ATTICANEWS.GR

Member Area
Απόψεις
Η Περιφερειάρχης Αττικής γράφει για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία υπηρετείται από την αέναη, δυναμική διαδικασία εμπέδωσης των πολιτικών και κοινωνικών προταγμάτων της.
News - Απόψεις
Τρίτη, 25 Ιούλιος 2017 09:17

Η Περιφερειάρχης Αττικής γράφει για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία υπηρετείται από την αέναη, δυναμική διαδικασία εμπέδωσης των πολιτικών και κοινωνικών προταγμάτων της.

DOUROYRENA

Σε άρθρο της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αναφέρεται στη χθεσινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας. «Η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε το 1974, έχει όμως εμπεδωθεί πλήρως σε θεσμικό, κοινωνικό, ηθικό επίπεδο;» θέτει το ερώτημα η Περιφερειάρχης τονίζοντας ότι «η κληρονομιά των αγώνων του λαού μας κατά της Χούντας, μας επιβάλλει (ανα)στοχασμό και αλλαγή ρότας, καθώς η μέχρι σήμερα πορεία της χώρας βασίστηκε σε σειρά επιλογών, που εκ του αποτελέσματος, όπως φάνηκε και από την κρίση χρέους, αποδείχθηκαν λαθεμένες».

«Επιλογών που, in fine, αποδυνάμωσαν τους κρίσιμους πυλώνες της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, το συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση», παρατηρεί η Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση «είναι εκείνη που σήμερα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πλαίσιο δύο, υπό εξέλιξη, διαδικασιών: την αναμόρφωση του Καλλικράτη και τη συνταγματική αναθεώρηση – δύο κορυφαίες διαδικασίες που συνιστούν κρίσιμο momentum για να αντιστρέψουν, οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές μια στρεβλή πορεία δεκαετιών». Κάνοντας ουσιαστικά πράξη τη ‘νέα μεταπολίτευση’, «βάζοντας τις βάσεις για την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας».

«Ο δρόμος για την ανάταξη της Δημοκρατίας περνάει μέσα από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές και την άμεση ολοκλήρωση εκείνων των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που μπορούν να αλλάξουν, όχι απλά το «τοπίο» της Αυτοδιοίκησης αλλά να το καταστήσουν παράγοντα προώθησης του νέου υποδείγματος Διοίκησης: με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατία», γράφει η Ρένα Δούρου. Γιατί οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές είναι «εκείνες οι βαθμίδες διοίκησης που μπορούν να αντιμετωπίσουν την απομείωση της πολιτικής, με όρους ενίσχυσης της Δημοκρατίας, της χρηστής Διοίκησης και της αποτελεσματικότητας», καθιστώντας «αξιόπιστη» την έννοια της Πολιτικής «στα μάτια των πολιτών και ειδικότερα των νέων».

Η Περιφερειάρχης συνεχίζει, παρατηρώντας ότι στην Περιφέρεια Αττικής «αλλάζουμε το υπόδειγμα της Διοίκησης, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις πιο επείγουσες κοινωνικές ανάγκες». «Την ίδια στιγμή προωθούμε το μοντέλο της Διαπεριφερειακής συνεργασίας είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (όπως για παράδειγμα οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών στη Λέσβο και την Κεφαλονιά) είτε για διακυβεύματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη όπως η διαχείριση των απορριμμάτων ή στην προώθηση ενός νέου επιχειρείν με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έξυπνη εξειδίκευση».

Η «ουσία της Δημοκρατίας» υπηρετείται πραγματικά και όχι στενά επετειακά, μέσα από «την αέναη, δυναμική διαδικασία εμπέδωσης των πολιτικών και κοινωνικών προταγμάτων της Δημοκρατίας - μια διαδικασία στην οποία είμαστε όλοι, κεντρική κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνοί και εταίροι, με τελικούς κριτές τους πολίτες, στους οποίους λογοδοτούμε».

 

Ολόκληρο το άρθρο της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εδώ

 
Προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης επί του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ προς τους Βουλευτές Νομού Θεσσαλονίκης
News - Απόψεις
Δευτέρα, 24 Ιούλιος 2017 12:53

 

Προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης επί του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ προς τους Βουλευτές Νομού Θεσσαλονίκης

BOUTARIS

 

Επιστολή προς τους Βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης του δημοκρατικού τόξου με τις προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης επί του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ απέστειλε σήμερα, Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Με την επιστολή του, ο Δήμαρχος επιδιώκει να προωθηθούν οι εν λόγω προτάσεις ως τροπολογίες κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Οι προτάσεις αυτές καθώς και άλλες είχαν κατατεθεί, πέρα από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, και στα θεσμικά συλλογικά όργανα των ΟΤΑ, ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και ΚΕΔΕ, σε προηγούμενο στάδιο της συζήτησης, της επεξεργασίας και της διαβούλευσης επί του πολυνομοσχεδίου.

Στις προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για μέτρα άμεσης ενίσχυσης της Δημοτικής Αστυνομίας, για τη χορήγηση αδειών πλανοδίου υπαιθρίου εμπορίου από μεγάλους Δήμους με ιστορικό κέντρο καθώς και για τη βελτίωση της λειτουργίας των ΚΕΠ.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, προτείνεται να αναδιαμορφωθεί νομοθετικά η έννοια των επιβαλλομένων από τη δημοτική αστυνομία προστίμων, ώστε αυτά να προσλάβουν μια ανταποδοτικού χαρακτήρα διάσταση και έτσι να καταστεί δυνατή η χρήση των σχετικών ποσών για την κάλυψη των σοβαρών λειτουργικών δαπανών της δημοτικής αστυνομίας και, κυρίως, για την πρόσληψη νέων Δημοτικών Αστυνομικών. Επιπλέον, η ανταποδοτική αυτή διάσταση των εσόδων θα προσδώσει την αναγκαία ευελιξία στις διαδικασίες πρόσληψης νέων Δημοτικών Αστυνομικών, καθώς θα τις απαλλάξει από δεσμεύσεις απορρέουσες από τους σημερινούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως προς τη χορήγηση αδειών πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου από μεγάλους Δήμους με ιστορικό κέντρο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τις μεν άδειες υπαιθρίου στασίμου εμπορίου τις χορηγεί με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, ενώ τις άδειες υπαιθρίου πλανοδίου εμπορίου το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας, και μάλιστα για το σύνολο της Περιφέρειας. Αυτή η διαφοροποίηση έχει ως αποτέλεσμα αφ’ ενός μεν η τοπική δημοτική αρχή να καταλήγει να χάσει κάθε δυνατότητα ελέγχου και εποπτείας επί των υπαιθρίων εμπορικών δραστηριοτήτων, αφ’ ετέρου δε τα προβλήματα ανταγωνισμού και διενέξεων μεταξύ πλανοδίων από τη μια και στασίμου εμπορίου και εμπορικών καταστημάτων από την άλλη, στο κέντρο της πόλης, να έχουν κορυφωθεί.

Έτσι, προτείνεται αφ’ ενός (α) η αρμοδιότητα χορήγησης αδειών υπαιθρίου πλανοδίου εμπορίου να περιέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο (όπως και στη περίπτωση των αδειών υπαιθρίου στασίμου) αφ΄ ετέρου δε (β) πέραν της δυνατότητας του Δημοτικού Συμβουλίου να καθορίζει τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τις θέσεις όπου επιτρέπεται η άσκηση του υπαιθρίου στασίμου εμπορίου με κανονιστικές αποφάσεις, να προστεθεί η δυνατότητα με όμοιες αποφάσεις να αποκλείεται ή να περιορίζεται η άσκηση του υπαιθρίου πλανοδίου εμπορίου σε συγκεκριμένες ζώνες ή περιοχές του δομημένου αστικού περιβάλλοντος της πόλης, ιδίως δε στο ιστορικό κέντρο ή στους διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους του παραλιακού της μετώπου, όπου και συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος περιπατητών. Η δυνατότητα αυτή μπορεί ενδεχομένως να περιορίζεται σε Δήμους με μεγάλο πληθυσμό ή με προστατευόμενο ιστορικό κέντρο.

Τέλος, ως προς τη βελτίωση της λειτουργίας των ΚΕΠ, προτείνεται να καταργηθεί η ισχύουσα διάταξη που προέρχεται από μια χρονική περίοδο κατά την οποία υπήρχε μόνο ένα ΚΕΠ ανά ΟΤΑ και επιβάλλει αυτό να διαρθρώνεται σε επίπεδο Διεύθυνσης με δύο «οριζόντια τμήματα». Αυτό δεν μπορεί να ισχύει πλέον για μεγάλους Δήμους, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούν αυτή τη στιγμή έξι ΚΕΠ. Η δομή λειτουργίας των ΚΕΠ κάθε Δήμου θα πρέπει να μην υπάγεται σε οριζόντιες διατάξεις του Υπουργείου, αλλά να αποφασίζεται από τους οικείους ΟΤΑ, ανάλογα με την υπάρχουσα κατάσταση, τις δυναμικές ανάγκες τους και το διοικητικό μοντέλο τους.

 
Πολιτικά αδιέξοδα - Θεσμικές παρεκτροπές. ...Του Σπύρου Λυκούδη
News - Απόψεις
Κυριακή, 23 Ιούλιος 2017 12:14
Πολιτικά αδιέξοδα - Θεσμικές παρεκτροπές.

...Του Σπύρου Λυκούδη

LYKOYDHS

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Το πολιτικό κλίμα επιβαρύνεται τη στιγμή που χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση και προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες, οι γενεσιουργές αιτίες του τέλματος και της παρακμής.

Είναι εμφανείς οι λόγοι που η εθνολαϊκιστική συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της οποίας η ιδεολογική και πολιτική όσμωση είναι πλέον αδύνατο να συγκαλυφτεί, οξύνει το διχαστικό της λόγο και επιτίθεται με ανήκεστους χαρακτηρισμούς κατά της Δικαιοσύνης ή των ΜΜΕ όταν οι κρίσεις τους δεν εξυπηρετούν τις πολιτικές της σκοπιμότητες και τους πολιτικούς της στόχους. Οι παρεμβάσεις Υπουργών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι απροκάλυπτες. Οι σποραδικές μέχρι σήμερα καθεστωτικές συμπεριφορές προσλαμβάνουν μονιμότερα χαρακτηριστικά και γι αυτό είναι άκρως επικίνδυνες.

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε δεινή πολιτική θέση και προφανή αδιέξοδα. Η αντι-μνημονιακή του πολιτική απάτη έχει αποκαλυφτεί. Το «αφήγημά» του κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος. Το επαχθέστερο όλων Τρίτο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε τεράστιο κόστος για την κοινωνία, ένα ολόκληρο σχεδόν ΑΕΠ, σε βάρος κυρίως των ανέργων, των συνταξιούχων, των φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων. Η πολιτική του μυθοπλασία διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη. Ποδοπάτησε στην πορεία τις αριστερές αξίες που δήθεν πρέσβευε χωρίς ίχνος ενδοιασμού. Εξέπνευσαν στην προκρούστεια κλίνη της εξουσίας. Οι κοινωνικές του συμμαχίες αποδιαρθρώθηκαν. Οι πολιτικές συμμαχίες ανύπαρκτες πέραν των ΑΝΕΛ των οποίων έχει καταστεί εσαεί όμηρος υπερασπίζοντας και χειροκροτώντας εκών άκων τις επιλογές τους. Έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος έστησε. Έχοντας ως μοναδικό πολιτικό στόχο την παραμονή στην εξουσία αδιαφορεί για τα μέσα. Προέχει μόνο ο σκοπός. Γι αυτό μετέρχεται δοκιμασμένες παλαιοκομματικές και λαϊκιστικές πρακτικές. Γι αυτό δεν αισχύνεται να υποστηρίζει ότι «και οι άλλοι τα ίδια έκαναν», ωσάν αυτό να αποτελεί μεγάλο «επίτευγμα» που χρήζει αριστερού φωτοστέφανου.

Ορισμένοι καλόπιστοι, αλλά μάλλον αφελείς, έτρεφαν την προσδοκία ότι μετά την ολοκλήρωση της Β’ Αξιολόγησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε κάπως πορεία επιδιώκοντας ευρύτερες συμπαρατάξεις. Διαψεύστηκαν οικτρά. Διότι, δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο. Το απαγορεύει η πολιτική του ταυτότητα και κουλτούρα, τα εννοιολογικά πολιτικά του εργαλεία, ο τρόπος που προσλαμβάνει και αναλύει την κοινωνία και την πολιτική, τους πολιτικούς θεσμούς.  Γι αυτό επιστρέφει συνεχώς στο παρελθόν του. Ανέχεται, επί παραδείγματι, και θεωρεί τους βανδαλισμούς στην Ερμού «μεμονωμένο γεγονός». Σα να μη ζουν στην Αθήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέμεινε από εχθρούς, αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά χωρίς τη συνεχή κατασκευή νέων εχθρών,  συνωμοτικών εκδοχών της πολιτικής διαδικασίας και διαμάχης, έντασης, πόλωσης και διχαστικού λόγου, επιδιώκοντας να συγκαλύψει τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής του και να συσπειρώσει ό, τι του έχει απομείνει.  Δεν έχει άλλο πολιτικό τροφοδότη. Αντιλαμβάνεται το κράτος εργαλειακά. Γι αυτό το έχει εποικίσει και κομματικοποιήσει στο έπακρο θεωρώντας το ως το προνομιακό πεδίο μόχλευσης για να συγκροτήσει την εκλογική του πελατεία  και να παραμείνει ως αξιόλογος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό, τη στιγμή που διαπιστώνει ότι η δημοσκοπική του κατάρρευση δεν μπορεί ίσως να αναστραφεί στον πολιτικό χρόνο που του απομένει.

Μολονότι ενώπιον των εμφανών θεσμικών παρεκτροπών μέρος της άλλοτε λαλίστατης αριστερής διανόησης τηρεί αιδήμονα σιωπή, το λοιδορούμενο κοινοβουλευτικό πολίτευμα της Μεταπολίτευσης ενεργοποιεί τις δημοκρατικές δικλίδες του, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εκεί, το αίτημα που έθεσα εκ μέρους του Ποταμιού για κλήση σε ακρόαση του κ. Πάνου Καμμένου για τη γνωστή υπόθεση, επιβλήθηκε από την αντιπολίτευση.

Υπάρχουν παντού φωνές τίμιες και δυνατές, υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις, οι ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες που δεν θα επιτρέψουν τη διάβρωση βασικών στοιχείων του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος. Διότι, αν μη τι άλλο, πρόκειται για κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα.

 

*Ο Σπύρος Λυκούδης είναι Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Α' Αθήνας με Το Ποτάμι και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης "ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς" 

 

Tο άρθρο δημοσιεύεται στο insider.gr

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 23 Ιούλιος 2017 12:17
 
«Στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμαρτυρία και όχι η δημιουργία»/Ομιλία του Γ. Μαυρωτά στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ
News - Απόψεις
Τετάρτη, 19 Ιούλιος 2017 17:16

«Στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμαρτυρία και όχι η δημιουργία»/Ομιλία του Γ. Μαυρωτά στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ

MAVR

«Η εξαίρεση θα ήταν να έρθει ένα νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με κανονικές διαδικασίες», έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ.

Καταρχάς αναφέρθηκε στο προβληματικό υπάρχον καθεστώς του ΟΑΣΘ, το οποίο χαρακτήρισε ως παράδειγμα κρατικοδίαιτου καπιταλισμού ο οποίος εξασφάλιζε από τη μία σταθερά κέρδη στους μετόχους και από την άλλη διορισμούς και ψήφους στους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες.

Τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη όντας η 2η μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα δεν έχει άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς εκτός από τα λεωφορεία και πως όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ένα εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και δείκτης ποιότητας ζωής.

Απευθυνόμενος στον κ. Σπίρτζη και στις αναφορές του για το πάρτι διορισμών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στον ΟΑΣΘ, αναρωτήθηκε που ήταν ο νυν Υπουργός τότε; Γιατί έστω ως Πρόεδρος του ΤΕΕ δεν είχε πει ούτε λέξη;
Με γνώμονα την ευρωπαϊκή υποχρέωση απελευθέρωσης των συγκοινωνιών στο τέλος του 2019, ο κ. Μαυρωτάς κατέδειξε την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού από την Πολιτεία, τη μη ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής και την ανάγκη διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, ωστόσο όπως σημείωσε η κυβέρνηση αντ’ αυτών παίζει κατενάτσιο.

Σχολιάζοντας και άλλα θέματα της επικαιρότητας, στάθηκε στις αναφορές του Πρωθυπουργού περί θεσμικών εμποδίων από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, στις συνομιλίες του κ. Καμμένου με ισοβίτη κρατούμενο για υπόθεση ναρκωτικών και στις αποκαλύψεις Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα.

Ειδικότερα την αντιπαράθεση της Κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη, τη χαρακτήρισε ως έναν ανταρτοπόλεμο που πριονίζει έναν βασικό θεσμό της δημοκρατίας ενώ συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί αποστρατείες στον χώρο της δικαιοσύνης ως δικές του εφεδρείες.

Ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό της Κυβέρνησης να κυριαρχήσει απέναντι στις άλλες εξουσίες, ξεκινώντας με τα ΜΜΕ, εν συνεχεία υπονομεύοντας το νομοθετικό έργο της Βουλής με συνεχώς επείγουσες διαδικασίες και τώρα με τις επιθέσεις στη δικαστική εξουσία.

Έκανε αναφορά για τα απαράδεκτα γεγονότα με τις εκτεταμένες ζημιές στην οδό Ερμού και την επίθεση σε τουρίστα στο κέντρο της Αθήνας επειδή ψώνιζε την Κυριακή.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, τόνισε για ακόμη μία φορά ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν δουλειές και οι επενδύσεις όπως είπε, θέλουν κλίμα και όχι κλάμα. Ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι το DNA του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υποστεί γονιδιακή μετάλλαξη γιατί είχε μάθει ως κόμμα μόνο να αντιδρά και όχι να δρα, να διαμαρτύρεται και όχι να δημιουργεί.

 Δείτε το βίντεο της ομιλίας ">

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Όταν άκουσα ότι έρχεται το νομοσχέδιο του ΟΑΣΘ η πρώτη μου απορία ήταν γιατί να έρθει με τη διαδικασία του επείγοντος. Αν και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Η εξαίρεση θα ήταν να έρθει με κανονικές διαδικασίες. Με τη διαδικασία του επείγοντος, λοιπόν, για να ψηφιστεί ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά, όπως είπε ο Υπουργός, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του, δηλαδή τον Αύγουστο που ως γνωστόν οι δημόσιες υπηρεσίες σφύζουν από δραστηριότητα.

Ας πάμε στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν θα μπω σε λεπτομερή συζήτηση. Τα είπε ο κ. Αμυράς ο εισηγητής μας. Το καθεστώς με τον ΟΑΣΘ ήταν ήδη προβληματικό: Κρατικοδίαιτος καπιταλισμός, ο οποίος εξασφάλιζε για τους μετόχους σταθερά κέρδη και βέβαια τη δυνατότητα τοπικών πολιτικών παραγόντων να διορίζουν εξασφαλίζοντας ψήφους. Ένα κλασικό παράδειγμα δηλαδή πελατειακού κράτους όπου κάποιοι έκαναν τη ψηφοθηρική τους πολιτική με τις πλάτες του δημοσίου.

Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδος, δεν είχε και δεν έχει άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς εκτός από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, αναπτυγμένος τόπος δεν είναι εκεί όπου οι φτωχοί μετακινούνται με αυτοκίνητα, αλλά εκεί όπου ακόμα και οι πλούσιοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δυστυχώς, η αντίληψη που κυριαρχεί εδώ είναι ότι οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες αφορούν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και αποτελούν δαπάνη. Η αντίληψη αυτή είναι παρωχημένη.

Όταν η Google αποφάσισε να εγκαταστήσει τα κεντρικά της γραφεία στο Δουβλίνο στην Ισλανδία, έθεσε ως προϋπόθεση την άριστη πρόσβαση του προσωπικού είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς είτε με ποδήλατα. Για το Δουβλίνο, λοιπόν, οι αστικές συγκοινωνίες αποδείχθηκαν στρατηγικός σύμμαχος στην προσέλκυση επενδύσεων.

Σήμερα χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες αφορούν όλους και είναι εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Οι καλές αστικές συγκοινωνίες αποτελούν παράγοντα προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ επηρεάζουν και τον δείκτη ποιότητας ζωής σε κάθε πόλη.

Η λύση, λοιπόν, που δίνει η Κυβέρνηση είναι κατά τη γνώμη μας στην λάθος κατεύθυνση. Μπορεί να είναι ελκυστική για τους δυόμισι χιλιάδες εργαζόμενους, που θα τις μετατρέψει σε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά σε λίγο το πιθανότερο είναι ότι οι δύο νέοι κρατικοί φορείς, ο ΟΣΕΘ και η ΑΣΥΘ -Αλήθεια που το βρήκατε τα ονόματα αυτά, ΟΣΕΘ και ΑΣΥΘ; Είναι σαν ζευγάρι που ξεπηδάει από τις σελίδες της Παλαιάς Διαθήκης. - να καταλήγουν στο Υπερταμείο, λοιπόν, όπως ο ΟΑΣΑ ή το ΤΑΙΠΕΔ, που θα αναλάβει την ιδιωτικοποίησή τους πηγαίνοντας προς το 2019, που θα πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση του συγκοινωνιακού έργου. Και τότε, κύριε Υπουργέ, μιας και σας αρέσει η λέξη «αποϊδιωτικοποίηση» -γεμίζει το στόμα σας, όταν την λέτε- θα έχουμε μία απο-αποϊδιωτικοποίηση.

Εν τω μεταξύ, η συγκοινωνίες στην πόλη θα έχουν γίνει μπάχαλο, καθότι σε αντίθεση με την Αθήνα δεν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη μέσα σταθερής τροχιάς, Τραμ και Μετρό. Και μου κάνει εντύπωση που κανένας στην Θεσσαλονίκη δεν ανησυχεί γι’ αυτό.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ)


Σας άκουσα μάλιστα χθες στην Επιτροπή να λέτε για το πάρτι των διορισμών από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που γινόταν στον ΟΑΣΘ. Δίκιο έχετε, απόλυτο δίκιο. Εσείς όμως αλήθεια, πού ήσασταν τότε; Ο πρόεδρος του ΤΕΕ δεν μπορούσε να πει μια λέξη γι’ αυτά ή μήπως, επειδή ήσασταν σε άλλο στρατόπεδο, πιο «πράσινο», δεν είχατε σχόλια για τα κακώς κείμενα ή μήπως τότε στα μάτια σας αυτά δεν ήταν κακώς κείμενα;

Ας έρθουμε και στο σήμερα. Η χώρα έχει υποχρέωση κατάθεσης στρατηγικού σχεδίου απελευθέρωσης συγκοινωνιών από το 2019 και μετά για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Κυβέρνηση να εξελίξει τα παρωχημένα μοντέλα του ΟΑΣΘ και του ΟΑΣΑ. Το κράτος οφείλει να σχεδιάζει, να ελέγχει και να επιδοτεί στοχευμένα το εισιτήρια και τους μισθούς των εργαζομένων, όχι όμως και το μέρισμα των μετοχών του ΟΑΣΘ.

Τι λείπει; Τα είπε και ο εισηγητής μας: Ο στρατηγικός σχεδιασμός της πολιτείας, σε συνεργασία με Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ίδρυση ρυθμιστικής αρχής υπεύθυνης για την τήρηση των προδιαγραφών ποιότητας, η διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των αστικών συγκοινωνιών με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και ο οικονομικός έλεγχος και η λογοδοσία για τη διαχείριση του κρατικού χρήματος από τον ΟΑΣΘ. Αν’ αυτού όμως, η Κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει. Παρουσιάζει τον κρατικό ΟΑΣΑ ως υπόδειγμα κρατικού μεταφορέα και τον ΟΑΣΘ ως ιδιωτικό οργανισμό-μίασμα.

Κατά τη γνώμη μας, η κρατικοποίηση ή η αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ είναι μία φτωχά μελετημένη λύση που επιλέγεται, όχι γιατί είναι η βέλτιστη λύση, αλλά γιατί ταιριάζει στο ιδεολογικό κοστούμι του ΣΥΡΙΖΑ, μία χαμένη ευκαιρία, την οποία ευχόμαστε να μην πληρώσουμε τελικά είτε σε αποζημιώσεις είτε σε ταλαιπωρία.

Επιτρέψτε μου τώρα να περάσω και σε κάποια άλλα θέματα της επικαιρότητας. Και τι να πρωτοδιαλέξει κανείς; Τον Πρωθυπουργό που θεωρεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης θεσμικά εμπόδια και μάλλον, γι’ αυτό στελεχώνει κατάλληλα το νομικό του γραφείο με την συνταξιούχο πλέον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου; Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να τηλεφωνεί μυστικά σε ισοβίτη κρατούμενο για ναρκωτικά, σαν να παρακολουθούμε ένα επεισόδιο από το γνωστό σίριαλ «House of Cards»; Τις αποκαλύψεις από τους παλαιότερους πρωταγωνιστές -τα πάλαι ποτέ «assets», που λέγατε, της Κυβέρνησης- για παράλληλο νόμισμα και έξοδο από την Ευρωζώνη σε σχεδιασμούς καφενειακού επιπέδου, λες και προετοίμαζαν που θα πάνε πενταήμερη; Τις επιθέσεις μπαχαλάκηδων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε πανεπιστήμιο, όπως έγινε χθες στο Βόλο;

Απ’ όλα αυτά θα αναφερθώ μόνο στο πρώτο. Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και Δικαιοσύνης. Σε κάθε απόφαση, που δεν αρέσει στην Κυβέρνηση βγαίνουν Υπουργοί σχολιάζουν, είτε με μαντινάδες είτε με αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα είτε με προτροπές επέμβασης στο έργο της.

Όχι, η δικαιοσύνη δεν είναι υπεράνω κριτικής, ούτε είναι και αλάνθαστη, όμως πιστεύετε αλήθεια ότι η συνεχής αμφισβήτησή της από Υπουργούς της Κυβέρνησης -και όχι κάποιους σχολιαστές και δημοσιογράφους- είναι εποικοδομητική;

Δεν μπαίνω στην ουσία των αποφάσεων. Μπαίνω στην ουσία των αντιδράσεων. Ανταρτοπόλεμος από την Κυβέρνηση που «πριονίζει» έναν βασικό θεσμό της δημοκρατίας. Οι αντιδράσεις στις αποφάσεις της δικαιοσύνης έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό και δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες αποστρατείες στον χώρο της δικαιοσύνης -γιατί πριν δεν τα είχαμε αυτά-, αποστρατείες που δεν είναι ακριβώς αποστρατείες, αλλά χρησιμοποιούνται περισσότερο ως εφεδρείες από την Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έχοντας την εκτελεστική εξουσία, προσπαθεί να κυριαρχήσει απέναντι σ’ όλες τις άλλες, ξεκινώντας από τις γνωστές προσπάθειες που έκανε στην τέταρτη εξουσία, στον τύπο, και πηγαίνοντας στην υπονόμευση της νομοθετικής εξουσίας με όλες αυτές τις επείγουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που συνεχίζονται ακόμα και μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που πιθανόν να δικαιολογούσε επείγουσες διαδικασίες. Θυμίζω ότι ακόμα και το προηγούμενο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα πέρασε με επείγουσες διαδικασίες. Τώρα, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, πώς δικαιολογείται αυτός ο υποβιβασμός του Κοινοβουλίου; Μαθαίνω ότι έρχονται ακόμα άλλα τρία-τέσσερα νομοσχέδια μέχρι το κλείσιμο της Βουλής σε δύο εβδομάδες, οπότε επειδή δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες, μάλλον και εκεί πέρα θα έχουμε επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες.

Τώρα, η επόμενη εξουσία που έρχεται να θίξει η Κυβέρνηση είναι η δικαστική. Έρχεται να επικρίνει τις αποφάσεις της, θεωρώντας την θεσμικό εμπόδιο. Θεσμικό εμπόδιο για ποιον και γιατί; Η παρεμβατική αυτή πρακτική απέναντι στις άλλες εξουσίες δημιουργεί τριγμούς και πλήττει την ευστάθεια του συστήματος και ένα ασταθές σύστημα εύκολα χάνει την ισορροπία του.

Όλα αυτά γίνονται για την επικοινωνία, για να κλείσει το μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένα ακροατήρια, προσπαθώντας να τα πείσει ότι δεν έχει χάσει την ψυχή του. Γι’ αυτό και η ανοχή απέναντι σε ακραίες συμπεριφορές που στον κόσμο τους έχουν ένα ιδεολογικό άλλοθι πλήττει βάναυσα την εικόνα της χώρας. Τουρίστας ξυλοκοπήθηκε στο κέντρο της Αθήνας επειδή ψώνιζε την Κυριακή. Προχθές η Ερμού έγινε πεδίο μάχης, με δεκάδες μαγαζιά να έχουν υποστεί ζημιές. Νομίζαμε ότι η βαλβίδα εκτόνωσης της αντικυβερνητικής οργής ήταν τα Εξάρχεια και το πολύπαθο Πολυτεχνείο. Τώρα βλέπουμε να μεταφέρεται αυτή η βαλβίδα εκτόνωσης στο κέντρο της Αθήνας για να χαϊδέψει η Κυβέρνηση τα αυτιά συγκεκριμένων ομάδων.
Πρέπει, όμως, η χώρα να αλλάξει σελίδα, η οικονομία να μπει επιτέλους σε πρώτο πλάνο, μπροστά από την επικοινωνία. Πρέπει να δημιουργηθούν δουλειές στη χώρα και αυτή πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Δεν μπορείτε, όμως, να τα κάνετε αυτά κάνοντας όλους τους ανέργους είτε μετακλητούς είτε να τους προσλάβετε στο δημόσιο. Οι δουλειές θα έλθουν από τον ιδιωτικό τομέα και οι δουλειές θέλουν επενδύσεις. Οι επενδύσεις, όμως, θέλουν κλίμα, όχι κλάμα κάθε φορά που γίνεται μια ιδιωτικοποίηση.

Το DNA του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, πρέπει να υποστεί μία γονιδιακή μετάλλαξη. Ως κόμμα έχει μάθει να αντιδρά και όχι να δρα, να διαμαρτύρεται και όχι να δημιουργεί. Επειδή το κόμμα έχει εισβάλει στο κράτος, το έχει αδρανοποιήσει. Αλλαγές, μεταρρυθμίσεις ψηφίζονται, αλλά δεν εφαρμόζονται και χωρίς αποτελεσματικό κράτος, η ιδιωτική πρωτοβουλία θα καταρρεύσει, γιατί δεν θα υπάρχουν θεσμοί και κανόνες. Θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και η ζούγκλα, ξέρετε, δεν φημίζεται για τη δημοκρατία της.

Ευχαριστώ πολύ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 Ιούλιος 2017 17:23
 
Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΞΙΖΕΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
News - Απόψεις
Τετάρτη, 19 Ιούλιος 2017 16:38

 

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΞΙΖΕΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

kaf

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κύριοι Βουλευτές, συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο - τομή θα έλεγα, ένα νομοσχέδιο που αφορά το κοινωνικό δικαίωμα μετακίνησης των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της πρόσβασής τους σε συγκοινωνίες φιλικές προς τον πολίτη και βέβαια προς το περιβάλλον.

Μπαίνει ένα τέλος σε ένα ιδιότυπο μονοπώλιο, το μονοπώλιο του ΟΑΣΘ, με την εναρμόνιση βέβαια με το ενωσιακό δίκαιο, τον Κανονισμό 1370/2007. Κύριοι Βουλευτές, τελειώνει πλέον το παλιό στις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΟΑΣΘ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα με μια ιστορία εξήντα χρόνων στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι εδώ μέσα ίσως θεωρούν υγιές αυτό το μοντέλο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Είναι υγιής ένας ιδιωτικός τομέας που λειτουργεί με χρέη 110 εκατομμυρίων ευρώ, με οφειλές 41 εκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, απλήρωτους εργαζόμενους, με επιβολή προστίμων στους ανέργους και τα πρόστιμα να τα πληρώνει τελικά το κράτος και βέβαια με γερασμένο και ρυπογόνο στόλο αυτοκινήτων;

Τι δεν ακούσαμε μέσα σε αυτήν Αίθουσα και σήμερα, αλλά ιδιαίτερα στις Επιτροπές τις δύο προηγούμενες μέρες!

Ακούσαμε, ανάλογα με την πολιτική σκοπιά του καθενός, άλλος να λέει ότι κρατικοποιείται και γίνεται το κακό Δημόσιο ο ΟΑΣΘ, άλλος ότι γίνεται κρατικός για να μπορέσουμε μετά να τον ιδιωτικοποιήσουμε, να τον βάλουμε στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας και να τον ξεπουλήσουμε κ.λπ.

Εγώ θα επαναλάβω κάτι που και ο Υπουργός, αλλά και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν και είναι η πραγματικότητα: Το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας αφορά αξιοποίηση περιουσίας πραγματικά του Δημοσίου.

Εσείς που κάνετε αυτή την κριτική, θυμηθείτε πριν από κάποια χρόνια το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, το ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας του δημοσίου. Υπάρχει μια μεγάλη, ουσιαστική διαφορά σε αυτά τα δύο. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι η διαβούλευση, η οποία έγινε χθες και προχθές στη Βουλή με εκπροσώπους φορέων της πόλης, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ., ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και ένα συμπέρασμα βγαίνει, ότι όλοι -για να μην πω οι περισσότεροι- καταδίκασαν αυτό το μοντέλο του ΟΑΣΘ το οποίο λειτουργεί τόσες δεκαετίες στη Θεσσαλονίκη και μίλησαν για αλλαγή, βιώσιμες συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν πραγματικά τους πολίτες. Κάποιος, μάλιστα, δήμαρχος χαρακτήρισε τον ΟΑΣΘ και τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης άθλιες.

Δεν μπορεί, κύριοι Βουλευτές, οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, με το ένα εκατομμύριο περίπου πληθυσμό, να επιδοτούνται πολύ περισσότερο από αυτές της Αθήνας των πέντε εκατομμυρίων.

Χρειάζεται, λοιπόν, ένα άλλο μοντέλο συγκοινωνιών. Σύγχρονες συγκοινωνίες με κοινωνικό πρόσωπο, με στόχο η Θεσσαλονίκη να γίνει φιλική πόλη με αξιόπιστο σύστημα συγκοινωνιών, που θα βοηθά την ανάπτυξη, τον τουρισμό, θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια του πολίτη, θα έχει εργαζόμενους με σταθερές εργασιακές σχέσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας και βέβαια, χωρίς να επιβαρύνεται περιβαλλοντικά το μητροπολιτικό συγκρότημά της.

Είναι πολιτική επιλογή στα μεγάλα μητροπολιτικά συγκροτήματα και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι συγκοινωνίες να είναι δημόσιες, με κοινωνικό έλεγχο, σχεδιασμό, με διαφανείς λειτουργίες, με διαγωνισμούς οι οποίοι θα γίνονται σύμφωνα με τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Δημιουργείται, λοιπόν, ένα νέο νομικό πλαίσιο συγκοινωνιών. Ο ΟΑΣΘ τίθεται εν λειτουργία σε εκκαθάριση, δημιουργούνται δυο νέοι φορείς, ένας ρυθμιστικός, η ΟΣΕΘ Α.Ε. και ένας εκτελεστικός, η ΑΣΥΘ Α.Ε.

Όμως, τι εννοούμε, όταν λέμε φιλικές συγκοινωνίες ως προς το περιβάλλον; Γι’ αυτό θα ήθελα να πω μερικά πράγματα. Ποια είναι η συνεισφορά των μεταφορών στη ρύπανση των μεγαλουπόλεων. Σημαντική και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με βάση ενεργειακό ισοζύγιο 2014 στις μεταφορές, καταναλώνεται περίπου το 40% της ενέργειας της τελικής κατανάλωσης, ενώ οι μεταφορές αποτελούν πηγή εκπομπών ρυπογόνων αερίων.

Απαιτείται, λοιπόν, βελτίωση του ενεργειακού μίγματος στις μεταφορές με χρήση εναλλακτικών καυσίμων και μάλιστα, σε αυτή την Αίθουσα ψηφίσαμε τον ν. 4439/2016 -του ίδιου Υπουργείου νόμος- για υποδομές εφοδιασμού με εναλλακτικά καύσιμα.

Απαιτείται, λοιπόν, μια εθνική στρατηγική, ένα σχέδιο ενεργειακής πολιτικής στον τομέα των μεταφορών, με βάση τις εθνικές και ενωσιακές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει ψηφιακές τεχνολογίες στις μεταφορές, έξυπνη τιμολόγηση, μέσα μαζικής μεταφοράς με χαμηλές εκπομπές αερίων.

Ας γίνει, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ο νέος Οργανισμός αρχή για αλλαγή αυτού του μοντέλου. Συγκοινωνία φιλική προς το περιβάλλον, γιατί; Διότι η Θεσσαλονίκη αξίζει συγκοινωνίες φιλικές προς τον πολίτη της πρώτα και προς το περιβάλλον. Συγκοινωνίες με θετικό κοινωνικό πρόσημο.

Ευχαριστώ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 Ιούλιος 2017 16:41
 
Προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος - άρθρο δημοσιεύθηκε στη REALNEWS της 16ης Ιουλίου ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Του Δημήτρη Μάρδα
News - Απόψεις
Τρίτη, 18 Ιούλιος 2017 11:57

Προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος - άρθρο δημοσιεύθηκε στη REALNEWS της 16ης Ιουλίου

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Του Δημήτρη Μάρδα

Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης

233649-anatheorese

Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια επίπονη και κοπιώδης προσπάθεια, καθώς στα υπό διαμόρφωση άρθρα του συγκρούονται ποικιλόμορφες αντιλήψεις, ως έκφραση διαφορετικών τρόπων σκέψης.

Στο πλαίσιο του διαλόγου που ήδη άρχισε, μια ομάδα νομικών και οικονομολόγων διαμορφώσαμε ένα σύνολο προτάσεων, δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένα άρθρα του. Αναλυτικότερη παρουσίαση των αλλαγών που εκτίθενται ακολούθως, ανά παράγραφο και ενότητα των Άρθρων του Συντάγματος, δίνεται στο http://www.mardas.eu/PDF/Articles/2017/Protaseis_gia_tin_anatheorisi_t_Suntagmatos.pdf

Ειδικότερα, αρχίζοντας από τα προσόντα εκλογιμότητας, υποστηρίζουμε ότι προϋπόθεση για την εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή πρέπει να αποτελεί η αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον τεσσάρων ετών συνολικά. Στοιχείο που αποδεικνύει το ανωτέρω είναι οι καταβολές των προβλεπομένων χρηματικών ποσών σε Ταμεία της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα προαναφερθέντα αποτελούν προσθήκη στο Άρθρο 55 του Συντάγματος.

Έχοντας ως δεδομένο ότι δύσκολα κάποιος μπορεί να εκπληρώσει στο έπακρο ταυτόχρονα,τόσο τα βουλευτικά όσο και τα υπουργικά του καθήκοντα –και μιλούμε εκ πείρας– θεωρούμε ότι οι Υπουργοί πρέπει να είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Από την άλλη όμως, δε θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, για ευνόητους λόγους. Τα ανωτέρω αλλάζουν μέρος του Άρθρου 83.

Ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών (Άρθρο 86) προτείνεται να προστεθεί το ακόλουθο: «Δεν παραγράφονται οι αξιόποινες πράξεις οι οποίες τελέστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας μέλους της κυβέρνησης ή υφυπουργού και σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων τους».

Εξαιτίας αυτού εύλογα διαγράφονται όλοι οι περιοριστικοί όροι που οδηγούν στην παραγραφή των όποιων αδικημάτων, σύμφωνα με το συγκεκριμένο Άρθρο.

Αναφορικά με το θέμα της βουλευτικής ασυλίας προστίθεται νέα παράγραφος στο Άρθρο 62 κατά την οποία, για όσο χρόνο διαρκεί η ασυλία του παρόντος άρθρου, δεν τρέχει ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων.

Ισχυροποιούνται οι διατάξεις που δε διακόπτουν την τετραετή θητεία μιας κυβέρνησης. Έτσι, ανάμεσα στα άλλα, προτείνεται η κατάργηση της παραγράφου εκείνης του Άρθρου 41, που αναφέρει ως αιτία τη διάλυση της Βουλής κάθε εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Κατ’ εξαίρεση του εξεταζόμενου κανόνα, προστίθεται στο Άρθρο 84 μια νέα παράγραφος. Σύμφωνα με αυτήν η κυβέρνηση έχει δικαίωμα παραίτησης κατά τη διάρκεια της θητείας της, στην περίπτωση που παρατηρηθεί απώλεια της πλειοψηφίας κατά την ψήφιση νόμων στη Βουλή.

Επίσης, στο ίδιο θέμα, αλλάζει το Άρθρο 32,όπου σημειώνεται το ακόλουθο ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας : «Αν δεν επιτευχθεί ούτε κατά την τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη απαιτούμενη ψηφοφορία, τότε προβλέπεται η άμεση εκλογή του Προέδρου από το εκλογικό σώμα. Δεν παραιτείται η κυβέρνηση και ο ήδη πρόεδρος εξακολουθεί να εκτελεί τα καθήκοντα του μετά τη λήξη της θητείας του έως την εκλογή του νέου προέδρου».

Για να περιοριστούν οι όποιες σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε δικαστικούς, που κρίνονται για την κατοχή θέσης μέλους του Διδακτικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από τα υφιστάμενα μέλη ΔΕΠ, τα οποία είναι εν πολλοίςκαι δικηγόροι (κρινόμενοι από τους δικαστικούς), σημειώνεται το εξής στο Άρθρο 89 : «Οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν απόλυτο κώλυμα διορισμού τους σε θέσεις διδακτικού προσωπικού Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Στο όνομα ανεφάρμοστων διατάξεων του Συντάγματος περί της προστασίας της φύσης, έχουν αποτεφρωθεί και εκχερσωθεί χιλιάδες στρέμματα, εξέλιξη που οδηγεί στην άναρχη οικοπεδοποίηση της φύσης. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση των τελευταίων σαράντα ετών. Καθώς αποδεικνύεται ότι είναι αδύνατη η σύλληψη ενός εμπρηστή, αλλά είναι σχετικά εύκολη η αντιμετώπιση ενός ατόμου που ωφελείται από τη φύση, προτείνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις στις υφιστάμενες διατάξεις του Άρθρου 24 του Συντάγματος. Αναλυτικότερα σημειώνεται ότι:

«…Χωροθετούνται δάση που θεωρούνται ως εθνικοί δρυμοί της χώρας. Εκεί ρητά απαγορεύεται η κάθε μορφή οικοδομικής δραστηριότητας πλην των ορειβατικών καταφυγίων. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική ή η τουριστική ή η οικιστική εκμετάλλευση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον και με τους όρους που επιβάλλει η νομοθεσία. Φορείς που οδηγούν στη μεταβολή του προορισμού των δασών για τους ανωτέρω λόγους υποχρεούνται να καλύψουν το κόστος δάσωσης, στο τριπλάσιο της προς εκμετάλλευση έκτασης, σε περιοχές που κάηκαν ή αποψιλώθηκαν. Προτεραιότητα δάσωσης δίνεται σε περιοχές πλησίον αστικών κέντρων».

O τριπλασιασμός της προς δάσωση έκτασης αναφέρεται στη συνολική στρεμματική έκταση και όχι μόνο αυτής, όπου κτίσθηκαν εγκαταστάσεις. Επιπλέον, η ανωτέρω ρύθμιση θα ακολουθεί κι άλλους κανόνες, βάσει νόμου, οι οποίοι θα προβλέπουν, ανάμεσα στα άλλα, την ύπαρξη δένδρων στο 85% της συνολικής προς οικιστική εκμετάλλευση έκτασης, όπως και συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και κατασκευαστική δομή των οικιών (κτισμένες με πέτρες, ξύλα κ.λπ.) συμβατή με το φυσικό περιβάλλον. Όλα αυτά δεν αίρουν φυσικά την προαναφερθείσα υποχρέωση για δάσωση στο τριπλάσιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνύπαρξης της φύσης με οικιστική εκμετάλλευση, δίνεται από το συνεταιρισμό καθηγητών στη Βουρβουρού της Χαλκιδικής, όπως και από αρκετά παραδείγματα άλλων αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη.

 http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/anatheorisi-toy-syntagmatos-mia-alli-diastasi

 
Γιώργος Αρβανιτίδης: Οι αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι ποιοτικές, δημόσιες και ανοιχτές στην κοινωνία. «Βαφτίσια» και εναλλαγές μονοπωλίων δεν μας ενδιαφέρουν.
News - Απόψεις
Δευτέρα, 17 Ιούλιος 2017 18:25

Γιώργος Αρβανιτίδης: Οι αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι ποιοτικές, δημόσιες και ανοιχτές στην κοινωνία.

«Βαφτίσια» και εναλλαγές μονοπωλίων δεν μας ενδιαφέρουν.

 
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ «ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
 
Οφείλουμε να προσφέρουμε ποιοτικές, σύγχρονες, ευρωπαϊκού επιπέδου αστικές συγκοινωνίες στους πολίτες της Θεσσαλονίκης

 • Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν δικαίωμα σε καινούρια, καθαρά και φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία.
 • Έχουν δικαίωμα σε τακτικά και πυκνά δρομολόγια που θα καλύπτουν με επάρκεια και πληρότητα το σύνολο του νομού.
 • Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να ζητούν να φτάσει το Μετρό μέχρι το ΤΕΙ.
 • Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να ζητούν να φτάσει το Μετρό μέχρι τη Βιομηχανική Περιοχή.
 • Οι παραγωγικοί φορείς έχουν δικαίωμα να ζητούν συνδυασμένες μεταφορές που θα αναβαθμίσουν την οικονομική λειτουργία της πόλης, ένα σύστημα μεταφορών που θα περιλαμβάνει λεωφορεία, μετρό, θαλάσσια συγκοινωνία, προαστιακό.
Ο ΟΑΣΘ κλείνει τον κύκλο του. Πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή.
 • Προϋπόθεση είναι να τον αντικαταστήσουμε με κάτι καλύτερο.
 • Το νομοσχέδιο δεν δίνει την παραμικρή εγγύηση, την παραμικρή εξασφάλιση, ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας θα είναι έστω ελάχιστα καλύτερο από τη σημερινή πραγματικότητα.
Περνάμε από το ιδιωτικό μονοπώλιο του ΟΑΣΘ, στο κρατικό μονοπώλιο του Υπουργείου Μεταφορών
 • Ο κ. Σπίρτζης με το ένα χέρι στέλνει τον ΟΑΣΑ στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ και με το άλλο χέρι κρατικοποιεί τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Πάνε να κουκουλώσουν την ιστορία του ΟΑΣΑ στην Αθήνα με δήθεν επανάσταση στη Θεσσαλονίκη.
Θέλουν αστικές συγκοινωνίες κλειστές και ελεγχόμενες
 • Είναι καινοτομία να καταργεί κάποιος το ΣΑΣΘ που τα 9 από τα 11 μέλη του ήταν εκπρόσωποι της κοινωνίας και να φέρνει τον ΟΣΕΘ (με το ίδιο προσωπικό και αρμοδιότητες) στον οποίο από τα 9 μέλη τα 5 τα ορίζει ο Υπουργός, τα άλλα 4 τα διαλέγει και πάλι ο Υπουργός μετά από πρόταση των φορέων και τελικά το όργανο μπορεί να έχει απαρτία με 3 από τα 9 μέλη;
Καμία πρόβλεψη για ποιότητα υπηρεσιών, επενδύσεις, κανένα στοιχείο για εξοικονόμηση πόρων
 • Από πού προκύπτει η ποιότητα των υπηρεσιών; Επειδή θα εξαγοράσει τον ΟΑΣΘ το κράτος οι υπηρεσίες του αυτόματα θα αποκτήσουν ποιότητα; Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει μισή γραμμή που να προβλέπει προδιαγραφές ποιότητας.
 • Δεν υπάρχει μισή γραμμή που να λέει σε ποιους κλάδους θα κάνει επενδύσεις το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΑΣΥΘ. Δεν υπάρχουν καν προτεραιότητες. Να ξέρουμε δηλαδή αν προτεραιότητα είναι να πάρουμε καινούρια λεωφορεία, αν προτεραιότητα είναι να σχεδιάσουμε καλύτερα τα δρομολόγια, αν προτεραιότητα είναι να κάνουμε πιο φιλικούς τους οδικούς άξονες και τις στάσεις των λεωφορείων.
 • Από πού προκύπτει το όφελος για το δημόσιο; Να έρθουν στη Βουλή στοιχεία που να λένε  πόσο κοστίζει ο ΟΑΣΘ κάθε χρόνο στον έλληνα φορολογούμενο και πόσο λιγότερο θα στοιχίζει η ΑΣΥΘ.
Καμία αλλαγή μέχρι το 2019
 • Ας γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι ο δήθεν «ξαφνικός θάνατος» του ΟΑΣΘ θα κρατήσει 2μιση ολόκληρα χρόνια.
 • Ας γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2019, ούτε η ποιότητα των υπηρεσιών θα αλλάξει, ούτε θα βγουν νέα λεωφορεία στους δρόμους.
Οι αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι ποιοτικές, δημόσιες και ανοιχτές στην κοινωνία
 • ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ για το λαό της Θεσσαλονίκης, με καθοριστικό ρόλο της αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης.
 • ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ που θα σχεδιάζονται από τους ανθρώπους που βιώνουν από πρώτο χέρι τις ανάγκες της πόλης. Από τους εργαζόμενους, τους παραγωγικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση.
 • ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ που θα ασχολούνται με τις ανάγκες των πολιτών της Θεσσαλονίκης και δεν θα είναι όμηροι στα παιχνίδια εξουσίας της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Εισήγηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (17.07.2017)
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 17 Ιούλιος 2017 18:35
 
Όλγα Κεφαλογιάννη:«Η Kυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι σε όλους του Έλληνες δημιουργούς»
News - Απόψεις
Σάββατο, 15 Ιούλιος 2017 09:59
Όλγα Κεφαλογιάννη:«Η Kυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι σε όλους του Έλληνες δημιουργούς»
 olga kefalogianni

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθήνας, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή την άτυπη ενημέρωση για τα πνευματικά δικαιώματα από κύκλους του Υπουργού Επικρατείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η καθυστερημένη παρέμβαση του Μαξίμου προσπαθεί μάταια να ελέγξει τις εντός ΣΥΡΙΖΑ φωνές διαμαρτυρίας για το τερατούργημα Κονιόρδου. Κι αυτό να συμβεί, οι φωνές δικαιούχων και χρηστών δεν πρόκειται να παύσουν.

Κυβέρνηση και Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπέστησαν εχθές μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική ήττα.

Αμήχανοι, αδύναμοι και ανίκανοι να υπερασπιστούν ένα χαοτικό συνονθύλευμα κακογραμμένων διατάξεων, δεν κατάφεραν να απαντήσουν σε κανένα από τα ερωτήματα της Αντιπολίτευσης αλλά και πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης.

Δεν ήταν μόνο οι ασύλληπτες προχειρότητες και η τραγική έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας.

Δεν ήταν μόνο η ρουσφετολογική καταιγίδα από φωτογραφικές τροπολογίες και πονηρές διατάξεις για την εξυπηρέτηση των ημετέρων, που εξευτέλισαν τη διαδικασία.

Ήταν, κυρίως και πάνω από όλα, η αντίδραση, η αγωνία και η απόγνωση της συντριπτικής πλειοψηφίας δημιουργών και χρηστών απέναντι σε ένα νομοθετικό τερατούργημα που δημιουργεί δεκάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Η κρίση στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων είναι δυστυχώς μπροστά μας.

Η ευθύνη πλέον της Κυβέρνησης είναι τεράστια. Απέναντι σε όλους τους Έλληνες δημιουργούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών».

 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Το ασθενοκεντρικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία (Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 9-7-2017)
News - Απόψεις
Τρίτη, 11 Ιούλιος 2017 16:49

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Το ασθενοκεντρικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία (Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 9-7-2017)

el typos 9-7-2017

Η ΝΔ πρωτοπορεί και καινοτομεί. Για πρώτη φορά σύλλογοι ασθενών και εκπρόσωποι φορέων του χώρου (ιατροί, νοσηλευτές, επαγγελματίες υγείας) συνδιαμορφώνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία, υλοποιώντας  μία στρατηγική μας επιλογή.

Στόχος της ΝΔ είναι η κατάρτιση ενός ασθενοκεντρικού προγράμματος, μέσα από το οποίο θα δίνονται λύσεις και διέξοδοι στα μεγάλα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα στην υγεία μέσα λόγω των τραγικών χειρισμών της δήθεν αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Στο πλαίσιο αυτό ο Τομέας Υγείας της ΝΔ επισκέφτηκε ολόκληρη την Ελλάδα. Είδαμε από κοντά δεκάδες νοσοκομεία, κέντρα υγείας και δομές υγείας. Παρουσιάσαμε τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου για την ανασυγκρότηση των δομών υγείας, ακούγοντας όμως παράλληλα  τις απόψεις και τις θέσεις των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα του συστήματος υγείας. Οι ιδέες τους ενσωματώνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την υγεία, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το φθινόπωρο.

Η ΝΔ αποδίδει τεράστια σημασία στην υγεία, αφού αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της διασφάλισης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το σχέδιο της πρότασής μας στηρίζεται σε έναν οδικό χάρτη, με δέκα άξονες, οι οποίοι ουσιαστικά, με την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης, θα  αποτελέσουν τους δέκα σταθμούς του προγράμματος υγείας της Νέας Διακυβέρνησης της ΝΔ.

Πρόκειται για δέκα άξονες, όπως διαμορφώνονται από τον Τομέα Υγείας της ΝΔ από τον Νοέμβριο του 2016 ( χρόνος ανασυγκρότησης του τομέα) έως και σήμερα και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα βήματα :

1) Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας– Έμφαση στην προαγωγή και την πρόληψη υγείας για την ελληνική οικογένεια.

2) Ολοκληρωμένες πολιτικές για τους χρόνια πάσχοντες.

3) Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

4) Αποκεντρωμένο Περιφερειακό σύστημα διοικήσεως των Νοσοκομείων – Δημιουργία Αυτόνομων ΤΕΠ. Ένα νέο μοντέλο Διοίκησης.

5) Μεταρρύθμιση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ – Προσβασιμότητα σε όλους και βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.

6) Μεταρρύθμιση Ψυχικής Υγείας -Κανένας άνθρωπος στο περιθώριο .

7) Μεταρρύθμιση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας – Ανάδειξη και κατοχύρωση του ρόλου όλων των επαγγελματιών υγείας.

8) Νέα πολιτική για το φάρμακο – Ισχυρή ελληνική βιομηχανία – Καινοτόμο φάρμακο για όλους.

9) Τουρισμός Υγείας – Η υγεία ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

10) Νέες Πολιτικές Δημόσιας Υγείας – Η υγεία ως δημόσιο αγαθό για όλους τους Έλληνες.

Οι άξονες αυτοί αποτελούν τη βάση της δημόσιας διαβούλευσης με τους φορείς αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, με τους οποίους η ΝΔ επιμένει να συζητάει και να παίρνει προτάσεις. Κεντρική θέση μας αποτελεί η δημιουργία ενός συστήματος που θα έχει στο κέντρο του τον πολίτη, τον ασθενή, τον άνθρωπο που θα χρήζει ιδιαίτερης υγειονομικής φροντίδας.

Μένουμε μακριά από μεγάλα λόγια , «παχιές» υποσχέσεις και επικοινωνιακού χαρακτήρα τερτίπια. Ο χώρος της υγείας απαιτεί λύσεις , χαμηλούς τόνους και πολύ δουλειά. Τα ακριβώς αντίθετα δηλαδή από αυτά που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

   Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.

Τομεάρχης Υγείας

 
Άρθρο της Αν. Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, στην ΕΦΣΥΝ για την απομείωση της ανεργίας και τη βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας
News - Απόψεις
Δευτέρα, 10 Ιούλιος 2017 12:04

Άρθρο της Αν. Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, στην ΕΦΣΥΝ για την απομείωση της ανεργίας και τη βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας.

raniaantonopoulou

10.7.2017

Οι «κατώτεροι των περιστάσεων»…

της Αν. Υπουργού Εργασίας κ. Ράνιας Αντωνοπούλου

Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν με σαφή τρόπο ότι η οικονομία πλέον βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Εντούτοις, ΝΔ και μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης εμμένουν στην καλλιέργεια του κλίματος της καταστροφολογίας.

Η ΝΔ χαιρέκακα έσπευσε να «επενδύσει» στα προγνωστικά φορέων και οργανισμών για περιορισμό της ανάπτυξης στο 1,6%, από 2,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2017. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίστηκαν στην αρχικά εσφαλμένη πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 0,4% το α τρίμηνο του 2017 και στην εκτίμησή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι η αξιολόγηση δε θα κλείσει.

Η πραγματικότητα όμως τους διέψευσε. Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στοιχεία της, ανακοινώνοντας ανάπτυξη 0,4% το α τρίμηνο του έτους, η αξιολόγηση έκλεισε και η εκταμίευση της υπερδόσης των 8,5 δις ευρώ δρομολογήθηκε. Η ΝΔ επιμένει στη ρητορική της απελπισίας και εσκεμμένα αγνοεί τα γεγονότα.

Αμφισβητείται το γεγονός ότι τα spreads του 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν; Για πρώτη φορά μετά το 2009, έπεσαν κάτω από τις 500 μονάδες βάσης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για επιστροφή της χώρας στις αγορές. Δεν αληθεύει ότι το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται διαρκώς; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις αυξήθηκαν θεαματικά κατά 170%, έναντι του 2015 και κατά 268,1 % το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν τη χρονιά του «success story» ο όγκος των επενδύσεων ήταν αρνητικός! Ο πίνακας που ακολουθεί αποτυπώνει ξεκάθαρα τις διαφορές στην πορεία της οικονομίας μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Δεν απομειώνεται το ποσοστό ανεργίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Εμείς, «οι κατώτεροι των περιστάσεων» σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή, παραλάβαμε ανεργία κοντά στο 26,5% και σήμερα βρίσκεται κάτω από 22%,σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τον Μάιο του 2012, παρέλαβε ανεργία στο 24,1% και την εκτόξευσε στο 27,2% τον Απρίλιο 2014. Σήμερα, τον Απρίλιο του 2017, η ανεργία βρίσκεται στο 21,7%.

Επί ημερών μας δε γίνονται περισσότερες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα; Το 2014, έτος success story, είχαν δημιουργηθεί 99.122 θέσεις εργασίας. Το 2016 δημιουργήθηκαν 136.260. Τον δε Μάιο του 2017, μήνας αυξημένων προσλήψεων λόγω εποχικότητας, ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 264.587 νέες θέσεις εργασίας, όταν τον Μάιο του 2014 είχαν δημιουργηθεί 166.879. (ΕΡΓΑΝΗ). Το 2017 δεν ενισχύθηκε η πλήρης απασχόληση σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές εργασίας; Τους τελευταίους μήνες, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ το ισοζύγιο μεταξύ των θέσεων πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης. Άλλωστε είναι γνωστό πότε και ποιοι προκάλεσαν την έκρηξη των ελαστικών μορφών εργασίας.

 

Η αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, Moodys. Στην αιτιολογική της αναφορά η Moodys εξηγεί τους λόγους αναβάθμισης, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

 • Τα δύο τελευταία χρόνια το ισοζύγιο παραμένει ουσιαστικά ισοσκελισμένο (σελ. 15) για πρώτη φορά

 • Η αύξηση της απασχόλησης είναι ταχύτερη από την άνοδο της παραγωγής, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ήπια ανάκαμψη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών (σελ. 17)

 • Η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 αφήνει δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη (σελ. 17)

 • Επισημαίνεται ότι η αύξηση των εξαγωγών αγαθών υπερκέρασε την αύξηση της εξωτερικής ζήτησης τα έτη 2014-2016 (σελ. 60)

 • Το α’ πεντάμηνο του 2017 η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως καταγράφεται από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, διατηρεί στοιχεία δυναμισμού (σελ.61)

 • Η διατήρηση των θετικών ρυθμών μεταβολής της απασχόλησης τους πρώτους μήνες του έτους εκτιμάται ότι στήριξε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (σελ. 65)

 • Για το 2017 τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για τον τουρισμό με βάση στοιχεία για προκρατήσεις τουριστικών πακέτων και αεροπορικών θέσεων (σελ. 71)

 • Η ιδιωτικοποίηση και αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων, δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να συγκεντρώνει μεγάλο τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον (σελ. 71)

 • Εξομαλύνθηκε η κλίση της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών τίτλων και αντιστοίχως ανοδική είναι η τάση που ακολουθούν εδώ και αρκετούς μήνες οι τιμές των μετοχών στο ΧΑ.

Η οικονομία αλλάζει, αλλά η ΝΔ επιμένει. Με αρωγούς συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης εξακολουθεί να κινδυνολογεί παραπλανώντας τους πολίτες. Υπονομεύει κάθε προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση μας για να εξέλθει η χώρα από το καθεστώς που οι «ανώτεροι των περιστάσεων» μας οδήγησαν. Εκείνοι επιλέγουν την καταστροφολογία, εμείς συνεχίζουμε, γιατί και θέλουμε και γνώση έχουμε και μπορούμε.

% μεταβολές όγκου

ή ποσά σε δις ευρώ

2014

Τελευταία διαθέσιμα στοιχεία 2017

ΑΕΠ

0,4

0,4 (α’ 3μηνο)

(1,6-2,0 πρόβλεψη έτους)

Ιδιωτική Κατανάλωση

0,4

1,7 (α’3μ)

Επενδύσεις

-4,6

11,2 (α’ 3μ)

Ξένες Άμεσες Επενδύσεις

-7,0

268,1 (α’ 3μ)

Εξαγωγές (αγαθών & υπηρεσιών)

7,8

4,8 (α’ 3μ)

Ποσοστό Ανεργίας

26,5

21,7 (Απρίλιος)

Ποσοστό Ανεργίας Νέων

52,0

45,5 (Απρίλιος)

Αριθμός ανέργων

1.274.000

1.087.000 (α’ 3μ)

Νέα Μισθωτή Απασχόληση

99.122

255.903 (α’ 6μηνο)

(136.260 το 2016)

Πληθωρισμός

-1,3

1,6 (α’ 3μ)

Δημόσιο Χρέος / ΑΕΠ

180

179

Ιδιωτικό Χρέος / ΑΕΠ

143

137

Spread 10ετούς ομολόγου

577 μονάδες βάσης

488 μ.β (5/7/2017)

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 10 Ιούλιος 2017 12:15
 


Σελίδα 3 από 170

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή.
Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή.
Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή. Η Λίντα Χάμιλτον και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...