ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει την «Μεγάλη Νηίθ, δημιουργό του κόσμου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 27 Μάρτιος 2017 11:49

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

 

Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει την «Μεγάλη Νηίθ, δημιουργό του κόσμου»

resized Εικ.01

«Η Μεγάλη Νηίθ, δημιουργός του κόσμου». Χάλκινα αναθηματικά αγαλμάτια της 25ης και 26ης Δυναστείας (712-670 π.Χ. και 664-525 π.Χ. αντίστοιχα).

 

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.

Μετά από δώδεκα θαυμάσια αντικείμενα που ήρθαν στο φως της έκθεσης έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται «την Μεγάλη Νηίθ, δημιουργό του κόσμου». Πρόκειται για ένα σύνολο χάλκινων αναθηματικών αγαλματίων της πανίσχυρης και αρχέγονης αιγυπτιακής θεότητας Νηίθ, που παρέμεινε κυρίαρχη στην χώρα του Νείλου από την τέταρτη χιλιετία π.Χ. μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ. Η «Μεγάλη Νηίθ, δημιουργός του κόσμου» αναδύθηκε την Δευτέρα 27 Μαρτίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 22 Μαΐου 2017.

resized Εικ.02

 

«Η Μεγάλη Νηίθ, δημιουργός του κόσμου». Χάλκινα αναθηματικά αγαλμάτια της 25ης και 26ης Δυναστείας (712-670 π.Χ. και 664-525 π.Χ. αντίστοιχα).

 

Στις 7 και 28 Απριλίου ημέρα Παρασκευή και στις 23 Απριλίου και 7 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την «Μοναδική και μυστηριώδη Νηίθ, την γηραιότερη από τους θεούς» και τις ποικίλες όψεις της θρησκευτικής λατρείας στην μαγική γη του Νείλου.

resized Εικ.03

 

Ο Αιγυπτιώτης συλλέκτης, Ιωάννης Δημητρίου εκ Λήμνου.

 

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

resized Εικ.04

 

Αθέατο Μουσείο

 
Παρέλαση: Συγκίνηση και Υπερηφάνεια – Κέρδισαν το πιο θερμό Χειροκρότημα στην Σύρο!
News - Πολιτισμός
Σάββατο, 25 Μάρτιος 2017 15:30

Παρέλαση: Συγκίνηση και Υπερηφάνεια – Κέρδισαν το πιο θερμό Χειροκρότημα στην Σύρο!

 
Συγκινητικές στιγμές τόσο για τον Ελληνισμό όσο και την εκκλησία εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί, ανήμερα της 25ης Μαρτίου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) στην Ερμούπολη της Σύρου με δύο Ιερείς να δίνουν το σωστό παράδειγμα, παρελαύνοντας, γεμίζοντας Εθνική Υπερηφάνεια όλους του Έλληνες και κυρίως τους Συριανούς.
 
 

Ο απανταχού ελληνισμός τιμά σήμερα τους προγόνους του, που άρχισαν την επανάσταση το 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι στην πατρίδα μας. Παράλληλα τιμά την Ορθόδοξη πίστη του, εορτάζοντας την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού. Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική αλλά και Εθνική εορτή.

Πρωταγωνιστές αυτής της υπέροχης Πρωτοβουλίας, ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Γαβαλάς και ο Ιεροδιάκονος Λουκάς Βασάλος. Νέοι και Ιδιαίτερα αγαπητοί Ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στην νεολαία αλλά και τους πιστούς, κερδίζοντας της εκτίμηση τους.
 
Ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Γαβαλάς κρατώντας απο το χέρι δύο παιδιά του Κατηχητικού σχολείου της Ιεράς Μητρόπολης και ο Ιεροδιάκονος, ως σημαιοφόρος της Εσπερινού Γυμνασίου με τάξεις Λυκείου, καθώς η δίψα για μάθηση τον οδήγησε ξανά στα θρανία!
 
 
Η Ιερά Μητρόπολη έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι δεν βρίσκεται κοντά στην νεολαία με λόγια αλλά με πράξεις. Η φροντίδα είναι να λαμβάνουν τα σωστά μηνύματα οι νέοι μας, με τρόπο κατανοητό και ευχάριστο.
Άλλωστε οι δύο Ιερείς με τον Χριστιανικό τους λόγο ξέρουν να μιλούν κατευθείαν στην καρδιά των νέων ατόμων. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι νέοι δοκιμάζονται σκληρά σε όλους τους τομείς.
 
Παράλληλα, απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα του κόσμου, που είχαν κατακλύσει την πλατεία Μιαούλη και τους αξίζει ειδική μνεία…στην αποψινή Εθνική επέτειο!!!
 
https://cyclades24.gr/2017/03/parelash-syros-xeirokrotima/
 
ΔΡΟΜΟΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2017
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 19:47
 
ΔΡΟΜΟΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2017
 
nfcdc8h37e
 
 
Για πρώτη φορά μετά από 1623 χρόνια «αναβίωσε» το 2016 ο Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, μεταξύ Αρχαίας Ήλιδας (της πόλης που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες) και Αρχαίας Ολυμπίας (του ιερού τόπου στον οποίο ετελούντο οι αγώνες).
Ο Δρόμος της Εκεχειρίας έλαβε παγκόσμια διάσταση καθώς ήταν υπό την αιγίδα του CISM, του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της ΕΟΕ, της ΔΟΑ, της UNESCO και διοργανώθηκε από την ΜΚΟ «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ», με συνδιοργανωτή τον Δήμο Ήλιδας και εκτελεστικό φορέα το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ). Ο «Δρόμος της Εκεχειρίας» και οι εκδηλώσεις που προηγήθηκαν ήταν επίσης υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού.
 
 
 
Ένστολοι αθλητές αφού εναπόθεσαν τον οπλισμό τους έτρεξαν άοπλοι την επόμενη ημέρα στο «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» τον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας».
 
Της πορείας ηγήθηκε ο υπερδρομέας και παγκόσμια αθλητική μορφή, Γιάννης Κούρος τον οποίο βράβευσε ο πρόεδρος του CISM AbdulHakeem AlShino.
 
Οι δρομείς ακολούθησαν μια διαδρομή κατάφυτη από ελαιώνες,
αμπέλια, ροδιές, αρωματικά φυτά και πολλές εναλλαγές στο τοπίο.
 
 
 
Όλα τα χωριά υποδέχτηκαν θερμά
τους αθλητές με χειροποίητα φιλέματα.
 
Αλλά και με πολλά προϊόντα απο τους χορηγούς μας.
 
Ολυμπιονίκες και αναγνωριμένοι αθλητές απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.
 
 
Στον πρώτο "Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας" το 2016 βραβεύθηκαν όλοι όσοι τερμάτισαν, αφού ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλη τη διαδρομή, με ένα κλαδί ελιάς και το συλλεκτικό αριθμημένο μετάλλιο της πορείας γιατί σημασία έχει ο δρόμος και η διαδρομή προς την Εκεχειρία.
 
 
Ακολουθούν οι εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας για το 2017 με κεντρική τον «Δρόμο Εκεχειρίας 2017» η οποία τελεί Yπό την Aιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
 
 
Πέμπτη 6 Απριλίου 2017
Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη
 
 
 
Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο, για τον Ολυμπισμό, τον Αθλητισμό και την Εκεχειρία θα παρουσιασθούν τα δρώμενα που έγιναν και θα γίνουν για την Εκεχειρία και τον Ολυμπισμό «στην Οικοτουριστική Διαδρομή Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας».
 
Στο φουαγιέ του Μουσείου θα λειτουργεί έκθεση με έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα τον αθλητισμό και την ειρήνη.
 
 
Παρασκευή 5 Μαΐου 2017
Δρόμος Εκεχειρίας στην Αθήνα
 
 
Συνδέοντας το αρχαίο με το σύγχρονο ενώνουμε την Πνύκα με το Παναθηναϊκό Στάδιο σε ένα «Δρόμο Εκεχειρίας» μεταφέροντας το μήνυμα της Εκεχειρίας από το Σύμβολο του ελεύθερου πνεύματος και λόγου στο σύμβολο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, θυμίζοντας ότι η σημαντικότερη παρακαταθήκη του Ολυμπισμού αλλά και θεμελιώδης όρος για την διεξαγωγή των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η «Εκεχειρία».
 
 
Σάββατο 13 Μαΐου 2017
Τελετή Έναρξης - Ήλιδα
 
 

Στο πλαίσιο ανάδειξης της εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας αλλά και διαφύλαξης των ολυμπιακών αξιών, διοργανώνουμε στην Αμαλιάδα (έδρα του Δήμου Ήλιδας), ημερίδα αφιερωμένη στην Εκεχειρία. Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα εκτεθούν έργα ένστολων και τοπικών ζωγράφων αφιερωμένα στον αθλητισμό και στην εκεχειρία.
Επίσης για τους δρομείς θα υπάρχει και η δυνατότητα παραλαβής του αριθμού και της μπλούζας της διοργάνωσης.
 
 
Κυριακή 14 Μαΐου 2017
Δρόμος Εκεχειρίας 2017
 
 
Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου θα διεξαχθεί στην Ηλεία ο «Δρόμος της Εκεχειρίας 2017».
Οι δρομείς θα τρέξουν από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία.

Η πορεία αυτή ΔΕΝ έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και όλοι οι συμμετέχοντες κινούνται σχεδόν μαζί. Είναι μια πορεία των 49,8 χιλιομέτρων πάνω στο «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και στόχος της είναι, με κάθε μέτρο από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία, να μεταφερθεί το μήνυμα της Εκεχειρίας σε ολόκληρο τον κόσμο και κάθε δρομέας να γίνεται αγγελιαφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος για την Ειρήνη. Την Ειρήνη που στις μέρες μας εξακολουθεί δυστυχώς να είναι ζητούμενο και όχι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο!

Περισσότερες πληροφορίες για τις εγγραφές, την πορεία, την διαδρομή και τις παροχές προς τους δρομείς μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Μονοπατιού (http://routeoftruce.gr/), στην ενότητα «Δρόμος» .

Περιμένουμε να σας δούμε από κοντά και να απολαύσουμε όλοι μαζί την μοναδικότητα του μονοπατιού και τη μεταφορά του μηνύματος της Εκεχειρίας.


Σύντομο video του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 19:52
 
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 231 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΙΑΤΑ
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 19:42
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 231 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΙΑΤΑ
resized DSCN0989
 
Η κ. ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΊΦΑ, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, μας υποδέχτηκε στο υπέροχο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ ως μια ζεστή κ πολύ αγαπητή οικοδέσποινα από εμάς τους Πειραιώτες κ όχι μονο, όπου προλόγισε την παρουσίαση του λευκώματος της κ. Λόλας Νταϊφά, , «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 231 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΙΑΤΑ», από τις Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ ,την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε κ ο Δήμαρχος μας, κ.Γιάννης Μώραλης, Για το βιβλίο μας μίλησαν οι:
* Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ηθοποιός – σκηνοθέτης
* Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας
* Βίκυ Σταυροπούλου, ηθοποιός
* Λόλα Νταϊφά, συλλέκτρια
resized DSCN0999
Τα πιάτα κατασκευάζονταν με μεράκι στη Σύρο, στον Πειραιά, στην Πάτρα, στην Αθήνα και χρονολογούνται από το 1863 μέχρι και το 1973. Στην εικονογράφηση των μοναδικών αυτών πιάτων, παρουσιάζονται γεγονότα που «σφράγισαν» την ιστορία της χώρας μας, από τους Αρχαίους χρόνους έως τη σύγχρονη Ελλάδα.
resized DSCN1008
Συναντάμε εμβληματικές προσωπικότητες που διαδραμάτισαν ρόλο πρωταγωνιστή. Ο αναγνώστης αυτής της προσεγμένης, Συλλεκτικής Έκδοσης θα «συναντήσει» από τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Σπύρο Λούη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το Θωρηκτό «Αβέρωφ», τη Μονή Αρκαδίου, τον Σπύρο Μερκούρη όπως και μια πλειάδα Βασιλέων, από τον Γεώργιο Α' έως τον Κωνσταντίνο Β'.
Την επιστημονική στήριξη της Έκδοσης ανέλαβε η πολυγραφότατη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λαογράφος Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου.
Τον πρόλογο υπογράφει ο Ακαδημαϊκός και μακροβιότερος Διευθυντής Μουσείου (Μουσείο Μπενάκη) στην Ευρώπη, Άγγελος Δεληβορριάς.
Η συλλέκτρια Λόλα Νταϊφά αφηγείται μικρές, αληθινές ιστορίες πάθους και ταλαιπωρίας... Εκεί που το χιούμορ, συναντά την αγάπη του συλλέκτη !!! 
Τα έσοδα από την έκδοση, που αφορούν τη Συλλέκτρια, προσφέρονται στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών «ΕΛΠΙΔΑ».
resized DSCN1018

επιμέλεια: Κλαίρη Παπαγεροθέου

 


Σελίδα 9 από 771
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν,  «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά. Δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος στη διαμάχη ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση