ATTICANEWS.GR

Member Area
Ναυτιλιακά
Σύσκεψη στη Περιφέρεια για το σχεδιαζόμενο λιμενικό έργο εξυπηρέτησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα Λινοπεράματα στο δήμο Μαλεβίζιου PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 16:24

Σύσκεψη στη Περιφέρεια για το σχεδιαζόμενο λιμενικό έργο εξυπηρέτησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα Λινοπεράματα στο δήμο Μαλεβίζιου

resized 1 1κρ

Συνάντηση-σύσκεψη σχετικά με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το λιμενικό έργο εξυπηρέτησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα Λινοπεράματα στο δήμο Μαλεβίζιου που σχεδιάζει ο ΟΛΗ, είχαν σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας-Χωροταξίας-Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, με εκπροσώπους του δήμου Μαλεβιζίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Φασουλάκης ενώ από τον δήμο Μαλεβιζίου η Εύη Αποστολάκη Πρόεδρος της ΜΑΕΔΗΜ (Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία Μαλεβιζίου), ο Βαγγέλης Παρασύρης πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου Μαλεβιζίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού του δήμου Μαλεβιζίου Κώστας Τριγώνης.

Στην συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει συνάντηση στην Περιφέρεια με την διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου παρουσία και των εκπροσώπων του Δήμου Μαλεβιζίου όπου θα παρουσιαστεί ο σχεδιασμός του Οργανισμού για τις λιμενικές υποδομές που σχεδιάζονται να γίνουν στη περιοχή.

resized 2κρ

Οι εν λόγω λιμενικές εγκαταστάσεις -που σχεδιάζονται- στην παρούσα φάση από τον ΟΛΗ δημιουργούν συνθήκες μονιμότητας της βιομηχανικής ζώνης στη περιοχή, εξέλιξη που βρίσκει αντίθετους τόσο τη Περιφέρεια Κρήτης όσο και το Δήμο Μαλεβιζίου.

Οι σχεδιαζόμενες λιμενικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στις παρυφές της πόλης και δίπλα στην αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή της Αμμουδάρας. Υπενθυμίζεται ότι Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Μαλεβιζίου έχουν ήδη εκφραστεί μέσω του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης σχετικά με την μετεγκατάσταση των οχλουσών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της περιοχής στη Κορακιά. Ο σχεδιασμός της απομάκρυνσης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων από την περιοχή των Λινοπεραμάτων απαιτεί σειρά δράσεων-ενεργειών για την μετεγκατάσταση-χωροθέτηση τους.

Στη σημερινή σύσκεψη στη Περιφέρεια συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ρογδιάς Γιάννης Κοτσυφός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Αεράκης και Μανόλης Γιανναράκης, και το μέλος του Δ.Σ Λιμενικού Ταμείου Μανώλης Ροβίθης.

 
«Παραδοσιακή Ναυπηγοξυλουργική Τέχνη Αιγαίου» του Συριανού Πλοιάρχου Εμπορικού Ναυτικού Μανώλη Ζώρζου PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 10:41

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος –Πολιτισμός 2017» και υπό την αιγίδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της έκθεσης «Παραδοσιακή Ναυπηγοξυλουργική Τέχνη Αιγαίου» του Συριανού Πλοιάρχου Εμπορικού Ναυτικού Μανώλη Ζώρζου, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 και ώρα 20:30, στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη.

Poster Ζωρζος

Ο χρόνος κυλάει. Η τεχνολογία, στην προκειμένη περίπτωση της ναυπηγικής, κάνει άλματα και εκεί που άλλοτε το καραβόσκαρο ήταν το σημείο της περήφανης αναφοράς στην ελληνική ναυτοσύνη, στέκεται όρθια, πεισματικά, η λαϊκή παράδοση. Ένας πολιτισμός και ένα μεράκι που μιλούν για την παράδοση, τη θαυμαστή τέχνη και την ακάματη τεχνική αλλοτινών καιρών. Τότε που το ξύλινο σκάφος όργωνε, προικισμένο με την αλμύρα μιας γνήσιας ναυτοσύνης, το αρχιπέλαγος, το Αιγαίο, και όλα τα Ελληνικά νερά, ενώνοντας τα νησιά, αναδεικνύοντας μόχθο και λεβεντιά, στηρίζοντας τις ίδιες τις κοινωνικές δομές.

 

 

Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2017

Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 14:00  και  19:00 – 22:00

 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας στη Βουλή , με θέμα: Αμφισβητείται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες του Δήμου Σαρωνικού, στις Αλυκές Αναβύσσου;​ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Δευτέρα, 19 Ιούνιος 2017 14:06

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας στη Βουλή , με θέμα: Αμφισβητείται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες του Δήμου Σαρωνικού, στις Αλυκές Αναβύσσου;​

ΑΛΥΚΕΣ 3

ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

 

Προς: Υπουργό Οικονομικών

Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: Αμφισβητείται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες του Δήμου Σαρωνικού, στις Αλυκές Αναβύσσου;

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Σύμφωνα με σχετικό ψήφισμα του Δήμου Σαρωνικού, η έγκριση του συγκεκριμένου πλειοδοτικού διαγωνισμού με Α.Π. 3973/23.05.2017, που θα προχωρούσε η ΕΤΑΔ Α.Ε. για την εκμίσθωση χώρων συνολικής έκτασης άνω των 22.000 τμ., αποτελεί ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος των πολιτών του Δήμου να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ένα δημόσιο αγαθό , όπως είναι οι παραλίες.

Συγκεκριμένα, οι λουόμενοι α) θα πρέπει πλέον να πληρώνουν για τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους, β) λόγω υπερεκμετάλευσης του χώρου στην παραλία δεν θα μείνει ελεύθερο τμήμα για τους πολίτες που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να πληρώσουν για τη χρήση ομπρελοξαπλώστρας, ενώ γ) η πρόσβαση προς τη θάλασσα θα αποκλειστεί.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Σαρωνικού έχει ήδη εκπονήσει και καταθέσει μελέτη ανάπλασης και ανάδειξης της περιοχής με βιώσιμη διαχείριση των παραλιών , με απόλυτο σεβασμό στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.

 

Κατόπιν όλων αυτών,

 

Ερωτάστε:

 

 

 1. Σκοπεύει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εισηγηθεί την ουσιαστική διαβούλευση με το Δήμο Σαρωνικού για την εκμίσθωση χώρων συνολικής έκτασης άνω των 22.000 τμ στις Αλυκές Αναβύσσου, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη μελέτη την οποία έχει καταθέσει ο Δήμος με σκοπό την αξιοποίηση της συγκεκριμένης παραλίας;

 

 

 

-Ο-

ΕΡΩΤΩΝ

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 
Δήμος Μονεμβασιάς - ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Δευτέρα, 12 Ιούνιος 2017 18:22

Δήμος Μονεμβασιάς - ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ 

2 1

Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, την ημέρα του εορτασμού της Αγίας Τριάδος πολιούχου της Νεάπολης, τελέστηκαν τα εγκαίνια της ανάπλασης τμήματος του παραλιακού μετώπου στην είσοδο της πόλης.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος και απηύθυνε ευχές και χαιρετισμό.

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου, στη διαδικασία υλοποίησης, καθώς και στον προγραμματισμό του Δήμου για τα επόμενα έτη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης και η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου κα Μπελεγρή.

Παρόντες ήταν ο Διοικητής του ΚΕΕΜ Ταξίαρχος κ. Ιορδάνης Χατζηνικολάου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάτοικοι της περιοχής. 

VIDEO http://www.atticanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18377&Itemid=66

 
Σύρος: Μαγική εικόνα – Γέμισε το λιμάνι με πολυτελείς θαλαμηγούς! PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την INTERNET NEWS   
Κυριακή, 11 Ιούνιος 2017 12:31

Σύρος: Μαγική εικόνα – Γέμισε το λιμάνι με πολυτελείς θαλαμηγούς!

Θηριώδη πλωτά παλάτια που κόβουν την ανάσα «δένουν» στo λιμάνι της Σύρου με τα πληρώματα τους είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση!
 
Εφοπλιστές, ονόματα της σόουμπιζ και όχι μόνο καταφθάνουν στη Σύρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων , “Ο θησαυρός του Μακαρίτη” από τη θεατρική “Ομάδα Θεάτρου 08” που παρουσιάζεται στο θέατρο “Απόλλων” με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλησσά, καθώς επίσης και τα εγκαίνια της έκθεσης του Κώστα Βαρώτσου, με τίτλο «Διαστρωματώσεις», στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.
Τα yachts αυξάνονται σταδιακά, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται η άφιξη ακόμα έξι θαλαμηγών!
Οι αφίξεις ιδιωτικών τουριστικών σκαφών κάθε είδους, καταδεικνύει την προτίμηση της Σύρου από τους λάτρεις της θαλάσσια αναψυχής που προσεγγίζουν το νησί για να απολαύσουν τα θέλγητρά του.
 
«ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΟΥ» ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ ΠΕΙΡΑΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Κυριακή, 28 Μάιος 2017 18:41

«ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΟΥ»

ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

 resized IMG 4731

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παρευρέθηκε στη μεγάλη γιορτή που  διοργάνωσε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε., στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά, «Αγαπώ την Αγορά μου 2017»,  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2017».

resized IMG 4723

Η γιορτή περιλάμβανε δωρεάν ψάρι και κρασί, παραδοσιακούς χορούς, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και  μουσικοχορευτικά δρώμενα,  επίσκεψη σε εκθετήριο αλιευμάτων, μαθήματα ερασιτεχνικού ψαρέματος από επαγγελματίες ψαράδες, ζωγραφική για παιδιά, ψάρεμα για παιδιά στο ντόκο της Ιχθυόσκαλας, μαθήματα πρώτων βοηθειών από ναυαγοσώστες.  

resized IMG 4724

Ο Δήμαρχος  Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, δήλωσε: «Βρισκόμαστε στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά, όπου διοργανώνεται για ακόμη μια χρονιά από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2017» η μεγάλη γιορτή, με αναφορά στη θάλασσα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την απήχηση που έχει αυτή η εκδήλωση. Ο κόσμος απολαμβάνει φαγητό και κρασί, διασκεδάζει. Παράλληλα τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας, ζωγραφίζουν, χαμογελούν. Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές  και να τους ευχαριστήσω για τη συμμετοχή στις «Ημέρες Θάλασσας», καθώς και για την προσπάθεια που κατέβαλαν, έτσι ώστε ο κόσμος να έρθει στην  Ιχθυόσκαλα Πειραιά, να «αγκαλιάσει» αυτή την εκδήλωση και να περάσει όμορφα. Να είστε καλά».

 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ. PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Σάββατο, 27 Μάιος 2017 13:28

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συμμετείχε χθες, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Β.Ε.Π., στην εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης για την χαρτογράφηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2017».

Νωρίτερα, σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, ο κ. Μώραλης μαζί με τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλη Κορκίδη  και παρουσία της οικογένειας του Γεωργίου Κασιμάτη και παραγόντων της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του Πειραιά, αποκάλυψε την πινακίδα μετονομασίας της οδού Λουδοβίκου σε οδό Γεωργίου Κασιμάτη,  προς τιμήν του επί σειρά ετών Προέδρου του Ε.Β.Ε.Π. για την προσφορά του στον Επιμελητηριακό θεσμό και στην πόλη.

 resized IMG 3127

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα κι από μένα. Θεωρώ τύχη και τιμή τη δυνατότητα που είχα σήμερα, μαζί με τον κ. Βασίλη Κορκίδη, την οικογένεια του Γεωργίου Κασιμάτη, να τραβήξω την κορδέλα, ώστε να αποκαλυφθεί η μετονομασία της οδού Λουδοβίκου σε οδό Γεωργίου Κασιμάτη. Είναι και τιμή μου και χαρά μου. Γιατί όπως έχω ξαναπεί πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια.  Καταφέραμε στη σημερινή μέρα να έχουμε αυτό που θέλουμε. Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, την επικαιροποιήσαμε, την υλοποιήσαμε – η σημερινή Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με όλους εκείνους τους φορείς – όπως ανέφερε πριν ο κ. Κορκίδης - που εμπλέκονται στη χώρα αυτή για να γίνει μία μετονομασία δρόμου! Επίσης να ευχαριστήσω για τη δυνατότητα  να απευθύνω ένα πολύ σύντομο χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση.

Το 2015 γιορτάσαμε την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» στον Πειραιά και είχαμε την σκέψη και την ιδέα να συνεχίσουμε  τη διοργάνωση, ώστε οι «Ημέρες Θάλασσας», να αποτελέσουν σιγά – σιγά θεσμό για την πόλη. Πάντα λέμε ότι το μέλλον μας είναι στη θάλασσα, στο μεγάλο λιμάνι, στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στα υπόλοιπα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Άρα καλό είναι να την τιμάμε και να τη χαιρόμαστε.  Ίσως να μην έχουμε ως πόλη  την άμεση διέξοδο που θα θέλαμε στη θάλασσα, αλλά το μέλλον μας είναι εκεί.

Το κύρος του Ε.Β.Ε.Π. και η προσφορά του στην πόλη είναι δεδομένα πράγματα. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι το Ε.Β.Ε.Π.  είναι ένα πολύ ενεργό μέλος των «Ημερών Θάλασσας», τα τρία αυτά χρόνια, με πολύ ωραίες πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με τον νευραλγικό τομέα της Πειραϊκής οικονομίας με την ευρύτερη έννοια. Άρα και η χαρτογράφηση, η οποία επιχειρείται, των επαγγελμάτων που έχουν σχέση με τη θάλασσα, είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε αυτούς που ασκούν πολιτικές, κατά μια έννοια, για τη ναυτιλία είτε αυτή είναι η Κεντρική Διοίκηση είτε τα Επιμελητήρια είτε είναι ο Δήμος είτε η Περιφέρεια. Είναι επομένως μια σημαντική δουλειά η οποία θα βοηθήσει. Νομίζω ότι το Ε.Β.Ε.Π. μαζί με τους Έλληνες εφοπλιστές και το Ναυτικό Επιμελητήριο ξεκίνησαν το Ναυτιλιακό «cluster» που ήταν αναγκαίο και πιστεύω ότι θα βρει ο Δήμος Πειραιά το ρόλο του μέσα σε αυτό  το «cluster». Αν κάτσουμε και το συζητήσουμε - υπάρχει πολύ καλή και θετική  διάθεση απ’ όλους – μπορούμε να προσδιορίσουμε το ρόλο του Δήμου Πειραιά στο Ναυτιλιακό «cluster».

 resized IMG 3115

Δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος, όσο ο κ. Κορκίδης, για το μέλλον της πόλης σε σχέση με το χρόνο. Δεν θεωρώ ότι ενάμισι χρόνος είναι ικανός για να αλλάξει πολύ ο Πειραιάς. Όταν χρειάζεται 4 χρόνια για να αλλάξουμε την ονομασία ενός δρόμου, αντιλαμβάνεστε ότι για την εικόνα μιας πόλης θέλουμε μεγαλύτερο διάστημα. Νομίζω όμως ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο για την πόλη του Πειραιά, το έχουμε επικοινωνήσει σε όλους τους φορείς της πόλης και την Περιφέρεια. Εδώ είναι και ο κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος συμπαρίσταται πολύ στη Δημοτική Αρχή και τον ευχαριστώ πάντα. Θεωρώ ότι είναι ένα σωστό σχέδιο, το οποίο πραγματικά είναι ένα παζλ, που σιγά – σιγά θα πρέπει να συμπληρώνεται, είτε αφορά τη ναυτιλία είτε την κρουαζιέρα είτε αφορά άλλα πράγματα. Δεν αφορά τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής και μόνο, αφορά τη λειτουργία μιας ολόκληρης πόλης. Είμαι αισιόδοξος όμως, όπως και ο κ. Κορκίδης, ότι ο Πειραιάς αλλάζει, διότι είναι μια πόλη με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Δεν είναι θέμα Δημάρχου, είναι θέμα να μπορέσουμε όλοι μαζί να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που έχει αυτή η πόλη. Στόχος μας είναι να δούμε την πόλη μας πιο όμορφη, πιο φιλόξενη, με μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και φυσικά σε όλο αυτό το όραμα για τον Πειραιά, παίζει ρόλο και η διαδικασία και το πως θα πάει η Κεντρική Διοίκηση.

resized IMG 3144

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Π. και το Διοικητικό Συμβούλιο για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε ούτως ή άλλως σε πολλούς τομείς, αλλά θα ήθελα, επειδή είναι επίκαιρο, να ευχαριστήσω για τις «Ημέρες Θάλασσας». Πιστεύω ότι κάθε χρόνο μπορούμε να βελτιώνουμε την απόδοσή μας και σε αυτό το «κομμάτι». Να φροντίζουμε οι εκδηλώσεις να είναι πιο πλήρεις, να μειώνουμε τα προβλήματα και τα  λάθη που υπάρχουν και να χαιρόμαστε – και οι Πειραιώτες και όλοι οι επισκέπτες – τις «Ημέρες Θάλασσας». Σας ευχαριστώ πολύ».

Στην εκδήλωση, από τον Δήμο Πειραιά, παρευρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης, ο Αντιδήμαρχος Οδοποιίας, Αποχέτευσης, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης και η Πρόεδρος της ΚΟ. Δ.Ε.Π. κα Κορίνα Λαουλάκου.

 
ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2017» PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Πέμπτη, 25 Μάιος 2017 16:10

ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ  ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2017»

 resized IMG 2809

Η επίσημη τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2017», πραγματοποιήθηκε σήμερα μπροστά από την επιβλητική τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», στη Μαρίνα Ζέας, από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη.

Οι «Ημέρες Θάλασσας 2017», ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου 2017 και θα ολοκληρωθούν στις 28 Μαΐου 2017. Διοργανώνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από τον Δήμο Πειραιά σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της πόλης.

Περιλαμβάνουν περισσότερες από 50 εκδηλώσεις δωρεάν για όλους,  με επίκεντρο τη θάλασσα, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και απευθύνονται σε δημότες και επισκέπτες της πόλης, όλων των ηλικιών.

 resized IMG 2731

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, σε σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε:      

«Καλημέρα σας, «Ημέρες Θάλασσας» στον Πειραιά, ένα πλούσιο σε περιεχόμενο «event» έχει γίνει θεσμός, ο οποίος  πέραν των άλλων βοηθάει γιατί προβάλλει την πόλη. Και χρειαζόμαστε να προβάλλουμε την πόλη για να αποκτήσει, ως οφείλουμε,  την διακριτή της ταυτότητα. Θέλουμε η πόλη αυτή να αποκτήσει ένα διακριτό ρόλο και να μετατραπεί σε πόλο πολιτισμού, ναυτιλιακό πόλο, οικονομικό πόλο. Η σχέση της πόλης με τη θάλασσα αυτή τη στιγμή είναι δεδομένη, αλλά πρέπει να εξελίσσεται και να αποκτά κάθε φορά νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αλλά στις νέες συνθήκες τη σχέση αυτή πρέπει να την υπερασπιστούμε και δεν μπορεί η πόλη αυτή να αποκοπεί από τη θάλασσά της. Οι «Ημέρες Θάλασσας» μας δίνουν αυτή την ευκαιρία της επανασύνδεσης της πόλης με τη θάλασσα. Να της προσδώσουμε νέο περιεχόμενο και να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα. Ευχαριστούμε που είσαστε εδώ. Στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Η Περιφέρεια συνδιοργανώνει, υποστηρίζει, αν θέλετε, τις «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλες τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, οι οποίες είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Να είστε καλά, καλή συνέχεια».  

 resized IMG 2838

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,

Με ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση και ικανοποίηση υποδεχόμαστε τις Ημέρες Θάλασσας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Πειραιά. Οι Ημέρες θάλασσας που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2015 στον Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, αποτελούν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές διοργανώσεις για την πόλη μας. Είναι ένας θεσμός που χρόνο με το χρόνο ενδυναμώνεται. Μια μεγάλη γιορτή για τον Πειραιά για την οποία έχουν δουλέψει πάρα πολλοί άνθρωποι, δεκάδες φορείς, σύλλογοι, οργανισμοί, πολίτες. Με τον συντονισμό από τον Δήμο Πειραιά, συνεργαστήκαμε όλοι μαζί κάτω από τον ίδιο σκοπό: να παρουσιάσουμε και φέτος ένα άρτιο και ελκυστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στην πόλη μας. Ένα πενθήμερο με περισσότερες από 50 εκδηλώσεις με επίκεντρο τη θάλασσα, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, δωρεάν για όλους, δημότες και επισκέπτες της πόλης, όλων των ηλικιών. Εκδηλώσεις που είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας όλων των φορέων της πόλης.

Οι «Ημέρες Θάλασσας 2017» περιλαμβάνουν πολλές νέες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις αλλά και κάποιες καθιερωμένες πλέον, όπως είναι οι κολυμβητικοί αγώνες στο Πασαλιμάνι και το street party στην Τρούμπα, το οποίο θα γίνει το Σάββατο 27 Μαΐου. Την Κυριακή 28 Μαΐου στο Μικρολίμανο θα στηθεί ένα μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ γεύσης μουσικής και τέχνης με πολλά χάπενιγκς και εκπλήξεις στο δρόμο για μικρούς και μεγάλους, αλλά και με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών. Είναι μια πρωτοβουλία των καταστηματαρχών του Μικρολίμανου, που γίνεται για τις Ημέρες Θάλασσας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί θα συμβάλλει στην περαιτέρω προβολή και ανάδειξη της περιοχής.

Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στον Πειραιά, εδώ στη Μαρίνα Ζέας, για τις Ημέρες Θάλασσας, δύο πλοία σύμβολα για τη ναυτική ιστορία του Πειραιά, τα οποία θα είναι ανοιχτά για επισκέψεις στο κοινό. Την τριήρη Ολυμπιάς του Πολεμικού Ναυτικού, το πλοίο σύμβολο για τη ναυτική ιστορία της πόλης μας και το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, το ιστορικό επιβατηγό πλοίο που πραγματοποιούσε δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό τις δεκαετίες '50, '60 και '70. Μην ξεχνάμε ότι και φέτος, θα γίνουν δωρεάν ξεναγήσεις στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας σε ένα ακόμα πλοίο με μεγάλη ιστορία, το πλωτό μουσείοHellas Liberty, που είναι μόνιμα αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά στην Ακτή Βασιλειάδη.

Το ναυτικό μουσείο Ελλάδος με τις πολύτιμες συλλογές του, το αρχαιολογικό μουσείο, το ίδρυμα Λασκαρίδη, έχουν ανοίξει τις πύλες τους για τις Ημέρες Θάλασσας με δωρεάν επισκέψεις για τους πολίτες. Το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πειραιά, το ΕΒΕΠ, το επαγγελματικό επιμελητήριο, ο εμπορικός και ο δικηγορικός σύλλογος, πολιτιστικά σωματεία, περιβαλλοντικές και εθελοντικές οργανώσεις, αθλητικοί σύλλογοι, ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν προγραμματίσει δράσεις και εκδηλώσεις συμμετέχοντας μαζικά στις Ημέρες Θάλασσας.

Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά. Όχι μόνο όσους συμμετέχουν με τις εκδηλώσεις τους στις Ημέρες Θάλασσας, αλλά και όλους όσοι κατέθεσαν προτάσεις, αλλά για κάποιους λόγους δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που έχετε ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και έχετε γίνει κοινωνοί στη μεγάλη μας προσπάθεια να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τον Πειραιά και να τονίσουμε τη σημασία που έχει η θάλασσα για την ανάπτυξη της πόλης μας.

Να ευχαριστήσω επίσης την Περιφέρεια Αττικής που και φέτος στηρίζει τις Ημέρες Θάλασσας και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη για την άψογη συνεργασία που έχουμε. Τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Πέτρο Κόκκαλη που έχει την εποπτεία της διοργάνωσης και όλους τους ανθρώπους του Δήμου που συνέβαλαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Θα ήθελα κλείνοντας να καλέσω τους δημότες του Πειραιά αλλά και τους κατοίκους της Αττικής και των γύρω Δήμων να έρθουν στην πόλη μας και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις «Ημέρες Θάλασσας 2017».

 Σας ευχαριστώ πολύ».

 resized IMG 2869

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος  Τοπικής, Οικονομικής  Ανάπτυξης  και Επιχειρηματικότητας  κ. Πέτρος Κόκκαλης, ανέφερε:

«Καλημέρα, καλώς ήρθατε στις Ημέρες Θάλασσας του Πειραιά 2017.

Πριν από δύο χρόνια, τέτοιες ημέρες είχαμε τα εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στο άλλο μεγάλο λιμάνι της πόλης μας, τον λιμένα του Κανθάρου, τον κεντρικό λιμένα, με την παρουσία του Επιτρόπου για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Vella. Από εκείνη την υποχρέωση που είχε η πόλη γεννήθηκε ο θεσμός τον οποίο συνεχίζουμε σήμερα, οι Ημέρες Θάλασσας του Πειραιά. Όπως ήδη ειπώθηκε έχουν μια διπλή σημασία, τόσο για την εξωστρέφεια της πόλης όσο και για την ενίσχυση της συλλογικότητας και της συνεργασίας.

Η θάλασσα του Πειραιά είναι αυτό που όχι μόνο μας ενώνει, αλλά κι αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα να κοιτάμε μπροστά και να ονειρευόμαστε στη θαλάσσια πρωτεύουσα μιας χώρας με μεγάλη ναυτική παράδοση και βλέπουμε τη συνεργασία που επιτυγχάνεται μέσα από αυτήν την διαδικασία. Είμαστε σε ένα δημόσιο, ιστορικό χώρο  τον οποίο όμως διαχειρίζεται, με μεγάλη επιτυχία, μια  ιδιωτική επιχείρηση, σε μια διοργάνωση που διοργανώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τα δύο της μάλιστα επίπεδα. Πίσω μας έχουμε την «Ολυμπιάδα», η οποία ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και δίπλα μας έχουμε το Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα», το οποίο διαχειρίζεται ένας κοινωφελής οργανισμός το ίδρυμα Λάτση.

Βλέπω λοιπόν, πως είναι μια ευκαιρία να έρθουμε όλοι μαζί πιο κοντά και να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες της πόλης, όχι μόνο μια ωραία εμπειρία και ένα ωραίο τετραήμερο, που σίγουρα είναι με όλες αυτές τις εκδηλώσεις που όλοι οι φορείς της πόλης έχουν διοργανώσει, αλλά και ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα το μεγάλο δώρο που έχει αυτή η πόλη : τη θάλασσα και τους ανθρώπους της.

Δεν θέλω  να σας καθυστερήσω πολύ γιατί έχουμε να ξεναγηθούμε σε αυτά τα δύο υπέροχα πλοία. Ήθελα απλώς με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν και μέσα στο Δήμο και τους αιρετούς και την ομάδα εργασίας και όλους όσους συνεργάζονται για να γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις. Ελπίζω και  εύχομαι να συνεργαστεί και ο καιρός και να έχουμε ένα υπέροχο τετραήμερο.

Σας ευχαριστώ  πάρα πολύ και καλές Ημέρες Θάλασσας».  

 

Tην τελετή έναρξης πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου, παίζοντας αγαπημένες μελωδίες. Μετά το πέρας της τελετής οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν την Αθηναϊκή τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»,   καθώς και το πλωτό Μουσείο «ΝΕΡΑΪΔΑ».

 resized IMG 2877

 

Στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων των «Ημερών Θάλασσας» παρευρέθηκαν:

Ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής κ. Θοδωρής Δρίτσας.  Η Βουλευτής κα Ελένη Σταματάκη.  Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην βουλευτής κ. Δημήτρης Καρύδης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.

Ο κ. Σπύρος Σπυρίδων μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης.

Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Αγγελόπουλος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος.

Οι Αντιδήμαρχοι: κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου  και κ.κ. Χρήστος Αγραπίδης,  Γιάννης  Μελάς, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης,  Αλέξανδρος  Αργουδέλης και   Σταύρος Βοϊδονικόλας.

 resized IMG 2893

Οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα  Χαραλαμπία Ζηλάκου  και κ.κ. Νίκος Καρβουνάς και  Ανδρέας Βεντούρης.

 

Η Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κα Κορίνα Λαουλάκου και η  Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κα Μελίνα Φύκια, κ. Δημήτρης Γκερλές, κα Σταυρούλα Μελά, κ. Ηλίας Σαλπέας,   κ. Ηλίας Κατσαφάδος και κ. Ιωσήφ Βουράκης.

 

Οι Πρόεδροι  : Α΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Νικήτας Γκόλφης,  της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κα Ευαγγελία Αθανασίου και  Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας κ.  Χαράλαμπος  Λιακόσταυρος.

 resized IMG 4556

Ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχος κ. Γεώργιος Πελεκανάκης και  η Πλωτάρχης κα Αθανασία Σαμαρτζή.

Εκ μέρους του κ. Λιμενάρχη, ο Πλωτάρχης , Διοικητής της Μαρίνας Ζέας κ. Αντώνης Μηνάς.

Ο Ανθυπασπιστής Λιμενικού Σώματος κ. Μιλτιάδης Καλύβας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ.  Αντώνης Στελλιάτος.  Ο Διευθυντής της Μαρίνας Ζέας κ. Άγγελος Κόπιτσας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων κ. Νικόλαος Πανταζής. 

 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης. Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ανδριανός Μιχάλαρος. Ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος.  Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης.

 

Ο Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. κ. Ιωάννης Πολυκανδριώτης.

 

Η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου –Παλούμπη.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.  του Πλωτού Μουσείου «Νεράιδα» κ. Βαγγέλης Χρόνης.

Η Πρόεδρος του «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» κα Νανά Λάτση. 

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων κ. Πασχάλης Συρίγος.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Απανταχού Μηλίων κα Χρυσούλα Ευρυπίδου.

Από την Ένωση Σπετσιωτών η κα Μοσχοβίτου.

Ο Πρόεδρος του  Εκπαιδευτικού Οργανισμού Aegean Όμηρος College κ. Νίκος Μακρυπλίδης. Ο κ. Κώστας Τριανταφύλλου  από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος HELMEPA.   

 

 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΡΙΗΡΗ ΤΟΥ Π.Ν. “ΟΛΥΜΠΙΑΣ” ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2017 PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 12:47

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΡΙΗΡΗ ΤΟΥ Π.Ν. “ΟΛΥΜΠΙΑΣ” ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2017.

resized IMG 2662

Με την άφιξη της ιστορικής τριήρους του Πολεμικού Ναυτικού «Ολυμπιάς» στη Μαρίνα Ζέας, ξεκίνησαν σήμερα οι εκδηλώσεις «Ημέρες Θάλασσας», που πραγματοποιούνται για τρίτη χρονιά στον Πειραιά. 

Την τριήρη υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο οποίος ξεναγήθηκε στο πλοίο-σύμβολο του Πολεμικού Ναυτικού από τον Κυβερνήτη της τριήρους «Ολυμπιάς» Αντιπλοίαρχο Νικόλαο Πολυχρονάκη. 

resized IMG 2655

Η τριήρης «Ολυμπιάς», κατέπλευσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  στη Μαρίνα Ζέας,  στο πλαίσιο του εκδηλώσεων  «Ημέρες Θάλασσας 2017». Θα παραμείνει στο λιμάνι της Ζέας έως την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 και θα είναι ανοικτή για το κοινό. 

Στην άφιξη της τριήρους παρευρέθηκαν  ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Βεντούρης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος. 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε για δεύτερη χρονιά στη Μαρίνα Ζέας την ιστορική  τριήρη «Ολυμπιάς», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2017». Είναι ένα πλοίο-σύμβολο για το Πολεμικό Ναυτικό, για την πόλη μας, για τη χώρα και για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς με αυτού του είδους τα πλοία κερδήθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο κατάπλους της ιστορικής τριήρους είναι από τις συμβολικές ενέργειες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  «Ημέρες Θάλασσας 2017». Χαίρομαι γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στους δημότες μας, στους κατοίκους της Αττικής, στους μαθητές και στους τουρίστες να επισκεφθούν την τριήρη «Ολυμπιάς», να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν για την σπουδαία ιστορία της». 

 resized IMG 2665

ΤΡΙΗΡΗΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»

Η τριήρης «Ολυμπιάς», είναι λειτουργικό αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ.. Κατασκευάστηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1985-1987 στο πλαίσιο προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας, με βάση τις έρευνες του ιστορικού J.S. Morrison και του ναυπηγού J.F. Coates με τη χρηματοδότηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Ημέρες και ώρες επισκέψεως: 

Τετάρτη 24/5: 17.30-20.30 

Πέμπτη 25/5 έως Κυριακή 28/5: 10:00-14:00 και 17:30-20:30

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 12:54
 
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Δευτέρα, 22 Μάιος 2017 18:32

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά

 

resized DIM9071

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

 

Θέλω να ξεκινήσω, λέγοντάς σας πόσο μεγάλη είναι η χαρά μου, που βρίσκομαι πάλι ανάμεσά σας, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Εδώ, πίσω από τα «ξύλινα τείχη» που, από την εποχή του Θεμιστοκλή μέχρι σήμερα, υπήρξαν πάντοτε καταφύγιο για τους Έλληνες στις πιο δύσκολες και σκοτεινές στιγμές.

 

Xαίρομαι ιδιαίτερα που επιστρέφω σε αυτόν τον φιλόξενο χώρο μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Το 2008 είχα την ευκαιρία να σας μιλήσω για τη σημασία που αποδίδω στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Από τότε πολλά πράγματα άλλαξαν. Και για εσάς, και για εμένα, αλλά κυρίως για τη χώρα…

resized DIM9110

Κυρίες και κύριοι,

 

Πριν έρθω στο κύριο θέμα της τοποθέτησής μου, που αφορά στα ζητήματα της ναυτιλίας, επιτρέψτε μου κάποιες σύντομες παρατηρήσεις για την τρέχουσα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο. Τέταρτο Μνημόνιο γιατί; Γιατί δεσμεύει τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2021 χωρίς, όμως, να εξασφαλίζει πρόσθετη χρηματοδότηση. Με πολύ σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς ως αποτέλεσμα του χαμένου χρόνου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αν είχε κλείσει πέρσι τέτοια εποχή η δεύτερη αξιολόγηση, πολλά από τα μέτρα τα οποία αναγκάστηκε ήδη να ψηφίσει πριν από μια εβδομάδα, θα είχαν αποφευχθεί. Και είναι βέβαιο ότι, αν είχαν προχωρήσει με ταχύτητα οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, η χώρα δεν θα σερνόταν σήμερα, όπως σέρνεται.

 

Κάπου εδώ τελειώνουν οι αυταπάτες για αυτούς που ατυχώς κυβερνούν και για όσους ατυχώς τους ψήφισαν. Κάπου εδώ - και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον - εκπνέει και ο λαϊκισμός, ο οποίος τόσο κακό έχει κάνει στην Ελλάδα. Ο εθνικός στόχος είναι πια ξεκάθαρος και - μπορώ να πω - ευρέως αποδεκτός. Ανάπτυξη.

 

Συνεπώς και το πεδίο ανταγωνισμού των πολιτικών δυνάμεων έχει αλλάξει. Στόχος είναι να κινηθούμε για την υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

resized DIM9168

Κυρίες και κύριοι,

 

Σε λίγες ώρες θα έχουμε ειδήσεις από το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Ειλικρινά εύχομαι να είναι θετικές. Εύχομαι οι δανειστές να πράξουν τα δέοντα, όπως έχουν, άλλωστε, δεσμευτεί από το Νοέμβριο του 2012.

 

Ελπίζω η τάση της Κυβέρνησης να λοξοδρομεί και να καθυστερεί, να μην αποτελέσει δικαιολογία, ώστε οι αποφάσεις να μην ληφθούν άμεσα. Ελπίζω τα λάθος μηνύματα και οι θολές πολιτικές της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου να μην δώσουν αφορμή σε κάποιους να μεταθέσουν τη ρύθμιση του χρέους ξανά σε απώτερο χρόνο. Γιατί σήμερα, αυτό που προέχει για τη χώρα, για όλους μας, είναι να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα. Και αυτό το έχω ξεκαθαρίσει και στους ομολόγους μου Αρχηγούς Κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δυστυχώς, όμως, όταν κυβερνάς, δεν ισχύει κατ’ ανάγκη το κάλλιο αργά παρά ποτέ. Οι ευκαιρίες που χάνονται, αργούν να ξανάρθουν. Η συνεχής ολιγωρία των κυβερνώντων έχει παγιδεύσει τη χώρα. Έχει κάνει το παρόν μια κινούμενη άμμο, ώστε να μην μπορούμε να πατήσουμε στο στέρεο έδαφος του μέλλοντος. Ελπίζω, λοιπόν, σήμερα να λήξει και το ζήτημα της συμμετοχής του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Αλλά, να γνωρίζουμε ότι η όποια λύση δοθεί θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά. Το μεγάλο ερώτημα για τη χώρα είναι τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Δυστυχώς, η ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα για μετά το 2018 σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία βασίζονται σε σκληρά μέτρα λιτότητας. Μέτρα που πνίγουν την κοινωνία και δεν επιτρέπουν στην οικονομία να ανακάμψει. Ένα, όμως, είναι βέβαιο. Η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει λόγω της δικής της ιδεοληψίας, της δικής της ανικανότητας.

 

Εμείς, εδώ και καιρό, έχουμε αναδείξει το αδιέξοδο της πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μιας πολιτικής που, δυστυχώς, συνεχίζεται με αυταρέσκεια και άγνοια κινδύνου. Και που καταδικάζει σήμερα τη χώρα μας να είναι ουραγός στην ανάπτυξη, αλλά πρωταθλήτρια στους φόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ωστόσο, υπάρχει άλλος δρόμος. Και η χώρα χρειάζεται, περισσότερο παρά ποτέ, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μια νέα αντίληψη του ρόλου του Κράτους και ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Μόνο έτσι θα έρθει η ανάπτυξη. Πιστεύω - και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ - ότι η ναυτιλία αποτελεί βασικό στοιχείο αυτού του νέου παραγωγικού μοντέλου για την ελληνική οικονομία.

 

Θέλω σήμερα, λοιπόν, να σας παρουσιάσω τις βασικές μας θέσεις για τη ναυτιλία. Θέσεις τις οποίες σκοπεύουμε να κάνουμε πράξη, επιχειρώντας δυναμικές μεταρρυθμίσεις και αποφασιστικές παρεμβάσεις, αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές. Θα ξεκινήσω με τον πρωταγωνιστή του τομέα, την ποντοπόρο ναυτιλία. Τα νούμερα είναι πολύ γνωστά σε εσάς. 7% του Α.Ε.Π., 300.000 θέσεις απασχόλησης, καλύπτει η ναυτιλία άνω του 30% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αποτελεί κεντρικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

 

Η ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς. Παρόλα αυτά, από τα 4.136 πλοία που αποτελούν τον ελληνικό στόλο συνολικά, μόλις τα 759 είναι κάτω υπό ελληνική σημαία, κάτω από το 20%. Συνεπώς, είναι επείγον να ανοίξουμε το διάλογο για τα προβλήματα της ελληνικής σημαίας. Προκειμένου η ελληνική σημαία να γίνει ελκυστική και, κυρίως, προκειμένου να γίνει ρεαλιστική επιλογή για τους Έλληνες πλοιοκτήτες. Ενδεικτικά θα αναφέρω το θέμα της έλλειψης Ελλήνων αξιωματικών, αλλά και τα ζητήματα της φορολόγησης.

 

Η υψηλή φορολογία στους ναυτικούς είναι καταστροφική. Τους οδηγεί στο να μην ενδιαφέρονται να συμπληρώνουν υπηρεσία σε ελληνική σημαία, πληρώνοντας εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο. Κι αυτό, γιατί μπορούν να έχουν υψηλότερο αφορολόγητο, αλλά και αδήλωτο εισόδημα σε ξένες σημαίες. Επιπλέον, η φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές των αλλοδαπών πληρωμάτων που υπηρετούν στα υπό ελληνική σημαία πλοία, αποτελούν άλλη μια «θηλιά» στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου.

 

Είναι λυπηρό να μένουμε απλοί παρατηρητές άλλων ευρωπαϊκών νηολογίων, που αναπτύσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, προσελκύοντας, όχι μόνο την ελληνική, αλλά και την διεθνή πλοιοκτησία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η ναυτιλία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά κάθε ισχυρού ναυτιλιακού cluster. Άρα, η απρόσκοπτη λειτουργία της ελληνόκτητης ναυτιλίας στη χώρα μας θα επέτρεπε την πλήρη ανάπτυξη του πλέγματος παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Εννοείται με όλα τα θετικά αποτελέσματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τα εθνικά έσοδα.

resized DIM9240

Κυρίες και κύριοι,

 

Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής - και επομένως και της ελληνικής - ναυτιλίας αποτελεί ζητούμενο τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα. Ιδίως σε μια περίοδο που στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή στρατηγική. Όμως, το να είναι ο κοινοτικός στόλος ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο αποτελεί στην ουσία προϋπόθεση βιωσιμότητας. Συνεπώς, θα πρέπει να είναι ο πυρήνας της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής.

 

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η εκκρεμής, για αρκετό καιρό, διερεύνηση του ελληνικού θεσμικού ναυτιλιακού πλαισίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, στρέφεται όχι μόνο εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά τελικά εναντίον και της ναυτιλίας της Ευρώπης. Ελέγχει μεροληπτικά ένα φορολογικό καθεστώς, που αποτέλεσε το πρότυπο δημιουργίας όλων σχεδόν των κοινοτικών ναυτιλιακών θεσμικών πλαισίων, αλλά και των ανάλογων πλαισίων άλλων ναυτιλιακών χωρών εκτός Ευρώπης.

 

Εδώ πρέπει, επίσης, να επισημάνω την αναγκαιότητα για υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση της χώρας μας στα κοινοτικά και διεθνή νομοθετικά όργανα, fora και ναυτιλιακούς οργανισμούς, εκεί όπου διαμορφώνονται και καθορίζονται πολιτικές και κανονισμοί που διέπουν την λειτουργία της παγκόσμιας ναυτιλίας. Σε αυτά τα fora, ακριβώς λόγω της ναυτιλιακής της δύναμης, η Ελλάδα πρέπει να ασκεί καθοριστική επιρροή και να ηγείται των εξελίξεων. Δεν επιτρέπεται, σε καμία περίπτωση, να είναι άβουλος θεατής.

 

Η ναυτιλία, κυρίες και κύριοι, αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας και μόνο με αυτήν την αντίληψη πρέπει να αντιμετωπίζεται από κάθε Κυβέρνηση. Η υπεράσπισή της είναι στοιχείο εθνικού συμφέροντος. Θέλω να πιστεύω ότι με την αμέριστη υποστήριξη όλων μας, η έκβαση του συγκεκριμένου θέματος θα είναι επιτυχής.

 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο φορολόγησης της ναυτιλίας, όπως επιβάλλει το συμφέρον της χώρας και όπως επιτρέπει το κοινοτικό κεκτημένο. Θεωρώ πως αυτό το ζήτημα, δηλαδή το ερώτημα του κατά πόσον το καθεστώς φορολόγησης της ναυτιλίας στην Ελλάδα αποτελεί κρατική ενίσχυση, είναι πολύ περισσότερο θέμα πολιτικής απόφασης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολύ λιγότερο ζήτημα στενής τεχνοκρατικής ανάλυσης. Ειδικά τώρα που η Βρετανία - μετά το Brexit - φιλοδοξεί να μετατρέψει το Λονδίνο σε νέο φορολογικό παράδεισο.

 

Αλλά, πέραν της φορολόγησης των off shore δραστηριοτήτων, θέλω να σας μιλήσω και για τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη φορολογία του εφοπλιστικού κεφαλαίου στις on shore επενδύσεις. Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό να επενδυθούν στην Ελλάδα τα δικά σας κεφάλαια, καθώς έχουν το πλεονέκτημα της υψηλής και ανεμπόδιστης κινητικότητας παντού στον πλανήτη.

 

Αλλά δεν θα κουραστώ να λέω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, πρέπει να γεφυρώσει το τεράστιο επενδυτικό χάσμα που τη χωρίζει σήμερα από τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι επενδύσεις στη χώρα μας, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., είναι στο 10%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 20%. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 7 - 8 χρόνια έχουμε ένα κενό 100 δις ευρώ, το οποίο πρέπει με κάποιο τρόπο να το βρούμε. Και, βεβαίως, τα παγκόσμια κεφάλαια της ναυτιλίας - υπό προϋποθέσεις - μπορούν και πρέπει να επενδυθούν και αυτά - ένα μέρος τους τουλάχιστον - σε δραστηριότητες στην πατρίδα μας.

 

Ως πρώτο βήμα, χρειάζεται να αποσαφηνιστεί το ζήτημα της φορολογικής κατοικίας. Εμείς στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχουμε ήδη ετοιμάσει, αξιοποιούμε το πνεύμα και το γράμμα μιας σημαντικής τομής που επέφερε ο Ν. 4172/2013 και ο οποίος με τη νομολογία των Ανωτάτων Δικαστηρίων και ιδίως με μια πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1446/2016), επιτρέπει το παγκόσμιο εισόδημα ενός επενδυτή να φορολογείται εκεί που έχει το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων.

 

Πρέπει να δώσουμε, επιτέλους, ένα τέρμα στην αβεβαιότητα - και ορισμένες φορές και στην αυθαιρεσία - της φορολογικής διοίκησης ή ορισμένων υπαλλήλων της. Ο επενδυτής στις μέρες μας θα πρέπει να ξέρει με ποιους όρους θα φορολογηθεί το εισόδημά του, ώστε να επενδύσει τα χρήματά του στην Ελλάδα. Από την αγορά ενός ακινήτου και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, μέχρι το άνοιγμα ενός εργοστασίου ή την ίδρυση μιας επιχείρησης που φέρνει κεφάλαια και δημιουργεί δουλειές στον τόπο.

 

Επιπρόσθετα, η δική μας Κυβέρνηση θα εργαστεί σε δύο επίπεδα για την διευκόλυνση και την προσέλκυση επενδύσεων. Σε θεσμικό επίπεδο έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την βελτίωση της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, με σαφή καθορισμό του χωροταξικού πλαισίου. Παράλληλα, εισάγουμε στοχευμένα κίνητρα και μειώσεις φόρων για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Το είχα εξαγγείλει και στη Δ.Ε.Θ., το Σεπτέμβριο του 2016, «επιχειρηματικοί άγγελοι» αυτοί που αποκαλούνται «angel investors», που ενισχύουν νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, θα έχουν γενναίες εκπτώσεις φόρων που θα φτάνουν μέχρι και το 100%, σε περίπτωση επανεπένδυσης. Επιμένω πάρα πολύ σε αυτό.

 

Γνωρίζω πόσο σημαντικό για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της επιχειρηματικότητας είναι, πριν μπουν στη διαδικασία επένδυσης τα Venture Capital Funds, να υπάρχει μια κοινότητα «angel investors», που θα στηρίξουν νέες καινοτόμες επιχειρηματικές προσπάθειες, όχι με πολλά κεφάλαια, με σχετικά λίγα κεφάλαια. Και είναι πραγματικά κρίμα σήμερα που αναπτύσσεται στην Ελλάδα ένα δυναμικό οικοσύστημα νέας επιχειρηματικότητας, νέες επιχειρήσεις και νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να στερούνται αυτά τα κεφάλαια στα πρώτα τους βήματα. Πιστεύω ότι σε αυτόν τον τομέα η εφοπλιστική κοινότητα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο.

 

Όσον αφορά τώρα στον τομέα της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας, αυτή κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το μεταφορικό έργο και το επίπεδο των υπηρεσιών της. Ανέτρεξα στα στοιχεία και πράγματι εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι η επιβατικότητα εκτελεί 40.000 δρομολόγια ετησίως και δεδομένης βέβαια και της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της πατρίδας μας συνδέει 95 νησιά, τα πιο πολλά καθημερινά, με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα 69 από αυτά τα 95 νησιά έχουν μόνη σύνδεση τα καράβια. Δεν υπάρχει άλλο μέσο σύνδεσης.

 

Ταυτόχρονα, η ναυτιλία τροφοδοτεί με τα απαραίτητα είδη επιβίωσης 1. 600.000 νησιώτες μας. Και, φυσικά, αποτελεί σημαντικό φορέα στήριξης του ελληνικού τουρισμού και των κλάδων της βιομηχανίας και του εμπορίου, μέσω της μεταφοράς εμπορευμάτων στα ελληνικά νησιά. Αυτός ο κοινωνικός και εθνικός ρόλος της ακτοπλοΐας δικαιολογεί και επιτάσσει μια οργανωμένη πολιτική κινήτρων από τη μεριά του Κράτους. Αυτή αφορά την προσαρμογή των πλοίων μας στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, που θα προκύψουν μετά από το 2020, με την υιοθέτηση κανονισμών που αφορούν και την αλλαγή καυσίμου. Αφορά, επίσης, την αντιμετώπιση του κόστους κατασκευής, λειτουργίας και επισκευής των πλοίων.

 

Μιλώντας για πλοία, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λιμάνια και τη σημασία τους. Απαιτείται - θα έλεγα, επείγει - ένας σημαντικός, ένας τολμηρός εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών της χώρας. Μόνο έτσι, θα αναβαθμιστούν οι ακτοπλοϊκές υπηρεσίες, αλλά όχι μόνο αυτές. Προς αυτή την κατεύθυνση – εμείς δεν το έχουμε κρύψει ποτέ - είναι απολύτως αναγκαία η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Εξάλλου η επένδυση της Cosco – μια επένδυση που σας θυμίζω πόσο πολύ αμφισβητήθηκε στο παρελθόν - αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα. Είναι, επίσης, οδηγός για τον τρόπο, που το ελληνικό Κράτος πρέπει να πορευτεί στην αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών.

 

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά, καθώς πέραν των λιμανιών αναβαθμίζονται, συνολικά, και οι παράκτιες περιοχές. Το όφελος για τη συνολική οικονομική δραστηριότητα ξεπερνά τα στενά πλαίσια της διαχείρισης μόνο ενός λιμανιού. Το παράδειγμα του Πειραιά αποτελεί μάθημα και δείχνει το δρόμο. Αυτό σχετίζεται άμεσα και με το χώρο της κρουαζιέρας. Παρότι η Ελλάδα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκόσμια, δεν εισπράττουμε -τουλάχιστον από την κρουαζιέρα - τα οφέλη που μας αναλογούν.

 

Συγκεκριμένα, παρά την ψήφιση του νόμου για την άρση του καμποτάζ, δεν υπήρξε αύξηση στις δραστηριότητες homeporting, αλλά ούτε και στα έσοδα από την κρουαζιέρα, όπως αναμένονταν. Η άρση του καμποτάζ, αν και ήταν αναγκαίο μέτρο, καθυστέρησε - και μάλιστα πολύ θα έλεγα. Δεν βοήθησε στην ανάπτυξη του homeporting, διότι τα ελληνικά λιμάνια δεν πληρούσαν και σε μεγάλο βαθμό δεν πληρούν, τις προϋποθέσεις που απαιτούν οι εταιρείες - κολοσσοί της παγκόσμιας κρουαζιέρας. Κάθε επιβάτης ενός κρουαζιερόπλοιου κατά τη διαδικασία του homeporting ξοδεύει 300 ευρώ την ημέρα, έναντι μόνο 60 ευρώ την μέρα σε κάθε λιμάνι διέλευσης. Εάν μπορούσαμε να μεταφέρουμε όλους τους επισκέπτες μας στην Ελλάδα μέσα από homeporting - μόνο και μόνο αυτό - σύμφωνα με μια έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, θα προσέθετε 800.000.000 ευρώ παραπάνω. Δηλαδή, γύρω στο 0,5% του Α.Ε.Π.

 

Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από μόνο του. Μπορεί να γίνει μόνο με την επιθετική σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και την αναβάθμιση του homeporting στον Πειραιά. Έτσι, πέραν της ανάγκης αναβάθμισης των λιμανιών με συμπράξεις ιδιωτικού - δημόσιου τομέα θα πρέπει να στελεχωθούν επαρκώς και οι υπηρεσίες των λιμανιών. Ειδικά, όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση από πλευράς κρουαζιερόπλοιων και τουριστών, ώστε να διεκπεραιώνονται όλες οι αναγκαίες διαδικασίες ελέγχου άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Το Κράτος μπορεί και πρέπει να μεριμνήσει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κρουαζιέρας. Με την υιοθέτηση μιας ορθολογικής τιμολογιακής πολιτικής για τη χρήση των λιμανιών, αλλά και διευκολύνοντας τη διαφήμιση και διεθνή προβολή της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

resized DIM9271

Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να αναφερθώ εκτενώς σε αυτά τα ζητήματα σε ομιλία μου στο ΣΕΤΕ δίνοντας έμφαση στη διευκόλυνση της χορήγησης βίζας σε επισκέπτες τουρίστες από χώρες εκτός Σένγκεν.

Φίλες και φίλοι,

 

Όπως είναι φυσικό, αναγκαίο συστατικό της αναβάθμισης που επιθυμούμε για την ελληνική ναυτιλία είναι ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία, κατά καιρούς, να συζητήσω το θέμα αυτό, το οποίο με απασχολεί πολύ προσωπικά, με πολλούς από εσάς. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός απαιτεί ποιοτική δημόσια όσο και ανταγωνιστική ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση. Τα βασικά ζητήματα που αφορούν τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, είναι λίγο – πολύ γνωστά σε εσάς. Απαρχαιωμένος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, κακές κτηριακές υποδομές, έλλειψη μόνιμων καθηγητών και βέβαια, γνωστικά αντικείμενα και γνωστικά πεδία τα οποία δεν έχουν κατ’ ανάγκη σχέση με αυτά τα οποία ζητούνται σήμερα. Π.χ. εγώ δεν ήξερα ότι οι μηχανικοί αερίου – gas engineers είναι αυτοί που αναζητούνται σήμερα. Και προσλαμβάνονται σε ελληνόκτητα πλοία ξένοι αξιωματικοί, γιατί δεν διδάσκεται αυτή η ειδικότητα στις δικές μας σχολές.

Όλα αυτά θα επιτευχθούν με την ενίσχυση των δημόσιων σχολών αλλά και την αδειοδότηση ιδιωτικών, οι οποίες θα παρέχουν υψηλό επίπεδο σπουδών και θα βρίσκονται σε ευγενή άμιλλα με τις δημόσιες σχολές. Και εκεί ο ρόλος της εφοπλιστικής κοινότητας πρέπει να είναι καθοριστικός. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που χρειάζεται άμεσα η χώρα μας είναι μία στρατηγική συντονισμένων ενεργειών για να αναβιώσουμε τη ναυτοσύνη στην Ελλάδα.

 

Η ναυτιλία μπορεί να προσφέρει διέξοδο σε μεγάλο αριθμό ανέργων συμπολιτών μας, αρκεί να υπάρξει η πολιτική πρωτοβουλία να ενθαρρυνθεί η απασχόληση Ελλήνων στα ελληνόκτητα πλοία. Θέλω λοιπόν, να προτρέψω τους νέους μας που αντιμετωπίζουν την σκληρή όψη της ανεργίας να σκεφτούν το ναυτικό επάγγελμα. Ένα επάγγελμα με προοπτικές για ανέλιξη και πολύ καλές οικονομικές απολαβές σε σχέση με τα κρατούντα στη στεριά. Σήμερα, κάποιος μπορεί να φθάσει στο βαθμό του καπετάνιου πριν τα 35 του χρόνια και να απολαμβάνει πενταψήφιους μηνιαίους μισθούς.

 

Ταυτόχρονα, οι παράγοντες που κάποτε καθιστούσαν το επάγγελμα του ναυτικού μη ελκυστικό, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν αμβλυνθεί. Σε αυτό βοηθά η σημαντική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στα πλοία, αλλά και η τεχνολογία που καθιστά την επικοινωνία των ναυτικών με τους οικείους τους στη στεριά εύκολη και καθημερινή.

 

Σε ύφεση βρίσκεται και η ελληνική ναυπηγική δραστηριότητα. Αυτό αποτελεί οξύμωρο δεδομένου του μεγέθους του ελληνόκτητου στόλου. Είναι, ωστόσο, αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τις χώρες χαμηλού κόστους εργασίας της Ν.Α. Ασίας, αλλά και της Μαύρης Θάλασσας.

 

Πρέπει να δούμε κατά πρόσωπο τις δικές μας παθογένειες και να τις αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα. Αναφέρομαι και στον αρνητικό και μυωπικό ρόλο που διαχρονικά έχουν διαδραματίσει και τα συνδικάτα του χώρου. Διαθέτουμε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με υψηλές δυνατότητες. Διαθέτουμε και την απαραίτητη υποδομή, ώστε σε συνδυασμό με την εισροή σημαντικών νέων κεφαλαίων, η ναυπηγο - επισκευαστική δραστηριότητα να αποκτήσει και πάλι ζωή στη χώρα μας. Αλλά όλοι - και πιστεύω σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - έχουν αντιληφθεί ότι σε αυτόν τον κλάδο πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν διαφορετικά.

resized DIM9294

Κυρίες και κύριοι, Θέλω να κλείσω την ομιλία μου, λέγοντάς σας τα εξής:

 

Πολλοί πιστεύουν πως η χώρα μας δεν θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα. Πώς δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την παρατεταμένη κρίση που όλοι βιώνουμε και η οποία τείνει να πάρει χαρακτηριστικά παρακμής. Εγώ, προσωπικά, δεν είμαι ένας από αυτούς. Πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες αυτού του τόπου. Πιστεύω, κυρίως, στους ανθρώπους του. Και εσείς, οι άνθρωποι της ναυτιλίας αποδείξατε σθεναρά κατά τα χρόνια της κρίσης τι σημαίνει να στηρίζεις έμπρακτα την Ελλάδα. Το κάνατε μέσα από τη δυναμική οικονομική δραστηριότητα του κλάδου σας. Αλλά το κάνατε και μέσα από πράξεις κοινωνικής αλληλεγγύης πολλών μελών σας είτε ως άτομα είτε ως οικογένειες.

 

Και να τελειώσω από εκεί που είχα ξεκινήσει. Πριν από εννιά χρόνια, είχα την ευκαιρία να σας μιλήσω από αυτό εδώ το βήμα γι’ αυτό το ζήτημα. Να τονίσω την υψηλή εταιρική κοινωνική ευθύνη που διαχρονικά χαρακτήριζε τον κλάδο σας και να σας ενθαρρύνω - όπως και τότε - να κάνετε περισσότερα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που από τότε έχουν γίνει πολλά πράγματα. Και θέλω, ιδιαίτερα, να επαινέσω την πρωτοβουλία ίδρυσης της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού με το διακριτικό τίτλο «Συν - Ένωσις». Μια πρωτοβουλία, η οποία συνεχίζει να υλοποιεί σε συλλογικό επίπεδο - και αυτό είναι πολύ σημαντικό - με οργανωμένο τρόπο, να προσφέρει, να κάνει τη διαφορά στην κοινωνική προσφορά του κλάδου, ανταποκρινόμενη στις πάρα πολλές ανάγκες της κοινωνίας.

 

Έχουμε μια κοινωνία, η οποία πονάει και υποφέρει. Και γι’ αυτό και θέλω να σας παροτρύνω να συνεχίσετε οργανωμένα και ακόμη πιο δυναμικά αυτήν τη δράση σας. Διότι δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορείτε να προσφέρετε περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα, θέλω να σας ενθαρρύνω για κάτι ακόμα. Να μη διστάζετε να προβάλλετε το έργο σας στην ελληνική κοινωνία. Γιατί έχει πλέον ωριμάσει η ελληνική κοινωνία και είναι έτοιμη να αντιληφθεί την αλήθεια. Να αντιληφθεί τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για το κοινωνικό σύνολο. Και να κατανοήσει τη σημασία της διάχυσης σε όλη την κοινωνία των καρπών της επιτυχημένης επιχειρηματικότητας. Αυτό, το οποίο χρειαζόμαστε ως λαός, είναι εκείνη την ηγεσία, η οποία θα επιτρέψει στον τόπο να απελευθερώσει τις τεράστιες δυνατότητές του. Την πολιτική ηγεσία, την πνευματική ηγεσία, την επιχειρηματική ηγεσία. Κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε συνολικά την ομάδα που θα επιτρέψει στη χώρα να πάει μπροστά.

resized DIM9303

Ως προς τα δικά μας δεδομένα, σας διαβεβαιώνω ότι η ομάδα αυτή υπάρχει, εμπλουτίζεται διαρκώς και ετοιμάζεται για τις μεγάλες ευθύνες της επόμενης μέρας. Έχω πει πολλές φορές ότι οι καλές Κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση. Και ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να είμαστε εμείς αυτοί που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Η επεξεργασία του κυβερνητικού μας σχεδίου εξελίσσεται σε μεγάλο βάθος, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε πως δεν θα έχουμε την πολυτέλεια χρόνου προσαρμογής και περιόδου χάριτος. Οι πολίτες περιμένουν πολλά από μας.

resized DIM9317

Γι’ αυτό ρίχνουμε μεγάλο βάρος στο ξεδίπλωμα του δικού μας προγράμματος και στη συστηματική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στην δική μας πρόταση δεν υπάρχουν ούτε απάτες ούτε αυταπάτες. Δεν υπάρχουν υπερβολές. Υπάρχει η αλήθεια, η κοινή λογική, αλλά και ο απαξιωμένος από πολλούς, αλλά απολύτως απαραίτητος τεκμηριωμένος τεχνοκρατικός λόγος. Οι Έλληνες μπορούν και θέλουν. Ζητούν την αλήθεια. Θέλουν στόχους πραγματικούς και επιτεύξιμους. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους. Δουλεύουμε σκληρά και αποφασιστικά για να πετύχουμε αυτά που αξίζει η πατρίδα μας. Σε στεριά και σε θάλασσα.  

 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2017 PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Παρασκευή, 19 Μάιος 2017 11:58

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2017

 resized 7638

O Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, εκπροσωπεί τον Δήμο Πειραιά στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2017 (EMD 2017). 

Η διάσκεψη και η έκθεση EMD 2017 πραγματοποιούνται στις 18-19 Μαΐου 2017 στο Poole του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Το θέμα είναι «Το Μέλλον των Θαλασσών μας», το οποίο εισάγει την εταιρική ευθύνη ως μία από τις βασικές πτυχές της βιωσιμότητας.

 resized 7639

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την EMD, ο Δήμος Πειραιά επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από ανταγωνιστική διαδικασία, για να διοργανώσει στο Poole του Ηνωμένου Βασιλείου workshop με τίτλο «Creative Disruption – Maritime Start-ups». 

Το workshop επικεντρώνεται στις τοπικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τις ναυτιλιακές start-ups και παρουσιάζει επιτυχημένους τρόπους κεφαλαιοποίησης των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τα τοπικά οικοσυστήματα, δημιουργώντας αξία για νέους stakeholders και επιταχύνοντας τις start-ups μέσω προγραμμάτων καθοδήγησης. 

Στο πλαίσιο αυτό, o κ. Πέτρος Κόκκαλης παρουσίασε την πρωτοβουλία BlueGrowth, το διαγωνισμό καινοτομίας στη γαλάζια ανάπτυξη, που ο Δήμος Πειραιά υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα παρουσιάστηκαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες από το Ρότερνταμ, την Περιφέρεια Vastra-Gotaland της Σουηδίας και την Περιφέρεια Pays de la Loire της Γαλλίας. 

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας αποτελεί ετήσιο ευρωπαϊκό θεσμό και σημείο συνάντησης της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής κοινότητας για τη δικτύωση, τη συζήτηση και τη δημιουργία κοινών δράσεων στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας.  Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν 10 χρόνια εγκαινιάζοντας το όραμα για μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική και το 2015 διεξήχθη στον Πειραιά με μεγάλη επιτυχία. 

Υπενθυμίζεται ότι η γιορτή θεσμός για την πόλη «Ημέρες Θάλασσας» που ξεκίνησαν το 2015 στον Πειραιά και φέτος θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 24/5/17 έως την Κυριακή 28/5/17, εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2017.

 
Αποτελέσματα Εργασιών 2ου Συνεδρίου Ελληνικών & Κινεζικών Πόλεων υπό τον τίτλο: "Dialogue for Friendly Cooperation between Chinese and Hellenic Local Governments", Πεκίνο 11-14 Μαΐου 2017. PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τετάρτη, 17 Μάιος 2017 18:05

Αποτελέσματα Εργασιών 2ου Συνεδρίου Ελληνικών & Κινεζικών Πόλεων υπό τον τίτλο: "Dialogue for Friendly Cooperation between Chinese and Hellenic Local Governments", Πεκίνο 11-14 Μαΐου 2017.

resized group-gr

Στις 11 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Ελληνικών & Κινεζικών Πόλεων με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα. Το Συνέδριο στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και κατά τη διάρκεια των εργασιών του ανακοινώθηκε ότι το επόμενο θα πραγματοποιούνταν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

 

Στις 17 Μαρτίου 2017 απεστάλη Πρόσκληση από τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας της Κίνας με Τρίτες Χώρες (Chinese People’s Association of Friendship with Foreign Countries – CPAFFC) προς όλα τα μέλη της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, η οποία ανέφερε ότι η διοργάνωση του 2ου Συνεδρίου Ελληνικών & Κινεζικών πόλεων θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο, στις 13 Μαΐου 2017, και στόχος του θα είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

resized IMG 20170512 204854

Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου από την Κινεζική πλευρά ήταν ιδιαίτερα συμβολική για τη χώρα μας, καθώς στις 14 Μαΐου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ «Μία Ζώνη. Ένας Δρόμος.» (Belt and Road Forum), το οποίο ήταν μείζονος διακρατικής σημασίας και συμμετείχαν 28 αρχηγοί κρατών, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κος Αλέξης Τσίπρας.

 

Στο 2ο Συνέδριο Ελληνικών & Κινεζικών Πόλεων, την Ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν τα ακόλουθα μέλη της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων:

 

1. Περιφέρεια Κρήτης

 

 • Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, κα Βρέντζου – Σκορδαλάκη Θεανώ

 

 • Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεμάτων, κος Αλεξάκης Γεώργιος 2. Δήμος Αθηναίων

 • Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Αστικής Πανίδας, κος Μοντιάνο Αλέξανδρος

 

3. Δήμος Βέροιας

 

 • Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής, κος Λυκοστράτης Βασίλειος 4. Δήμος Ελευσίνας

 • Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, και Οικονόμου Δέσποινα

 

 • Δημοτικός Σύμβουλος, κος Αγριμάκης Βασίλειος

 

5. Δήμος Ερέτριας

 

 • Δήμαρχος, κα Αλημπατέ Αμφιτρίτη 6. Δήμος Λαυρεωτικής

 • Δήμαρχος, κος Λουκάς Δημήτριος

 

 • Επιστημονική Συνεργάτης, κα Πάλλη Αικατερίνη 7. Δήμος Μεγαρέων

 • Δήμαρχος, κος Σταμούλης Γρηγόριος

 

 • Αντιδήμαρχος, κος Κοσμόπουλος Ελευθέριος

 

8. Δήμος Νάουσας

 

 • Δήμαρχος, κος Κουτσογιάννης Νικόλαος 9. Δήμος Πειραιώς

 • Δήμαρχος, κος Μώραλης Ιωάννης

 

 • Γενικός Γραμματέας, κος Βασίλειος Ταταρόπουλος

 

 • Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου, κος Μελάς Ιωάννης

 

 • Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων, κος Ανδρέας Βεντούρης

 • Προϊσταµένη του Αυτοτελούς Τµήµατος Εσωτερικού Ελέγχου & ∆ιασφάλισης, κα Μανωλάκου Σταματίνα.

10. Πρόεδρος της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, κος Ηλίας Ψηνάκης.

 

Στο Συνέδριο, την Κινεζική πλευρά εκπροσώπησαν οι ακόλουθες πόλεις:

 

 1. Beijing Municipality (Haidian District, Daxing District)

 

 1. Shanghai Municipality

 

 1. Jiangsu Province (Xuzhou City, Taizhou City, Xinghua City)

 

 1. Fujian Province (Xiamen City)

 

 1. Jiangxi Province

 

 1. Shandong Province (Weihai City, Rizhao City)

 

 1. Henan Province (Zhengzhou City, Kaifeng City, Anyang City, Lankao County)

 

 1. Hubei Province

 

 1. Sichuan Province (Suining City, Dujiangyan City, Guangyuan City)

 

 1. Yunnan Province (Chuxiong Prefecture)

 

 1. Shaanxi Province (Xianyang City, Yan'an City, Yulin City)

resized mmexport1494603033158

Συνολικά παρευρέθηκαν 78 εκπρόσωποι Κινεζικών Δήμων και Περιφερειών, 56 επιχειρηματίες και 47 επίσημοι προσκεκλημένοι της Κινεζικής αποστολής.

 

Το 2ο Συνέδριο Ελληνικών & Κινεζικών Πόλεων, υπό τον τίτλο: «Διάλογος Φιλίας και Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας ΚΙΝΑΣ – ΕΛΛΑΔΑΣ» (Dialogue for Friendly Cooperation between Chinese and Hellenic Local Governments), διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλίας της Κίνας με Τρίτες Χώρες (Chinese People’s Association of Friendship with Foreign Countries – CPAFFC), την Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, συνδιοργανωτές ήταν η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα και η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο και τελούσε υπό την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και της Enterprise Greece.

 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και παρουσιάσεις από την Ελληνική Αποστολή και από τους εκπροσώπους των Κινεζικών Πόλεων και Περιφερειών, υπογράφηκαν αδελφοποιήσεις πόλεων και διμερείς σχέσεις εμπορικής σημασίας για τις δύο χώρες, ενώ στη συνέχεια έγιναν συναντήσεις B2B ανάμεσα στους Δήμους της ελληνικής αποστολής, στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Κίνας, καθώς και κινεζικές επιχειρήσεις διεθνούς φήμης.

 

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κος Xiaoli Zou, και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο, κος Ροκανάς Λεωνίδας. Από την ελληνική κυβέρνηση παρευρέθηκαν ο Πρωθυπουργός, κος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο Υπουργός Εξωτερικών, κος Νίκος Κοτζιάς, ο

 

Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κος Νίκος Παππάς, και ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, κος Στέργιος Πιτσιόρλας.

Κατά το χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, κος Αλέξης Τσίπρας,

 

ευχαρίστησε τους διοργανωτές, την Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, καθώς και την CPAFFC για την πρόσκληση και σημείωσε ότι το 2ο Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών μας και τη συμβολή τους στο παγκόσμιο πολιτισμό και να τα παντρέψουμε στις σημερινές συνθήκες. Τόνισε επίσης ότι το 2017 αποτελεί έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας Κίνας και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ.

 

Αναφέρθηκε στην υπογραφή συμφωνίας 3ετους συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε θέματα επενδυτικών πρωτοβουλιών, ενέργειας, υποδομών και τηλεπικοινωνιών, καθώς και στη δημιουργία απευθείας αεροπορικής πτήσης Αθήνας - Πεκίνου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

Δήλωσε ότι οι Δήμοι έχουν ένα ξεχωριστό ρόλο στη σύσφιξη σχέσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί μέσω πρωτοβουλιών όπως οι αδελφοποιήσεις πόλεων, οι ανταλλαγές αποστολών, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από κοινού, η συνεργασία μέσω των Πανεπιστημίων, καθώς και η συνεργασία σε επίπεδα αγροτικής παραγωγής και βιομηχανίας βοηθούν στην ενδυνάμωση των διακρατικών σχέσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Ο κος Πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε τη σημασία της συμμετοχής των νέων ανθρώπων καθώς αποτελούν το μέλλον της ανθρωπότητας. Πρότεινε την προώθηση πρωτοβουλιών που έχουν σαν στόχο την ανταλλαγή μαθητών και φοιτητών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα των Δήμων σε συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Α’ Βάθμιας, Β’ Βάθμιας και Γ’ Βάθμιας εκπαίδευσης και μπορούν να βοηθήσουν στη μεταλαμπάδευση των πολιτιστικών στοιχείων των δύο χωρών όπως τα ήθη, τα έθιμα και η γλώσσα.

 

Σε αυτή την προσπάθεια δήμοι με ιστορική σημασία όπως ο Μαραθώνας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Η δημιουργία μάλιστα ενός θεματικού πάρκου με μυθολογικό περιεχόμενο μπορεί να αναδείξει τη συμβολική τους σημασία και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών.

 

Επίσης, σημείωσε ότι ευκαιρία μπορεί να αποτελέσει η ανάπτυξη της σηροτροφίας και η ανάδειξη του Δήμου Σουφλίου μέσω της εκτροφής μεταξοσκώληκα ως συμβολικό σημείο συνάντησης των δύο χωρών.

 

Τέλος, αναφέρθηκε στη πόλη του Πειραιά που φιλοξενεί το κεφάλι του δράκου, την COSCO SHIPPING Lines Co., Ltd και σημείωσε ότι στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Xi Jinping, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να αναδείξουν τον Πειραιά ως το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και κόμβο του παγκόσμιου εμπορίου και του θαλάσσιου δρόμου του Μεταξιού.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι: «…η ενίσχυση της συνεργασίας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι στρατηγικής επιλογής για την Ελλάδα. Η Ελληνική κυβέρνηση θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης.»

 

Πέραν των εργασιών του 2ου Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα Σεμινάρια, συναντήσεις και γεύματα εργασίας:

 

 • Σεμινάρια με την ακόλουθη θεματολογία:

 

 • Η προσέλκυση Τουρισμού από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Vice President of China Tourism Academy, Dr Zhongguang Li Director of Research Administration Dept., China Tourism Academy, Ms Shaoyan Xia

 

Vice President of Ivy Alliance Tourism Consulting, Mr David Tang CEO of Ivy Alliance Tourism Consulting, Mr XinJun Wang)

 • Η Προώθηση Αγροτικών προϊόντων στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Former Vice General Director of MOFCOM, Mr Ma She)

 

 • Έξυπνες Πόλεις: Πως η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας (Managing Director G&E Greece, Cyprus and Israel, ZTE,

Dr. George Tsakogiannis)

 

 • Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Πεκίνο, κ. Ροκανά Λεωνίδα.

 

 • Συνάντηση με τον Εμπορικό Ακόλουθο της Πρεσβείας, κ. Στάντζο Εμμανουήλ.

 

 • Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Huawei Beijing EBC όπου και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των νέων τεχνολογιών μιας «Έξυπνης Πόλης», καθώς και οι νέες τάσεις τεχνολογικού εξοπλισμού κλπ.

 • Γεύμα εργασίας με υψηλόβαθμα στελέχη της Εταιρείας Huawei.

 

 • Συνάντηση εργασίας με υψηλόβαθμα στελέχη της Εταιρείας ΖΤΕ.

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 1 από 108
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες. Στις 28 Ιουνίου, Οι μουσικές της Κρήτης θα κατακτήσουν ...

Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία. Ο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση