ATTICANEWS.GR

Member Area
News
ΔΡΟΜΟΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2017
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 19:47
 
ΔΡΟΜΟΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2017
 
nfcdc8h37e
 
 
Για πρώτη φορά μετά από 1623 χρόνια «αναβίωσε» το 2016 ο Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, μεταξύ Αρχαίας Ήλιδας (της πόλης που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες) και Αρχαίας Ολυμπίας (του ιερού τόπου στον οποίο ετελούντο οι αγώνες).
Ο Δρόμος της Εκεχειρίας έλαβε παγκόσμια διάσταση καθώς ήταν υπό την αιγίδα του CISM, του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της ΕΟΕ, της ΔΟΑ, της UNESCO και διοργανώθηκε από την ΜΚΟ «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ», με συνδιοργανωτή τον Δήμο Ήλιδας και εκτελεστικό φορέα το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ). Ο «Δρόμος της Εκεχειρίας» και οι εκδηλώσεις που προηγήθηκαν ήταν επίσης υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού.
 
 
 
Ένστολοι αθλητές αφού εναπόθεσαν τον οπλισμό τους έτρεξαν άοπλοι την επόμενη ημέρα στο «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» τον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας».
 
Της πορείας ηγήθηκε ο υπερδρομέας και παγκόσμια αθλητική μορφή, Γιάννης Κούρος τον οποίο βράβευσε ο πρόεδρος του CISM AbdulHakeem AlShino.
 
Οι δρομείς ακολούθησαν μια διαδρομή κατάφυτη από ελαιώνες,
αμπέλια, ροδιές, αρωματικά φυτά και πολλές εναλλαγές στο τοπίο.
 
 
 
Όλα τα χωριά υποδέχτηκαν θερμά
τους αθλητές με χειροποίητα φιλέματα.
 
Αλλά και με πολλά προϊόντα απο τους χορηγούς μας.
 
Ολυμπιονίκες και αναγνωριμένοι αθλητές απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.
 
 
Στον πρώτο "Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας" το 2016 βραβεύθηκαν όλοι όσοι τερμάτισαν, αφού ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλη τη διαδρομή, με ένα κλαδί ελιάς και το συλλεκτικό αριθμημένο μετάλλιο της πορείας γιατί σημασία έχει ο δρόμος και η διαδρομή προς την Εκεχειρία.
 
 
Ακολουθούν οι εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας για το 2017 με κεντρική τον «Δρόμο Εκεχειρίας 2017» η οποία τελεί Yπό την Aιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
 
 
Πέμπτη 6 Απριλίου 2017
Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη
 
 
 
Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο, για τον Ολυμπισμό, τον Αθλητισμό και την Εκεχειρία θα παρουσιασθούν τα δρώμενα που έγιναν και θα γίνουν για την Εκεχειρία και τον Ολυμπισμό «στην Οικοτουριστική Διαδρομή Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας».
 
Στο φουαγιέ του Μουσείου θα λειτουργεί έκθεση με έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα τον αθλητισμό και την ειρήνη.
 
 
Παρασκευή 5 Μαΐου 2017
Δρόμος Εκεχειρίας στην Αθήνα
 
 
Συνδέοντας το αρχαίο με το σύγχρονο ενώνουμε την Πνύκα με το Παναθηναϊκό Στάδιο σε ένα «Δρόμο Εκεχειρίας» μεταφέροντας το μήνυμα της Εκεχειρίας από το Σύμβολο του ελεύθερου πνεύματος και λόγου στο σύμβολο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, θυμίζοντας ότι η σημαντικότερη παρακαταθήκη του Ολυμπισμού αλλά και θεμελιώδης όρος για την διεξαγωγή των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η «Εκεχειρία».
 
 
Σάββατο 13 Μαΐου 2017
Τελετή Έναρξης - Ήλιδα
 
 

Στο πλαίσιο ανάδειξης της εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας αλλά και διαφύλαξης των ολυμπιακών αξιών, διοργανώνουμε στην Αμαλιάδα (έδρα του Δήμου Ήλιδας), ημερίδα αφιερωμένη στην Εκεχειρία. Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα εκτεθούν έργα ένστολων και τοπικών ζωγράφων αφιερωμένα στον αθλητισμό και στην εκεχειρία.
Επίσης για τους δρομείς θα υπάρχει και η δυνατότητα παραλαβής του αριθμού και της μπλούζας της διοργάνωσης.
 
 
Κυριακή 14 Μαΐου 2017
Δρόμος Εκεχειρίας 2017
 
 
Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου θα διεξαχθεί στην Ηλεία ο «Δρόμος της Εκεχειρίας 2017».
Οι δρομείς θα τρέξουν από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία.

Η πορεία αυτή ΔΕΝ έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και όλοι οι συμμετέχοντες κινούνται σχεδόν μαζί. Είναι μια πορεία των 49,8 χιλιομέτρων πάνω στο «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και στόχος της είναι, με κάθε μέτρο από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία, να μεταφερθεί το μήνυμα της Εκεχειρίας σε ολόκληρο τον κόσμο και κάθε δρομέας να γίνεται αγγελιαφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος για την Ειρήνη. Την Ειρήνη που στις μέρες μας εξακολουθεί δυστυχώς να είναι ζητούμενο και όχι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο!

Περισσότερες πληροφορίες για τις εγγραφές, την πορεία, την διαδρομή και τις παροχές προς τους δρομείς μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Μονοπατιού (http://routeoftruce.gr/), στην ενότητα «Δρόμος» .

Περιμένουμε να σας δούμε από κοντά και να απολαύσουμε όλοι μαζί την μοναδικότητα του μονοπατιού και τη μεταφορά του μηνύματος της Εκεχειρίας.


Σύντομο video του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 19:52
 
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 231 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΙΑΤΑ
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 19:42
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 231 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΙΑΤΑ
resized DSCN0989
 
Η κ. ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΊΦΑ, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, μας υποδέχτηκε στο υπέροχο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ ως μια ζεστή κ πολύ αγαπητή οικοδέσποινα από εμάς τους Πειραιώτες κ όχι μονο, όπου προλόγισε την παρουσίαση του λευκώματος της κ. Λόλας Νταϊφά, , «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 231 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΙΑΤΑ», από τις Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ ,την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε κ ο Δήμαρχος μας, κ.Γιάννης Μώραλης, Για το βιβλίο μας μίλησαν οι:
* Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ηθοποιός – σκηνοθέτης
* Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας
* Βίκυ Σταυροπούλου, ηθοποιός
* Λόλα Νταϊφά, συλλέκτρια
resized DSCN0999
Τα πιάτα κατασκευάζονταν με μεράκι στη Σύρο, στον Πειραιά, στην Πάτρα, στην Αθήνα και χρονολογούνται από το 1863 μέχρι και το 1973. Στην εικονογράφηση των μοναδικών αυτών πιάτων, παρουσιάζονται γεγονότα που «σφράγισαν» την ιστορία της χώρας μας, από τους Αρχαίους χρόνους έως τη σύγχρονη Ελλάδα.
resized DSCN1008
Συναντάμε εμβληματικές προσωπικότητες που διαδραμάτισαν ρόλο πρωταγωνιστή. Ο αναγνώστης αυτής της προσεγμένης, Συλλεκτικής Έκδοσης θα «συναντήσει» από τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Σπύρο Λούη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το Θωρηκτό «Αβέρωφ», τη Μονή Αρκαδίου, τον Σπύρο Μερκούρη όπως και μια πλειάδα Βασιλέων, από τον Γεώργιο Α' έως τον Κωνσταντίνο Β'.
Την επιστημονική στήριξη της Έκδοσης ανέλαβε η πολυγραφότατη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λαογράφος Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου.
Τον πρόλογο υπογράφει ο Ακαδημαϊκός και μακροβιότερος Διευθυντής Μουσείου (Μουσείο Μπενάκη) στην Ευρώπη, Άγγελος Δεληβορριάς.
Η συλλέκτρια Λόλα Νταϊφά αφηγείται μικρές, αληθινές ιστορίες πάθους και ταλαιπωρίας... Εκεί που το χιούμορ, συναντά την αγάπη του συλλέκτη !!! 
Τα έσοδα από την έκδοση, που αφορούν τη Συλλέκτρια, προσφέρονται στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών «ΕΛΠΙΔΑ».
resized DSCN1018

επιμέλεια: Κλαίρη Παπαγεροθέου

 
Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων-προσκύνημα στο άγαλμα Δασκαλογιάννη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 19:07

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων-προσκύνημα στο άγαλμα Δασκαλογιάννη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

resized 1 2

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων-προσκύνημα στο άγαλμα Δασκαλογιάννη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που οργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Στην τελετή την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος ενώ στο μνημείο κατέθεσαν στεφάνια, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης οι: Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, o Αντιδήμαρχος Νεολαίας και Παιδείας Ηρακλείου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, οι Διευθυντές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού και Προσκόπων.

resized 2 2

Οι επετειακές εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 στο Ηράκλειο ως εξής:

ΩΡΑ 7:30

Οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων θα σημάνουν χαρμόσυνα και η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα παιανίσει το Εωθινό.

 

ΩΡΑ 8:00

Επίσημη Έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

ΩΡΑ 10:45

Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η φιλόλογος του 6ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου κυρία Χατζάκη Αικατερίνη.

ΩΡΑ 11:30

Τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

resized 3

  1. Επιμνημόσυνη δέηση.

  2. Κατάθεση Στεφάνων από τους:

-Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης

-Εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές

της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

-Περιφερειάρχη Κρήτης

-Δήμαρχο Ηρακλείου

-Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου

-Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου

- Διοικητή 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Κρήτης &

Δωδεκανήσου

-Διοικητή Περιφερειακής Δ/σης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης

-Πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό

Κοινοβούλιο

-Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης

-Πρόεδρο ΤΕΙ Κρήτης

-Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου-Ν. Λασιθίου

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας,

-Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών,

-Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ. Κρήτης και Δωδεκανήσου,

-Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας,

-Αναπηρικές Οργανώσεις,

-Εφεδροπολεμικές Οργανώσεις,

-Αντιστασιακές Οργανώσεις.

  1. Τήρηση ενός λεπτού σιγής για τη μνήμη των νεκρών.

  2. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

 

Παρακαλούμε όσους από τους παραπάνω επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι να ενημερώσουν την υπεύθυνη για την κατάθεση στεφάνων κ. Χαλκιαδάκη Ευαγγελία μέχρι την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 στο τηλέφωνο 2813 400244, 243. Ώρες επικοινωνίας: 8:30 – 15:00.

resized 4

ΩΡΑ 12:00

Παρέλαση, κατά μήκος της Λεωφόρου Δημοκρατίας από το ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, προς την πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, Πλατεία Κορνάρου, Κυρίλλου Λουκάρεως μέχρι το ύψος της πλατείας Αγίου Μηνά, των ακόλουθων τμημάτων: Της Φιλαρμονικής του Δήμου, Των Αναπήρων Πολέμου Παλαιών Πολεμιστών, της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Εθελοντών Σαμαρειτών, του Σωματείου Ποντίων ‘‘Εύξεινος Λέσχη’’ Ηρακλείου, του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου, του Συλλόγου Ν. Αλικαρνασσού « Η Αρτεμισία», του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Αγ. Πολύκαρπος», του Συλλόγου Σμυρναίων Ηρακλείου «Η Σμύρνη», του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης, του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης «Ορφέας», του Ομίλου βρακοφόρων Νέας Γενιάς, του Ομίλου Παιδείας και Πολιτισμού « Ο Αετογιάννης», του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «Άγιος Σπυρίδωνας», των Δημοσίων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων, Ε.Ε.Ε.Κ., των Δημοσίων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων, του ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, των Στρατιωτικών Τμημάτων κατά την καθιερωμένη τάξη.

 

ΩΡΑ 18:00

Επίσημη Υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

 

Στις παραπάνω εκδηλώσεις καλούνται να παρευρεθούν:

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι Ευρωβουλευτές, οι Βουλευτές της Π.Ε. Ηρακλείου, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, οι Δήμαρχοι του Νομού, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, τα πολιτικά κόμματα, οι πρώην Υπουργοί πολιτικών και υπηρεσιακών Κυβερνήσεων Κοινοβουλευτικών Περιόδων, οι πρώην Ευρωβουλευτές και Βουλευτές, οι πρώην Νομάρχες και Δήμαρχοι Ηρακλείου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου, Διοικητής Δ.Υ.ΠΕ. Κρήτης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρωτοδίκες, Πρωτοδίκες Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο Γενικός Διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Κρήτης, ο Διευθυντής Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, ο Διευθυντής Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Προϊστάμενοι Δημόσιων Υπηρεσιών, Προϊστάμενοι Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος σε ενεργή υπηρεσία ή αποστρατεία με στολή κατά την ιεραρχική τάξη, ο Περιφερειάρχης Ε.Ε.Σ., Εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, της Αεροπορίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, Αναπηρικών και Αντιστασιακών Οργανώσεων, Εφεδροπολεμικών Οργανώσεων, Πρόξενοι, Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων και Ελληνικού Οδηγισμού, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων, Πρόεδροι Ομοσπονδιών και Εργατικών Οργανώσεων, Πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων, τα Μ.Μ.Ε. και ο λαός της πόλης. 

 
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 07:38

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

resized 170323-Europarliament1

Ομιλία για την Πολιτιστική Διπλωματία πραγματοποίησε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας κλήθηκε να παρουσιάσει στους Ευρωβουλευτές – Μέλη των δυο Επιτροπών την ομόφωνα αποδεκτή (από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ) εισήγησή του για την Πολιτιστική Διπλωματία και επισήμανε στους Ευρωβουλευτές το ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της ΕΕ, ώστε να ενισχύσουν τον Πολιτισμό και να αξιοποιήσουν τα πολυεπίπεδα οφέλη του για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

resized 170323-Europarliament2

«Ο Πολιτισμός μπορεί να προσφέρει πολλά στην ευρωπαϊκή κοινωνία και τους νέους και να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσα από τη συνεργασία, τη συνεννόηση και τη σύμπραξη δυνάμεων, είτε αυτές βρίσκονται στην κορυφή, είτε προέρχονται από τη βάση, δηλαδή την ίδια την κοινωνία. Είναι ένας τομέας που ισχυροποιεί τους συνεκτικούς δεσμούς ανάμεσα στις χώρες και τους πολίτες της ΕΕ και ταυτόχρονα μπορεί να φέρει πιο κοντά την Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο. Κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της ΕΕ για τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις (Πολιτιστική Διπλωματία) μπορούν και πρέπει να παίξουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της ΕΕ, που είναι σε πλεονεκτική θέση, έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τις απαιτούμενες δυνατότητες», τόνισε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ως κεντρικός εισηγητής της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κλήθηκε να παρουσιάσει τις θέσεις της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ για την Πολιτιστική Διπλωματία, στα μέλη των δυο Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, δεδομένου ότι η εισήγησή του «Προς μια στρατηγική της ΕΕ για διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις», είχε ψηφιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου ομόφωνα από την Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ και αποτελεί πλέον επίσημη θέση της.

resized 170323-Europarliament3

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τους τρεις κύριους άξονες της Πολιτιστικής Διπλωματίας, προτρέποντας τους Ευρωβουλευτές να τους υιοθετήσουν ως κεντρική στρατηγική της ΕΕ για τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις της:

1.Η συμμετοχή και ο κομβικός ρόλος που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και η Επιτροπή των Περιφερειών ως ενιαίο σύνολο στο σχεδιασμό της στρατηγικής και στην ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ για τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις.

2.Η ανάγκη να συνδεθεί ακόμα πιο στενά ο Πολιτισμός με την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ενίσχυση της Πολιτιστικής Διπλωματίας, που μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ παγκοσμίως.

3.Η κομβική διάσταση του Πολιτισμού στα μεγάλα ζητήματα - προκλήσεις που έχει μπροστά της σήμερα η ΕΕ. Η ανάπτυξη των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, καθώς και ο τουρισμός μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη περιοχών της ΕΕ, ενώ η καλύτερη κατανόηση των πολιτιστικών καταβολών μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις και να λειτουργήσει ως αντίβαρο στον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό.

Ο κ Τζιτζικώστας κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεργαστεί με την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ το επόμενο διάστημα, στη διαδικασία της προετοιμασίας και έγκρισης της πολιτικής για την Πολιτιστική Διπλωματία και να συμμετάσχει ενεργά στην προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Έτος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το 2018.

 


Σελίδα 1 από 762
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»   Στην νέα, φρέσκια και ξεκαρδιστική κινηματογραφική ...

Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull,  Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο. Μάλλον δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επιλογή από αυτή της Μπρι ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση