με την «εθνική γραμμή» να είναι αναγκαία.

 

Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 

 
Σπύρος Λυκούδης στη Βουλή: «η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 02 Φεβρουάριος 2017 18:48

Σπύρος Λυκούδης στη Βουλή: «η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή»

Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Πόρισμα εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη νομιμότητα δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ.

«η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή»

 Image1λυκ

Η σημερινή συζήτηση για το πόρισμα διεξάγεται όχι απλώς στο βεβαρημένο πολιτικό κλίμα από την απόλυτη αβεβαιότητα που συνοδεύει την αξιολόγηση και τα μέλλοντα, αλλά ακόμα χειρότερα και στο κέντρο μιας όχι μόνο αχρείαστης αλλά και αυτοκτονικής δραχμοσυζήτησης.

Αναρωτιέται ο καθείς.

Τι έχετε πάθει; είστε απλώς πολιτικοί γκαφαδόροι; Ανοίγετε θέματα για να έχετε καβάντζες; Τι συμβαίνει;

Μην παριστάνει κανένας την «αθώα περιστερά». Η «νέα διαπλοκή» και το «νέο σύστημα» δεν διαφέρει από το παλιό.

Αν υπάρχει κάποια διαφορά αφορά στην τάξη μεγέθους μια και τα δυο κόμματα που κρίνονται και δικαίως επικρίνονται κυβέρνησαν τη χώρα για πολλά χρόνια. Όμως, η νοοτροπία, η αντίληψη, οι μέθοδοι, οι επιδιώξεις  παραμένουν τα ίδια: «η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή», διότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, γιατί εμείς έχουμε δίκιο.

Πάψτε να θεωρείτε τους πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές σας ως εχθρούς. Διχάζετε τους πολίτες και την κοινωνία. Δημιουργείτε συνθήκες μίσους και αχρείαστης σύγκρουσης.

Eίτε αρέσει στον κ. Τσίπρα είτε όχι οι πολίτες αυτής της χώρας θα εξακολουθήσουν να διαβάζουν εφημερίδες και θα διαβάζουν τις εφημερίδες που οι ίδιοι επιλέγουν.

Καθήκον της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει έντιμους κανόνες παιγνιδιού, διαφάνεια και λογοδοσία, όχι να επιβραβεύει τους αρεστούς και να φιμώνει τους αντιπάλους

 

Ολόκληρη η ομιλία:

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η σημερινή συζήτηση για το πόρισμα διεξάγεται όχι απλώς στο βεβαρημένο πολιτικό κλίμα από την απόλυτη αβεβαιότητα που συνοδεύει την αξιολόγηση και τα μέλλοντα, αλλά ακόμα χειρότερα και στο κέντρο μιας όχι μόνο αχρείαστης αλλά και αυτοκτονικής δραχμοσυζήτησης.

Αναρωτιέται ο καθείς. Τι έχετε πάθει; είστε απλώς πολιτικοί γκαφαδόροι; Ανοίγετε θέματα για να έχετε καβάντζες; Τι συμβαίνει;

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν θα αλλάξω τον χαρακτήρα της ομιλίας μου. Θα μείνω στα του πορίσματος. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να μην αναφερθώ στα προηγούμενα. Τελικά μαζί σας τουλάχιστον δεν πλήττουμε. Αρνητικά μεν αλλά δεν πλήττουμε.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής καταλήγει σε ξεχωριστά Πορίσματα.

Διότι, κατά κανόνα, τέτοιες Εξεταστικές Επιτροπές συστήνονται με έκδηλες πολιτικές σκοπιμότητες κι όχι για την ανατομή της αλήθειας. Για να εντοπίσουμε δηλαδή ως Νομοθετικό Σώμα τα κακώς κείμενα κι ασφαλώς να τα καταδικάσουμε αλλά πρωτίστως να συνεργαστούμε για να τα διορθώσουμε.

Να προτείνουμε και να θεσπίσουμε λύσεις που θα καθιστούν πιο αποτελεσματική και διαφανή τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Διότι, στη θεσμική οργάνωση της Πολιτείας ανήκουν τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και τα ελεύθερα ΜΜΕ, που αποτελούν το νευρικό σύστημα των ελεύθερων και δημοκρατικών κοινοβουλευτικών πολιτευμάτων. Τα αναντικατάστατα συστατικά τους.

Μια τέτοια προσέγγιση του θέματος και μια αντιμετώπισή του που θα είχε ως στόχο την εξεύρεση πειστικών ρυθμίσεων θα έπρεπε σήμερα να μας απασχολήσουν εδώ.

Και το λέμε ως πολιτικός χώρος που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ. Αλλά, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε. Δεν μπορούμε να μην τοποθετηθούμε υπεύθυνα. Και τοποθετηθήκαμε. Και γι αυτό  ο συνάδελφος Γιώργος Μαυρωτάς υπέβαλε λεπτομερείς παρατηρήσεις καθώς και 15 λογικές προτάσεις που αξίζει να προσέξουμε και να συζητήσουμε.

Αντί γι’ αυτό, διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι η αίθουσα αυτή μεταβάλλεται σε αρένα οξύτατης αντιπαράθεσης που βλάπτει και μειώνει ακόμα περισσότερο την ήδη μικρή εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς και τους πολιτικούς θεσμούς.

Η μεν συμπολίτευση θέλει να προσαρμόσει τα πάντα στο γεωμετρικό σχήμα του «τριγώνου της διαπλοκής» για να αποδείξει πόσο φαύλο ήταν το «σύστημα», το οποίο, βέβαια, ουδόλως την δυσκόλεψε (και πως θα μπορούσε άλλωστε) να  αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης.

Τα δε εμπλεκόμενα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης υποβαθμίζουν το θέμα και αποφεύγουν να ασκήσουν σε βάθος αυτοκριτική για τα πεπραγμένα τους.

Διότι, πράγματι, υπήρξε εμφανής κατάχρηση πολιτικής ισχύος και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Αλόγιστος και υπέρογκος κομματικός δανεισμός με τις γνωστές συνέπειες. Οφείλουν μια εξήγηση και μια πειστική πρόταση για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Ταυτόχρονα, όμως,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κουρελιάστηκε και το πέπλο υποκρισίας και αθωότητας με το οποίο κάθε φορά ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει το ενάρετο περιεχόμενο των πράξεών του. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχε ζητήσει με επιστολή του «ευρύτερη θεώρηση» του θέματος της δανειοδότησης; Δίδονταν, άραγε, οι τραπεζικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στις αρεστές εφημερίδες με αποκλειστικά εμπορικά κριτήρια; Δόθηκαν μήπως τα υπέρογκα δάνεια με εγγυήσεις βοσκοτόπια, με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια; Έπαψαν εκδότες να παίρνουν δημόσια έργα;

Μην παριστάνει κανένας την «αθώα περιστερά». Η «νέα διαπλοκή» και το «νέο σύστημα» δεν διαφέρει από το παλιό.

«Όλα αλλάζουν για να παραμείνουν τελικά τα ίδια», που λέει και μια γαλλική ρήση.

Αν υπάρχει κάποια διαφορά αφορά στην τάξη μεγέθους μια και τα δυο κόμματα που κρίνονται και δικαίως επικρίνονται κυβέρνησαν τη χώρα για πολλά χρόνια. Όμως, η νοοτροπία, η αντίληψη, οι μέθοδοι, οι επιδιώξεις  παραμένουν τα ίδια: «η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή», διότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, γιατί εμείς έχουμε δίκιο.

Οι πολίτες δεν είναι τυφλοί. Η φαρσοκωμωδία, το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών φανέρωσε μεγαλοπρεπώς μια σημαντική πτυχή νέας διαπλοκής. Γεωμετρικά δε σχήματα υπάρχουν άφθονα κι όχι μόνο τρίγωνα.

Είναι ανεπίτρεπτο στο Πόρισμα της πλειοψηφίας να παρυσφρύουν φράσεις όπως «αποστράφηκε τα συμφέροντα του λαού» ή «συντάχτηκε με τα συμφέροντα των δανειστών» κατά του λαού ή «ο λαός να εξουσιάζει την ενημέρωση».

Πάψτε να πιπιλίζεται την καραμέλα του «λαού».

Τον έχετε τραγικά διαψεύσει, τραγικά παραπλανήσει, τραγικά εξαπατήσει.  

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Πρέπει να διαβάζουμε την κομματική εφημερίδα για να μην είμαστε «εχθροί του λαού»; Πρέπει να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, η αποκρουστική καταναγκαστική ομοφωνία του ολοκληρωτισμού, να φιμώσετε κάθε αντίθετη φωνή για να αισθανθείτε ασφαλείς στην εξουσία;  

Είστε σε ολισθηρό, αυταρχικό δρόμο.

Πάψτε να θεωρείτε τους πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές σας ως εχθρούς. Διχάζετε τους πολίτες και την κοινωνία. Δημιουργείτε συνθήκες μίσους και αχρείαστης σύγκρουσης.

Ακούστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης. Η Βουλή δεν είναι «λαϊκό δικαστήριο» αλλά αντιπροσωπευτικό σώμα της δημοκρατίας μας. Είτε σας αρέσει είτε όχι.

Κι είτε αρέσει στον κ. Τσίπρα είτε όχι οι πολίτες αυτής της χώρας θα εξακολουθήσουν να διαβάζουν εφημερίδες και θα διαβάζουν τις εφημερίδες που οι ίδιοι επιλέγουν.

Και μην κάνετε το σφάλμα να ποινικοποιείτε πολιτικές πράξεις. Διότι, ρόδα είναι και γυρίζει. Να συνεννοηθούμε, οι πολιτικές ευθύνες καταλογίζονται από τους πολίτες και όσο για άλλες ευθύνες αρμόδιοι είναι άλλοι φορείς.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Δεν χρειαζόταν το Πόρισμα, παρά το πλήθος των στοιχείων που έφερε στο προσκήνιο, για να διαμορφώσει κανείς την άποψη ότι τα ΜΜΕ σαφώς και έχουν άποψη, σαφώς και επιχειρούν να επηρεάσουν την πολιτική διαδικασία και τις πολιτικές αποφάσεις.

Δεν ονομάστηκαν τυχαία τα παραδοσιακά ΜΜΕ 4η εξουσία.

Ούτε ονομάστηκε τυχαία 5η εξουσία η σημερινή ζούγκλα του Διαδικτύου, της μπλοκόσφαιρας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν έχω καμιά πρόθεση να δώσω άφεση αμαρτιών σε κανέναν, απολύτως κανέναν. Αλλά, αναμάρτητοι δεν βλέπω να υπάρχουν.

Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία μονολιθική.

Η κοινωνία είναι ένα μωσαϊκό από ποικίλα συμφέροντα, ατομικά, ομαδικά, συλλογικά. Από ποικίλες και διαφορετικές ιδέες και πεποιθήσεις. Αυτή η διαφορετικότητα και η πολιτισμένη πολιτική διαπάλη είναι που διατηρεί την ελευθερία και τη δημοκρατική Πολιτεία.

Είναι ανόητο επομένως να πιστεύει κανείς ότι τα οργανωμένα σε επιχειρηματική βάση ΜΜΕ θα πάψουν να επιδιώκουν την πολιτική επιρροή ή τη διαμόρφωση απόψεων.

Καθήκον της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει έντιμους κανόνες παιγνιδιού, διαφάνεια και λογοδοσία, όχι να επιβραβεύει τους αρεστούς και να φιμώνει τους αντιπάλους.

Σας ευχαριστώ.

 

Το βίντεο της ομιλίας:

http://spyroslykoudis.gr/item/1760-%C2%AB%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%AE,-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AE%C2%BB

 
Μανώλης Κεφαλογιάννης: Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι διεθνές ζήτημα όχι διμερές
News - Απόψεις
Τετάρτη, 01 Φεβρουάριος 2017 21:27

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι διεθνές ζήτημα όχι διμερές
 kefalogiannis

 

Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2017


Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Έκθεσης Προόδου των Σκοπίων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
 
«Η Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στον τίτλο της αναφέρεται και σωστά στη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία του Κράτους αυτού ως FYROM. Αυτή είναι η επίσημη θέση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή τη θέση εξέφρασε ρητά την προηγούμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι. Παρόλα αυτά σε ελάχιστα σημεία μέσα στο κείμενο της Έκθεσης τα Σκόπια αναφέρονται σαν "Μακεδονία". Κάτι που είναι απαράδεκτο και πρέπει άμεσα τα σημεία αυτά να αφαιρεθούν.
 
Και μία ακόμη πολύ σημαντική επισήμανση. Το ζήτημα τη ονομασίας του Κράτους αυτού δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδος και των Σκοπίων. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Θυμίζω τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 817/93 και 845/93. Καλούμε, λοιπόν άμεσα τον εισηγητή να κάνει την απαραίτητη διόρθωση στην Έκθεση Προόδου».

Δείτε το βίντεο της παρέμβασης: https://youtu.be/2dVPitGiKog

 

 
Σπύρος Λυκούδης: "Φεβρουάριος 2015 - σήμερα: Υπήρξε άγνοια κινδύνου ή αγνόηση κινδύνου;" Αποσπάσματα από την ομιλία μου στη Βουλή κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, μόλις ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015. Επίκαιρα και σήμερα.
News - Απόψεις
Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 18:30
Σπύρος Λυκούδης: "Φεβρουάριος 2015 - σήμερα: Υπήρξε άγνοια κινδύνου ή αγνόηση κινδύνου;"

Αποσπάσματα από την ομιλία μου στη Βουλή κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, μόλις ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015. Επίκαιρα και σήμερα.
LYKOYDHS
 
"Το μεγαλύτερο λάθος της πρόχειρης πολιτικής είναι ότι δεν αναγνωρίζει τα λάθη της. Γι’ αυτό λιθοβολεί τους πάντες. Γι’ αυτό η πρόχειρη πολιτική οδηγείται σε αδιέξοδα κατασκευάζοντας εχθρούς και αχυράνθρωπους. Είδωλα και επικοινωνιακά θέατρα. Προσπαθεί να συγκαλύψει αντί να διαφωτίσει. Επιδιώκει να κολακεύσει αντί να παιδεύσει. Παίζει με τις λέξεις για να σώσει τα προσχήματα αντί να ενσκήψει στη λύση των προβλημάτων...
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε, λόγω προκαταλήψεων, ιδεοληψιών ή άμετρης και απερίσκεπτης επίδειξης άγνοιας κινδύνου, σε κατάσταση όπου η ήττα μπορεί να επέλθει είτε εκπληρώνονται οι επιθυμίες μας είτε όχι. Και αρνούμαι να κάνω την παραλυτική σκέψη ότι μπορεί να μην υπάρχει άγνοια κινδύνου αλλά αγνόηση του κινδύνου."
 
 
Ολόκληρη η ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα
http://spyroslykoudis.gr/item/990-ομιλία-στην-συζήτηση-για-τις-προγραμματικές-δηλώσεις-της-κυβέρνησης
 
Όταν μιλούν οι αριθμοί (1). Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Έτσι βούλιαξε το ΑΕΠ ...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 12:13

Όταν μιλούν οι αριθμοί (1). Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Έτσι βούλιαξε το ΑΕΠ

Svoultepsi 2016 12 1 13 13 22 b
 

Δεδομένης της σημερινής μαύρης επετείου και δεδομένου ότι αυτόν τον καιρό (και παράλληλα με άλλες… καρναβαλικές εκδηλώσεις) εκτυλίσσονται διάφορες «γιορτές» ανά την χώρα για τα δύο χρόνια από την «πρώτη φορά αριστεροδεξιά», αξίζει νομίζω, με μια σειρά άρθρων, να αφήσουμε να μιλήσουν οι αριθμοί – σε ποια κατάσταση παρέλαβε τη χώρα η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 και σε ποια κατάσταση την παρέλαβαν και πώς την κατάντησαν στα επόμενα δύο χρόνια οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της «περήφανης διαπραγμάτευσης».

Σημειώστε ότι όλα τα στοιχεία προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Και επειδή από… Θεού άρξασθε, ξεκινούμε με το ΑΕΠ και την ύφεση. Με μια ακόμη και πρόχειρη ματιά (μπορείτε και να περιοριστείτε στις υπογραμμισμένες παραγράφους) θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά παρέλαβε τη χώρα σε βαθιά ύφεση, η οποία αποκλιμακώθηκε το 2013 για να περάσουμε σε ανάπτυξη το 2014. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι η χώρα πέρασε ξανά στην ύφεση επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και καταβυθίστηκε μετά την «περήφανε διαπραγμάτευση», την επιβολή των capital controls και τη λήψη των χειρότερων μέτρων από την είσοδό μας στα μνημόνια. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι οι κυβερνητικές θριαμβολογίες περί αύξησης του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης με το καταστροφικό τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ είχε σημειώσει αύξηση. Αντίθετα, το γ΄ τρίμηνο του 2012 είχαμε ύφεση 6,9%, ενώ ήδη το γ΄ τρίμηνο του 2013 είχαμε σημαντική αποκλιμάκωση με την μείωση να περιορίζεται στο 3% και το γ΄ τρίμηνο του 2014 είχαμε αύξηση 1,9%. Σημειώστε επίσης ότι το 2014 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% για το σύνολο του έτους.

-14 Φεβρουαρίου 2012:  Σε βαθιά ύφεση, της τάξης του 6,8%, βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία. Αυτό προκύπτει, μετά από την εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι και το δ΄ τρίμηνο πέρυσι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7% (είχε προηγηθεί πτώση του ΑΕΠ κατά 8% το α΄ τρίμηνο, κατά 7,3% το β΄ τρίμηνο και κατά 5% το γ΄ τρίμηνο).

-9 Μαρτίου 2012: Σε ύφεση της τάξης του 6,95% βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία, μετά τα νέα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

-15 Μαΐου 2012: Σε μεγάλη ύφεση της τάξης του 6,2% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με τις προβλέψεις για επάνοδο στην ανάπτυξη να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες.

-8 Ιουνίου 2012:  Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης βρέθηκε και το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή να μεταβάλει επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της και να εκτιμά τώρα ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,5% έναντι των αρχικών προβλέψεων για πτώση της ανάπτυξης κατά 6,2%, καθώς επιδεινώθηκαν τα μεγέθη που αφορούν στον τζίρο στις υπηρεσίες.

-13 Αυγούστου 2012: Κατά 6,2% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το β' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

-7 Σεπτεμβρίου 2012:  Σε μεγάλη ύφεση, της τάξης του 6,3%, βρέθηκε και το β΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, εξαιτίας της συρρίκνωσης επενδύσεων και κατανάλωσης. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, μετέβαλε, έστω και οριακά, επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της για μείωση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο κατά 6,2%. Ως αποτέλεσμα, μετά και την πτώση του ΑΕΠ κατά 6,5% το α΄ τρίμηνο, η ύφεση στην Ελλάδα το α΄ εξάμηνο να είναι της τάξης του 6,4%.

-6 Οκτωβρίου 2012:  Στο 7,1% ανήλθε τελικά η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2011, αντί της αρχικής εκτίμησης για μείωση του ΑΕΠ κατά 6,9%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ μειώθηκε περαιτέρω πέρυσι (πραγματικές τιμές) σε 206,4 δις. ευρώ, από 222,2 δις. ευρώ το 2010.

-14 Νοεμβρίου 2012: Σε βαθιά ύφεση της τάξης του 7,2% βρέθηκε το γ΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, και σε σταθερές τιμές το ΑΕΠ «γύρισε» 11 χρόνια πίσω (44,6 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο εφέτος, 43,4 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2001).

-7 Δεκεμβρίου 2012:  Σε ύφεση της τάξης του 6,9% βρέθηκε η ελληνική οικονομία το γ΄ τρίμηνο εφέτος, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης τόσο των επενδύσεων, όσο και της κατανάλωσης.

-31 Ιανουαρίου 2013: Μείωση 4,1% σημείωσε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2010 (πρώτο έτος εφαρμογής του Μνημονίου) και διαμορφώθηκε στα 19.646 ευρώ από 20.481 ευρώ το 2009.

-14 Φεβρουαρίου 2013:  Σε ύφεση της τάξης του 6,45% βρέθηκε πέρυσι η ελληνική οικονομία, μετά την εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι το δ΄ τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ μειώθηκε περαιτέρω κατά 6%.

-11 Μαρτίου 2013: Σε ύφεση της τάξης του 6,4% κινήθηκε το 2012 η ελληνική οικονομία, μετά και από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι (είχε καταγραφεί πτώση 6,7% το α΄ τρίμηνο, 6,4% το β΄ τρίμηνο και 6,7% το γ΄ τρίμηνο).

-15 Μαΐου 2013: Σε ύφεση της τάξης του 5,3% βρέθηκε και το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το 2008, κατά 3,2% το 2009, κατά 5,1% το 2010, κατά 7,2% το 2011 και κατά 6,4% το 2012.

-7 Ιουνίου 2013: Σε ύφεση της τάξης του 5,6% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία.

-12 Αυγούστου 2013:  Σημαντική βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο ρυθμός πτώσης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 και ενώ το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός πτώσης ήταν 5,6%. Τα στοιχεία αποτυπώνουν την επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης οικονομικής δραστηριότητας και καταδεικνύουν τον περιορισμό των φαινομένων ύφεσης της οικονομίας.

-6 Σεπτεμβρίου 2013: Μείωση 3,8% σημείωσε το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο εφέτος, ποσοστό το οποίο είναι αισθητά βελτιωμένο σε σύγκριση με την ύφεση 4,6% που εκτιμούσε αρχικά η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 12 Αυγούστου.Ο περιορισμός της ύφεσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι αποτέλεσμα στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, όπως, αυτά για την τουριστική κίνηση, που είχαν μεγαλύτερη θετική επίπτωση στο ΑΕΠ. Παράλληλα, θετικά συνέβαλαν και τα στοιχεία εισαγωγών-εξαγωγών του Ιουνίου, καθώς και οι δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού. Ενώ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση.Η επίδοση του ΑΕΠ τόσο για το β΄ τρίμηνο, όσο και για το α΄ εξάμηνο, είναι η 3η καλύτερη από το 2009, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 3,6% το β΄ τρίμηνο και κατά 3,9% το α΄ εξάμηνο. Τα επόμενα έτη, τα στοιχεία είναι, αντίστοιχα, -2,8% και -1,9% το 2010, -7,9% και -8,35% το 2011, -6,4% και -6,55% το 2012 και -3,8% και -4,7% εφέτος.

-15 Οκτωβρίου 2013:  Στο 6,4% διαμορφώθηκε η ύφεση στην Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σε σταθερές τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 195,2 δισ. ευρώ (από 208,5 δισ. ευρώ το 2011), ενώ σε τιμές αγοράς εκτιμάται σε 193,7 δισ. ευρώ (μειωμένο κατά 7,1% έναντι του 2011).

-14 Νοεμβρίου 2013:  Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε η ύφεση στη χώρα το γ΄ τρίμηνο εφέτος, καθώς, το ΑΕΠ, «υποβοηθούμενο» κυρίως από την τουριστική κίνηση, μειώθηκε κατά 3%, ενώ το γ΄ τρίμηνο πέρυσι είχε καταγραφεί πτώση του ΑΕΠ κατά 6,7%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, εφέτος η ύφεση περιορίζεται τρίμηνο με τρίμηνο (5,5% το α΄ τρίμηνο, 3,7% το β΄ τρίμηνο και 3% το γ΄ τρίμηνο), με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 4,07% στο 9μηνο (το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 6,6%).

-9 Δεκεμβρίου 2013:  «Ρηχαίνει» η ύφεση στην ελληνική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3% το γ΄ τρίμηνο φέτος. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, τα οποία παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, μετά τη μείωση κατά 3% στο γ΄ τρίμηνο (έναντι πτώσης 6,7% το γ΄ τρίμηνο 2012), προκύπτει ύφεση της τάξης του 4,1% στο 9μηνο εφέτος (έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 6,6% στο 9μηνο πέρυσι).

-14 Φεβρουαρίου 2014: Στο 3,7% σε μέσα επίπεδα ανήλθε η ύφεση στην Ελλάδα το 2013, μετά και από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ύφεση στη χώρα το 2013 θα είναι χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% πέρυσι, λόγω, κυρίως, της σημαντικής τουριστικής κίνησης. Σημειώνεται, ότι η ύφεση το 2012 είχε ανέλθει σε 6,4%, ενώ για το τρέχον έτος, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει οριακή ανάπτυξη κατά 0,6%.

-12 Μαρτίου 2014: Επιβεβαιώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ύφεση στην ελληνική οικονομία κατά 3,9% το 2013.

-15 Μαΐου 2014:  Κατά 1,1% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος (σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ), γεγονός το οποίο αποτελεί ουσιαστικά προαναγγελία για το τέλος της ύφεσης μετά από 23 τρίμηνα συνεχούς πτώσης του ΑΕΠ. Με την πρόβλεψη για «τέλος της ύφεσης» συνηγορεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνεται σταθερά από το α΄ τρίμηνο 2013 (-6% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, -4% το β΄ τρίμηνο, -3,2% το γ΄ τρίμηνο και -2,3% το δ΄ τρίμηνο). Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τα δύο τελευταία τρίμηνα με θετικό πρόσημο ήταν το α΄ τρίμηνο 2008 (+0,3%) και το β΄ τρίμηνο 2008 (+0,4%).

-6 Ιουνίου 2014: Προσδοκίες για ταχύτερη έξοδο από την ύφεση δημιουργούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το α΄ τρίμηνο εφέτος, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,9%, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν πτώση κατά 1,1%. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η επί τα βελτίω διόρθωση της εξέλιξης του ΑΕΠ προέκυψε από τα νέα δεδομένα, που είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). Στο ίδιο θετικό μήκος κύματος βρίσκεται και το γεγονός ότι η κατανάλωση πέρασε- έστω και οριακά- σε θετικό πρόσημο. Παράλληλα δε, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων.

-13 Αυγούστου 2014: Θετικότερα του αναμενομένου κινήθηκε η ελληνική οικονομία κατά το β' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, βάσει των οποίων παρατηρήθηκε υποχώρηση της ύφεσης στο 0,2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό από το γ' τρίμηνο του 2008. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013.

-14 Νοεμβρίου 2014: Έπειτα από 24 συνεχή τρίμηνα ύφεσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε, το β΄ τρίμηνο φέτος, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τις εκτιμήσεις της για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, προκύπτει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε το γ΄ τρίμηνο κατά 1,7%. Παράλληλα, η Στατιστική αναθεώρησε επί τα βελτίω τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ τα προηγούμενα οκτώ τρίμηνα (με εξαίρεση το δ΄ τρίμηνο 2013) και συγκεκριμένα για την τρέχουσα χρονιά προκύπτει: το α΄ τρίμηνο καταγράφεται περιορισμός της ύφεσης στο 0,4% και το β΄ τρίμηνο αύξηση του ΑΕΠ 0,4%, με αποτέλεσμα σε μέσα επίπεδα στο 9μηνο να προκύπτει αύξηση 0,6%. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ για πρώτη φορά ανακοινώνει και στοιχεία για εποχικά διορθωμένο τριμηνιαίο ΑΕΠ, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών ESA 2010. Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση 0,7% το γ΄ τρίμηνο 2014 σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2014.

-20 Νοεμβρίου 2014: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο του έτους ενισχύουν σημαντικά τις ενδείξεις για μετάβαση σε καθεστώς ανάπτυξης εντός του 2014, όπως εκτιμά το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), επισημαίνοντας, ωστόσο ότι οι προαναφερόμενες πρώτες θετικές ενδείξεις δεν δικαιολογούν εφησυχασμό σε κανένα επίπεδο. «Η προβλεπόμενη έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη μακροχρόνια και βαθιά ύφεση εντός του 2014 φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνεται από τα μακροοικονομικά δεδομένα, όπως καταδεικνύουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία των τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ», επισημαίνεται στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΚΕΠΕ. Όπως σημειώνει, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 αποτελεί το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφηκε θετικός ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας, ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, μετά από μία περίοδο συνεχόμενων, με μία μοναδική εξαίρεση, αρνητικών ποσοστιαίων μεταβολών για 24 τρίμηνα. Η ελληνική οικονομία εισήλθε σε φάση ανάκαμψης από το β´ τρίμηνο του 2014, ενώ, σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο της μελέτης του ΚΕΠΕ, η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,4%, με ορίζοντα το 2020. Η σωρευτική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται έως 17%, ενώ, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η σωρευτική αύξηση εκτιμάται στο 20%.

-28 Νοεμβρίου 2014: Αύξηση 1,9% σημείωσε το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο εφέτος και πλέον καθίσταται απολύτως εφικτή η πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% στο σύνολο του 2014, ενώ παράλληλα, «υποβοηθείται» τα μέγιστα η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,9% για το 2015.

Η ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για τους εθνικούς λογαριασμούς, βελτίωσε στο 1,9% τις αρχικές εκτιμήσεις της (αύξηση 1,7%) για το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο. Η επί τα βελτίω αναθεώρηση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται σε στοιχεία που δεν ήταν αρχικά διαθέσιμα, όπως οι εισαγωγές- εξαγωγές του Σεπτεμβρίου, ο τζίρος στον κλάδο των υπηρεσιών και η πορεία της ανεργίας. Σε μέσα επίπεδα στο 9μηνο, προκύπτει άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,9%.

-13 Φεβρουαρίου 2015: Με αναπτυξιακούς ρυθμούς, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, έκλεισε το 2014, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε μέσα επίπεδα, έχοντας καταγράψει άνοδο κατά 1,7% το τρίμηνο. Η συγκεκριμένη ποσοστιαία αύξηση είναι υψηλότερη σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, μεταξύ άλλων αναθεωρήθηκαν και στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και βραχυχρόνιοι δείκτες, όπως πχ ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο. Με αποτέλεσμα για το 2014, να καταγραφεί μείωση (σε ετήσια βάση) 0,4% το α΄ τρίμηνο, και αυξήσεις 0,4% το β΄ τρίμηνο, 1,6% το γ΄ τρίμηνο και 1,7% το δ΄ τρίμηνο. Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, παρουσίασε μείωση 0,2% το δ΄ τρίμηνο 2014 σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο 2014, ενώ σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο 2013 εμφάνισε αύξηση 1,7%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, παρουσίασε αύξηση 1,5% το δ΄ τρίμηνο 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

-27 Φεβρουαρίου 2015:Επί τα χείρω αναθεώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τις αρχικές εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία το 2014 και, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι κατά 0,75% σε μέσα επίπεδα, έναντι της εκτίμησης για αύξηση 0,82%.

-13 Μαρτίου 2015: Αύξηση 0,8% σημείωσε το ΑΕΠ το 2014 και ανήλθε σε 186,54 δισ. ευρώ, έναντι 185,1 δισ. ευρώ το 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η επάνοδος πέρυσι της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, οφείλεται στις εξής επιμέρους μεταβολές σε πραγματικούς όρους:

- Η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,9% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,3%, ενώ των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,9%).

- Ο ρυθμός μείωσης των ιδιωτικών επενδύσεων επιβραδύνθηκε στο -2,2%.

- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 9% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 7,4%.

-13 Μαΐου 2015: Αύξηση 0,3% σημείωσε το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.Ειδικότερα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, το α΄ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2014 παρουσίασε άνοδο 0,3%, ενώ σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2014 μειώθηκε 0,2%.Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,1%. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει επίσης, ότι το 2014 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% για το σύνολο του έτους.

-29 Μαΐου 2015: Ελαφρά βελτίωση στην αύξηση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο εφέτος- κατά 0,4% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2014, αντί για 0,3% που εκτιμούσε αρχικά- δίνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς. Αντίθετα, παρέμεινε αμετάβλητη η εκτίμηση για μείωση 0,2% το α΄ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2014, πάντα με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

-13 Αυγούστου 2015: Αύξηση κατά 0,8%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2015 και αύξηση 1,4% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2014 παρουσίασε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το 2ο τρίμηνο του 2015.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 1,5 % σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2014.

-28 Αυγούστου 2015:  Αύξηση 1,6% σημείωσε σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία μετέβαλαν επί τα βελτίω την αρχική εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,4%.

-13 Νοεμβρίου 2015:  Σε ύφεση της τάξης του 0,4% πέρασε το γ΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών. Η εκτίμηση αυτή, προοιωνίζεται ύφεση- έστω και χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων- για το σύνολο του 2015. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση 0,4% το γ΄ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ σε σχέση με το β΄ τρίμηνο εφέτος σημείωσε μείωση 0,5%.

-27 Νοεμβρίου 2015: Σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση της ύφεσης για το γ΄ τρίμηνο εφέτος προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ και προσδιορίζει τη μείωση του ΑΕΠ σε 1,1% σε ετήσια βάση, αντί της πτώσης κατά 0,4% με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις. Με βάση τα ίδια στοιχεία, μεταξύ γ΄ και β΄ τριμήνου 2015, προκύπτουν τα εξής:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 1% και ειδικά των νοικοκυριών μειώθηκε 0,8%.

• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7%.

• Μείωση 7,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 16,1%).

• Μείωση 16,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 12,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 31,4%).

Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, παρουσίασε μείωση 0,9% σε ετήσια βάση έναντι της μείωσης 0,1% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

-12 Φεβρουαρίου 2016: Ύφεση της τάξης του 0,7% καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία σε μέσα επίπεδα το 2015, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι.  Σύμφωνα με τις (δυσμενέστερες) εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, το ΑΕΠ παρουσίασε το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι μείωση 1,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ενώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκε πτώση 0,6%. Σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο 2015 παρουσίασε μείωση 2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2014.

-29 Φεβρουαρίου 2016: Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015 έναντι της μείωσης 0,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12-02-2016. Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι της μείωσης 1,9% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12-02-2016. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,7 % σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2014 έναντι της μείωσης 2,0% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12- 02-2016.

-4 Μαρτίου 2016:  Σε ύφεση της τάξης του 0,2% βρέθηκε η ελληνική οικονομία το 2015, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 185,1 δισ. ευρώ από 185,5 δισ. ευρώ το 2014. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πέρυσι η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,2%, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 0,3% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης να μένει αμετάβλητη. Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 13,1%, ενώ καταγράφηκε μείωση 3,8% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και πτώση 6,9% στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών λόγω κυρίως των capital controls.

-13 Μαΐου 2016: Σε ύφεση της τάξης του 1,3% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς. Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος κατά 1,3% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο πέρυσι και κατά 0,4% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2015 (με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία). Σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,2%.

-30 Μαΐου 2016: Πτώση 1,4% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, με την ΕΛΣΤΑΤ να μεταβάλλει επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της (μείωση ΑΕΠ κατά 1,3%). Επίσης, αναθεώρησε σε - 0,5% τη μείωση σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2015, από -0,4% κατά την πρώτη εκτίμησή της.

-12 Αυγούστου 2016: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε μείωση κατά 0,1% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2015.

-29 Αυγούστου 2016: Κατά 0,9% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το β΄ τρίμηνο εφέτος σε ετήσια βάση, με την ΕΛΣΤΑΤ να αναθεωρεί επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της για ύφεση της τάξης του 0,7%. Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε- επί τα χείρω- σε ύφεση 1% την πορεία του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, από ύφεση 0,8% κατά την πρώτη εκτίμηση.

Σε ετήσια βάση, τα επιμέρους στοιχεία που μετέχουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ είχαν ως εξής:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,9%

• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 7%

• Μείωση 11,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 26,5%)

• Μείωση 7,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 22,6%).

-14 Οκτωβρίου 2016: Μείωση 1,3% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας σε τρέχουσες τιμές το 2015, αντί της αρχικής εκτίμησης για πτώση κατά 0,9%.  Με βάση τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, η μείωση κατά 1,3% προήλθε από τα εξής:

- Η τελική καταναλωτική δαπάνη σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση 1,9%, έναντι μείωσης 0,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση τον Μάρτιο 2016 (ειδικότερα, η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,8% και της Γενικής Κυβέρνησης 2,2%).

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 10,2% έναντι μείωσης 14,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 3% έναντι μείωσης 8,7% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

- Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,6%.

-14 Νοεμβρίου 2016: Άνοδο 1,2% σημείωσε το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο εφέτος,

σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι (σημειώνεται ότι το γ' τρίμηνο 2015 είχε καταγραφεί μείωση 2,2%, ενώ το γ΄τρίμηνο του 2014 είχαμε αύξηση 1,9%).

-29 Νοεμβρίου 2016: Μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσίασε η οικονομία το γ' τρίμηνο εφέτος, μετά από την αναθεώρηση επί τα βελτίω των στοιχείων για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% σε ετήσια βάση (από την προηγούμενη εκτίμηση για άνοδο 1,5%), ενώ σε μηνιαία σύγκριση υπήρξε αύξηση κατά 0,8% (έναντι ανόδου 0,5% κατά την προσωρινή εκτίμηση). Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,6% το γ' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ' τρίμηνο πέρυσι, έναντι της αύξησης 1,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

Συμπέρασμα: Όταν μιλούν οι αριθμοί, τα λόγια περισσεύουν…

http://www.elzoni.gr/html/ent/259/ent.69259.asp

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 12:19
 


Σελίδα 9 από 169
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ/ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ Μαζί επι σκηνής ! Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017 | 21:30 Χώρος Πολιτισμού «Μάνος Ελευθερίου», Σύρος
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ/ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ Μαζί επι σκηνής ! Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017 | 21:30 Χώρος Πολιτισμού «Μάνος Ελευθερίου», Σύρος
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ/ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ Μαζί επι σκηνής ! Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017 | 21:30 Χώρος Πολιτισμού «Μάνος Ελευθερίου», Σύρος   Για ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση