ATTICANEWS.GR

Member Area
News
7o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ - Η ανθρωπιστική φιλοσοφία του Επίκουρου ως κυβερνήτης του βίου.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2017 18:56

7o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ - Η ανθρωπιστική φιλοσοφία του Επίκουρου ως κυβερνήτης του βίου.

resized DKF 7114

 

Σε καιρούς κατά τους οποίους η χώρα μας δοκιμάζεται από συνεχιζόμενη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, κάποιοι Έλληνες έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν έναν δυναμικό πολιτιστικό θεσμό, στηριζόμενοι στην παγκόσμιας εμβέλειας μορφή του φιλόσοφου Επίκουρου, το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας.

resized DKF 7233

Το Σαββατοκύριακο 11-12 Φεβρουαρίου 2017, το Συμπόσιο διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης για έβδομη συνεχή χρονιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» στην περιοχή καταγωγής του φιλοσόφου, τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, τον σημερινό Γέρακα.

resized DKF 7234

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα φιλίας και πνευματικής απόλαυσης, που βίωσαν πάνω από τετρακόσιοι σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνέχιση της σημαντικής εκστρατείας συλλογής υπογραφών για την κατοχύρωση του Δικαιώματος της Ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (www.eudaimonia.eu) μια πρόταση που έγινε σε προηγούμενο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας.

resized DKF 7332

Το φετινό Συμπόσιο ήταν αφιερωμένο στο μεγαλειώδες φιλοσοφικό ποίημα των 7.415 στίχων του επικούρειου Ρωμαίου ποιητή Λουκρήτιου, “Περί της φύσεως των πραγμάτων”, χειρόγραφο του οποίου ανακαλύφθηκε σε ένα γερμανικό μοναστήρι ακριβώς πριν 600 χρόνια, το 1417.

Όπως αναδείχθηκε στο Συμπόσιο, η επικούρεια φιλοσοφία επηρέασε μέσω του ποιήματος αυτού σημαντικούς επιστήμονες της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού όπως ο Γαλιλαίος, ο Νεύτων, ο Λαβουαζιέ και ο Δαρβίνος και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Τόμας Τζέφφερσον, οι Γάλλοι εγκυκλοπαιδιστές, οι Άγγλοι Ωφελιμιστές κ.α.

resized DKF 7358

Επιπλέον στο Συμπόσιο υπήρξε έντονη αναφορά στην κοινωνική διάσταση της Επικούρειας φιλοσοφίας. Ανάμεσα στις εξαιρετικές ομιλίες από μέλη των Κήπων και προσκεκλημένων πανεπιστημιακών και επιστημόνων, ξεχώρισαν οι προτάσεις της Επικούρειας φιλοσοφίας για την παιδεία και την ευζωία, που προκαλείται από νοοτροπία και πράξη που στοχεύουν στην απόλαυση της ζωής, στην κοινή ωφέλεια, στην συμφωνημένη δικαιοσύνη και στην φιλία και εν τέλει στην ευδαιμονία.

resized DKF 7464

Αξιοσημείωτες ήταν επίσης οι ομιλίες που ανέδειξαν αφενός την αγχοθεραπευτική δράση της Επικούρειας φιλοσοφίας και αφετέρου την προστασία που παρέχει απέναντι σε ψυχοπαθολογικές και εγκληματικές ενέργειες.

 

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και δίνουμε ραντεβού σε ένα χρόνο, στο 8ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας. Περισσότερες πληροφορίες στο: www. epicuros.gr.

 
Όλγα Κεφαλογιάννη: "Η αδυναμία του ΥΠΠΟΑ να προστατεύσει τα μνημεία. Κανένας έλεγχος στη χρήση των αρχαιολογικών χώρων." Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αδυναμία του Υπ.Πολιτισμού να προστατεύσει τα μνημεία
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2017 18:51

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Η αδυναμία του ΥΠΠΟΑ να προστατεύσει τα μνημεία.

Κανένας έλεγχος στη χρήση των αρχαιολογικών χώρων."

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αδυναμία του Υπ.Πολιτισμού να προστατεύσει τα μνημεία

OLGAKEFALOGIANNI

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη συγκέντρωση της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις», κάτω από την Ακρόπολη στον προαύλιο χώρο του Ηρωδείου.

Για το θέμα αυτό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό και ανησυχητικό το γεγονός ότι η οργάνωση «Ελλήνων Συνέλευσις» πραγματοποίησε πρόσφατα συγκέντρωση στην καρδιά του αρχαιολογικού τριγώνου της Αθήνας, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τους αρμόδιους φορείς.

Οι οπαδοί της οργάνωσης έδρασαν ανενόχλητοι στον αρχαιολογικό χώρο, χωρίς τον έλεγχο της συντεταγμένης πολιτείας.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ζητούν άμεσες απαντήσεις.

Είχε λάβει άδεια η συγκεκριμένη οργάνωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού;

Αν ναι, πώς αξιολογήθηκε το αίτημα αυτό από τις υπηρεσίες του Υπουργείου;

Ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη συγκέντρωση αυτή;

Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι ένα.

Για μία ακόμη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού λειτουργεί ανεύθυνα και χωρίς αντανακλαστικά».

 

 
Συνάντηση γνωριμίας της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου με φορείς και δημοσιογράφους.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2017 18:44

Συνάντηση γνωριμίας της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου με φορείς και δημοσιογράφους.

resized 1FOTO

Το χθεσινό κάλεσμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου για μία άτυπη συνάντηση γνωριμίας είχε ανταπόκριση.

Στο νεοκλασικό κτήριο στο Θησείο όπου εδρεύει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έδωσαν το παρόν Διευθυντές και Πρόεδροι εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών, διοικητικά στελέχη του ΥΠΠΟΑ και διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, αλλά και συνεργάτες της Λυδίας Κονιόρδου από τη μακριά διαδρομή της στο ελληνικό θέατρο.

resized 2FOTO

Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις τόσο με την Υπουργό όσο και μεταξύ τους για θέματα που αφορούν τον πολιτισμό.

Η Λυδία Κονιόρδου υπενθύμισε ότι θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τις μελλοντικές δραστηριότητες του Υπουργείου.

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τέταρτη 1 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού. 

resized 4FOTO

resized 3FOTO

 
Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Κώστας Γαβρόγλου εγκαινίασαν το Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 14:09

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Κώστας Γαβρόγλου εγκαινίασαν το Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης.

4054797

Τα εγκαίνια του Αρχοντικού της Αγίας  Φιλοθέης στην Πλάκα πραγματοποίησαν χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στην εκδήλωση παρέστη και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις.

"Είχαμε τη χαρά εδώ με τον Αρχιεπίσκοπο να εγκαινιάσουμε αυτό το εκπληκτικό κτήριο, που με συμβολή και του Υπουργείου Πολιτισμού ανακαινίστηκε κι ελπίζουμε ο αθηναϊκός λαός να το εκμεταλλευτεί, να το αξιοποιήσει και κυρίως να αισθανθεί  αυτές τις πολλές και διαφορετικές  Αθήνες" δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. 

Ακολούθησε ξενάγηση στο ιστορικό κτίριο το οποίο έχει πλέον αποκτήσει μουσειακό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί σηματοδότη σημαντικών γεγονότων της ζωής της πόλης των Αθηνών, από τον 16 αιώνα. Πρόκειται για το αρχοντικό της βυζαντινής οικογένειας των Μπενιζέλων-Παλαιολόγων, που αποτέλεσε και κατοικία της Αγίας Μάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας.

Το συγκρότημα, εντός του οποίου λειτουργεί και ψηφιακό μουσείο,  θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

 


Σελίδα 10 από 762
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»   Στην νέα, φρέσκια και ξεκαρδιστική κινηματογραφική ...

Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull,  Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο. Μάλλον δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επιλογή από αυτή της Μπρι ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση