ATTICANEWS.GR

Member Area
Κόσμος
Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων. O Eπίτροπος Στυλιανίδης αυξάνει από 6% σε 8% τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την παιδεία σε περιοχές κρίσεων.
News - Κόσμος
Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2017 09:17

Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων.

O Eπίτροπος Στυλιανίδης αυξάνει από 6% σε 8% τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την παιδεία σε περιοχές κρίσεων.
83821-stylianides

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε πριν από λίγο την αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία από το 6% στο 8% στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών δαπανών της ΕΕ.

Το κονδύλι που αυξήθηκε προορίζεται για την εκπαίδευση των παιδιών σε περιοχές κρίσεων σε όλο τον κόσμο. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια Εκδήλωσης Εκπαίδευσης Υψηλού Επιπέδου, που οργανώθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2017 στη Νέα Υόρκη.

Η συνεισφορά της ΕΕ το 2018, η οποία υπερβαίνει τα 86 εκατομμύρια ευρώ, θα στηρίξει την πρόσβαση στην επίσημη και ανεπίσημη εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής κατάρτισης, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και ψυχοκοινωνικής στήριξης κοριτσιών και αγοριών σε περιοχές κρίσεων ανά τον κόσμο, με πολλά από τα προγράμματα της ΕΕ να επικεντρώνονται στα κορίτσια, "δίνοντάς τους πρόσβαση στην εκπαίδευση και βοηθώντας τους να μάθουν τη ζωή και τις επαγγελματικές δεξιότητες". Τα παιδιά θα επωφεληθούν επίσης από την παροχή σχολικού υλικού και τη δημιουργία νέων χώρων μάθησης.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης έχει καταστήσει την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης προτεραιότητα από την αρχή της θητείας του, και συνεχίζει να αυξάνει την οικονομική στήριξη της ΕΕ σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που πλήττονται από κρίσεις κάθε χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η στήριξη της ΕΕ που διατίθεται για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αυξήθηκε από το 1% του ανθρωπιστικού της προϋπολογισμού το 2015 σε 6% το 2017 και τελικά θα φθάσει το 8% το 2018. Αυτή η βοήθεια έφθασε σε 4 εκατομμύρια παιδιά και καθηγητές σε 50 χώρες μεταξύ 2012-2016.

"Η ΕΕ είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά τη στήριξη της εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα αυτό σημαίνει ότι δίνουμε στα παιδιά σε ορισμένες από τις πιο δύσκολες περιοχές στον κόσμο μια ευκαιρία για το μέλλον", δήλωσε ο Επίτροπος και συμπλήρωσε: "καθώς ταξίδεψα σε πολλές ζώνες κρίσεων, από στρατόπεδα προσφύγων σε περιοχές που καταστράφηκαν από φυσικές καταστροφές, είναι πάντα σαφές ότι η εκπαίδευση είναι κάτι περισσότερο από ένα ανθρώπινο δικαίωμα ή μια βασική ανάγκη".

"Αυτή είναι η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια και η ασπίδα κατά της ριζοσπαστικοποίησης", τόνισε ο Επίτροπος, πραγματοποιώντας την ανακοίνωση της αύξησης του σχετικού κονδυλίου. "Με τη στήριξη της εκπαίδευσης κάνουμε τη μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον των πιο ευάλωτων. Επενδύουμε στην ειρήνη", κατέληξε.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ θα διοχετευθεί μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών οργανισμών για την προσέγγιση των πλέον ευάλωτων αποδεκτών.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/29850

 
Μεξικό-Σεισμός:Τουλάχιστον 21 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο Μεξικό όταν κατέρρευσε σχολείο, συνεπεία σεισμού
News - Κόσμος
Τετάρτη, 20 Σεπτέμβριος 2017 10:01

Μεξικό-Σεισμός:Τουλάχιστον 21 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο Μεξικό όταν κατέρρευσε σχολείο, συνεπεία σεισμού

967d9-mexico quake

Τουλάχιστον 21 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και άλλα περίπου είκοσι αγνοούνται μετά την κατάρρευση του σχολείου τους στο Μεξικό εξαιτίας του ισχυρού σεισμού των 7,1 βαθμών που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας την Τρίτη, στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 224 ανθρώπους, ανακοίνωσε κυβερνητικό στέλεχος.

"Ο αριθμός που έχουμε είναι 25 (νεκροί), συμπεριλαμβανομένων 21 παιδιών" στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ενρίκε Ρεμπσαμέν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa ο Χαβιέρ Τρεβίνιο, υφυπουργός Παιδείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. 

Από τους 224 νεκρούς τα 117 άτομα είναι στην Πόλη του Μεξικό.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/29837

 
Ελβετία, Τουαλέτες σε τράπεζα και εστιατόρια βούλωσαν από… 500ευρα.
News - Κόσμος
Τρίτη, 19 Σεπτέμβριος 2017 16:32

Ελβετία,

Τουαλέτες σε τράπεζα και εστιατόρια βούλωσαν από… 500ευρα.
743e6-geneva toilets clogged 500euro

Οι εισαγγελικές Aρχές της Γενεύης ξεκίνησαν έρευνα αφότου οι τουαλέτες μιας τράπεζας και τριών γειτονικών εστιατορίων βούλωσαν επειδή κάποιος έριξε στην αποχέτευση... 100.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500.

«Δεν μας ενδιαφέρει και τόσο το κίνητρο όσο η προέλευση των χρημάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Βενσάν Ντερούαν, εξηγώντας ότι με βάση την ελβετική νομοθεσία δεν θεωρείται αδίκημα ούτε να πετάει κανείς χρήματα, ούτε να βουλώνει τουαλέτες.

Η εφημερίδα Tribune de Geneve, που αποκάλυψε πρώτη την ασυνήθιστη... κατάθεση, έγραψε ότι η πρώτη τουαλέτα που βούλωσε ήταν εκείνη του θησαυροφυλάκιο της τράπεζας UBS, τον περασμένο Μάιο. Λίγες ημέρες αργότερα, τρία κοντινά μπιστρό διαπίστωσαν ότι οι αποχετεύσεις τους είχαν γεμίσει με χαρτονομίσματα, κομμένα πιθανότατα με ψαλίδι. Πάντως, τα χαρτονομίσματα αυτά ήταν γνήσια.

Ο Ντερούαν είπε ότι δύο πρόσωπα συμφώνησαν να αποζημιώσουν τους εστιάτορες για τη ζημιά:
Ένας δικηγόρος, εκπρόσωπος εκείνων που πέταξαν τα χαρτονομίσματα, πέρασε και τους αποζημίωσε για τα χρήματα που έδωσαν στους υδραυλικούς για την απόφραξη και οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων απέσυραν τη μήνυση που είχαν καταθέσει.

Τα χρήματα έχουν κατασχεθεί και παραμένει ασαφές ποιος θα τα πάρει, αν διαπιστωθεί ότι είναι γνήσια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανήκουν σε δύο Ισπανίδες που τα είχαν καταθέσει σε μια θυρίδα της τράπεζας πριν από αρκετά χρόνια. Πέρα από το γεγονός ότι ανασύρθηκαν από τις τουαλέτες, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι Αρχές ότι να πιστεύουν ότι πρόκειται για "βρώμικο" χρήμα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

http://www.typos.com.cy/cat/8/article/29815

 
Συνάντηση Γκουτέρες-Κοτζιά, Να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου που έβαλε στο τραπέζι ο Γκουτέρες, ζήτησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.
News - Κόσμος
Δευτέρα, 18 Σεπτέμβριος 2017 08:23

Συνάντηση Γκουτέρες-Κοτζιά,

Να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου που έβαλε στο τραπέζι ο Γκουτέρες, ζήτησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.
ec80c-kotzias

Τη βούληση της Ελλάδας για συνέχιση των συζητήσεων στο πλαίσιο του Κραν Μοντανά, και ειδικότερα των προτάσεων που είχε διατυπώσει στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας και με τις οποίες συμφωνεί, υπογράμμισε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της 15λεπτης συνομιλίας του με το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού

"Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που έχει κατατεθεί στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης την τελευταία βραδιά, για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει την συνθήκη των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κοκ. Δυστυχώς αυτό το κείμενο εκείνο το βράδυ, πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμπόταραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί".

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το κείμενο αυτό που έβαλε στο τραπέζι ο ΓΓ, "αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας".

Στο ερώτημα πως εκλαμβάνει την "περίοδο" περισυλλογής" για την οποία μίλησε ο ΓΓ, αφού χαρακτήρισε επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι έχει γίνει αποδεκτό από το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων του 2016, η αρχή ότι πρόκειται μια ανοιχτή διαπραγμάτευση "η οποία δεν έχει τέλος" (ανοιχτού τέλους), πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε και τώρα αρκεί να το θέλουν και οι δυο πλευρές.

"Αυτήν τη στιγμή η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση, την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανά. Είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου -και των δυο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων -και όχι προς όφελος τρίτης χώρας".

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι αντιδρούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με την απόφαση της χώρας του να προμηθευτεί πυραύλους S-400, ενώ όταν η Ελλάδα πήρε τους S-300 δεν υπήρξαν αντιδράσεις, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο.
Η συζήτηση κάλυψε και τη διαφορά Ελλάδας -Σκοπίων και στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτζ, που πρόσφατα συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Ελληνα συνομιλητή Αδαμάντιο Βασιλάκη,
"Όπως ξέρετε, μέχρι τον Οκτώβρη η γειτονική χώρα θα ασχολείται με τα θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας -- εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός -- να συζήσουμε και για τα ζητήματα του ονόματος", είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

Τέλος συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, με το Νίκο Κοτζιά να εκφράζει στον ΓΓ την πλήρη υποστήριξη προς τις προτάσεις του. Επιπρόσθετα διατύπωσε και μία ελληνική πρόταση για την δημιουργία ενός παγκοσμίου κοινοβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να κάνει πιο ελκυστικό τον ΟΗΕ, αναφορικά με την καθημερινότητα των πολιτών.

Με γραπτή δήλωση για τη συνάντηση, εκπρόσωπος του ΓΓ ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες επαίνεσε την συμπόνια και την αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα και οι πολίτες της σε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στη χώρα.

Σχετικά με το κυπριακό είπε πως "ο Γενικός Γραμματέας άκουσε τις απόψεις του υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση και το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο".

Τέλος για το Σκοπιανό σημειώνει ότι ο Γενικός Γραμματέας καλωσόρισε τις ανανεωμένες προσπάθειες επίλυσης της διαφωνίας για την ονομασία, μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Και διαβεβαίωσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να στηρίξουν τις δύο χώρες σε αυτό το θέμα.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/29793

 
Ηνωμένο Βασίλειο, Στην ύψιστη βαθμίδα ο συναγερμός ασφαλείας στη Βρετανία.
News - Κόσμος
Κυριακή, 17 Σεπτέμβριος 2017 09:31

Ηνωμένο Βασίλειο,

Στην ύψιστη βαθμίδα ο συναγερμός ασφαλείας στη Βρετανία.
aaaec-london police

Στην ύψιστη βαθμίδα του «κρίσιμου» αναβαθμίστηκε ο συναγερμός ασφαλείας στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν μια νέα τρομοκρατική επίθεση «επικείμενη».

Η κα Μέι είχε δηλώσει νωρίτερα, μετά από τη συνεδρίαση της επιτροπής Cobra, ότι ο συναγερμός ασφαλείας θα παρέμενε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του «σοβαρού», αλλά θα επανεξεταζόταν καθώς συνεχίζονται οι έρευνες και το ανθρωποκυνηγητό για το δράστη της επίθεσης χθες το πρωί στο μετρό, στο σταθμό Parsons Green.

Το επίπεδο του συναγερμού ασφαλείας είχε αναβαθμιστεί προσωρινά και μετά από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Manchester Arena στις 22 Μαΐου.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/29760

 
Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε: Ήθελα την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
News - Κόσμος
Σάββατο, 16 Σεπτέμβριος 2017 09:42

Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,

Σόιμπλε: Ήθελα την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
404d6-soimple-wolfgang-schaeuble

Για ακόμη μια φορά τον τελευταίο καιρό, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχθηκε πως και αυτός αλλά και άλλοι συνάδελφοι του ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, σε ντοκιμαντέρ που παρουσίασε χθες το βράδυ το κρατικό δίκτυο ARD –και στο οποίο υπήρχαν αναφορές στην ελληνική κρίση- ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται να λέει «εάν η Ελλάδα δεν κάνει για ένα χρονικό διάστημα μεγάλες προσπάθειες, το πρόγραμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γι' αυτό και οι περισσότεροι συνάδελφοι μου, όπως και εγώ, είχαμε την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο. Αλλά η Καγκελάριος είχε πάντοτε στο μυαλό της να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη».

Στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφερόμενη στην ελληνική κρίση, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σημειώνει πως «το διακύβευμα ήταν η σταθερότητα της Ευρωζώνης και βέβαια υπήρχε το ερώτημα εάν με τις θέσεις μας μπορέσουμε να προασπίσουμε το σκεπτικό πως η βοήθεια δίνεται μόνον στα κράτη που κάνουν μεταρρυθμίσεις. Τελικά, με την σκληρή θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- ο οποίος και γνώριζε όλα τα δεδομένα- μπορέσαμε να συντάξουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο η Ελλάδα έκανε πολύ γενναία βήματα».

Επίσης, η Αντρέα Νάλες, Υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε στην ανοιχτή διαμάχη που υπήρξε ανάμεσα σε Μέρκελ και Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την Νάλες «υπήρξε φανερή διαμάχη και μπροστά σε όλους, μεταξύ της Καγκελαρίου και του Υπουργού Οικονομικών για το ευρωπαϊκό ζήτημα. Ήμασταν μάρτυρες μιας εκτεταμένης φιλονικίας».

Εξάλλου χθες, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραχώρησε ακόμη μια συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του κρατικού δικτύου ειδήσεων ARD.

Εκεί, του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για ένταξη στην Ευρωζώνη όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Σόιμπλε εξέφρασε το σκεπτικισμό του για την πρόταση αυτή, φέρνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας και λέγοντας συγκεκριμένα «στην πραγματικότητα είναι κανόνας στη Συνθήκη της Λισαβόνας πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις, προτού γίνουν μέλη της Ευρωζώνης. Δεν πρέπει να το κάνουν προτού τα δημοσιονομικά τους και οι οικονομίες του είναι αρκετά σταθερά, διότι σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως αυτά της Ελλάδας, η οποία το 2010 χρειάστηκε ένα πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, όμως εργαζόμαστε για αυτό».

http://www.typos.com.cy/cat/2/article/29738

 
Ρωσία, Είκοσι κτίρια εκκενώθηκαν στη Μόσχα μετά από πληροφορία για εκρηκτικούς μηχανισμούς.
News - Κόσμος
Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος 2017 20:07

Ρωσία,

Είκοσι κτίρια εκκενώθηκαν στη Μόσχα μετά από πληροφορία για εκρηκτικούς μηχανισμούς.
5fbf1-moscow

Οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας ταχείας επέμβασης εκκένωσαν 20 κτίρια στη Μόσχα, μετά τις πληροφορίες ότι σε αυτά έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι έχουν προγραμματισθεί να εκραγούν, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.

Συνολικά απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, από 20 κτιριακές εγκαταστάσεις και δημόσιους χώρους της ρωσικής πρωτεύουσας, ανέφερε η πηγή με βάση κάποιες πρώτες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκκενώθηκαν τα εμπορικά κέντρα, "Αμφίπολης Σίτι", "Μετρόπολις" , "Γκόραντ", "Σέλκοβο", "Φεστιβάλ", "Βαρσάφσκι", "GUM", "Κοζέβνικι" και άλλα. Ελέγχονται επίσης οι τρεις σιδηροδρομικοί σταθμοί, του Κιέβου του Λένινγκραντ και του Καζάν, ενώ εκκενώθηκε και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Σέτσενοφ.

Οι αρχές ασφαλείας της Μόσχας επισημαίνουν ότι όλοι οι χώροι ελέγχονται με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στον εντοπισμό εκρηκτικών, όπως και ότι όλα τα απειλητικά τηλεφωνήματα για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στις εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις έγιναν ταυτόχρονα, ενώ τα τηλεφωνήματα συνεχίζονται.

"Προφανώς, όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια τηλεφωνική τρομοκρατία, αλλά παρόλα αυτά όλες οι απειλές πρέπει να ελεγχθούν" , δήλωσε η ίδια πηγή.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/29711

 
Κατάσταση της Ένωσης: Ας αδράξουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα φιλόδοξο μέλλον
News - Κόσμος
Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος 2017 16:01

Κατάσταση της Ένωσης: Ας αδράξουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα φιλόδοξο μέλλον

 

 juncker

  • χάρτης πορείας για την ΕΕ ως το 2025, βασισμένος στις δημοκρατικές αξίες και στην αποτελεσματική λήψη αποφάσεων
  • ολοκλήρωση της ένωσης ασφάλειας, ενέργειας, καθώς και της αμυντικής, ψηφιακής και νομισματικής ένωσης
  • ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
  • δημιουργία ευρωπαϊκών οργανισμών για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

 

Οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το φιλόδοξο όραμα του προέδρου της Επιτροπής Jean-Claude Juncker για μία ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη το 2025.

 

Τα σχέδια για την άμυνα, την ασφάλεια, τη νόμιμη μετανάστευση, το διεθνές εμπόριο, την κοινωνική ισότητα και την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ένωσης και της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων συζητήθηκαν από τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του ΕΚ στην ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης, σήμερα το πρωί.

 

Για να ακούσετε τις πλήρεις δηλώσεις όλων των ομιλητών κάντε κλικ στα ονόματά τους.

 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani χαιρέτισε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, το Σώμα των Επιτρόπων και την εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου και αναφέρθηκε στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών στα θέματα της μετανάστευσης, της οικονομικής ανάπτυξης, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

 

Η δημοσιονομική σταθερότητα, η αύξηση της απασχόλησης και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, βασισμένες στην ελευθερία, τα ίσα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, δήλωσε ο κ. Juncker.

 

Ο κ. Juncker ανακοίνωσε προτάσεις για τη δημιουργία θέσης ενός ευρωπαίου υπουργού οικονομικών, ενώ επεσήμανε ότι η νόμιμη μετανάστευση, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ελευθερία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, το διεθνές εμπόριο και η αμυντική ένωση, θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασισθούν από το ΕΚ και το Συμβούλιο πριν από το τέλος της θητείας τους.

 

Πρόσθεσε ότι ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής θα πρέπει να εκλεγεί από τους ευρωπαίους πολίτες στις επόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2019 εκπροσωπώντας έτσι μία ισχυρή Ένωση .

 

Juncker1

Juncker2

Juncker3 

Juncker4

Juncker5

 

Διαβάστε την ομιλία του κ. Γιούνκερ εδώ.

 

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Manfred Weber (Γερμανία), χαιρέτισε το όραμα του κ. Juncker για περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στις ανησυχίες των πολιτών, όπως η παγκοσμιοποίηση και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς». Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό δήλωσε ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας για να σταματήσει η λαθρομετανάστευση». Οι πολίτες μας είναι συγκλονισμένοι με αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ». «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση για να υπερασπιστούμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», κατέληξε ο κ. Weber, και ζήτησε να σταματήσει το έργο για τον αγωγό Nord Stream II.

 

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Gianni Pittella (Ιταλία) πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ «να τιμωρήσουν όλες τις πολυεθνικές που εξαπατούν τις φορολογικές αρχές υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν τα χρήματα που δεν απέδωσαν». Ζήτησε ακόμη από τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν μέτρα κατά της εκμετάλλευσης των νέων και να εξασφαλίσουν την παροχή εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά στην ΕΕ. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να βρει το θάρρος να ανοίξει νόμιμους διαύλους», καθώς το κλείσιμο των παράνομων διαδρομών δεν είναι αρκετό.

 

 

Ο Syed Kamall (ΕΣΜ, ΗΒ) υπογράμμισε ότι, εάν θέλει η Ευρώπη πραγματικά να προστατεύσει τους πολίτες της, «δεν πρέπει να εφαρμόζει τον προστατευτισμό». Για να ευδοκιμήσει η ευρωπαϊκή οικονομία, πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες και όχι περισσότερους κανόνες, είπε, προσθέτοντας ότι «τα σχέδια ανάπτυξης της ΕΕ δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας». Οι πολίτες που βρίσκονται εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλουν να ξέρουν ότι «το πλοίο θα συνεχίσει με σταθερότητα την πορεία του και δε θα κατευθυνθεί σε άλλες καταιγίδες», κατέληξε.

 

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt (Βέλγιο) δήλωσε ότι η ομιλία του κ. Juncker ήταν «γεμάτη όραμα και φιλοδοξία για το 2019», εν μέρει επειδή «άλλαξαν πολλά», με την «λαϊκιστική άνοιξη» να σταματάει στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. «Καλωσήρθατε στον δρόμο της σύνεσης», είπε, προσθέτοντας ότι «μόνο ο Nigel Farage δεν το καταλαβαίνει!», αναφερόμενος στην πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ που επιθυμούν περισσότερη ευρωπαϊκή δράση.

 

Ο Patrick Le Hyaric (Γαλλία), αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς,  πρότεινε να μετατραπεί το Ταμείο Juncker σε ένα «μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ταμείο». «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να οικοδομήσουμε μια Ένωση που θα συνδυάζει τον κοινωνικό ανθρωπισμό και την οικολογική πρόοδο με μία δίκαιη οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζόμενους, τους κατώτατους μισθούς, την προστασία των συντάξεων, την εξάλειψη της φτώχειας και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών», πρόσθεσε.

 

Ο Philippe Lamberts (Βέλγιο), συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, τάχθηκε υπέρ της «συμφιλίωσης των ευρωπαίων πολιτών με την ευρωπαϊκή ιδέα». Για να γίνει αυτό, η ομιλία του κ. Juncker θα έπρεπε να έχει ως στόχο τη «μείωση των ανισοτήτων, τον περιορισμό του οικολογικού μας αντικτύπου στα όρια που θέτει η φύση, τον αναπροσανατολισμό της εμπορικής πολιτικής και το πάγωμα της ‘’CETA’’ (της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά», πρόσθεσε.

 

«Δεν έχετε μάθει τίποτα από το Brexit», ισχυρίστηκε ο Nigel Farage (ΕΕΑΔ, ΗΒ), δηλώνοντας ότι οι προτάσεις του κ. Juncker για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έγιναν «χωρίς τη συναίνεση του λαού». «Η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην Πολωνία και την Ουγγαρία μου θύμισε το πρώην σοβιετικό καθεστώς», πρόσθεσε.

 

Ο Harald Vilimsky (ΕΕΕ, Αυστρία) τόνισε ότι η ομάδα του δεν θέλει την επέκταση του «αποτυχημένου» ευρώ και αντιτάχθηκε στην ιδέα της αμυντικής Ένωσης και στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων εντός της ΕΕ. Τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να διατηρηθούν για να σταματήσουν «τους εκατομμύρια Αφρικανούς και Άραβες που κατακλύζουν την Ένωση», κατέληξε.

 

 
Συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης και το μέλλον της ΕΕ - Τετάρτη στις 9πμ (ώρα Γαλλίας) Δείτε ζωντανά την ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εδώ
News - Κόσμος
Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος 2017 08:55

Συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης και το μέλλον της ΕΕ - Τετάρτη στις 9πμ (ώρα Γαλλίας)

Δείτε ζωντανά την ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εδώ 

 juncker

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συμμετάσχει την Τετάρτη στην ετήσια συζήτηση με τους ευρωβουλευτές για την κατάσταση της Ένωσης στις 9πμ (ώρα Γαλλίας).

 

Παρουσία όλων των Επιτρόπων, η ολομέλεια του ΕΚ θα συζητήσει το μέλλον μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.

 

Η εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια, η απασχόληση και η ανάπτυξη, η μετανάστευση και το διεθνές εμπόριο αναμένεται να είναι τα ζητήματα που θα τεθούν κατά τη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά στο www.soteu.eu. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα παρουσιάσουν τις προτεραιότητες που θέλουν να επιτύχουν οι χώρες της ΕΕ των 27 πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2019 και θα προβούν σε απολογισμό των έως σήμερα επιτευγμάτων της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος 2017 09:00
 
WiFi4EU: ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ (11-14.9.2017)
News - Κόσμος
Τρίτη, 12 Σεπτέμβριος 2017 17:54

WiFi4EU: ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ (11-14.9.2017)

 Carlos

 

 

 

  • ευρωπαϊκός μηχανισμός για την παροχή δωρεάν WIFI σε δημόσιους χώρους
  • δικλείδες ασφαλείας για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Το ΕΚ ενέκρινε το σχέδιο για τη δημιουργία σημείων παροχής δωρεάν πρόσβασης σε ασύρματο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους στην ΕΕ.

Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν με «γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο» σε περισσότερες από 6.000 κοινότητες σε όλα τα κράτη μέλη, με βάση τη σειρά παραλαβής των αιτημάτων για τη χρηματοδότηση δωρεάν ασύρματων συνδέσεων σε δημόσιους χώρους, όπως υπαίθριοι χώροι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό, βιβλιοθήκες, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κλπ.

 Επιλεξιμότητα και προϋποθέσεις

Προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση, οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα για τουλάχιστον τρία έτη και να προσφέρουν δωρεάν, εύκολη πρόσβαση και ασφαλή σύνδεση για τους χρήστες. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν αποκλείονται οι εμπορικές διαφημίσεις και η χρήση προσωπικών δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς. Έργα που αντιγράφουν παρόμοιες ιδιωτικές ή δημόσιες προσφορές δωρεάν ασύρματου δικτύου στην ίδια περιοχή δεν θα λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Η πρόσβαση πρέπει να παρέχεται στις σχετικές γλώσσες του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους και, ει δυνατόν, και σε άλλες επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Δήλωση του εισηγητή

Ο Carlos Zorrinho (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), δήλωσε τα εξής: «Η πρωτοβουλία WiFi4EU ήταν ένα ισχυρό πολιτικό όραμα που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα σε ολόκληρη την ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ασύρματο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το πού ζουν ή πόσα χρήματα κερδίζουν. Αυτό θα βελτιώσει την «ευρωπαϊκή κοινωνία Gigabit» καθιστώντας την οικονομικά ανταγωνιστική.»

Το νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 582 ψήφους υπέρ, 98 κατά και 9 αποχές.

 

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 1 από 183

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερωτευμένη και πάλι η Halle Berry
Ερωτευμένη και πάλι η Halle Berry
Ερωτευμένη και πάλι η Halle Berry Η γοητευτική ηθοποιός Halle Berry είναι και πάλι ευτυχισμένη, καθώς μετά το διαζύγιο της με τον ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...