ATTICANEWS.GR

Member Area
News
«Αναβαθμίζεται περαιτέρω ο επετειακός κύκλος για τη γιορτή της πόλης της Άμφισσας»
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 18 Απρίλιος 2017 16:00

«Αναβαθμίζεται περαιτέρω ο επετειακός κύκλος για τη γιορτή της πόλης της Άμφισσας»

kastro salona

Με ξεχωριστή έμφαση ο Δήμος Δελφών διοργανώνει και τη φετινή χρονιά τετραήμερο επετειακό κύκλο εκδηλώσεων γα την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων από τον τουρκικό ζυγό από την Πέμπτη 20 έως την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις που ορίζει και προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

 

Πρόθεση του Δήμου Δελφών είναι η χρόνο με το χρόνο διαρκής αναβάθμιση των εορταστικών εκδηλώσεων για την κορυφαία γιορτή της πόλης της Άμφισσας, με τελική στόχευση αυτές να προσλάβουν τη διάσταση και τη βαρύτητα που αρμόζουν στην οφειλόμενη τιμή για το πρώτο Κάστρο που απελευθερώθηκε κατά το ξέσπασμα του αγώνα της εθνικής μας Παλιγγεννεσίας, στην προβολή και τη διάδοση της ιστορικής μνήμης, καθώς και στην συνολικότερη παιδευτική διάσταση που ενέχει αυτό καθ εαυτό το λαμπρό γεγονός.

 

Η έναρξη των εκδηλώσεων για την 196η επέτειο της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων πραγματοποιείται την Πέμπτη 20 Απριλίου στην οικία Πανουργιά στις 8 το βράδυ, η οποία δεξιώνεται τα εγκαίνια μιας ιδιαίτερα σημαντικής έκθεσης για τον τόπο μας που υλοποιείται με την πολύτιμη συμβολή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Παλαιά Βουλή). Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο μεγάλο συντοπίτη μας αγωνιστή του 21 Στρατηγό Μακρυγιάννη. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν δια ζώσης τους 25 αυθεντικούς πίνακες του κορυφαίου δημιουργού της λαϊκής μας τέχνης Παναγιώτη Ζωγράφου, που εκτίθενται κατά παραχώρηση για τις ανάγκες της έκθεσης από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και είναι βασισμένοι στις πολεμικές αναμνήσεις του Μακρυγιάννη, το χάλκινο εκμαγείο του στρατηγού, καθώς και πιστό αντίγραφο της σφραγίδας του Αρείου Πάγου των Σαλώνων.

 

Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως την Τετάρτη 26 Απριλίου. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:30. - 13:30 και 18:30 - 22:00.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισιώνονται από ομιλία του του Καθηγητή του Παντείου και Δικηγόρου κ. Δημητρίου Σταθακόπουλου για ην προσωπικότητα του Ιωάννη Μακρυγιάννη και με θέμα "Το έργο του Στρατηγού Μακρυγιάννη, η προσφορά του και η σημασία των παρακαταθηκών του στη σύγχρονη συγκυρία". Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και θα ηχήσει το ακριβές αντίγραφο του ταμπουρά του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

 

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 21 Απριλίου ξεκινάει στις 11 το πρωί με εκπαιδευτική δράση για παιδιά του Δημοτικού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας με τον τίτλο: «Η Ιστορία της Α’ Εθνοσυνέλευσης Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος και του Αρείου Πάγου» και συνεχίζεται το βράδυ της ίδιας μέρας στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης με ομιλία του συγγραφέα και εκδότη Σάββα Καλεντερίδη, που θα περιλαμβάνει και εμπεριστατωμένες αναφορές στις σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ενώ ξεχωριστό χρώμα στη βραδιά θα προσδώσει η συναυλία των χορωδιών του Ο.Τ.Ε. Πάτρας, του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας και της Δημοτικής Χορωδίας Άμφισσας.

 

Το Σάββατο 22 Απριλίου είναι προγραμματισμένο το ιστορικό δρώμενο της απελευθέρωσης του Κάστρου, που θα διαχυθεί σε διάφορα σημεία της πόλης και του οποίου η χρονική αφετηρία είναι στις πέντε και μισή το απόγευμα. Πρόκειται για ένα δρώμενο που βασίζεται στις καταγραφές για την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων και χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή τμημάτων με παραδοσιακές φορεσιές του Αγώνα του 21. Βασικά σημεία του η αναπαράσταση της κατάληψης των Πηγών και του Κάστρου, η ιστορική αφήγηση των γεγονότων και αναπτύσσεται με άξονες την Πλατεία Ησαία, την οικία Πανουργιά και τη συνοικία Πηγάδια. Κατάληξη του δρώμενου, που βασίζεται σε επιμέλεια του Δημήτρη Αποστόλου και αφήγηση του Γιάννη Καραπλή θα είναι στις επτάμιση το βράδυ το Θέατρο του Κάστρου, όπου θα λάβει χώρα η ολοκλήρωση της ιστορικής αφήγησης και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης του Κάστρου.

 

Κορύφωση του τετραήμερου του επετειακού κύκλου θα είναι η Κυριακή 23 του μήνα. Στο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνεται η δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Φωκίδος, κ.κ. Θεόκτιστου, η εκφώνηση Πανηγυρικού Λόγου από τον συγγραφέα και εκδότη κ. Σάββα Καλεντερίδη, κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, στην Πλατεία Ησαΐα και τέλος η παρέλαση στην Λεωφόρο Σαλώνων. Πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων έχει οριστεί το βράδυ της Κυριακής με την υποστολή της σημαίας και τη λαμπαδηδρομία Προσκόπων και Οδηγών.

 

Ο κύκλος των εκδηλώσεων αυτών υλοποιείται σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επίσης συνεργάζονται η Ιερά Μητρόπολις Φωκίδος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας (Γιάγτζειο Ίδρυμα), η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φωκίδας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φωκίδας, η Εταιρεία Φωκικών Μελετών, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών Νομού Φωκίδας, το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Φωκίδας, ο Σύλλογος Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Νομού Φωκίδας και η Ένωση Γυναικών Φωκίδας.     

 
Σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία πλήθους πιστών η Λιτανεία των Επιταφίων στην Ερμούπολη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
News - Πολιτισμός
Σάββατο, 15 Απρίλιος 2017 16:03

Σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία πλήθους πιστών η Λιτανεία των Επιταφίων στην Ερμούπολη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

resized epitafeia-syros-2017-59

Σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία πλήθους πιστών κορυφώθηκαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής στη Σύρο με την Λιτανεία των Επιταφίων και την κοινή δέηση στην πλατεία Μιαούλη.

resized epitafeia-syros-2017-88

Χιλιάδες πιστοί, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, κατέκλυσαν την πλατεία Μιαούλη και τους γύρω δρόμους για να παρακολουθήσουν την περιφορά των Επιταφίων των Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Καθολικού Ναού της Ευαγγελίστριας, την οποία συνόδευε η μικτή χορωδία της ενορίας και πλήθος πιστών.

resized epitafeia-syros-2017-90

Η χορωδία του Αγίου Νικολάου απέδωσε θρησκευτικούς ύμνους, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου έπαιζε πένθιμα εμβατήρια.

resized epitafeia-syros-2017-92

Ακολούθησε δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’, ο οποίος στον χαιρετισμό του προς τους πιστούς απηύθυνε μήνυμα αγάπης, ελπίδας και προσευχής στους συγκεντρωμένους πιστούς.

resized epitafeia-syros-2017-94

Ο καλός καιρός που επικρατούσε βοήθησε στην χωρίς απρόοπτα πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και στην παρουσία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 15 Απρίλιος 2017 16:09
 
ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 19:22

ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017, ώρα 12:00

resized EIK 1

Μαρμάρινο άγαλμα Ελληνιστικής εποχής στον τύπο της μικρής Ηρακλειώτισσας από την Δήλο (αρ. ευρ.1827) (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ).

 

Το Ανοιχτό Μουσείο είναι η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο;

resized EIK 2

 

Λεπτομέρεια του αγάλματος της Μικρής Ηρακλειώτισσας με ίχνη πολυχρωμίας. Με ειδική φασματική απεικόνιση (VIL) εμφανίζεται να φθορίζει το αιγυπτιακό μπλέ χρώμα (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ).

 

Από τον Νοέμβριο 2016 έως τον Ιούνιο 2017 θεματικές παρουσιάσεις στους εκθεσιακούς χώρους αποκαλύπτουν στους επισκέπτες τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης, τιμώντας και υπενθυμίζοντας την υπεραιωνόβια προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως κέντρου συντήρησης για όλη την Ελλάδα από την αρχή της λειτουργίας του.

Οι παρουσιάσεις, με διάρκεια από μισή έως μία ώρα πραγματοποιούνται μία Πέμπτη το μήνα και ώρα 12.00 και περιλαμβάνουν επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας.

Οι τίτλοι των παρουσιάσεων θα ανακοινώνονται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του Μουσείου. Αφετηρία θα αποτελεί κάθε φορά ένα έκθεμα που λειτουργεί παραδειγματικά για το παρουσιαζόμενο θέμα. Στη συνέχεια θα πραγματοποιείται επίσκεψη σε ένα Εργαστήριο Συντήρησης, όπου με την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας.

resized EIK 3

Λεπτομέρεια του αγάλματος της Μικρής Ηρακλειώτισσας με ίχνη ιώδους χρώματος και επιχρύσωσης (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ).

Στις 20 Απριλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η τρίτη παρουσίαση:

 

«Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς»

Τα μαρμάρινα αγάλματα που θαυμάζουμε σήμερα στο Μουσείο δεν είχαν αρχικά λευκό χρώμα. Ήταν πολύχρωμα και συχνά επιχρυσωμένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ρώτησαν τον Πραξιτέλη ποια γλυπτά του θεωρεί τα καλύτερα εκείνος απάντησε: αυτά που έχει ζωγραφίσει ο Νικίας.

Δυστυχώς ύστερα από τη μακροχρόνια παραμονή στο έδαφος τα χρώματα έχουν χαθεί ανεπανόρθωτα. Έχουν παραμείνει όμως υπολείμματα που, αν και δεν είναι όλα ορατά με γυμνό οφθαλμό, μπορούν να ανιχνευτούν με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Χρησιμοποιώντας μη καταστροφικές τεχνικές είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό την αρχική πολύχρωμη ή και επιχρυσωμένη εικόνα των αρχαίων αγαλμάτων.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης γλυπτών.

 

Για την παρακολούθηση των παρουσιάσεων απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του μουσείου. Έναρξη δηλώσεων μισή ώρα πριν την παρουσίαση.

resized EIK 4

Άποψη του εργαστηρίου συντήρησης γλυπτών (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ).

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο): Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Παρασκευή 08:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή 09:00-16:00

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4891 Fax: 210 8213573

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Ιστότοπος: www.namuseum.gr

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 19:25
 
Σάββατο 6 Μαΐου 2017 «Τα Πανεπιστημιακά Μουσεία ανοικτά στο κοινό»
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 11:56

Σάββατο 6 Μαΐου 2017 «Τα Πανεπιστημιακά Μουσεία ανοικτά στο κοινό»

Open Museums 2017 web 1

Το Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας με πολυσχιδή εκπαιδευτική, επιστημονική και κοινωνική προσφορά. Στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συμμετέχουν και τα Πανεπιστημιακά Μουσεία.

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2017, το Ε.Κ.Π.Α. ανοίγει στο ευρύ κοινό από τις 11:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ. τα Πανεπιστημιακά Μουσεία, ώστε το κοινό με παράλληλες ανά χρονικά διαστήματα ξεναγήσεις να γνωρίσει και να ενημερωθεί για τον επιστημονικό και πολιτιστικό πλούτο του Πανεπιστημίου. Οι υπεύθυνοι Καθηγητές και Διευθυντές των Μουσείων καθώς και το προσωπικό τους θα προσφέρουν στους επισκέπτες την εμπειρία της γνωριμίας του σπάνιου θησαυρού που διαθέτουν τα τμήματα στις μουσειακές τους συλλογές.

Η γεωγραφική κατανομή των Πανεπιστημιακών Μουσείων διακρίνεται σε τρία σημεία: στα Μουσεία της Σχολής Επιστημών Υγείας στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στο Γουδή, στα Μουσεία της Πανεπιστημιόπολης Ζωγράφου και στο Μουσείο Ιστορίας και Ιστορικό Αρχείο στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, ομάδα της πανεπιστημιακής κοινότητας θα προσφέρει ξενάγηση στο ιστορικό κτήριο του Ε.Κ.Π.Α. (Πανεπιστημίου 30). Για τους επισκέπτες των Μουσείων της Πανεπιστημιόπολης θα υπάρχει λεωφορείο στην κεντρική είσοδο της Πανεπιστημιόπολης επί της οδού Ούλωφ Πάλμε για την εύκολη μετάβαση του κόσμου στα Μουσεία.

Εκδηλώστε ενδιαφέρον, μιλήστε με τους ειδικούς και ελάτε να γνωρίσετε κρυμμένους θησαυρούς που συμβάλλουν διαχρονικά στην εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή γνώση!

 

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ.: 210 368 9748

210 368 9500-10

www.uoa.gr

 


Σελίδα 4 από 771
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν,  «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά. Δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος στη διαμάχη ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση