ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 30 Μάρτιος 2017 18:00

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Κονιόρδου Κοσκινά  ΕΜΣΤ

Στους χώρους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ, ξεναγήθηκε το πρωί τη Πέμπτης η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.

 

Η Υπουργός συνοδευόμενη από τον διευθυντή του γραφείου της Βαγγέλη Πολίτη, υποδέχτηκε στην είσοδο του επιβλητικού κτηρίου η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά παρουσία του πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού Γεώργιο Παπαναστασίου.

 

Η Λυδία Κονίορδου συνοδευόμενη από τους επιτελείς του ΕΜΣΤ επισκέφτηκε όλους τους ορόφους, ενημερώθηκε για τη προβλεπόμενη χρήση των χώρων συνολικού εμβαδού 18.142 τετραγωνικών μέτρων και πληροφορήθηκε για τα μελλοντικά σχέδια του μουσειολογικού σχεδιασμού. «Πρόκειται για ένα έργο τέχνης εν εξελίξει, είναι συγκλονιστικό.» είπε η Υπουργός.

Με την ευκαιρία της ξενάγησης η Λυδία Κονιόρδου μίλησε και με το επιτελείο της Ντουκουμέντα που εργάζεται πυρετωδώς, έτσι ώστε να είναι έτοιμο το Μουσείο να υποδεχθεί σε λίγες μέρες το πολυπληθές κοινό.

 

Με το πέρας της ξενάγησης συναντήθηκε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣΤ και την καλλιτεχνική διευθύντρια οι οποίοι της εξέθεσαν τα θέματα τα οποία απασχολούν τον οργανισμό και συνδέονται με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου.

 

Με αφορμή την επίσκεψη της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου είπε τα εξής:

«Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στο κτήριο του ΕΜΣΤ. Ένα πραγματικά εκπληκτικό οικοδόμημα με πολύ μεγάλες δυνατότητες που ήδη από μόνο του είναι ένα έργο τέχνης.

Ήταν ελπίδα, πόθος και λαχτάρα δεκαετιών να βρεθεί μία στέγη με την αξία των σύγχρονων δημιουργών και ικανή να φιλοξενήσει το έργο τους.

Όμως το Μουσείο δεν είναι μόνο το κτήριο, είναι και οι άνθρωποι. Αυτοί που δούλεψαν για αυτό και το ετοίμασαν όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι ώστε εμείς να το βλέπουμε σήμερα απαστράπτον και με σπουδαία δυναμική. Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα δούλεψαν επί πολλά χρόνια. Στο μεταξύ τα έργα τέχνης φιλοξενήθηκαν στο Ωδείο Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής αλλά τώρα είναι έτοιμος αυτός εδώ ο χώρος εδώ, στο παλιό εργοστάσιο Φιξ, για να υποδεχθεί τη μοντέρνα τέχνη.

Σύντομα περιμένουμε να ανοίξει τις πύλες του και να φιλοξενήσει την Ντουκουμέντα 14 παρουσιάζοντας ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων εδώ όπου χιλιάδες άνθρωποι όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλο τον κόσμο θα έρθουν ως επισκέπτες.

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣΤ, την Καλλιτεχνική Διεύθυνση και σε όλους τους εργαζόμενους, που δούλεψαν πραγματικά πέρα και πάνω από τις δυνατότητες τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμο το Μουσείο και να το χαρούμε εμείς σήμερα.»

 

Λίγα λόγια για το κτήριο και την ιστορία του

 

Η γερμανικής καταγωγής οικογένεια Φιξ ίδρυσε την ομώνυμη ζυθοποιία στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα. Έπειτα αγόρασε το οικόπεδο στην οδό Συγγρού τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, όταν η περιοχή βρισκόταν εκτός αστικού ιστού. Με την πάροδο των δεκαετιών το κτήριο επεκτείνεται σταδιακά, ακολουθώντας την αύξηση των εργασιών της ζυθοποιίας.

 

Τη δεκαετία του 1950 είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα νέο εργοστάσιο σύγχρονων προδιαγραφών προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής.

Αποφασίζεται ο ριζικός ανασχεδιασμός του κτηρίου και το 1957 ανατίθεται το έργο στον σπουδαίο αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο (1926-1977), έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταπολεμικού μοντερνισμού στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Μαργαρίτη Αποστολίδη (1922-2005). Το κτήριο παραδόθηκε – χωρίς να σταματήσει ούτε μία μέρα η λειτουργία του εργοστασίου- το 1961.

 

Στόχος τους ήταν μια εξωστρεφής κατασκευή με καθαρές και λιτές φόρμες που θα έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλεται σε μελλοντικές χρήσεις. Χαρακτηριστικό αυτής της αντίληψης ήταν τα περιμετρικά υαλοπετάσματα στο χώρο του ισογείου τα οποία έδιναν τη δυνατότητα στους περαστικούς να παρατηρούν τη διαδικασία παραγωγής που δεν σταματούσε καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου. Αυτό το στοιχείο εντυπωσιάζει και τον σημερινό επισκέπτη.

 

Το 1982 η ζυθοποιία FIX πτωχεύει και κλείνει οριστικά. Τις δεκαετίες που ακολουθούν το κτήριο Φιξ μένει αναξιοποίητο. Παραμελημένο αφήνεται στη φθορά του χρόνου.

 

Το 1994 περιέρχεται με αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους δημόσιας ωφέλειας στην ιδιοκτησία της Αττικό Μετρό Α.Ε. Το βορινό τμήμα του κατεδαφίζεται για τις ανάγκες των έργων του μετρό και η ιδιοκτήτρια εταιρεία κατασκευάζει τον παρακείμενο σταθμό.

 

Τον Φεβρουάριο του 2000, μετά από σχετική διαμόρφωση του ισογείου του κτηρίου, οργανώνεται η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης, Μεταξύ Ανατολής και Δύσης.» Την ίδια χρονιά ο χώρος αυτός παραχωρείται ως προσωρινή στέγη στο νεοσύστατο τότε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

 

Στη συνέχεια αποφασίζεται το κτήριο να αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του ΕΜΣΤ και το 2002 υπογράφεται σύμβαση μίσθωσης του κτηρίου μεταξύ της Αττικό Μετρό Α.Ε. και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, διάρκειας 50 ετών. 

 
OPEN TOURS:Γνωριμία με την αρχιτεκτονική του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 29 Μάρτιος 2017 17:18

OPEN TOURS:Γνωριμία με την αρχιτεκτονική του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

 

Σάββατο 1 Απριλίου, ώρα 12:00-16:00

resized EIK 1 NAM 1889

Άποψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αμέσως μετά από την αποπεράτωσή του το 1889. (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε συνεργασία με το Open House Athens, συμμετέχει στη δράση “Open Tours” και παρουσιάζει την ιστορία του κτηρίου του το Σάββατο 1 Απριλίου από τις 12:00 έως τις 16:00.

 

Σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σημασίας του οικοδομήματος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η αφήγηση της ιστορικής του εξέλιξης μέσω περιηγήσεων στο εξωτερικό και εσωτερικό του. Τις περιηγήσεις θα κάνουν αρχαιολόγοι και συντηρητές του Μουσείου σε συνεργασία με εθελοντές από το Open House Athens.

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Δεν απαιτείται κράτηση και αγορά εισιτηρίου για τους συμμετέχοντες στη δράση. Οι ομάδες των περιηγήσεων σχηματίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σειρά προτεραιότητας (με βάση τον χρόνο άφιξης όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν).

resized EIK 2 Ziller EAM

Κύρια όψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Σχέδιο του Ερνέστου Τσίλλερ (1887).(© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 106 82

Τηλ: 213214 4891

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.namuseum.gr

Πληροφορίες για τα OPEN TOURS: http://www.openhouseathens.gr/draseis/open-tours/

 
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου συνόδευσε τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 28 Μάρτιος 2017 16:27

Η Υπουργός Πολιτισμού και  Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου συνόδευσε  τον  Πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

resized IMG 0186  Η Υπουργός Πολιτισμού και  Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου συνόδευσε  σήμερα το μεσημέρι  τον  Πρωθυπουργό  της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι  στην επίσκεψη που πραγματοποίησε  στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

 

Ο γεωργιανός Πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αθήνα με αφορμή τη  δυνατότητα που δόθηκε στους πολίτες της Γεωργίας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του  Σένγκεν.

 resized IMG 0196

Ο  Γκιόργκι Κβιρικασβίλι εντυπωσιασμένος από το Παρθενώνα ζήτησε αρκετές φορές διευκρινήσεις για τον αρχαίο ναό από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Τσονιώτη ο οποίος ξενάγησε τον γεωργιανό πρωθυπουργό.  

 

 Άλλωστε νωρίτερα στην συνάντηση  που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε την  Ελλάδα ως «Λίκνο του πολιτισμού.»

 

Σε συζήτηση που αφορούσε  τον διαμελισμό  των γλυπτών  από τον Λόρδο Ελγιν η Λυδία Κονίορδου είπε ως παράδειγμα στον  Γκιόργκι Κβιρικασβίλι ότι  «είναι παράλογο το χέρι από ένα άγαλμα να βρίσκεται σε ένα μουσείο και το πόδι σε άλλο». Ο γεωργιανός Πρωθυπουργός απάντησε ότι «πρέπει τα γλυπτά να ενώνονται σε ένα σύνολο».

 

 resized IMG 0187

    Αργότερα η Λυδία Κονιόρδου  σε ερώτηση δημοσιογράφου για  τις εντυπώσεις του γεωργιανού  Πρωθυπουργού από την επίσκεψη  του στην Ακρόπολη αλλά και  το πόσο σημαντικό θεωρείται  να προωθηθούν οι πολιτιστικές  ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες, απάντησε «παρά την σύντομη επίσκεψη του  εντυπωσιάστηκε από τον ιερό βράχο και πώς να ήταν και αλλιώς άλλωστε. Ενδιαφέρθηκε για πολλά θέματα και είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις δυνατότητες πολιτιστικών ανταλλαγών  ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν πολλούς δεσμούς ιστορικούς,  κοινωνικούς και θρησκευτικούς. Ήδη κάναμε την αρχή κάποιον συζητήσεων που θα συνεχιστούν και με τον πρέσβη της Γεωργίας στην Ελλάδα έτσι ώστε να οριστεί το πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών.»

Στην ερώτηση αν οι πολιτιστικές ανταλλαγές διευκολύνονται και από την κατάργηση της βίζας η Υπουργός είπε «με την κατάργηση της βίζας θα αναπτυχθεί η ελεύθερη κίνηση των πολιτών ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάτι που θα έχει ως  αποτέλεσμα την σύσφιξη των πολιτιστικών και επιχειρηματικών δεσμών αλλά και την τόνωση του τουρισμού και από τις δύο πλευρές.»

 
Παρουσίαση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων. 150 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 28 Μάρτιος 2017 15:48

Παρουσίαση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων.

150 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

 

Πέμπτη 30 Μαρτίου, ώρα 12:00

AFISSA mouseio

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το 2016, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προχώρησαν στην έκδοση μιας αναμνηστικής σειράς έξι γραμματοσήμων, δια μέσου των οποίων η εικόνα εμβληματικών αρχαιοτήτων της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου θα ταξιδέψει στον κόσμο. Η αναμνηστική σειρά εμπνέεται από την επετειακή περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» που μιλά για τον άνθρωπο και το ταξίδι της ζωής, τον αδιάκοπο αγώνα του να τιθασεύσει τα στοιχεία της φύσης, να δημιουργήσει πολιτείες ευνομούμενες και να αντιπαλέψει τη φθαρτότητα της ύπαρξής του με τη βοήθεια του έρωτα και της δημιουργικής πράξης.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία παρουσιάζουν την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «150 Χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 και ώρα 12:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο του ΕΑΜ (είσοδος από Τοσίτσα 1). Την εκδήλωση θα προλογίσει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. 

 


Σελίδα 8 από 771
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν,  «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά. Δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος στη διαμάχη ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση