ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Εγκαίνια της documenta 14 - Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου επισκέφτηκε εκθεσιακούς χώρους της documenta 14
News - Πολιτισμός
Κυριακή, 09 Απρίλιος 2017 16:13

Εγκαίνια της documenta 14 - Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου επισκέφτηκε εκθεσιακούς  χώρους της documenta 14

 resized ΕΜΣΤ documenta1

 Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υποδέχτηκε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ),  ανοίγοντας επίσημα  την  documenta 14, την σπουδαιότερη παγκοσμίως  οργάνωση που καταγράφει τους προσανατολισμούς και τα ερωτήματα που θέτει η σύγχρονη τέχνη. 

Μετά τη προσφώνηση της διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Κοσκινά η Λυδία Κονιόρδου, χαιρετίζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και τους καλλιτέχνες  από όλο τον κόσμο την πνοή της διοργάνωσης, είπε:

  “Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να σας καλωσορίσουμε στο νέο σπίτι του σύγχρονου πολιτισμού. Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που υποδέχεται τη documenta  14 μία κορυφαία διεθνή συνάντηση δημιουργίας και διαλόγου. 

 Πάντα γινόταν στο Κάσσελ, τώρα για πρώτη φορά μοιράζεται και στην Αθήνα και  μεταφέρει εδώ το κέντρο όπου θα συναντηθούν δημιουργοί από όλο τον κόσμο.

resized ΕΜΣΤ documenta2

Σε μία Αθήνα, μία Ελλάδα που παρά την κρίση και τις μεγάλες δυσκολίες αντιστέκεται μέσα από τη δημιουργία. Συνδέει το μακρινό παρελθόν και τον πολιτισμό με τον πυρετό του τώρα. Σφύζει από γόνιμη ανησυχία εκφράζεται μέσα από όλες τις μορφές τέχνης και εκφράζει την αλληλεγγύη της στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, στους έλληνες και τους ξένους. 

  Σε ένα τέτοιο γόνιμο περιβάλλον έρχεται να προστεθεί το σπουδαίο και μοναδικό γεγονός της documenta 14. Που φέρνει ένα τολμηρό πνεύμα διεθνούς συνεργασίας, ελεύθερου διαλόγου, συνύπαρξης του διαφορετικού, υπέρβασης των συνόρων του τόπου και του χρόνου. 

  Η τέχνη μάς ενώνει, η τέχνη γεφυρώνει, συνθέτει αντιθέσεις, τις μετατρέπει σε διάλογο. Επανατοποθετεί τα καίρια ερωτήματα που καθορίζουν την περιπέτεια του ανθρώπινου πολιτισμού. Έτσι ώστε να επαναπροσδιοριστούν τα επόμενα τολμηρά βήματα που καλείται να βαδίσει η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα. Μπροστά στις προκλήσεις και στις μεγάλες αλλαγές που κυοφορούνται.

resized Κονιόρδου-Μινουχίν

Χαιρετίζουμε την παρουσία της documenta 14 και τη διεθνή της ομάδα με επικεφαλή τον Ανταμ Σίμτσικ στην Αθήνα. Και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το οποίο φιλοξενεί το σπουδαίο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά η καλλιτεχνική διευθύντρια του Κατερίνα Κοσκινά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το προσωπικό του ΕΜΣΤ.

Ευχόμαστε ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών και φίλων Ελλήνων και ξένων να γίνουν οργανικό κομμάτι αυτού του σύγχρονου δημιουργικού μωσαϊκού.” 

Ακολούθησαν οι ομιλίες του  Δήμαρχου της  Αθήνας Γιώργου Καμίνη, του Δήμαρχου του Κάσσελ κ. Χιλγκεν  του καλλιτεχνικού διευθυντή της documenta 14 Ανταμ Σίμτσικ. Την εναρκτήρια εκδήλωσε έκλεισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ τονίζοντας ότι “Χωρίς την Ελλάδα δεν θέλω ούτε τολμώ να φανταστώ την Ευρώπη”.  

 

 Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν ο Διευθυντής του Πολιτικού της Γραφείου Βαγγέλης Πολίτης και  η σύμβουλος Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων Νανά Στασινού. 

 Παρούσα ήταν και η Υπουργός Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας  Μάρθα Μούνχεν  

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε ξενάγηση από τον Ανταμ Σίμτσικ στα εμβληματικά έργα σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί το ΕΜΣΤ στο πλαίσιο της documenta 14. 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 09 Απρίλιος 2017 16:17
 
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΧΑΡΑ.
News - Πολιτισμός
Σάββατο, 08 Απρίλιος 2017 17:19

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΧΑΡΑ.

Μητροπολίτης Πειραιώς: Ο Χριστός Σταυρώνεται για να μας προσφέρει ειρήνη και ταυτόχρονα να μας δώσει χαρά.
 

Aρωγός και συμπαραστάτης σε συνανθρώπους μας οι οποίοι αγωνιούν και παλεύουν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους δυσκολίες βρέθηκε για μια ακόμη χρονιά η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς μέσω του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ προσέφερε περισσότερα από  5.000 «δέματα αγάπης» με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για το πασχαλινό τραπέζι σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα διαβίωσης.

Επεσήμανε πως με αυτό τον τρόπο τιμούμε «την προσπάθεια της Εκκλησίας μας, το μήνυμα της αγάπης που επί ολόκληρο το χρόνο προσφέρεται σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη με τις μικρές βέβαια και ατελής μας δυνάμεις».

«Η καρδιά όλων μας είναι μεγάλη για να χωρεί στην ανάγκη του κάθε αδελφού μας αδιακρίτως από την οποιαδήποτε προσωπική του θέση, από καταγωγή, από τις σκέψεις του ή τις αντιλήψεις του» σημείωσε και προσέθεσε:

«Γιορτάζουμε σε λίγες ημέρες το πάθος και την Ανάσταση του Χριστού και αυτό που μας προσφέρεται ως μήνυμα από όλη αυτή την Ιερά υπόθεση είναι οι δύο λέξεις που περιέχουν ουσιαστικά τα πάντα: ειρήνη και χαρά. Ο Χριστός Σταυρώνεται και κατεβαίνει στον Άδη και συντρίβει το θάνατο για να μας προσφέρει ειρήνη και ταυτόχρονα να μας δώσει χαρά. Είναι τα δύο στοιχεία που λείπουν από τον κόσμο μας παρόλη την τεχνολογική έκρηξη των σχημάτων του κόσμου αυτού. Λείπει η ειρήνη των συνειδήσεων, των κοινωνιών, των οικογενειών, των ανθρώπων και λείπει και η αληθινή, πηγαία χαρά, η χαρά που τρέφει την ψυχή και ηρεμεί την διάνοια και την συνείδηση. Αυτά είναι τα δώρα του Χριστού του Αναστημένου στον κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως».

«Αποτέλεσμα της ειρήνης και της χαράς είναι η ανυπόκριτη αγάπη», κατέληξε.

resized 8d2c34c7e8e3fa6812ce413ae29df648

Ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τους εθελοντές της μητροπόλεως «οι οποίοι προσφέρουν το χρόνο τους, την οικονομικής τους δυνατότητα, την αγάπη τους, το υστέρημά τους, για να ανακουφίζονται αδελφοί μας που βρίσκονται σε μία δύσκολη και τραγική κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την θερμή στήριξη και συμπαράσταση σε όλη αυτή την προσπάθεια, εξέφρασε και στον Ο.Σ.Φ.Π. «που αγωνίζεται για το ΄΄ευ αγωνίζεσθαι΄΄, διαχρονικά και ο πρόεδρός του κ.Ευάγγελος Μαρινάκης που συνδράμει την φιλόθεη και φιλανθρωπική προσπάθεια της μητροπόλεώς μας», όπως υπογράμμισε.

resized 9e3c70729b307e5081c96a1b0e896135

Από  την πλευρά του ο Διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος Κούλης Δουρέκας, ο οποίος εκπροσώπησε τον κ.Μαρινάκη μαζί με τον προπονητή της ομάδος ποδοσφαίρουΤάκη Λεμονή, αναφέρθηκε στα δύο συναισθήματα  που τον διακατέχουν τέτοιες στιγμές: «από τη μία είναι η λύπη που η κοινωνία μας λόγο της οικονομικής κρίσης περνάει τόσα πολλά και από την άλλη είμαι τόσο υπερήφανος που ανήκω στον Ολυμπιακό που δείχνει ότι εκτός από πρωταθλητής στο γήπεδο είναι και πρωταθλητής στη ζωή».

resized 36b04167174433f1665cae4eee0be912

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα παιδιά της χορωδίας των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, τα οποία έψαλλαν τα κάλαντα του Λαζάρου και τα συνεχάρη που τηρούν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, ευχήθηκε Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

resized 2b22482ad1b16d2c3054f8aa9930cc9bresized 6a262bbb1aa3148d0899fe1d592e2c56resized 7ff1af80167ea148e273f6d4170fd199resized 321d4f7d67e46edcac86ae9033ee9630resized c9557dcebaff41c91f5cf0794e4ba350resized d6fb7248acd85105dd0b85e4c19a157b

 
Επετειακή εκδήλωση «Η αναγέννηση μιας πόλης – 100 Χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (1917 – 2017 / Μύθος και Πραγματικότητα)»
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 07 Απρίλιος 2017 16:11

Επετειακή εκδήλωση «Η αναγέννηση μιας πόλης – 100 Χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (1917 – 2017 / Μύθος και Πραγματικότητα)»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / 1917- 2017

resized 011436

Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και το αποτύπωμα που άφησε το καταστροφικό γεγονός στο σώμα της Θεσσαλονίκης και στις ζωές των κατοίκων, ήταν το θέμα της ανοικτής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Κολλέγιο Ανατόλια και η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου.

resized 011400

Την εκδήλωση με τίτλο «Η αναγέννηση μιας πόλης – 100 Χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (1917 – 2017 / Μύθος και Πραγματικότητα)» χαιρέτισε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιπρόεδρος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Κολλεγίου Ανατόλια, Θοδωρής Φιλάρετος και ο Γενικός Διευθυντής της ΠΕΕΒΕ, Κώστας Μπλιάτκας, ο οποίος παράλληλα επιμελήθηκε και παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ, παραγωγής της Εταιρείας.

Στην ομιλία του ο Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων του ΑΠΘ, Βασίλης Κ. Γούναρης περιέγραψε τις ιστορικές συνθήκες – μεσοπόλεμος, παρουσία συμμαχικών δυνάμεων – και την καταστροφή που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1917 από μία σπίθα στην οδό Ολυμπιάδος, κατακαίοντας 4.500 κτίρια στο κέντρο της πόλης. «Οι υλικές καταστροφές και οι 70.000 άστεγοι» υπογράμμισε ο κ. Γούναρης «άλλαξαν τους όρους συμβίωσης του πληθυσμού, ωστόσο η αλλαγή στη δημογραφική σύνθεση είχε ήδη ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η οικονομία της πόλης ήταν ήδη κλονισμένη».

Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΠΣ ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές εκφράσεις του πολεοδομικού σχεδίου του Ερνέστ Εμπράρ και περιέγραψε την πορεία υλοποίησης του σχεδίου, που εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς και τις μεταβολές του, τις υποδομές που σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετηθεί η αναδυόμενη αστική τάξη, τις εντυπωσιακές καινοτομίες, και τέλος την επικράτηση της αστικής πολυκατοικίας στην Θεσσαλονίκη.

Τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της μεσοαστικής τάξης της, και κυρίως των Εβραίων, επισήμανε ο Ευάγγελος Χεκίμογλου, Διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας και Έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. «Υπολογίζεται ότι 20.000 ήταν οι πυροπαθείς Εβραίοι, περίπου το 1/3 της κοινότητας, πληθυσμός που στην πλειοψηφία του δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, ενώ το 80% των εβραϊκών περιουσιών πέρασε σε άλλα χέρια» τόνισε ο ίδιος, για να συμπληρώσει ότι «η μετανάστευση, η απώλεια εισοδήματος, ο πληθωρισμός, οι χαμηλές αποζημιώσεις, ήταν ορισμένες μόνο από τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που επικράτησαν μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε η συντριπτική πλειοψηφία των Εβραίων της πόλης αφανίστηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα».

resized 011498

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της βραβευμένης βρετανίδας συγγραφέως και δημοσιογράφου, Victoria Hislop, στα ελληνικά. Η Hislop χρησιμοποίησε ως αφετηρία του μυθιστορήματός της «Το Νήμα» την πυρκαγιά του 1917 και μέσα από τη μελέτη του υλικού της περιόδου ξεδίπλωσε την ιστορία των πρωταγωνιστών της, χριστιανών, μουσουλμάνων και εβραίων, αλλά και της ίδιας της Θεσσαλονίκης. «Αυτό που αισθάνθηκα από την πρώτη μου επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη ήταν τα αλλεπάλληλα στρώματα της Ιστορίας που είναι ορατά μέχρι σήμερα», επισήμανε η συγγραφέας, η οποία παραλλήλισε την πυρκαγιά του 1917 με τη μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666, αναδεικνύοντας τις εντυπωσιακές ομοιότητες των δύο γεγονότων. «Η ιδέα, ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει μέσα από μια καταστροφή, είναι έναυσμα ελπίδας» κατέληξε η ίδια, περιγράφοντας το Λονδίνο και την Θεσσαλονίκη ως δύο πόλεις που επιβιώνουν και δίνουν την αίσθηση ότι αναπτύσσονται συνεχώς.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνο, Δημήτρης Καιρίδης.

resized 011427

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100, το Δημοτικό Ραδιόφωνο FM 100, το περιοδικό «Επιλογές» και η εφημερίδα «Μακεδονία».

resized 011430

resized 011445

resized 011451

resized 011455

resized 011463resized 011464resized 011464resized 011468resized 011482

 
Επίσκεψη προσφυγόπουλων στο Μουσείο της Ακρόπολης.
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 07 Απρίλιος 2017 11:46

Επίσκεψη προσφυγόπουλων στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

resized Akropoli prosfyges

 

Το Μουσείο της Ακρόπολης υποδέχθηκε σήμερα το πρωί σαράντα παιδιά πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας Σχιστού. 

 

Στην είσοδο του Μουσείου τα παιδιά υποδέχθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου και ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, οι οποίοι μάλιστα τα προετοίμασαν με λίγα λόγια για τα εκθέματα που θα έβλεπαν. 

 resized prosfiges koniordu

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεχίζοντας τη συνεργασία του για το ζήτημα του Προσφυγικού με τον ελβετικό πολιτιστικό οργανισμό Flux Laboratory, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το International Children’s Network, φιλοξένησε τα παιδιά για δύο περίπου ώρες στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ξεναγήθηκαν από τους αρχαιολόγους του Μουσείου, έμαθαν για την ιστορία του μουσείου, του ναού του Παρθενώνα και την καθημερινότητα της αρχαίας Αθήνας. Περπάτησαν ανάμεσα στα γλυπτά, ήρθαν σε επαφή με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και έτσι θωράκισαν στη μνήμη τους, χρήσιμες για τη ζωή τους, εικόνες και ιδέες. 

 

 


Σελίδα 5 από 771
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν,  «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά. Δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος στη διαμάχη ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση