ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Γιώργος Αρβανιτίδης - Ο κερδισμένος ΔΕΝ τα παίρνει όλα
News - Απόψεις
Τετάρτη, 31 Αύγουστος 2016 12:32

Ο κερδισμένος ΔΕΝ τα παίρνει όλα

Με αφορμή τον διαγωνισμό παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες και την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ο Γιώργος Αρβανιτίδης μίλησε στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 για την ανάγκη οικοδόμησης σταθερών θεσμών που θα στέκονται σε βάθος χρόνου και δεν θα αμφισβητούνται στο βωμό της μικροπολιτικής από την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

Οι ανεξάρτητες αρχές και οι σταθεροί θεσμοί θωρακίζουν τη δημοκρατία και αποτελούν ένα θετικό "κόφτη" στην πολιτική πρακτική "Ο κερδισμένος τα παίρνει όλα".

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ.

 
Γιατί τέτοια πρεμούρα από την Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ;....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Δευτέρα, 29 Αύγουστος 2016 11:17

Γιατί τέτοια πρεμούρα από την Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ;

 
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι απλώς απαράδεκτη επειδή τρεις κοτζάμ Επίτροποι (εκ των οποίων ο ένας αντιπρόεδρος της Επιτροπής – και μάλιστα για θέματα του Ευρώ) διανοήθηκαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, κάνοντας υποδείξεις στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Είναι και ύποπτη: Διότι συνδέει μια πολιτική υπόθεση (που απλώς έχει ένα ποινικό σκέλος), μια υπόθεση με σοβαρές πολιτικές ρίζες, με την ίδια την χρηματοδότηση της χώρας.

Είναι σαφές ότι τα δύο δεν συνδέονται: Μπήκαμε μεν στα μνημόνια μέσω της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος, αλλά ουδέποτε αμφισβητήθηκαν ούτε οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα κατόπιν, ούτε το γεγονός ότι εξαιτίας της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου από τον Οκτώβριο ως τον και τον Δεκέμβριο του 2009 η οικονομία εκτροχιάστηκε, ούτε το γεγονός ότι εξ αυτού έκλεισαν οι αγορές (και χρειάστηκε να καταφύγουμε στη διεθνή βοήθεια και επιτήρηση), ούτε τα δάνεια που λάβαμε έκτοτε.

Η διασύνδεση που κάνουν οι τρεις Επίτροποι είναι ακόμη πιο απαράδεκτη και από την παρέμβασή τους.

Και ακόμη χειρότερα: Οι Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν, θέτουν, ως μη όφειλαν, σε κίνδυνο την χρηματοδότηση της χώρας, όχι επειδή αυτό επιθυμούν, αλλά επειδή κάτι θέλουν να κρύψουν, κάποιους θέλουν να καλύψουν.

Και αυτοί που η τριάδα θέλει να καλύψει δεν βρίσκονται στην Ελλάδα – αν ήταν γι’ αυτό, δεν θα είχαν πρόβλημα να τους θυσιάσουν.

Αυτοί που θέλουν να καλύψουν βρίσκονται στην καρδιά του συστήματός τους. Ο λόγος για τη Eurostat και τον επικεφαλής της από το 2008, Βάλτερ Ραντερμάχερ, που προηγουμένως είχε χρηματίσει πρόεδρος της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

Ο ρόλος του στην Ελλάδα υπήρξε καθοριστικός. Και εξαιρετικά επιλεκτικός. Για παράδειγμα, έβρισκε όλα καλά καμωμένα τον καιρό που στην ΕΛΣΤΑΤ επικρατούσε η ενός ανδρός αρχή, αλλά παρενέβη με αρνητικό τρόπο όταν η Αθήνα ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα τον Φεβρουάριο του 2014.

Ραντερμάχερ εναντίον Σαμαρά

«Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», είχε πει στις 8 Φεβρουαρίου 2014, προσθέτοντας ότι «μέχρι το τέλος Μαρτίου όλοι οι αριθμοί που ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες»!

Είχε μάλιστα προσθέσει και κάτι εξαιρετικά επιθετικό για την τότε κυβέρνηση. Όπως είπε, «δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο».

Όλα αυτά, τα είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», υπό τον τίτλο «Ωραίοι λογαριασμοί από την Αθήνα» και τον υπότιτλο «Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικοποιεί την δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά και πάλι ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ανθεκτικοί αριθμοί θα υπάρχουν μόλις στο τέλος Μαρτίου, μέχρι τότε όλα είναι καθαρές εικασίες».

Σύμφωνα με την εκτίμηση της γερμανικής εφημερίδας, «ο επικεφαλής της Eurostat αντικρούει με αυτό έμμεσα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά», καθώς «ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης είχε τελευταία ανακοινώσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο κ. Ραντερμάχερ διευκρίνισε ότι η Υπηρεσία του, «εργάζεται ανεξάρτητα από πολιτικές ελπίδες».

Κατόπιν τούτου, η δημοσιογράφος σχολίαζε πως «το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς παρά ταύτα ήδη ανακοινώνει αριθμούς οφείλεται στην δύσκολη πολιτική κατάσταση», καθώς «για τον συνασπισμό συντηρητικών και σοσιαλιστών είναι πρακτικά σημαντικό για την επιβίωσή τους να μπορούν να επιδείξουν επιτυχίες στον δρόμο προς την έξοδο από την δραματική κρίση».

Διότι, σχολίαζε πάντα η δημοσιογράφος, «ένα πλεόνασμα στον λεγόμενο πρωτογενή προϋπολογισμό στον υπολογισμό του οποίου δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το κόστος για την αποπληρωμή του χρέους ούτε πχ. τα δισεκατομμύρια ευρώ για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι χώρες της Ευρωζώνης και πιθανώς και το ΔΝΤ να είναι πρόθυμες να συνεχίσουν την βοήθεια προς την υπερχρεωμένη χώρα και μετά το μέσο το 2014».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητείται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα μπορούσε να προβλέπει νέα δάνεια και ή/ διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. «Χωρίς ειδήσεις επιτυχίας, δεν υπάρχουν οικονομικές ελαφρύνσεις», αναφερόταν χαρακτηριστικά. Επιπλέον, θα μπορούσε η πολιτική αντιπολίτευση να εδραιώσει οριστικά το προβάδισμά της και να επιβάλει νέες εκλογές, εκτιμούσε η εφημερίδα. «Ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής των Αριστερών, ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο συνασπισμός του προηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού σε όλες τις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε στις ευρωεκλογές να βγει νικητής. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει νέες εκλογές», υπογράμμιζε το δημοσίευμα.

Το ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη το επιβεβαιώνουν εσωτερικά οι «τροϊκανοί» ελεγκτές των βιβλίων, συνέχιζε το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι οι ειδικοί που ελέγχουν επιτόπου εάν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται, φεύγουν από το φθινόπωρο του 2013 ξανά και ξανά από την Αθήνα χωρίς τελικά συμπεράσματα. Η τελευταία έκθεση της τρόικας βασίζεται σε αριθμούς από τον Ιούνιο του 2013.

 Οι αριθμοί τους οποίους η Ελλάδα δηλώνει στην Στατιστική Υπηρεσία συγκεντρώνονται από τις τοπικές αρχές. Στις ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπεται ότι κάθε κράτος παράγει «με δική του ευθύνη» τα στοιχεία του, είχε δηλώσει ο κ. Ραντερμάχερ, προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία του ελέγχει την διαδικασία καθώς και τα μεγαλύτερα ποσά και συναλλαγές. Εάν αποκαλυφθούν παραποιήσεις, υπάρχει η απειλή για βαριές ποινές τόσο εναντίον του κράτους όσο και εναντίον προσώπων.

«Δεν είμαστε απλώς ένας καλόπιστος και ευγενικός θεσμός, από το 2010 διαθέτουμε σημαντικές δυνατότητες ελέγχου και κυρώσεων», υπογράμμιζε ο κ. Ραντερμάχερ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα. 

Ο κ. Ραντερμάχερ είχε επίσης επισημάνει ότι η Αθήνα υπολογίζει διαφορετικά από ό,τι οι συνεργάτες του. «Εμείς υπολογίζουμε και δημοσιοποιούμε το έλλειμμα βάσει του κριτηρίου του Μάαστριχτ, στην Αθήνα μιλούν για πρωτογενές έλλειμμα», είχε πει. «Η συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει την καταγραφή όλων των σχετικών οικονομολογικών στοιχείων, όπως και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πρωτογενής προϋπολογισμός, αντιθέτως, είναι περισσότερο μια ένδειξη του εάν το κράτος ασκεί πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, του ότι προ επιτοκίων ξοδεύει λιγότερα από ό,τι εισπράττει. Αυτή την πειθαρχία πρέπει ο κ. Σαμαράς να αποδείξει. Οι αριθμοί τους οποίους χρειάζεται για αυτό περιλαμβάνονται όμως ακριβώς σε αυτούς τους οποίους περιμένουν και οι συνεργάτες του Ραντερμάχερ», κατέληγε το δημοσίευμα.

Ραντερμάχερ εναντίον Καραμανλή

Σε μια άλλη συνέντευξή του, στις 12 Ιουλίου του 2013, ο κ. Ραντερμάχερ, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα Le Soir, έφθασε στο σημείο να παρομοιάσει τις «διώξεις» που υφίσταται στην Ελλάδα ο κ. Α. Γεωργίου με την… κόλαση του Δάντη και δήλωνε την κατηγορηματική αντίθεση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας με κάθε είδους διώξεις.

Όπως είχε πει, το πρόβλημα μέχρι το 2010 ήταν πως τα μεγάλα κράτη δεν επέτρεπαν να δοθεί στην Eurostat η τελική εξουσιοδότηση να πάει σε ένα Κράτος-Μέλος της ΕΕ, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος, ώστε να ελέγξει τα λογιστικά του βιβλία. (Θα ήταν χρήσιμο να μας πει σε ποια άλλη χώρα πήγε επιτόπου και έλεγξε τα βιβλία της…)

Στο ερώτημα «οι ποινικές διώξεις που διεξάγονται έναντι του νυν διευθυντή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν είναι ανησυχητικές για τη φερεγγυότητα της χώρας;», απαντούσε:

«Θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον παράξενο γεγονός. Και δύσκολο να το κατανοήσουμε οι εκτός Ελλάδας: Για πρώτη φορά, υπάρχει Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας ο οποίος κάνει τη δουλειά του με μία απλώς τεχνική προσέγγιση - όχι πολιτική - και ο οποίος δεν συνδέεται με κανένα κόμμα. Και αυτός ο πρώτος ανεξάρτητος υπεύθυνος κατηγορείται τώρα ότι υπερέβαλε σε ό,τι αφορά στους αριθμούς. Ενώ οι προκάτοχοί του, οι οποίοι επί χρόνια παρέδιναν λανθασμένα στοιχεία, δεν ενοχλούνται διόλου. Αυτό μοιάζει με την κόλαση του Δάντη».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου «υπήρχαν όμως και κανόνες που επέτρεπαν να αποκρυφτεί μέρος του χρέους, όπως εκείνοι με τα swaps», είχε απαντήσει:

«Τo πρόβλημα των swaps συζητήθηκε επί μακρόν, ανάμεσα στο 2005 και το 2008 και τελικώς αποφασίσθηκε πως έπρεπε να δηλωθεί η ύπαρξή τους. Αλλά οι Ελληνικές Αρχές μας έλεγαν ότι τα swaps δεν ήταν σημαντικά για τον υπολογισμό του ελλείμματος τους, πράγμα που απλά δεν ήταν αληθές. Ακόμη μία φορά, δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αποκτήσαμε πρόσβαση στα ελληνικά ντοκουμέντα μόνο το 2010. Επισκέφθηκα τότε προσωπικά την Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα και συζήτησα με πολλά μέλη της κυβέρνησης, ζητώντας τους να μας παραδώσουν όλα τα στοιχεία εκείνα που χρειαζόμασταν. Δημοσιεύσαμε τότε, το Νοέμβριο του 2010, οριστικά στοιχεία που έδειχναν ένα έλλειμμα της τάξης του 16% του ΑΕΠ».

Τι ωραία που ήταν τα swaps!

Αυτά, τον Ιούλιο του 2013. Και όσον αφορά στην περίοδο 2005 – 2008. Διότι στις 4 Φεβρουαρίου του 2011, μιλώντας στα «Νέα», ο κ. Ραντερμάχερ είπε άλλα για τα swaps.  Για την ακρίβεια, τότε τα είχε βρει όλα καλώς καμωμένα!

Σύμφωνα με όσα είχε πει… δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα αμφιλεγόμενα συμβόλαια ανταλλαγής χρέους, τα γνωστά swaps, που συνήψε η Ελλάδα την περίοδο 2000 – 2001.

(Πρόκειται για πράξεις που βοήθησαν την Ελλάδα να μειώσει τεχνητά το δημόσιο χρέος της και να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2001).

«Η υπόθεση έχει λυθεί», είχε αποφανθεί ο κ. Ραντερμάχερ.

Προφανώς οι εξηγήσεις (ότι τότε η συγκεκριμένη πρακτική ήταν θεμιτή στην ΕΕ), κρίθηκαν επαρκείς και επομένως… ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Ο Ραντερμάχερ είχε επίσης πει ότι το 2008 η Eurostat είχε ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να δηλώσουν αυτού του είδους τις συναλλαγές και ότι ενώ οι άλλες χώρες είχαν συμμορφωθεί, δεν συνέβη το ίδιο με την Ελλάδα.

(Οπότε, το 2008 υπήρχε πρόβλημα, αλλά το 2011 όχι!)

«Δεν ισχύει αυτό που λέγεται ότι είμαστε πιο αυστηροί με την Ελλάδα, είναι παρεξήγηση ότι είμαστε πιο καθολικοί από τον Πάπα ή πιο ορθόδοξοι από τον Πατριάρχη», δήλωσε. «Απλά, οι κανόνες ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη».

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Όπως προκύπτει, ο κ. Ραντερμάχερ υπήρξε αυστηρός με την Ελλάδα όποτε κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία και γινόταν επιεικής, δίνοντας άφεση αμαρτιών, όταν αναφερόταν στις περιόδους διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Το 2008 και το 2014 είχε να κάνει με «κακούς», αλλά το 2010 και το 2011 ήταν όλα μέλι-γάλα!

Άλλα ο ένας, άλλα ο άλλος

Τον Μάρτιο του 2012, όταν στη Βουλή διεξήχθη επί τους θέματος της ΕΛΣΤΑΤ μια εξεταστική επιτροπή-παρωδία, ο κ. Ραντερμάχερ και ο πρώην επίτροπος Οικονομικών (και τότε Ανταγωνισμού) Χοακίν Αλμούνια, είχαν απαντήσει εγγράφως.

Στο υπόμνημά του, ο κ. Ραντεμάχερ στήριζε τις προσεγγίσεις του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, περί υποχρεωτικότητας εφαρμογής του εγχειριδίου ESA 95 της Eurostat, βάσει του οποίου αναθεωρήθηκε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4%.

Αλλά ο Χοακίν Αλμούνια, δικαιώνοντας εν μέρει τις προσεγγίσεις των πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ που ήλθαν σε σύγκρουση με τον πρόεδρό της, στο δικό του υπόμνημα ανέφερε πως ο κώδικας ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, που δίνει στον επικεφαλής τής κάθε εθνικής Στατιστικής Αρχής «αποκλειστική αρμοδιότητα» για τα θέματα που καλύπτει, «δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική πράξη».

Αναφορικά με την ένταξη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ο κ. Ραντεμάχερ ανέφερε πως η ταξινόμηση των ΔΕΚΟ είχε ζητηθεί απ' την Ελλάδα ήδη από το 2002. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ «ταξινομούν ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις στον τομέα της γενικής κυβέρνησης: άλλες έχουν ταξινομηθεί για πολλά χρόνια και σε άλλες υπήρξαν αλλαγές στην ταξινόμηση τα τελευταία χρόνια», πάντα υπό τον επιτόπιο έλεγχο της Eurostat, διευκρίνιζε ο επικεφαλής της Eurostat.

Στο ερώτημα για το πώς ενημερώθηκε η υπηρεσία του για την ύπαρξη δύο διαφορετικών εκτιμήσεων των χρεών των νοσοκομείων (εκείνη των βεβαιωμένων χρεών 2,2 δις που ανακοίνωνε επίσημα η στατιστική υπηρεσία και η αναφορά του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή για χρέη 5,5 δις), ο κ. Ράντεμάχερ απαντούσε πως «η απάντηση του υπουργού στη Βουλή, ήταν ένα δημόσιο έγγραφο διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Σημειώστε, πως ο Κώδικας Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών της Eurostat εγκρίθηκε και ισχύει από το 2005 για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως πλαίσιο αναφοράς, όχι ως ευρωπαϊκός νόμος υπεράνω των εθνικών νόμων. Περιλαμβάνει 15 αρχές και για κάθε μία από αυτές περιγράφεται ένα σύνολο αριθμοδεικτών ή ενδεικτών (indicators), οι οποίοι αποτελούν συνοπτική αναφορά σε καλές πρακτικές όσον αφορά την εφαρμογή στην πράξη των 15 αρχών. Η αριθμητική τιμή των αριθμοδεικτών αυτών, ή ενδεικτών, υπολογίζονται στην βάση ερωτηματολογίων προς τις Στατιστικές Αρχές.

Ένας από τους αριθμοδείκτες αυτούς είναι ο εξής: Ο επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής, και όπου ενδείκνυται οι επικεφαλής των Στατιστικών Τμημάτων, Διευθύνσεων, Φορέων, είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για να αποφασίζουν για τις στατιστικές μεθοδολογίες, πρότυπα, και διαδικασίες, για το περιεχόμενο και χρόνο των στατιστικών ανακοινώσεων. Ο ενδείκτης αυτός, μαζί με άλλους έξι ενδείκτες, σχετίζεται με την πρώτη Αρχή του Κώδικα, την Αρχή της Επαγγελματικής Ανεξαρτησίας.

Τι προκύπτει από όλα τα παραπάνω; Ότι κάθε φορά έκαναν ό,τι τους βόλευε! Γι’ αυτό και άλλοτε εφαρμοζόταν προαιρετικά ο Κώδικας Καλών Πρακτικών και άλλοτε υποχρεωτικά.

Τι προκύπτει επίσης; Ότι η Κομισιόν και οι Επίτροποί της δικαίως ανησυχούν – οπότε και σπασμωδικά παρεμβαίνουν.

Δεδομένου ότι ουδείς έχει αμφισβητήσει το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και την χρηματοδότηση της χώρας, ούτε πρόκειται κανείς να πει ότι κακώς δανειστήκαμε – αφού ο κ. Παπανδρέου φρόντισε να οδηγήσει σε εκτροχιασμό την οικονομία στους τρεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του με παροχές και αναταξινομήσεις ΔΕΚΟ και πληρωμές που έπρεπε να γίνουν το 2010, αλλά τις έκανε μέσα στο 2009, όπως αυτές των νοσοκομείων – δεν είχαν κανέναν λόγο να ανησυχούν.

Ανησυχούν, επειδή είχαν ανεχθεί τις αλχημείες του Παπανδρέου και τις είχαν επικροτήσει και επικυρώσει.

Διαφορετικά, για ποιο λόγο προσπαθούν να εμποδίσουν μια χώρα να αποκαλύψει το πολιτικό ψέμα, βάσει του οποίου εξελέγησαν δύο κυβερνήσεις – του Παπανδρέου και του Τσίπρα;

Τι λόγος τους πέφτει αν θέλουμε να δείξουμε στον λαό ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται τους ψεύτες με τα «λεφτά υπάρχουν»;

Αλλά ακόμη και στην Ελλάδα, αυτό που πολλοί δεν κατάλαβαν είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα που ξεκίνησε ως πολιτικό και κατέληξε σε ποινικό, ουδέποτε έχασε την πολιτική του διάσταση.

Διότι τόσο το 2009, όσο και το 2015 ειπώθηκαν τα ίδια ψέματα στον ίδιο λαό: Με το ίδιο ψέμα κέρδισαν τις εκλογές ο Γ. Παπανδρέου και ο Αλ. Τσίπρας, με το ίδιο ψέμα έχασαν τις εκλογές ο Κ. Καραμανλής και ο Α. Σαμαράς – αλλά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο κ. Παπανδρέου πήρε τις εκλογές του 2009 με το «λεφτά υπάρχουν».

Ο κ. Τσίπρας πήρε τις εκλογές του 2015 (και τις δύο) με το «τέρμα στη λιτότητα» (δηλαδή… λεφτά υπάρχουν!)

Και οι δύο έπρεπε μετά να εξηγήσουν τα ψέματά τους και αναζήτησαν «εξωτερικούς εχθρούς» για να φορτώσουν σ’ αυτούς τα δεινά της χώρας.

Με λίγα λόγια, Παπανδρέου και Τσίπρας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Με λίγα λόγια, η Νέα Δημοκρατία, την πρώτη φορά υπό τον Κ. Καραμανλή και τη δεύτερη υπό τον Α. Σαμαρά και στη συνέχεια υπό τον Β. Μεϊμαράκη, έπεσε θύμα του ίδιου ψέματος, της ίδιας προπαγάνδας, των ίδιων δημαγωγών.

Διότι, όπως έλεγε και ο Γκέμπελς, υπουργός Προπαγάνδας και Δημόσιας Διαφώτισης της ναζιστικής Γερμανίας, δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει ότι «ο λαός πιστεύει ευκολότερα ένα μεγάλο ψέμα από ένα μικρό ψέμα»!

Από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και την διόγκωση του ελλείμματος του 2009, χαμένη βγήκε η Νέα Δημοκρατία, καθώς στοχοποιήθηκε για όλα τα επόμενα χρόνια.

Τώρα αυτό που επιχειρείται να συμβεί πάλι, είναι τον λογαριασμό να τον πληρώσει και πάλι το «θύμα» του ψεύδους, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία.

Αλλά η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που εκφράζει την ιστορική παράταξη της Κεντροδεξιάς, ουδέποτε έχει αρνηθεί την Ιστορία του, τις ρίζες του, τις ιστορικές παρακαταθήκες του.

Κρατήθηκε όρθια και ζωντανή μέσα σε μνημονιακές καταιγίδες και προπαγανδιστικές λαίλαπες, αν και τα τελευταία χρόνια καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια προκειμένου αυτή η μεγάλη παράταξη να διαιρεθεί και να τεμαχιστεί – πότε με τη δημιουργία νέων κομμάτων (που κάθε φορά αποσπούσαν ένα κομμάτι της) και πότε με τις συνεχείς και απεγνωσμένες προπαγανδιστικές προσπάθειες και αφορμές για να την εμφανίσουν διασπασμένη και αλληλοσπαρασσόμενη.

Και βρήκαν την ευκαιρία με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Δηλαδή, εκεί που μας χρωστάγανε, γυρεύουν και το βόδι!

http://www.elzoni.gr/html/ent/623/ent.65623.asp

 
Το Success story των Χρυσών Ολυμπιονικών. Μια coaching προσέγγιση της επιτυχίας στο στίβο της ζωής. ...της Ελένης Γιαννούκου
News - Απόψεις
Κυριακή, 28 Αύγουστος 2016 16:11

Το Success story των Χρυσών Ολυμπιονικών.

Μια coaching προσέγγιση της επιτυχίας στο στίβο της ζωής.

...της Ελένης Γιαννούκου

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ 1

Τα τρία Τ της επιτυχίας του Ελύτη είναι Ταλέντο, Τύχη και Τόλμη. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πετυχημένα άτομα ή γεννιούνται με ανώτερο ταλέντο από τους άλλους ή ευνοούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τη θεά Τύχη.

Και οι δύο πεποιθήσεις δεν μπορούν παρά να είναι μύθοι. Δεν αντιλέγω στο ότι κάποιοι άνθρωποι τυχαίνει να γεννηθούν με ένα συγκεκριμένο χάρισμα. Ωστόσο, έχω δει πολλά ταλέντα να μένουν ακαλλιέργητα και αναξιοποίητα. Γι’αυτό το λόγο θεωρώ, από τη μία πλευρά το φυσικό ταλέντο ως δώρο άδωρον όταν δεν καλλιεργείται, και από την άλλη την τύχη ως ένα απροσδιόριστο παράγοντα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Αντίθετα, γνωρίζω ανθρώπους που πέτυχαν στη ζωή τους χάρη στο πείσμα και την όρεξη για σκληρή δουλειά ·που τόλμησαν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους με αφοσίωση, συνέπεια και πάθος. Και τα κατάφεραν εξαιρετικά!

Φωτεινά παράδειγματα ανθρώπων που τόλμησαν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους είναι οι χρυσοί ολυμπιονίκες, που όλοι θαυμάσαμε προ ολίγων ημερών. Τα μετάλλια που κατέκτησαν δεν οφείλονται απλά στο φυσικό ταλέντο ή την τύχη τους. Οφείλονται κατά κύριο λόγο στην τόλμη τους να θέσουν υψηλούς στόχους και να τους ακολουθήσουν με πάθος και ενθουσιασμό.

ολυμπιονικεσ 1

Οι χρυσές επιτυχίες των ολυμπιονικών φαντάζουν στους περισσότερους ως ακατόρθωτα επιτεύγματα, ώστε αβασάνιστα να συμπεραίνουν πως κάποιος είτε γεννιέται πρωταθλητής είτε είναι πολύ τυχερός στην ζωή του. Τέτοιοι άνθρωποι έχουν τη νοοτροπία να τεμπελιάζουν, να αναβάλλουν σημαντικές αποφάσεις για την ζωή και να χαρακτηρίζονται από αναβλητικότητα. Εξαιτίας μάλιστα της προσωπικής αδυναμίας τους, αρνούνται να παραδεχθούν ότι δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν μονάχα εξαιρετικές επιδόσεις από αποτελεσματικούς ανθρώπους, που τολμούν να δοκιμάσουν τα όριά τους. Τα μετάλλια, οι διακρίσεις και η επιτυχία δεν είναι μάννα εξ ουρανού αλλά το αποτέλεσμα σκληρής καθημερινής δουλειάς. Πολύωρες προπονήσεις, στερήσεις, θυσίες, σωματικός και ψυχικός πόνος.

Τα μεγάλα πράγματα απαιτούν από εμάς κόπο, προσπάθεια, κούραση. Τα αγαθά κόποις κτώνται ή αγγλιστί «no pain, no gain»! Έτσι λειτουργεί ο κόσμος. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσεις αυτή την αλήθεια, τόσο καλύτερα θα μάθεις να ζεις και να απολαμβάνεις τους καρπούς των προσπαθειών σου!

αλμα 1

Μια άλλη αλήθεια: Οι πρωταθλητές και τα πετυχημένα άτομα δεν το βάζουν κάτω, ό,τι κι αν συμβεί! Αγκαλιάζουν τις δυσκολίες, αγαπούν να θέτουν προκλήσεις στον εαυτό τους και να υπερπηδούν τα εμπόδια, γιατί είναι μαχητές. Δεν παραιτούνται γιατί έχουν πίστη στις δυνάμεις τους και στο δίκαιο του αγώνα τους.

Οι μαχητές στον στίβο της ζωής συνεχίζουν να προχωρούν, εστιάζοντας την προσοχή τους στην καθημερινή πρόοδο. Η προσήλωση σε ένα συγκεκριμένο στόχο -που εξυπηρετεί ταυτόχρονα τον σκόπο της ζωής τους – είναι ο χρυσός κανόνας που τούς διαφοροποιεί από τους κοινούς ανθρώπους.

Γι’ αυτό το λόγο δεν ωφελεί να συγκρίνεις τα ταλέντα και τις επιδόσεις σου με τους άλλους. Κανείς δεν υπερέχει σε αξία από κανέναν. Μέτρο σύγκρισης για σένα μπορεί να είναι μόνο αυτό που ήσουν χθες σε σχέση με αυτό που είσαι σήμερα!

Έχεις άραγε αναρωτηθεί πού βρίσκεσαι σήμερα και πού θέλεις να πας; Έχεις σκεφτεί ποιο τρόπο, ποια μέσα, ποιο δρόμο θα ακολουθήσεις για να υλοποιήσεις τους στόχους και τον σκοπό της ζωής σου; Όταν σκεφτείς συνειδητά και απαντήσεις με συγκεκριμένο τρόπο στα παραπάνω ερωτήματα, τότε θα έχεις κάνει ένα μεγάλο άλμα προς την αλλαγή της σκέψης και της νοοτροπίας σου. Αυτή η αλλαγή θα σε βοηθήσει να αντικαταστήσεις τις καθημερινές σου συνήθειες με εκείνες που εξυπηρετούν τους στόχους σου.

Να θυμάσαι ότι η προσωπική ανάπτυξη είναι θέμα απόφασης και προσωπικής δέσμευσης. Η ημέρα που θα αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού και των επιλογών σου με θάρρος, αγάπη και επιμονή, θα είναι η αρχή μιας συναρπαστικής διαδρομής στο στίβο της ζωής σου. Δεν έχεις παρά να τολμήσεις να κάνεις αυτό το θαυμάσιο δώρο στον εαυτό σου και στους γύρω σου!

Βιογραφικό

giannoukoufinal

Η Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, ενώ το πάθος της για το αρχαιοελληνικό πνεύμα την οδήγησε στη φιλοσοφική έρευνα. Το 2013 απέκτησε με άριστα (9,81) το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον κλάδο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη γνωσιολογία και την οντολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και σε δύο σεμινάρια Κλασικής Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το Princeton University σε συνεργασία με το ΜΙΘΕ. Εργασίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στη Φιλοσοφική Επιθεώρηση Φιλοσοφεῖν και σε επιστημονικά περιοδικά.Έχει επίσης επιμεληθεί ειδικές σειρές βιβλίων σε εκδοτικούς οίκους και έχει εργαστεί ως ασκούμενη δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, πραγματοποιώντας τοπικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Επόμενο επαγγελματικό της βήμα είναι να εξιδικευθεί στην επιστήμη της ανθρώπινης ανάπτυξης (Life Coaching), βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να φτάσουν τους στόχους που οι ίδιοι επιθυμούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο e-mail:elenigiannoukou@gmail.com

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 28 Αύγουστος 2016 16:18
 
Η ΕΣΕΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ
News - Απόψεις
Παρασκευή, 26 Αύγουστος 2016 13:56

Η ΕΣΕΕ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

korkidis

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση :
Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι, η διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει αντιληφθεί τις «έξυπνες» και συνδυασμένες κινήσεις που απαιτούνται για να αντιστραφεί η εκτίναξη των οφειλών προς τον Οργανισμό και να διασωθεί το ασφαλιστικό μας σύστημα. Η εγκύκλιος που εξέδωσε για την επανένταξη χιλιάδων επιχειρηματιών στην ρύθμιση των 100 δόσεων δικαιώνει απόλυτα την ΕΣΕΕ που είχε υποβάλλει έγκαιρα το σχετικό αίτημα και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους οφειλέτες, οι οποίοι προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους συνολικά σε ένα ιδιαίτερα βεβαρυμμένο κλίμα. Έχουμε την βεβαιότητα ότι την σημασία της απόφασης αυτής θα αντιληφθεί άμεσα και η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να επιδιώξει και αυτό με την σειρά του ανάλογες πρωτοβουλίες, που θα παράσχουν και στους οφειλέτες του Δημοσίου αυτήν την τόσο σημαντική «ανάσα». Μία πρώτη κίνηση καλής θέλησης είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων που άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 και κάνουν πιο εύκολη την απένταξη καθώς και η επαναφορά της ισχύος της ρύθμισης των 100 δόσεων υπό λογικές προυποθέσεις και ρεαλιστικούς όρους τουλάχιστον μέχρι 31/12/2017. Η ΕΣΕΕ επιμένει στο δικαίωμα της 2ης ευκαιρίας πριν το "λουκέτο", διαφορετικά δεν πρόκειται ποτέ κανείς να εισπράξει τίποτα. Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε στους αρμόδιους του ΥΠΟΙΚ «κάντε το όπως ο ΟΑΕΕ».

 

 
 
Η αλήθεια για τις ροές των μεταναστών ....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Πέμπτη, 25 Αύγουστος 2016 09:47

Η αλήθεια για τις ροές των μεταναστών

....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 

Δεν πρέπει να υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι το μεταναστευτικό εξελίσσεται και πάλι σε μια βόμβα – τόσο πληθυσμιακή, όσο και υγειονομική.

Η Τουρκία, βγαίνοντας από μια τραυματική εμπειρία λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος και των όσων επακολούθησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν, ενώ παράλληλα δέχεται και αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα, συνεχίζει να πιέζει τους - απρόθυμους πλέον – Ευρωπαίους για άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία και απελευθέρωση της βίζας.

Η απειλή είναι σαφής: Αν οι Ευρωπαίοι δεν τηρήσουν τη συμφωνία – ένα γονατογράφημα της ανάγκης για την ακρίβεια – τότε αυτή δεν θα τηρηθεί και από την πλευρά της Τουρκίας.

Η αλήθεια είναι πως η συμφωνία δεν τηρείται εδώ και καιρό. Και στην κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία – πέρα από τις απειλές – δεν γνωρίζουμε αν είναι καν σε θέση να την τηρήσει.

Την ίδια ώρα, για την Ελλάδα η συμφωνία εξακολουθεί να τηρείται: Τα σύνορα παραμένουν κλειστά (για να μην ξεχνιόμαστε) και, ως βασική συνέπειά της, στα νησιά οι εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες ξεπερνούν κατά πολύ την χωρητικότητά τους (όπως προκύπτει και από τις επίσημες ανακοινώσεις του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου).

Παράλληλα, έχει αυξηθεί (πολύ πάνω από τα συμφωνηθέντα των 50.000 ατόμων) και ο συνολικός πληθυσμός μεταναστών και προσφύγων που βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα.

Άρα, για την Ελλάδα, η συμφωνία τηρείται μόνο ως προς τα κλειστά σύνορα και τον εγκλωβισμό στα νησιά.

Επομένως, δεν ισχύουν όσα ανακοινώθηκαν στις 12 Αυγούστου μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μουζάλα.

Ο τελευταίος, στις δηλώσεις του, είχε πει πως «σε αντίθεση με αυτά που γράφονται συνέχεια, επιβεβαιώνουμε ότι οι ροές δεν έχουν αυξηθεί έτσι ώστε να θεωρήσει κανείς ότι από την πλευρά της Τουρκίας έχει καταπατηθεί η συμφωνία. Έχουμε ένα μέσο όρο 80 με 100 άτομα την ημέρα. Από την αρχή της συμφωνίας ο μέσος όρος ήταν αυτός περίπου. Εχθές είχαμε μόνο 165. Άρα για να μιλάει κάποιος για αύξηση των ροών και κατάπτωση της συμφωνίας, είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται».

Η αλήθεια είναι πως και οι ροές έχουν αυξηθεί και δεν είχαμε από την αρχή της συμφωνίας μόνιμες καθημερινές ροές της τάξης των 100 ατόμων κατά μέσο όρο. Αντίθετα υπήρχαν πολλές μέρες που οι ροές ήσαν μηδενικές.

Άλλωστε, η διάψευση έρχεται από τα επίσημα στοιχεία:

Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία

-Στις 22 Αυγούστου 2016 ανακοινώθηκαν 68 αφίξεις στο 24ωρο και ο αριθμός μεταναστών στα νησιά είχε φθάσει τα 11. 343 άτομα (Γενικό σύνολο στην επικράτεια 58.453 άτομα). Η χωρητικότητα, όμως, των νησιών είναι συγκεκριμένη (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, βέβαια) και αυτή δεν ξεπερνά τα 7.450 άτομα.

-Στις 21 Αυγούστου, είχαμε 111 αφίξεις στο εικοσιτετράωρο και ο αριθμός των μεταναστών στα νησιά είχε φθάσει τα 11.280 άτομα, ενώ η χωρητικότητά τους φυσικά παραμένει στα 7.450. Άλλα 37 άτομα διασώθηκαν στην ίδια μέρα στη Μυτιλήνη. Την ίδια ώρα ο συνολικός πληθυσμός στη χώρα είχε φθάσει τα 58.380 άτομα. Δηλαδή πάνω από τα συμφωνημένα.

-Στις 19 Αυγούστου, ανακοινώθηκε πως το τελευταίο 24ωρο είχαμε 261 νέες αφίξεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο (δηλαδή 11.088 οι εγκλωβισμένοι στα νησιά και 58.123 το γενικό σύνολο).

-Στις 18 Αυγούστου 206 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο στο 24ωρο. Το αντίστοιχο διάστημα στη Χίο και στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές. Την ίδια μέρα, 28 άτομα αποβιβάστηκαν στην περιοχή Αμμοπή της Καρπάθου. Οι μετανάστες προέρχονται από τη Συρία και στις καταθέσεις που έδωσαν στους λιμενικούς υπογράμμισαν, ότι μεταφέρθηκαν από τα παράλια της Τουρκίας στην Κάρπαθο, με ιστιοφόρο σκάφος το οποίο τους εγκατέλειψε στη συγκεκριμένη παραλία.

-Στις 17 Αυγούστου 70 άτομα διασώζονται στην Κω. Και οι 70 προέρχονται από το Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Πακιστάν. Επίσης, στο 24ωρο φθάνουν 44 άτομα στη Λέσβο. Το σύνολο των νέων αφίξεων φθάνει τα 147 άτομα.

-Στις 16 Αυγούστου ανακοινώνεται ότι την περίοδο από 08/08/2016 έως 16/08/2016, πραγματοποιήθηκε η διάσωση 266 προσφύγων – μεταναστών σε 8 περιστατικά έρευνας – διάσωσης στη θάλασσα.

-Στις 14 Αυγούστου άρχισε και η αποβίβαση μεταναστών και προσφύγων στην Κύπρο, με δύο ταχύπλοα να φθάνουν από την Μερσίνα της Τουρκίας. Την ίδια μέρα και παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες έφθασαν 14 άτομα στη Λέσβο. Ο συνολικός αριθμός των νέων αφίξεων στο 24ωρο είναι 57. Όπως ανακοινώθηκε, στο 48ωρο, έφθασαν επιπλέον 185 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Οι εγκλωβισμένοι στα νησιά φθάνουν τις 8.093 - αριθμό ρεκόρ από τις 20 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Και αυτό, όπως ανακοινώνεται, παρά τις συνεχείς και καθημερινές σχεδόν μετακινήσεις στην Αθήνα όσων προσφύγων κρίνονται από την πρωτοβάθμια επιτροπή ασύλου ότι μπορεί να τους δοθεί άσυλο.

-Στις 13 Αυγούστου, είχαμε 145 νέες αφίξεις στα νησιά στο 24ωρο και το απόγευμα είχαμε άλλες 12 διασώσεις στην Κω.

-Στις 12 Αυγούστου ανακοινώθηκε πως κατά το τελευταίο επταήμερο είχαν περάσει στα νησιά 645 άτομα - ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που έφτασε στα νησιά ανά εβδομάδα, από την εκδήλωση του πραξικοπήματος την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα αρμοδίως, οι 60 πέρασαν στη Σάμο, όπου οι ροές όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μηδενικές. Σημειώστε ότι στις 12 Αυγούστου οι εγκλωβισμένοι στα νησιά ήσαν 7.905 πρόσφυγες, δηλαδή λίγο πάνω από την χωρητικότητα των 7.450 ατόμων. Μέχρι τις 21 Αυγούστου, δηλαδή σε λιγότερες από δέκα μέρες, οι 7.905 της 12ηςΑυγούστου έγιναν 11.280! Επίσης, στις 12 Αυγούστου είχαμε 147 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 11 Αυγούστου σημειώθηκαν 169 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 10 Αυγούστου είχαμε 90 νέες αφίξεις στο 24ωρο, οπότε και ξεπεράστηκε το φράγμα των 10.000 ατόμων στα νησιά (10.042).

-Στις 9 Αυγούστου είχαμε 76 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 8 Αυγούστου είχαμε 126 νέες αφίξεις στο 24ωρο, με τον πληθυσμό στα νησιά στα 9.919 άτομα.

-Στις 5 Αυγούστου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο ήταν 82.

-Στις 4 Αυγούστου έφθασαν 70 άτομα και οι εγκλωβισμένοι ήσαν ακόμη 7.458. Ήδη, στο 24ωρο είχαν φθάσει άλλα 54 άτομα.

-Στις 3 Αυγούστου είχαμε 119 νέες αφίξεις στο 24ωρο (οι εγκλωβισμένοι στα νησιά στα 7.397 άτομα).

-Στις 2 Αυγούστου αποβιβάσθηκαν στη Χίο 55 άτομα και πάνω από 60 στη Λέσβο, ενώ οι νέες αφίξεις στα νησιά στο 24ωρο ήταν 109 άτομα. Επιπλέον, στο 24ωρο, σε δύο επιχειρήσεις, είχαν διασωθεί 90 άτομα. Από τις αστυνομικές αρχές γίνεται γνωστό ότι «μετά από εγκλωβισμό μηνών στα νησιά χωρίς στην πραγματικότητα προοπτική αναχώρησης τους έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη παραβατικότητα. Είτε εμπλεκόμενοι σε κυκλώματα διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων είτε επιδιδόμενοι σε κλοπές, διαρρήξεις ακόμα και σε ληστείες».

-Την 1η Αυγούστου δεν είχαν σημειωθεί νέες αφίξεις στο 24ωρο, αλλά το απόγευμα διασώθηκαν 34 άτομα στη Λέσβο.

-Στις 29 Ιουλίου είχαν σημειωθεί 118 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 28 Ιουλίου οι νέες αφίξεις στο 24ωρο έφθασαν τις 108 και την ημέρα εκείνη έφθασαν στη Λέσβο άλλα 104 άτομα.

-Στις 27 Ιουλίου είχαν σημειωθεί 85 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 26 Ιουλίου οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 129 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά έφθανε σε 9.076. Την ίδια μέρα έφθασαν άλλα 40 άτομα.

-Στις 25 Ιουλίου ανακοινώθηκαν 96 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια μέρα, άλλες δυο βάρκες με 70 συνολικά μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν στη βορειοανατολική Λέσβο. Όπως ανακοινώνεται, το γεγονός αυξάνει σε 600 περίπου τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στο νησί από την 15η Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά είναι ακόμη 6.896 άτομα.

-Στις 24 Ιουλίου, άλλεςδυο βάρκες με συνολικά 52 μετανάστες και πρόσφυγες φθάνουν στη Λέσβο. Οι αφίξεις αυτής της μέρας αυξάνουν σε 276 τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που πέρασαν στη Λέσβο σε 48 ώρες, ενώ είναι πλέον περισσότεροι από 500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στη Μυτιλήνη από την Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αριθμός που, όπως σημείωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρείται πολύ μεγάλος για τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Ο αριθμός των ροών προς τη Λέσβο ξεπερνά πλέον κατά πολύ τον αριθμό των ροών σε όλο το βόρειο Αιγαίο από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι τη μέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα στοιχεία αυτά μαζί με πληροφορίες από τις απέναντι τουρκικές ακτές αποδεικνύουν ότι η τουρκική Ακτοφυλακή δεν πραγματοποιεί ελέγχους, γεγονός που οφείλεται στην επικράτηση μιας διαλυτικής κατάστασης λόγω σύλληψης πολλών στρατιωτικών και στελεχών διωκτικών αρχών στην περιοχή βόρεια της Σμύρνης, και στη μετακίνηση όσων δυνάμεων υπολείπονται στην περιοχή της Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτική Τουρκία. Εκεί συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή προκειμένου να συλληφθούν καταδρομείς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ του πραξικοπήματος διανυκτέρευε σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Επαναλαμβάνουμε χθεσινή εκτίμηση στελεχών των ελληνικών διωκτικών αρχών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που απέδιδαν το γεγονός στο ότι απέναντι από τα νησιά αυτά λειτουργούν αυτή την εποχή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που αποτρέπουν τη δράση των μεταφορέων. Αυτό δεν συμβαίνει απέναντι από τη Λέσβο, και σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις τουρκικές διωκτικές αρχές δημιουργήθηκε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα κυκλώματα των μεταφορέων ώστε να επιχειρούν χωρίς προβλήματα.

-Στις 22 Ιουλίου ανακοινώνονται 20 νέες αφίξεις στο 24ωρο και συνολικό αριθμό εγκλωβισμένων στα νησιά 8.663.

-Στις 21 Ιουλίου έχουμε 53 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 20 Ιουλίου οι νέες αφίξεις στα νησιά ήταν μόλις έξι το τελευταίο 24ωρο και ο αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στο ανατολικό Αιγαίο έφθανε τους 8.703.

-Στις 19 Ιουλίου ανακοινώθηκαν 63 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 18 Ιουλίου 76 άτομα εισήλθαν στη χώρα διαμέσου θαλάσσης το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που παραμένουν στο ανατολικό Αιγαίο σε 8.657.

-Στις 17 Ιουλίου γίνεται γνωστό ότι βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν τις τελευταίες μέρες στη Χίο και στη Λέσβο δημιουργώντας έντονο κλίμα ανησυχίας στις τοπικές αρχές. Τις τελευταίες πέντε μέρες, στη Λέσβο έφτασαν 270 άτομα, στη Χίο 84 και στη Σάμο μόλις τρεις.

Πριν από το πραξικόπημα στην Τουρκία

-Στις 14 Ιουλίου, παραμονή του πραξικοπήματος, ανακοινώνεται ότι οι αφίξεις στα νησιά το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 109 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στους χώρους φιλοξενίας στο Αιγαίο υπολογίζεται σε 8.477.

-Στις 13 Ιουλίου έχουμε 44 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.475 εγκλωβισμένους στα νησιά.

-Στις 12 Ιουλίου ανακοινώνονται 114 νέες αφίξεις σε τέσσερα 24ωρα.

-Στις 11 Ιουλίου έχουμε 70 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 8 Ιουλίου ανακοινώνονται μόνο 4 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 7 Ιουλίου ανακοινώνεται ότι δεν υπήρξε ούτε μία νέα άφιξη στο 24ωρο.

-Στις 6 Ιουλίου έχουμε 94 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 5 Ιουλίου έχουμε 36 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.595 εγκλωβισμένους στα νησιά.

-Στις 4 Ιουλίου οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 42, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 8.612.

-Την 1η Ιουλίου, έχουμε 63 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

Η κατάσταση λίγο πριν από την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

-Στις 10 Μαρτίου, η Frontex ανακοινώνει πως σχεδόν μισό εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν βόρεια διαμέσου των Βαλκανίων. Στην Ελλάδα οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 41.973 και οι νέες αφίξεις στο 24ωρο σε 2.373, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στα νησιά σε 9.428.

-Στις 11 Μαρτίου ανακοινώνονται 821 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 12 Μαρτίου ανακοινώνονται 295 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 16 Μαρτίου, οι νέες αφίξεις που ανακοινώνονται είναι 111 στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 17 Μαρτίου, οι νέες αφίξεις που ανακοινώνονται είναι 239 στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 18 Μαρτίου 2016, ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα ήταν 46.207. Στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν 7.271 άτομα, από τους οποίους οι 670 ήσαν νέες αφίξεις. Στην Ειδομένη, εντός του camp, βρίσκονταν 10.500 άτομα και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.250.

-Στις 19 Μαρτίου ο συνολικός αριθμός έφθανε τα 47.536 άτομα και στα νησιά 8.236, εκ των οποίων οι 1.498 είναι νέες αφίξεις.

Μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας

-Στις 20 Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της Συμφωνίας ο συνολικός αριθμός ήταν 48.141 άτομα, ενώ στο 24ωρο είχαν σημειωθεί 875 νέες αφίξεις.

-Στις 21 Μαρτίου, έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 50.000 προσφύγων με τις νέες αφίξεις να εμφανίζονται αυξημένες, μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό. Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήσαν 1.662. Στη Λέσβο την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και μέχρι τις 9 το πρωί της 21ης Μαρτίου, πέρασαν 754 άτομα, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Χίο και τη Σάμο ήσαν 784 και 21.

-Στις 23 Μαρτίου αρχίζει η μείωση των ροών, με τις αφίξεις στο 24ωρο στις 260.

-Στις 24 Μαρτίου, σε 48.795 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ενώ στα νησιά παραμένουν 3.924 άτομα και δεν υπήρξε καμία νέα άφιξη το τελευταίο 24ωρο.

-Στις 25 Μαρτίου ανακοινώνονται 161 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 26 Μαρτίου ανακοινώνονται 163 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 28 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 232 νέες αφίξεις στο 24ωρο και ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά είναι 4.289.

-Στις 29 Μαρτίου ανακοινώνονται 192 νέες αφίξεις στο 24ωρο. Αλλά την ίδια μέρα στη Λέσβο αποβιβάζονται πάνω από 300 άτομα.

-Στις 30 Μαρτίου οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 766 και στα νησιά βρίσκονταν συνολικά 5.023 άτομα.

-Στις 31 Μαρτίου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο υπολογίζονται σε 377 και ο αριθμός στα νησιά σε 5.337.

Τον Απρίλιο αρχίζει η μείωση των ροών

-Την 1η Απριλίου ανακοινώνονται 401 νέες αφίξεις στο 24ωρο, ενώ την ίδια μέρα αποβιβάζονται άλλα 200 άτομα.

-Στις 2 Απριλίου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογκάν μεταδίδει ότι η τουρκική ακτοφυλακή ανέκοψε 200 πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονταν προς τις ελληνικές ακτές.

-Στις 4 Απριλίου στα νησιά παραμένουν 6.232 άτομα, εκ των οποίων οι 339 είναι νέες αφίξεις.

-Στις 5 Απριλίου, οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 225. Συνολικά, στα νησιά βρίσκονται 5.984 άτομα.

-Στις 6 Απριλίου οι νέες αφίξεις ήταν μόλις 68, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων παρέμεναν στα νησιά ανερχόταν σε 6.384.

-Στις 8 Απριλίου στα νησιά βρίσκονταν 6.499 άτομα, εκ των οποίων οι 149 νέες αφίξεις.

-Στις 11 Απριλίου ανακοινώνονται μόλις 18 νέες αφίξεις στο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός στη χώρα έχει φθάσει τους 53.117 και στα νησιά 6.976.

-Στις 12 Απριλίου μόλις 80 ήσαν οι νέες αφίξεις και στα νησιά παρέμεναν 7.055 άτομα.

-Στις 13 Απριλίου στα νησιά βρίσκονται 7.150 άτομα, εκ των οποίων οι 101 εισήλθαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

-Στις 14 Απριλίου ανακοινώνεται πως μόλις 30 μετανάστες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

-Στις 15 Απριλίου, παραμονή επίσκεψης του Πάπα, οι νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο ήταν 107 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά 7.216.

 - Στις 18 Απριλίου οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 66 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 7.353.

-Στις 19 Απριλίου στα νησιά παραμένουν 7.515 άτομα, από τους οποίους οι 150 είχαν φθάσει το τελευταίο 24ωρο.

-Στις 20 Απριλίου έχουμε 176 νέες αφίξεις.

-Στις 23 Απριλίου, στα νησιά παραμένουν 7.899 άτομα, από τους οποίους μόνο 20 είχαν φτάσει το τελευταίο 24ωρο.

-Στις 27 Απριλίου, οι νέες αφίξεις ήταν 62 το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 7.969.

-Στις 28 Απριλίου, οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 60 και το σύνολο των προσφύγων που παραμένουν στα νησιά σε 7.773.

-Στις 29 Απριλίου έχουμε μόνο 38 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

Τον Μάιο

-Στις 2 Μαΐου ανακοινώνονται 64 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.150 άτομα στα νησιά.

-Στις 3 Μαΐου ανακοινώνονται 61 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 4 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 55 νέες αφίξεις, από τος οποίες οι 53 στη Λέσβο, μετά από πέντε συνεχείς μέρες που δεν υπήρχαν αποβιβάσεις στο νησί.

-Στις 5 Μαΐου ανακοινώνονται 87 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 9 Μαΐου ανακοινώνονται 74 νέες αφίξεις.

-Στις 10 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 7 νέες αφίξεις.

-Στις 11 Μαΐου ανακοινώνονται 63 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.400 εγκλωβισμένοι στα νησιά.

-Στις 13 Μαΐου ανακοινώνονται 118 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.615 εγκλωβισμένοι στα νησιά.

-Στις 16 Μαΐου ανακοινώνονται 49 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 17 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 20 νέες αφίξεις. Συγκρίνοντας κανείς την πρώτη με τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου στα στοιχεία που δίνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, θα διαπιστώσει για την Ελλάδα μείωση των αφίξεων κατά 72% και για την Ιταλία 50%.

-Στις 18 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 30 αφίξεις.

-Στις 19 Μαΐου ανακοινώνονται 100 νέες αφίξεις. Ο συνολικός πληθυσμός στην επικράτεια φθάνει τους 54.565.

-Στις 20 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις δύο νέες αφίξεις.

-Στις 23 Μαΐου ανακοινώνονται 50 νέες αφίξεις.

-Στις 24 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 29 νέες αφίξεις και στα νησιά παραμένουν 8.521 άτομα.

-Στις 25 Μαΐου ανακοινώνεται ότι στο 24ωρο δεν σημειώθηκε καμιά νέα άφιξη.

-Στις 27 Μαΐου ανακοινώνονται 105 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 30 Μαΐου ανακοινώνονται 97 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 31 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 15 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

Ιούνιος ο μήνας με τις περισσότερες μηδενικές αφίξεις

-Την 1η Ιουνίου έχουμε μόνο 14 νέες αφίξεις στο 24ωρο. Στα νησιά ο πληθυσμός μεταναστών βρίσκεται στα 8.456 άτομα και ο συνολικός πληθυσμός στην επικράτεια στα 52.621.

-Στις 2 Ιουνίου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο είναι μόλις 7.

-Στις 3 Ιουνίου ο  Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοινώνει ότι μόλις 1.465 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά παράλια δια θαλάσσης τον Μάιο, πολύ λιγότεροι από τις ημερήσιες αφίξεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν στην Ελλάδα 67.417 αφίξεις δια θαλάσσης. Ο αριθμός αυτός έπεσε στις 57.066 τον Φεβρουάριο, στις 26.971 τον Μάρτιο και στις 3.650 τον Απρίλιο. Την ίδια μέρα ανακοινώνονται αυξημένες αφίξεις (152) στο 24ωρο.

-Στις 6 Ιουνίου ανακοινώνεται πως δεν υπήρξε καμιά νέα άφιξη στο 24ωρο, ενώ στη διάρκεια αυτής της μέρας φθάνουν 17 άτομα, μετά από ένα τριήμερο μηδενικών αφίξεων.

-Στις 7 Ιουνίου οι νέες αφίξεις στο 24ωρο που ανακοινώνονται είναι μόλις 18.

-Στις 9 Ιουνίου οι νέες αφίξεις στο 24ωρο είναι 8.

-Στις 10 Ιουνίου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο είναι μόλις δύο

-Στις 13 Ιουνίου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο είναι 67.

-Στις 14 Ιουνίου ανακοινώνονται 56 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 15 Ιουνίου ανακοινώνονται μηδενικές αφίξεις στο 24ωρο

-Στις 16 Ιουνίου διασώζονται 100 άτομα στη βορειοδυτική Λέσβο. Την προηγουμένη οι αφίξεις ήσαν μηδενικές.

  -Στις 17 Ιουνίου, παραμονή της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, μετά από ένα 48ωρο μηδενικών αφίξεων, ανακοινώνονται 147 νέες αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 21 Ιουνίου ανακοινώνονται 44 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο. Στο τελευταίο τριήμερο φθάνουν συνολικά 121 άτομα.

-Στις 22 Ιουνίου ανακοινώνεται μόλις μια νέα άφιξη στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 23 Ιουνίου ανακοινώνονται 78 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 24 Ιουνίου ανακοινώνονται 70 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 27 Ιουνίου ανακοινώνονται 132 νέες αφίξεις στο 24ωρο, ενώ κατά το προηγηθέν 48ωρο οι νέες αφίξεις ήσαν μόνο 27.

-Στις 28 Ιουνίου ανακοινώνονται 42 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.

-Στις 29 Ιουνίου ανακοινώνονται μηδενικές αφίξεις στο 24ωρο.

-Στις 30 Ιουνίου ανακοινώνονται 36 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.

Συνοψίζοντας με αριθμούς:

Όσον αφορά στον συνολικό πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων: Στις 20 Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, στην επικράτεια ζούσαν 48.141 άτομα. Στις 22 Αυγούστου, ο συνολικός αριθμός είχε φθάσει στους 58.453. Άρα μετά τη συμφωνία ο συνολικός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 10.000 (χωρίς βέβαια να μπορούμε να υπολογίσουμε πόσοι θα ήσαν με την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ).

Όσον αφορά στους εγκλωβισμένους στα νησιά, στις 20 Μαρτίου ζούσαν 7.316 άτομα, ενώ στις 22 Αυγούστου οι εγκλωβισμένοι είχαν φθάσει τους 11. 343, πολύ πάνω από την χωρητικότητα των 7.450 ατόμων.

Και, οπωσδήποτε, οι καθημερινές ροές σε σχέση με τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί σημαντικά.

http://www.elzoni.gr/html/ent/564/ent.65564.asp

 
Xάλκινο Mετάλλιο κατέκτησε ο Έλληνας μαθητής Ροντογιάννης Αριστοφάνης στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής στη Ρωσία .....Γράφει η Ελένη Γιαννούκου
News - Απόψεις
Τρίτη, 23 Αύγουστος 2016 08:13

Xάλκινο Mετάλλιο κατέκτησε ο Έλληνας μαθητής Ροντογιάννης Αριστοφάνης στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής στη Ρωσία

.....Γράφει η Ελένη Γιαννούκου

14079531 1072889822803385 649435347470572027 n

Με το Χάλκινο Μετάλλιο στις αποσκευές της επέστρεψε η Εθνική ομάδα Πληροφορικής νέων από την ‘’28η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής IOI2016’’. Ο Διαγωνισμός διεξήχθη φέτος στην πόλη Καζάν της Ρωσικής ομοσπονδίας μεταξύ 12 Αυγούστου 2016 και 19 Αυγούστου 2016.

Συγκεκριμένα, ο μαθητής Ροντογιάννης Αριστοφάνης από το Κολλέγιο Αθηνών κατέκτησε το Χάλκινο Μετάλλιο μαζί με την Εθνική ομάδα Πληροφορικής που αποτελείται από τους εξαίρετους μαθητές: Κετσετσίδης Ραφαήλ (Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη), Μιχαλαϊνας Εμμανουήλ (2ο Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης) και Αγιάννης Κωνσταντίνος (10ο ΓΕΛ Λάρισας).

14053657 1072911636134537 5797246821333800149 o

Πρόκειται για μια εξαιρετική νίκη για την Ελληνική ομάδα, αφού φέτος είχε να ανταγωνιστεί τις άριστες επιδόσεις της στην πληροφορική ανάμεσα σε ογδόντα χώρες με 308 συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δελτίου τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημών & Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΕΠΥ), συνοδοί της Ελληνικής αποστολής ήταν οι κ. Χατζόπουλος Μιχάλης, Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η καθηγήτρια πληροφορικής π.ε, Τερζίδου Θεοδούλη .

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα νιώθει υπερήφανη γιατί εκτός από χρυσούς ολυμπιονίκες διαθέτει και άψογους νέους επιστήμονες με κοφτερά μυαλά, οι οποίοι αποτελούν τη μαγιά και την ελπίδα αυτού του τόπου. Αριστοφάνη, Ραφαήλ, Εμμανουήλ, Κωνσταντίνε σας ευχαριστούμε!

IMG 3756

Λίγα λόγια για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής (ΔΟΠ) είναι ένας από τους πιο μεγάλους και αναγνωρισμένους διαγωνισμούς παγκοσμίως στην επιστήμη των υπολογιστών. Τα θέματα του διαγωνισμού είναι αλγοριθμικής φύσης, ενώ οι διαγωνιζόμενοι μαθητές καλούνται να επιδείξουν τις εξαιρετικές ικανότητές τους στον τομέα της πληροφορικής. Συγκεκριμένα, διαγωνίζονται στις δεξιότητες της ανάλυσης προβλημάτων, το σχεδιασμό των αλγορίθμων και δομών δεδομένων , τον προγραμματισμό και τον έλεγχο τους. Οι νικητές του ΔΟΠ ανήκουν στους καλύτερους νέους επιστήμονες υπολογιστών στον κόσμο!

IMG 8791

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής ξεκίνησε το 1989 από την πόλη Pravetz της Βουλγαρίας με 46 συμμετοχές από 13 χώρες. Η χώρα μας έχει φιλοξενήσει δύο φορές τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, η 3η Ολυμπιάδα διεξήχθη στη Αθήνα το 1991 στις 19 -25 Μαΐου και το Σεπτέμβρη του 2004 (11- 18 Σεπτεμβρίου) η 16η Ολυμπιάδα με 68 συμμετοχές από 23 χώρες και 291 συμμετοχές από 76 χώρες αντίστοιχα.

 

Πέρυσι, το 2015, η διεξαγωγή της Διεθνούς Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στην πόλη Almaty του Καζακστάν όπου συμμετείχαν 83 χώρες με 322 διαγωνιζομένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο αυξάνονται σταθερά τόσο ο αριθμός των μαθητών που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό όσο και οι χώρες που εκπροσωπούνται.

Η 29η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής IOI2017 θα διεξαχθή στις 28 Ιουλίου με 4 Αυγούστου στην Τεχεράνη του Ιράν.

 

 

Βιογραφικό σημείωμα

giannoukoufinal

 

 

Η Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, ενώ το πάθος της για το αρχαιοελληνικό πνεύμα την οδήγησε στη φιλοσοφική έρευνα. Το 2013 απέκτησε με άριστα (9,81) το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον κλάδο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη γνωσιολογία και την οντολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και σε δύο σεμινάρια Κλασικής Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το Princeton University σε συνεργασία με το ΜΙΘΕ. Εργασίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στη Φιλοσοφική Επιθεώρηση Φιλοσοφεῖν και σε επιστημονικά περιοδικά.Έχει επίσης επιμεληθεί ειδικές σειρές βιβλίων σε εκδοτικούς οίκους και έχει εργαστεί ως ασκούμενη δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, πραγματοποιώντας τοπικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Επόμενο επαγγελματικό της βήμα είναι να εξιδικευθεί στην επιστήμη της ανθρώπινης ανάπτυξης (Life Coaching), βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να φτάσουν τους στόχους που οι ίδιοι επιθυμούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο e-mail: elenigiannoukou@gmail.com

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 23 Αύγουστος 2016 08:30
 
Όταν η Aλφάβητος...θυμώνει!!! ....Γράφει η Ρένα Καλλέργη
News - Απόψεις
Σάββατο, 20 Αύγουστος 2016 18:35
Όταν η Aλφάβητος...θυμώνει!!!
 
....Γράφει η Ρένα Καλλέργη
 
AngryWoman
 
Ναι, αγαπημένες μου φίλες και φίλοι, όταν θυμώνει η αλφάβητος γίνεται καυστική, εγωιστική...ψάχνεις να βρεις τις λέξεις, αυτές που θα καθηλώσουν τον συνομιλητή/ρια σου και για κλάσματα του δευτερολέπτου θα νιώσεις δικαίωση.
Την ώρα λοιπόν  που τις χρειάζεσαι, μπλέκουν όλες μαζί και τσακώνονται πια θα βγει πρώτη να φωνάξει τα γνωστά σε όλους μας «πολυβραβευμένα» επίθετα και να έρθουν και οι αντίστοιχες «ξακουσμένες», της ίδιας συνομοταξίας, απαντήσεις.
Σκέφτηκα να ανεβάσω λίγο το status όλων αυτών, των ταλαιπωρημένων και βαρετών πλέον επιθέτων γιατί θεωρώ ότι έχουμε εξοικειωθεί τόσο πολύ, που πολλές φορές μας ακούγονται και σαν φιλοφρονήσεις.
Σας παραθέτω λοιπόν την «θυμωμένη μου αλφάβητο» με σεβασμό, ψυχραιμία και υψηλό status όταν και εφόσον σας χρειαστεί...ελπίζω να την απολαύσετε:
 
Άδειος, άνανδρος, αναξιοπρεπής, απατεώνας, ανεπρόκοπος, αχαΐρευτος, ανεγκέφαλος, αχρείος, άβουλος, αγέλαστος, άγαρμπος, αγενής, αγνώμων, άγουστος,  αδιάκριτος, άξεστος, ακατανόμαστος, αφελής.
Βλάκας, βλοσυρός, βαμπίρ, βολεψάκιας, βαρετός, βούρλο, βάρβαρος.
Γελοίος, γραφικός, γομάρι.
Διεστραμμένος, διαολεμένος.
Ελεεινός, εγωιστής, εσωστρεφής, είρων, εριστικός.  
Ζαμανφουτίστας, ζώoν.
Ηλίθιος.
Θρασύδειλος, θρασύς.
Ιδιόμορφος, ιδιοτελής, ιδιότροπος, ισχυρογνώμων.
Κακοήθης, κακός, κενός, κακομοίρης, καραγκιόζης, κουφιοκέφαλος.  
Λάθος, λαμόγιο.
Μαλθακός, μίζερος, μαμμόθρεφτο, μάπας, μαφιόζος, μπάμιας.
Νωχελικός, νοσηρός.
Ξινός, ξιπασμένος, ξεροκέφαλος, ξερόλας, ξενέρωτος, ξερακιανός.
Οκνηρός, οικτρός.
Πανούργος, παλαβός.
Ραδιούργος.
Σιχαμένος, σπαστικός.
Τιποτένιος, τρισάθλιος, τρισκατάρατος. 
Ύπουλος, υποκριτής.
Φίδι, φλώρος, φλούφλης, φαιδρός, φαντασμένος, φαφλατάς, φαντασιόπληκτος, φιλάργυρος, φιλοχρήματος.
Χαμένος, χαραμοφάης, χυδαίος, χαζός, χασομέρης, χάνος.
Ψεύτης, ψώνιο, ψυχεδελικός.
Ωιμεεεεεεεε.....!!!!
 
 
Υ.Σ. Να ευχαριστήσω τις φίλες μου, Δέσποινα, Έλβη, Ιωάννα, Όλγα, για τις πολύτιμες, θυμωμένες, με υψηλό στάτους λέξεις που μου χάρισαν.
 
kallergi 1
 
Ρένα Καλλέργη
Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 20 Αύγουστος 2016 18:54
 
Για να ερωτευτείς με κάποιον, κάνε αυτό Οι 36 ερωτήσεις που θα σε κάνουν να ερωτευτείς!
News - Απόψεις
Τετάρτη, 17 Αύγουστος 2016 12:19

Για να ερωτευτείς με κάποιον, κάνε αυτό

Οι 36 ερωτήσεις που θα σε κάνουν να ερωτευτείς!
 
5ded6-couple-talking

Κι όμως, υπάρχουν 36 ερωτήσεις που, σύμφωνα με έρευνα, αν τις απαντήσουν 2 άγνωστα μεταξύ τους άτομα με ειλικρίνεια, έχουν τρομερά μεγάλες πιθανότητες να ερωτευτούν.

Το άρθρο της Mandy Len Catron’s, σχετικά με τον μοντέρνο έρωτα, με τίτλο “Για να ερωτευτείς με κάποιον, κάνε αυτό” αναφέρεται σε μια έρευνα του ψυχολόγου Arthur Aron (και άλλων), που διερευνά το αν η οικειότητα μεταξύ 2 ξένων μπορεί να επιταχυνθεί, ως διαδικασία, με το να ρωτήσουν ο ένας τον άλλο μια συγκεκριμένη σειρά προσωπικών ερωτήσεων.

Οι 36 ερωτήσεις της μελέτης έχουν χωριστεί σε 3 ενότητες, με κάθε ενότητα να είναι πιο διερευνητική από την προηγούμενη.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι η αμοιβαία προβολή των ευάλωτων σημείων των 2 συμμετεχόντων θα δημιουργήσει εγγύτητα.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον Arthur Aron, αυτές οι 36 ερωτήσεις μπορούν να κάνουν 2 άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους να ερωτευτούν ο ένας τον άλλον.

Και για να το αποδείξει, έκανε το πείραμα!

Έβαλε έναν άντρα και μία γυναίκα να καθίσουν απέναντι, και να απαντήσουν ο καθένας στις ερωτήσεις.

Η πρόκληση ήταν να απαντήσουν ανοιχτά και με ειλικρίνεια, και στο τέλος, να κρατήσουν οπτική επαφή για 4 λεπτά.

Το αποτέλεσμα του πειράματος; Η λίστα των ερωτήσεων είχε θετικό αποτέλεσμα μιας και οι δύο άγνωστοι όχι μονάχα ερωτεύτηκαν, αλλά παντρεύτηκαν μάλιστα έξι μήνες μετά.

Να η λίστα με τις ερωτήσεις:

Ενότητα 1
1. Αν μπορούσες να επιλέξεις κάποιον από ολόκληρο τον κόσμο για να δειπνήσεις, ποιον θα επέλεγες;

2. Θα ήθελες να είσαι διάσημος; Αν ναι, γιατί;

3. Πριν κάνεις ένα τηλεφώνημα προβάρεις αυτά που πρόκειται να πεις; Γιατί;

4. Η ιδανική μέρα για σένα τι θα περιλάμβανε;

5. Πότε τραγούδησες τελευταία φορά στον εαυτό σου; Ή σε κάποιον άλλο;

6. Αν μπορούσες να ζήσεις μέχρι τα 90 και να διατηρήσεις είτε το μυαλό, είτε το σώμα ενός τριαντάχρονου για τα τελευταία 60 χρόνια της ζωής σου, τι θα επέλεγες;

7. Έχεις κάποιο προαίσθημα σχετικά με το πώς πρόκειται να πεθάνεις;

8. Ονόμασε 3 πράγματα που πιστεύεις ότι έχεις κοινά με το άτομο που έχεις απέναντί σου.

9. Για ποιο πράγμα στη ζωή σου αισθάνεσαι περισσότερο ευγνώμων;

10. Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι από τον τρόπο που μεγάλωσες, τι θα ήταν αυτό;

11. Πες στο άτομο που έχεις απέναντί σου, την ιστορία της ζωής σου, με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς, μέσα σε 4 λεπτά.

12. Αν μπορούσες να ξυπνήσεις αύριο έχοντας αποκτήσει κάποια ικανότητα ή αρετή, ποια θα ήταν αυτή;

Ενότητα 2
13. Αν μια κρυστάλλινη σφαίρα, μπορούσε να σου πει την αλήθεια για τον εαυτό σου, τη ζωή σου, το μέλλον σου, ή για οτιδήποτε άλλο, τι από όλα αυτά θα ήθελες να μάθεις;

14. Υπάρχει κάτι που ονειρεύεσαι να κάνεις εδώ και χρόνια;

15. Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σου στη ζωή;

16. Τι εκτιμάς περισσότερο στη φιλία;

17. Ποια είναι η πιο πολύτιμη ανάμνηση σου;

18. Ποια είναι η χειρότερη ανάμνηση σου;

20. Τι σημαίνει η φιλία για σένα;

21. Τι ρόλο παίζουν στη ζωή σου η αγάπη και η στοργικότητα;

22. Πείτε, με το άτομο που έχεις απέναντί σου, τα 5 θετικά χαρακτηριστικά που έχει εντοπίσει ο ένας στον άλλο.

23. Πόσο στενή σχέση έχεις με την οικογένεια σου; Πιστεύεις ότι η παιδική σου ηλικία ήταν πιο ευτυχισμένη συγκριτικά με εκείνη άλλων ανθρώπων;

24. Πώς αισθάνεσαι για τη σχέση που έχεις με τη μητέρα σου;

Ενότητα 3
25. Κάνε τρεις ειλικρινείς δηλώσεις ξεκινώντας με την πρόταση «εμείς». Για παράδειγμα, «Εμείς είμαστε σε αυτό το χώρο και αισθανόμαστε…»

26. Συμπλήρωσε την πρόταση: «Εύχομαι να είχα στη ζωή μου κάποιον για να μπορέσω να μοιραστώ…»
27. Αν επρόκειτο να γίνεις κολλητός με το άτομο που έχεις απέναντί σου, μοιράσου μαζί του τι θα θεωρούσες σημαντικό για εκείνον/η να ξέρει για σένα.

28. Πες στο άτομο που έχεις απέναντι σου τι είναι αυτό που σου αρέσει σε εκείνον/η. Να είσαι ειλικρινής. Πες πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έλεγες σε ένα άτομο που μόλις γνώρισες.

29. Μοιράσου με το άτομο που έχεις απέναντί σου μια ντροπιαστική εμπειρία από τη ζωή σου.

30. Πότε έκλαψες τελευταία φορά μπροστά σε κάποιο άλλο άτομο; Ή μόνος σου;

31. Πες στο άτομο που έχεις απέναντί σου κάτι που σου αρέσει ήδη σε εκείνον.

32. Ποιο θέμα θεωρείς τόσο σοβαρό και με το οποίο δε θα αστειευόσουν ποτέ;

33. Αν επρόκειτο να πεθάνεις σήμερα το βράδυ μην έχοντας τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις με κάποιον, τι θα ήταν αυτό που θα μετάνιωνες περισσότερο επειδή δεν είχες πει σε κάποιον; Γιατί δεν το έχεις πει;

34. Πιάνει φωτιά το σπίτι σου, μαζί με όλα τα περιουσιακά σου στοιχεία. Αφού σώσεις τα άτομα που αγαπάς και τα κατοικίδια, έχεις μία μόνο ευκαιρία για να σώσεις ένα μονάχα πράγμα. Ποιο θα επέλεγες; Γιατί;

35. Ποιανού συγγενή σου ο θάνατος θα ήταν ο πιο δυσβάσταχτος για σένα;

36. Μοιράσου ένα προσωπικό σου πρόβλημα και ρώτα τη συμβουλή του ατόμου που έχεις απέναντί σου σχετικά με το πώς θα το χειριζόταν. Επίσης, ρώτα το άτομο που έχεις απέναντί σου πώς του φαίνεσαι εσύ, όταν του μιλάς για το πρόβλημα αυτό.

http://www.typos.com.cy/cat/10/article/23241

 
Η ώρα των πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου έφτασε με παραδοσιακά γλέντια, χορούς & εδέσματα. .....Γράφει η Ελένη Γιαννούκου
News - Απόψεις
Δευτέρα, 15 Αύγουστος 2016 12:30

Η ώρα των πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου έφτασε με παραδοσιακά γλέντια, χορούς & εδέσματα.

Είμαστε για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου?

.....Γράφει η Ελένη Γιαννούκου

resized 2

 

Δεκαπενταύγουστος σήμερα και ήρθε επιτέλους η ημέρα που όλοι περιμέναμε για να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την Παναγία μας. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας από τη Θράκη έως την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, όλος ο τόπος σείεται υπό τους ήχους του κλαρίνου, της λύρας, του λαούτου, του βιολιού και της τσαμπούνας. Κεφαλοχώρια αλλά και «ξεχασμένα» χωριά ντύνονται γιορτινά και γίνονται σήμερα πόλος έλξης πλήθος κόσμου. Όπου λοιπόν κι αν βρεθείτε απόψε, ετοιμαστείτε να μεθύσετε υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και να οδηγηθείτε στους ξέφρενους ρυθμούς των πολύφημων πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου.

Το ξεφάντωμα ξεκινά με τη δύση του ηλίου και δεν σταματά πριν το πρώτο πρωινό φως. Στο πανηγύρι της Παναγίας απόψε θα το γλεντήσει -για το καλό- ακόμα και εκείνος που σπάνια το ρίχνει έξω. Θα πιει τα κρασάκια του, θα έρθει στο κέφι και τελικά θα σηκωθεί από την καρέκλα και θα πιαστεί για να χορέψει αλά μπρατσέτα τον παραδοσιακό κυκλωτικο χορό. Ακόμα κι αν δεν ξέρει τα βήματα, θα συρθεί -με το ζόρι ή μη- ενθουσιασμένος στον κύκλο και θα μυηθεί στη μυσταγωγία της ελληνικής παράδοσης.

resized 1

Για τους γνώστες δε των παραδοσιακών χορών η βραδιά προβλέπεται να είναι γεμάτη με επιδέξιες χορευτικές φιγούρες. Οι δεινοί χορευτές- όπως παρατηρούμε κάθε χρόνο- δεν ξεκολλάνε από την πίστα, είναι οι μπροστάρηδες σε κάθε χορό και παραδίδουν στους νεώτερους μαθήματα ελληνικής λεβεντιάς.

resized 3

Κάπου εκεί, όταν το κέφι έχει ανάψει και η διάθεση των πανηγυριωτών έχει πιάσει κορυφή, εξελίσσονται νέες γνωριμίες, ενώ τα προξενιά δίνουν και παίρνουν με ιδιαίτερη επιτυχία. Για όσους αναζητάτε τον εκλεκτό-ή της καρδιά σας, μην ανησυχείτε, θα το κάνει και απόψε το θαύμα της η Μεγαλόχαρη και θα σας φέρει κοντά στο προσωπο που σας έχει κερδίσει . Ο ντόπιος οίνος που γλυκαίνει τα χείλη, ο χορός και η απόλυτη διονυσιακή ατμόσφαιρα που επικρατεί στα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου, συνωμοτούν στο να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά και να νιώσουν ο ένας τον άλλο, γύρω από το κοινό τραπέζι που στήνεται για όλους.

Την τιμητική του στην παράδοση των προξενιών έχει η Σέριφος, όπου σύμφωνα με το έθιμο στο πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς: Το πρώτο ζευγάρι που θα χορέψει γύρω από τη γέρικη ελιά της εκκλησίας θα παντρευτεί τον ίδιο χρόνο. Το όνομα Ξυλοπαναγιά προέρχεται από τους «τσακωμούς» και το ξύλο που πέφτει μεταξύ των ανδρών για την κατάκτηση της ομορφότερης γυναίκας! Δίκαια λοιπόν η Σέριφος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η καλύτερη προξενήτρα των Κυκλάδων.

resized 4

Καλή και ευλογημένη Παναγιά!

Να περνάτε όμορφα!

 

Βιογραφικό σημείωμα

giannoukoufinal

Η Ελένη Γιαννούκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία, ενώ το πάθος της για το αρχαιοελληνικό πνεύμα την οδήγησε στη φιλοσοφική έρευνα. Το 2013 απέκτησε με άριστα (9,81) το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον κλάδο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη γνωσιολογία και την οντολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και σε δύο σεμινάρια Κλασικής Φιλοσοφίας που διοργάνωσε το Princeton University σε συνεργασία με το ΜΙΘΕ. Εργασίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στη Φιλοσοφική Επιθεώρηση Φιλοσοφεῖν και σε επιστημονικά περιοδικά.Έχει επίσης επιμεληθεί ειδικές σειρές βιβλίων σε εκδοτικούς οίκους και έχει εργαστεί ως ασκούμενη δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ταχυδρόμος, πραγματοποιώντας τοπικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Επόμενο επαγγελματικό της βήμα είναι να εξιδικευθεί στην επιστήμη της ανθρώπινης ανάπτυξης (Life Coaching), βοηθώντας τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να φτάσουν τους στόχους που οι ίδιοι επιθυμούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο e-mail:elenigiannoukou@gmail.com

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 15 Αύγουστος 2016 13:08
 
Η ΕΣΕΕ ΖΗΤΑ ΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη:
News - Απόψεις
Δευτέρα, 08 Αύγουστος 2016 08:17

Η ΕΣΕΕ ΖΗΤΑ ΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

13880193 163817304042263 4067201161885171872 n

 

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη:
"...Είναι γεγονός ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν η καλύτερη και πιο αποδοτική ρύθμιση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, με την ένταξη περίπου 80.000 οφειλετών. Όμως η περιορισμένη εφαρμογή της, οδήγησε στην απένταξη από τη ρύθμιση άνω των 36.000, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των ληξιπρόθεσμων φόρων, αλλά και της σκληρής στάσης που σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ "έριξε" τον στόχο εσόδων κατά 52%, από τα 3,2 δις στα 1,6 δις ευρώ από ένα σύνολο ασφαλιστικών οφειλών 16,6 δις ευρώ. Είναι επίσης γεγονός ότι η σχετική ρύθμιση «χτύπησε» επάνω στην ακατανόητη άρνηση των θεσμών και στην επιμονή τους να σταματήσει να ισχύει και να γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι όροι της για τους λίγους τυχερούς που ακόμη υπόκεινται σε αυτήν. Είναι αυτονόητο ότι εμείς θέλουμε μία ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία θα είναι αντικειμενική, χωρίς χρονικούς περιορισμούς ή υποκειμενικά κριτήρια, που θα λαμβάνει υπόψη τις σημερινές εξαιρετικά ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά και τις αντίστοιχες περιορισμένες δυνατότητες των επιχειρήσεων.
Η ΕΣΕΕ ήδη από το 2012 έχει προτείνει ένα μόνιμο τρόπο διευθέτησης με την κεφαλαιοποίηση και «πάγωμα» των οφειλών στον ΟΑΕΕ, που θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις και ακολούθως με την δυνατότητα μετατροπής και αντίστοιχα αποποίησης του οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου.
Το θέμα επανεργοποίησης της παλαιάς ή την εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, οφείλει να το ανοίξει ο Υπουργός Εργασίας στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου με τους δανειστές. Δεν αρκεί όμως να δημιουργούνται προσδοκίες μόνο με εξαγγελίες, αλλά με την επεξεργασία και υποβολή ισοδύναμων μέτρων που πρακτικά επιβεβαιώνονται. Η Κυβέρνηση έχει καθήκον να πείσει το κουαρτέτο να δεχτεί την πρόταση που έχουμε επανειλημμένως υποβάλλει για το δικαίωμα της «αποποίησης» του οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου από ληξιπρόθεσμες οφείλες και να αποδεχθεί το διαχρονικό αίτημά μας, όπως άλλωστε οικονομετρικά το έχουμε τεκμηριώσει. Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν ελκυστικά κίνητρα για τους συνεπείς εργοδότες, όπως συζητείται να δοθεί ασυλία στους "καταδότες". Η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με την ασφαλιστική φορολογία, όχι μόνο δεν θα βελτιώσει τη κατάσταση, αλλά θα περιορίσει τα δημόσια έσοδα, θα αυξήσει λουκέτα και ληξιπρόθεσμα, ενώ θα απομακρύνει επενδύσεις και ανάπτυξη.
Η ΕΣΕΕ θα παρακολουθεί στενά κάθε πρωτοβουλία, προς τη κατεύθυνση στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ θα συνεχίσει να επιμένει σε βελτιωτικές αλλαγές και κινήσεις ανακούφισης, βάσει των προτάσεών της. Το "waiver" των ασφαλιστικών οφειλών, δεν είναι μία ακόμα ρύθμιση, αλλά η ενδεδειγμένη λύση στη "μαύρη τρύπα" του ασφαλιστικού μας συστήματος, ενώ το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας στις 100 δόσεις είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει προς όφελος των δημόσιων Ταμείων και της επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων..."

13892195 163817384042255 270016484410839259 n

 


Σελίδα 8 από 198
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση