ATTICANEWS.GR

Member Area
Πλανήτης Γη
Στη Βουλή έφερε το θέμα της μόλυνσης του ρέματος της Πικροδάφνης η Βουλευτής Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Άννα Καραμανλή.
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2017 10:05

Στη Βουλή έφερε το θέμα της μόλυνσης του ρέματος της Πικροδάφνης η Βουλευτής Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Άννα Καραμανλή.

KARAMANLIANNA

Μετά τις θλιβερές εικόνες με τα εκατοντάδες νεκρά ψάρια να επιπλέουν στην εκβολή του ρέματος της Πικροδάφνης στο Παλαιό Φάληρο, η κ. Καραμανλή κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνει η Βουλευτής Β΄Αθηνών η πρόσφατη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής από την πετρελαιοκηλίδα, προφανώς εγκλώβισε τα ψάρια στο συγκεκριμένο σημείο, όπου δυστυχώς μολύνθηκαν από λύματα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, η πιθανότερη αιτία της νέας μόλυνσης είναι ένας σπασμένος αγωγός λυμάτων, παρά το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ αρνείται την εκροή λυμάτων από βλάβη. Ωστόσο, όπως τονίζει η κ. Καραμανλή το πρόβλημα παραμένει και η ανησυχία των πολιτών εντείνεται. Επιπλέον η εγκληματική ρύπανση του ρέματος από ασυνείδητους είναι συχνό φαινόμενο και υπάρχουν καταγεγραμμένες καταγγελίες πολιτών για παράνομη απόρριψη βοθρολυμάτων.

 

 

Η Βουλευτής Β΄Αθηνών, αφού υπενθυμίζει ότι το ρέμα της Πικροδάφνης έχει χαρακτηριστεί «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», υπογραμμίζει ότι η μόλυνσή του απειλεί την υγεία των περιοίκων και ρωτά τον Υπουργό Περιβάλλοντος:

  • Έχουν ερευνηθεί τα αίτια της πρόσφατης μόλυνσης στην εκβολή του ρέματος, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρά ψάρια;

  • Έχουν εξεταστεί οι καταγγελίες κατοίκων για εκτεταμένη ρύπανση του ρέματος από λύματα και έχουν αναζητηθεί οι υπεύθυνοι;

  • Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2017 10:35
 
Οι Σαμαρείτες Διασώστες & Ναυαγοσώστες του Ε.Ε.Σ. στις επιχειρήσεις απορρύπανσης/καθαρισμού της ακτής του Σαρωνικού
News - Πλανήτης Γη
Τρίτη, 19 Σεπτέμβριος 2017 13:42

"Οι Σαμαρείτες Διασώστες & Ναυαγοσώστες του Ε.Ε.Σ. στις επιχειρήσεις απορρύπανσης/καθαρισμού της ακτής του Σαρωνικού"

resized Aporrypansi 1

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης του Ε.Ε.Σ. για την υποστήριξη της αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού ατυχήματος στον Σαρωνικό, κλιμάκιο του Τομέα Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατόπιν οδηγιών του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιου Αυγερινού, μετέβη το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, καθώς και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή της Γλυφάδας, προκειμένου να ενημερωθεί από τις τοπικές αρχές και να συνδράμει τις επιχειρήσεις απορρύπανσης/καθαρισμού της ακτής από την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η πρόσφατη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2».

resized Aporrypansi 2

Πρόσθετα κλιμάκιο υγειονομικής κάλυψης θα υποστηρίζει καθ΄ όλο το διάστημα των δράσεων απορρύπανσης/καθαρισμού τμήματα των ακτών για τυχόν προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και αναθυμιάσεων.

Το κλιμάκιο του Τομέα Σαμαρειτών θα παραμείνει στο πεδίο των δράσεων έως ότου αντιμετωπιστεί πλήρως η ρύπανση που πλήττει το συγκεκριμένο σημείο της ακτογραμμής του Σαρωνικού, σε πλήρη συνεννόηση με το Συντονιστικό Όργανο του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και τις τοπικές αρχές.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 19 Σεπτέμβριος 2017 15:00
 
Προστασία περιβάλλοντος, Σχέδιο διάσωσης του κοραλλιογενούς ύφαλου στην Αυστραλία με γιγαντιαία σαλιγκάρια.
News - Πλανήτης Γη
Δευτέρα, 18 Σεπτέμβριος 2017 13:27

Προστασία περιβάλλοντος,

Σχέδιο διάσωσης του κοραλλιογενούς ύφαλου στην Αυστραλία με γιγαντιαία σαλιγκάρια.
4b1b2-coral reef

Ένα γιγαντιαίο σαλιγκάρι που τρώει αστερίες ίσως απελευθερωθεί για να σώσει τον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο στην Αυστραλία, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, και ήδη γίνονται δοκιμές για αναπαραγωγή χιλιάδων από αυτό το σπάνιο είδος.

Αρπακτικοί αγκαθωτοί αστερίες που τρέφονται με κοράλλι έχουν πολλαπλασιαστεί ραγδαία λόγω της ρύπανσης και αγροτικής απορροής στο οικοσύστημα αυτό που είναι εγγεγραμμένο στην Παγκόσμια Κληρονομιά και παλεύει να διατηρηθεί.

Η επίδραση των αστερίων είναι τεράστια. Το 2012 διενεργήθηκε μεγάλη μελέτη της υγείας του υφάλου, που εκτείνεται σε 2.300 χλμ,, που κατέδειξε ότι το κοράλλι μειώθηκε στο μισό κατά τα τελευταία 27 χρόνια, με 42% της ζημιάς να αποδίδεται στον αστερία.

Έρευνες που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης της Αυστραλίας έχουν δείξει ότι οι αστερίες αυτοί αποφεύγουν περιοχές όπου ζει το θαλάσσιο σαλιγκάρι τρίτωνας του Ειρηνικού – γνωστό ως ο γιγαντιαίος τρίτωνας.

Τα σαλιγκάρια αυτά μπορούν να φθάσουν και το μισό μέτρο, έχουν καλή οσμή και μπορούν να κυνηγήσουν το θήραμα τους από τη μυρωδιά του και μόνο.

Έρευνες έδειξαν ότι τα σαλιγκάρια προτιμούν τον αγκαθωτό αστερία, αλλά τρων μόνο μερικούς κάθε εβδομάδα, και επειδή κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι την εξαφάνισή τους για τα όστρακα τους, δεν έχουν απομείνει πολλά.

Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να ανακοινώσει σήμερα την επιχορήγηση της έρευνας για αναπαραγωγή των σαλιγκαριών.

Οι γιγαντιαίοι τρίτωνες στο Ινστιτούτο έχουν γεννήσει πολλά αυγά και τον τελευταίο μήνα εκκολάφτηκαν πάνω από 100.000 νύμφες. Όμως, επειδή είναι τόσο σπάνια, είναι πολύ περιορισμένες οι γνώσεις για τον κύκλο ζωής τους.

Το Ίδρυμα έχει στην κατοχή του οκτώ τέτοια σαλιγκάρια, αλλά τους πήρε δύο χρόνια να τα μαζέψουν.

Επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τα σαλιγκάρια, ούτε τι τρώνε ή αν είναι νυκτόβια.

Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες που έγιναν για μείωση του πληθυσμού των αγκαθωτών αστερίων αφορούσαν τη χρήση αλάτων που μπορούν όμως να βλάψουν και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς.

Ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος, η μεγαλύτερη ζωντανή δομή στη Γη, υποφέρει και από πρωτοφανή λεύκανση για δεύτερη συνεχή χρονιά, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Τον Μάιο, η Αυστραλία φιλοξένησε συνέδριο με πέραν των 70 κορυφαίων θαλάσσιων εμπειρογνωμόνων του κόσμου για να δουν ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κινδύνων για τον ύφαλο.

Οι επιλογές περιλάμβαναν φυτώρια κοραλλιού, στρατηγικές για μείωση του πληθυσμού του αγκαθωτού αστερία, επέκταση των συστημάτων παρακολούθησης, και αναγνώρισης των χώρων προτεραιότητας για την αποκατάσταση του κοραλλιού.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/29799

 
Σε επαγρύπνηση οι υπηρεσίες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου για την πετρελαιοκηλίδα. Την τοποθέτηση φραγμάτων στο παραλιακό μέτωπο του Μοσχάτου ζήτησε ο Δήμαρχος.
News - Πλανήτης Γη
Σάββατο, 16 Σεπτέμβριος 2017 08:57

Σε επαγρύπνηση οι υπηρεσίες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου για την πετρελαιοκηλίδα.

Την τοποθέτηση φραγμάτων στο παραλιακό μέτωπο του Μοσχάτου ζήτησε ο Δήμαρχος.

 o3a4174

Σε επαγρύπνηση έθεσε ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την πετρελαιοκηλίδα που ρύπανε το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, ζητώντας ταυτόχρονα από το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προβούν άμεσα στην τοποθέτηση φραγμάτων στην έκταση του παραλιακού μετώπου του Μοσχάτου προληπτικά για την αποφυγή ρύπανσης των ακτών του Μοσχάτου.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης εξαιτίας του ναυαγίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου και στην οποία συμμετείχαν Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι και το Λιμενικό Σώμα, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου δήλωσε σχετικά: «Ζητήσαμε από το Λιμενικό Σώμα την τοποθέτηση φραγμάτων προληπτικά στη θαλάσσια ακτή μας για την αποφυγή ρύπανσης των ακτών του Μοσχάτου από πετρελαιοκηλίδες του πρόσφατου ναυαγίου και θέσαμε σε επαγρύπνηση τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας. Ήδη δώσαμε εντολή στη Νομική Υπηρεσία να προβεί σε κάθε απαραίτητη Νομική ενέργεια κατά παντός υπευθύνου για την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου για περαιτέρω ενέργειες.

Αυτονόητη είναι φυσικά η υποχρέωση της ίδιας της πολιτείας για την αναζήτηση και την απόδοση των ευθυνών για αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα. Ευχαριστώ πολύ τους συμπολίτες μας που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συμβάλλουν ως εθελοντές και οι οποίοι, βέβαια, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβουν οδηγίες από τους αρμόδιους». 

 
Προληπτικά μέτρα λαμβάνει ο Δήμος Σαρωνικού, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των ακτών του από την πετρελαιοκηλίδα. Γ. Σωφρόνης: «Τεράστιες ευθύνες των αρμοδίων κρατικών αρχών για τις διαστάσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής.»
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 14 Σεπτέμβριος 2017 14:59

Προληπτικά μέτρα λαμβάνει ο Δήμος Σαρωνικού, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των ακτών του από την πετρελαιοκηλίδα.

Γ. Σωφρόνης: «Τεράστιες ευθύνες των αρμοδίων κρατικών αρχών για τις διαστάσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής.»

 o3a4174

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Δήμου Σαρωνικού για την προστασία των ακτών της περιοχής από τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην προμήθεια αντιρρυπαντικού ρολού θαλάσσης μήκους 1 χλμ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εφόσον απαιτηθεί για να αποτραπεί ενδεχόμενη μετακίνηση της πετρελαιοκηλίδας στις παραλίες του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, δήλωσε σχετικά:

 

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια περιβαλλοντική καταστροφή, που δυστυχώς λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμοδίων κρατικών αρχών. Ως Δημοτική Αρχή κάνουμε ήδη ό,τι είναι δυνατόν, για να προλάβουμε τις επιπτώσεις και να προστατέψουμε το πολυτιμότερο κεφάλαιο του τόπου μας, τις ακτές και τη θάλασσά μας.

 

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις τεράστιες ευθύνες όσων απέτυχαν να κάνουν τη δουλειά τους, ώστε να διαχειριστούν και να ελέγξουν έγκαιρα την κατάσταση.

 

Ζητούμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που είναι αρμόδιο για την προστασία και την απορρύπανση των ακτών, να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Και βεβαίως, θεωρούμε καθήκον της Πολιτείας να διεξάγει τάχιστα τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.»

 


Σελίδα 1 από 360

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερωτευμένη και πάλι η Halle Berry
Ερωτευμένη και πάλι η Halle Berry
Ερωτευμένη και πάλι η Halle Berry Η γοητευτική ηθοποιός Halle Berry είναι και πάλι ευτυχισμένη, καθώς μετά το διαζύγιο της με τον ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...