ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πρόγραμμα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2017│ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος (Πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΜΜΘ): "και αυτό το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε είναι μια πρόταση που συνεισφέρει στη διαλεκτική σχέση που έχει αναπτύξει το Μέγαρο με τη πόλη και
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 19 Ιανουάριος 2017 21:14

Πρόγραμμα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2017│ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Νικήτας Μυλόπουλος (Πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΜΜΘ): "και αυτό το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε είναι μια  πρόταση που συνεισφέρει στη διαλεκτική σχέση που έχει αναπτύξει το Μέγαρο με τη πόλη και συνδράμει ακόμα περαιτέρω στον εκπαιδευτικό του ρόλο και στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών".(Συνέντευξη τύπου)
 Συνέντευξη τύπου πρόγραμμα 2017α
Με συνέπεια στη στρατηγική εξωστρέφειας και συνεργασιών που ακολουθεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική πορεία του Οργανισμού προτείνοντας ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό, γεμάτο εκπλήξεις που αντιστέκεται στις τεράστιες δυσκολίες της εποχής και ταυτόχρονα προτείνει παραστάσεις που θα αποτελέσουν σημείο αναφορά
 
Όπως δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΜΜΘ κ Νικήτας Μυλόπουλος "και αυτό το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε είναι μια  πρόταση που συνεισφέρει στη διαλεκτική σχέση που έχει αναπτύξει το Μέγαρο με τη πόλη και συνδράμει ακόμα περαιτέρω στον εκπαιδευτικό του ρόλο και στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών".   Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε το προσωπικό του Οργανισμού για την προσπάθεια του,  ενώ ταυτόχρονα επισήμανε τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται το Μέγαρο να εκπληρώσει την αποστολή του.
 
Αμέσως μετά τόνισε την αύξηση των παραγωγών του Μεγάρου, τη συνέχεια των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, την σύμπραξη και τις συνεργασίες με τους φορείς της Θεσσαλονίκης τις οποίες χαρακτήρισε μονόδρομο και ταυτόχρονα "ένα υπόδειγμα στη διαχείριση του δημόσιου πολιτισμού".  
 
Ακόμη υπενθύμισε την νέα πολιτική τιμών που εφαρμόζεται εδώ και 2 μήνες ενώ παρουσίασε το ρόλο του Μεγάρου στη προσφυγική κρίση με τις παρεμβάσεις που έκανε και θα συνεχίσει να κάνει.  Τέλος παίρνοντας αφορμή από τον νέο κύκλο Ανήσυχοι ήχοι χαρακτήρισε και το ίδιο τον Οργανισμό ως ανήσυχο Μέγαρο στην προσπάθεια του να αφυπνίσει κα να οξύνει όσους αγαπούν την μουσική και τις τέχνες. 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΟΜΜΘ κ. Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης δήλωσε με τη σειρά του ότι, το πρόγραμμα της πρώτης περιόδου του 2017 "ισορροπεί και πάλι ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο όνειρο, ανάμεσα στο εφικτό και το υπερβατικό, με αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία και δυναμικό στίγμα στην πολιτιστική πραγματικότητα του τόπου. Εξήρε την συλλογικότητα, την τόλμη  που διακρίνει το Μέγαρο  αλλά και την συνεργασία του Οργανισμού με άλλους φορείς, τονίζοντας παράλληλα τη σημαντική βοήθεια των χορηγών και δωρητών του Μεγάρου.
 4 πιάνα 4 πιανίστες

Το πρόγραμμα καθεαυτό, στηρίζει τις δημιουργικές αναζητήσεις, αγκαλιάζει τους νέους δημιουργούς, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Μεγάρου με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η ΚΟΘ, η ΣΟΔΘ,  το ΚΘΒΕ,  το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Συνάμα, εντείνονται οι συνεργασίες με φορείς όπως η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το British Council και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.
 
Η περίοδος Ιανουαρίου - Ιουνίου μας επιφυλάσσει ένα πολυσχιδές πρόγραμμα με υψηλή καλλιτεχνική αξία, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε θεματικές ενότητες που έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους, όπως η ενότητα "Πόλεμος, Μετανάστευση, Προσφυγιά", "Σινεμά με θέα", αλλά και περαιτέρω συμμετοχές καταξιωμένων καλλιτεχνών και σχημάτων σε κύκλους όπως η  "Μουσική Δωματίου".
Τέλος δυναμικό παρών έχουν θεματικές όπως ο κύκλος "Θέατρο στο Μέγαρο", διαλέξεις, παλαιά μουσική, ζωντανές αναμεταδόσεις και σινεμά, χορωδιακή μουσική και εκπαιδευτικοί θεσμοί, εμφανίσεις νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων και εκδηλώσεις που τονίζουν την κοινωνική ευαισθησία του Οργανισμού, απαρτίζουν έναν πολυεπίπεδο προγραμματισμό που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και θα προκαλέσει την τακτική του προσέλευση στο Μέγαρο.

Σημαντικό ρόλο φυσικά στον προγραμματισμό του Μεγάρου παίζει η MOYSA (η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου). Εκτός από τις προγραμματισμένες συναυλίες της θα εντείνει τις παρεμβάσεις σε συλλόγους φορείς και αναπάντεχους χώρους -εντός και εκτός Μεγάρου- τις συνεργασίες της (side by side) με άλλες ορχήστρες και φυσικά τη συμμετοχή της στο 2ο MOYSA Summer School.
 
ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Κυπριακό: Αντί να κλαίει το γαϊδούρι, κλαίει το σαμάρι του! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 12:49

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Κυπριακό: Αντί να κλαίει το γαϊδούρι, κλαίει το σαμάρι του!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενώ ακόμη, Αθήνα, Λευκωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση ερίζουν για τα αποτελέσματα της ατέρμονης συνδιάσκεψης της Γενεύης, και ενόψει της επανέναρξης των συζητήσεων στις 18 Ιανουαρίου, η Panhellenic Post -γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τους αγώνες και την συνεισφορά σε κορυφαία επίπεδα του κ. Χρήστου (Κρις) Σπύρου, π. προέδρου της Βουλής, π. Γερουσιαστή και π. προέδρου των Δημοκρατικών για την Πολιτεία του ΝΗ, έσπευσε να του ζητήσει τη γνώμη του για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Ρanhellenic Post: Κύριε Σπύρου, προσφάτως έληξε μία φάση της συνδιάσκεψης στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Ο κ. Χρήστος Σπύρου.

Ο κ. Χρήστος (Κρις) Σπύρου.

Κρις Σπύρου: Το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ήταν και παραμένει η κάθε πολιτική ηγεσία της Κύπρου! Θυμάμαι πολύ καλά όταν επισκέφθηκα την Κύπρο το 1979, απεσταλμένος από την κυβέρνηση του Προέδρου Κάρτερ, να ρωτήσω τον τότε πρόεδρο της Κύπρου Σπύρο Κυπριανού εάν θα δεχόταν να γίνει μία μίνι-Camp David συνδιάσκεψη, όπως είχε γίνει το 1978 μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απάντηση του Προέδρου Κυπριανού σε μένα ήτανε: Κύριε Σπύρου, να πεις στον Πρόεδρο Κάρτερ ότι εγώ έχω 21% στο Κοινοβούλιο. Το ΚΚΚ έχει το 23%. Δεν μπορώ να περάσω καμιά συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού από την κυβέρνησή μου. Και αυτήν την απάντηση διαβίβασα στον τότε Αντιπρόεδρο του Κάρτερ, τον Γουόλτερ Μοντέηλ, ο οποίος μου είχε

ζητήσει να επισκεφθώ την Κύπρο και να κάνω την πρόταση στον Προέδρου Κυπριανού.

Panhellenic Post. Και τώρα κ. Πρόεδρε; Τι γίνεται;

Κρις Σπύρου: Τώρα αυτό που γίνεται, ο λαός το λέει παραστατικά με την παροιμία «τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου»! Από ό,τι γνωρίζω, κ. Μαλασπίνα είναι ολόκληρη η Κύπρος Ανατολή, Δύση, Βορράς και Νότος, που έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είπε η Ευρώπη αναγνωρίζω 61% ελληνική και 39% τουρκική είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Αντί οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες ταυτόχρονα να αναρωτιούνται και να ασχολούνται με το τι ζητούν τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, θα έπρεπε να ασχολούνται και να αναρωτιούνται γιατί να υπάρχουν Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Κύπρο.

Αυτό που τους καίει φαίνεται, είναι το πώς να νομιμοποιήσουν την κατάκτηση ενός κομματιού ενός μέλους τους, της Κύπρου!  Φαντασθείτε, κ. Μαλασπίνα, να αποφάσιζε η Τουρκία να εισβάλλει στην Γερμανία με την δικαιολογία ότι πήγε να προστατεύσει τα 5 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών που ζουν σήμερα στην Γερμανία. Και στην διαπραγμάτευση που θα κάνανε για να αποσύρουν τα στρατεύματα, να έλεγε στους Ευρωπαίους και στους Γερμανούς ηγέτες ο Πρόεδρος Ερντογάν, ότι τα Τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν εσαεί στο Γερμανικό έδαφος, όπως διαμήνυσε προχθές στην σύσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο…

Φαντάζεται κανείς να συζητάνε οι Ευρωπαίοι το πώς θα συμμετέχουν στο Κυβερνητικό σχήμα της Γερμανίας εκ περιτροπής οι εκπρόσωποι των Τούρκων υπηκόων της Γερμανίας;

Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Δημοκρατίας της Κύπρου, πρόσφατα έβαλε κυρώσεις στον Πρόεδρο Πούτιν και στην χώρα του την Ρωσία. Γιατί προώθησε κατοχικά ρωσικά στρατεύματα σε τμήμα της Ουκρανίας, χώρας που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί λοιπόν η Ευρώπη δεν βάζει κυρώσεις στον κατακτητή μιας χώρας-μέλους, την Κύπρο, κατακτητή που λέγεται Τουρκία με ηγέτη τον Ταγίπ Ερντογάν και βάζει κυρώσεις στον Πούτιν, στον κατακτητή ενός κομματιού μιας χώρας που δεν είναι Ευρώπη; Γιατί; Τυγχάνει ειδικών προνομίων ο κ. Ερντογάν και η χώρα του είναι πιο ισχυρή από την Ρωσία;

Γιατί η Ευρώπη δείχνει να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά; Και γιατί η κυβέρνηση της Κύπρου δεν λέει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους της, «Από εδώ και πέρα, ό,τι έχει σχέση με την Τουρκία και την Ευρώπη, εμείς θα ασκήσουμε veto έως ότου τα κατοχικά στρατεύματά της παραμένουν στο κυπριακό έδαφος, το οποίο ταυτόχρονα είναι Ευρωπαϊκό έδαφος.» Μια ψήφο έχει η Γερμανία, μία ψήφο έχει η Γαλλία μία ψήφο έχει και η Κύπρος. Αυτή είναι η ισότητα της Ευρώπης. Όχι το πλήθος των αρμάτων μάχης και το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας-μέλους.

Panhellenic Post:  Γιατί πιστεύετε ότι φέρεται έτσι η Ευρώπη και η Τουρκία;

Κρις Σπύρου: Η Τουρκία, κύριε Μαλασπίνα, θέλει να νομιμοποιήσει την παράλογη και παράνομη κατάκτησή της Κύπρου. Γιατί οι Τούρκοι θεωρούν ότι το κατακτημένο κομμάτι της Κύπρου είναι ιδιοκτησία τους. Αλλά το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, με την υπόθεση Λοιζίδου, είπε ότι η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία! Και τα Ηνωμένα Έθνη τους έχουν διατάξει 5 φορές να φύγουν από την Κύπρο άνευ όρων. Αυτές τις αποφάσεις φοβάμαι ότι δεν έχουν διαβάσει ποτέ οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αλλά αυτά θα ισχυριζόταν η Ευρώπη αν η Τουρκία είχε κατακτήσει μέρος άλλου κράτους- μέλους, πέραν της Κύπρου. Και έτσι φτάσαμε να ζούμε το πολιτικά παράλογο: Οι πολιτικοί ηγέτες της Κύπρου, αντί να καταγγέλλουν την Τουρκία για εγκλήματα πολέμου και να ζητούν αποζημιώσεις, για καταστροφές και κατοχή, κάθονται και συζητάνε το πώς θα βρουν τον κατάλληλο τρόπο να νομιμοποιήσουν την κατοχή.  Παγιδεύοντας, έτσι,  Έλληνες, Κυπρίους και Ευρωπαίους σε έναν ιστορικό παραλογισμό!

Δεν έχω καταλάβει κάτι κ. Μαλασπίνα. Η ισότητα του Τουρκοκύπριου πολίτη κυρίου Ακιντζί ως πολιτικό ηγέτη από πού προέρχεται; Πως αναρτήθηκε η προσωπικότητα του κ. Μουσταφά Ακιντζί στο επίπεδο να διαπραγματεύεται επι ίσοις όροις με Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, είτε Έλληνες, είτε Γερμανούς, είτε Βούλγαρους, είτε Γάλλους, είτε Κύπριους? Η ύπαρξη του κ. Ακιντζί  προέρχεται μόνο από την κάννη των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων κι από πουθενά αλλού. Κι όταν η Ευρώπη δέχεται να διαπραγματεύεται με κατακτητές ενός κομματιού του εδάφους της, και να βάζει κυρώσεις σε κατακτητές χωρών έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Panhellenic Post: Τι προβλέπετε κ. Πρόεδρε; Ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική πολιτική;

Κρις Σπύρου: Το θέμα είναι απλό. Η Κύπρος είναι ενταγμένη ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς υποσημείωση εάν οι κάτοικοί της είναι Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Αιγύπτιοι ή άλλοι. Η κυπριακή κυβέρνηση, με την δική μου ταπεινή άποψη, έπρεπε να έχει μόνο ένα στόχο: Να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάξει την Τουρκία pronto «άρον τον κατοχικό στρατό σου και περιπάτει από την Κύπρο»…

Ειδάλλως κ. Μαλασπίνα, φοβάμαι πως το επόμενο παράλογο που θα απαιτήσει η Τουρκία από την Ευρώπη είναι μηνιαίο κατοχικό επίδομα προστασίας. Αυτό το επιτρέπει η παγκόσμια νομοθεσία του 1912. Τότε, οι χώρες που σκοπεύανε να κατακτήσουν άλλες χώρες είχαν επιβάλλει τη ρήτρα ότι η κατεχόμενη χώρα πρέπει να αποδίδει μηνιαίο τίμημα στον κατακτητή ούτως ώστε να προστατεύει τους κατακτημένους πολίτες από τον κατακτητή! Έτσι, η Ελλάδα μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πλήρωνε στον Γερμανό και Ιταλό κατακτητή μηνιαίο επίδομα κατοχής για να προστατεύει τον υπό κατοχή ελληνικό λαό από τους Ναζί του Χίτλερ και τους φασίστες του Μουσολίνι.

Νομίζω, κ. Μαλασπίνα, ότι έχει έρθει η ώρα να διαμηνύσουμε στους Ευρωπαίους και τους ηγέτες της Δύσης, ότι είναι παράλογο αυτό που γίνεται με το Κυπριακό. Αντί να κλαίει το γαϊδούρι, να κλαίει το σαμάρι του!

http://www.panhellenicpost.com/2017/01/18/%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CE%B9-%CF%84/

 
Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Γ.Ντσούνο και Χρ.Κούτρα
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 17 Ιανουάριος 2017 19:12

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα
στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Γ.Ντσούνο και Χρ.Κούτρα

rhgas

 

Για τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων εκλογών


Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2019. Αυτή την απόφαση έχει πάρει το κόμμα με τα συλλογικά του όργανα, αλλά αυτό είναι και το σωστό για την ελληνική κοινωνία. Η ανάπτυξη δεν αποτελεί πλέον μια προοπτική για τη χώρα, αλλά καταγράφεται με συγκριμένα στοιχεία. Όσοι θέλουν να φύγει η ελληνική κυβέρνηση βιάζονται να επανέλθουν στην εξουσία για να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τη διαπλοκή και τα συμφέροντα που παραδοσιακά εξυπηρετούν.

 

Για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης


Πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και ΔΝΤ και να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η β’ αξιολόγηση. Ο κ. Σόιμπλε έχει κάνει και στο παρελθόν ανάλογες δηλώσεις, το θέμα όμως δεν είναι πλέον πόσο μπορούν να πιέσουν την Ελλάδα. Οι θεσμοί οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί πρόβλημα δεν έχει μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρος ο ευρωπαϊκός NΝότος. Τα προβλήματα αυτά λοιπόν, αφορούν τη συνοχή της ίδιας της Ευρώπης και των οικονομιών της.

Εγώ πιστεύω πως και η αξιολόγηση θα κλείσει και οι συσχετισμοί μέσα στην Ευρώπη έχουν αλλάξει σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Προφανώς οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εξακολουθούν να επιμένουν και εδώ έχει τεράστιες ευθύνες η ΝΔ που τηρεί σιγή ιχθύος στις δηλώσεις Σόιμπλε και τις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία παραμένει δεμένη στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού σε βάρος της χώρας.

 

Για την πορεία της οικονομίας και το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας με τους θεσμούς


Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, λογική ή ανάγκη νέας συμφωνίας. Έχουμε ήδη μια συμφωνία που τηρήθηκε και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την οικονομία. Το πλεόνασμα υπερβαίνει το 1,5% και να θυμίσω πως η κυβέρνηση επέλεξε να επιστρέψει στο μέτρο του δυνατού ένα τμήμα της υπεραπόδοσης των εσόδων σε μία από τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες της κοινωνίας. Ας απαντήσουν στην ελληνική κοινωνία λοιπόν όσοι έλεγαν πως δεν έπρεπε να δοθεί η ενίσχυση αυτή. 

 
Α. Τζιτζικώστας:' Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παραστεί έστω και απρόσκλητη στη συνάντηση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης' (13/1/2017)
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κυριακή, 15 Ιανουάριος 2017 17:45
Α. Τζιτζικώστας:' Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παραστεί έστω και απρόσκλητη στη συνάντηση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης' (13/1/2017)
tzitzikostas
Τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, για όλο το νομό Θεσσαλονίκης και με τις αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Διοίκησης, που έχει βάσει νόμου η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, υπό την «ομπρέλα» του οποίου θα μπουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστική συγκοινωνία, θαλάσσια συγκοινωνία, μετρό κτλ.), ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM» και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, εν όψει της αυριανής συνάντησης των Δημάρχων της Θεσσαλονίκης με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι παρότι η Περιφέρεια δεν έχει επισήμως προσκληθεί, η Περιφέρεια θα παραστεί, προκειμένου να καταθέσει στον Υπουργό τις προτάσεις της για την επόμενη μέρα των αστικών συγκοινωνιών και των μετακινήσεων των πολιτών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για να λάβει γνώση του σχεδιασμού του Υπουργείου.
«Έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το σχέδιό του για τις αστικές μεταφορές. Προσκαλεί τους Δήμους και αφήνει απ' έξω την Περιφέρεια, γεγονός απαράδεκτο. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε εκεί, έστω και απρόσκλητοι. Και θα είμαστε εκεί για να εξηγήσουμε στους αρμόδιους του Υπουργείου πώς έχουν τα πράγματα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει συγκεκριμένη πρόταση, εφικτή και υλοποιήσιμη, η οποία περιλαμβάνει και τα μελλοντικά μέσα μαζικής μεταφοράς που θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη. Εδώ και χρόνια ζητώ να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας, με βάση τον νόμο και τις αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Διοίκησης, που βρίσκονται στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, στον οποίο θα συμμετέχουν η Περιφέρεια και οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος (τουλάχιστον), και σ' αυτόν τον φορέα θα ενταχθούν όλες οι αστικές συγκοινωνίες», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ερωτηθείς για τα προβλήματα που ανέκυψαν στη Θεσσαλονίκη από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είπε πως δεν επιτίθεται σε κανέναν, αλλά πρέπει όλοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όπως έκανε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που με σωστή προετοιμασία, σχεδιασμό και δουλειά κατόρθωσε παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να ανταποκριθεί στο έργο της, κρατώντας ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο, την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις προσβάσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στα νοσοκομεία. «Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν ένας φορέας, ο οποίος μάλιστα εισπράττει δημοτικά τέλη όλη τη χρονιά από τους πολίτες, να μην είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Η αποτυχία και ο διασυρμός της Θεσσαλονίκης οφείλεται αποκλειστικά στην πλημμελή άσκηση των καθηκόντων στο Δήμο της Θεσσαλονίκης στο θέμα της αντιμετώπισης του χιονιά. Δεν μπορώ όμως να πω ότι έγινε το ίδιο και σε άλλους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Αντίθετα, στην πλειονότητά τους οι Δήμοι έκαναν υποδειγματικά τη δουλειά τους», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Για τις διαδικασίες διερεύνησης των ευθυνών εντός του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι δεν μπαίνει στα εσωτερικά ζητήματα των Δήμων, ενώ συνεχάρη την Εισαγγελία που παρενέβη στο θέμα των προβλημάτων από την κακοκαιρία. «Δεν είναι δυνατόν, το 2017, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, να ξεμένουμε από νερό, να υπάρχουν προβλήματα με το αέριο και να δημιουργείται κομφούζιο στις κεντρικές αρτηρίες», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

 
Συνέντευξη του Γιώργου Αρβανιτίδη στον Ρ/Σ "Η Φωνή της Ελλάδας" και την εκπομπή "Η Ελλάδα στον Κόσμο".
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2017 18:48

Το παιχνίδι του μουτζούρη για το ΠΑΣΟΚ τελείωσε

Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μικρό απόσπασμα από τη σημερινή (13.01.2017) συνέντευξη του Γιώργου Αρβανιτίδη στον Ρ/Σ "Η Φωνή της Ελλάδας" και την εκπομπή "Η Ελλάδα στον Κόσμο".

https://www.youtube.com/watch?v=tQQuS9MYGlg
Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2017 18:50
 


Σελίδα 1 από 119

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση