ATTICANEWS.GR

Member Area
Αυτοδιοίκηση
Κώστα Μπακογιάννης (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας): 1,8 εκατ. ευρώ για τη νέα σχολική περίοδο PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 17:29

Κώστα Μπακογιάννης (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας): 1,8 εκατ. ευρώ για τη νέα σχολική περίοδο

mpakogiannis

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 της Στερεάς Ελλάδας και των έργων που αφορούν στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκαν τρεις νέες προσκλήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1.815.685 ευρώ που στοχεύουν στην έγκαιρη προετοιμασία, αλλά και στη διατήρηση ή δημιουργία θέσεων εργασίας και αφορούν σε:

  1. «Παροχή υπηρεσιών προσχολικής αγωγής (2017-2018)», συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.394.440 ευρώ.

Η πράξη αφορά στην παροχή σε ωφελούμενα άτομα (γυναίκες και άνδρες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων), θέσης φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών, σε δημόσιους και ιδιωτικούς Βρεφικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

  1. «Παροχή υπηρεσιών προσχολικής αγωγής σε παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (2017-2018)», συνολικής δημόσιας δαπάνης 27.925 ευρώ.

Η πράξη αφορά στην παροχή σε ωφελούμενα άτομα (γυναίκες και άνδρες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, καθώς και όποιο άλλο πρόσωπο είναι κηδεμόνας παιδιού με αναπηρία), θέσης φροντίδας και φύλαξης βρεφών, νηπίων, παιδιών, σε δημόσιους και ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας για προνήπια με αναπηρία και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία .

  1. «Εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», συνολικής δημόσιας δαπάνης 393.320 ευρώ.

Η πράξη αφορά στη στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης σε μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το σχολικό έτος 2017-2018, μέσω της στελέχωσής τους με το αναγκαίο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) – Σχολικοί Νοσηλευτές.

Πρόκειται για τις προσκλήσεις του Άξονα Προτεραιότητας 10 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας - ΕΚΤ», που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

«Είναι σημαντικό, όλες οι διαδικασίες που αφορούν στην προετοιμασία για τη νέα σχολική περίοδο και ειδικά για παιδιά και γονείς που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, να τρέξουν γρήγορα χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Κάνουμε όσα πρέπει από τώρα και γι αυτό καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση, ώστε να μη προκληθεί κανένα πρόβλημα στην έναρξη της νέας χρονιάς αλλά και να διατηρήσουμε ή να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.  Σε ότι μας αφορά ως Περιφέρεια, θα είμαστε έτοιμοι» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή την έκδοση των προσκλήσεων.

 
ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 16:05

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

resized 170621-MellonEuropis1

Με την ενεργό συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών και εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στο πλαίσιο της σχετικής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι Προσδοκίες των Πολιτών», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, χτες το βράδυ.

resized 170621-MellonEuropis2

Στην εκδήλωση κεντρική ομιλία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ τοποθετήσεις πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης και ακολούθησε διάλογος με τους πολίτες.

resized 170621-MellonEuropis3

Η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, θα είναι νομοτελειακή εξέλιξη, αν δεν επιτευχθεί η πλήρης ενοποίηση της, με τη μορφή ομοσπονδιακής διακυβέρνησης, υπό θεσμικούς όρους αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα «Η επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

resized 170621-MellonEuropis4

«Η επιβίωση και η εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνον από την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, οι οποίοι, από την φύση τους, είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν πέρα από την σταθερότητα και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσον ως στόχο όσο και ως διαδικασία», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

resized 170621-MellonEuropis5

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν ταχύτατα οι θεμελιώδεις θεσμικές αντηρίδες, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ και σημείωσε πως θεμέλιό της είναι το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.

resized 170621-MellonEuropis6

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου προϋποθέτει:

-Τη θεσμοθέτηση των αναγκαίων κανόνων δικαίου για την οργάνωση και λειτουργία των κάθε είδους οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης.

-Την πρόβλεψη και την αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων -πρωτίστως με παρέμβαση των οικείων δικαιοδοτικών οργάνων- σε περίπτωση παραβίασης των προαναφερόμενων κανόνων δικαίου.

resized 170621-MellonEuropis7

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην περίοδο μεγάλων προκλήσεων που διέρχεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στα προβλήματα στη λειτουργία της ΕΕ και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα.

resized 170621-MellonEuropis8

«Οι δυνάμεις του λαϊκισμού οραματίστηκαν: νέα τείχη και φράκτες να ορθώνονται παντού στην Ευρώπη, νέες εθνικές περιχαρακώσεις, που θα ξόρκιζαν δήθεν, τα δεινά της παγκοσμιοποίησης. Όμως οι φωνές αυτές, με τις υπεραπλουστευμένες προτάσεις, τις επιφανειακές επεξεργασίες και τις εύκολες λύσεις, αποδείχθηκαν αφελείς. Αποδείχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο πολιτικό οικοδόμημα στην παγκόσμια μεταπολεμική ιστορία, έχει πολύ ισχυρές βάσεις και αντέχει στις ισχυρές αναταράξεις. Το γεγονός όμως ότι οι νοσταλγοί της εθνικής μοναξιάς δεν έπεισαν, δεν σημαίνει αυτόματα, ότι και τα προβλήματα δεν είναι υπαρκτά», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

resized 170621-MellonEuropis9

Αναφερόμενος στα προβλήματα της ΕΕ, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «η Ευρώπη σήμερα, δυσκολεύεται να διαχειρισθεί τον γιγαντισμό της και τη στασιμότητα στην ολοκλήρωση της ενοποίησης και της εμβάθυνσής της. Οι ανισότητες, δημοσιονομικές και κοινωνικές, διευρύνονται, τόσο μεταξύ των πολιτών, όσο και μεταξύ των χωρών - μελών. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση φανέρωσε ένα μεγάλο έλλειμμα αλληλεγγύης. Η ανασφάλεια και το κύμα ισλαμικής τρομοκρατίας δοκιμάζει τα όρια αντοχής, ακόμα και του ίδιου του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και των ευρωπαϊκών αξιών. Ελλείψει ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και διοικητικής συνοχής, η Ευρώπη καταλήγει μικρή στα μεγάλα ζητήματα και μεγάλη στα μικρά».

resized 170621-MellonEuropis10

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την πορεία της στο μέλλον με νέους όρους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση:

-Να ασκήσει μια πολιτική δραστικής μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

-Να προχωρήσει στην εδραίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης.

-Να ασκήσει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, που και πραγματικά να λειτουργεί και πραγματικά να είναι κοινή.

-Να διευρύνει τη δημοκρατική λογοδοσία.

-Να καθιερώσει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Ευρώπης από τους πολίτες, την ημέρα που διεξάγονται οι ευρωεκλογές.

-Να υιοθετήσει, τις προτάσεις που πρόσφατα κατέθεσε στο διάλογο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης: Με μόνιμο πρόεδρο του Eurogroup και ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι Περιφέρειες και η Αυτοδιοίκηση στη βελτίωση της ΕΕ, στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και εμβάθυνση, ζητώντας ενίσχυση του ρόλου τους: «Είναι τώρα η σειρά της Ευρώπης, στη διαδικασία που έχει μπροστά της για την ενίσχυση της ενοποίησής της, να μας εμπιστευθεί ακόμα περισσότερο. Γιατί μόνο έτσι η Ευρώπη θα ακούσει πιο καθαρά την κοινωνία. Γιατί μ’ αυτό τον τρόπο, ο διάλογος δεν θα κλείσει, αλλά θα παραμείνει ανοιχτός και διαρκής. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχθηκε από τον πλουραλισμό της, από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειάς της. Γιατί η Ευρώπη είναι το σύνολο των 27 κρατών - μελών που την απαρτίζουν και όχι μόνο των ισχυρών. Οι Περιφέρειες και οι πόλεις είναι οι ατμομηχανές της ανάπτυξης του μέλλοντος», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula δήλωσε πεπεισμένος ότι «μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη, που θα είναι κοντά στους πολίτες της». Ο κ. Markkula αναφέρθηκε στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και εξήγησε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου με τους πολίτες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 130 αντίστοιχες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της εκστρατείας της ΕΕ, προκειμένου να ακουστούν οι τοπικές κοινωνίες μέσω των Περιφερειών και των Δήμων, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες μέσα από τη συμμετοχή τους στο διευρυμένο αυτό διάλογο.

Στόχος, είπε ο κ. Markkula, είναι να μεταφερθούν στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η ζωή τους στην ενωμένη Ευρώπη, αλλά και πώς θα οικοδομηθεί ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον.

«Τα μέλη μας δεν έρχονται μόνο στις Βρυξέλλες για τις ολομέλειες και τις επιτροπές. Φέρνουν μαζί τους τις ιδέες τους, τη φωνή των λαών τους, τις γνώμες τους, στο κέντρο των αποφάσεων, στην καρδιά της Ευρώπης. Μετά το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πεισθεί ότι πρέπει να οικοδομηθεί στη φωνή των Περιφερειών, των πόλεων και των πολιτών της. Όλοι μπορούν να συμβάλλουν στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Ο διάλογος αυτός έχει χρησιμότητα, δεδομένου ότι το 70% της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έχει αντίκτυπο στις πόλεις και στην ύπαιθρο και εκεί υλοποιείται. Οι αιρετοί θα πρέπει να αποφασίσουν για τον μέλλον της ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να οικοδομηθεί από κάτω προς τα πάνω. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ενθαρρύνει τα μέλη της να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. για να δημιουργήσουν αξία. Χρησιμοποιούμε όλους τους πόρους του ταμείου συνοχής. Να κάνουμε σωστή απορρόφηση των πόρων, κάτι που δεν γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Markkula.

Παρά τη μείωση των ευρωπαϊκών πόρων, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κ. Markkula επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υπόδειγμα σωστής διαχείρισης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ιδίοις όμμασι, με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτήρισε μάλιστα παράδειγμα για όλους τους τοπικούς άρχοντες, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, λέγοντας ότι, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, προσπαθεί να διασφαλίσει πόρους για να υλοποιήσει τα έργα που χρειάζονται οι πολίτες στην Περιφέρειά του.

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης, αναφέροντας ως κυρίαρχα προβλήματα της ΕΕ την «έντονη γραφειοκρατικοποίηση και την υπερβολική ρύθμιση, την έλλειψη προσαρμογής και διόρθωσης στις αλλαγές των καιρών και στην εικόνα της στους πολίτες».

 

 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 19:46

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

resized 3S5A0107

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

 

Σας υποδεχόμαστε απόψε με ιδιαίτερη χαρά, στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, παρουσία και του Προέδρου της κ. Markku Markkula, με θέμα «Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι Προσδοκίες των Πολιτών».

Αποτελεί για όλους εμάς, για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, μεγάλη και ξεχωριστή τιμή η παρουσία σας και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αποψινή ομιλία σας.

Το προσωπικό και θεσμικό κύρος σας, η βαθιά γνώση και η διαδρομή σας, όπως και η εμπειρία από τη θητεία σας, δίπλα στον μεγάλο Ευρωπαίο οραματιστή πολιτικό, τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, καθιστούν την παρέμβασή σας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για το ρόλο και τη στάση της Ελλάδας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ιδιαίτερα καθοριστική.

resized 3S5A0405

Κυρίες και κύριοι.

 

Σήμερα, σ’ ολόκληρη την Ευρώπη ο διάλογος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνεται. Εξήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης, που αποτέλεσε το θεμέλιο της δημιουργίας της ενωμένης Ευρώπης, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διέρχεται περίοδο μεγάλων προκλήσεων και ο τρόπος που θα διαχειριστεί η Ευρώπη αυτές τις προκλήσεις θα καθορίσει τελικά και την ίδια την ταυτότητά της. Το τελευταίο διάστημα, ακούσαμε πολλές ακραίες φωνές, επανειλημμένα να προφητεύουν το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δυνάμεις του λαϊκισμού οραματίστηκαν: νέα τείχη και φράκτες να ορθώνονται παντού στην Ευρώπη, νέες εθνικές περιχαρακώσεις, που θα ξόρκιζαν δήθεν, τα δεινά της παγκοσμιοποίησης.

Όμως οι φωνές αυτές, με τις υπεραπλουστευμένες προτάσεις, τις επιφανειακές επεξεργασίες και τις εύκολες λύσεις, αποδείχθηκαν αφελείς. Κι αυτό γιατί δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τη δύναμη της Ευρώπης, τη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, που έχει καταγραφεί βαθιά στο υποσυνείδητο των Ευρωπαίων πολιτών, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη ειρήνης και προόδου, σε μια ήπειρο που δοκιμάστηκε σκληρά στο παρελθόν.

Με άλλα λόγια, αποδείχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο πολιτικό οικοδόμημα στην παγκόσμια μεταπολεμική ιστορία, έχει πολύ ισχυρές βάσεις και αντέχει στις ισχυρές αναταράξεις.

resized 3S5A9954

Κυρίες και κύριοι.

 

Οι δυνάμεις του λαϊκισμού δεν κατάφεραν να πείσουν ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι “πίσω ολοταχώς”. Το γεγονός όμως ότι οι νοσταλγοί της εθνικής μοναξιάς δεν έπεισαν, δεν σημαίνει αυτόματα, ότι και τα προβλήματα δεν είναι υπαρκτά.

Αντιθέτως, η Ευρώπη σήμερα, δυσκολεύεται να διαχειρισθεί τον γιγαντισμό της και τη στασιμότητα στην ολοκλήρωση της ενοποίησης και της εμβάθυνσής της.

Οι ανισότητες, δημοσιονομικές και κοινωνικές, διευρύνονται, τόσο μεταξύ των πολιτών, όσο και μεταξύ των χωρών - μελών.

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση φανέρωσε ένα μεγάλο έλλειμμα αλληλεγγύης.

Η ανασφάλεια και το κύμα ισλαμικής τρομοκρατίας δοκιμάζει τα όρια αντοχής, ακόμα και του ίδιου του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και των ευρωπαϊκών αξιών.

Ελλείψει ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και διοικητικής συνοχής, η Ευρώπη καταλήγει μικρή στα μεγάλα ζητήματα και μεγάλη στα μικρά.

Ακόμη λοιπόν και οι πιο ένθερμοι και συνεπείς ευρωπαϊστές αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την πορεία της στο μέλλον με νέους όρους.

Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση:

-Να ασκήσει μια πολιτική δραστικής μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

-Να προχωρήσει στην εδραίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης.

-Να ασκήσει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, που και πραγματικά να λειτουργεί και πραγματικά να είναι κοινή.

-Να διευρύνει τη δημοκρατική λογοδοσία.

-Να καθιερώσει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Ευρώπης από τους

πολίτες, την ημέρα που διεξάγονται οι ευρωεκλογές.

-Να υιοθετήσει, τις προτάσεις που πρόσφατα κατέθεσε στο διάλογο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης: Με μόνιμο πρόεδρο του Eurogroup και ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

resized 3S5A9955

Κυρίες και κύριοι.

 

Είναι δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να νοιώθουν ασφαλείς, να νοιώθουν ότι έχουν προοπτική, ότι οι κόποι τους θα αποδώσουν καρπούς. Και βέβαια, είναι δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών, η φωνή τους να ακούγεται δυνατά στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων. Να μην νοιώθουν αδύναμοι και απομονωμένοι. Να μην νοιώθουν ότι βρίσκονται εκτός παιχνιδιού. Πρέπει οι πολίτες να νοιώθουν την Ευρώπη δίπλα τους. Να νοιώθουν το σημαντικό ρόλο που παίζει η Ευρώπη ακόμα και στην καθημερινότητά τους, γιατί πολλά έργα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας και την καθημερινότητά μας, όπως οι υποδομές, οι μεγάλοι οδικοί άξονες, όπως εδώ στη Θεσσαλονίκη το Μετρό όταν θα είναι έτοιμο, δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσοι λοιπόν, πιστεύουμε στην ενωμένη Ευρώπη, έχουμε το καθήκον να φέρουμε κοντά μας όλους αυτούς που νοιώθουν ότι τα προβλήματα, τους έχουν σπρώξει στο περιθώριο. Και ένας θεσμός, που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, είναι οι Περιφέρειες:

-Γιατί βρισκόμαστε δίπλα στου πολίτες.

-Γιατί ταυτόχρονα, έχουμε απ’ ευθείας πρόσβαση στις κεντρικές κυβερνήσεις.

-Γιατί έχουμε την αρμοδιότητα τόσο για θέματα καθημερινότητας, όσο και για αναπτυξιακά ζητήματα.

-Γιατί μπορούμε να προωθήσουμε με συνέπεια την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την άμβλυνση των ανισοτήτων, με πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές, διαμορφωμένες από κάτω προς τα πάνω.

resized 3S5A9985

Και σήμερα, κύριε Markkula, είσαστε εδώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια, που οι πολίτες έχουν και λόγο και ρόλο.

Την Περιφέρεια:

-Που έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους που βάζει.

-Που έχει μάθει να ακούει την κοινωνία.

-Που επενδύει στη συνεργασία.

Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε απορρόφηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, εκτελώντας 523 έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς, όπως στις υποδομές, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη, την επιχειρηματικότητα, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ενώ και σήμερα είμαστε η μία από τις πέντε Περιφέρειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, που έχει ήδη απορροφήσει κονδύλια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Και όλα αυτά τα πετύχαμε σε στενή συνεργασία με τους Δήμους, τους φορείς, τα επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια, την κοινωνία των πολιτών, τους ανθρώπους, που βρίσκονται σήμερα εδώ, σ’ αυτή εδώ αίθουσα.

Εμείς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αγωνιστήκαμε και καταφέραμε οι πολίτες να έχουν φωνή και μάλιστα φωνή δυνατή. Οι Περιφέρειες και οι πόλεις είναι οι ατμομηχανές της ανάπτυξης του μέλλοντος. Και εσείς κύριε Πρόεδρε το γνωρίζετε και στη θητεία σας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, που αποτελεί το Κοινοβούλιο της Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και στην οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα, μαζί με άλλους 11 συναδέλφους της αυτοδιοίκησης, καταφέρατε να αναδείξετε αυτό τον κομβικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε.

Είναι τώρα η σειρά της Ευρώπης, στη διαδικασία που έχει μπροστά της για την ενίσχυση της ενοποίησής της, να μας εμπιστευθεί ακόμα περισσότερο.

Γιατί μόνο έτσι η Ευρώπη θα ακούσει πιο καθαρά την κοινωνία. Γιατί μ’ αυτό τον τρόπο, ο διάλογος δεν θα κλείσει, αλλά θα παραμείνει ανοιχτός και διαρκής. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχθηκε από τον πλουραλισμό της, από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειάς της. Γιατί η Ευρώπη είναι το σύνολο των 27 κρατών - μελών που την απαρτίζουν και όχι μόνο των ισχυρών. Γιατί τέλος, η εμβάθυνση της Ευρώπης δεν πρέπει να γίνει μεταξύ εκείνων που είναι ίδιοι. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μικρότερη Ευρώπη.

Η εμβάθυνση της Ευρώπης πρέπει να γίνει με τη σύνθεση των διαφορετικών στοιχείων που την συναποτελούν. Εκεί είναι η πραγματική δύναμη της Ευρώπης.

Μιας Ευρώπης που θα είναι ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο ανοιχτή, ακόμα πιο δυναμική. Μια Ευρώπης των πολιτών της και του μέλλοντος.

resized 3S5A9986

Σας ευχαριστώ.

 
Τρία σημαντικά έργα στον Δήμο Παλλήνης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 16:29

Τρία σημαντικά έργα στον Δήμο Παλλήνης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων 1

Την υλοποίηση τριών σημαντικών έργων στον Δήμο Παλλήνης, συνολικού προϋπολογισμού 3.728.000 ευρώ, αποφάσισαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, με την υπογραφή τριών Προγραμματικών Συμβάσεων. Τα έργα χρηματοδοτούνται από πόρους της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος υπέγραψαν σήμερα, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, Προγραμματική Σύμβαση για την «Κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στο Ο.Τ. 770 Γαργηττού ΙΙ», προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ με ΦΠΑ. Ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός θα μπορεί να φιλοξενήσει 50 παιδιά (νήπια και βρέφη) σε κτίριο συνολικής επιφάνειας ορόφων 738 τ.μ., που θα αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο. Παράλληλα, θα γίνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, όπου προβλέπεται χώρος ψυχαγωγίας των νηπίων και φυτεύσεις. Το έργο θα υλοποιηθεί στη Δημοτική Ενότητα Γέρακα, μεταξύ των οδών Κυκλαµίνων, Νηρέως, Καµελίας και Ηφαίστου.

Ακολούθως, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Αποκατάσταση Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δημοτικής Ενότητας Γέρακα Δήμου Παλλήνης», προϋπολογισμού 990.000 ευρώ με ΦΠΑ. Το έργο αφορά τις αναγκαίες εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών που υπέστη από πυρκαγιά, τμήμα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Παλλήνης (επί της οδού Ιθάκης 12 στο Γέρακα Αττικής). Στο εν λόγω κτίριο, τον Δεκέμβριο του 2015 εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η εστία της οποίας εντοπίστηκε στο ισόγειο του νοτίου τμήματος του κτιρίου και συγκεκριμένα στο φουαγιέ της αίθουσας, το οποίο φιλοξενεί μεταξύ άλλων τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν βλάβες στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου οι εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνουν ουσιαστικά την αντικατάσταση των πάσης φύσεως επενδύσεων και ψευδοροφών, την αποκατάσταση δαπέδων, την αντικατάσταση των Η/Μ εγκαταστάσεων και του απαραίτητου εξοπλισμού. Παράλληλα προβλέπεται η επισκευή των δύο ανελκυστήρων κοινού και η επισκευή του συστήματος ασφαλείας του κτιρίου, καθώς και του συστήματος πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.

Τέλος, η Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την «Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Παλλήνης», προϋπολογισμού 738.000 ευρώ με ΦΠΑ. Σκοπός του έργου είναι ενίσχυση των υπηρεσιών αθλητισμού με την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών, προκειμένου αυτές να αποτελούν πόλο έλξης και συγκέντρωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει εργασίες για τη δημιουργία αθλητικής διαδρομής (με πίστα jogging), υπαίθριου χώρου άθλησης ενηλίκων και υπαιθρίων καθιστικών χώρων, ελεγχόμενο χώρο στάθμευσης, εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού κατά μήκος της αθλητικής διαδρομής και στον χώρο στάθμευσης, ενίσχυση της υπάρχουσας άρδευσης του χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου, ενίσχυση της φύτευσης, κ.ά.. Το Αθλητικό Κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης βρίσκεται στη συμβολή των Λεωφόρων Μαραθώνος και Ανθούσης.

Σημειώνεται ότι τα έργα θα δημοπρατηθούν και θα εκτελεστούν από τoν Δήμο Παλλήνης.

 


Σελίδα 2 από 2117
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες.
Ο Ιούνιος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες. Στις 28 Ιουνίου, Οι μουσικές της Κρήτης θα κατακτήσουν ...

Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα,  Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία.
Τέλος σε μια λαμπρή καριέρα, Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο μόνος άνδρας ηθοποιός με τρία Όσκαρ, αποσύρεται από την ηθοποιία. Ο ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση