ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Ιταλική τεχνογνωσία στα Υποβρύχια Μουσεία της Αμαλιάπολης και της Αλοννήσου.
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 25 Μάιος 2017 16:56

Ιταλική τεχνογνωσία στα Υποβρύχια Μουσεία της Αμαλιάπολης και της Αλοννήσου.

Fvto

Ιδέες από την τεχνογνωσία των Ιταλών πήραν τα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας που συμμετείχαν στη δεύτερη συνάντηση των εταίρων του έργου BLUEMED, του οποίου η Περιφέρεια είναι επικεφαλής εταίρος σε μια Κοινοπραξία 10 οργανισμών από πέντε χώρες της Μεσογείου.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στην ιταλική πόλη της Baia που είναι γνωστή για τα υποβρύχια αρχαιολογικά ευρήματα. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μία από τις πιλοτικές περιοχές του προγράμματος. Οι βέλτιστες πρακτικές για την προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στη λειτουργία ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων (υποβρυχίων μουσείων) σε αρχαία ναυάγια είναι η πρώτη φορά που μελετώνται σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες εταίροι του έργου παρουσίασαν την μέχρι στιγμής πρόοδό του καθώς και τα επόμενα βήματα υλοποίησης του έργου. Παράλληλα με τα θέματα διαχείρισης και επικοινωνίας, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην βελτίωση της μελέτης και της εφαρμογής των δραστηριοτήτων.

Στα πλαίσια της συνάντησης παρουσιάστηκε εξοπλισμός πολυμέσων ως μια πιθανή λύση για την παρουσίαση των υποβρύχιων τοποθεσιών στα Κέντρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης καθώς και τις προτεινόμενες τοποθεσίες, στις οποίες αυτά θα χωροθετηθούν, που για τη Θεσσαλία είναι η Αμαλιάπολη και η Αλόννησος δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη νομοθεσία και τους κανονισμούς που διέπουν αυτές τις περιοχές σε κάθε χώρα.

Ως μέρος της σύσκεψης, οι συμμετέχοντες γνώρισαν τον υποβρύχιο αρχαιολογικό χώρο της Baia καθώς και τους κανονισμούς για τη διαφύλαξη χώρων όπως αυτός. Επίσης, επισκέφτηκαν το Μουσείο Campi Flegrei όπου φυλάσσονται πολλά εκθέματα από την περιοχή αυτή.

To έργο BLUEMED στοχεύει να υποστηρίξει και να προωθήσει την βιώσιμη και υπεύθυνη τουριστική ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου. Αυτό θα επιτευχθεί με προγραμματισμό, έλεγχο και συντονισμό των υποβρύχιων Μουσείων, των καταδυτικών Πάρκων και των Κέντρων ενημέρωσης (KACs) σε 4 πιλοτικές θέσεις: Capo Rizutto και Baia (Ιταλία), Δυτικός Παγασητικός/Σποράδες (Ελλάδα) και Cavtat (Κροατία).

Το έργο με σεβασμό στις αρχές της προστασίας των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, έχει ως στόχο την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της κατάδυσης και την βελτίωση της εμπειρίας της κατάδυσης μέσω καινοτόμων υπηρεσιών και τεχνολογιών· να προσελκύσει

 

 

ένα σημαντικό μέρος από τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που επιλέγουν καταδυτικό τουρισμό και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά μέσω μιας βυθιζόμενης τρισδιάστατης απεικόνισης στις εκθέσεις Μουσείων και στα Κέντρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (KACs).

Οι δέκα οργανισμοί που αποτελούν την Κοινοπραξία των εταίρων είναι: Ατλαντίς Συμβουλευτική (GR), Πανεπιστήμιο της Calabria (IT), Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ - Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και πληροφορικής (HR), Υπουργείο πολιτιστικής κληρονομιάς, δραστηριοτήτων και Τουρισμού της Ιταλίας, (IT) Πανεπιστήμιο της Κύπρου (CY), Πανεπιστήμιο Πατρών, (GR) Ταμείο Παρακαταθηκών του Πανεπιστημίου της Περιφέρειας Μούρθια FUERM (ES), Οργανισμός Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ντουμπρόβνικ Νερέτβα DUNEA (HR) , Υπουργείο Πολιτισμού και αθλητισμού της Ελλάδος - Εφορεία Εναλείων Αρχαιοτήτων (GR), με επικεφαλή εταίρο του έργου το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας (GR).

Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg MED 2014-2020.

Για την πρόοδο του έργου BLUEMED και άλλες ειδήσεις μπορεί κανείς να ακολουθεί στο Facebook και το Twitter !

 
Γλυπτικός Λόγος, Σύγχρονη ελληνική γλυπτική στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 25 Μάιος 2017 16:44

Γλυπτικός Λόγος,

Σύγχρονη ελληνική γλυπτική στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

EIK - Κυριάκος Ρόκος Το χαμόγελο στο μάτι 1β

Κυριάκος Ρόκος «Το χαμόγελο στο μάτι»(φωτογράφος Ελευθέριος Α. Γαλανόπουλος © TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Την Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 και ώρα 18:00 θα λάβει χώρα στο Αίθριο του Μουσείου η έκτη εκδήλωση της ετήσιας δράσης «Γλυπτικός Λόγος». Η έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Αίθριο του Μουσείου πραγματοποιείται με επιτυχία από το καλοκαίρι του 2016 σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος. Κάθε δίμηνο παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό έργο σύγχρονου Έλληνα γλύπτη. Ως τον Ιούλιο του 2017 θα εκτεθεί το έργο του Κυριάκου Ρόκου «Με το χαμόγελο στο μάτι».

Στην εκδήλωση των εγκαινίων στο Αίθριο του Μουσείου θα παρουσιαστεί αρχικά το σύγχρονο έργο και, κατόπιν, αρχαιολόγος του Μουσείου θα μιλήσει για ένα αρχαίο έργο της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο ο Σύλλογος Γλυπτών Ελλάδος θεωρεί ότι συνδιαλέγεται με το έργο του Κυριάκου Ρόκου.

Η γλυπτική έκφραση δεν έχει εξαντληθεί στην αφήγηση της αρχαίας γλυπτικής αλλά παραμένει για τη χώρα μας ένας ουσιαστικός και οικείος τρόπος αναζήτησης του πνευματικά ουσιώδους. Ο γλυπτικός λόγος είναι παρηγορητικά παρών και οι Έλληνες τον περιβάλλουν διαχρονικά με αγάπη. Η γλυπτική συμπυκνώνει στην ύλη όχι μόνο το λόγο, αλλά και το υπερβατικό της ελληνικής σκέψης, στοχεύοντας στην οπτική αντιληπτικότητα των ιδεών, των αξιών και των συναισθημάτων.

«Στην ουσία ψάχνεις την αλήθεια στη ζωή. Κι αυτή πηγάζει από μια καρδιά κι ύστερα ξεχύνεται από τα μέσα προς τα έξω. Το περίεργο είναι πως ποτέ δεν ξέρεις αν εσύ σκαλίζεις την πέτρα ή εκείνη σκαλίζει την ψυχή σου». Κυριάκος Ρόκος

Στοιχεία επικοινωνίας:
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 106 82, τηλ. 213214 4889

eam@culture.gr| www.namuseum.gr

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 16:55

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

resized 170524-Amfipoli3

Την ανασκαφή της Αμφίπολης στο λόφο Καστά επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

resized 170524-Amfipoli1

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκε στην περιοχή και την ανασκαφή ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος επανέλαβε τη σταθερή βούληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ενισχύσει με κάθε τρόπο το σπουδαίο μνημείο και παρουσίασε στον Πρόεδρο της ΝΔ τις κυριότερες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια για τη στήριξη της ανασκαφής. «Θα στηρίξουμε την ανασκαφή με όλες τις δυνάμεις μας μέχρι να ολοκληρωθεί, να προστατευτεί το μνημείο, να γίνει ο χώρος επισκέψιμος και με μια διεθνή εκστρατεία προβολής να αναδείξουμε την περιοχή», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

resized 170524-Amfipoli2

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, που μετά τις πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά το παρελθόν μαζί για την Αμφίπολη επισκέφτηκε σήμερα το μοναδικό αυτό μακεδονικό μνημείο και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά όλα τα στοιχεία που το καθιστούν παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Τον ενημέρωσα για το πώς ξεκίνησε η ανασκαφή το 2012, όταν πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πίστεψε σ’ αυτό το σημαντικό εύρημα και χρηματοδότησε την έναρξη της ανασκαφής με 100.000 ευρώ. Αλλά και για τη συνέχεια, για την πορεία των ανασκαφών μέχρι σήμερα, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκταμιεύει το επόμενο διάστημα κονδύλια ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η αναστήλωση, ανασκαφή και ανάδειξη του αρχαιολογικού τόπου, ώστε να γίνει επισκέψιμο από τους πολίτες. Ταυτόχρονα μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Interreg ‘Ελλάδας – Βουλγαρίας’, σε συνεργασία με το Δήμο Αμφίπολης και το Υπουργείο Πολιτισμού, διασφαλίσαμε κονδύλια ύψους 1 εκ. ευρώ για την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου. Είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ ως Αντιπολίτευση σήμερα και ως Κυβέρνηση αύριο θα σταθεί σ’ αυτό το μνημείο, θα το στηρίξει και θα φροντίσει να γίνει παγκοσμίως γνωστό, αναβαθμίζοντας έτσι το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

resized 170524-Amfipoli4

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανάγκη να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε το μνημείο να καταστεί, το συντομότερο δυνατό επισκέψιμο. Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει γίνει η πρόοδος που θα έπρεπε με ευθύνη της Κυβέρνησης και πως δεν έπρεπε μια τόσο σημαντική ανασκαφή να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη για τη σταθερή προσπάθειά του να συνεχιστεί η ανασκαφή, να προστατευτεί το μνημείο και να αναδειχτεί η ευρύτερη περιοχή. «Είναι ένα μνημείο το οποίο αναδείχθηκε, χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μια αφοσιωμένη ομάδα αρχαιολόγων, που ανέσκαψαν αυτό το μνημείο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

resized 170524-Amfipoli5

«Το μνημείο αυτό χρονολογείται από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα -όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί- κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι Μακεδονικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν συναντούμε τέτοια μνημεία κάθε μέρα και για μια χώρα με εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική κληρονομιά».

resized 170524-Amfipoli6

 

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο λόφο Καστά και την ευρύτερη περιοχή έγινε παρουσία του Γραμματεία της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, της Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη, των Βουλευτών Σερρών Κώστα Καραμανλή και Φωτεινής Αραμπατζή, των Βουλευτών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη, Κώστα Γκιουλέκα, Έλενας Ράπτη και Σάββα Αναστασιάδη, του Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φάνη Παπά, του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, των Δημάρχων της περιοχής, εκπροσώπων των τοπικών φορέων των Σερρών, της Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Πηνελόπης Μάλαμα και της Αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

resized 170524-Amfipoli7

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 17:33
 
Ερευνητική ομάδα πανεπιστημίου Γερμανίας, Εμφανίστηκε ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα;
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 11:01

Ερευνητική ομάδα πανεπιστημίου Γερμανίας,

Εμφανίστηκε ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα;
a67bb- apolithoma

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ξεκίνησε στην Αφρική. Ωστόσο σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα ο πρώτος άνθρωπος μπορεί να είχε εμφανιστεί στα Βαλκάνια, ίσως στην Ελλάδα.

Ο διαχωρισμός του ανθρώπινου είδους από τους ανθρωποειδείς πιθήκους ενδεχομένως να είχε ξεκινήσει μερικά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Μάλιστα η διαδικασία αυτή ενδέχεται να είχε γίνει στην Ευρώπη και όχι στην Αφρική, όπως υποστήριζε μέχρι σήμερα η κρατούσα θεωρία. Αυτή η νέα υπόθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μια δημοσίευση στο περιοδικό «PLOS One» από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης υπό την Μαντλέν Μπέμε -ειδικότερα από το Κέντρο Ερευνών για την Εξέλιξη του Ανθρώπινου Είδους και της Παλαιοπεριβαλλοντολογίας (HEP).

Η επιστημονική ομάδα βάσισε την έρευνά της σε δύο απολιθώματα που ήταν ήδη γνωστά και τα οποία μελετήθηκαν ενδελεχώς σε σχέση με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που, βάσει υποθέσεων, επικρατούσαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια στα σημεία που εντοπίστηκαν τα απολιθώματα.
Από Ελλάδα και Βουλγαρία τα απολιθώματα

Πού και πότε ακριβώς αναπτύχθηκαν τα πρώτα ανθρωποειδή δεν έχει ακόμη απολύτως ξεκαθαριστεί. Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο χιμπατζής θεωρείται ο πλησιέστερος συγγενής του ανθρώπου. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς η εξελικτική γραμμή των προγόνων των χιμπατζήδων και των ανθρωποειδών διαχωρίστηκε πριν από περίπου 5 με 7 εκατομμύρια χρόνια. Η ερευνητική ομάδα από την Τυβίγγη εστίασε τις μελέτες της στα τα δύο μοναδικά απολιθώματα του ανθρωποειδούς που είναι γνωστό επιστημονικά με την λατινική ονομασία Greacopithecus (γραικοπίθηκος). Ας σημειωθεί ότι στα ανθρωποειδή συγκαταλέγονται γενικά τόσο οι ανθρωποειδείς πίθηκοι (ή αλλιώς πονγκίδες) όσο και οι μακρινοί απόγονοι του ανθρώπου (προάνθρωποι).
Τα δύο απολιθώματα που εξέτασε η ομάδα της Μ. Μπέμε βρέθηκαν το ένα στην Ελλάδα (πρόκειται για απολίθωμα κάτω γνάθου) και το άλλο στη Βουλγαρία (απολίθωμα δοντιού). Μετά από λεπτομερείς αναλύσεις, οι ερευνητές είναι σε θέση να υποθέσουν ότι ο Graecopithecus αποτελεί έναν άγνωστο μέχρι πρότινος πρόγονο του ανθρώπου (προάνθρωπο). Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι οι ρίζες των δοντιών του συμπλέκονται μεταξύ τους, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπου και των μακρινών προγόνων του. Αντίθετα στους ανθρωποειδείς πιθήκους οι ρίζες των δοντιών είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένες. «Μείναμε έκπληκτοι και εμείς οι ίδιοι από τα αποτελέσματα των ερευνών μας, διότι πρoάνθρωποι μέχρι πρόσφατα είχαν εντοπιστεί μόνο στην Αφρική, νότια της ερήμου Σαχάρας», ανέφερε ο Γιόχεν Φους, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα.
Mια μεγάλη σαβάνα στην ευρωπαϊκή ήπειρο;
Ομοιώματα ανθρωποειδών που βρέθηκαν στην Τανζανία. Από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας 
Ομοιώματα ανθρωποειδών που βρέθηκαν στην Τανζανία. Από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Οι αναλύσεις των ιζημάτων, από τα οποία αποσπάσθηκαν τα συγκεκριμένα απολιθώματα, οδήγησαν τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι η κάτω γνάθος που εντοπίστηκε στην Ελλάδα είναι ηλικίας 7,175 εκατομ. ετών, ενώ το βουλγαρικό δόντι 7,24 εκατομ. ετών. Τα ευρήματα αυτά εκτιμάται ότι είναι ακόμη πιο παλιά κι από τα παλαιότερα ευρήματα αφρικανικού προανθρώπου, γνωστού στα λατινικά ως Sahelanthropus (Σαχελάνθρωπος), η ηλικία του οποίου υπολογίζεται μεταξύ 6 και 7 εκατομ. ετών. Η γερμανική επιστημονική ομάδα καταλήγει σήμερα στο ότι ο διαχωρισμός προανθρώπων και χιμπατζήδων έλαβε χώρα νωρίτερα σε σχέση με όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα, και μάλιστα όχι στην Αφρική αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εξαιτίας δραστικών κλιματικών μεταβολών που παρατηρήθηκαν εκεί την ίδια περίπου περίοδο. Μάλιστα στα ιζήματα που εντοπίστηκαν τα δύο απολιθώματα οι ερευνητές εντόπισαν και ίχνη κόκκινης, λεπτόκοκκης λάσπης, η οποία απαντάται στην έρημο. Μεταξύ άλλων εντόπισαν και διαφορετικά είδη αλάτων σε υψηλή περιεκτικότητα. Υποθέτουν ότι έχουν φτάσει εδώ από τη Β. Αφρική.
«Τα στοιχεία αυτά μπορεί να προέρχονται από τη Σαχάρα, η οποία πριν από 7,2 εκατομμύρια χρόνια ήταν εξαπλωμένη (προς τον βορρά). Οι καταιγίδες της ερήμου μπορεί να μετέφεραν κόκκινη σκόνη με άλατα μέχρι τις βόρειες ακτές της τότε Μεσογείου», εξηγεί η Μ. Μπέμε. Επίσης είναι πιθανό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σφοδρές κλιματικές αλλαγές να δημιούργησαν στην Ευρώπη ένα κλίμα τύπου σαβάνας, κάτι που επιβεβαιώνεται από αντίστοιχα απολιθώματα φυτών. «Σε γενικές γραμμές οι έρευνες σκιαγραφούν από κλιματολογική άποψη την εικόνα μιας σαβάνας. Σε μια τέτοια εικόνα ταιριάζουν τα απολιθώματα του γκραικοπίθηκου, αλλά και απολιθώματα προγόνων της καμηλοπάρδαλης, της γαζέλας, της αντιλόπης, του ρινόκερου», αναφέρει τέλος από την πλευρά του ο Νικολάι Σπασόφ από την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, που συμμετείχε επίσης στην ίδια έρευνα.

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/27938

 


Σελίδα 9 από 684
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
   Mιρέλα Πάχου «ΝΟΜΑΔΕΣ» (Σε Συμμετοχή Γιάννη Κότσιρα & Μίλτου Πασχαλίδη)     Το νέο single της Μιρέλας ...

Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover» ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover»  ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς  κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover» ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών     Η ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση