ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Το 73% των Αθηναίων αγαπά τον πολιτισμό – τί δείχνει η έρευνα του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων για την πολιτιστική συμπεριφορά των κατοίκων της πρωτεύουσας PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτισμός
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2017 17:33

Το 73% των Αθηναίων αγαπά τον πολιτισμό – τί δείχνει η έρευνα του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων για την πολιτιστική συμπεριφορά των κατοίκων της πρωτεύουσας

 resized 171212 192a

Δηλώνουν βιβλιοφάγοι, πηγαίνουν θέατρο, ακούν έντεχνη μουσική αλλά είναι διχασμένοι σχετικά με το αν η πολιτιστική έκφραση επηρεάζεται περισσότερο από την ελληνορθόδοξη παράδοση ή τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Πρόκειται για το πολιτιστικό προφίλ των Αθηναίων σήμερα, καθώς δύο στους τρεις κατοίκους της πρωτεύουσας (ποσοστό 73%) δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρει η παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος και συμμετέχουν στην κατανάλωσή του.

Την πολιτιστική συμπεριφορά των Αθηναίων, τις προτιμήσεις τους, τις συνήθειές τους και την αντίληψη που έχουν για την πολιτιστική κίνηση στην πρωτεύουσα, αναδεικνύει μία πρωτότυπη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας. Πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Public Issue για λογαριασμό τουΔικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων – Athens Culture Net, το οποίο λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, περίπου 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι διαβάζουν βιβλία, το 56% έχει παρακολουθήσει κάποια θεατρική παράσταση τον τελευταίο χρόνο, το 50% κινηματογράφο, το 48%μουσικές εκδηλώσεις, ενώ το 38% προτιμά να βλέπει ταινίες στο διαδίκτυο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μέσα από την έρευνα επιβεβαιώνεται η επιλογή μας να στοχεύσουμε στον πολιτισμό ως στρατηγικό πλεονέκτημα της Αθήνας, να τον αξιοποιήσουμε ως μοχλό ανάπτυξης, δίνοντας πεδίο έκφρασης σε όλους” τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την παρουσίαση της έρευνας, σημειώνοντας ότι ο πολιτισμός είναι αιτία να επισκεφθεί κάποιος την Αθήνα, ενώ αφήνει παράλληλα μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα στη ζωή της πρωτεύουσας». Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο θετικό αντίκτυπο που άφησε η διοργάνωση της κορυφαίας έκθεσης σύγχρονης τέχνης documenta14 με 340.000επισκέπτες στην Αθήνα, τη σημαντική διάκριση της ανακήρυξης της Αθήνας ως αναδυόμενου διεθνούςΠολιτιστικού Προορισμού για το έτος 2017, καθώς και στο μεγάλο στοίχημα της ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018.

resized 171212 025a

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 65% των Αθηναίων δηλώνει πως έχει επισκεφθεί κάποιον από τους 44 φορείς που αποτελούν το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων - Athens Culture Net, ενώ σε ποσοστό 73%έχουν παρακολουθήσει κάποιο πολιτιστικό γεγονός.

Έξι στους δέκα πολίτες ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και τις εκφάνσεις του, το 42% ενημερώνεται γι’ αυτές από το διαδίκτυο (social mediaemailnewsletter) και το 29% από την τηλεόραση.

Στο πεδίο των καλλιτεχνικών προτιμήσεων, το 24% των Αθηναίων προτιμά το θέατρο, το 17% τη μουσική, το 14% τη ζωγραφική, το 10% τον κινηματογράφο, ενώ το 8% τον χορό. Αναφορικά με το κόστος, ένας στους τρεις που ρωτήθηκαν θεωρεί ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν είναι ούτε φθηνές ούτε ακριβές, το28% τις θεωρεί ακριβές και το 12% φθηνές.

Σχετικά με την επισκεψιμότητα των πολιτιστικών χώρων, πιο δημοφιλής προορισμός αναδεικνύεται τοΜουσείο της Ακρόπολης, καθώς το 39% δηλώνει ότι το έχει επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο. Ακολουθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει επισκεφθεί το26%, στην τρίτη δημοφιλέστερη θέση βρίσκεται η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων με 24% και ακολουθούν το Μέγαρο Μουσικής με 22% και το Μουσείο Μπενάκη που, τους τελευταίους 12 μήνες, δηλώνει ότι το επισκέφθηκε το 19%.

resized 171212 148a

«Γενική πεποίθηση των κατοίκων της Αθήνας είναι ότι η πόλη παρέχει σήμερα ευρύ φάσμα πολιτιστικών επιλογών» ανέφερε, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, προσθέτοντας ότι «η άνοδος της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Αθήνα γίνεται αντιληπτή από την πλειονότητα των κατοίκων της»*.

Στις μουσικές προτιμήσεις του, το 14% δηλώνει ότι ακούει έντεχνη μουσική, το 12% δημοτικά και το 10%λαϊκά, ενώ μεταξύ όσων προτιμούν το ξένο ρεπερτόριο, το 16% δηλώνουν «λάτρεις» της κλασικής μουσικής, το 11% της ροκ και το 5% της τζαζ μουσικής.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιρροές της πολιτιστικής έκφρασης στην Ελλάδα, το 42% δηλώνει ότι βρίσκονται στην ελληνορθόδοξη παράδοση και το 40% στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Στην κλίμακα από το 1 έως το 10, οι Αθηναίοι νιώθουν επί το πλείστον μεσογειακοί (7,6), ακολούθως ευρωπαίοι (6,5), Βαλκάνιοι (4,3), και σε μικρότερο βαθμό Ανατολίτες (3,5).

Σε υπόλοιπα ερωτήματα της έρευνας, σχετικά με τα ταξίδια και τη γνώση κάποιας ξένης γλώσσας, το 71%δηλώνει ότι γνωρίζει Αγγλικά, το 26% Γαλλικά, το 10% Ιταλικά, το 9% Γερμανικά και το 4% Ισπανικά.

Ένας στους δύο Αθηναίους δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια, το 28% έχει ταξιδέψει από μία έως τρεις φορές, ενώ το 17% έχει επισκεφθεί κάποια χώρα του εξωτερικού τέσσερις φορές και πάνω την τελευταία τριετία. Το 66% των πολιτών της Αθήνας δηλώνει ότι δεν έχει ζήσει στο εξωτερικό, πάνω από έξι μήνες, για σπουδές ή για εργασία.

Η Public Issue πραγματοποίησε την έρευνα από τις 24 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου σε δείγμα 1.004 ατόμων, στις επτά Δημοτικές Κοινότητες του δήμου Αθηναίων. 

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 37 από 2906

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κινηματογραφικά βραβεία Βρετανίας, Βafta καλύτερης ταινίας στο 'Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, Μιζούρι''.
Κινηματογραφικά βραβεία Βρετανίας,  Βafta καλύτερης ταινίας στο 'Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, Μιζούρι''.
Κινηματογραφικά βραβεία Βρετανίας, Βafta καλύτερης ταινίας στο 'Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, Μιζούρι''. Στην ταινία ...

Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber
Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber
Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber Είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζευγάρια της showbiz μιας και η σχέση τους θυμίζει ...