ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Όλγα Κεφαλογιάννη - «Ναι στη νομιμότητα και τη λογοδοσία, όχι στην ασυδοσία και την αδιαφάνεια για το θέμα της ΑΕΠΙ»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2017 17:39

Όλγα Κεφαλογιάννη - «Ναι στη νομιμότητα και τη λογοδοσία, όχι στην ασυδοσία και την αδιαφάνεια για το θέμα της ΑΕΠΙ»

OLGAKEFALOGIANNI

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε για το διαχειριστικό έλεγχο της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ).

 

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, η κ. Κεφαλογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης, στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, των ευρημάτων του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου για την κατάσταση της ΑΕΠΙ εγείρονται πολλά και σοβαρότατα ερωτήματα για το πώς διαμορφώνεται συνολικά ο χώρος της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, ενόψει της κατάθεσης του εν θέματι σχεδίου νόμου.

Η εξυγίανση και απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΕΠΙ είναι απολύτως απαραίτητη ώστε τόσο οι δημιουργοί να προστατεύονται και να αμείβονται δίκαια όσο και οι χρήστες να γνωρίζουν ότι ο μηχανισμός είσπραξης λειτουργεί με όρους διαφάνειας του δημοσίου βίου.

Επιβάλλεται να αναληφθούν έγκαιρα οι ορθές θεσμικές πρωτοβουλίες και ενέργειες  από το αρμόδιο Υπουργείο με γνώμονα τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία.

Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, αν το σχέδιο νόμου είναι διαφορετικό από αυτό που είχε κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση και τελικά απέσυρε η Κυβέρνηση το 2016, να επαναληφθεί η δημόσια διαβούλευσή του.

Ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να μας δώσει άμεσα απαντήσεις για το πώς προτίθεται να διασφαλίσει το Υπουργείο την εξυγίανση, τη συνέχεια και την απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΕΠΙ. Και αν σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, η ΑΕΠΙ προβλέπεται να λειτουργεί στο μέλλον με τους ίδιους κανόνες που διέπουν τους υπόλοιπους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) ή υπάρχουν ειδικές διατάξεις γι΄αυτή, και ποιες είναι οι διατάξεις αυτές;

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις, αναβολές και προχειρότητες. Νομιμότητα, Διαφάνεια, Λογοδοσία στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων».

 
Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Νέα αντίδραση για τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2017 14:45

Ελίζα Βόζεμπεργκ: 
«Νέα αντίδραση για τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο»
 

vozenberg

 

Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2017

Με νέα ερώτηση απευθύνθηκε στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, η οποία ζητάει άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση στις σκόπιμες τουρκικές παραβιάσεις, που συνεχίζονται αμείωτα καταπατώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου, με συνεχείς προκλήσεις σε Φαρμακονήσι, Οινούσσες και Ίμια.    
         
Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή, πώς αξιολογεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό το φως των εν λόγω παράνομων ενεργειών και πότε επιτέλους σκοπεύει να αντιδράσει στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο, δυναμιτίζουν το κλίμα στο Αιγαίο και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:
 
«Το τελευταίο διάστημα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από την Τουρκία οι σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή του Αιγαίου. Η τουρκική παρουσία στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι σχεδόν καθημερινή, συνοδευόμενη μάλιστα από συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Χαρακτηριστική περίπτωση προκλητικής και σκόπιμης καταπάτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων υπήρξαν οι βολές που πραγματοποίησε τουρκική ακταιωρός στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά του Φαρμακονησίου την περασμένη Παρασκευή. 
 
Στο ίδιο πλαίσιο, έντονη παραμένει τον τελευταίο καιρό η τουρκική δραστηριότητα γύρω από το ελληνικό νησί Παναγιά του συμπλέγματος των Οινουσσών, ενώ αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων στις ελληνικές βραχονησίδες Ίμια, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κινητικότητα στην περιοχή ακόμα και κατά τη διάρκεια της  νύχτας.
 
Δεδομένου ότι οι τουρκικές Αρχές επιμένουν σε κινήσεις έναντι της Αθήνας που δυναμιτίζουν το κλίμα και εγείρουν αξιώσεις στην περιοχή του Αιγαίου κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας, απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα κράτους μέλους της Ε.Ε.,  ερωτάται η Επιτροπή: 
- Πώς αξιολογεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό το φως των εν λόγω προκλητικών ενεργειών και παραβιάσεων σε βάρος της Ελλάδας;
- Με ποιό τρόπο και πότε σκοπεύει να αντιδράσει στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες;».

 

 
Ας αποφασίσουν οι κυβερνήσεις. Τα ρομπότ πρέπει να φορολογούνται, υποστηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς.
News - Απόψεις
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2017 08:28

Ας αποφασίσουν οι κυβερνήσεις.

Τα ρομπότ πρέπει να φορολογούνται, υποστηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς.
 
bb6a4-0gates tax robots

Ο Μπιλ Γκέιτς επιμένει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φορολογήσουν τη χρήση ρομπότ για να συνεχίσει να χρηματοδοτείται η παροχή υπηρεσιών προς τους πλέον αδύναμους.

Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς από τον άνθρωπο που πλούτισε από την τεχνολογία, ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Quartz ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φορολογήσουν τη χρήση ρομπότ. Το επιχείρημά του; Έτσι, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτείται η απασχόληση ανθρώπων στην εξυπηρέτηση των γηραιότερων, των ασθενών ή στην εκπαίδευση, όπως συνέβαινε από το φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων που ανέλαβαν τις δουλειές τους τα ρομπότ.

Η δήλωση αυτή του ανθρώπου που ίδρυσε τη Microsoft έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την ιδέα της επιβολής φόρου στις επιχειρήσεις που αντικαθιστούν το ανθρώπινο δυναμικό τους με ρομπότ, με το επιχείρημα ότι έτσι καταστέλλεται η καινοτομία.

Εντούτοις, ο Μπιλ Γκέιτς επιμένει ότι πρέπει να επιβληθεί το λεγόμενο robot tax, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο προσωρινά θα επιβράδυνε την υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής. Κι αυτό, καθώς έτσι θα βρεθούν οι πόροι ώστε να χρηματοδοτηθούν άλλοι τομείς απασχόλησης και η εκπαίδευση των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους, λόγω αυτοματισμού.

Την ίδια στιγμή που προωθείται ο αυτοματισμός και χάνονται θέσεις εργασίας, πρέπει να αναπτυχθούν υπηρεσίες για το καλό των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχότερων και πιο αδύναμων, υποστήριξε ο Γκέιτς -τους γηραιότερους, τα παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες, τα σχολεία, εκεί όπου υπάρχουν λιγότεροι για να τους υποστηρίξουν και απαιτείται ένα ιδιαίτερο ανθρώπινο γνώρισμα, η ενσυναίσθηση. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η αντικατάσταση ανθρώπων από ρομπότ, μηδενίζει το εισόδημα από το φόρο που κατέβαλλε αυτός ο εργαζόμενος, φόρος από τον οποίο χρηματοδοτούνται σήμερα οι προαναφερόμενες υπηρεσίες.

Πώς ακριβώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι μια συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσει, είπε ο Γκέιτς, ίσως από μέρος των κερδών που προκύπτουν από τον αυτοματισμό. «Δεν νομίζω ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρομπότ θα ενοχληθούν από κάτι τέτοιο. Είναι ΟΚ», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, η κοινωνία δεν θα πρέπει να φοβάται την καινοτομία, θα πρέπει να ενθουσιάζεται από αυτήν και γι'αυτό θα ήταν καλύτερα να γνωρίζει ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για το τι θα συμβεί στους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους από την έλευση των ρομπότ. Οι επιχειρήσεις δεν θα αναλάμβαναν αυτή την πρωτοβουλία, οι κυβερνήσεις όμως θα έπρεπε, συμπλήρωσε ο Μπιλ Γκέιτς.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/26383

 
Όταν μιλούν οι αριθμοί (12). Δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Προπαγάνδα των αριθμών και στις επενδύσεις... ....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
News - Απόψεις
Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 13:08
Όταν μιλούν οι αριθμοί (12). Δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Προπαγάνδα των αριθμών και στις επενδύσεις...
....Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Svoultepsi 2016 7 8 16 5 52 b
 
 
 

Ένα από τα ψέματα που επαναλαμβάνονται τελευταία από τα κυβερνητικά στελέχη (προεξαρχόντων των κυρίων Παππά και Παπαδημητρίου) είναι ότι χάρη στη… θεόπνευστη κυβέρνησή τους… αυξήθηκαν οι επενδύσεις.

Και σ’ αυτήν την περίπτωση οι αριθμοί τους διαψεύδουν. Όπως θα δείτε, οι επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά το 2012, η μείωση συνεχίστηκε και το 2013, αλλά ήδη από αυτή τη χρονιά άρχισε η άνοδος.  Και το δ΄ τρίμηνο του 2014, οι  ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 18,3%! Το α΄ τρίμηνο του 2015 υπάρχει η σχετική ώθηση από το 2014 και από το β΄ τρίμηνο του 2015 αρχίζει η πτώση. Η «άνοδος» είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης μεταξύ του 2016 και του καταστροφικού 2015.

Ιδού και μερικά ενδεικτικά στοιχεία:

- 9 Μαρτίου 2012:Σε ύφεση της τάξης του 6,95% βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία,

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αιτίες για την ύφεση, είναι η δραματική πτώση των επενδύσεων και η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης. Παράλληλα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 22,2%

- 8 Ιουνίου 2012: Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης βρέθηκε και το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία. Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 21,3% και οι επενδύσεις στο σύνολό τους κατά 33,4%.

- 22 Νοεμβρίου 2012: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, μειώθηκαν το β΄ τρίμηνο εφέτος κατά 20,6% (από 3,8 δις ευρώ σε 3 δις ευρώ). Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 17,5% σε σύγκριση με 20,7% το β΄ τρίμηνο του 2011.

- 7 Δεκεμβρίου 2012: Σε ύφεση της τάξης του 6,9% βρέθηκε η ελληνική οικονομία το γ΄ τρίμηνο εφέτος, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης τόσο των επενδύσεων, όσο και της κατανάλωσης. Οι βασικές αιτίες για την πτώση του ΑΕΠ κατά 6,9% το γ΄ τρίμηνο εφέτος (το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε σε 51,483 δις. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005, που ήταν 50,9 δις. ευρώ), είναι η δραματική μείωση σε επενδύσεις και εξαγωγές, ενώ εν μέρει η μείωση αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. Συγκεκριμένα: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,5%, ενώ ο συνολικός ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου συρρικνώθηκε κατά 36%.

- 25 Ιανουαρίου 2013: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών μειώθηκαν το γ΄ τρίμηνο πέρυσι, κατά 11,3% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο 2011, σε 2,8 δις ευρώ από 3,2 δις ευρώ. Ενώ, το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 15,4% από 16,1% το γ΄ τρίμηνο 2011.

- 11 Μαρτίου 2013: Σε ύφεση της τάξης του 6,4% κινήθηκε το 2012 η ελληνική οικονομία, μετά και από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% το δ΄ τρίμηνο πέρυσι (είχε καταγραφεί πτώση 6,7% το α΄ τρίμηνο, 6,4% το β΄ τρίμηνο και 6,7% το γ΄ τρίμηνο). Πάντως, η περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% είναι αποτέλεσμα τόσο της μεγάλης πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων, όσο και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 10,3%.

- 19 Απριλίου 2013: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, αυξήθηκαν το 4ο τρίμηνο πέρυσι κατά 0,3%, από 2,39 δις ευρώ σε 2,4 δις ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 15,5% σε σύγκριση με 14% το 4ο τρίμηνο του 2011.

- 7 Ιουνίου 2013: Σε ύφεση της τάξης του 5,6% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται (σε τρέχουσες τιμές) στα 41,888 δισ. ευρώ ή χαμηλότερα και από το α΄ τρίμηνο 2005 (44,206 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κύριοι λόγοι για την πτώση του ΑΕΠ κατά 5,6% είναι η περαιτέρω μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 11,4%.

- 25 Ιουλίου 2013: Χαρακτηριστικό στοιχείο για την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, είναι το γεγονός ότι το α΄ τρίμηνο εφέτος, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 3,17 δισ. ευρώ σε 3,06 δισ. ευρώ. Ενώ, Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 21,1% σε σύγκριση με 20,3% το α΄ τρίμηνο του 2012.

- 22 Οκτωβρίου 2013: Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 18,1% το β΄ τρίμηνο εφέτος, σε σύγκριση με 16,2% το β΄ τρίμηνο του 2012.

- 28 Νοεμβρίου 2014: Αύξηση 1,9% σημείωσε το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο εφέτος και πλέον καθίσταται απολύτως εφικτή η πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% στο σύνολο του 2014, ενώ παράλληλα, «υποβοηθείται» τα μέγιστα η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,9% για το 2015. Η αύξηση του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην άνοδο της κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων. Ειδικότερα, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 2,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 3,6%), ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου (ιδιωτικές επενδύσεις) αυξήθηκε κατά 2,7%.

- 17 Φεβρουαρίου 2015: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των μη χρηματοοικονομικών εταιριών μειώθηκαν 1% το 2013 σε σχέση με το 2012, από 7,6 δισ. ευρώ σε 7,5 δισ. ευρώ.

- 27 Φεβρουαρίου 2015: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το δ΄ τρίμηνο του 2014, οι  ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 18,3%.

- 29 Μαΐου 2015: Το α΄ τρίμηνο εφέτος ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε 6%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7,5 %. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε ετήσια βάση οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 17,4%.

- 23 Ιουλίου 2015: Αύξηση 22,6 σημείωσαν το α΄ τρίμηνο εφέτος οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, από 1,239 δισ. ευρώ σε 1,519 δισ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε αύξηση των επενδύσεων σε μεταφορικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Και αρχίζει η πτώση…

- 28 Αυγούστου 2015: Το β΄ τρίμηνο εφέτος οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 3,3%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 10,6 %.

- 27 Νοεμβρίου 2015: Το γ΄ τρίμηνο φέτος οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7%.

- 4 Μαρτίου 2016: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πέρυσι οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 13,1%.

- 30 Μαΐου 2016: Πτώση 1,4% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 2,7%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,8 %.

- 29 Αυγούστου 2016: Κατά 0,9% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το β΄ τρίμηνο εφέτος σε ετήσια βάση. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 7%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 1%. (Σημειώστε ότι η σύγκριση γίνεται με το β΄ τρίμηνο του 2015, όταν είχαμε μείωση της τάξης του 10,6% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2014).

- 14 Οκτωβρίου 2016:Μείωση 1,3% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας σε τρέχουσες τιμές το 2015, αντί της αρχικής εκτίμησης για πτώση κατά 0,9%.  Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,6%.

- 26 Οκτωβρίου 2016: Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων το β΄ τρίμηνο φέτος, καθώς οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 18,3%, από 2,559 δισ. ευρώ σε 3,026 δισ. ευρώ. Ενώ, το ποσοστό των επενδύσεων που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 22,1% από 18,4% το β' τρίμηνο πέρυσι. (Σύγκριση με το καταστροφικό 2015).

- 18 Νοεμβρίου 2016: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους ετήσιους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων, οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν το 2015 κατά 0,5%, από 8,5 δισ. ευρώ σε 8,4 δισ. ευρώ.

- 25 Ιανουαρίου 2017: Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων, προκύπτει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) το γ΄ τρίμηνο του 2016 κατά 175 εκατ. ευρώ ή 8,3%. Ενώ, το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 15,7% έναντι 14,5% το γ' τρίμηνο του 2015.

- 20 Ιανουαρίου 2017: Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών στο ενδεκάμηνο καταγράφεται αύξηση των άμεσων επενδύσεων κατά 2,5 δις ευρώ. (Σύγκριση πάντα με το καταστροφικό 2015)

http://www.elzoni.gr/html/ent/986/ent.69986.asp

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 13:11
 
Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις, απειλεί όλη την Ευρώπη και κυρίως τις επόμενες γενιές»
News - Απόψεις
Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος 2017 13:21

Ελίζα Βόζεμπεργκ:
«Η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις,
απειλεί όλη την Ευρώπη και κυρίως τις επόμενες γενιές»

 

Βρυξέλλες, 16 Φεβρουαρίου 2017

vozenberg

    Την αναγκαιότητα υιοθέτησης της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπό το φως των αυξανόμενων τρομοκρατικών απειλών σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη με παρέμβαση σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του νέου Επιτρόπου για την Ένωση Ασφάλειας, κ. Τζούλιαν Κινγκ. 

     Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία επικαιροποιεί την αντιτρομοκρατική δράση της Ε.Ε. προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ποινικοποιεί τη συμμετοχική δράση και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τρομοκρατικούς σκοπούς, τη στρατολόγηση και παροχή εκπαίδευσης σε τρομοκράτες, όπως και τη δημόσια υποκίνηση ή υποστήριξη τρομοκρατικών πράξεων. 

    Μεταξύ άλλων, η κυρία Βόζεμπεργκ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει διατάξεις για την παροχή άμεσης βοήθειας στα θύματα της τρομοκρατίας και στις οικογένειές τους υπό την ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας. 

       Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού: 

     «Κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 
    
    Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Όχι γιατί η τρομοκρατία ήρθε στην Ευρώπη για να μείνει αλλά γιατί η τρομοκρατία εξελίσσεται σε βάρος της ευρωπαϊκής ιδέας, των Ευρωπαίων πολιτών και κυρίως των επόμενων γενεών. 
    
    Η νέα Οδηγία αποτελεί ένα επικαιροποιημένο νομοθετικό κείμενο, ένα ισορροπημένο κείμενο, στο οποίο ποινικοποιείται η συμμετοχική δράση, ο τρόπος οργάνωσης, ο τρόπος εκπαίδευσης, τα ταξίδια για σκοπούς πάντα τρομοκρατίας και η χρηματοδότηση των τρομοκρατών. Κυρίως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι το πρώτο κείμενο, στο οποίο οι δράσεις των τρομοκρατών επικαιροποιούνται ως προς την ποινική απαξία από τη μία πλευρά και από την άλλη προστατεύονται οι οικογένειες των θυμάτων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τύχει της ευρωπαϊκής ομπρέλας προστασίας. 
    
    Επιπλέον, η διεθνής δικαιοδοσία ειδικά για το αδίκημα της εκπαίδευσης για σκοπούς τρομοκρατικούς είναι επίσης σημαντική. Επιτρέψτε μου να πω, ότι έχει σημασία να προωθηθεί, να διαφημιστεί αυτή η ευρωπαϊκή νομοθεσία, γιατί η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη. Αφορά όλους μας. Ευχαριστώ πολύ».

Παρακολουθείστε την παρέμβαση της κυρίας Βόζεμπεργκ  στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://youtu.be/bB56ora0U_U

 

 
Σταύρος Καλαφάτης: "Ηθική υποχρέωση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η στήριξη πληγέντων από την κακοκαιρία καταναλωτών φυσικού αερίου."
News - Απόψεις
Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2017 10:21

Σταύρος Καλαφάτης: "Ηθική υποχρέωση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η στήριξη πληγέντων από την κακοκαιρία καταναλωτών φυσικού αερίου."

kalafatis

Να παρέμβει στην ΔΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου το Δημόσιο παραμένει βασικός μέτοχος με το 51%, προς την κατεύθυνση της ειδικής τιμολογιακής έκπτωσης σε καταναλωτές φυσικού αερίου που υπέστησαν ζημία στις εγκαταστάσεις από την πρόσφατη κακοκαιρία, καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επισημαίνει, πως κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, λόγω του παγετού επλήγησαν καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς εγκαταστάσεις τοποθετημένες εκτός σπιτιών υπέστησαν σοβαρές ζημίες, που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε να ενταχθεί η αποκατάστασή τους στον οικογενειακό προϋλογισμό.

 

Ενώ η ΕΥΑΘ για αντίστοιχες περιπτώσεις προέβη σε αντικατάσταση υδρομέτρων και εκπτώσεις στους λογαριασμούς, η ΔΕΠΑ Θεσσαλονικης παραπέμπει σε εκπτώσεις που ήδη ισχύουν για όλους τους καταναλωτές χωρίς ειδική μέριμνα για περιπτώσεις ζημιών λόγω της κακοκαιρίας.

 

«Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις δια στόματος υπουργού Επικρατείας για σχετικές ενέργειες, καμία θετική εξέλιξη δεν έχει καταγραφεί», δήλωσε σχετικά ο κ. Καλαφάτης. «Οι πληγέντες από την κακοκαιρία καταναλωτές όμως, δικαιούνται να αναμένουν κυβερνητική παρέμβαση προς τη ΔΕΠΑ Θεσσαλονικης. Η εταιρεία έχει ηθική υποχρέωση να στηρίξει τους πελάτες της, καθώς φέρει μέρος της ευθύνης για εγκαταστάσεις εκτεθειμένες στον παγετό, αφού η ιδια διενεργεί τον έλεγχο και εγκρίνει την τοποθέτηση πριν τη σύνδεση στο δίκτυο.»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

3449/14/02/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη ειδικής τιμολογιακής έκπτωσης στους καταναλωτές φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου»

 

Κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ως επί το πλείστον, επλήγησαν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς λόγω του παγετού, οι εγκαταστάσεις που στην πλειοψηφία τους έχουν τοποθετηθεί εκτός σπιτιών, με ευθύνη και της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η οποία διενεργεί τον έλεγχο πριν τη σύνδεση στο δίκτυο, υπέστησαν πολλές ζημιές.

 

Για παρόμοιο λόγο, η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αποφάσισε και τη δωρεάν αντικατάσταση των υδρομέτρων και την έκπτωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

 

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης απάντησε στις ενέργειες των δήμων πως το θέμα των τιμολογίων είναι θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και παραπέμπει σε έκπτωση ύψους 12%, την οποία όμως, ούτως ή άλλως, προσφέρει σε όλους τους καταναλωτές, καθώς πρόκειται για ήδη προγραμματισμένη τιμολογιακή πολιτική και δε σχετίζεται με τις ειδικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.

 

Δεδομένου ότι, τις ημέρες εκείνες οι καταναλωτές φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά που δε μπορούσαν να προβλέψουν και να εντάξουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

 

Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Βερναρδάκης ενημερώθηκε για το θέμα από τους αρμόδιους του δήμου Θεσσαλονίκης κι υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού των καταναλωτών φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης, που λόγω των εξαιρετικά δυσμενών και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών επιβαρύνθηκε δυσβάσταχτα, δεδομένου ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και υφίσταται δυνατότητα παρέμβασής σας;

 

Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης

 
Γιώργος Αμυράς - «Η Κυκλική Οικονομία αποτελεί μονόδρομο»
News - Απόψεις
Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017 12:19

Γιώργος Αμυράς

Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι

Αθήνα, 08.02.2017

AMYRAS

 

«Η Κυκλική Οικονομία αποτελεί μονόδρομο»

Ό,τι προηγουµένως θεωρούνταν «απόβλητο», µπορεί τώρα να µετατραπεί σε πρώτη ύλη. Αυτή είναι η ουσία της Κυκλικής Οικονομίας που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και χρησιμοποιεί κάθε χρόνο σχεδόν 15 τόνους υλικών ανά άτοµο.

Κάθε πολίτης της ΕΕ παράγει ετησίως, πάνω από 4,5 τόνους αποβλήτων κατά µέσο όρο, εκ των οποίων πάνω από τα µισά καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. Τα προϊόντα σε μία κυκλική οικονομία σχεδιάζονται με στόχο την ένταξή τους σε κύκλους υλικών, ώστε η προστιθέμενη αξία να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο με σχεδόν μηδενικά υπολειμματικά απόβλητα.

Η µετάβαση σε µια κυκλική οικονοµία προϋποθέτει αλλαγή της εστίασης στην επαναχρησιµοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάµενων υλικών και προϊόντων. Αυτή η μετάβαση σε νέα οπτική απαιτεί τη συµµετοχή και δέσµευση πολλών διαφορετικών οµάδων ανθρώπων.

Η Ευρώπη έχει ήδη προετοιµάσει το έδαφος για αυτή τη µετάβαση συντονίζοντας δράσεις σε πολλούς τοµείς πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη και η απασχόληση µέσω της καλύτερης χρήσης των πόρων.

Κατόπιν τούτων, ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς ρωτά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ποιες είναι οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας και εάν έχει προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις συνεργασίας ώστε να υπάρξει σταδιακή ενσωμάτωση της Ελλάδας με την πρωτοβουλία της Ευρώπης για την Κυκλική Οικονομία.

Επίσης, ζητά να μάθει εάν έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάποιο επιχειρησιακό πλάνο για τη θέσπιση κινήτρων και την καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας και τέλος, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τη δημιουργία σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: Ποιες οι δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας;

 

Η έννοια της κυκλικής οικονομίας έρχεται να ανταποκριθεί στην φιλοδοξία για αειφόρο ανάπτυξη στο πλαίσιο της αυξανόμενης πίεσης από την παραγωγή και κατανάλωση των πόρων και του περιβάλλοντος του πλανήτη.

Σύμφωνα με το γραμμικό μοντέλο οικονομίας που ισχύει σήμερα, κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του. Υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών, την κατασκευή υποδομών καθώς και την παροχή ενέργειας, όταν καταναλωθούν ή δεν είναι πλέον απαραίτητα τότε απορρίπτονται.

Κάθε χρόνο στην ΕΕ, χρησιµοποιούνται σχεδόν 15 τόνοι υλικών ανά άτοµο, ενώ κάθε πολίτης της ΕΕ παράγει, κατά µέσο όρο, πάνω από 4,5 τόνους αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων πάνω από το µισό καταλήγει σε ΧΥΤΑ.

Η γραµµική οικονοµία, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην εξόρυξη πόρων, δεν αποτελεί πλέον βιώσιµη επιλογή.

Η µετάβαση σε µια κυκλική οικονοµία προϋποθέτει αλλαγή της εστίασης στην επαναχρησιµοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάµενων υλικών και προϊόντων. Ό,τι προηγουµένως θεωρούνταν «απόβλητο», µπορεί να µετατραπεί σε πρώτη ύλη. Τα προϊόντα σχεδιάζονται με στόχο την ένταξή τους σε κύκλους υλικών, ώστε η προστιθέμενη αξία να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο με σχεδόν μηδενικά υπολειμματικά απόβλητα.

 Αυτή η μετάβαση σε νέα οπτική απαιτεί τη συµµετοχή και δέσµευση πολλών διαφορετικών οµάδων ανθρώπων. Ο ρόλος των υπευθύνων χάραξης πολιτικής είναι να παρέχουν τις βασικές προϋποθέσεις, την προσβλεψιµότητα και την αυτοπεποίθηση στις επιχειρήσεις, να ενισχύουν το ρόλο των καταναλωτών και να ορίζουν, πώς οι πολίτες µπορούν να εξασφαλίσουν τα οφέλη των αλλαγών που πραγµατοποιούνται. Ο επιχειρηµατικός κόσµος είναι σε θέση να επανασχεδιάσει ολόκληρες αλυσίδες προσφοράς, µε σκοπό την αποδοτικότητα των πόρων και την κυκλικότητα. Μια τέτοια συστηµική µετάβαση υποστηρίζεται από τις εξελίξεις στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, αλλά και από την κοινωνική αλλαγή. Έτσι, η κυκλική οικονοµία µπορεί να δηµιουργήσει νέες αγορές που θα ανταποκρίνονται στην αποµάκρυνση της κατανάλωσης από το παραδοσιακό ιδιοκτησιακό καθεστώς, και την προσέγγισή της στη χρήση, την επαναχρησιµοποίηση και τον διαµοιρασµό προϊόντων, συµβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση και τη βελτίωση της απασχόλησης.

Η Ευρώπη έχει ήδη προετοιµάσει το έδαφος για αυτή τη µετάβαση: µια Ευρώπη αποδοτική από πλευράς πόρων είναι µία από τις βασικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής Ευρώπη 2020, η οποία συντονίζει δράσεις σε πολλούς τοµείς πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη και η απασχόληση µέσω της καλύτερης χρήσης των πόρων.

Η ενσωμάτωση της πρωτοβουλίας της Ευρώπης για την Κυκλική Οικονομία και στην Ελλάδα με στόχο την επανεκκίνηση των επενδύσεων στην ελληνική βιομηχανία, η παροχή πληροφόρησης, η θέσπιση κινήτρων και καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων, η μετατροπή της διαχείρισης, ανακύκλωσης, αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμάτων καθώς και η ανάγκη νομοθετικής και κανονιστικής μεταρρύθμισης αποτελούν μονόδρομο για τις πολιτικές δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάσθε:

  1. Ποιες οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας;

  2. Έχετε προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις συνεργασίας κι αν ναι σε ποιες, ώστε να υπάρξει σταδιακή ενσωμάτωση της Ελλάδας με την πρωτοβουλία της Ευρώπης για την Κυκλική Οικονομία;

  3. Έχει εκπονηθεί από τον φορέα σας κάποιο επιχειρησιακό πλάνο για τη θέσπιση κινήτρων και την καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας;

  4. Ποιες οι ενέργειές σας για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ-ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
News - Απόψεις
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 11:55

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ-ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

kalafatis

«Με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε καθεστώς συνεχούς υπολειτουργίας, λόγω “αποψίλωσης” του έμψυχου δυναμικού της και παλαιότητας των οχημάτων της, το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας για τους πολίτες, εξελίσσεται σε πολυτέλεια.»

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε στη Βουλή την τρίτη –σε λίγους μήνες- σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό εσωτερικών, ο οποίος σε προηγούμενη απάντησή του, είχε δεσμευθεί αόριστα για ενίσχυση του προσωπικού της ΓΑΔΘ, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς.

«Η …ενίσχυση που εννοούσε ο υπουργός ήταν 30 αστυνομικοί μέσω των συμπληρωματικών μεταθέσεων του 2016» επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης. «Οι κενές θέσεις παραμένουν εκατοντάδες και η σταδιακή αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεων, μεταθέσεων σε άλλους νομούς και αποσπάσεων για τη φύλαξη των προσφύγων, επιδεινώνει το πρόβλημα. Τα δε 32 υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, έχουν ελάχιστα, πεπαλαιωμένα ή συντηρημένα πλημμελώς περιπολικά. Την ίδια ώρα, η ύπαρξη δώδεκα κέντρων φιλοξενίας προσφύγων απαιτεί αυξημένη επιχειρησιακή δυνατότητα. Το αρμόδιο υπουργείο, οφείλει να αντιληφθεί το λάθος σ` αυτή την εξίσωση, το συντομότερο δυνατόν.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

3160/6.2.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών

 

ΘΕΜΑ: ‘’Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε καθεστώς συνεχόμενης υπολειτουργίας’’

 

Με την υπ.αριθ’ 8658 ερώτηση που καταθέσαμε στις 28-09-2016 επισημάναμε την έλλειψη επαρκούς αστυνομικού προσωπικού σε σχέση με την σοβαρή κατάσταση που δημιουργεί η εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, και την επιβεβλημένη ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ακόμη και με έκτακτα μέτρα.

 

Οι αυξημένες ανάγκες περιφρούρησης σε συνδυασμό με τη λειψανδρία του αστυνομικού προσωπικού επέβαλλε ενίσχυση των υφιστάμενων δυνάμεων.

 

Όπως αρμοδίως πληροφορηθήκαμε, με την από 25-10-2016 και με αριθ. πρωτ. 7017/4/20137-δ’ απάντηση που λάβαμε, το αρμόδιο Υπουργείο διαβεβαίωνε πως προέβη στην τοποθέτηση αξιόλογου αριθμού προσωπικού μέσω τακτικών και συμπληρωματικών καταθέσεων χωρίς όμως να παραθέσει ακριβή αριθμό.

 

Τρεις μήνες μετά, όπως προκύπτει από διαδοχικά Δελτία Τύπου που δημοσιεύει η Ένωση Ασυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η προβληματική κατάσταση δυστυχώς παραμένει αμετάβλητη και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Γ.Α.Δ.Θ οριακές.

 

Οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε εκατοντάδες και οι συμπληρωματικές μεταθέσεις έτους 2016 απέδωσαν μόλις και μετά βίας 30 περίπου αστυνομικούς υπαλλήλους. Αυτό σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποχώρηση των εκτάκτως αποσπασμένων για τη φύλαξη των προσφύγων, τις συνταξιοδοτήσεις και τις μεταθέσεις σε άλλους νομούς, δημιουργεί εικόνα πλήρους αποψίλωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Γ.Α.Δ.Θ

Επιπρόσθετα, τα 32 υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα, πεπαλαιωμένα ή συντηρημένα πλημμελώς περιπολικά. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως η κάλυψη όλων αυτών των αυξημένων αναγκών από ένα αποδεκατισμένο έμψυχο δυναμικό, ήδη ταλαιπωρημένο και με ανύπαρκτα μέσα, είναι πρακτικά αδύνατη.

Δεδομένου ότι η ύπαρξη δώδεκα κέντρων φιλοξενίας προσφύγων απαιτεί επιχειρησιακή δυνατότητα αυξημένη για την εύρυθμη λειτουργία τους, τον αποτελεσματικό έλεγχο και τη διαρκή εποπτεία τους έχει νομοτελειακά οδηγήσει στη μείωση του αστυνομικού προσωπικού που εργάζεται στη γενική αστυνόμευση της πόλης.

 

Οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης είναι αστυνομικά «απογυμνωμένες» αφού τα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν με οριακό αριθμό αστυνομικών.

 

Η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ύψιστη υποχρέωσή της να περιφρουρίσει το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή διαβίωση τόσο των Ελλήνων πολιτών.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Προτίθεστε να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης της Γ.Α.Δ.Θ, πλέον των 200 μάχιμων αστυνομικών, για να αποκατατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της, ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλω η δημόσια ασφάλεια και να επιλυθεί το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης;

  2. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αύξησης του αστυνομικού δυναμικού της Γ.Α.Δ.Θ με μόνιμο προσωπικό μέσω έκτακτων μεταθέσεων και όχι μέσω αποσπάσεων και μεταθέσεων εντός Γ.Α.Δ.Θ που δεν επιλύουν αλλά μεταφέρουν απλά το πρόβλημα από τη μία υπηρεσία στην άλλη;

  3. Προτιθεστε να δρομολογήσετε την ανανέωση του στόλου οχημάτων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ώστε οι υπηρετούντες αστυνομικοί να μπορούν ανεμπόδιστα να εκτελούν τις αποστολές τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης 

 
Υπάρχει ενδεχομένως σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, λέει ο Τεντ Μάλοκ
News - Απόψεις
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 08:56

Υπάρχει ενδεχομένως σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, λέει ο Τεντ Μάλοκ

eurozone-crisis

Για την Ελλάδα και την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μίλησε ο Τεντ Μάλοκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg, εκφράζοντας την άποψη ότι ενδεχομένως υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει άποψη για το αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να έχει ρόλο στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ο υποψήφιος για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ, απάντησε: "Δεν είμαι γνώστης αυτής της άποψης. Δεν έχω καμία αναφορά σχετικά με τις συζητήσεις. Ειλικρινά, δεν βρίσκομαι εντός της διοίκησης... Είχα συζητήσεις. Νομίζω ότι υπάρχουν ζητήματα, ειλικρινά, με το αν πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης ή για το ποιος είναι υπεύθυνος για το πώς θα είναι αυτό το πρόγραμμα. Γιατί η Ελλάδα παραμένει σε ενός είδους στάσιμη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Και για ποιο λόγο αυτή η κατάσταση δεν έχει επιλυθεί".

"Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη;" τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. "Δεν θέλω να μιλάω εξ ονόματος των Ελλήνων, αλλά πιστεύω ότι ενδεχομένως, από την οπτική γωνιά ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ".

http://www.typos.com.cy/cat/2/article/26160

 
Άρθρο του δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη στην εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο" για την κρίση στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
News - Απόψεις
Σάββατο, 04 Φεβρουάριος 2017 19:11
ta-neaSK

"Αν ο τύπος υπηρετεί αποκλειστικά το κέρδος, τότε στα περίπτερα θα απομείνουν μόνο πατριδοκάπηλα, ρατσιστικά και οφθαλμολαγνικκά ταμπλόιντ", τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σε άρθρο του στα ΝΕΑ και υπογραμμίζει οτι ο τύπος έχει αποστολή να υπηρετεί τον πολιτσιμό και την δημοκρατία.

 

Την ώρα που η Ευρώπη αναζητεί τρόπους για να υποστηρίξει τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και κυρίως τις εφημερίδες απέναντι στην επέλαση του διαδικτύου, η Ελλάδα παραμένει θεατής.

Το χάος του διαδικτύου, οι γκρίζες πηγές που το χρηματοδοτούν, οι θολές εργασιακές συνθήκες και η αναξιοπιστία που διέπει το περιεχόμενό του, έχει καταστήσει διεθνώς απαραίτητη την παρουσία των παραδοσιακών Μέσων Ενημέρωσης.

Στην Ελλάδα, η απόπειρα της κυβέρνησης να αναδιατάξει το τηλεοπτικό τοπίο, ερήμην του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έχει αποκαλύψει μία ανησυχητική πραγματικότητα, στην οποία φαίνεται να κυριαρχούν πλειοδότες, έτοιμοι να διαθέσουν ποσά που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική κατάσταση της καθημαγμένης διαφημιστικής αγοράς και την υγιή επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για μία κατ’ επίφασιν νέα πραγματικότητα, έτοιμη να συνεχίσει τα τεράστια λάθη και την ανευθυνότητα της προηγούμενης κατάστασης. 

Ο τύπος όμως δεν αποτελεί μια απλή επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχει αξίες, ευθύνες και αποστολή. Η σημασία μιας επιχείρησης ενημέρωσης για την κοινωνία δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο τύπος έχει εκ του Συντάγματος ως αποστολή να υπηρετεί τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Και για τον λόγο αυτό, την ώρα που ήδη οι απώλειες είναι εμβληματικές (π.χ. Ελευθεροτυπία, MEGACHANNEL), ένα τοπίο στον τύπο όπου θα απουσιάζουν δύο ιστορικές εφημερίδες, όπως τα «Νέα» και το «Βήμα», μοιάζει εφιαλτικό. Δύο εφημερίδες που έχουν σφυρηλατήσει ιστορικά έναν πολιτικό και κοινωνικό χώρο ελευθερίας στην έκφραση, προοδευτικής σκέψης και κοινωνικής ευαισθησίας. Αν ο τύπος υπηρετεί αποκλειστικά το κέρδος, τότε στα περίπτερα θα απομείνουν μόνο πατριδοκάπηλα, ρατσιστικά και οφθαλμολαγνικά ταμπλόιντ.              

Η πρωτοβουλία των εργαζομένων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, στα «Νέα», το «Βήμα», τον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» και τις ιστοσελίδες του ΔΟΛ, να κρατήσουν ανοιχτά τα Μέσα Ενημέρωσης στα οποία εργάζονται, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια απλή πράξη αυτοσυντήρησης αλλά και ως στάση πολιτική. Πράξη που υπηρετεί την ελευθεροτυπία, τη δημοκρατία, αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει -εγώ πάντως, ως δήμαρχος Αθηναίων, όχι- ότι ο “Βήμα FM” ενίσχυσε τα τελευταία επτά χρόνια με περισσότερο από 1 εκ. ευρώ τις κοινωνικές δομές του δήμου, μέσω των Bazaar βιβλίου που διοργάνωσε; 

Πρέπει να δοθεί –με νομοθετική ρύθμιση, αν χρειαστεί– στους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς η δυνατότητα να κρατήσουν ζωντανά τα Μέσα Ενημέρωσης. Μόνον όταν λειτουργούν τα Μέσα Ενημέρωσης, είναι βιώσιμα οικονομικά, «ενοχλητικά» για την εξουσία και χρήσιμα για τη δημοκρατία. Σε αυτό ακριβώς το σημείο συμπίπτουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των πιστωτριών τραπεζών, που αποφεύγουν την απαξίωση των τίτλων που έχουν στα χέρια τους, και βεβαίως της δημοκρατίας που έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη την πολυφωνία.

 


Σελίδα 4 από 201
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν,  «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά. Δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος στη διαμάχη ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση