ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Γιώργος Αρβανιτίδης: "Μείωση δαπανών και φόρων, χωρίς παραγωγικό σχέδιο, δεν μας πάει μακριά"
News - Απόψεις
Τρίτη, 27 Σεπτέμβριος 2016 08:24

Γιώργος Αρβανιτίδης: "Μείωση δαπανών και φόρων, χωρίς παραγωγικό σχέδιο, δεν μας πάει μακριά"


Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά, ο Γιώργος Αρβανιτίδης σχολίασε το αφήγημα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ο κ. Αρβανιτίδης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για απλοϊκή προσέγγιση ενός σύνθετου προβλήματος για το οποίο δεν έχει καμία ουσιαστική πρόταση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι δεν έχει διδαχθεί από το παρελθόν και απευθύνεται στους πολίτες με απλοϊκές προτάσεις.

Όσοι πιστεύουν ότι οι μειώσεις φόρων και δαπανών θα βγάλουν – δια μαγείας – τη χώρα από το αδιέξοδο δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τα χρόνια της κρίσης.

Τα δύο αυτά εργαλεία είναι χρήσιμα, δεν μπορούν όμως από μόνα τους να πάνε τη χώρα μακριά.

Είδαμε και τη Βουλγαρία με το χαμηλό επίπεδο φορολογίας, τι ΑΕΠ έχει, τι επίπεδο ζωής έχουν οι κάτοικοι.

Πρέπει – επιτέλους – να στοχεύσουμε που απευθύνεται η Ελλάδα.

Η χώρα χρειάζεται άμεσα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης το οποίο θα προκύψει από συμφωνία και συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης, των Πολιτικών Κομμάτων και των Κοινωνικών Εταίρων.

Αν συνεχίσουμε χωρίς σχέδιο, δεν θα περάσουμε ποτέ στην Ελλάδα του αύριο, την Παραγωγική Ελλάδα.

 

 
"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ!!! " ...της Ιωάννας Μελάκη (Πρόεδρος Ένωσης Προστασίας Καταναλωτή Κρήτης)
News - Απόψεις
Δευτέρα, 26 Σεπτέμβριος 2016 12:29

"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ!!! "

...της Ιωάννας Μελάκη (Πρόεδρος Ένωσης Προστασίας Καταναλωτή Κρήτης)

 
image-316097-galleryV9-uxzo-316097

Οι Εικόνες στην αγορά (κλειστά καταστήματα, καταναλωτές με ελάχιστα χρήματα , σκυθρωπά πρόσωπα κ.λ.π) δεν θα πρέπει να μας στασιοποιούν,μέλημά μας θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και η διασφάλιση του δικαιώματος, στην κατανάλωση.
Καθημερινά, την Έ.Π.Κ.Κρήτης. επισκέπτονται πολίτες, με μηδαμινό εισόδημα (άνεργοι), ή ελάχιστο εισόδημα, πολίτες ,που έχει κατασχεθεί το σπίτι τους και θέλουν την βοήθεια μας (συμβουλευτική, νομική ) βασικά ψάχνουν ένα μαγικό χέρι , να τους απαλλάξει από την θλίψη , τον πόνο, την απόγνωση, τον φόβο.
 
1468222015158100989

Αυτοί οι συμπολίτες μας, δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα, δεν έχουν δικαίωμα, στην κατανάλωση.Δεν έχουν ένα κεραμίδι ,να βάλλουν το κεφάλι τους.
Η ακρίβεια και οι υψηλές τιμές αγαθών και υπηρεσιών, σε συνδυασμό, με τη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών, έχουν βάλει, σε κίνδυνο τη δυνατότητά τους να πληρώνουν και να έχουν πρόσβαση ,Χιλιάδες είναι οι καταναλωτές που έχουν μπει σε ρυθμίσεις δόσεων , τις οποίες τις περισσότερες φορές ,δεν μπορούν να καλύψουν.
Προσπαθούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα αυτό , με συνεχείς δημοσιοποιήσεις για να βρεθούν λύσεις, αλλά αντί αυτού , δεχόμαστε νέες οικονομικές επιβολές, σε ένα συνεχή πόλεμο Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλο βάρος, στη διασφάλιση της πρόσβασης των καταναλωτών, στις καθολικές υπηρεσίες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ταχυδρομικές υπηρεσίες, αστικές συγκοινωνίες, νερό). Όμως, ο αποκλεισμός μας, από τις καθολικές υπηρεσίες, οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό. Έτσι, δίνουμε μάχες και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό, για να μπορούν όλοι οι καταναλωτές να απολαμβάνουν το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τις αστικές μεταφορές κ.λπ. αλλά δεν φθάνει αυτό!!!
ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΎΜΕ ΕΡΓΑΛΕΊΑ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΏΧΕΙΑΣ!!! ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΒΙΑΣΤΟΎΜΕ ΝΑ ΑΛΛΆΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΆΝΟ, ΜΟΝΌ ΕΝΩΜΈΝΟΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΈΡΟΥΜΕ

 Η Πρόεδρος
Ιωάννα Μελάκη
 
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
News - Απόψεις
Κυριακή, 25 Σεπτέμβριος 2016 14:22

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ

 
ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Ο ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
Ο παλαιός ναός του Αγίου Ανδρέα, σε ρυθμό βασιλικής στη θέση παλαιότερου ναού το 1828 ήταν ήδη ερειπωμένος, χτίστηκε στο διάστημα 1836-1845, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Έως το 1856 ήταν ο μητροπολιτικός ναός της Πάτρας .Στο εσωτερικό του ναού δεσπόζουν 6 αγιογραφίες, τρεις δεξιά και τρεις αριστερά με το έργο του Απόστολου Ανδρέα, εξωτερικά στην είσοδο του ναού υπάρχουν 3 επιγραφές και η χρονολογία  επανακτισεώς του. Δίπλα υπάρχει τη πηγάδι  με 3 επιγραφές, μέσα υπάρχει ρωμαϊκό βαλανείο, και στην αρχαιότητα ήταν ο ναός της Δήμητρας. Στον περίβολο υπάρχουν οι προτομές των ποιητή δικηγόρου Σ. Βασιλειάδη , που ίδρυσε τον “Παρνασσό”και  του Στέφανου Θωμόπουλου που έχει γράψει την ιστορία της πόλης των Πατρών. Στην οδό Παπαφλέσσα υπάρχει η πλατεία και  προτομή του Παπαφλέσσα, που σκοτώθηκε στο Μανιάκι, εναντίον του Ιμπραήμ, δωρεά των διαμενόντων Μεσσηνίων στην Πάτρα, το 1971,και απέναντι στο νέο φάρο υπάρχει η προτομή του Μιχαήλ Θερβάντες. Στην οδό τριών ναυάρχων, σε μια στήλη υπάρχουν, τα πρόσωπα Κανάρη, Μιαούλη και Σαχτούρη καθώς και οι ομώνυμοι δρόμοι .

            Το αίτημα για την ανέγερση νέου ναού του Αποστόλου Ανδρέα άρχισε να προβάλλεται στα μέσα της δεκαετίας του 1890. Το 1902 προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός στον οποίο πήραν μέρος 32 αρχιτέκτονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η τελική κρίση ανατέθηκε, σύμφωνα με τον διαγωνισμό, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου, που τον Ιούλιο του 1904 επέλεξε το σχέδιο του Γάλλου Αιμιλίου Ρομπέρτ. Το σχέδιο του ήταν Γοτθικού ρυθμού, το τροποποίησαν και κόντυναν τον τρούλο του. Στο εσωτερικό του υπάρχει η αγιογράφηση της πόλης των Πατρών Ο νέος ναός θεμελιώθηκε τον Ιούνιο του 1908 από τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974, χωρίς να έχει αποπερατωθεί.
 Φυλάσσονται η κάρα και ο σταυρός του απόστολου Ανδρέα και είναι τόπος έλξης θρησκευτικού τουρισμού και το σήμα της Πάτρας μαζί με τον φάρο της.
 

ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

Ο ναός του Ευαγγελισμού ή της Ευαγγελίστριας βρίσκεται στην οδό Μαιζώνος. Ο μητροπολιτικός ναός της πόλης άρχισε να χτίζεται το 1846. Η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1856. Στο σχέδιο Βούλγαρη προβλεπόταν ως αγορά.
 

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ

Από τα παλαιοτέρα οικοδομήματα της Πάτρας, στην Άνω πόλη. Τζαμί κατά την οθωμανική εποχή, δεσπόζει, με τον μιναρέ του, στην εικονογραφία αυτής της περιόδου. Γνωστό ως κιουρσολυμ ατζαμή ( μολυβδοσκέπαστο ) , από τις μολύβδινες επενδύσεις των τρούλων του. Το 1678 ο Φραντσέσκο Μοροζίνι το μετέτρεψε σε ναό του Αγίου Μάρκου, για να γίνει και πάλι τζαμί μετά το τέλος της βραχύβιας ενετοκρατίας.
 

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΠΟΛΗ

Από τους μεγαλύτερους ναούς της πάνω πόλης. Εγκαινιάστηκε το 1880 σε θέση οπού βρισκόταν παλαιότερος ομώνυμος ναός. Στη διάρκεια της ύστερης τουρκοκρατίας ο ναός του αγίου Δημητρίου ήταν μητροπολιτικός και κέντρο ομώνυμης ενορίας. Τότε γειτόνευε με το συγκρότημα οικιών και αποθηκών του προκρίτου. Επανήλθε όμως και διατηρήθηκε, κοσμική και χαρούμενη, έως πρόσφατα .Στο βορινό τμήμα του ναού ,σε μικρό οικημα υπάρχει επιγραφή που αναφέρει ότι εκεί ήταν η οικία του Π.Π.Γερμανού.
 

ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΕΥΓΗΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Τα κελιά της μονής, που πριν τι 1821 ήταν θολωτά, άρχισαν να χτίζονται το 1833, σε ορθογώνιο τύπο. Το κωδωνοστάσιο της μονής κατασκευάστηκε το 1892 και είναι έργο του μηχανικού του δήμου Πατρών Γ. Λυκούδη.Στην επανάσταση του 1821, έγινε η μάχη του γηροκομειού και απέναντι υπάρχει το Κωνσταντοπούλειο ίδρυμα και στην εισοδό του δεσπόζει η προτομή του Ευεργέτη δωρητή Δεμίρη.
 

Η ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

            Τα θεμέλια τέθηκαν τον Φεβρουάριο του 1872 με την παρουσία τοπικών  αρχών και του ορθόδοξου μητροπολίτη. Ολοκληρώθηκε στο τέλος της ίδιας χρονιάς. Η ανέγερσή της χρηματοδοτήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την τοπική αγγλική τοπική κοινότητα. Τιμάται στο όνομα  του Αποστόλου Ανδρέα.
 
 
 

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Χτισμένο στη θέση της αρχαίας ακρόπολης, πάνω σε ένα λόφο ύψους 103 μ . που δεσπόζει της πατραϊκής πεδιάδας και της θάλασσας  και περιλαμβάνει όλες τις περιόδους της ιστορίας: Αρχαία, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Τουρκοκρατία, Νεώτερη και Σύγχρονη.
 

ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ

Από τα πιο “ ωραία ερείπια ” της Πάτρας. Τα έργα συστηματικής ανασκαφής, συντήρησης και αποκατάστασης του ωδείου άρχισαν το 1958 ( και συνεχίστηκε έως το 1963 ) από τον πατρινό αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου ( 1901-1989 ) , με την επιστημονική συμβουλή του Αναστάσιου Ορλάνδου και του τότε διευθυντή Αναστυλώσεων Ε . Στίκα . Αναμαρμαρώθηκε η ορχήστρα , οι τέσσερις κερκίδες και οι μεταξύ τους σκάλες μέχρι το διάζωμα , ξανάγινε το μαρμάρινο στηθαίο που χωρίζει κερκίδες και ορχήστρα .
 Πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων , μετά την αποκατάσταση του, το ωδείο ήταν ένας χώρος στοχαστικής αναπόλησης. Στη μοναξιά της νύχτας το χτύπημα των ωρών από το ρολόι της γειτονικής Παντάνασσας, που τοποθετήθηκε το 1886, ήταν σε αυτό το σημείο ο μοναδικός ήχος της πόλης.
 
Ο παληός και νέος φάρος, το σήμα της Πάτρας                                                                                                                                                  Ο πέτρινος φάρος κατασκευάστηκε το διάστημα 1874-1878, στη θέση παλαιότερου ξύλινου, που είχε καταστραφεί τον Δεκέμβριο του 1865 από κακοκαιρία, στο μόλο του αγίου Νικολάου. Οι Γερμανοί θέλησαν να ανατινάξουν τον φάρο τον Οκτώβριο του1944 αλλά ο πλοηγός Η. Μιχαλόπουλος διέκοψε την ανατίναξη. Ο φάρος κατεδαφίστηκε το 1972, με συνοπτική απόφαση των τοπικών δικτατορικών αρχών (του δημάρχου) και με επιχείρημα τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας μέσα στο λιμάνι. Ο Νέος φάρος κτίστηκε από το λιμενικό ταμείο Πατρών, στην ιχθυόσκαλα, προέκταση της οδού τριών Ναυάρχων, εγκαινιάστηκε το 2000, όπου διαμορφώθηκε ο χώρος, έγινε πάρκο αναψυχής, παρκιν αυτοκίνητων, εστιατόριο, αναψυκτήριο κατασκευάστηκε το κολυμβητήριο του ΝΟΠ και ξηλώθηκε το απεντομωτήριο.
 
 
.
 

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ  ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΙΖΩΝΟΣ

            Το 1911 ο Δήμος, επί δημαρχίας Δημητρίου Βότση, αγόρασε το κτήριο σε πλειστηριασμό της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία είχε περιέλθει το οικοδόμημα μετά τη σταφιδική κρίση. Μαζί με το Νίκο Βέτσο είναι οι 2 δήμαρχοι που έχουν προτομές και στην ομώνυμη οδό του, το 1991, έγινε βομβιστική ενέργεια όπου σκοτώθηκαν 6 πατρινοί και  ο αλλοδαπός φοιτητής δράστης. Την ίδια χρονιά καταστράφηκε η προτομή του, σκοτώθηκε ο Νίκος Τρεμπονέρας, στο συγκρότημα Βουδ και έγινε η διάλυση του ανατολικού μπλοκ Ρωσσίας και Γιουγκοσλαβίας
 
 
 
ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Το 1851 επιβλήθηκε ειδικός φόρος στα εισαγόμενα είδη για την ανέγερση δημοτικού νοσοκομείου. Αυτή τη χρονιά το αδελφάτο του νοσοκομείου αποτελείται από τον δήμαρχο Ιω. Δ. Αντωνόπουλο και τον Στέφανο Παππά, Μ. Παναγόπουλο, Γ. Σωτηριάδη και Θ. Χρυσανθόπουλο. Η θέση του νοσοκομείου ορίστηκε  δυτικά του κάστρου, στην Πάνω πόλη. Το νοσοκομείο, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Χάνσεν, θεμελιώθηκε από τον βασιλιά Όθωνα, τον Οκτώβριο του 1857. Άρχισε να λειτουργεί τις πρώτες ημέρες του 1872. Το σχέδιο του Χάνσεν δεν εφαρμόστηκε ολόκληρο, πάντως η πρόσοψη ολοκληρώθηκε. Η σημερινή μορφή του δημοτικού νοσοκομείου είναι αποτέλεσμα μεταγενεστέρων επεκτάσεων και ανακαινίσεων. Το νοσοκομείο λειτούργησε υπό την  εποπτεία του δήμου ως το 1958, οπότε και κρατικοποιήθηκε. Στης αρχές της δεκαετίας του 1970 το νοσοκομείο μεταφέρθηκε σε καινούργιο κτήριο. Σήμερα το παλαιό νοσοκομείο λειτουργεί ως χώρος πολιτιστικών δράσεων. Με το δημοτικό νοσοκομείο της Πάτρας είναι συνδεδεμένο με το όνομα του ιατρού Χρήστου Κορύλλου ( 1843-1930 ). Στον Κορύλλο οφείλουμε πολλές μελέτες για την οικονομική, κοινωνική, ιατρική, πνευματική, μετεωρολογική, περιβαλλοντική όψη της Πάτρας στον 19ο αιώνα.
Σήμερα στεγάζει τα γραφεία της ΔΕΠΑΠ, του δήμου Πατρέων.
 

Ο παλιός Σιδηροδρομικός σταθμός

                             Η πρώτη αμαξοστοιχία της γραμμής Αθηνών-Πατρών έφτασε στην Πάτρα στις 9 Δεκεμβρίου 1887. Ένα χρόνο μετά η γραμμή είχε φτάσει στην Κάτω Αχαΐα, ενώ η σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας με τον Πύργο έγινε τον Μάρτιο του 1890.
 

ΤΟ ΤΡΑΜ

            Το Τραμ (τροχιόδρομος) της Πάτρας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που εκινείτο με ηλεκτρικό ρεύμα. Εγκαινιάστηκε το 1902 και το δίκτυό του περιλάμβανε δύο γραμμές: Η πρώτη μήκους 5,3 χιλιομέτρων και η δεύτερη 1,7
 

ΤΟ ΔΑΣΥΛΛΙΟ

Από πολύ ενωρίς ο συγγραφέας του ιστορικού λεξικού των Πατρών Κ. Ν. Τριανταφύλλου, “μνημονεύεται το ονομά του σε μια πλατεία” είχε επισημάνει ότι το δασύλλιο έχει μια αναλογία με εκείνο της Τεργέστης. Από την κορυφή του κατάφυτου, ρομαντικού λόφου στα βορειοανατολικά της πόλης, απλώνεται το πανόραμα της Πάτρας, ενώ το βλέμμα μπορεί να  συλλάβει το σύνολο του πατραϊκού κόλπου με τα απέναντι βουνά της Αιτωλίας και στο βάθος τον Αίνο, το ψηλό βουνό της Κεφαλονιάς .Είναι έργο του δασολόγου Ρηγόπουλου, όπου στο δρόμο υπάρχει  η προτομή του.
 

Η ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ  ΚΛΑΟΥΣ

Η οινοποιεία δημιουργήθηκε από τον Γερμανό σταφιδέμπορο Γουσταύο Κλάους (1825-1908), όπου υπάρχει και ομώνυμη οδός. .
 
Τα βιομηχανικά κτήρια στην
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟΥ ΟΘΩΝΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ και ΑΚΤΗΣ ΔΥΜΑΙΩΝ
Πάνω από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου υπήρχαν οι 3 βιομηχανίες 5Ε, Μίσκο και Μάμος .Τώρα υπάρχει η τσιμινιέρα και ένα τμήμα του εργοστασίου 5Ε, το εργοστάσιο της Μίσκο έγινε σούπερ μαρκετ και το εργοστάσιο του Μάμου πολυκατοικίες.
                        Στη βόρεια πλευρά της Οθώνος-Αμαλίας λειτούργησε το 1857 το πρώτο ατμοκίνητο εργοστάσιο της πόλης -του Κόγκου- που επεξεργαζόταν τη γλυκόριζα και το οποίο εξελίχθηκε σε μύλο και νηματουργείο.Η γλυκόριζα είναι ένα φυτό που φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα και πρόλαβα τη συγκομιδή του και χρήση του. Το μαζεύαμε τον Οκτώβριο και το μασάγαμε ή το πίναμε σαν αφέψημα γιατί ήταν αποχρεμπικό.Σήμερα δυστυχώς είναι στα αζήτητα και πουλιέται μόνο στο Μοναστηράκι. Δίπλα στου Κόγκου ήταν το κλωστήριο και ο ατμόμυλος Τριάντη. Οι μύλοι Τριάντη “πέρασαν” το 1910 στους Μύλους Αγίου Γεωργίου  (εταιρία του Πειραιά). Αργότερα στη θέση των μύλων Τριάντη δημιουργήθηκε το νέο πολυώροφο κτήριο των Μύλων Αγίου Γεωργίου. Δίπλα στους Μύλους, τα κτήρια των σταφιδεργοστασίων πλέον, αποτελούν μάρτυρες της σημαντικότερης οικονομικής δραστηριότητας της πόλης του σταφιδεμπορίου, αιματοδότη της Πάτρας σε όλο τον 19ον αιώνα έως τον μεσοπόλεμο.
Στην Ακτή Δυμαίων, η ΒΕΣΟ έγινε πολυχώρος ψυχαγωγίας, τα βυρσοδεψία οικοδομές και κέντρα διασκέδασης,, το παγοποιείο του Κακούρη είναι το σημερινό Πράκτικερ, στο Λαδόπουλο στεγάζεται ο φορέας της Πολιτιστικής, το εργοστάσιο αεριοφώτος είναι τα κτίρια της ΔΕΥΑΠ, τα σφαγεία είναι ο πολυχώρος διασκέδασης και ψυχαγωγίας “η πολιτεία”, δίπλα ήταν το άσυλο φρενοβλαβ΄ών , που τώρα δεν υπάρχει, το εργοστάσιο της Πατραικής έκλεισε,το πτωχοκομείο έγινε θέατρο, το διανεμητήριο του Γλαύκου κατεδαφίστηκε και τα ποτάμια Γλαύκος και Διακονιάρης θα γίνουν δρόμοι που θα συνδέουν το νεό λιμάνι με τη μεγάλη περιμετρική.
 Στη Μαιζώνος υπήρχαν το εργοστάσιο του Μαραγκόπουλου , το οποίο έχει  κλείσει , δίπλα του ή Ντρέσκο και το παγοποιείο του Γερούση που έγινε πολυκατοικίες. Τέρμα Κορίνθου ήταν η κεντρική λαχαναγορά που έγινε το έβδομο λύκειο και η πλατεία, ενώ η νέα λαχαναγορά δημιουργήθηκε στου Μακρυγιάννη δίπλα στον ποταμό Γλαύκο.    
 

Η ΕΠΑΥΛΗ ΚΟΛΛΑ ΣΤΟ ΜΠΕΓΟΥΛΑΚΙ

Στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου οι Έλληνες και ξένοι αστοί Πάτρας πλούτισαν τις εξοχές από τις πόλης με πολλές επαύλεις, οι περισσότερες από τις οποίες ακολουθούσαν εκλεκτικό τύπο αρχιτεκτονικής, κυρίως με βόρεια χαρακτηριστικά . Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις επαύλεων παρατηρήθηκαν στη νοτιοδυτική πλευρά της Πάτρας, σε μια  περιοχή που ακόμα και σήμερα είναι γνωστή  ως Εγγλέζικα, επειδή οι επαύλεις ανήγαν σε μέλη της αγγλικής κοινότητας, και στη βόρειας πλευρά, στην περιοχή της Γλυφάδας έως την Τερψιθέα. Η έπαυλη της οικογένειας σταφιδεμπόρων και τραπεζιτών κόλλα χτίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα στην περιοχή  στα ανατολικά της πόλης . Σήμερα η ανακαινισμένη έπαυλη βρίσκεται στο χώρο του ΤΕΙ Πάτρας και υπάρχει επιγραφή που αναφέρει τους λόγους δωρεάς και χρήσης . Στην πλατεία Γεωργίου υπάρχει το εμπορικό κέντρο Κολλά και στην οδό Ρήγα Φερραίου υπάρχει η είσοδος του σωζόμενου νεοκλασικού, με χρονολογία 1863.
 
                                               
 
Η ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ (Η ΜΑΡΚΑΤΟ)
        Η οδός Έρμου ήταν  η βασική εμπορική οδός που ένωνε την Πάνω Πόλη με το λιμάνι . Η αρχή της συναντά την πλατεία Καποδιστρίου ή Μαρκάτo .   Ονομαζόταν και πλατεία αγοράς ή πλατεία τροφίμων αλλά η κοινόχρηστη ονομασία της είναι Μαρκάτο, από το λατινικό μερκούριους , που σημαίνει Ερμής . Γι αυτό και ο εισαγωγικός εμπορικός σύλλογος Πατρών έχει σήμα του τον Ερμή .Υπάρχει η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδος ,μετά το 1821, ο οποίος έφερε τον Σταμάτη Βούλγαρη που υλοποίησε το σχέδιο της πόλης των Πατρών το 1828-9. Υπάρχουν και στους δυο τα ονοματά τους σε δρόμους των Πατρών.
 
 
Η ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Η οδός αγίου Γεωργίου είναι ο δρόμος που ενώνει την Κάτω με την Πάνω πόλη. Σημείο συνεύρεσης δυο κόσμων και ταυτόχρονα σημείο τομής, η οδός Αγίου Γεωργίου ήταν – και εξακολουθεί να είναι – από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Άρχιζε από το τέλος της οδού Αγίου Νικολάου, σχεδόν μπροστά από το ναό του Αγίου Νικολάου του Βλατερού, διέσχιζε την πλατεία Αγίου Γεωργίου και κατέληγε στην οδό Καλαβρύτων ,πίσω από την εκκλησιά της Παντάνασσας. Εδώ στην πλατεία έγινε η κήρυξη του αγώνα για την ανεξαρτησία από τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους 6 προεστούς των Πατρών, όπου και υπάρχει ο όρκος και οι 6 προεστοί με τον Π.Π.Γερμανό..
 Πάνω από τη οδό Αγίου Γεωργίου, στο ύψωμα Σακκέτου ή Βρεφοκομείου, έστεκε ο προεπαναστατικός μικρός ναός των Εισοδίων ,που για κάποιο διάστημα ,μέσα στον 19οαιώνα ,λειτούργησε ως παρεκκλήσιο του γειτονικού Αγίου Νικολάου του Βλατερού. Ο παλαιός ναός των Εισοδίων κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του 1920 και στη θέση του οικοδομικέ νέος και μεγαλύτερος, χωρίς να αλλοιωθεί όμως η τοπογραφία  της περιοχής. Τώρα γίνεται διάνοιξη για να διευκολύνει την κυκλοφορία και ομορφαίνει η περιοχή καθώς και οι σκάλες αγίου Νικολάου και Γεροκωστοπούλου.
 
 
 
 

Η ΟΔΟΣ ΛΟΝΤΟΥ

Βασική οδός της πάνω πόλης. Ονομάζεται “ Λόντου ” από το 1852, προς τιμήν της μεγάλης οικογένειας της Αχαΐας, που διακρίθηκε στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία . Η αρχή της βρίσκεται στους πρόποδες της ακρόπολης, ακριβώς μπροστά από την κεντρική δεξαμενή. Ευρήματα από τις διάφορες ιστορικές περιόδους και φάσεις της Πάτρας αναδεικνύουν την οδό Λόντου. Ο Λόντος υπάρχει σε  προσωπογραφία μαζί με τους άλλους 6 προεστούς ,στην πλατεία αγίου Γεωργίου.
 
 

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΑΛΩΝΙΩΝ

            Η διαμόρφωσή της άρχισε το 1857, με ισοπεδώσεις κ.λπ., από τον τότε δήμαρχο Μπενιζέλο Ρούφο και ολοκληρώθηκε  το 1881 από το Θάνο Κανακάρη Ρούφο, γιο του Μπενιζέλου. Το 1882 μετονομάστηκε σε πλατεία Μπενιζέλου Ρούφου, ονομασία που δεν επικράτησε καθώς το ιστορικό τοπωνύμιο αποδείχθηκε πολύ ισχυρό. Τότε πήρε και τη μορφή που έχει σήμερα .Στην πλατεία  υπάρχει ο ανδριάντας του Π.Π. Γερμανού,  που εγκαινιάστηκε το 1923,η προτομή του Κωστή Παλαμά, ,η αναθηματική στήλη των δολοφονηθέντων  πατρινών το 1944, από τους Γερμανούς, το ηλιακό ρολόι,. Βρέθηκε ψηφιδωτό που υπάρχει στην εφορεία αρχαιοτήτων, κίονας κορινθιακού ναού και διάσπαρτες κολώνες. Και το νεοκλασικό του Γκολφινόπουλου. Στο δυτικό τμήμα της Πλατείας υπάρχει ρωμαϊκός αναλληματικός τοίχος, στον οποίο υπάρχουν είσοδος -  έξοδος καταφυγίου και στην οδό Κανάρη ρωμαϊκό νυμφαίο. Κίονες δωρικού ρυθμού υπάρχουν σε νεοκλασικό στη διασταύρωση των οδών Βότση και Κορίνθου, ενώ Ιωνικού στη διασταύρωση των οδών Μαιζώνος  άγιου Νικολάου και με πλούσιες οροφογραφίες. .Στην διάρκεια της χούντας καταστράφηκε το κτίριο του σταφιδέμπορα  Βουρλούμη που η σκεπή του είχε το δωδεκάθεο (12 αγάλματα), οι 3 κινηματογράφοι της πλατείας έγιναν πολυκατοικίες, το θέατρο “λυρικό” έγινε πολυκατοικία  και στο υπόγειο της υπάρχει κατακόμβη και καταπακτή των ρωμαϊκών χρόνων . Η όψη της πλατείας άλλαξε ριζικά και είναι η πιο ακριβή περιοχή των Πατρών.
 
Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ  ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ      
            Ένα ακόμη έργο του πατρινού, Τηνιακής καταγωγής, γλύπτη Αντωνίου Σώχου που κοσμεί δημόσιο χώρο της πόλης. Τα αποκαλυπτήρια του χάλκινου ανδριάντα του ιστορικού ιεράρχη των Πατρών έγιναν στις 20 Μαρτίου 1923 από τον βασιλιά Γεώργιο Β’. Η ανέγερση του ανδριάντα έγινε δυνατή με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από εράνους μεταξύ των Πατρινών. Ανδριάντες υπάρχουν του Παλαμά, Γιαννιά, Μαραγκόπουλου, Χρυσοστόμου, Πολυκράτη και Μιχαλακοπούλου
 
 
 

Σιντριβάνια στην πλατεία Γεωργίου Α΄

Τα δυο σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου Α΄ τοποθετήθηκαν το καλοκαίρι του 1874 από τη Γαλλική Εταιρία των Υδραυλικών Έργων.                                                                                                                                                              
Η κλίμακα της οδού Αγίου Νικολάου                                                         Η πρώτη κλίμακα είναι αυτή του τέλους της οδού Πατρέως, που χρονολογείται στο 1873. Το 1886 δημιουργήθηκε η κλίμακα της οδού Γεροκωστοπούλου (παλιότερα οδός Ανεξαρτησίας). Πιο πρόσφατη είναι η κλίμακα της Αγίου Νικολάου (1934),η μεγαλύτερη όλων με 490 σκαλιά.          Ονομάζεται “Αγίου Νικολάου” τουλάχιστον από το 1858 και είναι ο δρόμος όπου πρώτα άρχισε η αρίθμηση των οικιών της Πάτρας, το 1896.
 
Τα 3 κτήρια της οδού Αγίου Νικολάου στη συμβολή της με την οδό Μαιζώνος                                                                                                                      Το κτήριο Κρόου χτίστηκε το 1887 και άνηκε στην οικογένεια σταφιδεμπόρων Κρόου (Κρωβ), αγγλικής καταγωγής, που εγκαταστάθηκε στην Πάτρα στις αρχές του 19ου αιώνα.Το κτήριο που στεγέζεται η επιχείρηση Δούρου έχει το οικόσημο και χρονολογία 1832, ενώ απέναντι το κτίριο του Περιβολαρόπουλου έχει κίονες ιωνικού ρυθμού, εσωτερικές και εξωτερικές οροφογραφίες και είναι ένα από τα καλύτερα νεοκλασικά κτίρια της Πάτρας ,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΕΡΥ ΜΠΩΤ
Το 2004 εγκαινιάστηκε η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η οποία ονομάστηκε “ Χαρίλαος Τρικούπης ”. Ήταν το  όνειρο  του Χαρίλαου Τρικούπη και των ανθρώπων της Πάτρας για πολλές δεκαετίες, γιατί λόγο θαλασσοταραχών, γινόταν διακοπή της επικοινωνίας.
 Το 2004 έγιναν οι ολυμπιακοί αγώνες στην Ελλάδα, η Πάτρα ήταν μια από τις 4 ολυμπιακές πόλεις, με σήμα  των ολυμπιακών αγώνων ,τον κότινο,  ολυμπιακή δάδα το φύλλο της ελιάς και στα σχολεία εφαρμόστηκε η διδασκαλία της ολυμπιακής παιδείας, στην οποία συμμετείχε και το τρίτο γυμνάσιο Πατρών..
 Προϊόν γαλλικής τεχνογνωσίας, όπως άλλωστε και το λιμάνι της Πάτρας στο 19ο αιώνα, η γέφυρα οδηγεί στον τεχνολογικό 21ο αιώνα και ενσωματώνεται στο ευρύτερο πατραϊκό τοπίο σαν ένα σύμβολο επικοινωνίας .Πολλοί οδηγοί επιβιβάζονται- αποβιβάζονται με τα φέρυ μπώτ, στη διαδρομη Ρίου- Αντιρίου και αντίστροφα.
                                                        Η ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑ ΣΥΧΑΙΝΑ
                             Ο ΜΩΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΔΕΣΤΡΕΣ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ
                                                     Ο ΜΩΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
                                                   Ο ΜΩΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
                                                           ΑΣΥΛΟ ΦΡΕΝΟΠΑΘΩΝ
                                                  ΠΑΛΙΟ ΨΥΓΕΙΟ ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟ
                                                       ΡΩΜΑΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ
                                                             ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ ΠΑΤΡΑΣ
                                             ΑΣΥΛΟ ΦΡΕΝΟΠΑΘΩΝ ΜΠΟΥΚΑΟΥΡΗ
                                                         ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΑΜΟΣ
                                                       ΜΩΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
                                                          ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΟΥ ΤΣΙΒΔΙ
                                                       ΜΩΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
                                                                ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΤΡΑΣ
                                   ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
                                                                    ΤΡΑΜ ΠΑΤΡΑΣ
                                           ΞΥΛΙΝΗ ΠΟΡΤΑ ΣΤΗ ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
                                                                 ΟΔΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗ
                                                           ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α
                                                            ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α
                                                          ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α
                                                        ΜΩΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
                                                    ΜΩΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
                                                              ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΠΑΤΡΩΝ
                                                        ΟΔΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
                                                                ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΛΟ
ΜΩΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
                                                     Η ΠΑΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ
                                                                ΑΠΟΔΕΙΞΗ 1941
                                                        ΣΠΙΤΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟ 1832
                                                   ΠΑΛΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΤΡΑΣ
                                                           ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ ΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΚΑΤΟ (ΤΕΡΜΑ ΕΡΜΟΥ),ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
                                                         ΠΟΤΑΜΟΣ ΓΛΑΥΚΟΣ
                                                        ΥΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
                                                  ΜΑΚΕΤΑ ΥΨΗΛΩΝ ΑΛΩΝΙΩΝ
                                                      
                                                        ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΥΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ
                                              Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
                                                 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
                                                    ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
                         Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
                                                     ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΜΙΝΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ
                                                 ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΜΙΝΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ
                                                    ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΜΙΝΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ
                             ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΜΙΝΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ,ΜΥΚΗΝΑΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ
                   ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΜΙΝΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ,ΜΥΚΗΝΑΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ, ΓΕΦΥΡΑ
                                           ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΤΡΑΜ ΠΑΤΡΑΣ
                                          ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΤΡΑΣ
                                                     ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
                                                          ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ
                                                                      ΑΠΟΔΕΙΞΗ
                                                                    ΑΠΟΔΕΙΞΗ
                                                           ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ 1968-9
                                   ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ,ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
                                            ΑΝΤΛΙΑ ΑΠΕΝΤΩΜΟΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
                                                        ΑΠΕΝΤΩΜΟΣΗ ΕΠΙΠΛΩΝ
                                                    ΑΝΤΛΙΑ ΑΠΕΝΤΩΜΟΤΗΡΙΟΥ
                                                               ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΕΣΟ
                                              ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΓΛΑΥΚΟΥ
                                                          ΠΟΤΑΜΟΣ ΓΛΑΥΚΟΣ
                                                            ΠΟΤΑΜΟΣ ΓΛΑΥΚΟΣ
                                                  ΠΡΩΤΗ ΚΑΛΥΨΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗ
                                                  ΠΑΛΙΟ ΔΙΑΝΕΜΗΤΗΡΙΟ ΓΛΑΥΚΟΥ
                                                   ΠΑΛΙΑ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΠΑΤΡΑΣ
                                             ΜΑΚΕΤΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
                              ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΛΥΟΜΕΝΩΝ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
                             ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΛΥΟΜΕΝΩΝ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
                                             ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ
                                               ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΠΑΤΡΑΣ
                                         ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΛΙΑΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ ΠΑΤΡΑΣ
                                                         ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΜΟΣ
                                                  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΙΣΚΟ
                                                   Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΑΚΙΟ
                                                               Ο ΝΕΟΣ ΦΑΡΟΣ
                                      Ο ΠΑΛΙΟΣ ΜΥΛΟΣ   ΤΟΥ ΤΖΙΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΛΑ
                                      Ο ΠΑΛΙΟΣ ΜΥΛΟΣ   ΤΟΥ ΤΖΙΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΛΑ
                     Η ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΡΟΥΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΛΥΚΑΔΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
                                  Η ΑΛΑΜΠΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ ΣΤΑ ΥΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ
 

Η ΠΑΛΙΑ ΠΑΤΡΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΚΗΣ-ΠΑΤΡΑΙΚΗΣ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ
ΟΙ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ   ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, ΓΚΟΤΣΗ,ΚΑΡΑΤΖΑ,ΛΥΡΑ,ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
                                                               ΦΡΑΓΜΑ ΓΛΑΥΚΟΥ
                                                                  ΥΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ
                    ΣΤΑ ΥΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ ΜΕ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ
                                                                     ΕΡΓΑ ΓΛΑΥΚΟΥ
                                                              ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗ
                                                            ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ ΠΑΤΡΑΣ
                                                     ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΜΙΝΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗΣ                                                         ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ
                                               ΕΡΓΟ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
                      ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ,ΤΟ 1829, ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
 
Ανοίγει πράγματι η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών; Οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι;
News - Απόψεις
Σάββατο, 24 Σεπτέμβριος 2016 08:31

Ανοίγει πράγματι η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών;

Οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι;
 
8a6a8-champagnes

Είναι αδιανόητο αλλά είναι αληθινό. 155 τρισεκατομμύρια ευρώ είναι η περιουσία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Πως όμως κατανέμεται ο πλούτος; Ανοίγει πράγματι η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών;

Οι Γερμανοί αγαπούν την αποταμίευση αλλά πάρα πολλοί αυτοί που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους σε αξιόγραφα. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ομίλου Allianz οι Γερμανοί τα τελευταία τέσσερα χρόνια «χάρισαν» περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ διότι δεν τόλμησαν να στραφούν στο χρηματιστήριο. Αντίθετα το ένα τρίτο του πληθυσμού στη γη από της χώρες που ερεύνησε η Allianz δεν διαθέτει καμία περιουσία.

Συγκεντρώνεται λοιπόν ο πλούτος ολοένα και περισσότερο στα χέρια αυτών που έχουν περιουσία εξαιτίας της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων; Η Allianz είναι σκεπτική σε αυτό τον τομέα. «Τα στοιχεία μας δεν επιτρέπουν να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους τόσο σε όλο τον κόσμο όσο και στην Ευρωζώνη» δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος Μίχαελ Χάιζε.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Γερμανία παρουσιάζει μια σταθερή κατάσταση χωρίς μεγάλες μεταβολές από το 2000. Το 40% περίπου των εργαζομένων εμπίπτει στη μεσαία τάξη των καταθετών, με καταθέσεις που κυμαίνονται από 7.000 έως 42.000 ευρώ εάν αφαιρεθούν τα χρέη. Αυτή είναι η κατάσταση στη Γερμανία. Σε χώρες όμως όπως στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Μεγάλη Βρετανία, η μεσαία τάξη διαθέτει όλο και μικρότερη περιουσία. Η Allianz στην έκθεσή της κάνει λόγο για μια «λανθάνουσα εξασθένιση της μεσαίας τάξης». Σε όλο τον κόσμο πάντως αυξάνεται η μεσαία τάξη και κυρίως στην Ασία.

Παράλληλα όμως η έκθεση επισημαίνει πως στο μέλλον το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων στην Ευρωζώνη θα γίνουν στο μέλλον ακόμα πλουσιότεροι. Οι συγγραφείς της έκθεσης με τον τίτλο "Global Wealth Reports" επισημαίνουν πως η συγκέντρωση όλο και περισσότερου πλούτου στα χέρια των πλουσιότερων δημιουργεί μεγάλη δυσαρέσκεια στα μεσαία στρώματα.

Οι πλούσιοι από την πλευρά τους τοποθετούν τα χρήματά τους σε μετοχές και σε άλλα αξιόγραφα. Επωφελούνται με αυτόν τον τρόπο από το άφθονο χρήμα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, οι οποίες δίνουν τον τόνο στις οικονομικές αγορές.

Στην Γερμανία 9,01 εκατομμύρια άνθρωποι διέθεταν τον περασμένο χρόνο μετοχές. Αριθμός ρεκόρ μετά το 2012 αν και τα χρόνια που ανθούσε το χρηματιστήριο ο αριθμός των κατόχων μετοχών ανήλθε στα 13 εκατομμύρια.

Τέλος, οι Γερμανοί που διαθέτουν κεφάλαια πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια τα τοποθετούν σε ποσοστό 22,2% σε ακίνητα. Στον υπόλοιπο κόσμο το ποσοστό αυτό κινείται στα 17,9%.

Πηγή: dw

http://www.typos.com.cy/cat/2/article/23957

 
Ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας Β. Οικονόμου με τίτλο "​Από τους πανηγυρισμούς πριν ένα μήνα, για τις συντάξεις του ΙΚΑ χωρίς δανεικά, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ξανά!!!​​".
News - Απόψεις
Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2016 18:05

Ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας Β. Οικονόμου με τίτλο "​Από τους πανηγυρισμούς πριν ένα μήνα, για τις συντάξεις του ΙΚΑ χωρίς δανεικά, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ξανά!!!​​".

OIKONOMOU

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Από τους πανηγυρισμούς πριν ένα μήνα, για τις συντάξεις του ΙΚΑ χωρίς δανεικά, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού ξανά!!!

 

Κύριε Υπουργέ,

Με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις – διαβεβαιώσεις για προστασία των συντάξεων, έχουν γίνει περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με αποτέλεσμα το “πετσόκομμα” των εισοδημάτων των συνταξιούχων.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων ως και 50%, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους, τη μείωση στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ως και 60%, τη μείωση στις κύριες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους ως και 35%, τη μείωση στις συντάξεις χηρείας, τη μείωση στα νέα Εφάπαξ, τη μείωση στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και τις αναδρομικές παρακρατήσεις στην εισφορά ασθενείας 6%.

Παρά, όμως, τις “θυσίες” των συνταξιούχων, το έλλειμμα του Ταμείου του ΙΚΑ διπλασιάστηκε, λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της κάμψης των εσόδων.

Μάλιστα σύμφωνα και με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο ασφαλιστικό ταμείο (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ), το έλλειμμα του ταμείου κλειδώνει στα 2,1 δις ευρώ από τα 950 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως το ΙΚΑ πρόκειται να ζητήσει χρηματοδότηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος.

Καθώς γνωρίζουμε, το ΑΚΑΓΕ είναι ένα Ταμείο – Κουμπαράς που είχε δημιουργηθεί από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2008, με σκοπό τη χρηματοδότηση των συντάξεων για τις επόμενες γενεές.

Επίσης, με πρόσφατες δηλώσεις τους, Κυβερνητικά στελέχη, καθησύχαζαν πως τα έσοδα του ΙΚΑ, κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Κατόπιν αυτών:

 

Ερωτάστε:

  1. Προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε πόρους του ΑΚΑΓΕ, για την κάλυψη της μαύρης τρύπας στο ταμείο του ΙΚΑ;

 

  1. Σε ποιά επίσημα στοιχεία στηρίχθηκαν οι δηλώσεις Κυβερνητικών στελεχών, για την βελτίωση των εσόδων στο ΙΚΑ;

 

  1. Πού οφείλεται η αύξηση της μαύρης τρύπας στο συγκεκριμένο ταμείο, πώς θα καλύψετε το χρηματοδοτικό κενό και τι μέτρα λάβατε για την εισφοροδιαφυγή;

 

ΌΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

 

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

 

ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

 

ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ

 

ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

 

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

 

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

 

ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

 

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ

 

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ

 
Αυτά είναι τα προβλήματα, κύριε υπουργέ Επικρατείας (λέμε τώρα) ...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2016 09:43

Αυτά είναι τα προβλήματα, κύριε υπουργέ Επικρατείας (λέμε τώρα)

...Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 

Την ώρα που ο κ. Τσίπρας, ο κ. Παππάς και η κουστωδία τους περιόδευαν σε ΗΠΑ και Καναδά, κάνοντας ντόλτσε βίτα στη Μέκκα του καπιταλισμού – και ενίοτε διαμαρτυρόμενοι επειδή κάποιοι δεν σεβάστηκαν τις υπερατλαντικές διακοπές τους – η Ελλάδα έβραζε απ’ άκρου σ’ άκρον.

Συντάξεις κόβονταν, η βιομηχανία υποχωρούσε ξανά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι (σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ) παρουσίαζαν αύξηση αυγουστιάτικα, υγιείς επιχειρήσεις απειλούνταν με λουκέτο, εργαζόμενοι αγωνιούσαν για τις δουλειές τους, ο «διαγωνισμός» για τις τηλεοπτικές άδειες βούλιαζε σε ένα έλος σκανδάλων, η χώρα βρισκόταν στον αέρα από πλευράς χρηματοδότησης και το κράτος αντιμετώπιζε τις άμεσες ανάγκες του με πανάκριβο βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Μόνο αυτά;

Όχι, βέβαια!

Την ώρα που ο κ. Τσίπρας από του βήματος του ΟΗΕ έλεγε διάφορα φληναφήματα περί του μεταναστευτικού, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας λειτουργεί και οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί, στα κατεστραμμένα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ξεσπούσαν πρωτοφανείς ταραχές.

Ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, αποτέλεσμα των χειρισμών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,  με συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων, πυρπολισμούς ελαιοκτημάτων, συγκεντρώσεις των κατοίκων – ακόμη και η υποστολή της σημαίας παρολίγον να ματαιωθεί διότι κινδύνευε η σωματική ακεραιότητα των μελών του αγήματος από διάφορους αλληλέγγυους και αντιεξουσιαστές.

Όλα αυτά, την ώρα που η Λέσβος έζησε τον χειρότερο τουριστικό Αύγουστο όλων των εποχών.

Ξέφραγο αμπέλι η Λέσβος και είναι απορίας άξιον πώς βρέθηκαν εκεί σε δράση διάφοροι αντιεξουσιαστές.

Η συμφωνία προφανώς δεν λειτουργεί. Στο 24ωρο 18-19 Σεπτεμβρίου στα νησιά έφθασαν 210 άτομα και στο 48ωρο 308.

Συνολικά στη χώρα έχουμε ξεπεράσει τα 60.000 άτομα – για την ακρίβεια στις 19 Σεπτεμβρίου είχαμε αισίως φθάσει τους 60.352, δηλαδή πολύ πάνω από τις συμφωνημένες 50.000.

Και στα νησιά έφθασαν τους 13.536, ενώ η χωρητικότητά τους έχει υπολογιστεί σε 7.450.

Μας λένε οι κυβερνητικοί ότι πέρσι έρχονταν κατά χιλιάδες – επίσης με δική τους ευθύνη.

Ναι, αλλά τότε δεν υπήρχε η συμφωνία, δεν είχε κλείσει ο βαλκανικός διάδρομος και δεν είχαμε τόσες χιλιάδες εγκλωβισμένους (συνεπεία της συμφωνίας) στα νησιά.

Η συμφωνία θα λειτουργούσε αν αυτοί οι άνθρωποι δεν εγκλωβίζονταν στα νησιά και λειτουργούσε η μετεγκατάστασή τους.

Αυτά είναι τα προβλήματα, κ. Παππά.

Και ως υπουργός Επικρατείας οφείλατε να τα γνωρίζετε και να καθίσετε κάτω να τα αντιμετωπίσετε!

Όχι να τρέχετε στις Αμερικές και στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Αν δυσφορείτε που κάποιοι σας ενόχλησαν, όλοι οι υπόλοιποι δυσφορούν με την ανικανότητα και την αλαζονεία σας…

http://www.elzoni.gr/html/ent/208/ent.66208.asp

 
ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Σκέψεις για το Νέο Νόμο για την Αυτοδιοίκηση
News - Απόψεις
Τρίτη, 20 Σεπτέμβριος 2016 11:32

ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σκέψεις για το Νέο Νόμο για την Αυτοδιοίκηση

Γιώργος Ιωακειμίδης

Ένα από τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο σε πολλά ρυθμιστικά πεδία, αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όλους τους Δήμους της χώρας, ανεξάρτητα από τα πληθυσμιακά, γεωγραφικά και λοιπά χαρακτηριστικά τους.

Συγκεκριμένα, στον τελευταίο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006), το άρθρο 75 καθορίζει τις ίδιες αρμοδιότητες για όλους τους Δήμους, μικρούς, μεσαίους και μεγάλους, ορεινούς και νησιωτικούς, αστικούς και αγροτικούς.

Οι υπάρχουσες διαφοροποιήσεις στον αριθμό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Αντιδημάρχων κλπ είναι σωστές αλλά δεν αντιμετωπίζουν το θέμα της ουσιαστικής διαφορετικότητας των Δήμων της χώρας μας. Το ίδιο ισχύει και με τους διαφορετικούς ΟΕΥ που έφτιαξε η ΕΕΤΑΑ και ακολουθήσαμε όλοι μετά το 2010.

Η Ελλάδα με το γεωγραφικό της ανάγλυφο, την αστικοποίηση της επαρχίας και τον νησιωτικό της χαρακτήρα δεν είναι μια Ευρωπαική χώρα όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία κλπ που χαράζεις όρια Δήμων όπως εσύ θέλεις. Εδώ τα όρια υποβάλλονται από τη γεωγραφική δομή και δεν αλλάζουν. Άρα βάση αυτών πρέπει να κινηθούμε και όχι όπως εμείς θα θέλαμε.

Το βασικό επιχείρημα στο οποίο στηρίζεται η νομοθέτηση των ίδιων αρμοδιοτήτων σε όλους τους Δήμους είναι το ότι πρέπει να διασφαλίζεται η ισοτιμία τους ως πολιτικών–διοικητικών θεσμών και ότι όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες.

Η πολιτική αυτή επιλογή είναι καταρχήν σωστή ως πρώτο βήμα, αλλά χρειάζεται ως δεύτερο βήμα την αντιμετώπιση των αντικειμενικών διαφορών των Δήμων με συμπληρωματικά νομικά, διοικητικά, οικονομικά και επιχειρησιακά μέτρα διασφάλισης της ισότιμης αντιμετώπισης κάθε ανθρωπογεωγραφικής ενότητας. Διότι η ισότιμη αντιμετώπιση άνισων οντοτήτων επικυρώνει την ανισότητα και δεν διασφαλίζει την ισοτιμία.

Για το λόγο αυτό, η βασική στρατηγική επιλογή πρέπει να είναι ο συνδυασμός των ακόλουθων δύο κατευθύνσεων, οι οποίες εκ πρώτης όψεως είναι αντίρροπες :

  • Αναγνώριση των πληθυσμιακών, γεωγραφικών, αναπτυξιακών και λοιπών διαφορετικών χαρακτηριστικών των Δήμων και

  • Διασφάλιση της ίδιας ποιότητας, προσβασιμότητας και καθολικότητας των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών, οπουδήποτε και εάν αυτοί κατοικούν.

Η πολυμορφία της χώρας πρέπει να μας κάνει ευέλικτους στον τρόπο διαχωρισμού των Δήμων και στον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους. Η ανάληψη από γειτονικούς Δήμους αρμοδιοτήτων που οι μικροί Δήμοι δεν μπορούν να εφαρμόσουν, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, η τηλεματική, η διαβαθμιδική συνεργασία Δήμου – Περιφέρειας κλπ είναι θέματα μελέτης που πρέπει να γίνουν.

Κατηγοριοποιήσεις Δήμων υπάρχουν και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες όπως για παράδειγμα στην Ισπανία (έχει ενδιαφέρον να μελετηθεί το μοντέλο της) όπου οι αρμοδιότητες προσδιορίζονται σε κλίμακα 5.000 – 20.000 – 50.000 κατοίκων.

Εν ολίγοις νομίζουμε πως δεν είναι σωστό (βολικό βέβαια είναι) όπως μέχρι σήμερα κάναμε να έχουμε Δήμους που όλοι μπορούν να τα κάνουν όλα ενώ στην πράξη ξέρουμε καλά ότι αυτό δεν έγινε ποτέ και ούτε μπορεί να γίνει.

Προτείνουμε κάτι δύσκολο που πιθανόν θα δημιουργήσει συγκρούσεις και μεταξύ μας αλλά είναι αναγκαίο κατά την άποψή μας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ οφείλουν να στήσουν το νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης με βάση την πολυμορφία της χώρας και με Δήμους διαφορετικών κατηγοριών. Να μελετήσουμε γρήγορα και να συζητήσουμε μεταξύ μας για όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να φτάσουμε στις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν:

α) στην εκπόνηση ειδικού κεφαλαίου στο νέο Κώδικα Δήμων και Περιφερειών που θα αναγνωρίζει τις νομικές αποκλίσεις από τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν τον «μεσαίο Δήμο»,

β) στην οργανωτική κατηγοριοποίηση των Δήμων (οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας, προσωπικό κλπ),

γ) στη βελτίωση του συστήματος κατανομής των Κ.Α.Π. στους Δήμους (και στις διαδημοτικές δομές τους) και

δ) στην εκπόνηση ενός μεσοπρόθεσμου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα αποφασιστούν.

Η προετοιμαζόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος παρέχει τη δυνατότητα της αναγνώρισης των διαφορών των Δήμων και την ευθεία νομοθετική κατηγοριοποίησή τους, χωρίς να χρειάζεται η έμμεση κατηγοριοποίησή τους με τη χρησιμοποίηση διαδημοτικών σχημάτων ή της νομικής κατασκευής της διοικητικής υποστήριξης.

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο αυτό που προτείνουμε και τα δύσκολα δεν αρέσουν σε κανέναν. Χίλιες φορές όμως να μελετήσουμε, να συγκρουστούμε και να βρούμε το καινούριο παρά να συνεχίσουμε με κάτι που έχει ήδη τελειώσει.

Γιώργος Ιωακειμίδης

Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

Επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης»

 
Άρθρο Δημ. Παπαδημούλη στη γερμανική εφ/δα «Handelsblatt»: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, όχι λιτότητα»
News - Απόψεις
Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2016 12:27

 

Άρθρο Δημ. Παπαδημούλη στη γερμανική εφ/δα «Handelsblatt»:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, όχι λιτότητα»

PAPADIMOULISEK

 

  • Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η ΕΕ και οι θεσμοί της οφείλουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι να αντιληφθούν ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση όχι μόνο δεν προχωράει, αλλά κινδυνεύει με μια μεγάλη ιστορική οπισθοδρόμηση».

 

  • Άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt»

 

 

H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt» δημοσιεύει άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στο άρθρο του ο Έλληνας ευρωβουλευτής διαπιστώνει ότι «το οικονομικό και κοινωνικό χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών βαθαίνει όλο και περισσότερο, με τον κίνδυνο διάσπασης και αποδόμησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να ενδυναμώνεται καθημερινά», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, μετά την απόφαση για Brexit, με τα υπαρξιακά διλήμματα για το μέλλον της Ευρώπης να κλονίζουν τους πολίτες της, όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση οφείλουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για να βγει η Ένωση από το τέλμα που βρίσκεται».

 

Link δημοσίευσης: https://global.handelsblatt.com/edition/517/ressort/opinion/article/europe-needs-social-cohesion-not-austerity

 

 

Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά

 

«Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικές κοινωνικής και περιφερειακής σύγκλισης, όχι λιτότητας»

Του Δημήτρη Παπαδημούλη*

 

Το οικονομικό και κοινωνικό χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών βαθαίνει όλο και περισσότερο, με τον κίνδυνο διάσπασης και αποδόμησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να ενδυναμώνεται καθημερινά. Η Ευρωπαϊκή ηγεσία -και κυρίως το Συμβούλιο- αδυνατεί να διαχειριστεί τις πολιτικές που η ίδια επέλεξε να εφαρμόσει, που δεν είναι άλλες από την κατάλληλη αξιοποίηση του περίφημου «πακέτου Γιούνκερ», την καταπολέμηση της ανεργίας, την αύξηση στοχευμένων επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς, ιδιαίτερα των χωρών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας.

Η ανησυχία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχολεί πριν απ’ όλα τους Ευρωπαίους πολίτες για το πού αυτή οδηγείται. Απασχολεί όμως ιδιαίτερα την ηγεσία των ΗΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κι αυτό γιατί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει αναπτύξει και διαμορφώσει τέτοιους συνεκτικούς μηχανισμούς αλληλεπίδρασης, που καθιστούν αναγκαία τη χάραξη μιας μίνιμουμ κοινής πορείας. Τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση Ομπάμα με κάθε τρόπο διατυπώνει την ανησυχία της για τη δογματική εμμονή στις πολιτικές λιτότητας και τις συνέπειες αυτής για την ευρωπαϊκή συνοχή, αλλά και για τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.

Η ΕΕ και οι θεσμοί της οφείλουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι να αντιληφθούν ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση όχι μόνο δεν προχωράει, αλλά κινδυνεύει με μια μεγάλη ιστορική οπισθοδρόμηση. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή μετά την απόφαση για Brexit, με τα υπαρξιακά διλήμματα για το μέλλον της Ευρώπης να κλονίζουν τους πολίτες της, όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση οφείλουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για να βγει η Ένωση από το τέλμα που βρίσκεται.

Αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρέτησε η συνάντηση των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες. Η συνάντηση δεν έγινε για να διχάσει την Ευρώπη, αλλά αντίθετα για να συμβάλλει με συγκεκριμένες προτάσεις σε μια ουσιαστική ενοποίηση της ΕΕ. Να προτείνει «εργαλεία» που μπορούν να συμβάλλουν σε ό,τι βρίσκεται σήμερα υπό αίρεση: η βιώσιμη ανάπτυξη, οι πολιτικές συνοχής, η σημαντική αύξηση της απασχόλησης, η ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατικής νομιμοποίησης και λογοδοσίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της σημερινής οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η έξυπνη, ελαστική εφαρμογή του, καθώς και ο διάλογος για την αναθεώρησή του καθίσταται αναγκαία για να υπηρετηθεί πιο αποτελεσματικά ο στόχος μιας διατηρήσιμης και πιο ισχυρής ανάπτυξης. Όλο και περισσότερα κράτη-μέλη δεν τηρούν τις προβλέψεις του, με τις πολιτικές ηγεσίες να εγκλωβίζονται παρά να εμπνέονται από αυτό. Η συζήτηση και η αναζήτηση τρόπων για την αναθεώρησή του έχουν ήδη ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή και πρέπει να συνεχιστούν.

Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, η οικονομία παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης και βελτίωσης, το ίδιο και τα δημόσια οικονομικά. Η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει δύο βασικά ζητήματα που άπτονται του ευρύτερου προβληματισμού για το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της Ευρώπης. Το πρώτο ζήτημα αφορά στην συγκεκριμενοποίηση το συντομότερο δυνατόν των άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους που έχει ήδη αποφασίσει το Eurogroup στις 25 Μαΐου, προκειμένου η ελληνική οικονομία να καταφέρει να σταθεροποιηθεί σε γερές βάσεις και οι επενδυτές να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια και να ενισχυθούν οι επενδύσεις. Το δεύτερο αφορά στην αναγνώριση από τους θεσμούς της ανάγκης για ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, ζήτημα το οποίο συνδέεται με την εξασφάλιση μιας βιώσιμης και μακρόπνοης ανάπτυξης και την αξιοποίηση των πλεονασμάτων για την ενδυνάμωση της οικονομίας και της αγοράς.

Και τα δύο αυτά αλληλένδετα ζητήματα είναι τόσο ελληνικού, όσο και ευρύτερα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Αυτή ακριβώς η διαπίστωση έχει οδηγήσει πολλές δυνάμεις, από ένα ευρύ φάσμα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο να επιθυμούν διακαώς την αναζήτηση άμεσων λύσεων και την ανάπτυξη συνεργειών, προκειμένου η ΕΕ να μην οδηγηθεί σε διάλυση υπό το βάρος καταστροφικών πολιτικών και στην άνοδο των λαϊκιστικών ακροδεξιών δυνάμεων σε όλο και περισσότερα κράτη. Η συμβολή και ο ρόλος της Γερμανίας στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι προωθητικός, με την πολιτική ηγεσία της να αναγνωρίζει ότι στην Ευρώπη των 27 στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη σύγκλιση, και όχι η ομαδοποίηση ή η δημιουργία διασπαστικών συμμαχιών, που θέτουν εν αμφιβόλω την κοινωνική και οικονομική ειρήνη.

 

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ

 
Σταύρος Καλαφάτης: Η Νέα Δημοκρατία είναι… μπετόν αρμέ!
News - Απόψεις
Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2016 12:05

Σταύρος Καλαφάτης: Η Νέα Δημοκρατία είναι… μπετόν αρμέ!

kalafatis

«Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι, απλώς, ενωμένη, είναι… μπετόν αρμέ»! Αυτό υπογράμμισε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, FM100.

 

Στην ερώτηση για το πώς κρίνει την εμφάνιση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 81η ΔΕΘ, ο κ. Καλαφάτης απάντησε:

 

«Θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικός: Στοχευμένος, πολύ συγκεκριμένος, προσγειωμένος. Παρουσίασε ένα 100% διαφορετικό σχέδιο από αυτό το οποίο, τελικά, εκπονεί ο ΣΥΡΙΖΑ (αφού αυτό το σχέδιο που υποστήριξε πριν τις εκλογές το... ξέχασε). Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πρόγραμμά του κατακρεουργεί τον κοινωνικό ιστό και προκαλεί ορυμαγδό στις εργασιακές σχέσεις.

 

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με τις προτάσεις που αφορούν στο απλό δίπτυχο μείωση φορολογικών συντελεστών - δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας που να προέρχονται από την κοινωνική οικονομία της αγοράς, προτάσεις κοστολογημένες, αποκλείοντας ξεκάθαρα το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, δείχνει πως βρίσκεται από την άλλη πλευρά του λόφου, από την καιροσκοπική πολιτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

 

Όσον αφορά το θέμα της πόλης, που είναι η Επίσχεση Εργασίας την οποία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα και να «την πληρώνουν» οι πολίτες, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε:

 

«Έχω καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, αλλά περιμένω ένα μήνα να μου απαντήσει ο κ. Σπίρτζης για το τι συμβαίνει με τον ΟΑΣΘ. Αφού ο υπουργός δεν ανταποκρίνεται, θα ανεβάσω τη βαθμίδα ελέγχου: Θα καταθέσω επίκαιρη ερώτηση (που τον υποχρεώνει να απαντήσει άμεσα και δια ζώσης). Όταν μαθαίνω, από δημοσιεύματα, ότι το υπουργείο ζητά όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ, για να καταθέσει εκείνο τα χρήματα και δεν τα μεταφέρει στον ειδικό λογαριασμό του Οργανισμού καταλαβαίνω αφενός ότι δεν έχει εμπιστοσύνη, στο θεσμικό όργανο που είναι η διοίκηση και αφετέρου παραδέχεται πως αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση».

 

Ειδικά για την ταλαιπωρία του κόσμου, από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τόνισε: «Είμαι εναντίον του κοινωνικού αυτοματισμού, όμως, είναι απαραίτητο να λάβουν υπόψη και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ την κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία».

 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗς ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ Γ. Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης: Ο Δήμος μας βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις
News - Απόψεις
Παρασκευή, 16 Σεπτέμβριος 2016 16:28

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗς ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ

Γ. Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης: Ο Δήμος μας βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις

 

Ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης θα υποδεχτεί την μεγαλύτερη επένδυση αστικής ανάπλασης στην Ν/Α Ευρώπη.

 konstntatos

Η συγκεκριμένη επένδυση ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίστηκε από την σημερινή δείχνοντας ότι στην πολιτική όταν υπάρχει συνέχεια ευημερεί ο τόπος μας.

Η σχεδιαζόμενη, από την κυβέρνηση αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί για εμάς μια απόλυτα θετική εξέλιξη μέσα όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουμε ήδη αναπτύξει, τόσο προεκλογικά όσο και με την ανάληψη των καθηκόντων μας, ως δημοτική αρχή.

O Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης βρίσκεται πλέον μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις που θα καθορίσουν το παρόν αλλά και το μέλλον της πόλης μας

.Να σημειωθεί πως από το 2013 είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη στην περιοχή η οποία υποστήριξε το επενδυτικό σχέδιο, χωρίς παλινωδίες, πισωγυρίσματα και παρενθέσεις  και αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την επιλογή της Κυβέρνησης να επικυρώσει στην Βουλή την συμφωνία.

Ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, στα διοικητικά όρια του οποίου θα γίνει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης, που είναι από τις πιο μεγάλες  στην ιστορία της Ελλάδας αλλά και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. 

Διεκδικεί αυτά που δικαιούται  αφού χωροταξικά και διοικητικά αλλά και ιστορικά ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του ανήκει στο μεγαλύτερο ποσοστό του.

Oφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση, ότι πολλές υπηρεσίες  του δήμου μας , φορείς και σύλλογοί μας ήδη βρίσκονται μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Εδώ και πολλούς μήνες έχουμε θέσει στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Ελληνικό Α.Ε.,  μια σειρά αιτημάτων μας αλλά και τα αντισταθμιστικά έργα  εκείνα, που θα αλλάξουν την μορφή του δήμου που γνωρίζουμε έως τώρα, και θα τον μεταμορφώσουν σε έναν σύγχρονο δήμο, πρότυπο για όλη την Ευρώπη.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στις διεκδικήσεις μας αφού θεωρούμε ότι η επένδυση γεννά μια νέα πόλη, όχι αυτόνομη και ανεξάρτητη αλλά προέκταση της σημερινής. Οφείλουν δε όλοι να συνειδητοποιήσουν πως το νέο με το παλαιό πρέπει να δέσουν αρμονικά . Η επένδυση στο Ελληνικό πρέπει να σεβαστεί τον τόπο μας  και τους ανθρώπους του ενώ εμείς με την σειρά μας οφείλουμε να καλωσορίσουμε όλους τους νέους κατοίκους και επιχειρηματίες που θα επιλέξουν τον ευλογημένο αυτό τόπο τα επόμενα χρόνια.

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
του δήμου προς την κυβέρνηση για την επένδυση του Ελληνικού, όπως ψηφίστηκαν από την διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου:

 

1. Ιδιόκτητος Σταθμός διαχείρισης απορριμμάτων

 

Διεκδικούμε την δημιουργία ιδιόκτητου, κλειστού τύπου Σταθμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και δημιουργία νόμιμης μεταφόρτωσης. Οι σταθμοί αυτοί να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης. Στον νόμο η κυβέρνηση θα πρέπει να προβλέψει όλες τις αλλαγές για χρήσεις γης σε περίπτωση που η εγκατάσταση γίνει σε δημοτικό οικόπεδο που θα υποδείξουμε εμείς.

Όλες οι κινήσεις, που ήδη γίνονται έχουν άξονα και προτεραιότητα την ανεξαρτησία του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με σκοπό οι δραστηριότητες αυτές να αποτελέσουν μελλοντικά μια μεγάλη πηγή εσόδων μέσα από πιθανές συνέργειες με άλλους δήμους.

Σε κάθε περίπτωση, η κλειστού τύπου μονάδα θα είναι στα πρότυπα των μεγάλων πόλεων του εξωτερικού, θα είναι περιβαντολλογικά νόμιμη, θα ακολουθεί την πολιτική της Περιφέρειας για τα απορρίμματα, ενώ η παρουσία της δεν θα είναι αισθητή στους κατοίκους, καθώς θα είναι κατασκευασμένη με αυστηρά διεθνή πρότυπα που ακολουθούν μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις".

Έχει ζητηθεί επίσης, η κατασκευή ενός σύγχρονου αμαξοστασίου για τα δημοτικά αυτοκίνητα και η κατασκευή ενός Πράσινου σημείου συλλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Για τα παραπάνω ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης ζητά να έχει την πλήρη ιδιοκτησία για την διαχείριση και την αξιοποίηση τους. Οι δομές αυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή εντός του αεροδρομίου.

2. Κτίριο διοικητικών υπηρεσιών του δήμου

Στον χώρο του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί, σύμφωνα και με το επενδυτικό σχέδιο, ουσιαστικά μια νέα πόλη οι οποία, θα ανήκει χωροταξικά και διοικητικά στο μεγαλύτερο μέρος της  στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές τις πόλης είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν μια νέα πόλη με τους κατοίκους της.

Ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης ζητά την κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου, που θα στεγάζει όλες τις υπηρεσίες που σήμερα είναι διάσπαρτες και σε πολλές περιπτώσεις ασφυκτιούν σε παλαιά κτίρια, ώστε οι χιλιάδες νέοι κάτοικοί της, οι επιχειρηματίες αλλά και οι επισκέπτες, σε συνδυασμό με τους σημερινούς κατοίκους να απολαμβάνουν υψηλές αυτοδιοικητικές υπηρεσίες.

3. Είσπραξη Δημοτικών Τελών

Τα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας πρέπει να είναι θέμα αποκλειστικής ευθύνης του δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης όπως συμβαίνει τα τελευταία 75 χρόνια με όποια χρήση και αν είχε ο χώρος των 6.000 στρεμμάτων.
Φυσικά οι όμοροι δήμοι να εισπράττουν τα ανάλογα τέλη που τους αναλογούν σε ότι αφορά το κομμάτι της επένδυσης στα όριά τους.

4. Θέσεις εργασίας

Δέσμευση του Επενδυτή για συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων εργασίας από ανέργους της πόλης μας. O δήμος έχει ήδη ξεκινήσει να οργανώνει την δημοτική "τράπεζα ανέργων".

 

5. Διαχείριση Πάρκου και παραλίας

Ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης ζητά τη διαχείριση του πάρκου και της υπό διαμόρφωση ελεύθερης παραλίας. Το Μητροπολιτικό Πάρκο να είναι δημόσιο και ανοιχτό για όλους τους κατοίκους της Αττικής και τους επισκέπτες του. Ο Δήμος ζητά μέσω αναπτυξιακής εταιρείας να αναλάβει τη διαχείρισή του μαζί με την παραλία και τους αθλητικούς χώρους.

 

6. Συνεργασία τοπικών επιχειρήσεων με τον επενδυτή

Όσες τοπικές επιχειρήσεις έχουν αντικείμενο σχετιζόμενο με το επενδυτικό έργο (υλικά οικοδομών, χρώματα, τεχνικά γραφεία κ.ά.) να έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με την επένδυση των 8 δισ. Να προτιμηθούν όλες οι τοπικές μας επιχειρήσεις (που να μπορούν να προσφέρουν έργο στον επενδυτή) με τιμές βέβαια ανταγωνιστικές ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

 

7. Νέο Πολεοδομικό Σχέδιο

Νέο Πολεοδομικό Σχέδιο για την πόλη που στα "πόδια" της θα πραγματοποιηθεί η επένδυση. (Συγκοινωνιακές αλλαγές και αναπλάσεις κεντρικών δρόμων της πόλης). Θα επιδιώξουμε να αναλάβει ο επενδυτής την υλοποίηση αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων και όποιων άλλων αλλαγών μπορούν να δώσουν στην πόλη την δυνατότητα να εξελιχθεί για τα επόμενα 100 χρόνια. Η νέα πόλη πρέπει να δένει αρμονικά με την σημερινή.

 

8. Δημιουργία Αθλητικού Πάρκου

Δημιουργία Αθλητικού Πάρκου με την μεταφορά των Ολυμπιακών γηπέδων, όπως το μπάσκετ που ήδη χρησιμοποιούν οι ομάδες της πόλης μας.

Τα κλειστά γήπεδα μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν σε άλλο μέρος του αεροδρομίου ή εντός του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Ενσωματωμένη εικόνα 1

Μελέτη ειδικών δείχνει πως είναι εύκολο να γίνει και κυρίως οικονομικό. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος θα καλύψει την δαπάνη μετεγκατάστασής τους. Οι εγκαταστάσεις τις οποίες πλήρωσε ο Ελληνικός λαός δεν χρειάζεται να κατεδαφιστούν.

9. Δωρεάν ελλιμενισμός των ερασιτεχνών ψαράδων της πόλης μας στη νέα Μαρίνα και να υπάρξουν ειδικά προνόμια για τον εμπορικό κόσμο του Δήμου.

 

10. Εγκαταστάσεις Σωματείων

Κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων για τα σωματεία ΑμεΑ Ερμής, Αμυμώνη, Ένωση Ποντίων Σουρμένων, Κρητών και άλλων σωματείων και την απαλλαγή τους από τα επαίσχυντα πρόστιμα που τους επεβλήθησαν και πρέπει να ανακληθούν από την Κυβέρνηση με σχετική τροπολογία.

 

11. Υπόγειοι χώροι στάθμευσεις

Δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Μετρό Αργυρούπολης και Ελληνικού. Αν αληθεύει ότι 1 εκ. άνθρωποι θα επισκέπτονται το Ελληνικό, τότε δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε ότι οι περιοχές πέριξ του Μετρό Ελληνικού και Αργυρούπολης θα πρέπει να αναπλαστούν και να κατασκευαστούν υπόγειο χώροι στάθμευσης για τους χιλιάδες νέους επισκέπτες.

 

12. Κοινωφελή Έργα

Συγκεκριμένα Κοινωφελή Έργα στην πόλη τα οποία θα προσδιοριστούν άμεσα.

 

13. Παραχώρηση των 12 στρεμμάτων του οικογενειακού πάρκου Αγίας Παρασκευής. 
Το Οικογενειακό πάρκο που κατασκευάστηκε το Μάϊο του 2015 θα πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του δήμου και να επεκταθεί αν είναι δυνατόν.

 

14. Υλοποίηση της κατασκευής σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. 

Το Υπουργείο Άμυνας είχε παραχωρήσει έκταση για τη δημιουργία διαπολιτισμικού σχολείου εντός του αεροδρομίου, κάτι που θα είναι αναγκαίο και για τους νέους κατοίκους της πόλης.

 

15. Παροχή υποτροφιών σε αριστούχους μαθητές της πόλης μας. 

Σύμφωνα με τον επενδυτή μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα δημιουργηθούν πανεπιστημιακά παραρτήματα διεθνούς κύρους στα οποία οι αριστούχοι μαθητές μας να μπορούν να έχουν πρόσβαση.

 

16. Σύνδεση του βουνού με την παραλία

Ζητήθηκε να ενταχθεί στα σχέδια του επενδυτή η σύνδεση του βουνού με την υπό ανάπλαση παραλία του Ελληνικού και του υπό διαμόρφωση Μητροπολιτικού Πάρκου με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, να αναπλαστεί ήπια και να αποτελέσει μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας για τον επισκέπτη.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 


Σελίδα 5 από 196

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση