ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου επισκέφτηκε εκθεσιακούς χώρους της documenta 14
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2017 20:03

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου επισκέφτηκε εκθεσιακούς χώρους της documenta 14

resized Ωδειο Αθηνών

 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου παρευρέθηκε στη Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την επίσημη έναρξη της documenta 14, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

Αμέσως μετά η Λυδία Κονιόρδου επισκέφτηκε στην πλατεία Αυδή το έργο της Kροάτισσας καλλιτέχνιδας Sanja Iveković που εντάσσεται στο πλαίσιο του πρότζεκτ δημόσιας τέχνης της documenta με τίτλο Monument to Revolution (Μνημείο στην Επανάσταση). Σε κεντρικό σημείο της πλατείας υπάρχει μία πλατφόρμα χτισμένη από τούβλα που προέρχονται από πρώην βιομηχανικά κτήρια και κατοικίες από εργατικές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά.

Το έργο έχει άμεση σύνδεση με το μνημείο «για τη Νοεμβριανή Επανάσταση» το οποίο σχεδίασε ο Ludwig van de Rohe. Είχε στηθεί το 1926 αφιερωμένο στη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ και το κατέστρεψαν οι Ναζί το 1935.

Το υλικό του προερχόταν από τούβλα σημαδεμένα από τις σφαίρες των προφασιστικών ομάδων των freicorps.

resized Πλατεία Αυδή

Το εγχείρημα της εικαστικού ήταν να ανακατασκευάσει το αρχικό μνημείο μετατρέποντας το σε αφορμή για νέες μορφές πολιτικής δράσης με έρεισμα την πίστη στους ιστορικούς αγώνες, προσφέροντας, ένα σκηνικό για μελλοντική χρήση.

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του έργου. Στη συνέχεια θα συμπληρωθεί σε πόλεις του κόσμου όπου και θα αποτυπωθεί με αντίστοιχο υλικό και συμβολισμό η κοινωνική τους ιστορία.

 

Η Λυδία Κονίορδου τόνισε σχετικά με το έργο της Sanja Iveković ότι σημαίνει τη «σύνδεση της σημερινής Αθηνάς με την Αθήνα που αντιστάθηκε στον Ναζισμό και στην στέρηση της ελευθερίας και της ισότητας των δικαιωμάτων.»

 

Ειδικότερα για τη documenta 14 υπογράμμισε ότι «είναι μία σημαντική στιγμή για την πόλη. Συνδέει όχι μόνο με τα μεγάλα της μουσεία αλλά και τις περιοχές. Έτσι ώστε να εντοπίσουμε αυτό που είναι σήμερα απαραίτητο στο να ξαναβρούμε τη Ευρώπη και την Ελλάδα.»

 

Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Ωδείο Αθηνών στην οδό Ρηγίλλης. Σε αυτή τη μεγάλη καλλιτεχνική κυψέλη, που εκτείνεται σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του κτηρίου, όλες οι εκφάνσεις του εικαστικού σύμπαντος έχουν εκπροσώπηση (εγκαταστάσεις, ζωγραφική, γλυπτική, περφόμανς κ.α.)

Την Υπουργό ξενάγησε η Candice Hopkins σύμβουλος Επιμέλειας της documenta 14.

resized Ωδειο Αθηνών 2

«Βρισκόμαστε στο Ωδείο Αθηνών, τον χώρο που φιλοξένησε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον έχει διαποτίσει η προσωπικότητα και το έργο του Γιάννη Χρήστου. Του σπουδαίου συνθέτη με το πρωτοποριακό πνεύμα που επηρέασε δημιουργούς σε όλο τον κόσμο.»

 

Η documenta 14 ανοίγει για το κοινό στις 8 Απριλίου μετά τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) από τους πρόεδρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

 
Άρθρο στον «Guardian» υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 05 Απρίλιος 2017 09:38

Άρθρο στον «Guardian» υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

 

resized Image4

«Η Βρετανία έχει την τέλεια ευκαιρία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.» Αυτό σημειώνει ο αρθρογράφος Geoffrey Robertson της έγκριτης βρετανικής εφημερίδας « The Guardian» στο φύλλο της Τρίτης 4 Απριλίου.

resized Image5

Ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίζει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γλυπτά κλάπηκαν. Η άδεια στον Λόρδο Ελγιν να μετακινήσει «πέτρες» του απαγόρευε να αλλοιώσει την δομή του κτηρίου για να αρπάξει γλυπτά». Το εκτενές άρθρο του κλείνει με τη φράση «η Βρετανία φεύγει από την Ευρώπη και για αυτό θα έπρεπε να την αφήσει με τα μάρμαρά της.»  

resized Image1

 

 

resized Image2

resized Image3

 
Αίγυπτος, Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πυραμίδα ηλικίας 3.700 ετών.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 04 Απρίλιος 2017 15:40

Αίγυπτος,

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πυραμίδα ηλικίας 3.700 ετών.
b6334-0pyramida

Μια πυραμίδα ηλικίας 3.700 ετών ανακαλύφθηκε "σε καλή κατάσταση" κοντά στο Κάιρο, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Τα ερείπια της μικρής πυραμίδας, που ανάγεται στην περίοδο της 13ης Δυναστείας (1802-1640 π.Χ.), βρέθηκαν στη νεκρόπολη του αρχαιολογικού χώρου του Νταχσούρ, στα νότια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν "έναν διάδρομο που οδηγεί στο εσωτερικό της πυραμίδας" καθώς και "την είσοδο μιας αίθουσας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Η ομάδα θα συνεχίσει την ανασκαφή στον χώρο για να φέρει στο φως την υπόλοιπη" πυραμίδα, σημείωσε το υπουργείο.

Μεταξύ άλλων, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μικρό αλαβάστρινο κομμάτι διακοσμημένο με ιερογλυφικά καθώς και ένα γρανιτένιο υπέρθυρο καθώς και ογκόλιθους που θα τους επιτρέψουν να μάθουν περισσότερα για την "εσωτερική αρχιτεκτονική της πυραμίδας".

Η ανασκαφή βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδιά της και προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί το ακριβές μέγεθος της πυραμίδας. Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο διακρίνονται ογκόλιθοι καθώς και η αρχή του διαδρόμου.

Η πυραμίδα αυτή βρίσκεται κοντά στη Ρομβοειδή Πυραμίδα του Νταχσούρ που κατασκευάστηκε από τον φαραώ Σνεφρού, τον ιδρυτή της 4ης Δυναστείας (περί το 2600 π.Χ.) και πατέρα του φαραώ Χέοπα, ο οποίος με τη σειρά του έχτισε στην Γκίζα μια από τις διασημότερες πυραμίδες που φέρει το όνομά του.

Μέχρι σήμερα στην Αίγυπτο έχουν βρεθεί 123 πυραμίδες, όπως ανέφερε ο αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζάχι Χάουας. Τον Οκτώβριο του 2015 η Αίγυπτος παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο την ανακάλυψη "μυστικών αιθουσών" στην καρδιά των πυραμίδων της Γκίζας και του Νταχσούρ, αλλά και για να λυθεί επιτέλους το μυστήριο που περιβάλλει τον τρόπο κατασκευής τους.

Το πρόγραμμα αυτό έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής στην πυραμίδα του Χέοπα, το τελευταίο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται μέχρι σήμερα. Το μνημείο αυτό, ηλικίας 4.500 ετών, βρίσκεται δίπλα στη Σφίγγα και στις μικρότερες πυραμίδες του Χεφρήνου και του Μυκερίνου.

Το φθινόπωρο του 2015 οι αιγυπτιακές αρχές ξεκίνησαν επίσης έρευνες στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κοντά στο Λούξορ, ελπίζοντας ότι θα εντοπίσουν έναν κρυφό θάλαμο, ενδεχομένως τον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.


Πηγή: CNN

 

 
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου σε διεθνή Ημερίδα για τις Βιβλιοθήκες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος/ Επίσκεψη στο αρχαιολογικό εργοτάξιο του Φαλήρου.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 04 Απρίλιος 2017 08:30

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου σε διεθνή Ημερίδα για τις Βιβλιοθήκες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος/ Επίσκεψη στο αρχαιολογικό εργοτάξιο του Φαλήρου.

resized Η Υπουργός Πολιτισμού συνομιλεί με την αρχαιολόγο Βικτωρία Γεωργοπούλου

Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των βιβλιοθηκών σε έναν κόσμο που αλλάζει, και η δυνατότητά τους να εμπνεύσουν στους πολίτες εναλλακτικούς τρόπους που μπορούν να οδηγήσουν στην πρόοδο των κοινωνιών, ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας που έκανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού ΙΣΝ.

 

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις βιβλιοθήκες είναι να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων και να αφυπνίσουν την περιέργειά τους», σημείωσε η Λυδία Κονιόρδου. «Το να βρεθείς σε μια βιβλιοθήκη μπορεί να εξελιχθεί σε μια εμπειρία μοναδική, που συνδέεται με ό, τι είναι αυθεντικό, σπάνιο και ανεκτίμητο. Zεις το βιβλίο αντί να το διαβάζεις. Γιατί η βιβλιοθήκη είναι ένας ωκεανός συλλογικής γνώσης και λογοτεχνικής δημιουργίας που βασίζεται στον λόγο, τον πυρήνα του πολιτισμού μας. Κι αυτός ο πυρήνας μπορεί να αναπτυχθεί όπως ένας σπόρος, να αρδευτεί με καινούργιες ιδέες και οράματα, και να ανθίσει στο έδαφος του 21ου αιώνα.

»Οι βιβλιοθήκες μπορούν να πυροδοτήσουν τη φαντασία των νέων δημιουργών με αμέτρητους τρόπους, και να συνδέσουν όλες τις τέχνες με τις επιστήμες, με τη φιλοσοφία, με την έρευνα. Ήδη τα όρια μεταξύ των τεχνών ξεθωριάζουν, και οι Μούσες μπορούν να χορεύουν και πάλι όλες μαζί. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να αποτελέσουν την <εστία> γύρω από την οποία αυτός ο χορός μπορεί να κορυφωθεί.

»Ως νέες Κιβωτοί του Νώε, οι βιβλιοθήκες είναι θεματοφύλακες ιδεών που μεταδίδονται από το παρελθόν στο μέλλον. Μπορούν να διηγηθούν παλιές ιστορίες με καινούργιους τρόπους, και να επεξεργαστούν καινούργια εργαλεία για την πρόσβαση στη γνώση όπως μπορούν να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη. Είναι κρίσιμο να τις υποστηρίζουμε για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας. »

resized Φωτογραφία 2

Η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με την Donna Scheeder,  πρόεδρο της παγκόσμιας συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA). Τον αντιπρόεδρο της IFLA Gerald Leitner. Και τον διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας  Φίλιππο Τσιμπόγλου.

Η ετήσια αυτή «Συνάντηση» ενώσεων βιβλιοθηκών και βιβλιοθηκονόμων από 40 χώρες, έγινε φέτος στην Αθήνα μετά από πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), και διοργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), την ΕΕΒΕΠ και το Γερμανικό Ινστιτούτο «Γκαίτε».

Μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, προσκεκλημένοι από την πρόεδρο της IFLA Ντόνα Σίντερ, ήσαν και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο Γ.Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.

 

Την Υπουργό Πολιτισμού υποδέχθηκε ο Νίκος Μανωλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, και από την πλευρά της ΕΕΒΕΠ, ο Γιώργος Γλωσσιώτης. Την ημερίδα στην οποία συμμετέχουν 160 εκπρόσωποι Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Βιβλιοθηκονόμων από όλη την υφήλιο και 60 από την Ελλάδα, άνοιξε ο Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος Φίλιππος Τσιμπόγλου.

 

Επίσκεψη στους «Δεσμώτες του Φαλήρου»

 

Με την ευκαιρία της παρουσίας της στο ΚΠΙΣΝ, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε το αρχαιολογικό εργοτάξιο εντός του ΚΠΙΣΝ, όπου αποκαλύφθηκε η ομαδική ταφή που έγινε γνωστή με τον όρο «Δεσμώτες του Φαλήρου», και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών. Η σωστική ανασκαφή που ξεκίνησε το 2012, διενεργείται πλέον με την ευθύνη και τις πιστώσεις του ΥΠΠΟΑ με επικεφαλής την αρχαιολόγο Στέλλα Χρυσουλάκη, και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

 


Σελίδα 6 από 771
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν,  «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά. Δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος στη διαμάχη ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση