ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΧΩΝΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΛ
News - Απόψεις
Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2016 15:54

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΧΩΝΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΛ

 

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 

magdalenaanel2

«Σε λίγες μέρες συναντιόμαστε ξανά μέλη, στελέχη και φίλοι των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για το 2ο τακτικό μας Συνέδριο. Ένα Συνέδριο στο οποίο καλούμαστε με αίσθημα ευθύνης να θέσουμε τον πήχη ψηλότερα αξιακά, κανονιστικά, δημοκρατικά, δίκαια, ενωτικά σε όλα τα επίπεδα. Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι παρά τον πόλεμο που δεχόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά μπορούμε όχι απλά να επιβιώνουμε εκλογικά, όχι μόνο να αποτελούμε το αναγκαίο καλό κυβερνητικά, αλλά να θέσουμε τις βάσεις εκείνες πλέον που θα μας κατατάξουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως έναν πολιτικό φορέα καταλύτη των εξελίξεων, έναν πολιτικό φορέα που θα ενώσει σε μια ιδέα, σε ένα όραμα όλες εκείνες τις υγιείς φωνές που ιεραρχούν ως πρωτεύουσες τις έννοιες της σταθερότητας, της διάρκειας, της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της ισονομίας, της αξιοπρέπειας και του υψηλού επιπέδου.

 

Πέρασαν τρία χρόνια από το 1ο μας Συνέδριο, τέσσερα από τότε που γεννήθηκε το Κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Καταγράψαμε μια πορεία απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες, σε δύσκολους καιρούς και με όλο το σύστημα απέναντί μας που προσπάθησε να μας εξαφανίσει και είμαστε ακόμα εδώ αποτελώντας μάλιστα έναν αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο, μια δύναμη μικρή εκλογικά μεν αλλά υπολογίσιμη, εγγύηση σταθερότητας και υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος.

 

Το Συνέδριο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έρχεται:

 

Για να καθορίσει με σαφήνεια το πολιτικοϊδεολογικό μας στίγμα και τη ταυτότητά μας, στη βάση των αρχών και αξιών που μας διέπουν και με γνώμονα την ανάδειξη υγιούς και σταθερής ενιαίας φωνής, μέσα στον κυκεώνα της μετριότητας στην οποία ορισμένοι παρελθόντες, αυτοαποκαλούμενοι «πολιτικοί», τζογαδόροι και καιροσκόποι στη πραγματικότητα, διέβρωναν για χρόνια, παρασιτικά, κάθε αγώνα εξυγίανσης της πολιτικής ζωής του τόπου.

 

Για να θέσει το πλαίσιο έκφρασης των Ελλήνων και των συλλογικοτήτων, των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων των οποίων τις φωνές κατέπνιξαν τα συνθήματα και οι άναρχες κραυγές μιας ασθμαίνουσας μεταπολίτευσης που ζητούσε μόνο να χορτάσει την αδηφαγία «ημετέρων» εις βάρος του όλου.

 

Για να ενώσει όλους όσοι πιστεύουν βαθειά στην ιδέα και το όραμα αναδημιουργίας ενός κράτους εθνικά υπερήφανου, αξιοπρεπούς, ενός κράτους δικαίου, ισονομίας, σεβασμού στο σύνολο και τις συλλογικές αποφάσεις, που θέτει τα θεμέλια ανασυγκρότησης μέσω της κάθαρσης και της τάξης κόντρα στη λογική της προχειρότητας, της ασύντακτης λειτουργίας, των εκβιαστικών πρακτικών και των νόμων της ζούγκλας που δεν χωράνε σε ευνομούμενα κράτη με κανονιστικές ρυθμιστικές αρχές επιβολής δικαιοσύνης.

 

Σε μια περίοδο που η Πατρίδα μας αγωνίζεται να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, από τον έλεγχο και την υποταγή που μας έβαλαν τα κόμματα του χθες, με τη κοινωνία και τον ελληνικό λαό όρθιο και δυνατό να αντιστέκεται.

 

Το Συνέδριο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έρχεται για να θέσει την επανεκκίνησή μας δομικά ώστε στο κάλεσμα των πολιτών για συμμετοχή και συμβολή, πολιτικά και βεβαίως ουσιαστικά, να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή, ασπίδα κοινωνικού και εθνικού συμφέροντος και αιχμή του δόρατος για την διεκδίκηση των κοινών μας στόχων και οραμάτων. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ο πολιτικός φορέας που σε συνθήκες κρίσιμες, ασφυκτικές επιλέγει την ένωση και όχι την πόλωση, ανασυντάσσονται, ανοικοδομούνται, ανανεώνονται, επανακαθορίζονται και αναδεικνύονται ως αξιόπιστος πόλος έκφρασης με επιχειρήματα και ουσιαστικές, ρεαλιστικές, παραγωγικές προτάσεις, πέραν των ψευδοδιλημμάτων του χθες και υπεράνω μιας μεταπολίτευσης η οποία ξεψυχά με ιαχές που αντιλαλούν σε κούφια κουφάρια».

 
Άρθρο του Γ. Σωφρόνη, Δημάρχου Σαρωνικού, για το Θεματικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο Βόλο, με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους»
News - Απόψεις
Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2016 14:19

Άρθρο του Γ. Σωφρόνη, Δημάρχου Σαρωνικού, για το Θεματικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο Βόλο, με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους»

Προτεραιότητα του νέου Καλλικράτη , η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας των Δήμων

Γ. Σωφρόνης Δήμαρχος Σαρωνικού

sofronisgiorgosn

Πριν από λίγες ημέρες συμμετείχα στις εργασίες του ειδικού Θεματικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο Βόλο, με θέμα «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους».

Στο Συνέδριο αυτό τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την αλλαγή του μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης. Από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν, προέκυψαν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.

Κατ’ αρχήν διαπιστώθηκε ότι, αν και η συζήτηση για τη Μεταρρύθμιση του Κράτους ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί από πλευράς της:

  1. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγής του Εκλογικού Νόμου που να αφορά την εκλογή των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων, πέρα από την αόριστη θέση περί εφαρμογής της απλής αναλογικής

  2. Με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθεί το νέο μοντέλο οργάνωσης, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα της Αυτοδιοίκησης.

  3. Πώς θα ενισχυθεί η καταστατική θέση και ο ρόλος των Αιρετών.

  4. Με ποιον τρόπο θα συμβάλλουν οι Δήμοι στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, τα αιρετά όργανα της Αυτοδιοίκησης έχουν διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θέσεων και προτάσεων, το οποίο απαντά στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες της χώρας.

Έχουμε την ξεκάθαρη άποψη ότι το σύστημα εκλογής Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων δεν αποτελεί προτεραιότητα, αν δεν έχει προηγουμένως ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο μοντέλο οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Για την ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών, θεωρούμε αναγκαίο να προχωρήσει η φορολογική αποκέντρωση με φορολογικές ελευθερίες, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του πολίτη, με μηχανισμό αναδιανομής για άρση των ανισοτήτων μεταξύ μεγάλων και μικρών Δήμων. Απαιτούμε την εφαρμογή ενός προγράμματος υποστήριξης της μεταρρύθμισης με διασφαλισμένους πόρους και προσωπικό, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του Καλλικράτη. Την απόδοση στους ΟΤΑ του 10% από τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου, τη δραστική μείωση των επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Καθώς και τη δημιουργία ενός νέου Aναπτυξιακού Προγράμματος της Τ.Α., που θα συμπληρώνει το ΕΣΠΑ και μπορεί να χρηματοδοτείται από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων, το ΠΔΕ, την ΕΤΕΠ και το Πράσινο Ταμείο. Δεν επιθυμούμε τη μεταφορά του άδικου ΕΝΦΙΑ στην Τ.Α. όπως είναι σήμερα, αλλά πιστεύουμε στη θεσμοθέτηση ενός νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αφού αυτός ο φόρος θεωρείται ο πλέον δίκαιος φόρος και θα είναι και ανταποδοτικός.

Τέλος, θεωρούμε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσει βάρος στην ανάπτυξη. Χωρίς τοπική ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη και συνοχή.

Αποτελεί πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού ότι οι Δήμοι πρέπει να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα έργα και τις επενδύσεις τοπικής ανάπτυξης. Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, απαιτούμε κατά την ολοκλήρωση της εξειδίκευσής του, να διασφαλιστούν διακριτές κατηγορίες δράσης με δικαιούχους τους Δήμους σε όλα τα Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα «οριζόντιο» Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Τ.Α.

Όλες αυτές οι θέσεις θα εξειδικευτούν το Δεκέμβριο στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Στο Συνέδριο αυτό ο Δήμος μας θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις, που υπηρετούν το όραμά μας για μια ισχυρή και ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2016 14:22
 
ΜΟΝΟ ΣΚΕΨΕΙΣ... .......Γράφει η Ρένα Καλλέργη
News - Απόψεις
Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2016 14:02
ΜΟΝΟ ΣΚΕΨΕΙΣ...
.......Γράφει η Ρένα Καλλέργη
 
bigstock-So-many-Thoughts-54717263-1
Πόσο πολύ θα ήθελα να είχα την σοφία και την γνώση των πνευματικών μας, των αρχαίων φιλοσόφων μας...του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του θεατρικού μας Αριστοφάνη και πολλών ακόμα. Να σκέφτομαι τίμια και ανιδιοτελή, ειλικρινά και με θάρρος, χωρίς δεύτερες ή τρίτες σκέψεις, χωρίς ενοχές και διλλήματα, χωρίς τις «σκηνοθετικές» οδηγίες των άλλων, αλλά με ηρεμία και σοφία, με σταθερότητα και ασφάλεια. Χωρίς φόβο, χωρίς αποθέματα κομπλεξισμού και αγνωμοσύνης.  Ο Picasso είχε πει: "μακάρι όλοι οι ζωγράφοι, να είχαν την φαντασία των παιδιών"!!! Ναι,να σκεφτόμασταν με την απλότητα του μυαλού τους, με την αγνότητα και τον αυθορμητισμό των σκέψεων τους, με τους αυτονόητους προβληματισμούς τους και πάνω από όλα, με την καθαρότητα της ψυχής τους. 
Σε ποια ηλικία άραγε αρχίζουμε και χάνουμε αυτή την καθαρότητα? Πότε ξεκινάνε να μπαίνουν οι δεύτερες σκέψεις και να έρχονται τα μαύρα σύννεφα? 
Πότε σταματάμε να γελάμε αυθόρμητα και να λέμε τις αλήθειες μας? Άραγε, τις ξέρουμε τις αλήθειες μας? Μπορούμε να τις αποδεχτούμε για να καταφέρουμε στην πορεία μας να τις διαχειριστούμε? Πόση φιλοσοφία ζωής θέλει για να δεις το λάθος σου και να μην το επαναλάβεις? Κάτι που συνέχεια απαιτούμε από τα παιδιά μας να μάθουν και να καταλάβουν, αφού τους το έχουμε πει τόσες εκατομμύρια, άπειρες φορές... Και μήπως τελικά όλα αυτά είναι βιωματικά? 
Μήπως η παλιά ρήση που λέει: "αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις", ισχύει ακόμη? Μήπως όοοοολα  τα παλιά ρητά και φιλοσοφημένα αποφθέγματα έχουν την ίδια και ίσως πιο δυνατή ισχύ? Κάποτε δίνανε τροφή και στην ψυχή τους και στο μυαλό τους...τώρα τρεφόμαστε με χόρτο, με πολύ χόρτο... Και άιντε και νάτανε αυτό που σε φτιάχνει κάπως και σε πάει σε άλλα μονοπάτια, σου προκαλεί μέθη και μια εικονική πραγματικότητα, για λίγο όμως....αυτό, κάπως να το καταλάβω. 
10391853 509073412625 8231280 n
Τώρα, είμαστε από ψυχολόγο σε ψυχολόγο (δεν είμαι αρνητική καθόλου) και τους έχουμε κάνει δεκανίκι μας, σανίδα σωτηρίας μας. 
Όλα όμως έχουν τα όρια τους:"παν μέτρων άριστον" λοιπόν, γιατί κάπου εκεί χάσαμε το παιχνίδι. Χόρτασε το μάτι μας, γεμίσαμε το μυαλό μας με ένα σωρό αμπελοφιλοσοφίες και ξεχάσαμε να θρέψουμε την ψυχή μας, να της δώσουμε ανάταση, να την καλλιεργήσουμε για να σπείρει, και να μας δώσει τους καρπούς της, να της δώσουμε φως να βγει στην επιφάνεια και να φωνάξει: "επιτέλους, ας ασχοληθείς και λίγο μαζί μου, θα σου το ανταποδώσω, μην φοβάσαι".                
Γιατί και τα μεγάλα παιχνίδια, στην ανταπόδοση παίζονται, στο ποιος θα φανεί...τι έκανα για'σένα και εσύ για'μένα. Μα όλα στην ποσότητα κρύβονται?  
Όπως στην διανομή των ρόλων ενός θεατρικού, ποιος θα πάρει τον μεγαλύτερο κρίνοντας μόνο την ποσότητα του λόγου. Πόσο φτωχοί το πνεύματι είμαστε τελικά? Πόσο κοντόφθαλμοι? Κάνε το καλό στον άλλον για να νιώσεις ΕΣΥ τελικά καλύτερα. Στην τελική και οι δύο κερδισμένοι θάναι... 
Νομίζω όμως ότι φτάνει η ανάλυση γιατί σε λίγο θα χαθώ και εγώ η ίδια μέσα στις ατελείωτες  σκέψεις μου και θα ξεχάσω την αρχική μου ιδέα. 
Θέλω ο καθρέφτης μου να μου χαμογελάει και να μου επιβραβεύει τις τελευταίες μου προσπάθειες στην καταπολέμηση του χρόνου...γιατί εννοείται αγαπημένοι μου ότι ΟΛΑ βοηθάνε. Από τα πιο απλά, όπως μια καλή κουβέντα, ένα χτύπημα στην πλάτη, έως τα πιο «πολυτελή», μία τέλεια περιποίηση αντιγύρανσης...αυτό και αν βοηθάει. Φτιάχνοντας το έξω μας, γιατί αυτό πρώτα βλέπουμε, ας φτιάξουμε και το έσω μας γιατί από εκεί θα αντλήσουμε ενέργεια να δραστηριοποιηθούν τα κύτταρα, αυτά του μυαλού και της ψυχής που θα μας δώσουν λάμψη και ευδαιμονία.
44 5492651-obsessive-thoughts
Ας κάνει ο καθένας μας αυτό που πραγματικά λέει η καρδιά σε συνδυασμό με την καθαρότητα της σκέψης. Ας αντιμετωπίσουμε τις αλήθειες μας τίμια και ακριβοδίκαια, γιατί αυτές μας καθορίζουν. Αυτές θα μας κάνουν πιο δυνατούς και θαρραλέους και στο τέλος της ημέρας, τακτοποιώντας το "ταμείο του μυαλού μας"...ας του δώσουμε την ευκαιρία να μην χρωστάει και να μην του χρωστάνε, να είναι γεμάτο με εμπειρίες, με γνώση, με ομορφιά και την με την μαγεία της προσμονής για το σήμερα, το αύριο, το κάθε μέρα. 
Με τα λάθη μας και τις ατέλειες μας, γιατί μέσα από αυτά, θα αποκτήσουμε την δικιά μας σοφία, που για τον καθένα, είναι τόσο, μα τόσο ξεχωριστή !!!
 
kalergi
 
Ρένα Καλλέργη
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2016 14:12
 
Β. Οικονόμου :Σφαγή 30% των συντάξεων φέρνει ο Τσίπρας, μαζί με τη διευθέτηση του χρέους…
News - Απόψεις
Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2016 13:30

Β. Οικονόμου :Σφαγή 30% των συντάξεων φέρνει ο Τσίπρας, μαζί με τη διευθέτηση του χρέους…

 

20-10-2016 Ομιλία του Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Β.Οικονόμου στο Σ/Ν του Υπ Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις».

OIKONOMOU-20-10-2016

Τον λόγο έχει ο κ. Βασίλειος Οικονόμου από τη Νέα Δημοκρατία για έξι λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, η ψήφιση του τρίτου μνημονίου καθορίζει καταλυτικά την πολιτική μοίρα αυτών που το εισηγήθηκαν και το ψήφισαν, διαιωνίζοντας τον φαύλο και αδιέξοδο μνημονιακό κύκλο της χώρας. Το ιστορικό προηγούμενο πραγματικά είναι ένας χρήσιμος οδηγός και ένας χρήσιμος σύμβουλος για τη δική τους μοίρα, η οποία νομίζω ότι για το σύνολο του ελληνικού λαού είναι αδιάφορη, αν δηλαδή πολιτικά οι πρωταγωνιστές αυτής της εξαπάτησης θα έχουν ένα δίκαιο τέλος, δηλαδή ανάλογα με το τέλος των αδιεξόδων που οι ίδιοι έφεραν στη χώρα.

Αυτό που έχει σημασία είναι πραγματικά η κατάρρευση των εξαπατήσεων ή αυταπατών της αντιμνημονιακής φενάκης που δοκιμάστηκε και που έρχεται σήμερα με τρόπο αποκαλυπτικό να φανερωθεί σε όλους, πρωταγωνιστές και συμπρωταγωνιστές.

Απόλαυσα πάρα πολύ τους μύδρους του Αναπληρωτή Υπουργού της Υγείας απέναντι σε αυτούς που το προηγούμενο διάστημα ως μεσσίες τους περίμεναν. Γι’ αυτό εγώ τουλάχιστον δεν επενέβην.

Το δράμα όμως των πρωταγωνιστών δυστυχώς το φορτώνεται ο ελληνικός λαός. Πραγματικά είναι πολύ δυσάρεστο να παρακολουθείς τα αδιέξοδα του κ. Τσίπρα και της ομάδας του, μπροστά στο πολιτικό σταυροδρόμι που έχει φτάσει. Όλη η συσσώρευση των πολιτικών προβλημάτων που έχουν φέρει αυτά τα δύο χρόνια δημιουργούν μεγάλα διλήμματα.

Η συζήτηση δηλαδή για τη διευθέτηση και την απομείωση του χρέους πόσο πειστική ακούγεται από αυτούς που κρύβουν την άλλη μισή πλευρά του λόφου και λένε το πρώτο μισό; Προσεγγίζουνε δηλαδή πάλι τον ελληνικό λαό ως πόπολο και του τάζουνε απομείωση του χρέους, μια νέα ηρωική διαπραγμάτευση, μια νέα συζήτηση, όπου μάλιστα κάποιοι με θρασύτατο τρόπο έρχονται και λένε ότι η απομείωση του χρέους, όπως και η ποσοτική χαλάρωση είναι η νέα Εδέμ που όλοι περιμένουμε.

Βέβαια, δεν έχουν εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια είναι η άλλη πλευρά το λόφου, το σκοτεινό κομμάτι του. Ποιο είναι; Το γεγονός ότι η απομείωση του χρέους συνοδεύεται από νέα, τεράστια, δύσκολα, δυσβάστακτα και κοινωνικά ασήκωτα βάρη και μέτρα για τον ελληνικό λαό. Αυτά δεν τα λένε ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του.

Και θα μου πείτε «Μα, δεν δίνεις σημασία σε ένα σημαντικό νομοθέτημα το οποίο μάλιστα χαίρει και της συμπαράστασης της αντιπολιτεύσεως;». Θεωρώ πραγματικά το σημερινό περιστατικό ελάσσονος σημασίας μπροστά στο δράμα που θα περάσει ο ελληνικός λαός το επόμενο διάστημα. Θα είναι μεγάλο και το δικό σας  πολιτικό  δράμα, γιατί δεν θα σας σώσουν ούτε καν αυτές οι λίγες αναλαμπές σας και οι προσπάθειες να ξεγελάσετε τον ελληνικό λαό.

Η κοινωνική οικονομία δεν είναι η χρυσή εφεδρεία που θα σώσει την πατρίδα. Δεν είναι τίποτα. Αυτό στο οποίο θα κληθείτε να απαντήσετε είναι το εξής. Ήδη φτιάχνεται το κλίμα. Οι διαρροές από το Μαξίμου περί πρόωρων εκλογών με πρωταγωνιστή τον κ. Παππά έχουν χάζι, είναι πολύ διασκεδαστικές. Αποδεικνύουν και καταδεικνύουν, όμως, το μεγάλο αδιέξοδο σας, όχι του μέσου Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της ηγετικής ομάδας η οποία όπως στρώνει θα κοιμηθεί. Διότι πραγματικά τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια.

Άρα, θα βγούμε στις αγορές; Το τρίτο μνημόνιο πάει στράφι. Δεν φτιάχνεται. Δεν ολοκληρώνεται. Με τις πολιτικές και με αυτά που κάνετε δεν γίνεται. Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος σήμερα λείπει, θρασυτάτως στέλνει σε κάποιους συνταξιούχους τη δικαιολόγηση του «λογαριασμού» περικοπής επικουρικών συντάξεων με χρήματα του ελληνικού λαού, των ΕΛΤΑ. Δεν στέλνει στους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ, στους χαμηλοσυνταξιούχους, που τους κόβει το ΕΚΑΣ. Δεν στέλνει στο σύνολο των συνταξιούχων που τους κόβει 2% από τις κύριες συντάξεις για εισφορές στον ΕΟΠΥΥ και 6% από τις επικουρικές. Δεν στέλνει στους εξακόσιους χιλιάδες για τις συντάξεις χηρείας που κόβει 20%, ούτε για τις αναπηρικές συντάξεις των τριακοσίων χιλιάδων δικαιούχων που τους κόβει κι εκεί γύρω στο 20% μεσοσταθμιστικά. Δηλαδή ο πρωταγωνιστής εγκλημάτων εναντίων των συνταξιούχων -και αυτό ως μία ύστατη προσπάθεια να βγούμε στις αγορές, δηλαδή, να εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο, που ο ίδιος και η ομάδα του έφερε σε αυτήν τη χώρα- κρύβεται πίσω από ελάσσονος σημασίας νομοθετήματα κοινωνικής οικονομίας.

Δεν θα εξαπατηθεί και δεν θα ξεγελαστεί κανένας. Θα πρέπει να δώσει λόγο, γιατί με χρήματα του ελληνικού λαού, από τα ΕΛΤΑ, στέλνει επιστολές και κάνει κομματική προπαγάνδα παλαιού τύπου. Θα πρέπει να δώσει λόγο για το τι ετοιμάζει και πώς σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, αφού το σενάριο εξόδου στις αγορές δεν υπάρχει. Εγώ θα σας έλεγα ότι και το τέταρτο μνημόνιο, δηλαδή η διευθέτηση του χρέους ως παρασύνθημα του συνθήματος το οποίο έχετε ρίξει στο πόπολο, δηλαδή, πιστεύοντας ότι ο λαός πάλι θα πιαστεί κορόιδο, δεν βλέπω πώς μπορεί να λειτουργήσει, εάν δεν εξηγήσετε πόσο είναι το κόστος αυτής της διευθέτησης.

Υποπτεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα που θα ζητήσετε συναινετική χείρα για να υπάρξει μία εθνική προσπάθεια για τη διευθέτηση του χρέους -εγώ δεν θα εκπλαγώ καθόλου να δω και τέτοιου είδους προτάσεις εδώ από το Βήμα της Βουλής από τον κ Τσίπρα προς τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις, για να πάμε όλοι μαζί να επιτύχουμε αυτόν τον νέο εθνικό στόχο-, δεν ξέρω όμως ποιος προτίθεται να δώσει χέρι βοηθείας για να υπάρξουν οι δραματικές νέες μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς, οι οποίες σημαίνουν τέταρτο μνημόνιο όπου οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα.

Βέβαια, τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε –κι ευχαριστώ για την ανοχή σας- θα πρέπει να εξηγήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, πέρα από τα ωραία περί της κοινωνικής οικονομίας, τι θα κάνει με το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και αυτών που ακούγονται στο Υπουργείο Εργασίας μέσα από εμφυλίους που σπαράσσουν το Υπουργείο.

Θα πρέπει να εξηγήσει η κυρία Υπουργός, η οποία λείπει τώρα, αλλά θα της έρθουν τα μηνύματα, γιατί έχει κάνει τον ΟΑΕΔ τράπεζα. Για ποιο λόγο υπάρχουν αραγμένα 500.000.000 στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και δεν πηγαίνουν για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε  το πρόβλημα της ανεργίας και να ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας; Γιατί συνεχίζει στον αδιέξοδο δρόμο των προγραμμάτων κοινωνικής ωφέλειας και δεν ανοίγει την επιχειρηματικότητα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Οικονόμου, παρακαλώ, ολοκληρώστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κλείνω.

Θα πρέπει να εξηγήσει όλες τις δυσοσμίες και τις σκοτεινές και «γκρίζες ζώνες» που αρχίζουν να αναδύονται από το Υπουργείο με ποιο τρόπο και πώς, ώστε να γίνουν γνωστές στον ελληνικό λαό και αν ευσταθούν ή όχι οι καταγγελίες.

Εμείς, πολλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα καταθέτουμε ερώτηση. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο η κυρία Υπουργός, γιατί δεν απαντώνται συνήθως οι ερωτήσεις μας, όταν τα θέματα είναι κρίσιμα.

Σας ευχαριστώ.

 
«Η αλήθεια για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα» Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο«Euronews».
News - Απόψεις
Σάββατο, 22 Οκτώβριος 2016 16:45
  • «Η αλήθεια για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα»

  • Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο«Euronews».

 

Image1

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews δημοσιεύει άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Θέμα του άρθρου είναι το φλέγον ζήτημα της για πρώτη φορά επίσημης αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα, μια υπόθεση διασπάθισης του δημόσιου συμφέροντος, η οποία ώς σήμερα σηματοδοτούσε «μια ιστορία ανομίας και λεηλασίας του δημόσιου χρήματος».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια να βάλει δημοκρατικούς κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με έναν νόμο ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποτελούσε και σαφή δέσμευση της χώρας από το πρώτο μνημόνιο το 2010. (...) Η κυβέρνηση Τσίπρατόλμησε να κάνει ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις,είτε δεν θέλησαν, είτε δεν κατόρθωσαν, είτε δεν διανοήθηκαν, καν να πράξουν».

 

 

Link δημοσίευσης: http://bit.ly/2egcz95


Ακολουθεί το άρθρο, μεταφρασμένο στα ελληνικά:

 

 

 

Η αλήθεια για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα

 

του Δημήτρη Παπαδημούλη*

 

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, με αφορμή τον νέο νόμο που ενέκρινε η ελληνική Βουλή, τον σχετικόδημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό στα τέλη Αυγούστου, και την συνολική προσπάθειαοργάνωσης και θέσπισης κανόνων διαφάνειας και νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Δυστυχώς όμως, η κάλυψη από ορισμένα δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι μονομερής. Στηρίζεται σε προπαγανδιστικές ανακρίβειες και σε ακραίες περιπτώσεις ξεπερνά τα όρια, με στόχο να προκαλέσει μια τεχνητή, πολιτική κρίση στη χώρα μου, υπηρετώντας πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες και όχι την αλήθεια.

 

 

Μια ιστορία ανομίας και λεηλασίας του δημόσιου χρήματος

 

Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα η ιδιωτική τηλεόραση, από το 1990 και για 27 ολόκληρα χρόνια, λειτουργούσε σε καθεστώς ανομίας, χωρίς τήρηση των κανόνων νομιμότητας. Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών χρησιμοποιούσαν καταχρηστικά τις δημόσιες συχνότητες, χωρίς να πληρώνουν τις ανάλογες εισφορές προς το ελληνικό δημόσιο.

Την ίδια στιγμή λάμβαναν αφειδώς δάνεια από τραπεζικά ιδρύματα,εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τις απαιτούμενες τραπεζικές εγγυήσεις και τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν μπορούσαν και δε μπορούν να αποπληρώσουν.

Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης με κανάλια εθνικής εμβέλειας, είχαν αναπτύξει σχέσεις εξάρτησης και αλληλοεξυπηρέτησης με το τραπεζικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα που κυριαρχούσαν τότε στην πολιτική σκηνή -την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- διαμορφώνοντας και τρέφοντας ένα πελατειακό και κρατικοδίαιτο σύστημα. Το σύστημα αυτό είχε αναπτυχθεί σε μια τριγωνική βάση, συνδέοντας τα κυβερνώντα κόμματα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες,σε ένα ατελείωτο και πολυδάπανο «πάρτι» από το οποίο έβγαινε συνεχώς ζημιωμένο το δημόσιο ταμείο, η χρηστή διαχείριση του τραπεζικού συστήματος και βέβαια οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες.

 

 

Διαγωνισμός: Μια υποχρέωση δημοκρατική, αλλά και δέσμευσή της χώρας από το πρώτο μνημόνιο του 2010

 

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια να βάλει δημοκρατικούς κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με έναν νόμο ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποτελούσε και σαφή δέσμευση της χώρας από το πρώτο μνημόνιο το 2010, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε επί έξι ολόκληρα χρόνια!

 

Το κοινοτικό δίκαιο, όσον αφορά στην διαδικασία δημοκρατικής ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ορίζει ότι η αρμοδιότητα δράσης και νομοθετικής πρωτοβουλίας ανήκει αποκλειστικά στα κράτη-μέλη. Αυτό ακριβώς επανέλαβε επισήμως στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίοςεπικρότησε την όλη διαδικασία και προσπάθεια της κυβέρνησης, δηλώνοντας επί λέξει, πως είναι θετικό ότι προκύπτουν σημαντικά επιπλέον έσοδα στο κράτος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να εφαρμόσουν τους κανόνες που αφορούν στο καθεστώς της νόμιμης αδειοδότησης, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα, με το ελληνικό δημόσιο να προβλέπεται να εισπράξει συνολικά το ποσό των 260 εκατ. ευρώ περίπου, εντός τριών ετών. Ήδη έχει εισπραχθεί το ένα τρίτο αυτού του ποσού.

Πρόκειται για μια επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία όχι μόνο ρυθμίζεται το τηλεοπτικό τοπίο και επιβάλλονται διαφανείς και σαφείς κανόνες σε ένα τομέα, όπου σύμφωνα με επανειλημμένες αποφάσεις του Ανώτατου Ελληνικού Διοικητικού Δικαστηρίου επί χρόνια επικρατούσε ένα μη νόμιμο καθεστώς αντίθετο προς τις ρυθμίσεις του ελληνικού συντάγματος.Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που επιχειρηματίες των ΜΜΕ καλούνται να πληρώσουν ένα τέτοιο ποσό προς όφελος του ελληνικού δημόσιου, για την χρήση δημοσίων συχνοτήτων.

 

Ο πόλεμος που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται η κυβέρνηση από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που δεν απέκτησαν το δικαίωμα νόμιμης άδειας στο σχετικό διαγωνισμό και από την αντιπολίτευση της Ν.Δ, ήταν απολύτως προβλέψιμος και αναμενόμενος. Γιατί ακριβώς, η κυβέρνηση Τσίπρα τόλμησε να κάνει ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε δεν θέλησαν, είτε δεν κατόρθωσαν, είτε δεν διανοήθηκαν, καν να πράξουν.

 

Όσο για τις αιτιάσεις πως η κυβέρνηση θέλησε να «χτίσει» το δικό της παιχνίδι το χώρο των ΜΜΕ, είναι παντελώς αβάσιμες. Τα κανάλια ΣΚΑΙ και Antenna που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό, έχουν καθαρά αντικυβερνητικό προσανατολισμό. Οι δε δύο νέοι επιχειρηματίες, που επίσης πλειοδότησαν, έχουν ισχυρούς, παραδοσιακούς δεσμούς με το συντηρητικό κόμμα, και όχι με την κυβέρνηση.

 

Η Νέα Δημοκρατία που μαζί με ορισμένουςολιγάρχες-καναλάρχες πιέζει να επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς της ασυδοσίας, έχει υποσχεθεί ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στους Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες που για πρώτη φορά αναγκάστηκαν να πληρώσουν για τη χρήση μιας δημόσιας συχνότητας. Αυτές τις ημέρες, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, που έχει επανειλημμένα επικρίνει το προηγούμενο καθεστώς ως αντισυνταγματικό, εξετάζει την συνταγματικότητα του σχετικού Νόμου. Ας το αφήσουμε να αποφασίσει απερίσπαστο, χωρίς κραυγές και παρεμβάσεις.

 

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ.  

 
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ: ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΑΣΘ
News - Απόψεις
Τετάρτη, 19 Οκτώβριος 2016 12:05

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ: ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΑΣΘ

ΦΩΚΑΣ ΝΕΑ ΦΩΤΟ

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ώστε να μην σταματήσουν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ζητά με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

Συγκεκριμένα ο κ. Φωκάς αναφέρει, πως σύμφωνα με τις καταγγελίες της Διοίκησης του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, σε 15 ημέρες θα σταματήσουν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ που εξυπηρετούν το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας του Νομού, εξαιτίας της αδυναμίας του Φορέα να ανταποκριθεί ακόμη και στα λειτουργικά του έξοδα. Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έχει να λαμβάνει περί το 1.500.000 ευρώ από δρομολόγια που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, ποσό που αν δεν εκταμιευθεί θέτει εν κινδύνω τη βιωσιμότητα της εταιρείας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς σημειώνει: «Καλώ τον Υπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να δώσει λύση στο πρόβλημα τώρα, προτού φτάσουμε στο χειρόφρενο. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, δεν επιτρέπεται να μείνει η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης χωρίς λεωφορεία. Οι εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη με την απεργία του ΟΑΣΘ απαγορεύεται να επαναληφθούν».

 

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς: Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Χωρίς αστική και υπεραστική συγκοινωνία κινδυνεύει να μείνει η περιφέρεια της πρώην επαρχίας Λαγκαδά

 

Το 2003 με την ΚΥΑ Α-68587/5029/04.07.2003 [ΦΕΚ 934/Β/04.07.2003 «Μεταβολή περιοχής εκτέλεσης αστικής συγκοινωνίας από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)»] αποφασίστηκε η επέκταση της περιοχής ευθύνης του ΟΑΣΘ, χωρίς να γίνεται χρήση λεωφορείων της «ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ», στην οποία δόθηκαν σε αντάλλαγμα 26 μετοχές του ΟΑΣΘ (για τις οποίες το ΚΤΕΛ υποχρεώθηκε να καταβάλει €1.907.556,82), μεταφέρθηκε προσωπικό (200 περίπου άτομα) από το ΚΤΕΛ στον ΟΑΣΘ (ενώ 18-25 υπάλληλοι του ΚΤΕΛ βρέθηκαν χωρίς συγκεκριμένο εργασιακό αντικείμενο και συνέχισαν να αμείβονται) και το ΚΤΕΛ απέσυρε 50 λεωφορεία που του «περίσσεψαν» εξαιτίας της επέκτασης, πριν αποσβεστεί η αξία τους.

Επιπλέον, στις 8 Απριλίου 2010 υπογράφηκε τριμερής συμφωνία μεταξύ δημοσίου, ΟΑΣΘ, συνεταιρισμού εργαζομένων αστικής συγκοινωνίας και ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ (Ν.3897/2010, ΦΕΚ 208/Α/10.12.2010 Κεφάλαιο Γ΄ «Κύρωση Σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΑΣΘ»), με την οποία δημιουργήθηκαν νέες λεωφορειακές γραμμές σε εννέα πρώην δήμους της επαρχίας Λαγκαδά. Βάσει της σύμβασης η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης πήρε 3 ακόμη ακέραιες μετοχές του ΟΑΣΘ καταβάλλοντας €271.684,44 και μεταφέρθηκε προσωπικό από τα υπεραστικά λεωφορεία στα αστικά (20 οδηγοί, 2 επόπτες, 2 διοικητικοί, 3 τεχνικοί). Το ΚΤΕΛ ανέλαβε την υποχρέωση να λειτουργήσει τέσσερις τοπικές γραμμές, οι οποίες ξεκινούν από το Λαγκαδά και έχουν εισιτήριο ίσο με την αστική συγκοινωνία· τα έσοδα από αυτές τις γραμμές πηγαίνουν στον ΟΑΣΘ. Επίσης, το ΚΤΕΛ δρομολόγησε τρεις υπεραστικές γραμμές με αφετηρία και τέρμα στη Θεσσαλονίκη, και εισιτήριο μειωμένο κατά 50% από αυτό που ίσχυε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2011 (Θεσσαλονίκη-Ζαγκλιβέρι και Θεσσαλονίκη-Ασπροβάλτα)· τα μειωμένα αυτά έσοδα από τις συγκεκριμένες γραμμές πηγαίνουν στο ΚΤΕΛ. Η κατ’ έτος αποζημίωση της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ για τις παραπάνω υπηρεσίες (τοπικά δρομολόγια Λαγκαδά και μειωμένο εισιτήριο για τις γραμμές προς Ασπροβάλτα και Ζαγκλιβέρι) είναι της τάξης των 950.000 ευρώ και τη δίνει ο ΟΑΣΘ σε μηνιαίες δόσεις.

Επειδή ο ΟΑΣΘ ακόμα δεν έχει εξοφλήσει τη μηνιαία δόση του Ιουνίου και τα χρέη του προς το ΚΤΕΛ έχουν φτάσει τις €494.000.

Επειδή ο πληθυσμός του Νομού τον οποίο εξυπηρετεί η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ έχει μειωθεί κατά περίπου 85%, με το εναπομείναν τμήμα του Νομού να αφορά κυρίως σε ζημιογόνες γραμμές.

Επειδή το ΚΤΕΛ είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στη συμφωνία του 2003 μεταξύ του ΟΑΣΘ και του Ελληνικού Δημοσίου, στην οποία δε συμμετείχε ούτε την υπέγραψε και η οποία προέβλεπε την υποχρεωτική είσοδο μιας αυτοτελούς Ανώνυμης Εταιρείας, δηλαδή της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ, σε έναν Οργανισμό.

Επειδή, επιπλέον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οφείλει στο ΚΤΕΛ €1.000.000 για τη μεταφορά των μαθητών.

Επειδή η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ αντέχει δύο εβδομάδες ακόμα να προσφέρει το μεταφορικό της έργο, χωρίς να αμείβεται για τα λειτουργικά της έξοδα, και σε 15 μέρες θα αναγκαστεί να «τραβήξει χειρόφρενο» και να αφήσει χωρίς συγκοινωνίες την περιφέρεια της πρώην επαρχίας Λαγκαδά.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Θα μεριμνήσει ώστε σε κάθε σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης να ληφθεί υπόψη η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ και ο κίνδυνος συνολικής κατάρρευσης της βιωσιμότητας της εταιρείας, με όποιες επιπτώσεις μπορεί αυτό να έχει για τους επιβάτες και τους εργαζομένους της;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται άμεσα να προβεί ώστε να μη μείνει σε 15 μέρες χωρίς συγκοινωνίες η περιφέρεια της πρώην επαρχίας Λαγκαδά;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Αριστείδης Χ. Φωκάς

 

Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Ένωση Κεντρώων

 
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ .ΦΑΡΜΑΚΟ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
News - Απόψεις
Τρίτη, 18 Οκτώβριος 2016 08:31

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ .ΦΑΡΜΑΚΟ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Το καλύτερο «φάρμακο»   στην προαγωγή της υγείας και  στην πρόληψη των ασθενειών είναι η παραδοσιακή κρητική διατροφή του 1960!

Αυτό τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης ,Κλινική Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής,  κ Αντώνης Καφάτος, μιλώντας  σε διάλεξη του  Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα « Παραδοσιακή διατροφή της Κρήτης σε αντίθεση με τη δυτική διατροφή στους Δείκτες Παιδικής Παχυσαρκίας».

«Πράγματι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η  παραδοσιακή κρητική διατροφή αποτελεί  διαχρονικά  ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό στην  πρόληψη των ασθενειών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Καφάτος.

KAFATOS

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημονικών μελετών, που παρουσίασε ο κ Καφάτος, το 1960 η Κρήτη ήταν στην τελευταία θέση μεταξύ των επτά χωρών καθώς οι άνδρες  ηλικίας 40-60 χρόνων είχαν το χαμηλότερο βάρος και δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με τους 15 άλλους πληθυσμούς από 7 χώρες.

Επίσης είχε τα λιγότερα κρούσματα στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων και αιφνιδίων θανάτων.

«Δυστυχώς στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει και η χώρα μας μαζί με την Κρήτη κατέχουν την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην παιδική παχυσαρκία» πρόσθεσε με έμφαση ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας.

Όπως εξήγησε ο κ Καφάτος, αυτό συμβαίνει γιατί  οι Κρητικοί,  παρασυρμένοι από το δυτικό τρόπο διατροφής, ξέχασαν την παραδοσιακή διατροφή των προγόνων τους, ενώ ταυτόχρονα σήμερα ασκούνται πολύ λιγότερο σε καθημερινή βάση.

Μάλιστα  η Κρήτη «κινδυνεύει να βουλιάξει» κάτω από το βάρος των κατοίκων της καθώς μετά από 45 χρόνια δηλαδή το 2005 οι άνδρες της Κρήτης της ίδιας ηλικίας 40-60 χρόνων  είχαν 20 κιλά περισσότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας  το 1960.

                ΔΙΑΤΡΟΦΗ  ΚΡΗΤΙΚΩΝ   1960

Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο η   διατροφή των Κρητικών το 1960 περιελάμβανε δημητριακά, αυγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα. λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.

Η διατροφή αυτή συνοδευόταν από καθημερινή άσκηση που περιελάμβανε χειρωνακτικές εργασίες και περπάτημα. Επίσης πρέπει  να τονισθεί οτι πάνω από το 60% των ανδρών της Κρήτης το 1960 τηρούσαν αυστηρά τις νηστείες της Εκκλησίας και δεν έτρωγαν  δηλαδή κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά για περίπου 180 ημέρες το χρόνο. Το ψάρι επιτρέπεται συχνότερα ενώ τα θαλασσινά επιτρέπονται σε όλες τις νηστείες.

Η προστασία που προσφέρει η παραδοσιακή κρητική διατροφή στην πρόληψη των ασθενειών και ειδικότερα στα καρδιακά νοσήματα τεκμηριώνεται από διάφορες επιστημονικές μελέτες .

Μια απ αυτές πραγματοποιήθηκε στη Λυών της Γαλλίας το 1994 μεταξύ 600 ατόμων που είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σύμφωναμε τη μελέτη της Λυών οι άνθρωποι με πρώτο έμφραγμα μυοκαρδίου  που ακολουθούσαν τη δίαιτα της Κρήτης είχαν 76% λιγότερα δεύτερα επεισόδια εμφράγματος σε σύγκριση με τους άλλους μισούς που ακολουθούσαν τη δίαιτα της Αμερικανικής Καρδιολογικής εταιρείας. Αυτό έγινε τους πρώτους 28 μήνες γιατί η μελέτη διεκόπη για δεοντολογικούς λόγους.

Εντυπωσιακά ήταν όμως και τα αποτελέσματα μιας δεκάχρονης επιστημονικής μελέτης 1992-202, που έγινε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε κρητικόπουλα που ακολούθησαν τον παραδοσιακό  τρόπο διατροφής.

Όλες οι σωματομετρικές μετρήσεις των παιδιών, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα  και αφορούσαν Βάρος, Δείκτη Μάζας Σώματος, Δείκτη Περιμέτρου Μέσης και Λεκάνης, Ολική Χοληστερόλη, LDL Χοληστερόλη, Αθηρωματικό Δείκτη και  Παλίνδρομο, ήταν σημαντικά βελτιωμένες (τεράστιες διαφορές) μετά τη λήξη του προγράμματος .

Η  θρεπτική αξία των προϊόντων που καταναλώνουν οι άνθρωποι έχει μεγάλη σημασία, καθώς σήμερα τα περισσότερα προσθέτουν μόνο βάρος στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Καφάτος 100 γραμμάρια μπισκότα γεμιστά έχουν 524 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα μήλου μόλις 47 θερμίδες.

Επίσης 100 γραμμάρια τηγανιτές πατάτες έχουν 530 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ψητής πατάτας έχει μόλις 93 θερμίδες.

 http://smokefreegreece.gr/

unnamed 1

 
Η Ελλάδα της φτώχειας. Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας ...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, medlabnews.gr
News - Απόψεις
Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2016 12:23

Η Ελλάδα της φτώχειας. Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

...της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, medlabnews.gr 

 

 


Το 1993, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας». Ο ΟΗΕ και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλούν την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την εξάλειψη της φτώχειας και αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού κοινωνικού προβλήματος που αφορά όλους. Επειδή η φτώχεια δε γνωρίζει σύνορα και δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα του Τρίτου Κόσμου, ως πρωταρχικός στόχος του Οργανισμού είναι η παροχή στους ανθρώπους των μέσων για την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών. 

2 international day for the eradication of poverty


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η φτώχεια συνιστά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στέρηση της δυνατότητας συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Η πείνα και ο υποσιτισμός, η μακροχρόνια φτώχεια και η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελούν προσβολή για την ανθρωπότητα και κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF (Ιούνιος 2016) με βάση τις τρέχουσες τάσεις, 167 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν στη φτώχεια. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκοσμίως, τεράστια πρόοδος για τη μείωση της φτώχειας με τα ποσοστά της φτώχειας να έχουν μειωθεί στο μισό από το 1990. Παρόλα αυτά, τεράστιες ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους αφού 836 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. 


Η Ελλάδα της φτώχειας
Στην Ελλάδα καταγράφεται τεράστιο ποσοστό ανεργίας με  1.500.000 επίσημα ανέργους. Παράλληλα με τους άνεργους καταμετρούνται περισσότεροι εργαζόμενοι μερικού χρόνου, κυρίως γυναίκες. Παράλληλα, η παιδική φτώχεια αποτελεί πρόβλημα για όλο και περισσότερα νοικοκυριά, λόγω ανεπαρκών εσόδων από την εργασία των γονέων και ελλιπούς υποστήριξης των νοικοκυριών με παιδιά. Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας είναι άνω του 25% στην χώρα μας

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους, συνεπώς και το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα σταδιακά να περιέρχονται σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό έχει επιπτώσεις και στη διατροφή τους, καθώς δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ακριβό κόστος ζωής και να παράσχουν στις οικογένειές τους όλα τα θρεπτικά τρόφιμα που έχουν ανάγκη. 
Τα φαινόμενα της υλικής υστέρησης, η όξυνση των ανισοτήτων, οι άστεγοι και οι «ουρές» των συσσιτίων που γεμίζουν από «νοικοκυραίους του χθες» ξεθωριάζουν την προοπτική της κοινής προκοπής και ευημερίας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το χάσμα ή βάθος της σχετικής φτώχειας, το οποίο μετρά την απόσταση του ορίου της φτώχειας (για το σύνολο του πληθυσμού) από τη διάμεσο του ισοδύναμου εισοδήματος των ατόμων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ως ποσοστό του ορίου της φτώχειας, υπολογίζεται σε 29,9% στην Ελλάδα (ΕΕ-28: 24,1%).
Αυτό σημαίνει ότι 50% των φτωχών έχουν εισόδημα μικρότερο από το 70,1% της γραμμής φτώχειας, δηλαδή κάτω από 4.000 ευρώ ετησίως ανά άτομο. Επιπλέον, ο πληθυσμός που διαβιοί σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά το χρόνο ανέρχεται σε 1.010.900 άτομα ή σε 16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών.

Σήμερα οι   6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44.8% των συνταξιούχων παίρνουν μηναία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής  φτώχειας των 665 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί -σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή- το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας .

Το 52% των λαϊκών νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω της  υψηλής ανεργίας και της φτώχειας που προκαλούν τα μνημόνια, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, όλοι οι δείκτες του κινδύνου σχετικής φτώχειας αυξήθηκαν σημαντικά για την Ελλάδα κατά τα  έτη της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, εξαιρετικά πιο δραματική είναι η επιδείνωση των δεικτών φτώχειας στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης, σε απόλυτους όρους, δηλ. όταν η γραμμή της φτώχειας παραμένει διαχρονικά σταθερή σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης.

Τα μέσα για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο υπάρχουν. 
Επομένως όλα τα κράτη θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να υιοθετήσουν δράσεις και πολιτικές που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις στο θέμα της φτώχειας με την ευημερία των λαών να είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Προς αυτόν τον σκοπό στοχεύει και η δημιουργία του κινήματος Παγκόσμιο Κάλεσμα για Δράση Ενάντια στη Φτώχεια (Global Call to Action against Poverty - GCAP) που συγκροτήθηκε το 2005, και αποτελείται κυρίως από διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), και άλλες οργανώσεις. 

Γενικότερα, εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια με σκοπό να πιέσουν τις κυβερνήσεις και τους παγκόσμιους οργανισμούς να αλλάξουν τις τρέχουσες πολιτικές και να δράσουν για την εξάλειψη της φτώχειας και τη δραματική μείωση της ανισότητας. Παράλληλα προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της φτώχειας, προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταπολεμούν τον ρατσισμό και αποκλεισμό που προκύπτει από το κοινωνικό αυτό πρόβλημα. 

http://medlabgr.blogspot.com/2016/10/poverty.html

 
Σ. Φάμελλος: «Ούτε ένα βήμα πίσω. Μόνο μπροστά. Υλοποιούμε ένα κρίσιμο καθήκον για την Αριστερά και την Κοινωνία που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας»
News - Απόψεις
Κυριακή, 16 Οκτώβριος 2016 12:48

Σ. Φάμελλος: «Ούτε ένα βήμα πίσω. Μόνο μπροστά. Υλοποιούμε ένα κρίσιμο καθήκον για την Αριστερά και την Κοινωνία που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας»

 

sf photo1

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ολοκληρώνει τις εργασίες του αύριο, ανέφερε πως «οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η διέξοδος της χώρας από την κρίση, με κύρια προτάγματα τη δημοκρατία και την εργασία, στηριζόμενοι στους αγώνες και τα ιδανικά της Αριστεράς, στο ηθικό πλεονέκτημα και την τιμιότητά της, αλλά και στον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ για μια Ευρώπη των πολιτών, ενιαία και δυνατή».

«Σήμερα, η ακραία φάση του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελευθερισμού αμφισβητεί την εργασία και τη δημοκρατία», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Κονιορτοποιεί την κοινωνία των 2/3 και οδηγεί στην κοινωνία του 1/3. Αμφισβητεί πέρα από το δικαίωμα της εργασίας και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Αντίθετα, «στην πρόταση κοινωνικής σωτηρίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κεντρικό ρόλο κατείχαν και κατέχουν η Εργασία και η Δημοκρατία. Αυτές οι αξίες, αυτές οι αναφορές, αυτές οι κόκκινες γραμμές θα κρίνουν και τη σημερινή πολιτική μάχη, σε μια χρονική στιγμή που η ένταση κορυφώνεται για ακόμα μία φορά».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δημοκρατία σημαίνει «Σύνταγμα και λαϊκή συμμετοχή, απλή αναλογική, ανατροπή του καθεστωτισμού, ισοτιμία, ισονομία, κράτος δικαίου, ατομικά δικαιώματα και πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, αλληλεγγύη και κοινωνία των πολιτών». Από την άλλη, η εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη, «είναι προκοπή, οικογενειακό και εθνικό εισόδημα, ποιότητα ζωής και πρόοδος. Είναι ζωή».

Στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος εκτίμησε ότι σαφώς και έγιναν λάθη, σημειώθηκαν παραλείψεις, εντοπίστηκαν αδυναμίες, υπερεκτιμήθηκαν ή υποτιμήθηκαν πρόσωπα και καταστάσεις. Ωστόσο, όλα αυτά «αποδείχτηκαν ελάσσονα μπροστά στην θέληση της Ελληνικής κοινωνίας να φύγει το παλιό, να διώξουμε εμείς το παλιό παρελθόν, να αποδιαρθρωθεί το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα».

Βέβαια, το κεντρικό ερώτημα συνίσταται στο «πώς συνεχίζουμε από εδώ και πέρα», ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, για να προσθέσει με εμφατικό τόνο: «Ούτε ένα βήμα πίσω, κανένας δισταγμός, κανένα πισωγύρισμα. Υλοποιούμε ένα κρίσιμο στοίχημα για την Αριστερά και την Κοινωνία, όχι μόνο για την Ελλάδα, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για την παγκόσμια προοδευτική σκέψη, τις αλλαγές και τα κινήματα. Κοιτάμε μόνο μπροστά». Ταυτόχρονα, «διατυπώνουμε τους άξονες της αναγκαίας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας. Με κόκκινη γραμμή και κεντρικά διακυβεύματα την εργασία και τη δημοκρατία. Με συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά και προοπτικής στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο».

«Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές που τροφοδοτούν το δικό μας σχέδιο πολιτικής», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος. Εξάλλου, αυτή ήταν και η ουσία της συμφωνίας του περυσινού καλοκαιριού. Η μόνη διαδρομή που εξασφάλισε προοπτική, κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και την χρεωκοπία, η μόνη διαδρομή υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινωνίας. Έτσι ηττήθηκε το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης, της δραχμής του Σόιμπλε, των 20 δις της συμφωνίας Σαμαρά, των απολύσεων και της διαπλοκής».

Διότι, τα εξοπλισμένα και στελεχωμένα σχολεία με δασκάλους και στην ειδική αγωγή από την πρώτη μέρα, το δικαίωμα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς την καταβολή των 5 ευρώ, η στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς και νοσηλευτές, το κοινωνικό εισόδημα και το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης, η προστασία της α’ κατοικίας, η κατάργησης της προσωποκράτησης, οι 100 δόσεις, ο αναπτυξιακός νόμος και η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, το Μετρό Θεσσαλονίκης και οι οδικοί άξονες, τα έσοδα από τις λίστες της φοροδιαφυγής, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, η απλή αναλογική και η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, «είναι χαρακτηριστικά της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει. Πρέπει να αναρωτηθούμε πού θα ήταν σήμερα η Ελλάδα, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην κατακλείδα της ομιλίας του ο Σωκράτης Φάμελλος. Και κατέληξε: «Η πολιτική δουλειά, η αλλαγή συνειδήσεων, η πολιτική και κοινωνική στράτευση, δεν γίνονται μόνο με τα αξιακά εργαλεία της αριστεράς, τον διεθνισμό, τα συνδικαλιστικά και ατομικά δικαιώματα. Γίνονται από την καθημερινή πράξη, τη βελτίωση της καθημερινότητας. Από την επιστροφή της εργασίας και τη θωράκιση της δημοκρατίας Γίνονται από την Αριστερά της κυβέρνησης, την Αριστερά των έργων, την Αριστερά της πραγματικής αλλαγής».

 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ -ΤΡΙΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΙΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ
News - Απόψεις
Κυριακή, 16 Οκτώβριος 2016 12:45

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ -ΤΡΙΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΙΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ

Kalafatis-Triglia 1

Σε τρεις θετικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ανάδειξη και μία σημαντική αρνητική προς διόρθωση, συνόψισε ο Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης την ατζέντα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που στηρίζουν την πορεία της Ενωμένης Ευρώπης και της Ελλάδας μέσα σ` αυτήν, μιλώντας σε εκδήλωση του Δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής, στη Ν.Τρίγλια, με θέμα «η ταυτότητα της Ευρώπης».

 

Ο κ. Καλαφάτης μιλώντας και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, υπό την αιγίδα της οποίας τελούσε η εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Πρώτη θετική πτυχή, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και μετά από κλυδωνισμούς, δείχνει σημάδια ενιαίας στάσης και διαχείρισης σε ένα σύνθετο περιβάλλον παράλληλων κρίσεων: της οικονομικής, της προσφυγικής-μεταναστευτικής και της πολιτικής κρίσης που έγκειται στην άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού. Και το πετυχαίνει αυτό βλέποντας τα προβλήματα κατάματα και κάνοντας στροφή προς μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού προσήμου στις κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Δεύτερη, η σημαντική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διαμόρφωση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, καθώς και μεγάλων και μικρών έργων υποδομής, σε όλα τα κράτη-μέλη, όπως και στην Ελλάδα, τις δεκαετίες που πέρασαν. Και είναι σημαντικό να ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών και ειδικά των νέων, για όλα όσα οφείλονται στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Kalafatis-Triglia 2

Τρίτη θετική πτυχή, είναι όλα όσα γίνονται σήμερα για τη στήριξη των κρατών μελών, όπως η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 αναπτυξιακών δράσεων που αφορούν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, νέες υποδομές, τη στήριξη των φορέων της Αυτοδιοίκησης, καθώς και η στήριξη κοινωνικών υπηρεσιών για αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Οφείλουμε όμως να αντιμετωπίσουμε κι’ αυτό που ονομάζω “δομικές παθογένειες” και αφορά κυρίως τα αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης απέναντι σε προκλήσεις, γεγονός που διαπιστώσαμε και στην άνοδο του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας που παρακολουθούσε πολύ καιρό η Ευρώπη πριν την αξιολογήσει ως απειλή, αλλά και στην αντιμετώπιση της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης. Αφορά επίσης την γραφειοκρατία που είναι σημαντική τροχοπέδη στην ταχεία προώθηση πολιτικών και επιδεινώνεται από την μεγάλη καθυστέρηση στην μεταφορά ακόμα και ομόφωνων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα εθνικά κοινοβούλια.

Οφείλουμε να αναδείξουμε τη θετική συμβολή της Ευρώπης στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών επί σειρά δεκαετιών, αλλά οφείλουμε και να διορθώσουμε τα σημεία εκείνα, που μας εμποδίζουν να “τρέξουμε” προς το μέλλον, τώρα μάλιστα, που η Ευρώπη έχει ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα σε κινήσεις και πολιτικές τόνωσης της ανθρωποκεντρικής της συνείδησης.»

 


Σελίδα 8 από 201
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν,  «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά. Δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος στη διαμάχη ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση