ATTICANEWS.GR

Member Area
News
«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣ ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΑ» ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΝΟΤΑΡΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 16 Φεβρουάριος 2011 18:08

                                                                                                           A_eisagwgh

                                                                                                       ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

                                                                                                            ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Βραδιές βιβλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου

 

Αφιέρωμα στο Βιβλίο του:

 

Χρύσανθου Νοταρά  «Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και σφαιρικά»,

τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

 

 

Αθήνα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

 

Οι «Βραδιές Βιβλίου» της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου,  συνεχίζονται, με την παρουσίαση του βιβλίου «Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και σφαιρικά» (Παρίσι 1716) του Χρύσανθου Νοταρά, Πατριάρχη Ιεροσολύμων, επιμέλεια Πέτρου Ροβίθη και Ελένης Λιβανίου – Ροβίθη, έκδοση του Συλλόγου Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων.

 

Η παρουσίαση του βιβλίου, καθώς και  του έργου του συγγραφέως ως θετικού επιστήμονα και ως δασκάλου του Γένους, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 20:00.

 

Η «Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και σφαιρικά» αποτελεί το πρώτο συγκροτημένο βιβλίο αστρονομίας και γεωγραφίας κατά την μεταβυζαντινή περίοδο. Αντικείμενο του βιβλίου είναι η εισαγωγή στην γενική αστρονομία – σφαιρική απεικόνιση του ουρανού και η εισαγωγή στην γεωγραφία και στην κατάρτιση γεωγραφικών χαρτών.

 

Στη συζήτηση θα παρευρίσκονται ως εισηγητές και συντονιστές οι:

Κωνσταντίνος Μανάφης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων.

Ευγενία Αντωνοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και οι επιμελητές του βιβλίου:

Πέτρος Ροβίθης, Ομότιμος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ελένη Λιβανίου – Ροβίθη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι βραδιές βιβλίου που διοργανώνει η  Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, είναι μια σειρά από φιλικές συναντήσεις για όσους αγαπούν το βιβλίο και επιθυμούν μέσα από το διάβασμα να προσεγγίσουν την επιστήμη. Μία φορά το μήνα, ένα επιστημονικό βιβλίο, επιλεγμένο από τα μέλη της Βιβλιοθήκης, «ζωντανεύει» μέσα από συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και του συγγραφέα ή εισηγητών επί θεμάτων που πραγματεύεται το συγκεκριμένο βιβλίο.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, αλλά η δήλωση συμμετοχής απαραίτητη λόγω περιορισμένων θέσεων. Σε περίπτωση εξάντλησης των θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 9469631-32 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή: 8.30-15.00, Σάββατο: 8.30-14.00).

 

Ώρα προσέλευσης: 7.45 μ.μ.  Ώρα έναρξης: 8.00 μ.μ.

 

Γραφείο Τύπου:

Λία Πανταζοπούλου, τηλ.: 210 94 69 684,  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
Απονομή των Κρατικών Βραβείων Στην Κική Δημουλά το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 15 Φεβρουάριος 2011 07:56

Απονομή των Κρατικών Βραβείων

Στην Κική Δημουλά το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της

Η Κική Δημουλά έλαβε βραβείο για το σύνολο του έργου της
Η Κική Δημουλά έλαβε βραβείο για το σύνολο του έργου της   (Φωτογραφία:  Motionteam )
Αθήνα
Στη Βασιλική Ηλιοπούλου για το έργο της με τίτλο «Σμιθ» απονεμήθηκε το βραβείο μυθιστορήματος των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2010. Μεγάλο βραβείο Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στην Κική Δημουλά για το σύνολο του έργου της.

Από την επόμενη χρονιά ο τρόπος απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας θα αλλάξει, σύμφωνα με νομοθεσία που προώθησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Τα βραβεία έχουν ως εξής:

  • Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας: Στην Κική Δημουλά για το σύνολο του έργου της
  • Βραβείο Περιοδικού: Εξ ημισείας στα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Διαβάζω» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.
  • Βραβείο Ποίησης: Στον Παντελή Μπουκάλα για το έργο του με τίτλο «Ρήματα», εκδόσεις Άγρα.
  • Βραβείο Διηγήματος: Στον Παναγιώτη Κουσαθανά για το έργο του με τίτλο «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό», εκδόσεις Ίνδικτος.
  • Βραβείο Μυθιστορήματος: Στη Βασιλική Ηλιοπούλου για το έργο της με τίτλο «Σμιθ», εκδόσεις Πόλις.
  • Βραβείου Δοκιμίου - Κριτικής: Στον Άγγελο Χανιώτη για το έργο του με τίτλο «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
  • Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας: Στο Γιώργο Βέη για το έργο του με τίτλο «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις», εκδόσεις Κέδρος.
Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ, η Κική Δημουλά είπε: «Θα πω το αυτονόητο. Με τιμά βαθύτατα το μέγεθος αυτού του βραβείου, που μου έχει απονεμηθεί, και ως έννοια, αλλά και σαν απόδειξη της εκτίμησης των μελών της επιτροπής, που ψήφισαν υπέρ αυτού. Τους ευχαριστώ θερμά, έκπληκτη και συγκινημένη».

Από του χρόνου αλλάζει ο τρόπος απονομής των βραβείων: για πρώτη φορά καθορίζεται χρόνος έναρξης των εργασιών των κριτικών επιτροπών (Μάιος), χρόνος ανακοίνωσης βραχειών λιστών (Οκτώβριος) και χρόνος ανακοίνωσης (Νοέμβριος) και απονομής (Δεκέμβριος).

Ακόμα θεσπίστηκαν και πέντε νέα λογοτεχνικά βραβεία: Πρωτοεµφανιζόµενου Συγγραφέα (έως 35 ετών), Εφηβικού/Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογραφηµένου Παιδικού Βιβλίου, Μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής γραµµατείας στα νέα ελληνικά, Ειδικό Θεµατικό Βραβείο για βιβλίο που προάγει τον διάλογο για ευαίσθητο κοινωνικό ζήτηµα.

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231078583

 
Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο Αναπληρωτης τομεαρχης περιβαλλοντος της Ν.Δ. Νικου Καντερε στην 97η επέτειο της ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 14 Φεβρουάριος 2011 15:12

14 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο Αναπληρωτης τομεαρχης περιβαλλοντος της Ν.Δ. Νικου Καντερε στην 97η επέτειο της ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου

 

Με μία πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση γιόρτασαν οι Βορειοηπειρώτες της Αθήνας, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, την 97η επέτειο της ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. Μετά την δοξολογία, σχηματίστηκε πομπή που κατευθύνθηκε στην Πλατεία Συντάγματος μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, όπου κατατέθηκαν στέφανα. O αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής, κος. Νίκος Καντερές, που παρευρέθη στις εορταστικές εκδηλώσεις ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά, προέβη μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην ακόλουθη δήλωση: «Τον Φεβρουάριο του 1914 οι Βορειοηπειρώτες, αρνούμενοι να υπαχθούν στο τότε νεοσύστατο αλβανικό κράτος, επαναστάτησαν, ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου και σχημάτισαν Κυβέρνηση. Αποτέλεσμα του αγώνα τους, ήταν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που υπογράφηκε εκείνο το έτος από τις Κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, της Αλβανίας και της Βορείου Ηπείρου και παρείχε καθεστώς Αυτονομίας σε όλο το Βορειοηπειρωτικό χώρο. Ο αγώνας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για ελευθερία και εθνική αποκατάσταση συνεχίζεται και σήμερα, καθώς 97 χρόνια μετά, η αλβανική πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ελληνικότητα ολόκληρων περιοχών όπως στη Χειμάρρα και την Κορυτσά. Επίσης, εξακολουθεί να αλλοιώνει τον Βορειοηπειρωτικό χώρο και να περιορίζει ασύστολα τις ελευθερίες των Βορειοηπειρωτών. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να βρίσκεται έμπρακτα στο πλάι των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.»

 
«Φαντομάδες» στο Κάιρο Άφαντα από το Αιγυπτιακό Μουσείο αγάλματα του Τουταγχαμών και άλλα εκθέματα
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 13 Φεβρουάριος 2011 20:07

«Φαντομάδες» στο Κάιρο

Άφαντα από το Αιγυπτιακό Μουσείο αγάλματα του Τουταγχαμών και άλλα εκθέματα

Το σημαντικότερο από τα εκθέματα που εκλάπησαν είναι αυτό το άγαλμα του Ακενατόν
Το σημαντικότερο από τα εκθέματα που εκλάπησαν είναι αυτό το άγαλμα του Ακενατόν   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Κάιρο, Αίγυπτος
Συνολικά 18 αντικείμενα, ανάμεσά τους αγάλματα του Τουταγχαμών, του Ακενατόν και της Νεφερτίτης, έκαναν φτερά από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου στη διάρκεια των ταραχών που οδήγησαν στην αποχώρηση του Μουμπάρακ.

Στις 28 Ιανουαρίου, την ώρα που οι διαδηλωτές συγκρούονταν με την αστυνομία και έβαζαν φωτιά στα αρχηγεία του κυβερνώντος κόμματος στην πλατεία Ταχρίρ, ομάδα αγνώστων κατέβηκε με σχοινιά από τη γυάλινη οροφή του γειτονικού μουσείου.

Περίπου 70 εκθέματα, τα περισσότερα αγαλματίδια, είχαν βρεθεί σπασμένα τις προηγούμενες μέρες, μέχρι την Κυριακή όμως παρέμενε άγνωστο αν κάτι έλειπε από τις προθήκες.

Η πλήρης απογραφή έδειξε ότι απουσιάζουν 18 εκθέματα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Ζαχί Χαουάς.

Η σημαντικότερη από τις κλεμμένες αρχαιότητες είναι ένα ασβεστολιθικό άγαλμα του Ακενατόν (Αμενόφις IV), του «αιρετικού» φαραώ που προσπάθησε να καθιερώσει το μονοθεϊσμό στην Αίγυπτο τον 14ο π.Χ αιώνα.

«Αυτό είναι το σημαντικότερο από καλλιτεχνική άποψη» σχολίασε ο διευθυντής του μουσείου Τάρεκ ελ-Αγουάντι.

Απόν είναι επίσης ένα επιχρυσωμένο ξύλινο άγαλμα του Τουταγχαμών, γιου του Ακενατόν, το οποίο αναπαριστά το νεαρό βασιλιά της 18ης Δυναστείας να μεταφέρεται στα χέρια μιας θεότητας (ένθετη αριστερά).

Λείπουν επίσης κομμάτια ενός δεύτερου αγάλματος του Τουταγχαμών με το βασιλιά να κραδαίνει ένα καμάκι όρθιος σε μια βάρκα (ένθετη δεξιά). «Έχουμε τη βάρκα και τα πόδια του βασιλιά, λείπουν όμως άλλα τμήματα του σώματός του» ανέφερε ο διευθυντής του μουσείου.

Τα υπόλοιπα κλοπιμαία είναι ένα άγαλμα της Νεφερτίτης, συζύγου του Ακενατόν, το μπούστο μιας πριγκίπισσας κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο, το αγαλματίδιο ενός λόγιου από την Αμάρνα, ένας σκαραβαίος που συνόδευε κάποιο νεκρό στον άλλο κόσμο, και 11 ταφικά αγαλματίδια του ευγενούς Γιούγια.

«Ψάχνουμε παντού -γύρω από το μουσείο, έξω, πάνω στη στέγη και στο σημείο από το οποίο μπήκαν οι κλέφτες» ανέφερε ο διευθυντής του μουσείου.

Ευτυχώς, οι εισβολείς δεν μπήκαν στη σιδερόφρακτη αίθουσα όπου βρίσκεται η χρυσή νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών και άλλα εκπληκτικά κτερίσματα από τον τάφο του στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι, στις 11 Φεβρουαρίου, κλέφτες παραβίασαν αποθηκευτικό χώρο στη βασιλική νεκρόπολη του Ντασούρ, νότια του Καΐρου, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν απουσιάζουν αντικείμενα.

Το Αιγυπτιακό Μουσείο παραμείνει κλειστό και φρουρούμενο, και καταβάλλονται προσπάθειες να ενισχυθεί η ασφάλεια του χώρου.

Οι αιγυπτιακές αρχές είχαν δεχθεί επικρίσεις για ελλιπή μέτρα ασφάλειας μετά την κλοπή ενός πίνακα του Βαν Γκογκ από μουσείο του Καΐρου τον Αύγουστο.

Όπως είχε μεταδώσει το Reuters λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ταραχών, μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο, μεταξύ τους και το Βρετανικό Μουσείο, βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τον εντοπισμό τυχόν κλεμμένων εκθεμάτων από την Αίγυπτο που έχουν μεταφερθεί εκτός της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231078413

 


Σελίδα 739 από 755
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Τον μεγάλο τραγουδοποιό & ποιητή Διονύση Σαββόπουλο τίμησε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης. «Ολοκληρώθηκε στο κατάμεστο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση