ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μια ευκαιρία να γνωρίσετε το μουσείο αλλιώς και να μοιραστείτε τη χαρά των Χριστουγέννων με νότες και χρώματα.
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 16 Δεκέμβριος 2016 14:45

Χριστούγεννα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μια ευκαιρία να γνωρίσετε το μουσείο αλλιώς και να μοιραστείτε τη χαρά των Χριστουγέννων με νότες και χρώματα.

resized EAM ODYSSEIES CHRISTMAS

Αποχαιρετώντας το επετειακό έτος του 2016 και υποδεχόμενοι το 2017, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, όπου τον πρώτο λόγο έχουν η μουσική και η δημιουργικότητα. Μια ευκαιρία να γνωρίσετε το μουσείο αλλιώς και να μοιραστείτε τη χαρά των Χριστουγέννων με νότες και χρώματα.

 

Μουσικές εκδηλώσεις

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00

Αίθουσα του Βωμού

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από την Ελλάδα και την Ευρώπη με το Χορωδιακό και Ορχηστρικό Σύνολο του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο).

Μουσική διεύθυνση: Ελένη Αναστασιάδου & Παναγιώτα Γκόφα

Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου

 

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 14:00

Αίθουσα του Βωμού

Στη συναυλία για την υποδοχή του νέου έτους θα ερμηνευτούν έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Φράντς Σούμπερτ, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Ελευθέριου Καλκάνη, Παναγιώτη Καρούσου και γνωστά επετειακά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Σολίστ: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο, Βασίλης Ασιμακόπουλος, μπάσος

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης, συνθέτης, αρχιμουσικός

Συμμετέχουν οι μουσικοί του Ωδείου Μάνδρας «Ε. Καλκάνης». Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου

 

 

Εκπαιδευτικές δράσεις για ενήλικες, οικογένειες και παιδιά

«Ταξιδεύοντας στον χρόνο με τον Οδυσσέα»

Ένα εικαστικό εργαστήριο με αφορμή τη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου «Οδύσσειες». Οι μικροί μας φίλοι περιηγούνται στην έκθεση, συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και κατασκευάζουν το δικό τους ημερολόγιο, εμπνεόμενοι από σχετικά εκθέματα.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, ώρα 11:30-13:00, για παιδιά 6-8 ετών

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, ώρα 11:30-13:00, για παιδιά 9-12 ετών

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144891

Έναρξη δηλώσεων: 19 Δεκεμβρίου

 

«Αντλώντας έμπνευση από το μουσείο»: ζωγραφίζουμε με τους καλλιτέχνες

Στο πλαίσιο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Αντλώντας έμπνευση από το μουσείο» που φιλοξενείται στο Καφέ με έργα εμπνευσμένα από τα εκθέματα αλλά και το κτίριο του Μουσείου, καλλιτέχνες της έκθεσης σας προσκαλούν για ένα συμμετοχικό εργαστήρι ζωγραφικής στις αίθουσες των γλυπτών. Εμπνευστείτε από τα αρχαία έργα τέχνης και μάθετε τα μυστικά της δημιουργίας με την καθοδήγηση των σύγχρονων εικαστικών.

Τα υλικά σχεδίασης θα είναι διαθέσιμα από το μουσείο, αλλά μπορείτε να φέρετε το δικό σας μπλοκ ζωγραφικής και μολύβι. Η διάρκεια της συμμετοχής είναι ελεύθερη στο διάστημα του δίωρου που θα διεξάγεται η δράση. Η πρώτη μισή ώρα περιλαμβάνει περιήγηση στην εικαστική έκθεση στο Καφέ του Μουσείου.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ώρα 13:30-15:30, για όλες τις ηλικίες

με τον εικαστικό Χαρίτωνα Μπεκιάρη

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, ώρα 13:30-15:30, για όλες τις ηλικίες

με τον εικαστικό Δημήτρη Σαρασίτη

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στις Πληροφορίες

resized GOURI TAP 1

Περιηγήσεις στην περιοδική έκθεση «Οδύσσειες»

Οι αρχαιολόγοι και επιμελητές της έκθεσης θα σας ταξιδέψουν στις θάλασσες της Μεσογείου, αναζητώντας το κοινό αποτύπωμα του ανθρώπου στους αιώνες και τους πολιτισμούς, μέσα από ιστορίες ανθρώπινες και ηρωικές, προσωπικές και συλλογικές Οδύσσειες.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00

Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στις Πληροφορίες.

resized GOURI TAP 2

 

«Μουσική ξενάγηση»

Ένας μουσικός περίπατος στις αίθουσες του μουσείου για όλη την οικογένεια. Ο μουσικός ερευνητής Δρ Νίκος Ξανθούλης θα παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους εκθέματα του μουσείου, που μας αποκαλύπτουν πτυχές του κόσμου της αρχαίας ελληνικής μουσικής και θα ζωντανέψει με τη συνοδεία αρχαίας λύρας ήχους και ύμνους που κάποτε μπορεί να είχαν ακουστεί δίπλα στα αρχαία έργα.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου, ώρα 11:00 και 13:00

για οικογένειες με παιδιά άνω των 9 ετών

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144891

Έναρξη δηλώσεων: 19 Δεκεμβρίου

resized GOURI TAP 3

«Μουσικό εργαστήρι ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΣΜΑΤΑ»

Για όσα παιδιά αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι, το εργαστήρι αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και μελωδίες και να δοκιμάσουν τις μουσικές τους ικανότητες. Με αντικείμενα από τη φύση, κρουστά όργανα της αρχαιότητας και τις φωνές μας, θα δημιουργήσουμε ένα μικρό μουσικό σύνολο και θα ερμηνεύσουμε «αρχαίων άσματα», τα τραγούδια των αρχαίων, σε μια συναυλία-έκπληξη για τους υπόλοιπους επισκέπτες του μουσείου.

Μουσική εκγύμναση: Δρ Νίκος Ξανθούλης

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, ώρα 11:00-13:00, για παιδιά 9-13 ετών

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144891

Έναρξη δηλώσεων: 19 Δεκεμβρίου

 

 

 

 

Και στο πωλητήριο του ΤΑΠ

Το φετινό γούρι είναι εμπνευσμένο από την αρχαία τριήρη, αιώνιο σύμβολο των θαλάσσιων δρόμων και της ανθρώπινης αναζήτησης. Το γούρι συνδέεται με την έννοια «ταξίδι», όπως αποδίδεται στην έκθεση «Οδύσσειες» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4891

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00 

 
Εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης του τεράστιου έργου του Ελευθέριου Βενιζέλου που εξακολουθεί και σήμερα να είναι επίκαιρο και διαχρονικό όσο ποτέ άλλοτε Γ. Πατούλης: Η μελέτη και η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο μας
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2016 19:26

Εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης του τεράστιου έργου του Ελευθέριου Βενιζέλου που εξακολουθεί και σήμερα να είναι επίκαιρο και διαχρονικό όσο ποτέ άλλοτε.

Γ. Πατούλης: Η μελέτη και η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο μας.

resized sm 8

resized 9

Εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης του τεράστιου έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου, που άφησε ως πλούσια παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές , πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το θάνατό του στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, κρητικών συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

resized 10

Το αφιέρωμα στη μεγαλύτερη πολιτική προσωπικότητα της νεώτερης Ελλάδας διοργάνωσαν ο Δήμος Αμαρουσίου, το Εθνικό ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και η Ένωση Κρητών Αμαρουσίου, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, με την υποστήριξη του παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης καλωσόρισε στο όμορφο Μαρούσι τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και τους παριστάμενους για την τιμητική συμμετοχή τους στο αφιέρωμα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

resized sm 1

« Απόψε ο χρόνος θα γυρίσει πίσω και θα μας επιτρέψετε να γίνουμε μύστες σε μια βραδιά αναμνήσεων αλλά και συγκίνησης. Σε μια βραδιά αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς του Ελευθερίου Βενιζέλου στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός. Τον διέκρινε ο ρεαλισμός, η ευελιξία, η τόλμη, ενώ διέθετε μία εντυπωσιακή προσωπική ακτινοβολία. Η μελέτη και η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο μας. Για το λόγο αυτό στη σημερινή εκδήλωση, η οποία αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι σ’ αυτή τη μεγάλη και λαμπρή προσωπικότητα του τόπου μας θα γίνει αναφορά στο ειρηνικό έργο του, καθώς και στην υγειονομική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης σε μία σύντομη αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου στη χώρα μας.

resized sm 1A

« Τέτοιες προσωπικότητες –επεσήμανε- όχι μόνο αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη να μνημονεύονται, αλλά ενδεχομένως αποτελούν και τη μεγάλη σημαντικότητα της εποχή μας στην ανάδειξή τους και στην ευχή όλων να βρεθεί ένας Ελευθέριος Βενιζέλος της σύγχρονης κατάστασης που ζούμε. Αυτή άλλωστε την περίοδο όσο ποτέ άλλοτε, δύο πράγματα πρέπει να ευχηθούμε: Το ένα να είναι ενωμένοι όλοι οι Έλληνες και το δεύτερο να διδασκόμαστε από τη μεγάλη προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου και ιδιαίτερα οι πολιτικοί μας, ώστε να καταλάβουν ότι θα πρέπει να κυριαρχήσει η ειλικρίνεια, η τόλμη, η αποφασιστικότητα, η ικανότητα και κυρίως η αγάπη για την πατρίδα. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που σήμερα μπορούμε να δούμε το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου μέσα από την εξαιρετική παρουσία του Ιδρύματος».

resized sm 1B

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου « Κρηταγενής Ζευς» κ. Κωστής Σηφάκης στο χαιρετισμό του τόνισε:
« Η σημερινή εκδήλωση είναι εκδήλωση τιμής στη μεγαλύτερη προσωπικότητα της νεώτερης Ελλάδας και της αδιαμφισβήτητης προσφοράς του μεγάλου κρητικού, του ευφυή, τολμηρού και νεωτεριστή πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου. Δεινός αναλυτής και γνώστης των διεθνών στρατηγικών, ανόρθωσε τη χώρα μας, αφύπνισε συνειδήσεις και ενέπνευσε τον ελληνικό λαό να δώσει και την τελευταία ικμάδα και δύναμή του για τη μεγάλη ιδέα. Ιδιαίτερα – συμπλήρωσε – σήμερα στους χαλεπούς καιρούς που όλοι βιώνουμε, η ανάγκη ανάδειξης μιας προσωπικότητας όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος μοιάζει μονόδρομος. Η παρακαταθήκη του μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και αίσθημα ευθύνης, αλλά μας οπλίζει και με θάρρος και υπομονή να μην υποταχθούμε στο ζοφερό μέλλον που μας υπόσχονται.»

resized sm 3

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Γεώργιος Πρασιανάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Ιδρύματος που εδρεύει στα Χανιά και των παραρτημάτων αυτού, όπως αυτό της Αττικής να συντηρήσουν και να προβάλλουν το σημαντικό έργο που επιτέλεσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

resized sm 3A
« Σήμερα το Ίδρυμα έχει καταφέρει να αναστήσει τη μνήμη του Ελευθέριου Βενιζέλου και να τον τοποθετήσει στη θέση που του αρμόζει για τη μεγάλη προσφορά και το έργο του. Στις επιτυχίες του Ιδρύματος περιλαμβάνεται η δημιουργία του Μουσείου στο σπίτι του στη Χαλέπα Χανίων και η λειτουργία του. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι χιλιάδες νέα παιδιά το επισκέπτονται και μαθαίνουν την ελληνική ιστορία».
Αναφερόμενος στο παράρτημα Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος απηύθυνε πρόσκληση σε όλους να πλαισιώσουν την προσπάθειά και να ενταχθούν στα μέλη του παρατήματος, ως χρέος και τιμή στο μεγαλύτερο πολιτικό που ανέδειξε η νεότερη Ελλάδα.

resized sm 4

Ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Νικόλαος Παπαδάκης μίλησε για το ειρηνικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπογραμμίζοντας τη διαχρονικότητά του, αλλά και πόσο επίκαιρο παραμένει μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνθήκη της Λοζάνης, η οποία έχει επανέλθει στην επικαιρότητα και την οποία υπέγραψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο εκπρόσωπος της Τουρκίας και μετέπειτα πρωθυπουργός της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού.

resized sm 6
« Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Λοζάνη είχε να αντιμετωπίσει τις απίστευτες απαιτήσεις των Τούρκων , που ζητούσαν την κατάργηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ολόκληρο τον πολεμικό και εμπορικό στόλο της Ελλάδας, τα νησιά του Αιγαίου και τη Δυτική Θράκη. Από όλα όσα επεδίωκαν οι Τούρκοι τίποτα δεν κέρδισαν και ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου. Με ηττημένη και καταστρεμμένη την Ελλάδα κατάφερε να διασφαλίσει όλα αυτά που διεκδικούσαν οι Τούρκοι. Με αυτή τη συνθήκη ζούμε σήμερα και αυτή ανυποχώρητα πρέπει να διεκδικούμε τη τήρησή της» υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.

resized sm 7

Παράλληλα αναφέρθηκε σε μία σειρά από άλλες συνθήκες που υπέγραψε επί των κυβερνήσεων ο Ελευθέριος Βενιζέλος .«Η συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 που διασφάλισε τη Μακεδονία και την Ήπειρο, αλλά και η συνθήκη του Λονδίνου προγενέστερα φέρουν την υπογραφή του σημείωσε.»

Ο κ. Παπαδάκης έκανε επίσης αναφορά στα δεκάδες έργα που φέρουν την υπογραφή του σπουδαίου πολιτικού, όπως η μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση, που θεωρείται η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, η εργατική νομοθεσία, η πολεοδομική ανασυγκρότηση, αλλά και η απόδοση των ελληνικών αποζημιώσεων οι λεγόμενες «ανατολικές επανορθώσεις», όπου κατάφερε να πάρει το 75% των πολεμικών χρεών της εποχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Υπ. Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάννης Γονατίδης μίλησε για την υγειονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου, τιμώντας το Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργο Πατούλη για την σημαντική προσφορά του, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.

 

« Η κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα αρχές του 20ου αιώνα όσον αφορά τα ζητήματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής έμοιαζε δραματική. Οι δείκτες υγείας στον ελληνικό πληθυσμό ήταν οι χειρότεροι της Ευρώπης και το νομοθετικό πλαίσιο ήταν απαρχαιωμένο. Τόσο οι δύο πρώτοι περίοδοι της διακυβέρνησης του, όσο κυρίως την τετραετία 1928- 1932 αποδείχθηκαν καθοριστικές για την οργάνωση των υπηρεσιών κρατικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, στην κοινωνική πολιτική, υγειονομική ασφάλεια και την υγιεινή, μονολότι ασφαλώς την ίδια εποχή κατατέθηκαν και τα όρια του αστικού εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο της εποχής εκείνης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γονατίδης αναπτύσσοντας την υγειονομική πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Επεσήμανε επίσης και τα ιδιαίτερα μέτρα που έλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για την εξυγίανση του στρατού από τις ασθένειες που μάστιζαν την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι 1928 το 70% των κατατάξιμων οπλιτών, επέστεψαν στα σπίτια τους διότι ήταν όλοι άρρωστοι και ανίκανοι να υπηρετήσουν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία του Βασίλη Μάρου « Η Ελλάδα του Ελευθέριου Βενιζέλου και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με 72 αρχειακές φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Την εκδήλωση διάνθισαν με χορούς και τραγούδια της Κρήτης τα τμήματα της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Κρηταγενής Ζεύς».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπεύθυνη για το συντονισμό της εκδήλωσης Ρένα Χαλιώτη και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικόλαος Πέππας, Δημήτρης Καρλαύτης, Πέτρος Κόνιαρης, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Κώστας Ρώτας, και ο πρώην Δήμαρχος Χρήστος Βλάχος.

Επίσης παρέστησαν: Ο πρώην Υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, ο πτέραρχος εν αποστρατεία Στυλιανός Πετρουλάκης, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Γεώργιος Μαριδάκης, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης, ο Πρόεδρος Κρητών Λυκόβρυσης Πεύκης Γεώργιος Καρχιλάκης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Ηρακλείου Παντελής Αγριμάκης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Γαλατσίου Βασίλης Χαρισάκης, ο Πρόεδρος της Εστίας Κρητών Νέας Σμύρνης κ. Περαντωνάκης, ο Πρόεδρος Κρητών Πεντέλης Δημήτρης Τσαγκαράκης, ο Πρόεδρος Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Γιάννης Νίτσιος, καθώς και Πρόεδροι συλλόγων και φορέων της πόλης. 

 
Επίσκεψη Περιφερειάρχη Κρήτης στην έκθεση «Γιώργος Ανεμογιάννης: Διαδρομή στο χρώμα και στο όνειρο» στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2016 16:58

Επίσκεψη Περιφερειάρχη Κρήτης στην έκθεση «Γιώργος Ανεμογιάννης: Διαδρομή στο χρώμα και στο όνειρο» στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου

resized 6

Την εντυπωσιακή έκθεση «Γιώργος Ανεμογιάννης: Διαδρομή στο χρώμα και στο όνειρο» που φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου και που «μαγνητίζει» καθημερινά μικρούς και μεγάλους επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης ξεναγήθηκε στις παραστάσεις και στα έργα του Γιώργου Ανεμογιάννη από τον επιμελητή της έκθεσης-μουσειολόγο Αντώνη Λεβέντη παρόντων του Προέδρου του Μουσείου «Νίκου Καζαντζάκη» Στέλιου Ματζαμπετάκη και του εντεταλμένου συμβούλου πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστα Φασουλάκη. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τον θαυμασμό του για την σημαντικότητα της έκθεσης δίδοντας συγχαρητήρια στους οργανωτές τον Πρόεδρο και τα στελέχη του μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης», στους δήμους Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων όπως επίσης στην Εθνική Λυρική Σκηνή για την υποστήριξη-προσφορά που παρέχει στην έκθεση. Από την πλευρά του ο κ. Ματζαμπετάκης, Πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης», ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την επίσκεψη και την στήριξη που παρέχει διαχρονικά στο μουσείο λέγοντας παράλληλα ότι, το Μουσείο «Νίκου Καζαντζάκη» τιμά τον ιδρυτή τουΓιώργο Ανεμογιάννη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννησή του.  Ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Γιώργος Ανεμογιάννης, υπήρξε σπουδαίος θεατράνθρωπος που τίμησε με την καλλιτεχνική του πορεία το Ηράκλειο και την Κρήτη, ενώ συνέδεσε το όνομά του με εκείνο του Νίκου Καζαντζάκη, με τη δημιουργία πνευματικής στέγης για τον μεγάλο συγγραφέα στον τόπο κοινής καταγωγής τους, τη Μυρτιά Ηρακλείου.

resized 1

Ο Ανεμογιάννης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 15 Δεκεμβρίου του 1916. Το 1937 έφυγε για σπουδές στη Βιέννη. Αντί να σπουδάσει εμπόριο ή χημεία, όπως τον προόριζε ο πατέρας του, παρακολούθησε ταυτόχρονα τάξη σκηνογραφίας στη σχολή θεάτρου Μαξ Ράινχαρτ και ανάλογη τάξη στο Πολυτεχνείο της Βιέννης. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους της ελληνικής σκηνογραφίας, εισάγοντας στη θεατρική πρακτική την εναλλαγή κινητών σκηνικών με ανοιχτή αυλαία. Στα 60 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας συνεργάστηκε με το σύνολο σχεδόν των κρατικών και ιδιωτικών θεάτρων και θιάσων και με πρωταγωνιστές όπως τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατερίνα Ανδρεάδη, τη Σοφία Βέμπο, τις αδελφές Καλουτά, τη Σπεράντζα Βρανά, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Μάνο Κατράκη, την Άννα Συνοδινού, την Έλσα Βεργή, τη Μελίνα Μερκούρη, την Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χορν, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Νίκο Κούρκουλο και σκηνοθέτες όπως τον Κάρολο Κουν, τον Αλέξη Σολωμό, τον Τάκη Μουζενίδη, τον Ρενάτο Μόρντο, κ.ά., σε όλα τα είδη: κωμωδία, πρόζα, επιθεώρηση, μπουλβάρ, δράμα, όπερα. 

resized 2

Το πολύτιμο θεατρικό υλικό από τις 400 και πλέον παραστάσεις -αποτελούμενο από ζωγραφικές μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, σκίτσα, τεχνικά σχέδια, προγράμματα, αφίσες, επιστολές- κληροδότησε με τη διαθήκη του στο Μουσείο Καζαντζάκη. Για πρώτη φορά, μετά το 1986 όπου έγινε η πρώτη και μοναδική αναδρομική του έκθεση στην Αθήνα, το Μουσείο Καζαντζάκη παρουσιάζει σημαντικές δημιουργίες του καλλιτέχνη που καλύπτουν 60 χρόνια δημιουργικής πορείας (1939-1999). Την Αναδρομική Έκθεση με τίτλο ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ, έχουν επιμεληθεί ο μουσειολόγος Αντώνης Λεβέντης, η σκηνογράφος Μαρία Χανιωτάκη και η αρχιτέκτονας Κλέλια Νίνου. 

resized 3

 

resized 4

resized 5

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2016 17:09
 
Ο αρχαιολογικός χώρος του Βλοχού και το ανασκαφικό πρόγραμμα
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2016 13:44

Ο αρχαιολογικός χώρος του Βλοχού και το ανασκαφικό πρόγραμμα

 

Ο αρχαιολογικός χώρος Βλοχού είναι γνωστός από το 19ο αιώνα. Η θέση έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος με Υπουργική Απόφαση ήδη από το 1964 (ΥΑ 1154/4.3.1964/ΦΕΚ91/Β’/19.3.1964), ενώ έχει καταρτισθεί πρόταση επικαιροποίησης της κήρυξης και οριοθέτησής του

Σημαντικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν κατά την φετινή περίοδο στον αρχαιολογικό χώρο του Βλοχού, που εκτείνεται στην κορυφή και τις άμεσες παρυφές του λόφου «Στρογγυλοβούνι», στη δυτική θεσσαλική πεδιάδα και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Παλαμά, στην ΠΕ Καρδίτσας.

Πρόκειται για μία ακρόπολη με ισχυρά τείχη εξαιρετικής διατήρησης που αναπτύσσονται τόσο στην κορυφογραμμή του λόφου  όσο και στις κλιτύες του. Τα τείχη στον πεδινό χώρο δεν είναι ορατά επιφανειακά, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε κατά τη γεωφυσική διασκόπηση, διατηρούνται αμέσως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. 

Στην κορυφή εντοπίζονται επίσης κατάλοιπα αρχιτεκτονικών κατασκευών, που αφορούν σε ένα κτιστό περίβολο ασαφούς προς το παρόν χρήσης, καθώς και σε θεμελιώσεις κτηρίων. Ο πολεοδομικός ιστός της αρχαίας πόλης εκτείνεται κατά κύριο λόγο στην πεδινή περιοχή, στη θέση «Πάτωμα», καθώς στο χώρο διατηρούνται ορατά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.

Η πρώτη αναφορά στο χώρο έγινε από τον W. Leake (Travelers in Northern Greece, vol. IV, 1835). Ακολούθησε ο J. L. Ussing (Rejsebilleder fra Syden, 1847), οι παρατηρήσεις του οποίου αποτελούσαν τη βασική πηγή πληροφοριών για τουλάχιστον 150 χρόνια. Στην συνέχεια ο Léon Heuzey (Excursion dans la Thessalie turque en 1858, 1927) επισκέφτηκε το χώρο το 1850, ενώ ο Friedrich Stählin (Das hellenische Thessalien (1924) προχώρησε σε ταύτιση της θέσης με την αρχαία πόλη Πειρασία. Το 1960 έγιναν οι πρώτες  ανασκαφές τάφων στο νεκροταφείο. Επιπλέον, σωστικές ανασκαφές στο Βλοχό διεξήχθησαν πρόσφατα από τις αρμόδιες Εφορείες (πρώην ΙΓ’ ΕΠΚΑ (Βόλος)  και πρώην ΛΔ’ ΕΠΚΑ (Καρδίτσα))

Κατά το τρέχον έτος ξεκίνησε αρχαιολογικό πρόγραμμα στη θέση, το οποίο αποτελεί συνεργασία του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας. Πρόκειται για τριετές πρόγραμμα που διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρία Βαϊοπούλου, Προϊσταμένης της Ε.Φ.Α. Καρδίτσας, ενώ επικεφαλής από την πλευρά του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου είναι η Dr Heléne Whittaker, καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Στις εργασίες πεδίου συμμετέχουν ο κ. Robin Rönnlund (Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ) και η κ. Φωτεινή Τσιούκα (Ε.Φ.Α. Καρδίτσας).

Ο προγραμματισμός εργασιών που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2016  περιλαμβάνει επιφανειακή έρευνα, γεωφυσική διασκόπηση και φωτογραμμετρική τεκμηρίωση του χώρου με σύγχρονες μεθόδους

Οι εργασίες πεδίου της φετινής περιόδου επικεντρώθηκαν στο χώρο όπου εκτείνεται η οχυρωμένη αρχαία πόλη στη θέση «Στρογγυλοβούνι» και περιλαμβάνει την κορυφή και τις πλαγιές του ομώνυμου λόφου καθώς και την πεδινή περιοχή στα νότια ριζά του. Τα οχυρωματικά τείχη αποτυπώθηκαν, καταγράφηκαν με μεθόδους που συνδυάζουν την παραδοσιακή αρχαιολογική τεκμηρίωση και τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εργασιών υποδεικνύουν ότι ο χώρος του Βλοχού χρησιμοποιήθηκε σε τρεις χρονολογικές περιόδους, εκ των οποίων η πρώτη  περιλαμβάνει κυκλοτερή οχύρωση στην κορυφή του λόφου και τείχη που κατευθύνονται προς το νότιο πεδινό τμήμα του λόφου και χρονολογούνται στα ύστερα αρχαϊκά – πρώιμα κλασικά χρόνια, σύμφωνα με την τεχνοτροπία της τοιχοδομίας. Ο χώρος φαίνεται ότι  αναδιαμορφώθηκε σε μια δεύτερη φάση σε  τυπική πόλη των κλασικών – ελληνιστικών χρόνων με πολεοδομικό ιστό, οικίες, ακόμα και Αγορά, όπως διαπιστώθηκε κατά τη γεωφυσική διασκόπηση. Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 2ου αι. π.Χ. ενώ επανακατοικήθηκε κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

 

 


Σελίδα 8 από 742

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση