ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
- BREXIT - Γράφει η Φερενίκη Κανταρτζή
News - Απόψεις
Παρασκευή, 24 Ιούνιος 2016 13:45

- BREXIT - 

Γράφει η Φερενίκη Κανταρτζή

13516723 10154336535179706 3400293691101618731 n

Λονδίνο,

Σε κάθε περίσταση υπάρχει η θετική και η αρνητική πλευρά της ιστορίας, εγώ δυστυχώς δεν έχω χρόνο για τίποτα αρνητικό!

Δεν θα κρίνω αν κάνει καλά ή άσχημα η Αγγλία που βγαίνει απο την Ευρωπαική Ένωση. Το μόνο σίγουρο είναι οτι το γεγονός αυτό αποδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης της Αγγλίας ως προς στον θεσμό της Ευρωπαικής Ένωσης. Και όπως γνωρίζουμε απο φιλοσοφικής άποψης, όπου δεν υπάρχει εμπιστοσύνη δεν μπορεί να χτιστεί και να ανθίσει Τ Ι Π Ο Τ Α.

Ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό δικαιώνει έμεσα την Ελλάδα γιατί παρατηρώντας τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων και το πως διαχειρίστηκε η Ευρωπαική Ένωση την αδυναμία της Ελλάδος - η Αγγλία έφτασε σήμερα στο αποτέλεσμα αυτό. Επίσης η δικαίωση ήρθε απο τους πολίτες της χώρας που βλέπουν πως η Ευρωπαική Ένωση έχει χάσει την αρχική της αίγλη και δεν έχει ως πρωτεύον σκοπό της πια το κοινό καλό των μελών κρατών της.

Είμαι περίεργη να δω αν αυτό το ''χτύπημα'' θα είναι δημιουργικό για την Ευρωπαική 'Ενωση ώστε να επαναπροσδιοριστεί, ή θα είναι η αρχή του τέλους της..

Φερενίκη Κανταρτζή

Philosopher, Entrepreneur, Athlete (Φιλόσοφος, Επιχειρηματίας, Αθλήτρια)

 Efereniki.com

Βιογραφικό σημείωμα

Η Φερενίκη Κανταρτζή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη του Βόλου είναι φιλόσοφος, επιχειρηματίας και αθλήτρια. Σκοπός της ζωής της να βοηθάει φιλόδοξους ανθρώπους να εξελίξουν τον εαυτό τους για να οικοδομηθεί μια πιο ηθική κοινωνία. Το πάθος και η αφοσίωση της ως αθλήτρια της πετοσφαίρισης στην άμμο κέρδισαν πολλούς πανελλήνιους τίτλους από την ηλικία των 14 ετών. Η αγάπη της για σοφία και εξερεύνηση την οδήγησαν στον Πανεπιστήμιο της Χάγη στην Ολλανδία σε ηλικία 19 ετών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Διεθνές Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στο Άμστερνταμ και συνεχίστηκε στην πόλη του Λονδίνου, όπου εργάστηκε σε διάφορους ρόλους ανάπτυξης επιχειρήσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και διαδικτυακού μάρκετινγκ. Η Ελληνική φιλοσοφική της τάση, η λατρεία για μελέτη αλλά και η εμμονή της με την ανθρώπινη εξέλιξη την οδήγησαν πρόσφατα να ιδρύσει το Efereniki.com.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 Ιούνιος 2016 14:12
 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ «Κυβέρνηση θεωρίας και απραξίας για την οδική ασφάλεια!»
News - Απόψεις
Παρασκευή, 17 Ιούνιος 2016 17:05

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ «Κυβέρνηση θεωρίας και απραξίας για την οδική ασφάλεια!»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

kalafatis670

«Η κυβέρνηση θεωρητικολογεί για την οδική ασφάλεια, επικαλείται οδικά έργα και πολιτικές που είχαν δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, εκφράζει προθέσεις, αλλά έχει πρόβλημα όταν φτάνει στο σημείο να επιδείξει δουλειά και δικό της αποτέλεσμα, αναζητώντας δικαιολογίες στη γνωστή καραμέλα …περί όσων έγιναν ή δεν έγιναν στη διάρκεια των 30-40 ετών που είχαν προηγηθεί. Αυτοαναιρούμενη μάλιστα, διότι παράλληλα επικαλείται ακριβώς το έργο των προηγούμενων ετών.»

 

Τα παραπάνω τόνισε ο Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΝΔ και Βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα της οδικής ασφάλειας, την μη ενεργοποίηση της προβλεπόμενης από το ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο οδικής ασφάλειας αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής και τους λόγους για τους οποίους η χώρα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τροχαία δυστυχήματα, ειδικά νέων ανθρώπων.

 

«Η απάντηση της κυβέρνησης που δεν συγκρότησε καν την Διυπουργική Επιτροπή για να συντονίσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, ήταν πως επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αυτή δεν συνεδρίασε αρκετές φορές», προσθέτει ο κ. Καλαφάτης. «Αντιλαμβάνεται κανείς πως έχουμε μια κυβέρνηση που πολιτικολογεί με παιδικό πείσμα ακόμα και στα πιο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν των απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Η πραγματικότητα παραμένει. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας δείχνουν πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην αποτελεσματικότητα δράσεων για την οδική ασφάλεια και θλιβερά πρώτη σε θανάτους, με ανύπαρκτες πρωτοβουλίες για την εισαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και με την κυβέρνηση να εξετάζει την ανάληψη δράσης …στο μέλλον. Για τα θύματα της οδικής «ανασφάλειας» στην Ελλάδα, όμως, είναι ήδη πολύ αργά...»

 
Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 16 Ιούνιος 2016 08:01

Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ»

tzitzikostas

«Η εκλογή Προέδρου, με τη συνταγματική αναθεώρηση, θα πρέπει να γίνεται από το λαό, από τους πολίτες και θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο λάθος της ΝΔ, αν ξαφνικά εμφανιστεί με διαφορετική θέση», επισήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοια πρόθεση», συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας, «αυτό που γνωρίζω είναι την καταρχήν εισήγηση που έκανε ο υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της πρότασης της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά φαντάζομαι ότι θα τροποποιηθούν σημεία της, διότι η ΝΔ είναι το κατ’ εξοχήν κόμμα που στήριζε και πρέπει να στηρίζει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες. Θα ήταν μεγάλο λάθος εάν ξαφνικά βλέπαμε τη ΝΔ να εισηγείται κάτι διαφορετικό».

Ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε πως πολλά στελέχη της ΝΔ, που έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, αλλά ακόμη και πρώην Πρόεδροι του κόμματος έχουν ταχθεί υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα από τους πολίτες, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής.

«Επί της ουσίας είναι και σωστό γιατί έτσι οριστικά τελειώνει η φαυλότητα με ό,τι μπορεί να έφερνε αυτή στο παρελθόν, των πιέσεων δηλαδή που ασκούνταν στα κόμματα ώστε από μια κοινοβουλευτική σύνθεση να προκύπτει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να μην οδηγείται η χώρα σε εκλογές. Εκτός από την εκλογή Προέδρου από το λαό θα πρέπει να αναβαθμιστεί και ο ρόλος του, ώστε να μην είναι μόνο διακοσμητικός.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια στην Ελλάδα να έχουμε διακοσμητικούς ρόλους. Θα πρέπει να του ανατεθούν αυξημένες αρμοδιότητες και για το Συνταγματικό Δικαστήριο και για εξωτερικά θέματα. Αυτά είναι ολοκληρωμένες προτάσεις που κατέθεσα όταν ήμουν υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ και που θα προχωρούσα όταν η ΝΔ έφτανε στο σημείο να κάνει προτάσεις για το Σύνταγμα. Επειδή τώρα φτάνουμε εκεί, νομίζω, ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρη η θέση της ΝΔ: άμεση εκλογή του Προέδρου της ΝΔ από τους πολίτες», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Νωρίτερα, ο κ. Τζιτζικώστας σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που γίνονται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της παρεμβαίνοντας για να σταματήσει ο αποκλεισμός του Λιμανιού.

«Αυτό που γίνεται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι λάθος. Στο Λιμάνι πρέπει να μπει ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής άμεσα. Δεν μπορεί το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με το στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει, ειδικά με τη δημιουργία ενός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών και τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου, αλλά και με την αξιοποίηση του αναβαθμισμένου οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, να παραμένει καθηλωμένο. Ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής θα βάλει χρήματα για να επενδύσει, θα φέρει ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχούν και αντιδρούν οι εργαζόμενοι. Αποδείχτηκε ότι το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία. Γιατί λοιπόν να είμαστε αρνητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη; Πρέπει να εξηγηθούν τα οφέλη αυτής της διαδικασίας στους εργαζόμενους και πιστεύω ότι θα καταλάβουν πως είναι σε όφελος του Λιμανιού η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, σε όφελος της πόλης, της οικονομίας, της απασχόλησης και δικό τους», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα περί εισαγγελικής παρέμβασης για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Πριν φτάσουμε στη Δικαιοσύνη, πρέπει η Κυβέρνηση πρώτα να παρέμβει και δεν το έχει κάνει. Να παρέμβει και να φροντίσει το λιμάνι να λειτουργήσει κανονικά. Η Κυβέρνηση σήμερα πατάει σε δυο βάρκες. Από τη μια αντιλαμβάνεται καθυστερημένα ότι πρέπει να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις κι από την άλλη λόγω των ιδεοληψιών της προσπαθεί να διατηρήσει τέτοιου είδους σχέσεις με τον συνδικαλισμό. Δεν έχει αποτέλεσμα αυτό. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με κυβερνητική παρέμβαση τότε πρέπει να εξεταστούν όλες οι λύσεις, προκειμένου το λιμάνι να λειτουργήσει κανονικά».

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται επίσης εκεί, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Και το αεροδρόμιο πολύ σωστά θα περάσει σε χέρια επενδυτών. Είναι κακό; Θα έχουμε εντός τουριστικής περιόδου κι εκεί απεργίες και κινητοποιήσεις; Είναι δυνατόν να υποθηκεύουμε και τον τουρισμό μας σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά χρονιά;».

 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το τραγικό περιστατικό στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης
News - Απόψεις
Τετάρτη, 15 Ιούνιος 2016 12:39

thesmileofthechild 160615085233755

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το τραγικό περιστατικό στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την εξαφάνιση του 14χρονου από την ίδια την οικογένειά του κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 12/6/2016. Δόθηκαν οι κατάλληλες κατευθύνσεις, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει η δημοσιοποίηση των στοιχείων του 14χρονου. Όμως, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενημερωθήκαμε για την τραγική κατάληξη του παιδιού.

 

Την Δευτέρα 13/6/2016, ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφτηκε το σχολείο όπου φοιτούσαν οι 2 ανήλικοι, κατόπιν αιτήματος της Διευθύντριας και του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γέφυρας, όπου πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη στους καθηγητές. Παράλληλα, έγινε ξεχωριστή συνάντηση με τους μαθητές και τους γονείς όπου πραγματοποιήθηκε ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτική, δόθηκαν κατευθύνσεις σε κάθε ομάδα ξεχωριστά και εκφράστηκε διαθεσιμότητα για περαιτέρω στήριξη. 

 

Σήμερα, Τετάρτη 15/6/2016 στις 18:00, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή εκπομπή με τίτλο «Μαμά, άκουσα στις ειδήσεις...» και μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ  όπου ψυχολόγοι του οργανισμού θα δώσουν κατευθύνσεις για το πώς διαχειριζόμαστε τις ερωτήσεις των παιδιών μας σχετικά με το τραγικό περιστατικό και τη διάσταση που έχει πάρει, καθώς και για το πώς διαχειριζόμαστε το άγχος και τις ανησυχίες μας σχετικά με τις δολοφονίες και τις αρπαγές ανηλίκων.

 

Σχετικά με το τραγικό γεγονός στο χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός παιδιού, εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το 14χρόνο αγόρι δολοφονήθηκε από συμμαθητή του και μάλιστα ο τελευταίος αναφέρει ότι βίωνε δύσκολες στιγμές καθώς τα παιδιά και ο 14χρονος τον κορόιδευαν και τον υποτιμούσαν για την εξωτερική του εμφάνιση αλλά και για την οικογένειά του.  

 

Πολλοί θα αναρωτηθούν για το ποιος φταίει, τι συμβαίνει στην κοινωνία μας, τι κάνουν οι γονείς και άλλα θέματα που φωτίζουν μια πλευρά του προβλήματος. Σίγουρα δεν καταλήγουν με αυτό τον τρόπο τα περιστατικά εκφοβισμού που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας. Και σίγουρα δεν είναι μόνο το θέμα του εκφοβισμού που οδήγησε εκεί τα πράγματα: όπως έχει αποδειχθεί και από άλλες περιστάσεις όσο σε μια κοινωνία αυξάνονται οι ανισότητες, ο αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση και η ψυχοκοινωνική επιβάρυνση ενηλίκων και ανηλίκων, όσο οποιοδήποτε θετικό όραμα μιας καλύτερης ζωής μέσα από τον διάλογο, την ανοχή στη διαφορετικότητα και τον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων του ενός από τον άλλο μοιάζει ολοένα και πιο απόμακρο, τόσο τα κρούσματα διαπροσωπικής βίας ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους μάλλον θα αυξάνονται. Και ούτε ο φόβος ή ο «ηθικός πανικός» μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά τα παιδιά και τις οικογένειες: σε τελική ανάλυση έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν πως οι φοβισμένες κοινωνίες γίνονται περισσότερο και όχι λιγότερο επιθετικές. Αντιθέτως, το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την αναγκαιότητα παρεμβάσεων και προγραμμάτων πρόληψης και ευαισθητοποίησης μέσα στην σχολική κοινότητα αλλά και στην κοινότητα για τα θέματα του εκφοβισμού και της διαπροσωπικής βίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Την ανάγκη δημιουργίας ενός σχολείου και μιας κοινωνίας που θα διευκολύνει τα παιδιά να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα από προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Όλες οι σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις υπαγορεύουν την αναγκαιότητα τα παιδιά να ενημερώνονται με τρόπο κατάλληλο για τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους. Σε μια οργανωμένη πολιτεία η συνεργασία των σχολείων με αρμόδιους κρατικούς φορείς αλλά και πιστοποιημένους ιδιωτικούς οργανισμούς ίσως είναι μια απάντηση...

 

Γιατί πολλές φορές οι συμβουλές «αγνόησέ το» ή «κάνε το ίδιο» δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Το αντίθετο θα λέγαμε. Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει:

Να παρατηρούν το παιδί για σημάδια που δείχνουν ότι βιώνει εκφοβισμό

Να εκπαιδεύουν το παιδί να διαχειρίζεται θέματα εκφοβισμού

Να καλλιεργήσουν ένα συναίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης μέσα στο σπίτι

Να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στο να ζητούν βοήθεια. Είναι άλλη διαδικασία του «μαρτυράω» και άλλη του «ζητάω βοήθεια». Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στα παιδιά

Να ξέρουν πως ότι και αν έχουν κάνει, ότι και αν έχουν πει κανένας / καμία δεν έχει δικαίωμα να τα χτυπήσει, να τα βρίσει ή να τα αγγίξει με τρόπο μυστικό.


Η λύση πρέπει να είναι ουσιαστική και σε βάθος. Τα παιδιά να συνυπάρχουν αρμονικά. Και φυσικά θα απαιτήσει τις συλλογικές προσπάθειες όλων για να επικρατήσει στα παιδιά μια κουλτούρα ανοχής, διαλόγου, σεβασμού των δικαιωμάτων και θετικής, ενεργητικής συμμετοχής στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς βία και διακρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης αλλά και προγράμματα πρόληψης κι ενημέρωσης, πανελλαδικά, για το φαινόμενο της Βίας κατά των Παιδιών.

 

Καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», 24 ώρες το 24ωρο, καθημερινά και πανελλαδικά, για οποιοδήποτε θέμα αφορά παιδί σε κίνδυνο ή σε ανάγκη.

Καλέστε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών κι Εφήβων 116111», 24 ώρες το 24ωρο, καθημερινά ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

 
Τσίπρας και Καμμένος έβαλαν πλυντήριο και ήθελαν την αντιπολίτευση για το… ξέβγαλμα!...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2016 09:28

Τσίπρας και Καμμένος έβαλαν πλυντήριο και ήθελαν την αντιπολίτευση για το… ξέβγαλμα!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από μια ψευδεπίγραφη και κατόπιν εορτής συζήτηση στη Βουλή, που αποτελούσε την επιτομή της υποκρισίας και του ευτελισμού του Κοινοβουλίου θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί ως case study για τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλεται προπαγανδιστικά η «κυρίαρχη άποψη» - όχι μόνο στους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και στους φίλους.

Η επιβολή δε της συγκεκριμένης «κυρίαρχης άποψης» - παγίδα στην οποία έπεσαν και φίλοι και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας – ήταν τόσο απόλυτη, που βόμβα να έπεφτε την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα, δεν θα το είχε πάρει χαμπάρι κανείς.

Στην πραγματικότητα μάλιστα, είχε πέσει βόμβα.

1η Ιουνίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του ΦΠΑ στο 24% με την τιμή του ψωμιού να αυξάνει πάνω από 40%, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου για την κατάργηση του ΕΚΑΣ σε πάνω από 90.000 πρώην (πλέον) δικαιούχους, πρώτη ημέρα εφαρμογής μιας σειράς νέων φόρων, ημέρα επίσημης ανακοίνωσης από το ΓΕΜΗ ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους είχαμε αύξηση των λουκέτων στις επιχειρήσεις κατά 45,87%.

Και όμως, στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων, κρίσεων και επικρίσεων βρέθηκε η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να αποχωρήσει και να μην λάβει μέρος στη συζήτηση της τροπολογίας για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων (και των… συγγενών τους και των πρώην συζύγων τους) σε εταιρίες!

Ξημέρωσε η 2α Ιουνίου. Είχε πέσει καινούργια βόμβα, καθώς η κυβέρνηση ήλθε στη Βουλή και με βροχή τροπολογιών… ξεψήφισε όσα είχε ψηφίσει μόλις δέκα μέρες νωρίτερα, στις 22 Μαϊου!

Ξαφνικά, δεν εξαιρούνταν πλέον τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από την πώληση σε ξένα… μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά (συγγνώμη, ξένα funds εννοούσα, συγγνώμη, εταιρίες τα λένε τώρα).

Ξαφνικά, εκεί πάνω στο… ξεψήφισμα, θόλωσε και η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ως 140.000 ευρώ, καθώς πλέον (και μέχρι την ώρα που θα βγουν στο σφυρί) η αναστολή παύει ως προς τη δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης στα «λαίμαργα funds».

Δηλαδή δεν θα τα βγάζουν στο σφυρί, αλλά θα τα προετοιμάζουν για να τα βγάλουν στο σφυρί αμέσως μόλις απελευθερωθούν!

Ξαφνικά, εκεί πάνω στο… ξεψήφισμα προκλήθηκε νέα μείωση στις συντάξεις του δημοσίου και στα εφάπαξ των απασχολουμένων (δια της γνωστής μεθόδου της «αλλαγής τρόπου υπολογισμού» τους).

Και πάνω στο ξεψήφισμα άλλαξαν (επί το δυσμενέστερον) οι διαδικασίες ενεργοποίησης του «κόφτη», ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, ο χρόνος ανάδειξης του στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ (το γνωστό καμάρι του κ. Σκουρλέτη), ενώ εξαιρέθηκε η Εγνατία από το νόμο περί αναλογικών διοδίων.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, τους έβαλαν (οι δανειστές που θα χόρευαν στα νταούλια τους) ακόμη και να αλλάξουν διατύπωση στην προηγούμενη διάταξη για τον «κόφτη».

Έτσι, η φράση «ύστερα από ειδική διαβούλευση με τους θεσμούς», έγινε «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς»!

Σκεφθείτε να είχε συμβεί αυτό επί προηγουμένων κυβερνήσεων! Τα περί γερμανοτσολιάδων και τσολάκογλου και εθνικής προδοσίας και απώλειας εθνικής κυριαρχίας θα έπαιρναν και θα έδιναν!

2 Ιουνίου όλα αυτά, αλλά στο επίκεντρο της συζήτησης βρισκόταν πάντα η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση στο κοινοβούλιο. Και το βιολί συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες – αυτογκόλ, γκάφα και άλλα τέτοια ακούγονταν την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε και ξεψήφιζε.

Και για να τελειώνουμε με το επίδικο θέμα:

-Η διαδικασία αποχώρησης από το Κοινοβούλιο αποτελεί συνήθη κοινοβουλευτική πρακτική, προκειμένου η αντιπολίτευση να υπογραμμίσει την έντονη διαμαρτυρία της. Θυμάται κανείς πόσες φορές είχε αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το κοινοβούλιο όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση (μεταφερόμενος μάλιστα με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα σε διαδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος);

Όχι, αδύνατον, διότι οι φορές ήσαν αναρίθμητες. Ενδεικτικά αναφέρω: Αποχώρηση από τη συζήτηση της τροπολογίας για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων επειδή… το προεδρείο αρνήθηκε να αποδεχθεί μια διαδικαστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (5 Νοεμβρίου 2014). Αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση της τροπολογίας για τις αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των διαφημίσεων (5 Αυγούστου 2014). Αποχώρηση από τη Βουλή επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «Μικρή ΔΕΗ» (άλλο που τώρα την πουλάνε ολόκληρη), στις 11 Ιουλίου 2014. Αποχώρηση από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναγκαστική εξαφάνιση προσώπων επειδή η κυβέρνηση είχε φέρει τροπολογία για τρίμηνη παράταση στην υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες (αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν δίνει στη δημοσιότητα αν και στο μεταξύ υποβλήθηκαν), στις 16 Ιουνίου 2014. Αποχώρηση από τη συζήτηση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος (14 Απριλίου 2014), επειδή δεν έγινε δεκτή η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί μετά το Πάσχα! Αποχώρηση από τη Βουλή με καταγγελίες περί «εγκλήματος» και «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» και μετάβαση του συνόλου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα στην πλατεία Συντάγματος, επειδή η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητηθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γ . Στουρνάρα (30 Μαρτίου 2014). Αποχώρηση από την ψήφιση του επενδυτικού νομοσχεδίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του προεδρείου της Βουλής υπό τον Γιάννη Τραγάκη, στις 10 Απριλίου 2013, με βαριές καταγγελίες περί «κομπίνας» και «πραξικοπήματος». Αποχώρηση από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου των Οικονομικών (14 Ιανουαρίου 2013) λόγω των… απανωτών εμφανίσεων των υπουργών! Αποχώρηση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (7 Σεπτεμβρίου 2012)επειδή δεν έλαβαν θέσεις στο προεδρείο!

Και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός!

Έγινε ποτέ κανένας θόρυβος; Όχι, βέβαια! Διότι η πρακτική αυτή αποτελεί συνήθη κοινοβουλευτική διαμαρτυρία.

Όσον αφορά στην ουσία:

-Η πραγματική πρόθεση, η πραγματική βούληση της συγκυβέρνησης εκφράστηκε με την υπερψήφιση της διάταξης με την οποία επιτρεπόταν σε πολιτικά πρόσωπα να διαθέτουν offshore εταιρίες και με την οποία καταργήθηκε η διάταξη του 2010 που το απαγόρευε.

-Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε την κρυμμένη στις 7.500 μνημονίου διάταξη.

-Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε το θέμα, με την Κ.Ο. (με επικεφαλής τον Πρόεδρο) να υποβάλλει σύσσωμη επίκαιρη επερώτηση. Αυτή υποβλήθηκε στις 26 Μαϊου, δηλαδή μία ημέρα πριν από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου σε ΦΕΚ (27 Μαϊου). Επομένως δεν ισχύουν όλα αυτά τα οποία λέγονται ότι τάχα η αντιπολίτευση ζήτησε την κατάργηση της διάταξης και μετά «δραπέτευσε». Το ζήτησε, ναι, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα εκδιδόταν το σχετικο ΦΕΚ, το οποίο η κυβέρνηση πρώτα εξέδωσε και μετά αποφάσισε να φέρει στη Βουλή τη νέα τροπολογία – με το ακραία αντίθετο αποτέλεσμα.

-Από τη στιγμή που ο νόμος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, έχουν παραχθεί αποτελέσματα, δηλαδή έχει δοθεί αμνήστευση σε όλους εκείνους που η κυβέρνηση ήθελε να αμνηστεύσει. Επομένως, οποιαδήποτε συμμετοχή σε συζήτηση θα αποτελούσε εμπαιγμό και ευτελισμό.

-Το γεγονός ότι νομικοί έχουν ξεχάσει τα νομικά τους έναντι μιας υπουργικής καρέκλας δεν αλλάζει τον Ποινικό Κώδικα. Ούτε ο Ποινικός Κώδικας (άρθρο 2 περί ευνοϊκότερου νόμου), ούτε το Σύνταγμα και η Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αλλάζουν με μια τροπολογία των «αρμοδίων» υπουργών. Και είναι προφανές πως όποιος βρεθεί στο μέλλον στη θέση του κατηγορουμένου, δεν θα προτιμήσει να πάει στη φυλακή, αλλά θα καταφύγει στον ευνοϊκότερο νόμο, ο οποίος θα ληφθεί υπόψη από τη Δικαιοσύνη.

Επομένως και για να (ξανα)τελειώνουμε: Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος έβαλαν τη μπουγάδα με τα άπλυτα στο πλυντήριο και ήθελαν την αντιπολίτευση για το… ξέβγαλμα!

Και επιτέλους, αν υποθέσουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έμενε να ψηφίσει. Τι θα ψήφιζε και πώς θα ερμηνευόταν προπαγανδιστικά η ψήφος της;

Αν ψήφιζε «Ναι» στη νέα διάταξη, τότε θα είχε λάβει μέρος στο πλυντήριο, αφού θα είχε ψηφίσει για το μέλλον και θα είχε νομιμοποιήσει την προηγούμενη απαράδεκτη διάταξη.

Αν ψήφιζε «Όχι», τότε θα την κατηγορούσαν πως έχει κάτι να κρύψει.

Για να μην μιλήσουμε για τη γελοιότητα της πλήρους απαγόρευσης ακόμη και σε συμμετοχή σε κανονική εταιρία – οπότε αν το παιδί κάποιου, ένα από τα χιλιάδες που έχουν μεταναστεύσει δεν θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συμμετάσχει σε μια κανονική εταιρία στο Λονδίνο.

Για να μην μιλήσουμε για την απαγόρευση σε… πρώην συζύγους! Δηλαδή, έχει κάποιος χωρίσει πριν από είκοσι χρόνια, ο/η σύζυγος ζει στο εξωτερικό και έχει ένα εστιατόριο, και πλέον θα πρέπει να κλείσει την επιχείρησή του και να ψωμολυσσάξει επειδή ο/η πρώην σύζυγος πολιτεύεται στην Ελλάδα! Ποιος θα δεχθεί κάτι τέτοιο; Και σε ποιο δικαστήριο αντέχει τέτοια απαγόρευση;

Με λίγα λόγια: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έπρεπε να πάρουν το μήνυμα ότι στο πλυσταριό θα βρίσκονται μόνοι τους!

http://www.elzoni.gr/html/ent/639/ent.63639.asp

 
Σωκράτης Φάμελλος: «Η ΝΔ ασκεί πολιτική μόνο στη θαλπωρή των τηλεοπτικών παραθύρων»
News - Απόψεις
Κυριακή, 05 Ιούνιος 2016 17:24

Σωκράτης Φάμελλος: «Η ΝΔ ασκεί πολιτική μόνο στη θαλπωρή των τηλεοπτικών παραθύρων»

FAMELLOSfoto elections 2015

«Οποιαδήποτε συζήτηση για την Ελληνική οικονομία πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει ένα νέο υπόδειγμα και ένα αναπτυξιακό σχέδιο», δήλωσε νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής «Καλημέρα», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος και η πραγματική οικονομία. Ελπίζουμε αυτή τη φορά, η ΝΔ να παραμείνει στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και να κάνει μια σοβαρή συζήτηση. Ας προτιμήσει την αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να ασκήσει πολιτική και όχι τη θαλπωρή των τηλεοπτικών παραθύρων, όπως συνηθίζει και όπως απέδειξε με τη φυγή της την προηγούμενη εβδομάδα».

 

Και συνέχισε: «Ας προσέξει η ΝΔ την τοξική της σχέση με τα ΜΜΕ. Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση οφείλει να εκπροσωπεί τους πολίτες και όχι να ασκεί πολιτική με βάση τους ξύλινους τίτλους εφημερίδων, που την οδήγησαν στην αποχώρηση από την Ολομέλεια». Επίσης, έχει επιβεβαιωθεί «ότι σε άλλο θέμα παρείχε λανθασμένη πληροφόρηση σε εφημερίδα, γεγονός που στη συνέχεια ανάγκασε την εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη».

 

Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν έχει καταθέσει καμία σοβαρή πρόταση έως σήμερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Προφανώς, διότι «επένδυσε επί μακρόν στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Σαμαράς, με σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Real News”.

 

Ωστόσο, τόσο η χώρα όσο και η κυβέρνηση «άντεξαν και σήμερα έχουν καταφέρει να περιορίσουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τον λογαριασμό Σαμαρά – Βενιζέλου. Από τα 20 δις ευρώ μέτρα που είχε μπροστά της η χώρα, καταφέραμε στη διαπραγμάτευση να πάρουμε μέτρα ύψους 5,4 δις, που είναι το αντίτιμο των κακών πολιτικών και επιλογών και του δανεισμού των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιπλέον, η χώρα μας δεν έχει πάρει ούτε ένα πρόστιμο καθυστέρησης ή αδύναμης πολιτικής, εδώ και οκτώ μήνες. Είναι περισσό θράσος να μας κατηγορεί η Αντιπολίτευση για τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, λόγω της δικής της καταστροφικής πολιτικής».

 

Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα, εάν λάβουμε υπόψη την υπεραπόδοση των στόχων του 2015 και το πλεόνασμα που δημιουργήθηκε, «κάτι που επιτρέπει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και παράλληλα επιβεβαιώνει ότι είναι δυνατή μια νέα δυναμική για την ελληνική οικονομία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις και οι κρατήσεις του τουριστικού τομέα για το 2016, ήδη δίνουν καθαρή αύξηση 1% του ΑΕΠ».

 

Ωστόσο, «η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο οικονομικό μοντέλο», υπογράμισσε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Μεταξύ άλλων, στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα καταδείξουμε ότι το οικονομικό μοντέλο που είχαν επιλέξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ξεπερασμένο. Διότι, δεν τροφοδότησε ούτε την καινοτομία, ούτε την τεχνολογία, ούτε την παραγωγή, αφήνοντας αναξιοποίητο το ερευνητικό δυναμικό της πατρίδας μας. Έχουμε τη δυνατότητα να περιφρουρήσουμε τη χώρα και να δημιουργήσουμε μια δυνατή οικονομία, με πραγματικό προϊόν και πραγματική εργασία. Οι Έλληνες και μπορούν και αξίζουν να πάνε καλύτερα».

 

Στα άμεσα, θετικά βήματα της Ελληνικής οικονομίας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ύψους 6 δις ευρώ, την χρηματοδότηση ΕΣΠΑ χωρίς εγγυητικές και προκαταβολές, την ενεργοποίηση του προγράμματος Γιουνκέρ, τα οποία μαζί με την επικείμενη ποσοτική χαλάρωση και τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και την εργασία, μέσα στο 2016, με σχεδόν 11 δις ευρώ. Και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο από το εξωτερικό, ενώ κατάφερε να μεταφέρει δάνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ύψους 50 δις ευρώ, με υψηλά επιτόκια, έξι χρόνια μετά και με χαμηλότερα επιτόκια».

 

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, λέγοντας: «Η περιβαλλοντική πολιτική δεν είναι μόνο πχ. ένα πάρκο πρασίνου και η ανακύκλωση. Το περιβάλλον και η αειφορία διαπερνούν σαν κόκκινη κλωστή όλες τις λειτουργίες της οικονομίας και της κοινωνίας. Οφείλουμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες την περιβαλλοντική παράμετρο. Η συμμετοχή των Οικολόγων Πράσνων και φυσικά η ίδια η οικολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν σε αυτή τη κυβέρνηση τη δυνατότητα να εφαρμόσει σε όλους τους τομείς πράσινες πολιτικές».

 

 

 

Η εκπομπή έχει αναρτηθεί στο www.famellos.eu

 
Άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη στην Καθημερινή της Κυριακής - Ο αντισυστημικός κ.Τσίπρας
News - Απόψεις
Κυριακή, 05 Ιούνιος 2016 09:04
Άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη στην Καθημερινή της Κυριακής - Ο αντισυστημικός κ.Τσίπρας
theodorakisstavros
 
Έχει θράσος αυτή η κυβέρνηση. Και αυτή είναι η διαφορά της με άλλες κακές κυβερνήσεις. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που τα ηνία κρατούν ανίκανοι πολιτικάντηδες, είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό γίνεται «στο όνομα της αξιοπρέπειας - της δημοκρατίας - της ελευθερίας - της ισότητας - της δικαιοσύνης - του σοσιαλισμού και της ειρήνης», για να χρησιμοποιήσω ορισμένους από τους προσφιλείς όρους του κ. Τσίπρα.


«Και άλλοι τα κάνανε, αλλά ντρεπόντουσαν, αυτοί υπερηφανεύονται και κομπορρημονούν», μου είπε ένας αμπελουργός στα ορεινά της Σάμου. Λίγες ώρες πριν, στην παραλία, στο συνέδριο για τη μετανάστευση που έκαναν οι δήμαρχοι όλης της χώρας, ένας υπουργός της κυβέρνησης βρήκε την ευκαιρία (!) να μου συστήσει να πάψω να τους συκοφαντώ. Να πάψω να λέω, δηλαδή, ότι στον ΣΥΡΙΖA έχουν βρει καταφύγιο «τα ορφανά του Άκη». Και, τέλος πάντων, να «μη γενικεύουμε».

Αυτό εννοώ θράσος! Ο εκπρόσωπος ενός εθνικολαϊκίστικου μπουλουκιού που πέντε χρόνια κραύγαζε για προδότες - δωσίλογους - γερμανοτσολιάδες - χούντες και δυνάμεις κατοχής, να κάνει συστάσεις πολιτικού σαβουάρ βιβρ στο Ποτάμι. Και αφού πρώτα -προσέξτε!- 15 μήνες τώρα έκαναν τσάτρα πάτρα και με τον χειρότερο τρόπο όλα αυτά που κατηγορούσαν τους προδότες ότι ετοίμαζαν να πράξουν. Είναι σαν μια πόρνη να κάνει συστάσεις ηθικής σε ένα κοριτσάκι που φόρεσε μίνι.

Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε μια παλιά επικοινωνιακή συμβουλή. «Τάζουμε τα πάντα – λοιδορούμε τους πάντες». Το πρώτο αφορά τον «λαό», το δεύτερο τους «αντιπάλους». Είναι η πρώτη συμβουλή που σου δίνουν όταν μπαίνεις στην πολιτική. Δεν θέλει και πολύ μυαλό, αλλά θέλει κρύα καρδιά.

Επειδή όμως, όπως είπαμε, πολλά έχουν ξαναγίνει στα έπη του «παλαιοκομματισμού», έπρεπε να κατασκευαστεί μια νέα ταμπέλα. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την «αντισυστημικότητα».

Σε αυτόν τον αντισυστημικό εθνικολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χώρεσαν οι πάντες. Και κυρίως οι παραμελημένοι του «συστήματος» – υπάρχουν και είναι πολλοί – μαζί με τα ποντίκια του «συστήματος» που αντιλήφθηκαν ότι το «σύστημα» έμπαζε και αναζητούσαν «νέο».

Έτσι, το «βαθύ σύστημα» αναγεννήθηκε μέσα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ηττημένες για άλλη μία φορά οι λίγες μεταρρυθμιστικές φωνές της χώρας. Οι πραγματικές αντισυστημικές δυνάμεις.

Κράτος – παιδεία – οικονομία έχουν ανάγκη από μεγάλες αλλαγές, που δεν θα σεβαστούν τις «παλιές ισορροπίες» και δεν θα ψαλιδιστούν με παζάρια με τους ευνοημένους των κομματικών συστημάτων.

Αξιολόγηση στο Δημόσιο, εξάλειψη του κομματικού κράτους, ελεύθερη επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστική οικονομία, μείωση των φόρων, περιφερειακή και αειφόρος ανάπτυξη, τραπεζικό και μιντιακό σύστημα μακριά από πολιτικές επιρροές, διαφάνεια, ανεξάρτητες αρχές, λογοδοσία, ανοιχτά πανεπιστήμια, νεωτερικότητα είναι σήμερα τα αληθινά αντισυστημικά αιτήματα.

Μία μεταρρυθμιστική επανάσταση που πρέπει να χρησιμοποιήσει το μάνιουαλ των κοινωνιών που απελευθερώθηκαν από τους εφιάλτες τους.

Αντισυστημικότητα που δεν έχει δράκους αλλά έχει λύσεις.

Τα βουνά δεν μετακινούνται με τα λόγια αλλά κοπιάζοντας και με σχέδιο.

Συμμαχίες και συναινέσεις, αντί για νέους εμφυλίους.

Η χώρα κάποια στιγμή - και δεν εννοώ απλώς την ημέρα των εκλογών - θα κληθεί να επιλέξει: αντισυστημικός εθνικολαϊκισμός ή αντισυστημικές μεταρρυθμίσεις;

Μόνο μη μου πείτε «να γυρίσουμε πίσω» επειδή το μπροστά και την ελπίδα τα καπηλευτήκαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 

Άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη στην Καθημερινή της Κυριακής
 
ActionAid: Δύο μήνες μετά την συμφωνία ΕE - Τουρκίας, οι συνθήκες στη Μόρια είναι απαράδεκτες
News - Απόψεις
Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2016 11:51

ActionAid: Δύο μήνες μετά την συμφωνία ΕE - Τουρκίας,

οι συνθήκες στη Μόρια είναι απαράδεκτες

 actionaid

Η έλλειψη πληροφόρησης σε συνδυασμό με τις συνθήκες διαβίωσης κάνουν την κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου ιδιαίτερα δύσκολη για τους πρόσφυγες.

 

H ActionAid μετά από συνεντεύξεις με πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης της Μόρια, εκπροσώπους ΜΚΟ, αλλά και από διαπιστώσεις της από την αυτοπρόσωπη παρουσία της στο κέντρο διαπιστώνει ότι το κενό που άφησαν οι ΜΚΟ αποχωρώντας μετά την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν έχει καλυφθεί από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Οι ελλείψεις είναι σοβαρές και τα προβλήματα προκαλούν την έντονη ανησυχία της διεθνούς οργάνωσης.

 

Η ActionAid, μετά την συμφωνία, ανέστειλε τη δράση της στη Μόρια, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης και οι τεράστιες ανάγκες των προσφύγων ώθησαν την οργάνωση να αναβιώσει σταδιακά σχεδόν το σύνολο της δράσης της.

 

Η διεθνής οργάνωση διαπιστώνει τεράστια έλλειψη πληροφόρησης από τις αρμόδιες αρχές καθώς οι πρόσφυγες με τους οποίους επικοινώνησε είχαν άγνοια για τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα «Δεν ξέρω αν έχω κάνει αίτηση ασύλου, τι σημαίνει αυτό;». Αγνοούν, επίσης, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης.

 

Η έλλειψη πληροφόρησης οδηγεί σε μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον και τεράστια ψυχολογική πίεση και άγχος στους πρόσφυγες ορισμένοι από τους οποίους ήδη κρατούνται μεγαλύτερο διάστημα από όσο προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο (25 μέρες). Πολλοί πρόσφυγες ανησυχούν για το αν θα επιστραφούν στην Τουρκία ή αν θα έχουν τη δυνατότητα να συνενωθούν με μέλη των οικογενειών τους σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της 41χρονης Χάγια από τη Συρία «Θέλω να ζητήσω από την Ευρώπη και την Ελλάδα να δείξουν ανθρωπιά. Να μας δώσουν χαρτιά. Πώς είναι δυνατόν να μην μπορώ να πάω στο ανήλικο παιδί μου στη Γερμανία;»

 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα της ασφάλειας των γυναικών προσφύγων. Ανέφεραν «Φοβόμαστε να κινούμαστε τη νύχτα, είναι πολύ επικίνδυνα και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Υπάρχουν ομάδες αντρών που συχνά είναι μεθυσμένοι και στέκονται μπροστά στις τουαλέτες, οπότε δεν μπορούμε να πάμε» .

 

Η διατροφή αποτελεί, επίσης, σημαντικό πρόβλημα. Οι πρόσφυγες στη Μόρια αναφέρουν ότι τις περισσότερες μέρες τους το γεύμα τους περιλαμβάνει σκέτο ρύζι ή πατάτες και μόνο όταν επισκέπτονται το χώρο κράτησης επίσημοι περιλαμβάνεται κρέας στα γεύματα. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διατροφή βρεφών. Γυναίκες πρόσφυγες αναφέρουν «Μας δίνουν γάλα μόνο μια φορά τη βδομάδα και τρεις πάνες την ημέρα για τα μωρά» και «Το φαγητό είναι κάθε μέρα το ίδιο και καθόλου υγιεινό. Κρουασάν, πατάτες και μακαρόνια. Πέντε άτομα στο χώρο μας έπαθαν τροφική δηλητηρίαση τις προηγούμενες μέρες.»

 

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων στη Μόρια είναι ελλιπής και άτομα με σοβαρές ασθένειες (όπως για παράδειγμα ο διαβήτης) δεν λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή. «Αρρώστησα δυο φορές και προσπάθησα να πάω στον γιατρό, αλλά η αστυνομία δεν με άφησε. Ο γιατρός είναι στο κτίριο της υπηρεσίας ασύλου και μερικοί χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία τον γιατρό για να μπουν στην υπηρεσία και να μάθουν για τις υποθέσεις τους. Για αυτό η αστυνομία δεν με άφησε.»

 

Υπό το πρίσμα αυτών των συνθηκών κράτησης, που οι ίδιοι διαπιστώσαμε, καλούμε τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν το κέντρο κράτησης της Μόρια, μετατρέποντάς το σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας, όπως πριν την ντροπιαστική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Καλούμε ως τότε την κυβέρνηση να λάβει το συντομότερο όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων, τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την άμεση απομάκρυνση από την Μόρια των προσφύγων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας όπως οικογενειών και ευάλωτων προσώπων.

 
Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard - «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα νέο, πειστικό αφήγημα»
News - Απόψεις
Δευτέρα, 30 Μάιος 2016 09:57

PAPADIMOULISEK

  • Δημ. Παπαδημούλης: «Η ΕΕ δεν είναι πλέον ελκυστική όπως άλλοτε. Ένα νέο, πειστικό αφήγημα είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητο από ποτέ».

 

  • Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

 

Link δημοσίευσης: http://bit.ly/1P4kKn0


Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά:

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα νέο, πειστικό αφήγημα»

 

Του Δημήτρη Παπαδημούλη*

 

Η νίκη του υποψήφιου των Πρασίνων Alexander Van der Bellen προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή όμως, η δύσκολη αυτή νίκη και τα ποσοστά-ρεκόρ της ακροδεξιάς που επιχειρεί την διάλυση της Ευρώπης, αποδεικνύουν την κόπωση και το ανικανοποίητο αίσθημα των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη ενάντια στα καθεστωτικά κόμματα. Τα κόμματα αυτά αποδυναμώνονται συνεχώς εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών τους και των λανθασμένων αποφάσεων που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια.

 

Τα δομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπήρχαν πάντοτε, αλλά ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο πιεστικά όσο από το 2008 και μετά, με την οικονομική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι πολιτικές λιτότητας επιβλήθηκαν αρχικά ως ένα «αναγκαίο καλό» για τον έλεγχο των δαπανών των κρατικών προϋπολογισμών, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, καταλήγοντας να διαλύσουν τελικά την πραγματική οικονομία και να προκαλέσουν βαθιά ύφεση. Παρά τους ευσεβείς πόθους πολλών Ευρωπαίων ηγετών, η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη δεν μπορούν να συνέλθουν, κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα μοχθούν για να εξισορροπήσουν τα οικονομικά τους και να επαναφέρουν σταδιακά σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία προσπαθούν εκ νέου να αντιμετωπίσουν τον φαύλο κύκλο υψηλών ελλειμμάτων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, το προσφυγικό ζήτημα ήρθε να εμβαθύνει τις διαφορές μέσα στην ΕΕ. Η έλλειψη συνεργασίας και η μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από όλα τα κράτη-μέλη, ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ χειρίστηκε και χειρίζεται το ζήτημα, η προβληματική συμφωνία με την Τουρκία, όλα αυτά μαζί αποτέλεσαν καίριο πλήγμα στην έννοια την ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και απογοήτευσαν τους πολίτες, σημαντικό τμήμα των οποίων καταφεύγει στην υποστήριξη ακροδεξιών κομμάτων.

 

Η μάχη σώμα με σώμα στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία δεν είναι μοναδικό φαινόμενο, αλλά αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των αρνητικών συναισθημάτων απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η ΕΕ δεν είναι πλέον ελκυστική όπως ήταν κάποτε. Ένα νέο, πειστικό αφήγημα είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητο από ποτέ.

 

Πολύ περισσότερο δε για τις νεότερες γενιές που είναι αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα, όπως η ανεργία και η πολύ περιορισμένη αντιστοίχιση προσόντων και σπουδών με ανάλογες θέσεις εργασίας. Αυτή η οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά πολιτική αστάθεια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν αποτελεσματικά ενάντια στην πτώση των ιδρυτικών αξιών της Ένωσης και της Δημοκρατίας. Μια ευρεία συμμαχία δεν θα προέλθει μέσα από περισσότερη λιτότητα, μέσα από πολιτικές και ρητορική μίσους, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

 

Τρεις είναι οι προτεραιότητες πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε:
- Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ώστε να ανταποκρίνεται στην παρούσα συγκυρία, στην τωρινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στην ΕΕ.
- Η δεύτερη αφορά στην προετοιμασία ενός συγκεκριμένου οικονομικού προγράμματος που θα κινητοποιήσει ιδιώτες επενδυτές και θα ενισχύσει τις περιφέρειες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

- Η τρίτη αφορά την ενδυνάμωση του δημοκρατικού ελέγχου των οργάνων λήψης αποφάσεων της ΕΕ και την ανάπτυξη ενός διαρκούς διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών δικτύων.

 

Οι προτεραιότητες αυτές απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως του μοναδικού εκλεγμένου οργάνου στην ΕΕ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μηχανισμού χάραξης κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής, είναι καθοριστικός στο σημείο αυτό. Ευρείες συμμαχίες σε πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητες, όπως επίσης απαραίτητη είναι η οργανωμένη προσπάθεια για να καταστεί η Ευρώπη χώρος και περιβάλλον ίσων ευκαιριών, δημοκρατίας και ευημερίας.

 

Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 
Παρέμβαση της Περιφερειάρχη στην 7η εκστρατεία της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Greek News «Αττική, κορυφαίος τουριστικός προορισμός 12 μηνών»
News - Απόψεις
Παρασκευή, 27 Μάιος 2016 11:51

Παρέμβαση της Περιφερειάρχη στην 7η εκστρατεία της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Greek News

 

«Αττική, κορυφαίος τουριστικός προορισμός 12 μηνών»

doyroy

 

Με άρθρο - παρέμβαση στην 7η κατά σειρά δίμηνη εκστρατεία της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Greek News, που έχει ως στόχο την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Αττικής. Η ίδια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη νέα προσέγγιση τουριστικής προβολής που επιχειρεί η Περιφερειακή Αρχή, «μέσα από έναν πρότυπο επιστημονικό σχεδιασμό για την ανάδειξη της Αττικής των 4 εποχών. Της Αττικής των 66 δήμων».

 

Ακολουθούν βασικά σημεία του άρθρου της Περιφερειάρχη:

 

  • Κάθε φορά που ο ταξιδιώτης φεύγει από την πατρίδα, δίνει την ίδια υπόσχεση. Ότι θα επιστρέψει με την πρώτη ευκαιρία. Και είναι μία υπόσχεση που την κρατά. Είτε πρόκειται για τον Έλληνα της Διασποράς, είτε για τον πολίτη του κόσμου που αναζητά έναν ξεχωριστό προορισμό.

  • Και την κρατά, όχι στη βάση κάποιου είδους «υποχρέωσης», αλλά γιατί αυτός ο τόπος, η Ελλάδα, η Αττική, συνιστά έναν μοναδικό πόλο έλξης παγκόσμιας εμβέλειας, έναν «μαγνήτη» που έλκει τον επισκέπτη από όποια γωνιά της γης κι αν βρίσκεται.

  • Ως Περιφέρεια Αττικής δώσαμε από την πρώτη στιγμή το μήνυμα για μια διαφορετική προσέγγιση της τουριστικής προβολής της Αττικής. Ανοίγοντας νέους δρόμους και δημιουργώντας νέες προοπτικές μέσα από συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

  • Με βιώσιμη διαχείριση του τουριστικού της προϊόντος. Σκιαγραφώντας έναν Οδικό Χάρτη με τους άξονες δράσης της επόμενης πενταετίας, με στόχο την ανάπτυξη συνολικά της επισκεψιμότητας της Περιφέρειας. Δίνοντας έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των δήμων της, μακριά από λογικές αποκλεισμών.

  • Μία Περιφέρεια πολυδύναμη, που μπορεί να μυήσει τον επισκέπτη σε πολλαπλές τουριστικές εμπειρίες. Πολιτισμός, φύση, αθλητισμός, γαστρονομία, θαλάσσιες εμπειρίες, συνέδρια – η Αττική προσφέρει άπειρες δυνατότητες που συνθέτουν τις ψηφίδες ενός ανεπανάληπτου προορισμού.

  • Για εκείνη την διαδρομή που δεν κάνατε αλλά κι εκείνη που λαχταράτε να επαναλάβετε ξανά και ξανά. Για ένα ταξίδι στο χθες και το σήμερα. Για την αυθεντικότητα των ανθρώπων, που δίνουν «πνοή» στη λέξη φιλοξενία. Για το μοναδικό της φως. Το μοναδικό της τοπίο. 

 

Ολόκληρο το άρθρο της Περιφερειάρχη στο link: http://www.greeknewsonline.com/epimenoume-ellada-attiki-korifeos-touristikos-proorismos-12-minon

 


Σελίδα 9 από 196

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση