ATTICANEWS.GR

Member Area
News
ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 45ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 14 Ιούνιος 2017 17:36

ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 45ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ.

resized IMG 4748

Στον Πειραιά εορτάστηκε χθες η 45η επέτειος εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα, σε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η οποία περιελάμβανε τη μουσική παράσταση της New Oriental Chinese Music Scene, της Λαϊκής Κυβέρνησης του Δήμου Σαγκάης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Πειραιά και ο Δήμος Σαγκάης είναι αδελφοποιημένες πόλεις από το 1985, ενώ το 2017 είναι το Κοινό Έτος Φιλίας Ελλάδας-Κίνας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, η Λαϊκή Κυβέρνηση του Δήμου Σαγκάης και η China Cosco Shipping Corporation Limited.

ΣτΔημοτικό Θέατρο Πειραιά,  παρευρέθηκαν ο Γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής Σαγκάης - μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κ. Han Zheng, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli, ο Πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited κ. Σου Λιρόνγκ, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των δυο χωρών, εκπρόσωποι Διπλωματικών Αρχών και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

resized IMG 4685

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε στον χαιρετισμό του:

«Αξιότιμοι κύριοι  Υπουργοί,

Αξιότιμε κύριε Γραμματέα της Δημοτικής Επιτροπής Σαγκάης - μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Han Zheng,

Αξιότιμε κύριε Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριε Πρόεδρε της Cosco Shipping,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

 Σας καλωσορίζω στον Πειραιά μας, σας καλωσορίζω στο εμβληματικό Δημοτικό μας Θέατρο. Οι χώρες μας, η Ελλάδα και η Κίνα, η Κίνα και η Ελλάδα είναι δυο φίλες χώρες με αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση τόσο για την ιστορία όσο και  για τον πολιτισμό τους.

 Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της 45ης επετείου της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Φέτος μάλιστα, η επέτειος αυτή συμπίπτει με το Κοινό Έτος Φιλίας Κίνας – Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο,  υπάρχει στενή επαφή και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών η οποία εδράζεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως είναι για παράδειγμα η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός. Αυτή η εκδήλωση μάλιστα αποτελεί ένα μικρό μέρος όσων  θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, λόγω του Κοινού Έτους Φιλίας Κίνας – Ελλάδας.

 Η ικανοποίηση μας όμως για τη σημερινή εκδήλωση είναι μεγάλη για δυο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι διότι η πόλη του Πειραιά είναι από το 1985 αδελφοποιημένη με την πόλη της Σαγκάης και ως εκ τούτου είναι μια ευκαιρία, έστω και με καθυστέρηση, να έρθουμε οι δυο πόλεις-λιμάνια πιο κοντά. Έχουμε πολλά κοινά και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για πολυεπίπεδη συνεργασία. Για το λόγο αυτό,  έχουμε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να ενδυναμωθούν οι σχέσεις μεταξύ μας και η αδελφοποίηση να αποφέρει ουσιαστικά οφέλη για τις πόλεις μας. Στόχος μας είναι να υπάρχουν κοινές δράσεις, να υπάρχουν συνεργασίες σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, το εμπόριο, η επιχειρηματικότητα, η ναυτιλία.

Ο δεύτερος λόγος είναι η παρουσία της Cosco στον Πειραιά, η οποία μάλιστα συμμετέχει στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Είναι πλέον νομίζω ξεκάθαρο σε όλους μας ότι αυτή η μεγάλη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά,  μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο για το λιμάνι, αλλά για την πόλη, για την ευρύτερη περιοχή και για τη χώρα. Πεποίθηση μου είναι δε, ότι μπορεί να αποτελέσει, εκτός από οικονομικό και μεταφορικό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας, σημαντική γέφυρα πολιτισμικών και τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε επενδύσει πολλά στην εξωστρέφεια της πόλης μας. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες μέσω της διπλωματικής οδού, προκειμένου να προωθήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες, δράσεις και εμπειρίες σε πολιτισμικό, τουριστικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Ο Πειραιάς ήταν και είναι πάντα φιλόξενος και ανοιχτός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο Πεκίνο,  όπου ο Πειραιάς πρωταγωνίστησε στις συζητήσεις και τις αναφορές από αξιωματούχους και των δύο χωρών.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κινέζο Πρέσβη για τη συνολική συνεργασία, αλλά και τον κύριο Han Zheng για την παρουσία του σήμερα εδώ που τιμά την πόλη του Πειραιά, όπως και όλους εσάς.

Εύχομαι καλή διασκέδαση, αλλά και καλή παραμονή στη φιλόξενη πόλη μας, τον Πειραιά.

Σας ευχαριστώ».

resized IMG 4702

Ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli στην ομιλία του, επισήμανε:

«Εξοχότατε κύριε Χαν Τζενγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κουμμουνιστικού Κόμματος Κίνας και Γραμματέα της Δημοτικής Επιτροπής του ΚΚΚ Σαγκάης,

Εξοχότατοι,

Κυρίες και κύριοι,

Καλό σας απόγευμα!

Την 5η Ιουνίου 1972 η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Ελληνική Δημοκρατία συνήψαν επισήμως διπλωματικές σχέσεις με την ίδρυση πρεσβειών. Φέτος συμπληρώνονται 45 έτη από εκείνο το σημαντικό γεγονός. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αντάλλαξαν συγχαρητήρια μηνύματα. Απόψε έχουμε συγκεντρωθεί εδώ για να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για τη σινοελληνική φιλία μέσα από τη γλώσσα της μουσικής. Εκ μέρους της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα επιτρέψτε μου να καλωσορίσω θερμά τον κ. Χαν Τζενγκ, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κουμμουνιστικού Κόμματος Κίνας και Γραμματέα της Δημοτικής Επιτροπής του ΚΚΚ Σαγκάης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις δημοτικές αρχές της Σαγκάης και του Πειραιά που κατέστησαν εφικτή αυτή την εκδήλωση.

Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία 45 έτη, οι σινοελληνικές σχέσεις έχουν αποδώσει πλούσιους καρπούς. Οι δύο χώρες μας έχουν εξελιχθεί σε στρατηγικούς εταίρους σε ευρύτατα πεδία συνεργασίας. Τρέφουμε αμοιβαίο σεβασμό και έχουμε αλληλοβοηθηθεί στις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές μας. Η Ελλάδα προσέφερε πολύτιμη στήριξη για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στην Κίνα και σε τέσσερις περιπτώσεις συνέδραμε στην εκκένωση μεγάλου αριθμού Κινέζων πολιτών που διέτρεχαν κίνδυνο στο εξωτερικό. Η Κίνα στηρίζει σταθερά την Ελλάδα παρέχοντας έμπρακτη συνεργασία έτσι ώστε η χώρα να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους.

Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά έχει πλέον αναδειχθεί σε σημαντικό πυλώνα του Νέου Δρόμου του Μεταξιού («Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος») και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Έχει δώσει ώθηση για την άνθηση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως οι υποδοµές µεταφοράς, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες κ.α. Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις μας έχουν μεταμορφωθεί και σήμερα κατευθύνονται από τις επενδύσεις, όχι από τις απλές εμπορευματικές συναλλαγές.

Έχουμε διοργανώσει μια σειρά από μεγάλες εκδηλώσεις, όπως το Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Κίνας και Ελλάδας, το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασιών στις Πολιτιστικές Βιομηχανίες, το Σινοελληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ για την Ενίσχυση της Ναυτιλίας, το Φόρουμ Κινεζικών και Ελληνικών Πόλεων και το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν εμπλουτίσει σημαντικά τις σχέσεις μας, φέρνοντας οφέλη στους λαούς των δύο χωρών και ενισχύοντας την επιρροή της σινοελληνικής συνεργασίας σε διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις.

Τον προηγούμενο μήνα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συμμετείχε με εξαιρετική επιτυχία στο Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road στο Πεκίνο. Έχουμε εναρμονίσει τις αναπτυξιακές στρατηγικές μας. Η Κίνα προσφέρει στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναδειχθεί σε ενεργειακό και ναυτιλιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, αλλά και σε σημαντική πύλη για την κυκλοφορία των ατόμων. Όσον αφορά το τελευταίο, η AirChina πρόκειται να εγκαινιάσει απευθείας πτήσεις συνδέοντας το Πεκίνο με την Αθήνα. Η Κίνα θα συμμετέχει στη 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως η Τιμώμενη Χώρα, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και θα προαγάγει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι,

Έχουμε πλέον αποδείξει ότι όποιες αλλαγές και αν σημειωθούν στη διεθνή σκηνή, Κίνα και Ελλάδα θα παραμείνουν καλοί φίλοι στα εύκολα και τα δύσκολα αλλά και καλοί εταίροι για την αμοιβαία προκοπή. Η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» έχει καταστήσει εφικτή τη συνύφανση και σύμπλευση των εθνικών επιδιώξεων των δύο χωρών. Είναι δεδομένο ότι Κίνα και Ελλάδα θα βαδίσουν προς το μέλλον χέρι-χέρι για να αναζωογονήσουν τους πανάρχαιους πολιτισμούς τους, γράφοντας ένα νέο κεφάλαιο στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία και συμβάλλοντας στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη.

Ας εκφράσουμε τις ευχές μας για ακόμη βαθύτερη φιλική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Εύχομαι η επίσκεψη της Α.Ε. κ. Χαν Τζενγκ να είναι απολύτως επιτυχημένη! Εύχομαι όλοι σας να απολαύσετε ένα υπέροχο βράδυ γεμάτο εξαιρετική μουσική! Σας ευχαριστώ όλους και όλες»!

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δώρισε στον κ. Han Zheng, μια μινιατούρα αρχαίας τριήρους και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, προσέφερε ένα ξεχωριστό δώρο στον κύριο Χαν, ένα χρυσό κότινο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Νωρίτερα ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παρευρέθηκε στην  υπογραφή των δύο Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ του ΟΛΠ με το Shanghai International Port Group και του COSCO SHIPPING GROUP με το Shanghai International Port Group. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής Σαγκάης - μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κ. Han Zheng, προσέφερε δώρα στον Δήμαρχο Πειραιά για τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

 

 
Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας Δήμου Ιωαννιτών και Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού»
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 14 Ιούνιος 2017 12:44

Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας Δήμου Ιωαννιτών και Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού»

IOANNITONLOGO

Στην έγκριση ενός μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για την ανάδειξη, διάσωση και προβολή του πολιτισμού και ιστορίας και της σύγχρονης δημιουργικότητας του Κάστρου, προχώρησε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η τεχνογνωσία σε ζητήματα ανάπτυξης πολιτιστικών έργων κρίνεται ότι είναι ωφέλιμο να αποκτάται μέσω στρατηγικών συνεργασιών με φορείς που έχουν και σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών στις 26/05/2016 προχώρησε στη σύναψη Πλαισίου Συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την Ανάδειξη της περιοχής του Κάστρου Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και κατόπιν σχέσεων συνεργασίας που δημιούργησε ο Δήμος Ιωαννιτών με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, για να υπογράψει Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας το οποίο στοχεύει στον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων για την ανάδειξη, διάσωση και προβολή του πολιτισμού και ιστορίας, με την χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο, την εικονική πραγματικότητα, τα τρισδιάστατα γραφικά τις διαδραστικές και πολυμεσικές εκθέσεις που καλύπτουν την περιοχή του Κάστρου Ιωαννίνων.

Πιο αναλυτικά το Σχέδιο: «Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας Δήμου Ιωαννιτών και Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού» περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Α) Σχεδιασμός και υλοποίηση έργων για την ανάδειξη, διάσωση και προβολή του Ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας και της σύγχρονης δημιουργικότητας του, με την χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο, την εικονική πραγματικότητα, τα τρισδιάστατα γραφικά τις διαδραστικές και πολυμεσικές εκθέσεις που καλύπτουν την περιοχή του Κάστρου

Β) Υποστήριξη της ερευνητικής προσπάθειας του ΙΜΕ σε θέματα πολιτιστικά και ιστορικά που αφορούν την περιοχή μας, όπως η συγκέντρωση δεδομένων και στοιχείων για τις γενεαλογίες και μνήμες των προσφύγων, τα μνημεία και την υλική και άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, τα οποία δύναται να αξιοποιηθούν από το ΙΜΕ στο πλαίσιο των σκοπών του για την ανάδειξη του πολιτισμού.

Γ) Ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα ανάπτυξης και διαχείρισης πολιτιστικών έργων.

Δ) Διάδοση και προβολή των δράσεων των δύο φορέων από κοινού και μεμονωμένα, ώστε να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών για τις δράσεις αυτές και να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον, κινητοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, είτε ατομικά είτε μέσω αρμοδίων δημόσιων, ιδιωτικών και λοιπών φορέων σε αυτές τις δράσεις. 

 
ΛΗΜΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ 2017 Διεθνής αθλητική, πολιτιστική και εκπαιδευτική διοργάνωση 6-9 Ιουλίου 2017
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 12 Ιούνιος 2017 16:49

 

ΛΗΜΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ 2017

Διεθνής αθλητική, πολιτιστική και εκπαιδευτική διοργάνωση

6-9 Ιουλίου 2017

ΑΦΙΣΑ 17 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑβ

 

 

Η διεθνής αθλητική, πολιτιστική και εκπαιδευτική διοργάνωση «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου» γίνεται θεσμός. Για τρίτη συνεχή χρονιά, οι αγώνες του αρχαίου πεντάθλου θα πραγματοποιηθούν στη Λήμνο, τον τόπο που μυθολογικά συνδέεται με τη γέννηση του πανάρχαιου αυτού αθλήματος.

Το «Λήμνος Αρχαίο Πένταθλο 2017» που διοργανώνει ο Δήμος Λήμνου, σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Λήμνου και τον Αθλητικό όμιλο «Ηφαιστία» με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ, θα διεξαχθεί φέτος από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου, με τη συμμετοχή μαθητών- αθλητών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία.

Η τελετή έναρξης της διοργάνωσης «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνος 2017» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο παλιό λιμάνι της Μύρινας, με μία εκδήλωση-έκπληξη που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου το απόγευμα, θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα του ακοντισμού και της δισκοβολίας στην παραλία της Ηφαιστίας, ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Κοντοπούλι.

Το πρωί του Σαββάτου 8 Ιουλίου, στην παραλία των Ρηχών Νερών θα διεξαχθεί το αγώνισμα της πάλης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η δράση θα μεταφερθεί στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας, όπου θα διεξαχθούν ο αγώνας δρόμου 80 μέτρων και το άλμα εις μήκος, ενώ το βράδυ του Σαββάτου θα ακολουθήσει η τελετή λήξης.

 

 

Τα αγωνίσματα στα οποία θα συμμετάσχουν οι αθλητές είναι:

 

Δισκοβολία Παμπαίδων

Δισκοβολία Παγκορασίδων

 

Ακοντισμός Παμπαίδων

Ακοντισμός Παγκορασίδων

 

Άλμα σε μήκος Παμπαίδων

Άλμα σε μήκος Παγκορασίδων

 

Δρόμος 80μ Παμπαίδων

Δρόμος 80μ Παγκορασίδων

 

Πάλη στην Άμμο Παμπαίδων

Πάλη στην Άμμο Παγκορασίδων

 

Το αγωνιστικό τμήμα θα πλαισιωθεί από ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων, στοχεύοντας στην επαφή των αθλητών και συνοδών τους με την ιστορία και τις παραδόσεις της Λήμνου, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες μας να γνωρίσουν το νησί και τις ομορφιές του.

Όλοι οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα ζήσουν μια σπουδαία αθλητική και πολιτιστική εμπειρία, που ενώνει τους λαούς και χτίζει γέφυρες με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, δίνοντας στη διοργάνωση μία πανανθρώπινη διάσταση.

Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε η θεσμοθέτηση των αγώνων Πεντάθλου Λήμνου να αποτελέσει το κυρίαρχο αθλητικό, πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός, το οποίο θα λαμβάνει χώρα στο νησί στις αρχές Ιουλίου κάθε έτους και θα περιλαμβάνει δράσεις που θα τιμούν τον τόπο μας στην Ελλάδα και τη Διεθνή Κοινότητα.

 

Το Αρχαίο Πένταθλο στον μύθο

 

Ο μύθος που προδίδει τη μεγάλη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι έλληνες στους αγώνες πεντάθλου και συνδέει τη Λήμνο με τη γέννηση του αθλήματος ανήκει στον αργοναυτικό κύκλο και συγκεκριμένα στο πέρασμα των Αργοναυτών από το νησί κατά το ταξίδι τους από την Ιωλκό προς την Κολχίδα του Εύξεινου Πόνου.

Στο νησί του Ηφαίστου, η βασίλισσα Υψιπύλη φιλοξένησε τους αργοναύτες και τέλεσε αγώνες προς τιμήν τους με πλούσια βραβεία. Τότε ο Ιάσονας, αρχηγός της εκστρατείας, για να τιμήσει τον πατέρα του Αχιλλέα, τον Πηλέα, που βγήκε πρώτος στην πάλη και δεύτερος σε όλα τα άλλα, ένωσε τα πέντε αθλήματα κι έτσι ο Πηλέας ανακηρύχθηκε πενταθλητής για τις αθλητικές του επιδόσεις και την πολεμική του ανδρεία. Το αρχαίο πένταθλο υπήρξε προπομπός του σύγχρονου πεντάθλου, το οποίο αποτελεί άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Το Αρχαίο Πένταθλο ως Ολυμπιακό Αγώνισμα

 

Το Αρχαίο Πένταθλο ήταν ένα από τα πιο σπουδαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα, θεωρήθηκε ως ένα αριστούργημα του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού, μια αληθινή απόδειξη του ολοκληρωμένου αθλητή και του καλού πολεμιστή. Τα πέντε αγωνίσματα ήταν: άλμα, δίσκος, δρόμος, ακόντιο και πάλη. Ο πενταθλητής συνδύαζε αρμονικά δύναμη, ευκινησία, δεξιοτεχνία με μιαν απόλυτη σωματική ομορφιά ήταν ο «κάλλιστος Ελλήνων» όπως τον αποκαλεί ο Αριστοτέλης.

Πριν τη θέσπιση των επίσημων Ολυμπιακών Αγώνων το 774 π.Χ., στην αρχαία Ολυμπία, κατά τις παραδόσεις, μόνο θεοί και μυθικοί ήρωες αγωνίζονταν και ο ήρωας Ηρακλής, ο γιος του Δία, αγωνίστηκε στην Ολυμπία και ίδρυσε τους ολυμπιακούς αγώνες. Το πένταθλο μπήκε στην 18η Ολυμπιάδα (708 π.Χ.). Εκείνη την εποχή, οι αρχαίοι έλληνες θεωρούσαν την άσκηση ως τη βασική απασχόληση των πολιτών. Είχαν την υψηλή αντίληψη του μέτρου για όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις. Έτσι, το άλμα και ο δρόμος γύμναζε τα κάτω άκρα, ο δίσκος και το ακόντιο τα άνω άκρα και η πάλη έφερνε μια ισορροπία, ήταν αγώνας σώμα με σώμα όπως και στη μάχη.

 

 

 

 

Πρόγραμμα Διοργάνωσης

 

 

  • ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ: ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ –ΜΥΡΙΝΑ

19:30 ΑΦΙΞΗ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

20:00 ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

 

  • 1Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΗΦΑΙΣΤΙΑ

18:00 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ: ΔΙΣΚΟΣ-ΑΚΟΝΤΙΟ

21:00 ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙ

  •  2Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΜΥΡΙΝΑ-ΡΗΧΑ ΝΕΡΑ-BEACH VOLLEY

10:00 ΑΓΩΝΙΣΜΑ: ΠΑΛΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ

19:00 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ: ΔΡΟΜΟΣ-ΑΛΜΑ

21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Ταγ 5θλ  ΚΑΘΕΤΟ5

 
Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην τελετή έναρξης του Β´ Διεθνούς Συνεδρίου "Καππαδοκία, γη Πολιτισμού"
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 11 Ιούνιος 2017 12:42

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην τελετή έναρξης του Β´ Διεθνούς Συνεδρίου "Καππαδοκία, γη Πολιτισμού"

 resized kappadokia1

Εκλεκτοί Καλεσμένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά, που κηρύσσω εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης την έναρξη  του Β΄ διεθνούς επιστημονικού συμποσίου, με αντικείμενο την ιστορική, γλωσσολογική και πολιτιστική παράδοση της Καππαδοκίας, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της μακραίωνης συμβολής των Ελλήνων της Καππαδοκίας στον Οικουμενικό Ελληνισμό και πολιτισμό.

 resized kappadokia1b

Κυρίες και κύριοι,

 

Στην περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας, που εδώ και 4.000 χρόνια ονομάζεται Καππαδοκία, η ελληνική παρουσία υπήρξε συνεχής από την αρχαιότητα και δέθηκε άρρηκτα με το Χριστιανισμό από τον 1ο μετά Χριστόν αιώνα. Οι  γεωγράφοι Παυσανίας και Στράβωνας, ο πρωτοπόρος χειρούργος  της αρχαιότητας Αρεταίος, ο επικός  ήρωας  Διγενής Ακρίτας, οι Αυτοκράτορες Νικηφόρος Φωκάς και Ιωάννης Τσιμισκής, οι Τρεις Ιεράρχες, οι Άγιοι Γέροντες του καιρού μας, Αρσένιος και Παΐσιος, αλλά και οι κορυφαίοι ποιητές μας, Καβάφης και Σεφέρης κατάγονται από την Καππαδοκία.

 

Με την Μικρασιατική καταστροφή οι Καππαδόκες ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες αιώνων και ήρθαν στην Ελλάδα,  μεταφέροντας  όχι μόνο μνήμες από τις λατρεμένες πατρίδες αλλά ήθη και έθιμα, μουσικές και χορούς, γεύσεις και παραδόσεις, ανεκτίμητα σημεία αναφοράς και ταυτότητας. Ο πλούτος αυτός  συνθέτει  ένα μοναδικό μωσαϊκό και αναδεικνύει  την Καππαδοκία σε "γη Πολιτισμού", που τα τεκμήριά της  το 1985 ανακηρύχτηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 resized kappadokia2

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Η πλούσια παρακαταθήκη των Ελλήνων της Καππαδοκίας είναι και θα παραμείνει ζωντανή. Αυτή η παρακαταθήκη για εμάς που προερχόμαστε από τη Θεσσαλονίκη, μας είναι ιδιαίτερα γνωστή,  γιατί διατηρήθηκε χάρη στις άοκνες προσπάθειες των Καππαδοκών,  μεγάλος αριθμός εκ των οποίων βρήκε νέα εστία στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Η  Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών έθεσε υπό την αιγίδα της το παρόν συνέδριο, όχι μόνο ως μια κίνηση συμβολική, αλλά και ως ένδειξη σεβασμού προς αυτή τη μακραίωνη κληρονομιά και θα ήθελα να σας δηλώσω ότι στο πλαίσιο της άσκησης μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρωτοβουλία περαιτέρω ανάδειξης και ενίσχυσης του πολιτιστικού μας κεφαλαίου, που προβάλλει τη χώρα μας αλλά και συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών.

 resized kappadokia3

Κυρίες και Κύριοι,

 

Η προσήλωση που επέδειξε η καππαδοκική ρωμιοσύνη για τη διατήρηση της ελληνικής και χριστιανικής ταυτότητας υπήρξε αξιοζήλευτη, όμοια με τους ακρίτες προγόνους της, που φύλαγαν ακούραστα τα σύνορα. Η ίδια αντίληψη και οι ίδιες αξίες διαπνέουν την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων, την οποία επιθυμώ να συγχαρώ δημοσίως για αυτήν την εξαιρετική διοργάνωση, κηρύσσοντας την έναρξή της.

 

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

 

Σας ευχαριστώ.

 

 


Σελίδα 3 από 684
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
   Mιρέλα Πάχου «ΝΟΜΑΔΕΣ» (Σε Συμμετοχή Γιάννη Κότσιρα & Μίλτου Πασχαλίδη)     Το νέο single της Μιρέλας ...

Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover» ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover»  ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς  κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover» ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών     Η ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση