ATTICANEWS.GR

Member Area
News
H Όλγα Κεφαλογιάννη στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Μονόδρομος για την Ελλάδα η διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό».
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 05 Μάρτιος 2017 18:45

H Όλγα Κεφαλογιάννη στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

 

«Μονόδρομος για την Ελλάδα η διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό».

olga kefalogianni

Στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε η βουλευτής Α' Αθήνας και Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

 

Στην παρέμβασή της, η κ. Κεφαλογιάννη επικεντρώθηκε στην Πολιτιστική κληρονομιά τόσο ως οικονομική αξία που δημιουργεί ευκαιρίες για οικονομικά και κοινωνικά οφέλη όσο και ως παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Η κ. Κεφαλογιάννη, έχοντας θητεύσει επί έτη ως Υπουργός Τουρισμού, υπογράμμισε την ανάγκη για ολοκληρωμένες στρατηγικές ανάπτυξης και ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην τουριστική πολιτική.

 

Σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ο εκάστοτε υπουργός τουρισμού δεν είναι tour operator για να μεταφέρει τουρίστες. Βρίσκεται σε αυτή τη θέση για να χαράζει την εθνική στρατηγική και να βλέπει τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Ο τουρισμός, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μπορεί να αποτελέσει το όχημα εξόδου της χώρας από την κρίση. Ακούγεται σαν υπερβολή αλλά δεν είναι αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για έναν κλάδο που αντιπροσωπεύει το 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Η πλειοψηφία των τουριστών σήμερα, επιθυμεί να επισκέπτεται περιοχές με έντονα στοιχεία τοπικού πολιτισμού αλλά και υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα.

Η διαχείριση των φυσικών πόρων, η προστασία της βιοποικιλότητας, η σύνδεση με τον πρωτογενή αγροτικό τομέα, η ανάδειξη και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής και φυσικής κληρονομίας, η διατήρηση και προβολή του παραδοσιακού τοπικού πολιτισμού, είναι πλέγμα δράσεων που ενσωματώνονται σε μια αειφόρο τουριστική ανάπτυξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των κρατών.

Όλοι οι σχεδιασμοί μας, οι επενδύσεις και οι αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες, πρέπει να γίνονται πάντα μέσα από μια στρατηγική τήρησης του μέτρου.

Δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της ισορροπίας των τοπικών κοινωνιών, τον σεβασμό της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας του κάθε τόπου. Την αρχιτεκτονική του διάσταση, την πολιτιστική του ταυτότητα.

 

Αυτός είναι ο βασικός όρος μιας ισόρροπης ανάπτυξης. Για την Ελλάδα, η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού η διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό είναι μονόδρομος. Είναι ευκαιρία μοναδική για να δημιουργήσουμε νέο εθνικό πλούτο. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση, το πολιτικό σχέδιο».

 

Ως προς την οικονομική παράμετρο, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά και ο πολιτισμός «μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και να ενδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή. Να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους, να τονώσουν τις τοπικές κοινωνίες, να συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων υψηλής ποιότητας και πολλαπλασιαστικής αξίας».

 

«Στο χώρο του πολιτισμού σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για μια σημαντική επανάσταση της δημιουργικότητας. Οιπολιτιστικές βιομηχανίες (cultural industries) και οι δημιουργικές βιομηχανίες (creative industries) αποτελούν τα νέα ισχυρά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Είναι ο προνομιακός χώρος ανάπτυξης της έξυπνης οικονομίας. Όλος αυτός ο πλούτος, είναι μια νέα δυναμική βιομηχανία. Βιομηχανία που παράγει αγαθά πολιτισμού και δημιουργίας. Η Ελλάδα οφείλει, μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη μεγάλη επανάσταση».

 
Τα Μουσεία Ακρόπολης και Μπενάκη μεταξύ των 41 που πρέπει κανείς να επισκεφθεί όσο ζει σύμφωνα με την Telegraph.
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 03 Μάρτιος 2017 18:47
acropolis 1

Το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Μπενάκη στο Κολωνάκι, είναι σύμφωνα με την Telegraph, δύο μεταξύ των 41 πιο εντυπωσιακών μουσείων στον κόσμο, τα οποία αξίζει κανείς να επισκεφθεί όσο ζει.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης, σημειώνει η εφημερίδα εκτίθενται ευρήματα αρχαϊκής και κλασικής περιόδου από την Ακρόπολη, όπως περήφανα αρχαία αγάλματα και μαρμάρινα ανάγλυφα ζώων που μοιάζουν με αληθινά. Το μουσείο σχεδιάστηκε από τον Ελβετό αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί και εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο 2009. Η Telegraph  κάνει  σχετική μνεία στο πάγιο  αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Ελγινείων  περιγράφοντας την αίθουσα του Παρθενώνα, τη μαρμάρινη ζωφόρο και τα γλυπτά που αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν  και σημειώνει : «Οι Έλληνες τα θέλουν πίσω εδώ και δεκαετίες και ελπίζουν ότι αυτή η κραυγαλέα παρουσίαση θα πείσει τελικά τους Βρετανούς να τα επιστρέψουν».

Το Μουσείο Μπενάκη, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο με ένα υπέροχο καφέ στην ταράτσα του, «ανιχνεύει» την ελληνική τέχνη ως τον 20ο αιώνα. Γλυπτά, κεραμικά, κοσμήματα, πίνακες, έπιπλα και κοστούμια είναι μεταξύ των εκθεμάτων του σημειώνει η  Telegraph, και ξεχωρίζει  το Θησαυρό της Θεσσαλίας (χρυσά κοσμήματα του 2ου αιώνα πΧ), δυο πρώιμα έργα του Ελ Γκρέκο και την ανακατασκευή δυο ξυλόγλυπτων κοζανίτικων δωματίων του 18ου αιώνα.

Σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα μεταξύ των μουσείων που πρέπει να επισκεφθεί κανείς όσο ζει είναι:  το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη, το Λούβρο και το Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι, τα Μουσεία Βατικανού στη Ρώμη, το Πράντο στη Μαδρίτη, το Μουσείο Σχεδίου και το Μουσείο Βικτώρια και Άλμπερτ στο Λονδίνο, το Rijksmuseum και το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, το Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων στο Ζάγκρεμπ και  το Μουσείο της Σαγκάης 

 
Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου στο Ευπαλίνειο Υδραγωγείο.
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 02 Μάρτιος 2017 19:59

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου στο Ευπαλίνειο Υδραγωγείο.

Ευπαλίνιο Υδραγωγείο

Το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στο Πυθαγόρειο της Σάμου, το σπουδαίο μνημείο κατασκευαστικής τεχνικής του 6ου π.χ. αιώνα επισκέφτηκε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου. Αφορμή για την επίσκεψη υπήρξε η διοικητική παράδοση- παραλαβή του έργου «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο Σάμου» από τον φορέα υλοποίησης, την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ), στον φορέα διαχείρισης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας.

Με την άφιξη της στη Σάμο η Λυδία Κονίορδου συναντήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πυθαγορείου με εκπροσώπους της ΔΑΑΜ και ΕΦΑ Σάμου- Ικαρίας. Η συζήτηση που ακολούθησε αφορούσε την ενημέρωση της Υπουργού για τις πρόσφατες εργασίες στο Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, η ανάδειξη του οποίου θα προσελκύσει ροές πολιτιστικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο. Όπως και τις δυνατότητες άρτιας διαχείρισης και λειτουργίας του μνημείου.

Στη συνέχεια η Υπουργός μετέβη στον χώρο του υδραγωγείου και διέσχισε το μήκους 1036 μέτρων αμφίστομο όρυγμα. Η Λυδία Κονιόρδου για να αποκτήσει μία πληρέστερη εικόνα του αρχαίου τεχνικού έργου επισκέφτηκε τις πηγές, τον αγωγό και τη δεξαμενή του Υδραγωγείου.

Η παραμονή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Σάμο έκλεισε με ξενάγηση στο Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Ηραίου.

Την Λυδία Κονιόρδου συνόδευε τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου, που αποτελούσαν οι: Δημοσθένης Σβολόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΑΜ, Αθανάσιος Κάλφας προϊστάμενος τμήματος έργων της ΔΑΑΜ. Βασίλης Σούλης Αρχιτέκτονας της ΔΑΑΜ. Αλέξανδρος Λαγόπουλος Αρχιτέκτονας-συνεργάτης στο Γραφείου Υπουργού. Επίσης έδωσαν το παρόν: ο Παναγιώτης Χατζηδάκης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου-Ικαρίας, ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης και μέλη της ανάδοχου εταιρείας

Η έναρξη λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.

 
Όλγα Κεφαλογιάννη- ΚΠΣΙΝ: «Οι φόβοι που έγιναν πραγματικότητα»
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 01 Μάρτιος 2017 11:19

Όλγα Κεφαλογιάννη- ΚΠΣΙΝ: «Οι φόβοι που έγιναν πραγματικότητα»

 olga kefalogianni

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με τον ορισμό της Διοίκησης του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες μέρες, μετά την ιστορική παράδοση του "Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" στην ελληνική κοινωνία, για να επιβεβαιωθούν οι φόβοι και οι υποψίες ότι οι λογικές από το παρελθόν είναι ανίκητες. 

 

Εδώ και καιρό, είχαμε επισημάνει ότι όσοι αναλάβουν θέσεις ευθύνης, θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και εύρος δυνατοτήτων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις πολλαπλές απαιτήσεις του εγχειρήματος και να υπηρετήσουν αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον.

 

Δυστυχώς, όμως, παρά τις καθολικές αντιδράσεις που υπήρξαν, παρά τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, επικράτησε η στενή και μονολιθική λογική των κομματικών επιλογών και όχι το αυτονόητο κριτήριο των άξιων και ικανών να φέρουν εις πέρας αυτό το ύψιστο έργο για τον ελληνικό πολιτισμό και την παιδεία. 

 

Εμείς, από την πλευρά μας, οφείλουμε να δεσμευτούμε ότι θα ακολουθήσουμε το δρόμο της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, και κυρίως της λογοδοσίας για την επιλογή προσώπων που θα υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και θα διαχειρίζονται τα χρήματα του ελληνικού λαού. 

 

Το τεράστιο αυτό έργο – σύμβολο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού ανήκει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

 

Δεν μπορεί να γίνεται κομματικό παιχνίδι για την τοποθέτηση των αρεστών».

 


Σελίδα 6 από 762
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»   Στην νέα, φρέσκια και ξεκαρδιστική κινηματογραφική ...

Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull,  Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο. Μάλλον δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επιλογή από αυτή της Μπρι ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση