ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Όλγα Κεφαλογιάννη: Στο φως οι κινήσεις του Υπ. Πολιτισμού για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
News - Απόψεις
Παρασκευή, 05 Μάιος 2017 15:22

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στο φως οι κινήσεις του Υπ. Πολιτισμού για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 olga kefalogianni

Απαιτήθηκαν διαδοχικές ερωτήσεις της τομεάρχη Πολιτισμού και βουλευτή Α' Αθήνας της Ν.Δ. Όλγας Κεφαλογιάννη, προκειμένου η εθνική αντιπροσωπεία και η κοινή γνώμη να ενημερωθούν για τις εκκρεμότητες, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Το ΕΜΣΤ έχει περάσει από πολλά στάδια προετοιμασίας, χρονοβόρων διαδικασιών, πραγματικά δύσκολων και πολυσύνθετων καταστάσεων, ενώ επί μακρόν η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού απέφευγε να δώσει οποιαδήποτε εικόνα για τα σημαντικά κενά ως προς τον εσωτερικό κανονισμό, τη στελέχωση του Μουσείου, την αναβίωση και ενεργοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος και, τελικά, την απόδοση αυτού του σημαντικού χώρου Πολιτισμού στους πολίτες.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η κ. Κεφαλογιάννη προς την Υπουργό Πολιτισμού και συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, η κ. Λυδία Κονιόρδου απάντησε ότι έχουν υπάρξει μία σειρά από πρωτοβουλίες σχετικά με με τα παραπάνω ζητήματα.

Η κ. Κεφαλογιάννη ζήτησε από την ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες του, να κάνει σωστό προγραμματισμό, να επιταχύνει τις διαδικασίες για την πλήρη λειτουργία του ΕΜΣΤ, και υπογράμμισε ότι «η σύγχρονη τέχνη έχει αγκαλιαστεί από την ελληνική κοινωνία και το συγκεκριμένο Μουσείο, το οποίο διαθέτει σπουδαίες συλλογές Ελλήνων και ξένων δημιουργών μπορεί να υπηρετήσει με αξιώσεις την τέχνη και τον πολιτισμό».

Τέλος, κάλεσε την Υπουργό Πολιτισμού να διαμορφώσει μία συνεκτική στρατηγική για τα Μουσεία, τον τρόπο λειτουργίας τους, τις αρμοδιότητες των εκάστοτε διευθυντών και των διοικητικών συμβουλίων τους.

 
Σταύρος Καλαφάτης: Υπό απειλή η κοινωνική μερίμνα για συμπολίτες μας με βαριές κινητικές αναπηρίες!
News - Απόψεις
Τετάρτη, 03 Μάιος 2017 11:54

Σταύρος Καλαφάτης: Υπό απειλή η κοινωνική μερίμνα για συμπολίτες μας με βαριές κινητικές αναπηρίες!

kalafatis670

Πρόταση μείωσης του ΦΠΑ για υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αναπηρικά αμαξίδια, ορθοπεδικά είδη, κ.α.) για άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, αλλά και για θέσπιση επιδόματος ετέρου προσώπου που είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή φροντίδα ατόμου με τετραπληγία, περιλαμβάνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

«Σήμερα τίθεται όσο ποτέ άλλοτε σε κίνδυνο το επιβεβλημένο πλαίσιο υποστήριξης και αρωγής, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν τα άτομα αυτά και οι οικογένειές τους, για να διατηρήσουν την ισότιμη και αξιοπρεπή συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι», επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης.

 

«Το δίκτυ προστασίας για αυτή την πλέον ευαίσθητη ομάδα συμπολιτών μας, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Οι αναγκαίες συντάξεις για την αντιμετώπιση κυρίως του υψηλού κόστους διαβίωσης λόγω της αναπηρίας πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται και τα επιδόματα που δικαιωματικά λαμβάνουν επιβάλλεται να μην προσμετρώνται στο ετήσιο εισόδημά τους καθώς αντιβαίνει σε κείμενες διατάξεις και συνεπάγονται φορολογικές επιβαρύνσεις δυσανάλογες.»

 

Ο ίδιος, μαζί με την πρόταση μείωσης ΦΠΑ για βασικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προσθέτει: «Οι σύζυγοι των ατόμων με βαριά αναπηρία επωμίζονται πρωτίστως την ευθύνη φροντίδας και εξυπηρέτησης των ανθρώπων αυτών, χωρίς να μπορούν να εργαστούν και να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους. Η αύξηση των ορίων ηλικίας τις/τους πλήττει άδικα. Αντιθέτως, για τετραπληγικούς που δε μπορούν αυτοεξυπηρετηθούν καν στις στοιχειώσεις ανάγκες τους, θα κρινόταν επιπλέον σκόπιμο η χορήγηση επιδόματος ετέρου προσώπου.»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

5345/3-5-2017

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 1. Οικονομικών

 2. Υγείας

 3.  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

ΘΕΜΑ: «Κοινωνικό δίκτυ προστασίας για τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία»

 

Μια από τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στη χώρα μας που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δοκιμάζεται σκληρότατα είναι τα παραπληγικά, τετραπληγικά και με βαριά κινητική αναπηρία άτομα.

 

Ζητούμενο άλλωστε και προ κρίσης ήταν η αποτελεσματική τους κρατική προστασία και φροντίδα, η πλήρη κοινωνική τους ένταξη και η αλληλοαποδοχή τους από τους συνανθρώπους τους, η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, η βελτίωση της ποιότητας και των συνθηκών της ζωής τους.

 

Σήμερα τίθεται όσο ποτέ άλλοτε σε κίνδυνο το επιβεβλημένο πλαίσιο υποστήριξης και αρωγής για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν τα άτομα αυτά και οι οικογένειές τους να απολαύσουν ισότιμα και με αξιοπρέπεια τα αγαθά που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

 

Οι αναγκαίες συντάξεις για την αντιμετώπιση κυρίως του υψηλού κόστους διαβίωσης λόγω της αναπηρίας πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται και τα επιδόματα που δικαιωματικά λαμβάνουν επιβάλλεται να μην προσμετρώνται στο ετήσιο εισόδημά τους καθώς αντιβαίνει σε κείμενες διατάξεις και συνεπάγονται φορολογικές επιβαρύνσεις δυσανάλογες.

 

Οι σύζυγοι των ατόμων με βαριά αναπηρία είναι πρωτίστως αυτές/αυτοί που επωμίζονται συνολικά την ευθύνη φροντίδας και εξυπηρέτησης των ανθρώπων αυτών, χωρίς να μπορούν να εργαστούν και να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους. Η αύξηση των ορίων ηλικίας τις/τους πλήττει άδικα. Αντιθέτως, για τους κινητικά ανάπηρους που πάσχουν από τετραπληγία και δε μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν καν στις στοιχειώσεις ανάγκες τους, θα κρινόταν επιπλέον σκόπιμο η χορήγηση επιδόματος ετέρου προσώπου.

Τα ορθοπεδικά είδη, τα αναπηρικά αμαξίδια και ο υπόλοιπος υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι άκρως απαραίτητος και καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και η μείωση του ΦΠΑ σε αυτά θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

 

 

 1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες άμεσα ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το πλαίσιο προστασίας των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία; Τι πρωτοβουλίες έχετε λάβει σχετικά με τα δίκαια αιτήματα ελάφρυνσης και ισότιμης μεταχείρισής τους από την Πολιτεία;

 

 

 

Αθήνα 3 Μαίου 2017

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης

 
Άρθρο της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»
News - Απόψεις
Κυριακή, 30 Απρίλιος 2017 10:44

Άρθρο της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»

Image1

Την ανάγκη μιας «νέας αντίληψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως πραγματικής διοίκησης και όχι ως ετεροδιοίκησης», μέσα από τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της, σε συνδυασμό με τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, επισημαίνει σε άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Η ίδια τονίζει την ανάγκη, μέσα από αυτή τη διαδικασία, «να καταστούν οι Περιφέρειες της χώρας πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης, σύγχρονης επιχειρηματικότητας που παράγει θέσεις εργασίας καθώς και εστίες κοινωνικής αλληλεγγύης. Να παίξουν δηλαδή, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, έναν διπλό, αυτονόητο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ρόλο: αναπτυξιακό και κοινωνικό».

Βασικά σημεία του άρθρου της Περιφερειάρχη, με τον τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση: εγγύηση και προϋπόθεση Δημοκρατίας»

 • Η υπόθεση της Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική, σε όλα τα επίπεδα, για να αντιμετωπίζεται ως «παράρτημα» κεντρικών σχεδιασμών. Η μεταρρύθμισή της από την κυβέρνηση σήμερα επείγει και έχει, πέρα από συμβολικό, και κρίσιμο, ουσιαστικό χαρακτήρα. Μπορεί και πρέπει, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, να αποτελέσει τομή με το χθες και αφετηρία για ένα νέο, αποκεντρωμένο μοντέλο Διοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη το momentum που αποτελεί ο δημόσιος διάλογος για τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση.

 • Είναι σαφές ότι απαιτούνται θεσμικές τομές σε ένα πεδίο αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και θεσμικής ασάφειας.

 • Στο πλαίσιο επεξεργασίας προτάσεων για την αναθεώρηση του «Προγράμματος Καλλικράτης» επεξεργαστήκαμε και προτάσεις που πλέον είναι ώριμες να συζητηθούν ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης και αφορούν στη συνταγματική κατοχύρωση: της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης, των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, της οικονομικής αυτοτέλειας.

 • Οι προτάσεις αυτές πρέπει απαραίτητα να συνοδευτούν από την πολιτική βούληση να αποκτήσουν οι Περιφέρειες, μαζί με την απαραίτητη αυτονομία, και τους απαραίτητους πόρους. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να υπηρετήσουν το στόχο μίας νέας αντίληψης για την ΤΑ, ως πραγματικής διοίκησης και όχι ως ετεροδιοίκησης, όπως είναι σήμερα.

Το πλήρες άρθρο της Περιφερειάρχη εδώ : Τοπική Αυτοδιοίκηση: Εγγύηση και Προϋπόθεση Δημοκρατίας

 
Το νερό πωλείται με τη μέθοδο της… πλημμυρίδας! ...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Παρασκευή, 28 Απρίλιος 2017 11:55

Το νερό πωλείται με τη μέθοδο της… πλημμυρίδας!

...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
BOYLTEPSH
 

Είναι τόσο μεγάλης έκτασης η προπαγάνδα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση – σε όλα τα επίπεδα και επομένως και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού – που τελικά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα έχουν πουληθεί όταν όλοι θα πιστεύουν ότι… έχουν παραμείνει στο Δημόσιο!

Και μια και μιλάμε για το νερό, η προπαγανδιστική τακτική που ακολουθείται είναι η «μέθοδος της πλημμυρίδας» - και όχι η «μέθοδος της σταγόνας»!

Με τη μέθοδο, λοιπόν, της πλημμυρίδας, μας επαναλαμβάνουν συνεχώς πως «η ενέργεια και το νερό θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο».

Αυτό είπε και ο κ. Τσίπρας στις 11 Απριλίου από την Πάτρα.  «Το νερό και η ενέργεια θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτό είναι εγγυημένο, όσο είμαστε εμείς εδώ», είπε.

Μάλιστα!

Ακριβώς την επομένη, 12 Απριλίου, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εύρεση χρηματοοικονομικού συμβούλου σχετικά με την πώληση των ποσοστών του στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Έχουμε και λέμε: Στην ΕΥΔΑΠ το Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στην ΕΥΑΘ, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 5% ανήκει στη Suez Environment Company, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δηλαδή, το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να πουλήσει το 27,3% της ΕΥΔΑΠ και το 74% της ΕΥΑΘ! Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης: Το Δημόσιο θα μείνει με το 34,03% της ΕΥΔΑΠ και με… μηδέν ποσοστό της ΕΥΑΘ!

Και αυτό ήταν γνωστό ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν όλοι μαζί ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο (και το άρθρο για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ) και όταν κάμφθηκαν οι «αντιρρήσεις» των Οικολόγων (υπουργός Τσιρώνης, βουλευτής Δημαράς), προκειμένου οι δύο εταιρίες να ενταχθούν στο υπερταμείο (στο οποίο είναι ενταγμένο το ΤΑΙΠΕΔ).

Τότε, το παραμύθι που ακούστηκε ήταν πως το 51% των μετοχών των οργανισμών ύδρευσης παραμένει στον έλεγχο του δημοσίου. Και πως θα ερχόταν και νομοθετική βελτίωση για το συγκεκριμένο άρθρο που θα ανέφερε ρητά πως δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ!

Μάλιστα, στις 6 Οκτωβρίου 2016, σε ανακοίνωση του «αρμόδιου» υπουργείου (του υπουργείου του κ. Σκουρλέτη, δηλαδή), αναφερόταν πως «τόσο η δημόσια, όσο και η μη κερδοσκοπική διαχείριση του νερού, είναι συνταγματικό μας κεκτημένο, μη διαπραγματεύσιμο από την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου, όσο και από την Κυβέρνηση συνολικότερα. Θα επιθυμούσαμε μια όμοια δήλωση από την αντιπολίτευση, που δυστυχώς δεν έχει γίνει ξεκάθαρα». (Πρόσφατα μας είπαν ότι ΘΑ κατοχυρώσουν το νερό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, κάνοντας ότι ξεχνούν πως το Σύνταγμα είχαν επικαλεσθεί για να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο μήνες νωρίτερα)!

Τελικά, το νερό πωλείται – και δεν κουνιέται φύλλο!

Και πήγαν περίπατο όλα τα ηρωικά, παλαιότερα και νεότερα.

Όπως εκείνη η «ηρωική» εμφάνιση του κ. Τσίπρα και η ομιλία του στους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι, στις 6 Μαΐου 2014.

«Δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι που δεν σου ανήκει. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα», είχε πει. Και πρόσθεσε: «Σε κάποιες χώρες, όπως η Βολιβία, έπεσε η κυβέρνηση, γιατί ιδιωτικοποίηση σημαίνει ραγδαία αύξηση τιμολογίων, ανεπαρκή συντήρηση του δικτύου, δηλαδή κίνδυνος για τη δημόσια υγιεινή και αποκλεισμός μεγάλης μερίδας του πληθυσμού από κάτι μέχρι σήμερα αυτονόητο, το πόσιμο νερό σε κάθε σπίτι».

Είχε επίσης πει ο κ. Τσίπρας πως «ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει επιστροφή στην εποχή του Ουγκώ και των Αθλίων».

Στην πραγματικότητα, ζούμε στην εποχή των Αθλίων του ψεύδους και της… προπαγάνδας!

http://www.elzoni.gr/html/ent/802/ent.71802.asp

 
Γ. Αρβανιτίδης: Βγάλτε τη θηλιά από το λαιμό των επιχειρήσεων. Μπορούν να τα καταφέρουν
News - Απόψεις
Πέμπτη, 27 Απρίλιος 2017 19:41

Γ. Αρβανιτίδης: Βγάλτε τη θηλιά από το λαιμό των επιχειρήσεων.
Μπορούν να τα καταφέρουν

Εισήγηση Γ. Αρβανιτίδη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»

Όπως είπα και στην επιτροπή, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι βασική προϋπόθεση για την ανάταξη της οικονομίας και ίσως από τις λίγες ευκαιρίες που έχουμε την περίοδο αυτή. Για το λόγο αυτό  πρέπει να υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό της πραγματικής οικονομίας. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε δεν θα μιλάμε απλά για στασιμότητα στην αγορά. Θα μιλάμε για κατάρρευση.

Ξέρετε κύριοι συνάδελφοι πως επιβιώνουν οι επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάζονται να επιστρέψουν δανεισμό και συγχρόνως οι τράπεζες δεν μπορούν να τις επαναχρηματοδοτήσουν;

Απλά σταματούν να πληρώνουν. Διότι αν το κεφάλαιο της επιχείρησης λείψει από την ροή των εργασιών της, τότε θα μιλάμε για κατάρρευση. Ποιοι είναι αυτοί οι κακοπληρωτές; Οι άνθρωποι που λόγω των capital controls και λόγω της αδυναμίας λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος κρατούν τα κεφάλαια στην επιχείρησή τους για να δουλέψουν; Ας πάψουμε να κουνάμε το δάχτυλο πια στην πραγματική οικονομία και στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.

Δεύτερη παρατήρηση.

Ξέρετε πόσοι άνθρωποι βρέθηκαν σε αδυναμία να πληρώσουν το δανεισμό τους απλά και μόνο διότι με την πτώση της αξίας των ακινήτων οι τράπεζες τους ζήτησαν παραπάνω εγγυήσεις που δεν είχαν; Δεν συνέβαινε τίποτα, δεν υπήρχε πρόβλημα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, απλά και μόνο κάποια στιγμή λόγω της πτώσης των αξιών των ακινήτων και των εγγυήσεων τους κάλεσαν να έρθουν να βάλουν και άλλες εγγυήσεις που δεν είχαν. Ας καταλάβουμε ποια είναι καθημερινότητα των επιχειρηματιών και ας καταλάβουμε ότι χωρίς επιχειρήσεις, χωρίς επιχειρηματικότητα, δεν υπάρχει οικονομία.

Αν το σημερινό νομοσχέδιο δεν λύσει το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που βαρύνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες, το μόνο εργαλείο που θα μας μείνει θα είναι οι πωλήσεις δανείων από τις τράπεζες. Και αυτό είναι κάτι που δεν συμφέρει κανέναν πια. Δεν συμφέρει ούτε τους δανειολήπτες, ούτε τις τράπεζες. Οι πρώτοι θα καταστραφούν αν πάμε σε μαζικές ρευστοποιήσεις και οι δεύτερες θα εγγράψουν σημαντικές ζημιές στους ισολογισμούς τους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που στη δική μας πρόταση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βασικός πυλώνας είναι το Ταμείο Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Επειδή, όμως, η πρότασή μας είναι πολύ ευρύτερη από το παρόν νομοσχέδιο, θα επικεντρωθώ στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς το νομοσχέδιο θα πετύχει τους στόχους του. Οι στόχοι είναι δύο:

 • Ο πρώτος είναι να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στον νέο αυτό μηχανισμό και
 • Ο δεύτερος, είναι να κάνουμε τον μηχανισμό αυτό αποτελεσματικό και γρήγορο.
Θα πάω τα βήματα ένα – ένα για να γίνω όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται. Ξεκινάω με τον στόχο, όσον αφορά το ύψος των δανείων που πρέπει να ρυθμιστούν.

Η συμφωνία των τραπεζών με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει «τακτοποίηση» κόκκινων δανείων ύψους 40 δις € μέχρι το 2019. Από αυτά, το 58% της τακτοποίησης θα προέλθει από κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Πρακτικά, λοιπόν, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια πρέπει να βρεθεί λύση για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 23,2 δις €.

Πάμε τώρα να δούμε, πώς είναι δομημένα τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 3ο τρίμηνο του 2016 το σύνολο των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στη χώρα έφτανε τα 65 δις €. Από αυτά, τα 40 δις € αφορούν δάνεια επαγγελματιών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ποσοστό, μιλάμε για πάνω από το 60% του συνόλου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν δώσουμε λύση στα μισά κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είχαμε πιάσει το στόχο.

Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δυστυχώς, κατά τη γνώμη μου, έτσι όπως είναι δομημένο το νομοσχέδιο, δεν μπορούμε. Και θα εξηγήσω το γιατί. Ξεκινάω με τα ποσοτικά δεδομένα.
Ζήτησα στην επιτροπή από τον κ. Υπουργό ένα σενάριο βάσης που να έχει ορισμένα απλά στοιχεία:

 • πόσες επιχειρήσεις μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό
 • πόσες μπορούν να πετύχουν μια καλή και βιώσιμη συμφωνία
 • τι ποσό θα αφορούν τα δάνεια που θα ρυθμιστούν
 • και από ποιες επιχειρήσεις θα προέρχονται κυρίως τα δάνεια αυτά. Αν δηλαδή θα είναι μικρομεσαίες, μικρές ή μεγάλες.
Ο κ. Υπουργός έχει πει ότι η ρύθμιση αφορά – θεωρητικά – τουλάχιστον 400.000 επιχειρήσεις, χωρίς να είναι σε θέση να μας δώσει κάποιο άλλο στοιχείο. Θα σας πω, όμως, ότι υπάρχει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» στις 21 Απριλίου, το οποίο είναι αρκετά ενδιαφέρον. Μπορώ να το καταθέσω στα πρακτικά. Το δημοσίευμα αυτό επικαλείται τη σχετική χαρτογράφηση που έχουν κάνει οι τράπεζες, για να δουν πόσες επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια είναι βιώσιμες αν τα δάνεια αυτά ρυθμιστούν.

Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα;

7 στις 10 επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια εκτιμούν οι τράπεζες είναι βιώσιμες, αν τα δάνειά τους ρυθμιστούν. Αντιλαμβάνεστε το στόχο; 7 στις 10 επιχειρήσεις μπορούν να ξαναζωντανέψουν.

Μάλιστα, σε ορισμένους κλάδους, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, η ανθεκτικότητα αυτή ανεβαίνει αφού βιώσιμες μπορούν να γίνουν ακόμα και 9 στις 10 επιχειρήσεις. Το σύνολο σχεδόν του κλάδου.
Αν, λοιπόν, δεχτούμε ότι τα νούμερα αυτά είναι αξιόπιστα, αυτό που έχει σημασία να δούμε είναι αν ο μηχανισμός που προτείνει η Κυβέρνηση, μπορεί να υπηρετήσει αυτό το στόχο, αν μπορεί να κάνει τη δουλειά.

Με απλά μαθηματικά, έτσι όπως είναι το νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλημα.

Αν υποθέσουμε ότι τα επόμενα 2μιση χρόνια έχουμε 700 εργάσιμες μέρες στη διάθεσή μας, για να μπορέσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός να φέρει σε πέρας 400.000 αιτήσεις, θα πρέπει να ολοκληρώνονται 570 υποθέσεις κάθε μέρα. Και από αυτές το 70% θα πρέπει να έχει επιτυχία. Άρα μιλάμε για 400 επιχειρήσεις με πετυχημένη ρύθμιση κάθε μέρα.

Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό που θα μπορεί να κάνει ουσιαστική δουλειά χωρίς περιττές καθυστερήσεις. Και εδώ δημιουργείται το πρώτο μεγάλο πρόβλημα, γιατί ο μηχανισμός που προτείνετε είναι δυσκίνητος και σε πολλές περιπτώσεις αναποτελεσματικός. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τις οποίες σας έχουμε επισημάνει επανειλημμένα:

 • τις επιχειρήσεις που οφείλουν πάνω από το 85% των υποχρεώσεών τους σε έναν πιστωτή, τις οποίες παραπέμπετε σε διμερή διαπραγμάτευση.
 • τον περιορισμένο αριθμό των 320 συντονιστών
 • την ανυπαρξία μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαμεσολάβησης και
 • την χρονοβόρα διαδικασία δικαστικής επικύρωσης.
Αν δεν ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά, ούτε τους δικαιούχους που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο θα βοηθήσουμε, ούτε θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε και όσους αφήνετε εκτός. Και αναφέρομαι κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, οι οποίοι με το παρόν νομοσχέδιο δεν μπορούν να ρυθμίσουν ολιστικά τα χρέη τους προς τις τράπεζες, το δημόσιο, τα ταμεία και τους πιστωτές.

Για το λόγο αυτό καταθέσαμε 10 ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ οι οποίες πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν θετικά στο νομοσχέδιο. Και για να μην μείνουμε στα λόγια, καταθέσαμε και τροπολογία με τις προτάσεις μας, την οποία σας καλούμε να κάνετε δεκτή.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, τα 10 σημεία της πρότασής μας.


1. Για την ένταξη μιας επιχείρησης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό προτείνουμε να χρειάζεται μία κερδοφόρα χρήση – αναφέρομαι στα λειτουργικά κέρδη – τα τελευταία 5 χρόνια και να λαμβάνεται υπόψη και η εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν είχε κερδοφορία.

Κατά τη γνώμη μας η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για μία κερδοφόρα χρήση τα τελευταία 3 χρόνια, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο, θα αποκλείσει ένα πολύ μεγάλο μέρος επιχειρήσεων που μπορούν πράγματι να εξυγιανθούν και να προχωρήσουν. Δεν μπορείτε να βάζετε τόσο αυστηρούς περιορισμούς σε μια οικονομία βυθισμένη στην ύφεση, μια οικονομία με τις τράπεζες ουσιαστικά κλειστές.

2. Προτείνουμε την δημιουργία Ειδικού Ακατάσχετου Λογαριασμού για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες.

Και επιτέλους κ. Υπουργέ, η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει γιατί δεν υιοθετεί αυτή την πρόταση. Κάποιος πρέπει να απαντήσει. Όχι απλά να το ακούει και να το ξεπερνά. Αν θέλουμε να μιλάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας και πραγματικό εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα προστατεύουν την επιχείρηση. Δεν είναι δυνατόν ο επιχειρηματίας να πηγαίνει σε διαπραγμάτευση με την θηλιά στο λαιμό. Εμείς, λοιπόν, ζητάμε έναν Ακατάσχετο Επιχειρηματικό Λογαριασμό φυσικών και νομικών προσώπων, μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται η διαχείριση:
 • των εσόδων από συναλλαγές μέσω POS ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών
 • η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων
 • η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο
 • η πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, προμηθευτών κ.λπ. και
 • οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

3. Προτείνουμε να συμπεριληφθεί στο Μητρώο Συντονιστών το σύνολο των Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
4. Προτείνουμε να εισαχθεί διαδικασία Διαμεσολάβησης με εκτελεστό και δεσμευτικό για τα μέρη περιεχόμενο, ώστε να αποκτήσει νόημα, μεταξύ άλλων, και η διμερής διαπραγμάτευση μεταξύ πιστωτή και οφειλέτη, όταν ο τελευταίος οφείλει πάνω από το 85% των υποχρεώσεών του σε έναν και μόνο πιστωτή.

Οι οφειλέτες αυτοί είναι συνήθως μικροεπαγγελματίες που είχαν συναλλαγή ή ένα κεφάλαιο κίνησης σε μία τράπεζα, αλλά εξαιτίας των συγχωνεύσεων των τραπεζών πάρα πολλοί επιχειρηματίες βρέθηκαν να έχουν δάνεια σε διαφορετικές τράπεζες αλλά μετά τις συγχωνεύσεις να βρίσκονται δανεισμένοι από μία τράπεζα και νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί απαραίτητα τρόπος ρύθμισης αυτής της εξέλιξης.

Αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά και ήταν μόνο ζήτημα κατεύθυνσης να τα βρουν πιστωτής και οφειλέτης, τότε ήδη με το συγκεκριμένο πλαίσιο που ισχύει θα είχαν λυθεί αυτά τα ζητήματα με μια διμερή διαπραγμάτευση των οφειλετών και των δανειστών. Και να μην ξεχνάμε κύριε Υπουργέ ότι σε αυτή την κατηγορία είναι οι μικρές και οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


5. Προτείνουμε να επικυρώνεται το πρακτικό συμφωνίας με απλή κατάθεση στην γραμματεία του δικαστηρίου, ή έστω με διάταξη δικαστή, όπως γίνεται για τη σύσταση σωματείου και την έκδοση κληρονομητηρίου.

Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται στο δίκαιό μας και θα απλοποιήσει ιδιαίτερα αυτές τις διαδικασίες.
Διότι αν μείνουμε στη διαδικασία του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ούτε σε 6 χρόνια δεν θα ολοκληρώνονται αυτές οι διαδικασίες.

6. Προτείνουμε να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους συνοφειλέτες και εγγυητές δανείων οι οποίοι δεν σχετίζονται με την λειτουργία της επιχείρησης.

Είναι άδικο για κάποιους οι οποίοι δεν είχαν συμμετοχή στις επιχειρηματικές αποφάσεις, να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτούς που ευθύνονται για την πορεία της επιχείρησης.

7. Προτείνουμε να δοθεί δυνατότητα ένταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό – με την κανονική διαδικασία – στους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους προς πιστωτές, προμηθευτές, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είναι η διάταξη, μιλάμε για ευχολόγια. Θα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον μια Υπουργική Απόφαση της οποίας κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενο. Και βέβαια, ακόμα κι αν αυτό γίνει, θα αφορά μόνο δημόσιο και ταμεία. Καμία δυνατότητα δεν θα υπάρχει για δάνεια και πιστωτές.

8. Προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και σε αγρότες – κτηνοτρόφους – αλιείς, σύμφωνα με την πρότασή μας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι αποκλεισμοί δεν λύνουν το πρόβλημα. Μόνο να το διογκώσουν μπορούν.

9. Προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και για όσες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις οφειλών πριν την 01.07.2016.

Σας το έχουν επισημάνει και οι φορείς, ότι αυτός ο αποκλεισμός είναι άδικος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπουν και αυτοί οι άνθρωποι στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

10. Τέλος, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και σε όσες επιχειρήσεις προχώρησαν από το 2009 και μετά σε διακοπή εργασιών, είναι εγγεγραμμένες ακόμα στο ΓΕΜΗ και τα φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες αυτών εξυπηρετούν ακόμα τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε έντιμους επιχειρηματίες που πάλεψαν αλλά δεν τα κατάφεραν, τότε ρυθμίσεις όπως αυτή μπορούν να δώσουν ένα πολύ σημαντικό και θετικό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Επαναλαμβάνω, κ. Υπουργέ, ότι αν κάνετε δεκτές τις προτάσεις μας εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Θέλω, όμως, πριν κλείσω την ομιλία μου να θέσω ορισμένα ερωτήματα.

 • Σε περίπτωση που ένας δανειολήπτης είχε λάβει δάνεια από τράπεζες που συγχωνεύτηκαν με βάση το νομοσχέδιο που εντάσσεται;
Θα μπει στην κανονική διαδικασία ή στην διμερή διαπραγμάτευση που αφορά όσους οφείλουν πάνω από το 85% των υποχρεώσεών τους σε ένα πιστωτή;
 • Ένα δεύτερο ερώτημα, αφορά τα Κοινωφελή Ιδρύματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου.

Αυτή τη στιγμή, τα ιδρύματα που έχουν οφειλές δεν μπορούν να πάρουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κατά συνέπεια δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Θέλω να μας πει ο κ. Υπουργός αν θα υπάρξει κάποια μέριμνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλω επίσης να πω, κλείνοντας, ότι είναι σε θετική κατεύθυνση και η τροπολογία που κατέθεσε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής ο κ. Γιώργος Καρράς, σχετικά με τον διαχωρισμό του συνοφειλέτη από τον εγγυητή, ώστε οι τελευταίοι να τύχουν ευρύτερης προστασίας.

Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πω κλείνοντας ότι αν δεν κάνετε αλλαγές ώστε να υπηρετηθούν οι στόχοι που θέτει το νομοσχέδιό σας, τότε το νομοσχέδιο αυτό απλά θα εκφράζει τη βούληση του νομοθέτη και δεν θα επιλύσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

 

 
Νίκη Κ. Κεραμέως :«Υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά με όρους ισονομίας και υπό αυστηρές προϋποθέσεις»
News - Απόψεις
Τετάρτη, 26 Απρίλιος 2017 10:20

Νίκη Κ. Κεραμέως :«Υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά με όρους ισονομίας και υπό αυστηρές προϋποθέσεις»

 

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κ. Κεραμέως, επί της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη διεξαγωγή των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Τασσόμαστε υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες αποδεδειγμένα ο μαθητής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Άλλωστε είχαμε επί τούτου, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ζητήσει από την Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει εκ νέου τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, μία εποχή που φημολογείτο ότι θα τις καταργούσε, αλλά να τις θεσμοθετήσει υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα με την προτεινόμενη ρύθμιση:

1) Ο χρόνος διεξαγωγής των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων. Προβλέπεται ότι αυτές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, ήτοι 2-3 μήνες μετά την τακτική εξεταστική. Και ενώ ο Υπουργός διατείνεται ότι αυτό γίνεται για να δώσει χρόνο στους μαθητές να ξεπεράσουν το σοβαρό πρόβλημα π.χ. ενός θανάτου συγγενικού προσώπου, η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις υποψηφίων που χρειάζεται να δώσουν επαναληπτικές είναι λόγω κάποιων πρόσκαιρων και μικρής σημασίας περιστατικών, που οφείλονται κυρίως στο άγχος των εξετάσεων. Τίθενται λοιπόν ζητήματα ισονομίας και ίσης μεταχείρισης. Γιατί οι μαθητές αυτοί να έχουν 2 και 3 παραπάνω μήνες για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις; Περαιτέρω δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους μαθητές να δώσουν εκ νέου όλα τα μαθήματα, ακόμα και αυτά στα οποία ήδη εξετάστηκαν.

2) Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα έχει ένας υποψήφιος δικαίωμα να συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές που αφορούν στο σοβαρό πρόβλημα υγείας και που σκοπό πρέπει να έχουν να θωρακίσουν το θεσμό δεν εμφανίζονται καθόλου στον νόμο.

Για τους δύο αυτούς βασικούς λόγους καταψηφίζουμε την εν λόγω τροπολογία. Και το κάνουμε με δυσφορία, για τον πρόσθετο λόγο ότι είμαστε βεβαίως θετικοί στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας που αφορά στη διασφάλιση ελάχιστου αριθμού θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.»

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας:

image
 
Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στην «Hürriyet» - Ενότητα και δημοκρατική ανάπτυξη οι προτεραιότητες για την Τουρκία
News - Απόψεις
Πέμπτη, 20 Απρίλιος 2017 16:27

Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στην «Hürriyet» - Ενότητα και δημοκρατική ανάπτυξη οι προτεραιότητες για την Τουρκία

Image1παπ

 • Δημήτρης Παπαδημούλης: «Ενότητα και δημοκρατική ανάπτυξη οι προτεραιότητες για την Τουρκία».

 

 • «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία αναδεικνύει μια βαθιά διχασμένη κοινωνία».

 • Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στην τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία, μετά το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση.

 

 

 

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι «το πρώτο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι να αμβλύνει τις βαθιές αντιθέσεις στην κοινωνία», όπως αυτές αποτυπώθηκαν μέσα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας πως η τουρκική πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει τέλος «στην εμπρηστική ρητορική προς το εσωτερικό και τις δικαστικές διώξεις του κόμματος HDP, προσπαθώντας επίσης να ενισχύσει την πολυφωνία και την πλήρη ανεξαρτησία του Τύπου, της δικαιοσύνης και της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Δημήτρης Παπαδημούλης συμπλήρωσε επίσης πως «η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας (...) αποτελούν το δεύτερο σημαντικό στοίχημα της τουρκικής κυβέρνησης και του Προέδρου Ερντογάν», καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι η έντονη κριτική που έχει ασκηθεί από την ΕΕ προς την Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα «δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί αρνητικά από τις τουρκικές αρχές», αλλά να λειτουργήσει εποικοδομητικά στην κατεύθυνση της βελτίωσης των πολιτικών στο εσωτερικό και στην ενδυνάμωση των διμερών πολιτικών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Link δημοσίευσης: http://www.hurriyetdailynews.com/unity-and-democratic-development-the-top-priorities-for-turkey-.aspx?pageID=238&nID=112170&NewsCatID=396

Ενότητα και δημοκρατική ανάπτυξη οι προτεραιότητες για την Τουρκία

 

Tου Δημήτρη Παπαδημούλη*

 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία αναδεικνύει μια βαθιά διχασμένη κοινωνία.

 

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Αττάλεια, στα Άδανα, αλλά και στην πρωτεύουσα Άγκυρα και στα δυτικά παράλια της χώρας το «Όχι» επικράτησε, ενώ στην πλειοψηφία των περιοχών της Ανατολίας, όπου το κυβερνόν ΑΚΡ έλκει μεγάλο μέρος της εκλογικής του επιρροής, το ποσοστό υπέρ του «Ναι» ήταν συντριπτικά ισχυρότερο. Με το στρατόπεδο του «Όχι» συντάχθηκαν επίσης οι κουρδικές περιοχές, ακολουθώντας τη «γραμμή» του HDP.

 

Η πόλωση της τουρκικής κοινωνίας αναπτύσσεται μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων, ανάμεσα στα αστικά κέντρα και στις αγροτικές περιοχές, με βάση επίσης το εκπαιδευτικό υπόβαθρο και το εισόδημα. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τον πρόεδρο είναι να αμβλύνει αυτές τις βαθιές αντιθέσεις, κάτι το οποίο έσπευσε να δηλώσει ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει πολιτικές ενότητας και κοινωνικής σύγκλισης, δίνοντας τέλος στην εμπρηστική ρητορική προς το εσωτερικό και τις δικαστικές διώξεις του κόμματος HDP, προσπαθώντας επίσης να ενισχύσει την πολυφωνία και την πλήρη ανεξαρτησία του Τύπου, της δικαιοσύνης και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Επίσης, οι επιθετικές δηλώσεις προς κράτη-μέλη της ΕΕ και η «αναστάτωση» που καλλιεργείται στο Αιγαίο δεν συνάδουν προς την «νέα εποχή» στην οποία η τουρκική ηγεσία θέλει να φέρει τη χώρα. Κατά συνέπεια, η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και αντίστοιχα το άνοιγμα του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αποτελούν το δεύτερο σημαντικό στοίχημα της τουρκικής κυβέρνησης και του Προέδρου Ερντογάν.

 

H έντονη κριτική που έχει ασκηθεί από την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Συνεργασίας όλο το προηγούμενο διάστημα για τις πολιτικές επιλογές της τουρκικής κυβέρνησης και την ποιότητα της δημοκρατίας και των θεσμών στη χώρα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί αρνητικά από τις τουρκικές αρχές, εντείνοντας ένα ήδη βεβαρημένο κλίμα, αλλά να λειτουργήσει εποικοδομητικά.

ΕΕ και Τουρκία έχουν αμοιβαίο συμφέρον να προχωρήσει αποτελεσματικά η συμφωνία για το προσφυγικό, να βελτιωθούν πολιτικές πρακτικές στο εσωτερικό, να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, να βελτιωθούν οι μακροοικονομικοί δείκτες της οικονομίας και να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις, που γεννούν η παγκόσμια οικονομική και η γεωπολιτική αστάθεια.

 

Στην εποχή μετά το δημοψήφισμα, η χώρα έχει την ευκαιρία να κάνει μια μεγάλη «στροφή», ενδυναμώνοντας το δημοκρατικό προφίλ του πολιτεύματος, την εσωτερική ενότητα της κοινωνίας και των σχέσεων με την ΕΕ. Η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, απομακρυνόμενη από πολιτικές που ενισχύουν την αστάθεια και αυξάνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης.

 

Πολύ σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η συμβολή της χώρας στην οριστική επίλυση του Κυπριακού, κάτι που θα ωφελήσει συνολικά την νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, σε επίπεδο οικονομικό, εμπορικό και επενδυτικό, θα αυξήσει τις συνέργειες και θα πολλαπλασιάσει τις προοπτικές ανάπτυξης, ειρηνικής συνύπαρξης και πολιτικής σταθερότητας.

 

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ.

 
10 προτάσεις για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό Εισήγηση Γ. Αρβανιτίδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου "Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων"
News - Απόψεις
Τετάρτη, 19 Απρίλιος 2017 14:08

10 προτάσεις για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό

Εισήγηση Γ. Αρβανιτίδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου "Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων" (Συζήτηση Επί των Άρθρων, 12.04.2017)

Όπως είπα και στην πρώτη συνεδρίαση, είναι σημαντικό να καταλάβουμε δύο βασικά πράγματα.

 • Πρώτον, ποιος είναι ο στόχος για τα κόκκινα δάνεια και την επιχειρηματικότητα.
 • Δεύτερον, ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές για να λύσουμε το πρόβλημα.
Για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ο στόχος είναι να τακτοποιηθούν 23,2 δις € μέχρι το 2019.

Αν τώρα συνυπολογίσουμε ότι το 3ο τρίμηνο του 2016 οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν 40 δις € κόκκινα δάνεια, είναι προφανές ότι αν καταφέρουμε να ρυθμίσουμε λίγο πάνω από τα μισά, έχουμε πιάσει το στόχο. Επαναλαμβάνω. Αν τακτοποιηθούν τα μισά κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων, θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για να πάρει πραγματική ανάσα η αγορά.

Γι' αυτό είπα και το ξαναλέω, ότι χωρίς μικρομεσαίους δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Όπως δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, χωρίς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Για εμάς, λοιπόν, ο σωστός τίτλος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να ήταν: «Νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας». Και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση σας κάνουμε κριτική. Κάνουμε κριτική γιατί με τον τρόπο που νομοθετείτε, οι πιθανότητες να πετύχουμε το στόχο για τα κόκκινα δάνεια, είναι πραγματικά λίγες. Γιατί; Γιατί εισάγετε περιορισμούς οι οποίοι:

 • αποκλείουν πολύ μεγάλο μέρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας,
 • αποκλείουν όσους είχαν ρυθμίσεις πριν το καλοκαίρι του 2016
 • αποκλείουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.
Κι εδώ τα πράγματα δεν είναι απλά. Δεν είναι καθόλου απλά. Υπενθυμίζω, ότι αν δεν δουλέψει το εργαλείο του εξωδικαστικού συμβιβασμού τότε η επόμενη επιλογή θα είναι μαζικές πωλήσεις δανείων και ρευστοποιήσεις. Κι αυτό είναι κάτι που δεν συμφέρει κανέναν. Δεν συμφέρει ούτε τους δανειολήπτες, ούτε τις τράπεζες. Οι πρώτοι θα καταστραφούν και οι δεύτερες θα εγγράψουν σημαντικές ζημιές στους ισολογισμούς τους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος. Εκτός βέβαια, αν υποχωρήσετε από την αδιαλαξία σας και κάνετε δεκτή την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βασικός πυλώνας της οποίας είναι το Ταμείο Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Επειδή, όμως, εμείς – σε αντίθεση με εσάς – δεν τρέφουμε αυταπάτες, ερχόμαστε σήμερα εδώ με 10 ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ που συζητάμε, ώστε αυτό να γίνει λειτουργικό και να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες. Και σας δηλώνω προκαταβολικά, ότι αν τις κάνετε δεκτές η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.
 

1. Για την ένταξη μιας επιχείρησης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό να χρειάζεται μία κερδοφόρα χρήση – αναφέρομαι στα λειτουργικά κέρδη – τα τελευταία 5 χρόνια και να λαμβάνεται υπόψη και η εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν είχε κερδοφορία.

Κατά τη γνώμη μας η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για μία κερδοφόρα χρήση τα τελευταία 3 χρόνια, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο, θα αποκλείσει ένα πολύ μεγάλο μέρος επιχειρήσεων που μπορούν πράγματι να εξυγιανθούν και να προχωρήσουν. Δεν μπορείτε να βάζετε τόσο αυστηρούς περιορισμούς σε μια οικονομία βυθισμένη στην ύφεση, μια οικονομία με τις τράπεζες κλειστές.

2. Προτείνουμε την δημιουργία Ειδικού Ακατάσχετου Λογαριασμού για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες σύμφωνα με την τροπολογία που καταθέσαμε στις 14.12.2016 και θα καταθέσουμε εκ νέου στο παρόν νομοσχέδιο.

Αν θέλουμε να μιλάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας και πραγματικό εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα προστατεύουν την επιχείρηση. Δεν είναι δυνατόν ο επιχειρηματίας να πηγαίνει σε διαπραγμάτευση με την θηλιά στο λαιμό. Εμείς, λοιπόν, ζητάμε έναν Ακατάσχετο Επιχειρηματικό Λογαριασμό φυσικών και νομικών προσώπων, μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται η διαχείριση:

 • των εσόδων από συναλλαγές μέσω POS ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών
 • η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων
 • η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο
 • η πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, προμηθευτών κ.λπ και
 • οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
3. Προτείνουμε να συμπεριληφθεί στο Μητρώο Συντονιστών το σύνολο των Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί τον αριθμό 320. Σας ζήτησα και στην πρώτη συνεδρίαση κύριε Υπουργέ, να καταθέσετε στα πρακτικά αν υπάρχει κάποιο σενάριο που να περιγράφει πόσες αιτήσεις αναμένεται να κατατεθούν και πόσες υποθέσεις θα αναλάβει να διεκπεραιώσει κάθε συντονιστής. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο κι έτσι δικαιολογείται ο περιορισμός να το δούμε. Διαφορετικά, όμως, είστε υποχρεωμένοι να δώσετε τη δυνατότητα και στους 1800 Διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης να συμμετέχουν στη διαδικασία ως συντονιστές.

4. Προτείνουμε να εισαχθεί διαδικασία Διαμεσολάβησης με εκτελεστό και δεσμευτικό για τα μέρη περιεχόμενο, ώστε να αποκτήσει νόημα, μεταξύ άλλων, και η διμερής διαπραγμάτευση μεταξύ πιστωτή και οφειλέτη, όταν ο τελευταίος οφείλει πάνω από το 85% των υποχρεώσεών του σε έναν και μόνο πιστωτή.

Αν δεν το κάνετε αυτό, τότε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα. Αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά, θα το είχαν λύσει ήδη το πρόβλημα. Δεν θα χρειαζόταν αυτή η νομοθετική ρύθμιση. Και μην ξεχνάτε, κύριε Υπουργέ, ότι οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

5. Προτείνουμε να επικυρώνεται το πρακτικό συμφωνίας με απλή κατάθεση στην γραμματεία του δικαστηρίου, ή έστω με διάταξη δικαστή, όπως γίνεται για τη σύσταση σωματείου και την έκδοση κληρονομητηρίου.

Είναι ένα νομικό πλαίσιο που υπάρχει από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και μπορείτε να το αξιοποιήσετε. Αν επιμείνετε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, ούτε σε 6 χρόνια δεν θα παίρνουν δικάσιμο οι υποθέσεις. Και το λέω αυτό με δεδομένο ότι πρέπει να στοχεύουμε σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων με θετική έκβαση.

6. Προτείνουμε να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους συνοφειλέτες και εγγυητές δανείων οι οποίοι δεν σχετίζονται με την λειτουργία της επιχείρησης.

Είναι άδικο για κάποιους οι οποίοι δεν είχαν συμμετοχή στις επιχειρηματικές αποφάσεις, να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτούς που ευθύνονται για την πορεία της επιχείρησης.

7. Προτείνουμε να δοθεί δυνατότητα ένταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό των ελευθέρων επαγγελματιών με την κανονική διαδικασία, ώστε να μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους προς πιστωτές, προμηθευτές, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είναι η διάταξη, μιλάμε για ευχολόγια. Θα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον μια Υπουργική Απόφαση της οποίας κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενο. Και βέβαια, ακόμα κι αν αυτό γίνει, θα αφορά μόνο δημόσιο και ταμεία. Καμία δυνατότητα δεν θα υπάρχει για δάνεια και πιστωτές.

8. Προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και σε αγρότες – κτηνοτρόφους – αλιείς, σύμφωνα με την πρότασή μας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι αποκλεισμοί δεν λύνουν το πρόβλημα. Μόνο να το διογκώσουν μπορούν. Αυτή τη στιγμή ο πρωτογενής τομέας παράγει 4% του ΑΕΠ. Αν δεν τον βοηθήσουμε να σταθεί στα πόδια του δεν θα φτάσουμε ποτέ στο 8, το 12 και το 16, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να πετύχουμε ένα σταθερά θετικό εμπορικό ισοζύγιο.

9. Προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και για όσες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις οφειλών πριν την 01.07.2016.

Σας το έχουν επισημάνει και οι φορείς, ότι αυτός ο αποκλεισμός είναι άδικος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπουν και αυτοί οι άνθρωποι στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

10. Τέλος, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και σε όσες επιχειρήσεις προχώρησαν από το 2009 και μετά σε διακοπή εργασιών, είναι εγγεγραμμένες ακόμα στο ΓΕΜΗ και τα φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες αυτών εξυπηρετούν ακόμα τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε έντιμους επιχειρηματίες που πάλεψαν αλλά δεν τα κατάφεραν, τότε ρυθμίσεις όπως αυτή μπορούν να δώσουν ένα πολύ σημαντικό και θετικό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 Απρίλιος 2017 14:11
 
Χάρης Θεοχάρης: Προς εξαφάνιση η μεσαία τάξη - Προς φτωχοποίηση η κοινωνία
News - Απόψεις
Σάββατο, 15 Απρίλιος 2017 11:12

Χάρης Θεοχάρης: Προς εξαφάνιση η μεσαία τάξη - Προς φτωχοποίηση η κοινωνία

theoxarhsXarhs800-454

Χαιρετίζουμε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων σε απάντηση αίτησης κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσα τον περασμένο Δεκέμβριο ζητώντας τα στοιχεία αυτά. 


Ελπίζουμε πια η δημοσιοποίησή τους να γίνεται τακτικά ως στοιχειώδης υποχρέωση διαφάνειας. 

Από τα ίδια τα στοιχεία προκύπτουν δύο συμπεράσματα:

Πρώτον, η μεσαία τάξη οδεύει με εκθετικούς ρυθμούς προς την εξαφάνιση. Το 2011 το 46% των φορολογουμένων δήλωναν από 20 έως 100 χιλιάδες ευρώ. Σε πέντε έτη αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Πάνω από το 20% της μεσαίας τάξης έχει εξαφανιστεί.

Δεύτερον, η μαζική μετατόπιση εισοδημάτων κάτω από τις 20 χιλιάδες ευρώ υπογραμμίζει την πορεία της χώρας προς τη μαζική φτωχοποίηση και την ανέχεια. Δεν είναι μόνο πως 6 στους 10 δηλώνουν εισοδήματα κάτω από αυτό το όριο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό της κοινωνικής καταστροφής πως η πλειοψηφία αυτών βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Πριν η κυβέρνηση ξανα-πανηγυρίσει για τα δημοσιονομικά της επιτεύγματα, θα πρέπει να κατανοήσει πως κάθε φορά όλο και λιγότεροι καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερα.

 
Σταύρος Καλαφάτης: Αυξάνονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αγνοούνται στο «πέλαγος» της κυβερνητικής ανικανότητας!
News - Απόψεις
Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 16:17

Σταύρος Καλαφάτης: Αυξάνονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αγνοούνται στο «πέλαγος» της κυβερνητικής ανικανότητας!

kalafatis670

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ επιβάλλει νέες θυσίες στους Έλληνες, αφήνει στα αζήτητα των Βρυξελλών τεράστιους κοινοτικούς πόρους. Από ανεπάρκεια συνεχίζει να πετά στο πηγάδι της ύφεσης, ευκαιρίες τόνωσης ολόκληρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας με δωρεάν πόρους του ΕΣΠΑ. 
Απόδειξη, η μη αξιοποίηση 117.500.000 ευρώ συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης του ΕΣΠΑ, που αφορά σε ενεργειακές αναβαθμίσεις ενεργοβόρων δημοσίων κτηρίων και άλλες δράσεις μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτά προστίθενται στα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία αγνοούνται στο πέλαγος της κυβερνητικής ανικανότητας. Οι κούφιες δηλώσεις περί ενεργοποίησης πόρων δεν φέρνουν ανάπτυξη, όταν πρυτανεύει η απραξία».

 

Τα παραπάνω επισημαίνει ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε και σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομίας, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα απαιτούνται και για τη βελτίωση του περιβάλλοντος σε αστικές περιοχές, μέσα από την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου ενεργειακής αναβάθμισης του 3% των κτιρίων δημόσιας διοίκησης ετησίως.

 


Σελίδα 7 από 170

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή.
Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή.
Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή. Η Λίντα Χάμιλτον και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...