ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Tο Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη κοσμεί το Μόντρεαλ!
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 17 Ιούλιος 2017 11:01

Tο Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη κοσμεί το Μόντρεαλ!

 

Το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη, στη συμβολή Παρκ Άβενιου και Ζαν Ταλόν, στο κέντρο της εμβληματικής για τον Ελληνισμό περιοχής του Παρκ Εξτένσιον, ήταν το δώρο των Ελλήνων του Μόντρεαλ για τη φετινή 375η επέτειο από την ίδρυση της πόλης.

Τα αποκαλυπτήρια του Γλυπτού, το οποίο είναι έργο του διακεκριμένου γλύπτη και καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών κ. Γιώργου Χουλιάρα, έγιναν την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017, από  τον δήμαρχο Μόντρεαλ κ. Ντενί Κοντέρ και τους επικεφαλής των φορέων που πρωτοστάτησαν στην ανέγερσή του, όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ κ. Νίκος Παγώνης, ο πρόεδρος του Επαρχιακού Κογκρέσου Κεμπέκ κ. Γιάννης Θεοδοσόπουλος, η αντιδήμαρχος κα Μαίρη Ντέρος, ως πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων (παράρτημα Μόντρεαλ) και η γενική γραμματέας, δημοσιογράφος και συγγραφέας κα Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη. Παρόντες ήταν ο πρέσβη της Ελλάδος στον Καναδά κ. Γιώργος Μαρκαντωνάτος και ο γενικός πρόξενος κ. Νίκος Σιγάλας.

Οι ομογενείς στέκονται συγκινημένοι απέναντι σ’ ένα μνημείο, που συμβολίζει τις δυσκολίες και μαζί το πείσμα και την ελπίδα του πρώτου μεγάλου κύματος των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά.

Το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη έχει γίνει αξιοθέατο για την πόλη του Μόντρεαλ, καθώς τις τελευταίες ημέρες ομογενείς από διάφορες περιοχές της χώρας έρχονται να το δουν από κοντά. Και όχι μόνο από τον Καναδά αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση οικογένειας που ταξίδεψε από το Μπάφαλο.

ΦΩΤΟ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος
Πηγή: Εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» (ekirikas.com)

http://www.monemvasianews.gr/t%CE%BF-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%80%CF%84%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%AF-%CF%84/

 
Λυδία Κονιόρδου: «Πρόσω ολοταχώς με διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχο» Οι καινοτομίες του νέου Νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα
News - Πολιτισμός
Σάββατο, 15 Ιούλιος 2017 10:02

Λυδία Κονιόρδου: «Πρόσω ολοταχώς με διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχο».

Οι καινοτομίες του νέου Νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα.

koniordou lydia

Προχωράμε μπροστά, πρόσω ολοταχώς. Επιτέλους διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχος» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού από το βήμα της Βουλής όταν ψηφίστηκε χθες ο Νόμος για τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

«Είναι πολύ σημαντική μέρα, γιατί μετά από 24 χρόνια μπαίνουν νέοι εκσυγχρονισμένοι κανόνες σε ένα χώρο που αντιμετώπιζε σοβαρές παθογένειες και συγκρούσεις αντικρουόμενων συμφερόντων λόγω της αδράνειας της Πολιτείας να ρυθμίσει το τοπίο».

Ο νέος Νόμος του ΥΠΠΟΑ ανοίγει νέους ορίζοντες βάζοντας επιτέλους τάξη προς όφελος των δημιουργών, των δικαιούχων, των χρηστών και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος.

Η ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) ως μοναδική Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) υπάγεται σε ίδιους κανόνες και υποχρεώσεις διαφάνειας και λογοδοσίας με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Με τον νέο Νόμο όλοι οι δημιουργοί εξίσου συμμετέχουν μέσω της Γενικής Συνέλευσής τους και του Εποπτικού Συμβουλίου στον έλεγχο των ΑΟΔ και των ΟΣΔ που διαχειρίζονται τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Τίθενται για πρώτη φορά όρια σε ανεξέλεγκτα διαχειριστικά έξοδα για υπέρογκους μισθούς και αδιαφανείς επενδύσεις εις βάρος των δικαιούχων.

Θωρακίζονται οι δικαιούχοι απέναντι στην προσβολή των δικαιωμάτων τους στο διαδίκτυο, σε περιπτώσεις πειρατείας.

Πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές μεταξύ ΟΣΔ και χρηστών για την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας μαύρου χρήματος

Εξασφαλίζονται για πρώτη φορά τα δικαιώματα συγγραφέων και εκδοτών από τις Βιβλιοθήκες μέσω της πρόβλεψης έκδοσης Κανονισμού  που ρυθμίζει την αμοιβή τους από τον δημόσιο δανεισμό βιβλίων. Εξαιρούνται από αυτή τη ρύθμιση οι σχολικές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες για την καλύτερη προάσπιση της ελεύθερης διάχυσης της γνώσης,.

Ενθαρρύνεται η εναλλακτική επίλυση των διαφορών ιδίως μεταξύ χρηστών και οργανισμών σχετικά με τα αμοιβολόγια και τις άδειες χρήσης προκειμένου να μειωθούν οι δικαστικές, δαπανηρές και χρονοβόρες διενέξεις.

Αναλαμβάνει το ΥΠΠΟΑ την ειδική ασφάλεια του καταδυόμενου προσωπικού των Εφορειών Ενάλιων Αρχαιοτήτων Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας .

Εξοικονομούνται μεγάλα ποσά από το κόστος ασφάλισης των έργων τέχνης που παρουσιάζονται σε εκθέσεις καθώς εξορθολογίζεται η διαδικασία και περνά στην ευθύνη του ΥΠΠΟΑ.

Ιδρύεται Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ

Ορίζονται για πρώτη φορά διαφανείς διαδικασίες για την επιλογή εθνικής εκπροσώπησης στη Διεθνή Έκθεση Biennale Βενετίας

Θεσμοθετείται για πρώτη φορά Κρατικό Βραβείο Εικαστικών Τεχνών «Γιάννης Μόραλης» για το τρέχον έργο καλλιτεχνών.

 

Το νομοσχέδιο έγινε αντικείμενο μεγάλης και μακράς επεξεργασίας, διαβούλευσης και διαλόγου με την πλειονότητα των αρμόδιων φορέων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι καίριες προτάσεις ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Για άρθρα όπου υπήρχαν διχογνωμίες, έγινε επιπλέον διαβούλευση και επεξεργασία για να αποτυπωθεί η πιο δίκαιη λύση. Ο διάλογος συνεχίστηκε στις 12/7 με ήπιο και εποικοδομητικό τρόπο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τους φορείς. Ενδεικτικό της επεξεργασίας που έγινε είναι το γεγονός ότι στη διαβούλευση με τους τριάντα φορείς, μόνο πέντε άρθρα από τα 77 έγιναν αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Καμία πλευρά δεν ευνοήθηκε παρά τις όποιες πιέσεις λόγω διαφορετικών συμφερόντων που εκφράζονταν συχνά έντονα και δημόσια. Αποτέλεσμα ήταν ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε, διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας, εποπτείας και ίσης μεταχείρισης.

 

 
Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 12 Ιούλιος 2017 11:33

Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου

naxo

Ένα σπουδαίο έργο για την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη του μεσαιωνικού Κάστρου της Νάξου αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για το έργο «Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου» επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 2.300.000 ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το έργο στοχεύει στη μετατροπή του κάστρου σε ανοιχτό μουσείο, αναδεικνύοντας το νυν Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Πύργο Crispi (Γλέζου), την οικία Προμπονά, (πρώην κτήριο της Αεροπορίας) αλλά  και τον κεντρικό πύργο του Σανούδου. Στα τρία μεσαιωνικά κτίρια θα υλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης των υποδομών τους.

Με το αυτό το έργο θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του κάστρου και των μουσειακών εγκαταστάσεων, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη και στους ερευνητές. Τα επιλεχθέντα κτήρια θα αποτελέσουν μία νησίδα Μουσείων, που θα λειτουργεί ως κοιτίδα πολιτισμού μέσα σε ένα μνημειακό περιβάλλον.

Χαιρετίζοντας την απόφαση ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες για τον καθοριστικό ρόλο του στον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη, ο οποίος οραματίστηκε την ανάδειξη και αναβάθμιση του Κάστρου και των μουσείων του και κατέβαλε μέγιστες προσπάθειες για να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την υπογραφή της ένταξης του έργου και την εξασφάλιση στο σύνολο της χρηματοδότησής του με το ποσό των 2,3 εκ. ευρώ.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης τόνισε τα εξής: «Ως Νάξιοι οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον κ. Αθανασούλη, αλλά και στον κ. Χατζημάρκο, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική για την ένταξη του σπουδαίου αυτού έργου. Η αγαστή συνεργασία και η αγάπη τους για την πολιτισμική μας κληρονομιά επισφραγίζονται με τις προσπάθειες, την αίσια έκβαση και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ».

 
Πιλοτικό πρόγραμμα συντήρησης ενάλιων αρχαιολογικών καταλοίπων στην Παλαιά Επίδαυρο.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 10 Ιούλιος 2017 17:39

Πιλοτικό πρόγραμμα συντήρησης ενάλιων αρχαιολογικών καταλοίπων στην Παλαιά Επίδαυρο.

 resized 48

Θεωρητικά μαθήματα που αφορούν σε μεθόδους για την επιτόπου συντήρηση ενάλιων αρχαιολογικών οικοδομημάτων, για την αντιμετώπιση προβλημάτων βιοδιάβρωσης και αποδόμησης και για την τεκμηρίωση, αποκατάσταση και συντήρηση της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (πρόγραμμα BLUEMED), πραγματοποιήθηκαν στις 3-4 Ιουλίου 2017  στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή. Είχε προηγηθεί υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για το Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Workshop In situ conservation of underwater archaeological sites: methods and case studies - Αθήνα και Επίδαυρος 3-7 Ιουλίου 2017” μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) και της Direttore del Nucleo per gli Interventi di Archeologia Subacquea στη Ρώμη για τη διενέργεια συντήρησης σε ένα περιορισμένο τμήμα της βυθισμένης ρωμαϊκής έπαυλης της αρχαίας Επιδαύρου.

 resized 57

Τη διεύθυνση του Πιλοτικού εκπαιδευτικού Προγράμματος είχε από την ελληνική πλευρά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διά της Προϊσταμένης Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, ενώ τον συντονισμό επιτόπου η καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ Δρ. Π. Γαλιατσάτου. Από την ιταλική πλευρά οι δραστηριότητες συντονίστηκαν από την καταδυόμενη αρχαιολόγο Dr. Barbara Davidde, Διευθύντρια του Nucleo per gli Interventi di Archeologia Subacquea του ISCR.

resized 76

Αρχικά έγινε μία θεωρητική εκπαίδευση σχετικά με τα ηλεκτρικά εργαλεία συντήρησης από ιταλικής πλευράς και στη συνέχεια κατάδυση προς εφαρμογή των μεθόδων αυτών. Οι πρακτικές εργασίες έλαβαν χώρα στις 5-7 Ιουλίου 2017 στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της “Βυθισμένης Πολιτείας” της Παλαιάς Επιδαύρου.

resized 80

Το πρόγραμμα διεξήχθη στα πλαίσια του Bluemed, ενός πρωτοποριακού ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Κύπρος, η Κροατία, η Ιταλία και η Ισπανία. Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών συμμετείχε καταδυόμενη Βιολόγος από ιταλικής πλευράς, η οποία μελέτησε τους θαλάσσιους οργανισμούς που προκαλούν βλάβες στις ενάλιες αρχαιότητες.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 10 Ιούλιος 2017 17:45
 


Σελίδα 2 από 688
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ   Ευχάριστες μουσικές στιγμές προσέφερε ...

Αλίκη Βουγιουκλάκη, 21 χρόνια χωρίς την Αλίκη.
Αλίκη Βουγιουκλάκη,  21 χρόνια χωρίς την Αλίκη.
Αλίκη Βουγιουκλάκη, 21 χρόνια χωρίς την Αλίκη. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι. Τρεις μέρες ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση