ATTICANEWS.GR

Member Area
News
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2017 ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ Ή ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2017 18:21

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2017 ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ,

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ Ή ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ.

 

resized   S 7818

Οι νικητές μαθητές στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες 2016 και (από αριστερά) η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση κα Έφη Τσιότσιου. 

 

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017. Το Ίδρυμα Ωνάση θα συνεχίσει να στηρίζει τους Έλληνες μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους, που θα συμμετάσχουν στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες και το 2017. Σε αυτή τη σημαντική ανακοίνωση προχώρησε η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε, σήμερα, το Ίδρυμα Ωνάση, στο χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης (Αμαλίας 56). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των 24 μαθητών, που κατάφεραν να διακριθούν στις Επιστημονικές Ολυμπιάδες το 2016 κατακτώντας κάποιο Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία.

resized   S 7631

 

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση.

«Αυτό που ξεκίνησε το Ίδρυμα Ωνάση, δύο χρόνια πριν, δεν τελείωσε. Και το 2017 θα είμαστε εδώ. Και το 2017 το Ίδρυμα Ωνάση -βοηθώντας και την Πολιτεία σε δύσκολες ώρες και εποχές-, θα χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή των αρίστων μαθητών στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες. Ελπίζουμε και οι νέοι μαθητές να αναγνωριστούν, ελπίζουμε και εκείνοι να αναδειχθούν και όλοι μαζί να νιώθουμε περήφανοι ότι η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά», ήταν η δήλωση της κας Μαριάννας Μόσχου, η οποία απευθυνόμενη στους νικητές μαθητές τόνισε: «Μας συγκινήσατε πολύ με τα επιτεύγματά σας. Μας κάνατε υπερήφανους, όπως κάνατε υπερήφανους τους δασκάλους και τους γονείς σας. Είναι μεγάλη ικανοποίηση για όλους μας να ακούγεται η Ελλάδα στο εξωτερικό, μέσα από τέτοιες επιτυχίες. Αυτός είναι και ο στόχος του Ιδρύματος Ωνάση: να απελευθερώνει δυνάμεις στην κοινωνία, δίνοντας τα εφόδια σε όσους μπορούν και θέλουν να επιτύχουν τον στόχο τους».

resized   S 7572

Το Ίδρυμα Ωνάση τίμησε σήμερα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη τους μαθητές που, με τη στήριξή του, κατάφεραν να διακριθούν στις Επιστημονικές Ολυμπιάδες το 2016 κατακτώντας κάποιο Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου τόνισε στο χαιρετισμό του: «Θεώρησα αυτονόητο καθήκον μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ωνάση γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Θα ήθελα να μοιραστώ τη δική μου εμπειρία που έχω αποκομίσει από τα Πανεπιστήμια όλα αυτά τα χρόνια ως ακαδημαϊκός. Από την εμπειρία μου, λοιπόν, θεωρώ ότι το επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών είναι πολύ υψηλό. Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί στο DNA μας έχουμε κάτι που μας βοηθά να είμαστε τόσο καλοί. Η επιτυχία οφείλεται στα σχολεία μας, που παρά τις απίστευτες ελλείψεις και τα προβλήματα, εξακολουθούν να έχουν κάτι που βοηθά να δημιουργηθεί μια άλλη Ελλάδα. Γιατί αυτή είναι η άλλη Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου ενώ απευθυνόμενος στους μαθητές που διακρίθηκαν το 2016 στις Επιστημονικές Ολυμπιάδες επεσήμανε: «Ανάμεσα στα βιβλία της Ωνασείου Βιβλιοθήκης μπορείτε να δείτε ανοιχτό ένα βιβλίο του Χρύσανθου Νοταρά (σ.σ. «Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και Σφαιρικά», 1716). Ήταν ιερωμένος του 18ου αιώνα και ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έφερε τις νέες επιστημονικές ιδέες στον ελλαδικό χώρο. Στα χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση, δεν ήταν και σίγουρο ότι αυτές οι ιδέες θα μπορούσαν να μεταδοθούν στη χώρα μας. Βλέπετε, όμως, ότι ιερωμένοι που ήταν διανοούμενοι, οι λόγιοι της εποχής, άρχισαν να φέρνουν σιγά σιγά αυτές τις νέες ιδέες της Φυσικής, της Χημείας και των άλλων επιστημών στα σχολεία μας και αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια παράδοση: Ότι οι λόγιοί μας, αυτοί που είναι καλύτεροι, οι άριστοι, όπου και να είναι, πάντοτε επανέρχονται στον τόπο τους -είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε με την αρωγή τους. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι και εσείς θα έχετε σημείο αναφοράς τον τόπο που σας έκανε να είστε αυτό που είστε».

resized   S 7605

 

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης προς τιμήν των μαθητών, που διακρίθηκαν στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες το 2016.

 Τέλος, η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ανοίγοντας τη σημερινή εκδήλωση, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πολυετές έργο του Ιδρύματος Ωνάση στον τομέα της Παιδείας: «Χιλιάδες υπότροφοι, υποστήριξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, έμφαση στην Ειδική Αγωγή, υποστήριξη των Ελληνικών Σπουδών σε όλο τον κόσμο. Υποστήριξη της εκπαίδευσης και της γνώσης ως αγωγούς παιδείας -γιατί η γνώση αποκτά δύναμη ωφέλιμη για την κοινωνία όταν συνδέεται με την παιδεία, όταν οι επιστήμονες είναι και πολίτες. Το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Υγεία, ως οχήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί στην υποστήριξη της Πολιτείας, ώστε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση δημοκρατικών και ανοικτών κοινωνιών. Σε καιρούς κρίσης, το όραμα, οι στόχοι, το όνειρο δεν επιδέχονται εκπτώσεων. Αντίθετα, το όνειρο γίνεται πιο δυνατό. Πρέπει να γίνεται πιο δυνατό. Οι μαθητές που είναι σήμερα εδώ, οι δάσκαλοι και οι γονείς τους, εκπροσωπούν την Ελλάδα στα καλύτερά της».

Υπενθυμίζεται ότι, στις φετινές Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, συμμετείχαν 57 μαθητές και 22 συνοδοί καθηγητές, ενώ 24 μαθητές κατάφεραν να διακριθούν αποσπώντας Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία. Συνολικά στα 2 χρόνια, με την αρωγή του Ιδρύματος Ωνάση, σημειώθηκαν 103 μαθητικές συμμετοχές και 44 συμμετοχές καθηγητών-συνοδών στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες.

resized   S 7725

Η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου και ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου συγχαίρουν τον Ραφαήλ Τσιάμη.

 

ΟΙ 24 ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ:

 

resized   S 7698

Η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου και ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου συγχαίρουν την Ειρήνη Μηλιώρη.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

1.Γαβριλόπουλος Γεώργιος, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Αργυρό Μετάλλιο)

2.Γεωργιάδης Βασίλειος, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα, (Εύφημος Μνεία) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο)

3.Διγαλάκη Κορίνα, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα, (Εύφημος Μνεία)

4.Κοτσόβολης Γεώργιος, 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, (Χάλκινο Μετάλλιο)

5.Λιγνός Ορέστης, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χάλκινο Μετάλλιο)

6.Λώλας Δημήτριος, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χρυσό Μετάλλιο)

7.Μελάς Δημήτριος, 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο)

8.Μηλιώρη Ειρήνη, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Αργυρό Μετάλλιο)

9.Μισιακός Παναγιώτης, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (Εύφημος Μνεία) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο)

10.Πλοιαρίδης Ορφέας, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χάλκινο Μετάλλιο)

11.Τσαταλμπασίδης Ορέστης, 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Χάλκινο Μετάλλιο)

12.Τσιάμης Ραφαήλ, 57η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (Χάλκινο Μετάλλιο) & 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Αργυρό Μετάλλιο)

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

13.Κετσετσίδης Ραφαήλ, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2016 (Χάλκινο Μετάλλιο)

14.Μαρκόπουλος Πέτρος, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής Νέων 2016 (Χάλκινο Μετάλλιο)

15.Πίπης Χαρίλαος, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2016 (Χάλκινο Μετάλλιο)

16.Ροντογιάννης Αριστοφάνης, Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής (Χάλκινο Μετάλλιο) & Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής 2016 (Αργυρό Μετάλλιο)

17.Ροντογιάννης Δημήτρης, Διεθνής Βαλκανιάδα Πληροφορικής Νέων 2016 (Εύφημος Μνεία) & International Tournament in Informatics (Χάλκινο Μετάλλιο)

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

18.Βαλμάς Αντώνης, 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (Χάλκινο Μετάλλιο)

19.Βογιατζής Γιάννης, 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (Εύφημος Μνεία)

20.Παπαχατζάκης Γεώργιος, 10η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (Χάλκινο Μετάλλιο)

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

21.Κουτουράτσας Τηλέμαχος, 27η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας (Χάλκινο Μετάλλιο)

22.Λασκαράτος Αχιλλέας, 27η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας, (Χάλκινο Μετάλλιο)

23.Τσάμπρας Θοδωρής, 27η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας (Εύφημος Μνεία)

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

24.Κίτσιος Παναγιώτης, 47η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2016, (Εύφημος Μνεία)

 

resized   S 7627

Η Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση κα Μαριάννα Μόσχου ανακοινώνει την απόφαση του Ιδρύματος Ωνάση να στηρίξει και το 2017 τους Έλληνες μαθητές. 

Ίδρυμα Ωνάση & Παιδεία

 

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Από το 1978 έως σήμερα, το Ίδρυμα Ωνάση έχει χορηγήσει περίπου 6700 υποτροφίες σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές και επιστήμονες. Ετησίως μέσω των Προγραμμάτων Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση εγκρίνονται περισσότερες από 200 υποτροφίες.

 

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Ίδρυμα Ωνάση χορηγεί παιδαγωγικό υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε σχολεία παραμεθόριων περιοχών, αλλά και αστικών υποβαθμισμένων συνοικιών και στα πολιτιστικά κέντρα της ομογένειας με οικονομικά προβλήματα, από την Αστυπάλαια και την Σταυρούπολη Ξάνθης μέχρι την Ελευσίνα και το Καματερό. Επίσης, το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός στην προσπάθεια των Ελλήνων μαθητών να αριστεύσουν στο εξωτερικό, το 2015 και το 2016 ανέλαβε να καλύψει τις δαπάνες συμμετοχής των ελληνικών ομάδων σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες.

 

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί Ελληνικά Πανεπιστήμια για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, την ενίσχυση βιβλιοθηκών και πανεπιστημιακών εκδόσεων, την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και υποστηρικτικού υλικού.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, εδώ και δεκαετίες, το Ίδρυμα Ωνάση ενισχύει ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης, με τη δωρεά βιβλίων, εξοπλισμού και εποπτικών μέσων προκειμένου να διευκολύνει την εκπαιδευτική προσπάθεια των παιδαγωγών. Επιπλέον, στο θεσμοθετημένο από το 1978 πρόγραμμα Υποτροφιών που λειτουργεί το Ίδρυμα, συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική έρευνα σε ΑΕΙ της χώρας μας και του εξωτερικού.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το Ίδρυμα υποστηρίζει οικονομικά πανεπιστημιακές έδρες, τμήματα ή προγράμματα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία, όπου διδάσκονται οι ελληνικές σπουδές. Η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος καλύπτει τη διδασκαλία της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής φιλολογίας, λογοτεχνίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της αρχαιολογίας και του ελληνικού πολιτισμού. Το Ίδρυμα έχει ενισχύσει πάνω από 100 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 40 χώρες.

 

Το Ίδρυμα Ωνάση συνολικά έχει προσφέρει σχεδόν 6.000 χορηγίες σε πολιτιστικούς / εκπαιδευτικούς φορείς.

 

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Ωνάση

 

Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975 ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, για να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν - και παραμένει - η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας στα κρίσιμα για την κοινωνική ευημερία και συνοχή αυτά αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2017 18:35
 
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΗΡΩΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟΥ
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2017 14:59

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΗΡΩΑ

ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟΥ

 resized IMG 7601

Παρουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κκ       Σεραφείμ, ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν. που «έπεσε» στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση  και Έκτορα Γιαλοψό. 

 

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρ. πλατεία Τερψιθέας), παρουσία των εκπροσώπων του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, κομμάτων, των αρχών και φορέων της πόλης.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε:

 

«Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον Πειραιώτη ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκο που «έπεσε» στο καθήκον υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας, πριν από 21 χρόνια στην τραγική νύχτα των Ιμίων.

 

Ο Δήμος Πειραιά τελεί κάθε χρόνο αυτή την επιμνημόσυνη δέηση, όχι από καθήκον, αλλά ως αναγνώριση της θυσίας του. Εδώ μπροστά στον ανδριάντα του κάθε χρόνο ο Δήμος και οι συγγενείς, τελούμε αυτήν την επιμνημόσυνη δέηση για να μείνει αξέχαστος στην πόλη μας στον Πειραιά.

 

Ο Τάκης Βλαχάκος βρίσκεται στο πάνθεον των ηρώων της Ελλάδας, όσων έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, παράλληλα όμως είναι και ο δικός μας τοπικός  ήρωας. Ο Πειραιάς δεν έχει ξεχάσει και δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ.

Η 31η Ιανουαρίου 1996 και τα γεγονότα εκείνης της περιόδου στο Αιγαίο, έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στην μνήμη και στην  ιστορία ολόκληρης της Ελλάδος.

 

Το ξημέρωμα εκείνο ολόκληρη η χώρα βυθίστηκε στο πένθος για τον χαμό τριών ικανότατων αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού, του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Χριστόδουλου Καραθανάση και του Έκτορα Γιαλοψού, που βρίσκονταν μαζί στο μοιραίο ελικόπτερο και που έδωσαν για την τιμή της πατρίδας, ό, τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή.

 

Έχουμε καθήκον, μαζί με τους συγγενείς τους, να διατηρούμε τη μνήμη τους άσβεστη και να παίρνουμε παράδειγμα - δύσκολο βέβαια στους καιρούς που ζούμε - από τη δική τους αυταπάρνηση.

Να προχωράμε ενωμένοι για το καλό και της πατρίδας και της πόλης, ανεξάρτητα από διαφορετικές πεποιθήσεις και νοοτροπίες που είναι λογικό να υπάρχουν.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 resized IMG 7596

Ο αδερφός του ήρωα κ. Νίκος Βλαχάκος στην ομιλία του, επεσήμανε:

 «Σεβασμιώτατε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε, κύριοι πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι,  αγαπητοί φίλες και φίλοι, ο ηρωισμός του Χριστόδουλου, του Τάκη και του Έκτορα είναι αναμφισβήτητος. Η απουσία τους από τις οικογένειές τους εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα έντονη. Η θυσία τους ήταν πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας, τη σημαία μας  και την Ορθοδοξία.

Σήμερα που οι βλέψεις των αλαζόνων γειτόνων μας, γίνονται περισσότερο έκδηλες από κάθε άλλη φορά για τα νησιά μας, θεωρώ ότι αγαλλίαση στις ψυχές τους, θα ήταν μια συλλογική ομοψυχία όλων των πολιτικών φορέων της χώρας, παραβλέποντας τις όποιες τους αντιπαραθέσεις στα εθνικά θέματα.  

Αποφάσεις και συμφωνίες κρατών δεν αμφισβητούνται και δεν παραβιάζονται. Το Αιγαίο ήταν, είναι και θα παραμείνει, η κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού σε πείσμα όλων  των κακόβουλων.

Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστούμε γιατί και πάλι δεν ξεχνάτε εσείς και όλοι οι παρευρισκόμενοι, όπως και οι συγγενείς και οι φίλοι. Σας ευχαριστώ πολύ». 

 

 resized IMG 7565 1

Στεφάνια κατέθεσαν:

Εκ μέρους του Δήμου Πειραιά,  ο Δήμαρχος κ. Ι. Μώραλης.

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης.

Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο  Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας.

Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Βουλευτής Β΄ Πειραιά κ. Ιωάννης Τραγάκης.

Εκ μέρους του ΑΓΕΝ, ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος κ. Ευθύμιος Μικρός. 

Εκ μέρους του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή», ο Βουλευτής  Α΄ Πειραιώς και Νήσων κ. Νίκος   Κούζηλος.  

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Ναύαρχος ε.α. κ. Παναγιώτης  Χατζηπέρος.

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Ν.Δ. Α΄ Πειραιώς και Νήσων, ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Μάκρας.

Εκ Μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Πειραιώς,

ο κ. Αντώνιος Καμπούριος, προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων.

Εκ μέρους του κόμματος «Νέα Δεξιά», ο Πρόεδρος κ. Φαήλος Κρανιδιώτης.  

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης   Κορκίδης. 

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γεώργιος  Κωνσταντόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Νίκος  Πλατανησιώτης.

Ο Γ.Γ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μιχάλης Αγρανιώτης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κ. Σταύρος   Μπαζάκος. 

Ο Πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Πειραιά "Εφτά" κ. Δημήτρης  Ζαρίφης.

Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Πειραιά «Ο ΦΟΙΒΟΣ» κα Δήμητρα  Γκλεζάκου.

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά κ. Ιωάννης Καλογερόγιαννης.

 

 

Στην τελετή παρευρέθηκαν:

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της  κυβέρνησης ο Γεν. Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Χρήστος Λαμπρίδης. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Θοδωρής Δρίτσας. Ο εκπρόσωπος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βουλευτής κ. Γιάννης Τραγάκης. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης. Ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Οι Βουλευτές: κα Γεωργία Γεννιά και κ.κ. Κώστας Κατσαφάδος και Νίκος Κούζηλος. Οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά και Νήσων κκ Γιώργος Γαβρίλης και Παναγιώτης Χατζηπέρος αντίστοιχα. Ο Γεν. Γραμματέας των ΑΝΕΛ κ. Γιάννης Μοίρας. 

Οι πρώην Βουλευτές κ.κ. Παναγιώτης Μελάς, Αναστάσιος Νεράντζης, Δημήτρης Καρύδης. Οι πρώην Δήμαρχοι κκ Βασίλης Μιχαλολιάκος και Στέλιος Λογοθέτης. Ο Σπύρος Σπυρίδων μέλος της επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  κ. Γιώργος Δαβάκης, οι Αντιδήμαρχοι : κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου και κκ Νίκος Καρβουνάς, Γιάννης Μελάς, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, Στέλιος Γαϊτανάρος,  Κυριάκος Σιγαλάκος.  Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.: Αλέξανδρος Τζεφεράκος, Αναστάσιος Κάρλες, κα Ευαγγελία Σαρρή, κ.κ. Γιώργος Βοϊδονικόλας και  Χαράλαμπος Τουμπέκης. Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης  «Ελληνική Αυγή για τον Πειραιά» κ. Ηλίας Κατσαφάδος. Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος. Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.  Ιωάννης Ξυπολιάς και Κοινοτικοί Σύμβουλοι.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας  κ. Βασίλης  Κορκίδης. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Νίκος  Πλατανησιώτης. Ο Πρόεδρος του Εθνικού κ. Αλέξης Αγγελόπουλος.  

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γεώργιος  Κωνσταντόπουλος. Ο Γ.Γ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μιχάλης Αγρανιώτης. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κ. Σταύρος  Μπαζάκος.  Ο Πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Πειραιά "Εφτά" κ. Δημήτρης  Ζαρίφης. Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Πειραιά «Ο ΦΟΙΒΟΣ» κα Δήμητρα  Γκλεζάκου.

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά κ. Ιωάννης Καλογερόγιαννης, συγγενείς και φίλοι του ήρωα και πλήθος κόσμου.

 

 

Στην τελετή παιάνιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά.

 
Η ΑΝΕΚ LINES ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ & ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΣΕΛΙΝΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΕΛΥΡΟΣ»
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2017 19:06

Η ΑΝΕΚ LINES ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ & ΤΗΣ

ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΣΕΛΙΝΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΕΛΥΡΟΣ»

 resized ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Νο1 

H ΑΝΕΚ LINES, ξεκινά δυναμικά το 2017, φιλοξενώντας στα πλοία της, δύο μοναδικές εκδηλώσεις μεγάλων κρητικών συλλόγων: της ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ και της ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΣΕΛΙΝΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΕΛΥΡΟΣ». Σε ευχάριστο κλίμα, εκατοντάδες Κρητικοί απόλαυσαν τη μοναδική φιλοξενία, με τη φροντίδα που μόνο οι άνθρωποι της ΑΝΕΚ LINES μπορούν να προσφέρουν.

 resized ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Νο2

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση της ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ πραγματοποιήθηκε στις 15/1 στο πλοίο τηςΑΝΕΚ «ΚΡΗΤΗ ΙΙ». Τα μέλη του συλλόγου, έδωσαν δυναμικά το παρών, στην καθιερωμένη πλέον ετήσια συνάντηση. Ο κ. Γ. Μαριδάκης, πρόεδρος της ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με μεγάλη μας χαρά γιορτάζουμε και φέτος όλοι μαζί! Από καρδιάς, ευχαριστούμε την ΑΝΕΚ LINES που για μία ακόμα φορά κάνει το ετήσιο ραντεβού μας, ξεχωριστό με τη ζεστή φιλοξενία της». Εκ μέρους της ΑΝΕΚ LINES, ο  Πρόεδρος κ. Γιώργος Κατσανεβάκης, ευχήθηκε καλή χρονιά  με ομόνοια, δημιουργικότητα και αισιοδοξία, τονίζοντας ότι και το 2017 η ΑΝΕΚ LINES θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις  την Κρήτη και τους Κρήτες.

 resized ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Νο3

Η ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΣΕΛΙΝΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΕΛΥΡΟΣ», στις 22/1 «επιβιβάστηκε» για πρώτη φορά στο πλοίο της ΑΝΕΚ LINES «ΕΛΥΡΟΣ». Ο κ. Ευτύχιος Καστρινάκης, πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ , μεταξύ άλλων δήλωσε: «Σήμερα, μεταφερόμαστε με έναν διαφορετικό τρόπο στην πατρίδα.  Σε δύσκολες εποχές κύριος στόχος μας παραμένει η  μεταλαμπάδευση των ηθών και των εθίμων της Κρήτης. Ευχαριστούμε την ANEK LINES, που στηρίζει κάθε δημιουργική προσπάθεια, τιμώντας την Κρήτη, στις ελληνικές και διεθνείς θάλασσες».

resized ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Νο4

Εκπροσωπώντας την ΑΝΕΚ LINES, ο πλοίαρχος κάπτεν Ευστράτιος Καβρός, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, με ευχές για τη νέα χρονιά, υπογραμμίζοντας πως η ΑΝΕΚ LINES ήταν, είναι και θα παραμείνει στο πλευρό όλων των Κρητών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εκδήλωση «ντύθηκε» από λαογραφικά δρώμενα, που επιμελήθηκε ο σκηνογράφος-λαογράφος κ. Ιωάννης Σκουλούδης.

resized ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Νο5

Για μία ακόμη χρονιά τα πλοία της ΑΝΕΚ LINES έγιναν τόπος συνάντησης για Κρήτες και μέλη τοπικών συλλόγων. Για μία ακόμη χρονιά στα πλοία της ΑΝΕΚ LINES αντήχησαν παραδοσιακά ακούσματα του τόπου και μύρισαν αρώματα από αυθεντικές ελληνικές – κρητικές γεύσεις.

resized ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Νο6

Με κρητικό αέρα, βάζουμε πλώρη για ακόμα μεγαλύτερα ταξίδια το 2017!

 
Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και του Yad Vashem (Αρχή Διαιώνισης της Μνήμης των Μαρτύρων και Θυμάτων του Ολοκαυτώματος).
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2017 18:42

Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και του Yad Vashem (Αρχή Διαιώνισης της Μνήμης των Μαρτύρων και Θυμάτων του Ολοκαυτώματος).

symfonia yad visham

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος θα υπογράψουν, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 στο Υπουργείο Παιδείας, Μνημόνιο Συναντίληψης με τον Πρόεδρο του Yad Vashem για την παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης σχετικά με το Ολοκαύτωμα σε Έλληνες εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν.

Ο κοινός σχεδιασμός δράσεων που διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη και προσφέρουν την αναγκαία τεχνογνωσία στους Έλληνες εκπαιδευτικούς ώστε να χειρίζονται θέματα, όπως το Ολοκαύτωμα, με όρους επιστημονικούς και παιδαγωγικούς, λειτουργεί προς όφελος των Ελλήνων μαθητών και μαθητριών αλλά και ενισχύει τις θεμελιώδεις αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

 


Σελίδα 10 από 755
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης. «Ολοκληρώθηκε στο κατάμεστο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση