ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Δήμο Παλλήνης – Εκδηλώσεις – Άναμμα δέντρου
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 22 Δεκέμβριος 2016 09:54

Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Δήμο Παλλήνης – Εκδηλώσεις – Άναμμα δέντρου

resized DKF 5158

Φέτος τα Χριστούγεννα ο Δήμος Παλλήνης και η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού – Πολιτισμού – Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα εμπορικά καταστήματα και τους συλλόγους της πόλης, σε μια προσπάθεια αφύπνισης του αληθινού πνεύματος των Χριστουγέννων, μετατρέποντας για πρώτη φορά την κεντρική πλατεία του Γέρακα σε ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό αγάπης & ψυχαγωγίας.

resized DKF 5068

Έτσι λοιπόν, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, το χωριό μας άνοιξε τα ξύλινα σπιτάκια του, έντυσε γιορτινά τα ξωτικά του, άναψε τα φώτα του και υποδέχθηκε το κοινό με σκοπό να γιορτάσουμε όλοι μαζί την έναρξη των φετινών Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

resized DKF 5081

Ένα άκρως εντυπωσιακό σκηνικό με φουσκωτά κάστρα, μπισκοτάνθρωπους, τρενάκι και φυσικά παγοδρόμιο μεταμόρφωσε τη πλατεία σε πολυχώρο ξεφαντώματος και διασκέδασης για τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι κατενθουσιασμένοι έτρεχαν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα, με τα πρόσωπα τους πολύχρωμα από το face painting και τη διάθεση τους στα ύψη.

resized DKF 5096

Στις 20:00, η δράση μεταφέρθηκε στο κεντρικό σημείο της πλατείας όπου ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος αφού ευχήθηκε στους δημότες έδωσε το έναυσμα για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Φως αλλά και μουσική, από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου μας και τις παιδικές χορωδίες Δ.Ε. Γέρακα & Δ.Ε. Παλλήνης, πλημμύρισαν την πλατεία μεταδίδοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων σε ολόκληρη τη πόλη.

resized DKF 5116

Η βραδιά συνεχίστηκε με διαγωνισμούς, ταχυδακτυλουργικά νούμερα και ξεσηκωτικά ομαδικά παιχνίδια.

resized DKF 5204

Πέρα όμως από διασκέδαση, Χριστούγεννα σημαίνει προσφορά, αγάπη και φυσικά αλληλεγγύη.

resized DKF 5225

Για το λόγο αυτό, υπάρχει ένα «ξεχωριστό» σπιτάκι στο χωριό μας, το σπιτάκι της αγάπης, όπου ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα αλλά και παιχνίδια για τους συμπολίτες μας που έχουν αγάγκη.

resized DKF 5296

resized DKF 5312

resized DKF 5328

 

 
ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΛΕΧΑΙΟΥ
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 19 Δεκέμβριος 2016 18:28

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΛΕΧΑΙΟΥ

resized Χ. 4

Αρχαιολόγος σχεδιάζει μετατοπισμένο δόμο στην περιοχή του διαύλου εισόδου. Ο δόμος φέρει ακέραιους τους μεταλλικούς συνδέσμους (Φωτ: Β. Τσιαΐρης, 2016)

Για τέταρτη χρονιά συνεχίστηκαν οι υποβρύχιες έρευνες στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου από το Lechaion Harbour Project. Το Lechaion Harbour Project αποτελεί μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα υπό τη Διεύθυνση της Εφορείας και με σκοπό τη μελέτη και ανάδειξη του αρχαίου λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο. Το λιμάνι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μακρά ιστορική εξέλιξη της πόλης της αρχαίας Κορίνθου. Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από την αρχαία πόλη αλλά και στραμμένο προς τη δύση, αποτέλεσε αναμφισβήτητα το σημαντικότερο όχημα ανάπτυξης κατά τις διαφορετικές περιόδους ακμής της Κορίνθου. Οι έρευνες διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του Δρ. Δ. Κουρκουμέλη (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων) και του Δρ. B. Lovén (SΑΧΟ-Institute, University of Copenhagen) και χρηματοδοτούνται από το Augustinus Foundation και το Ίδρυμα Carlsberg.

resized Χψ. 1

 

Τμήμα κίονα που εντοπίστηκε στην περιοχή βόρεια του διαύλου εισόδου (Φωτ: Β. Τσιαΐρης, 2016)

 

Κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2016 το Lechaion Harbour Project διεξήγαγε ανασκαφές και ψηφιακές αποτυπώσεις στην περιοχή του διαύλου εισόδου (Entrance Channel) του εξωτερικού λιμένα. Διεξήχθησαν επίσης για πρώτη φορά λεπτομερείς ψηφιακές τοπογραφικές αποτυπώσεις στα λιμενικά κατάλοιπα του εσωτερικού λιμένα. Τα παρακάτω συνοψίζουν τα σημαντικότερα αποτελέσματα της φετινής ερευνητικής περιόδου:

  1. Αποτυπώθηκε ψηφιακά και σχεδιαστικά τμήμα αποβάθρας μήκους 117 μέτρων και πλάτους 5.4 μέτρων στον εσωτερικό λιμένα, νότια του διαύλου εισόδου. Η αποβάθρα διατηρείται σε ύψος δύο δόμων και δεν έχει προς το παρόν αποκαλυφθεί πλήρως. Η τεκμηρίωση και η συσχέτισή της με τις λιμενικές κατασκευές του εξωτερικού λιμένα που ανασκάφηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρονολόγησή του. Παράλληλα, αποτυπώθηκαν ψηφιακά και άλλα ορατά κατάλοιπα λιμενικών έργων της περιοχής του εσωτερικού λιμένα κατά μήκος των καναλιών και διεξήχθη λεπτομερής τοπογραφική τεκμηρίωση της έκτασης και του μεγέθους των εσωτερικών λιμενολεκάνων.

Αποτυπώθηκαν ψηφιακά και σχεδιαστικά τα κατάλοιπα μνημειακής κατασκευής στο μέσον της κεντρικής λιμενολεκάνης. Η κατασκευή έχει διαστάσεις περίπου 9 επί 9 μέτρα και σώζεται σε ύψος 3 δόμων. Αποτελείται από ορθογώνιους δόμους που φέρουν ίχνη λαξευτών τόρμων. Η χρήση της παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστη.

  1. Δυτικά του διαύλου εισόδου, είχαν εντοπιστεί και αποτυπωθεί κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους τα κατάλοιπα κάθετων ξύλινων δοκών που πιθανώς αποτελούσαν τμήμα του ανατολικού μόλου. Κατά τη φετινή περίοδο, διερευνήθηκε ανασκαφικά τμήμα της δυτικής πλευράς του μόλου, σε τομή μήκους 6.3 μέτρων, και αποκαλύφθηκαν 40 δοκοί in situ (μέγιστο σωζόμενο ύψος 1.30μ κι με διάμετρο περίπου 0.18μ έκαστη) παράλληλα με το δυτικό μέτωπο του μόλου. Η κατασκευή φαίνεται να οριοθετεί τμήμα λιθοδομής, τα κατάλοιπα της οποίας σώζονται επίσης. Η μελέτη των σωζόμενων ξύλινων δομικών στοιχείων καθώς και η πιθανή παρουσία και άλλων οργανικών καταλοίπων στην περιοχή θα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους κατασκευής λιμενικών έργων κατά την ύστερη αρχαιότητα. Η συντήρηση και προστασία των ξύλινων ευρημάτων έγινε επί τόπου με τη χρήση υλικών με τις απαραίτητες περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές.

  2. Στο βορειοανατολικό τμήμα του διαύλου εισόδου και σε απόσταση 46.6 μέτρων από την ακτογραμμή διεξήχθη υποβρύχια ανασκαφή και αποτύπωση στα κατάλοιπα κατασκευής μήκους 23.4 μέτρων με κατεύθυνση ανατολικά προς δυτικά. Η κατασκευή αυτή φαίνεται να οριοθετεί το ανατολικότερο και το βορειότερο άκρο του μετώπου του αρχαίου λιμένα. Αποτελείται από ευμεγέθεις δόμους που φέρουν ίχνη από ορθογώνιους και σχήματος-Τ τόρμους. Σε πολλούς δόμους οι μολυβδοχοημένοι μεταλλικοί σύνδεσμοι σώζονται ακέραιοι.

resized Χ. 2

 

In situ καθαρισμός και συντήρηση των ξύλινων δοκών του μόλου (Φωτ: Β. Τσιαΐρης, 2016)

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι γεωφυσικές έρευνες και οι δειγματοληψίες πυρήνων ιζημάτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εστιάζοντας κυρίως στις λιμενολεκάνες και τα κανάλια του εσωτερικού λιμένα. Σκοπός των ερευνών ήταν να μελετηθεί η στρωματογραφία και η γεωμορφολογία των λιμενολεκάνων και των καναλιών που τις συνέδεαν ώστε να ανασυντεθεί η παλαιογεωγραφία της περιοχής και να εντοπιστούν κατάλοιπα λιμενικών κατασκευών και άλλων ευρημάτων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού ή κάτω από τις αποθέσεις ιλύος.

Η έρευνα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη και τη βοήθεια της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δρ. Α. Σίμωσι.

 

 
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Η Ρωσική Παρουσία στη Λήμνο» στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 19 Δεκέμβριος 2016 17:44

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Η Ρωσική Παρουσία στη Λήμνο» στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

resized Φωτογραφία 1

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, τα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης «Η Ρωσική Παρουσία στη Λήμνο», που διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, με αφορμή το έτος «Ελλάδας- Ρωσίας 2016».

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία στον σύντομο χαιρετισμό της σημείωσε ότι «η ιστορική τεκμηρίωση και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό ζωντανεύουν μια εποχή, μας καλούν να φέρουμε στη μνήμη μας δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας, να μεταφερθούμε σε άλλους ιστορικά τόπους και συνθήκες».

«Μια έκθεση είναι μια πρόσκληση επικοινωνίας. Είναι και μια υπόμνηση ότι αυτό που υπήρξε στο παρελθόν και που έχει συντελέσει αναμφίβολα στη διαμόρφωση του παρόντος, οφείλουμε να το κρατάμε ζωντανό και ως προηγούμενη εμπειρία να το μεταπλάθουμε σε πηγή έμπνευσης για το παρόν. Ερχόμαστε όλοι από ένα παρελθόν. Υπάρχουμε και δημιουργούμε στο παρόν», συμπλήρωσε η Περιφερειάρχης.

resized Φωτογραφία 2

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση με τη Ρωσία και την προοπτική για συνεργασία και συνένωση δυνάμεων, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν τα νησιά λόγω του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος και την ανάγκη στήριξής τους ειδικά στον τομέα του τουρισμού όπου οι επιπτώσεις είναι ήδη σημαντικές και καταγεγραμμένες.

 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Ιωάννης Χασιώτης, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της ρωσικής παρουσίας στη Λήμνο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του Μουσείου κ. Βασίλης Νικόλτσιος.

 

Χαιρετισμούς απηυθύναν, επίσης, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, ο Ρώσος Πρόξενος κ. Alexander Shcherbakov, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Λημνίων Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Μαντάς, ο πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Κουτλής, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Χίων Θεσσαλονίκης «Αγία Μαρκέλλα» κ. Αριστείδης Λατουσάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης «Πυθαγόρας ο Σάμιος» κα. Σταματία Γρηγορίου, ο Έπαρχος Λήμνου, κ. Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, ο Σύμβουλος του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης και εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Κληρονομιά» κ. Παναγιώτης Γκαμπαερίδης.

resized Φωτογραφία 3

Η έκθεση, την οποία ήδη επισκέφθηκε πλήθος κόσμου ιδίως με καταγωγή από τη Λήμνο, περιλαμβάνει ιστορική τεκμηρίωση και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ειδικότερα τη διαδρομή και παρουσία των Ρώσων στις περιοχές του Βορείου Αιγαίου και ιδίως στο νησί της Λήμνου μετά το τέλος του ρωσικού εμφυλίου πολέμου (1920-1922).

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2017.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00 & Σάββατο 10.00-14.00.

Πληροφορίες: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Προξένου Κορομηλά 23. 

 
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της "Ελληνικής Παράδοσης"στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΧΑΝΔΡΟΣ" Δήμου Άργους - Μυκηνών.
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 18 Δεκέμβριος 2016 11:23

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της "Ελληνικής Παράδοσης"στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΧΑΝΔΡΟΣ" Δήμου Άργους - Μυκηνών.

resized 15577708 1856947504593790 156050521 n

Άρωμα Ελληνικών Παροδοσιακών Χριστουγέννων πρόσφερε απλόχερα η εκδήλωση της Ελληνικής Παράδοσης στην αίθουσα "Μέγας Αλέξανδρος' που παρουσίασε χορούς, έθιμα και παραδόσεις του Δωδεκαημέρου απο διάφορες περιοχές της Ελλάδας.Σύμβολα και συμβολισμοί των ημερών όπως:ρόδια, γλυκά, χριστόψωμο, καράβι, αγιασμός, καλικάντζαροι, κουδουνάτοι, καμήλα κ.τ.λ. παρουσιάστηκαν με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 resized 15555801 1856946234593917 1861740153 n

resized 15570894 1856946317927242 888098079 n

resized 15577432 1856946711260536 1681323873 n

 

resized 15591757 1856947467927127 1878025438 n

resized 15591797 1856946564593884 654964862 n

resized 15591982 1856947431260464 1930875987 n

resized 15591998 1856946741260533 482112864 n

resized 15592177 1856946634593877 369727555 n

resized 15592309 1856947394593801 165186395 n

resized 15592552 1856946161260591 718004912 n

resized 15592645 1856947257927148 183066294 n

resized 15644409 1856947291260478 837978554 n

resized 15645276 1856947214593819 1226154796 n

resized 15644548 1856946444593896 741710637 n

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 18 Δεκέμβριος 2016 11:33
 


Σελίδα 7 από 742

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση