ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Nέα φάση εργασιών ξεκινά στα μνημεία της Ακρόπολης
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2017 16:08

Nέα φάση εργασιών  ξεκινά στα μνημεία της Ακρόπολης

resized Ysma parthenon4

Kαταβιβάστηκε σήμερα με επιτυχία ο κεντρικός ορθοστάτης του τυμπάνου του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, του προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ και της Προϊσταμένης της ΥΣΜΑ Βασιλικής Ελευθερίου.

Το έργο εντάσσεται στη νέα φάση εργασιών που ξεκινά στα μνημεία της Ακρόπολης, δεδομένου ότι το έργο ‘Αναστήλωση και Συντήρηση των Μνημείων της Ακρόπολης’ εντάχθηκε πρόσφατα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020» του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 5.000.000€. Είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, που θα ενισχύσει την ομάδα των μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).

resized Ysma parthenon7

 Εκτός  από τον κεντρικό ορθοστάτη  και άλλοι λίθοι του δυτικού  αετώματος παρουσιάζουν σοβαρές  θραύσεις λόγω της διάβρωσης  των σιδηρών συνδέσμων, που τοποθετήθηκαν τον μεσοπόλεμο και για το λόγο αυτό η επέμβαση στην περιοχή κρίθηκε ως απολύτου προτεραιότητας. Η καθαίρεση, εκτός από τρεις λίθους του ορθοστάτη, περιλαμβάνει και πέντε λίθους του τοίχου, που βρίσκεται όπισθεν του τυμπάνου. Οι εργασίες εξυγίανσης από παλαιά κονιάματα και σιδηρούς συνδέσμους και συστηματικής συντήρησης, που απαιτούνται σε όλους του γειτνιάζοντες λίθους, θα πραγματοποιηθούν επί τόπου και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Εκτός από το δυτικό αέτωμα, εργασίες αποκατάστασης θα γίνουν στο βόρειο τοίχο του σηκού του Παρθενώνα. Επίσης θα συνεχιστεί η διαμόρφωση των ραβδώσεων στα συμπληρώματα των κιόνων του προνάου και η αποκατάσταση και ανατοποθέτηση των δοκών της οροφής του δυτικού πτερού του μνημείου.  

resized YSMA PARTHENON8 1

Στα Τείχη, οι εργασίες θα ξεκινήσουν από περιοχή της βόρειας πλευράς πλησίον των Προπυλαίων, όπου ήδη έχει τοποθετηθεί ικρίωμα και θα συνεχιστούν επίσης στη βόρεια πλευρά στην περιοχή του Ερεχθείου. Μικρότερης κλίμακας επέμβαση προβλέπεται σε περιοχή του νότιου τείχους κοντά στην ΝΑ γωνία του βράχου. 

resized Ysma parthenon10

Παράλληλα με τις εργασίες αναστήλωσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης όχι μόνο στον Παρθενώνα και τα Τείχη αλλά και στα Προπύλαια, σε περιοχές που δεν έχουν συντηρηθεί πρόσφατα. Εκτός όμως από την αναστήλωση και την συντήρηση των μνημείων, στο πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί έως το τέλος του 2020, περιλαμβάνονται ποικίλες δράσεις για την διάσωση και ανάδειξη αρχιτεκτονικών μελών, την γεωμετρική τεκμηρίωση  των μνημείων, την τεκμηρίωση των εργασιών, την προβολή του έργου μέσα από ψηφιακές εφαρμογές αλλά κυρίως μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται τόσο προς τους μαθητές όσο και προς τους εκπαιδευτικούς.  

 

 
Παρουσίαση προγραμματισμού καλοκαιρινών πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 17:43

 

Παρουσίαση προγραμματισμού καλοκαιρινών πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης

DSC 5802-1

Ο προγραμματισμός των δράσεων που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσα στο καλοκαίρι, παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο δήμος, όσον αφορά τον πολιτισμό, τους καλλιτέχνες και το κοινό της πόλης: «Τα στελέχη του δήμου ξέρουν τι θα πει καλλιτέχνης και προσπαθούν να βοηθήσουν. Ο δήμος δεν κάνει πράγματα ο ίδιος, δεν είναι παραγωγός, αλλά ανοίγει τις πόρτες και προσκαλεί τους καλλιτέχνες να κάνουν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια αναλαμβάνει να συντονίσει και σε διάφορες περιόδους να κατανείμει τις εκδηλώσεις του πολιτισμού. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να προωθήσουμε τα νέα ταλέντα, τους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη. Πέρα από την καθιερωμένη ερμηνεία, ο πολιτισμός έχει να κάνει και με την καθημερινότητα του πολίτη και τη συμμετοχή του σε αυτό που συμβαίνει.  Δεν είναι απαραίτητες οι μεγάλες αίθουσες, και στο δρόμο μπορεί να γίνει ένα πράγμα» κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης των καλλιτεχνών του δρόμου, τους οποίους χαρακτήρισε ζωντανό στοιχείο της πόλης.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, μιλώντας εν γένει για το σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής γύρω από τον πολιτισμό, τόνισε: « Σκοπός της πολιτιστικής πολιτικής την οποία έχουμε χαράξει και πλέον έχουμε κάνει πράξη, είναι να αναδείξουμε το κομμάτι της μνήμης και της ιστορίας της πόλης μέσα από δράσεις σύγχρονου πολιτισμού. Επιθυμούμε να  λειτουργούμε ως ένας ζωντανός οργανισμός, μια πλατφόρμα δημιουργικότητας, ένα κέντρο παραγωγής πολιτισμού μέσα από το οποίο θα συνομιλεί η πόλη με όλους, με τους δημιουργούς, με τις ομάδες, με τους φορείς και κυρίως τους πολίτες. Στοχεύουμε, λοιπόν, στην αξιοποίηση όλων σε αυτό το πρόγραμμα που σχεδιάζουμε».

Επιχειρώντας παράλληλα έναν απολογισμό του έργου στον τομέα του πολιτισμού, η Αντιδήμαρχος έδωσε έμφαση στη στήριξη των δημιουργικών ανθρώπων και ομάδων της πόλης, στη διαρκή προσπάθεια να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και η δημιουργία ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό της πόλης και με τους συνεργάτες μας, να μιλήσουμε με αληθινό λόγο και για τα προβλήματα τα οποία έχουμε και για τις αδυναμίες μας, για τις αναστολές και τον συντηρητισμό που πολλές φορές κρύβουμε. Σημαντικό είναι ότι αναπτύξαμε μια διαδραστική σχέση ανάμεσα στο κοινό και στους καλλιτέχνες. Το είπαμε πολλές φορές ότι δεν θέλουμε θεατές χειροκροτητές, αμέτοχους, θέλουμε  ένα κοινό που να συμμετέχει».

DSC 5795

Από την πλευρά του ο Φίλιος Στάγκος, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, η οποία στηρίζει τις εκδηλώσεις του δήμου, χαρακτήρισε αυτονόητη την προσπάθεια προβολής των πρωτοβουλιών και των πολιτιστικών δράσεων: «Είμαστε ένα εργαλείο στη διάθεση του κοινού της πόλης, η οποία παράγει ευρύτερα πολιτισμό».

Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Φεστιβάλ «Keep on – JAZZ and beyond», για τρίτη συνεχή χρονιά στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου 2017, με την εμφάνιση συγκροτημάτων της εγχώριας και διεθνούς σκηνής της jazz και ethnic μουσικής. Στο τέλος κάθε συναυλίας, οι μουσικοί θα συνεχίζουν με συμπράξεις (jam sessions). Οι τιμές των εισιτηρίων ορίζονται στα 10€ το κανονικό και στα 6€ το μειωμένο, ενώ για σήμερα, 21 Ιουνίου 2017 (Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής) η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Περισσότερα: εδώ
  • Stamp festival V. Ι. P. (video, image, picture) από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου Η πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθύνεται σε καλλιτέχνες και ερασιτέχνες που επιθυμούν να προβάλουν τα δικά τους βίντεο. Περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες: εδώ – Περισσότερες πληροφορίες για το κοινό: εδώ
  • Συναυλία και παράλληλες εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων παρουσίας στη δισκογραφία του καλλιτέχνη της ραπ σκηνής «12ος Πίθηκος», την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017, από τις 12.00, στον χώρο του Labattoir (Πρώην Δημοτικά Σφαγεία, 26ης Οκτωβρίου 35), με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερα: εδώ
  • Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου από 1 έως 26 Ιουλίου 2017, με το ακόλουθο πρόγραμμα:

– 1, 2, 3, 4 / 7: «Ένα βήμα τη φορά » – Musical από την Μaria Stefanou productions

– 12, 13, 14 / 7: Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

– 17 και 18 / 7: «Η Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από την ομάδα Push your Art Company

– 24 και 25 / 7: «Ο Βίος του Ευστρατίου» του Θωμά Βελισσάρη από το Θέατρο «Εταιρότητα»

– 26 / 7: «Το μόνον της ζωής του Ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού από την Εταιρεία «Anagnorisis»

  • Παράσταση – συναυλία των  Bruce Odland και Sam Auinger στη Ροτόντα και στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Γαλερίου, στις 14 Ιουλίου 2017, στο πλαίσιο της Documenta 14, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ινστιτούτο Goethe
  • Taratsa Film Festival από 23 έως 27 Αυγούστου 2017
 
Η Υπουργός ξενάγησε προσφυγόπουλα στην Ακρόπολη.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 19:31

Η Υπουργός ξενάγησε προσφυγόπουλα στην Ακρόπολη.

Ακρόπολη Προσφυγόπουλα

 Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου υποδέχθηκε σήμερα στον βράχο της Ακρόπολης προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στις δομές του Σχιστού και μαζί με αρχαιολόγους της Α΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων τα ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο.  

Αφορμή για αυτή την επίσκεψη ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που εορτάζεται σήμερα.

Η Λυδία Κονιόρδου μίλησε στα παιδιά για τον Παρθενώνα και τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που εκπροσωπεί αυτό το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης τους έδειξε τα μνημεία γύρω από την Ακρόπολη, όπως και  το Ηρώδειο για το οποίο τους μίλησε με αναφορές στη  θεατρική πράξη.  

 

 
Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις Μνήμης για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Υπάτης
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 18 Ιούνιος 2017 16:21

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις Μνήμης

για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Υπάτης

resized Υπάτη 1

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 18 Ιουνίου οι εκδηλώσεις Μνήμης για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Υπάτης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 17 Ιουνίου 1944, που διοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων, η Τοπική Κοινότητα Υπάτης και ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι Αινιάνες».

resized Υπάτη 2

 Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Υπάτης και την επιμνημόσυνη δέηση, που έγινε στο Ηρώο, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης απεύθυνε χαιρετισμό και ακολούθησε η κεντρική ομιλία της ημέρας από τον επίτιμο Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α. Στρατηγό Δημήτριο Γράψα και η κατάθεση στεφάνων.

resized Υπάτη 3

Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκπρόσωποι κομμάτων και της αυτοδιοίκησης.

resized Υπάτη 4

 

resized Υπάτη 5resized Υπάτη 6resized Υπάτη 7resized Υπάτη 8

 


Σελίδα 10 από 693

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μήνυση για Μπραντ Πιτ -Αντζελίνα Τζολί
Μήνυση για Μπραντ Πιτ -Αντζελίνα Τζολί
Μήνυση για Μπραντ Πιτ -Αντζελίνα Τζολί Μια Γαλλίδα interior designer μηνύει τον Μπραντ Πιτ και την Αντζελίνα Τζολί καθώς δεν αναγνωρίστηκε ...

«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες)
«Τα ‘δωσαν όλα» στην «Number One» συναυλία του Καλοκαιριού οι εκρηκτικές Δέσποινα Βανδή και Έλενα Παπαρίζου (φωτογραφίες) Δέσποινα ...