ATTICANEWS.GR

Member Area
Αυτοδιοίκηση
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 19:46

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

resized 3S5A0107

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

 

Σας υποδεχόμαστε απόψε με ιδιαίτερη χαρά, στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, παρουσία και του Προέδρου της κ. Markku Markkula, με θέμα «Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι Προσδοκίες των Πολιτών».

Αποτελεί για όλους εμάς, για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, μεγάλη και ξεχωριστή τιμή η παρουσία σας και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αποψινή ομιλία σας.

Το προσωπικό και θεσμικό κύρος σας, η βαθιά γνώση και η διαδρομή σας, όπως και η εμπειρία από τη θητεία σας, δίπλα στον μεγάλο Ευρωπαίο οραματιστή πολιτικό, τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, καθιστούν την παρέμβασή σας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για το ρόλο και τη στάση της Ελλάδας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ιδιαίτερα καθοριστική.

resized 3S5A0405

Κυρίες και κύριοι.

 

Σήμερα, σ’ ολόκληρη την Ευρώπη ο διάλογος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνεται. Εξήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης, που αποτέλεσε το θεμέλιο της δημιουργίας της ενωμένης Ευρώπης, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διέρχεται περίοδο μεγάλων προκλήσεων και ο τρόπος που θα διαχειριστεί η Ευρώπη αυτές τις προκλήσεις θα καθορίσει τελικά και την ίδια την ταυτότητά της. Το τελευταίο διάστημα, ακούσαμε πολλές ακραίες φωνές, επανειλημμένα να προφητεύουν το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δυνάμεις του λαϊκισμού οραματίστηκαν: νέα τείχη και φράκτες να ορθώνονται παντού στην Ευρώπη, νέες εθνικές περιχαρακώσεις, που θα ξόρκιζαν δήθεν, τα δεινά της παγκοσμιοποίησης.

Όμως οι φωνές αυτές, με τις υπεραπλουστευμένες προτάσεις, τις επιφανειακές επεξεργασίες και τις εύκολες λύσεις, αποδείχθηκαν αφελείς. Κι αυτό γιατί δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τη δύναμη της Ευρώπης, τη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, που έχει καταγραφεί βαθιά στο υποσυνείδητο των Ευρωπαίων πολιτών, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη ειρήνης και προόδου, σε μια ήπειρο που δοκιμάστηκε σκληρά στο παρελθόν.

Με άλλα λόγια, αποδείχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο πολιτικό οικοδόμημα στην παγκόσμια μεταπολεμική ιστορία, έχει πολύ ισχυρές βάσεις και αντέχει στις ισχυρές αναταράξεις.

resized 3S5A9954

Κυρίες και κύριοι.

 

Οι δυνάμεις του λαϊκισμού δεν κατάφεραν να πείσουν ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι “πίσω ολοταχώς”. Το γεγονός όμως ότι οι νοσταλγοί της εθνικής μοναξιάς δεν έπεισαν, δεν σημαίνει αυτόματα, ότι και τα προβλήματα δεν είναι υπαρκτά.

Αντιθέτως, η Ευρώπη σήμερα, δυσκολεύεται να διαχειρισθεί τον γιγαντισμό της και τη στασιμότητα στην ολοκλήρωση της ενοποίησης και της εμβάθυνσής της.

Οι ανισότητες, δημοσιονομικές και κοινωνικές, διευρύνονται, τόσο μεταξύ των πολιτών, όσο και μεταξύ των χωρών - μελών.

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση φανέρωσε ένα μεγάλο έλλειμμα αλληλεγγύης.

Η ανασφάλεια και το κύμα ισλαμικής τρομοκρατίας δοκιμάζει τα όρια αντοχής, ακόμα και του ίδιου του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και των ευρωπαϊκών αξιών.

Ελλείψει ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και διοικητικής συνοχής, η Ευρώπη καταλήγει μικρή στα μεγάλα ζητήματα και μεγάλη στα μικρά.

Ακόμη λοιπόν και οι πιο ένθερμοι και συνεπείς ευρωπαϊστές αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την πορεία της στο μέλλον με νέους όρους.

Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση:

-Να ασκήσει μια πολιτική δραστικής μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

-Να προχωρήσει στην εδραίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης.

-Να ασκήσει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, που και πραγματικά να λειτουργεί και πραγματικά να είναι κοινή.

-Να διευρύνει τη δημοκρατική λογοδοσία.

-Να καθιερώσει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Ευρώπης από τους

πολίτες, την ημέρα που διεξάγονται οι ευρωεκλογές.

-Να υιοθετήσει, τις προτάσεις που πρόσφατα κατέθεσε στο διάλογο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης: Με μόνιμο πρόεδρο του Eurogroup και ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

resized 3S5A9955

Κυρίες και κύριοι.

 

Είναι δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να νοιώθουν ασφαλείς, να νοιώθουν ότι έχουν προοπτική, ότι οι κόποι τους θα αποδώσουν καρπούς. Και βέβαια, είναι δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών, η φωνή τους να ακούγεται δυνατά στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων. Να μην νοιώθουν αδύναμοι και απομονωμένοι. Να μην νοιώθουν ότι βρίσκονται εκτός παιχνιδιού. Πρέπει οι πολίτες να νοιώθουν την Ευρώπη δίπλα τους. Να νοιώθουν το σημαντικό ρόλο που παίζει η Ευρώπη ακόμα και στην καθημερινότητά τους, γιατί πολλά έργα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας και την καθημερινότητά μας, όπως οι υποδομές, οι μεγάλοι οδικοί άξονες, όπως εδώ στη Θεσσαλονίκη το Μετρό όταν θα είναι έτοιμο, δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσοι λοιπόν, πιστεύουμε στην ενωμένη Ευρώπη, έχουμε το καθήκον να φέρουμε κοντά μας όλους αυτούς που νοιώθουν ότι τα προβλήματα, τους έχουν σπρώξει στο περιθώριο. Και ένας θεσμός, που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, είναι οι Περιφέρειες:

-Γιατί βρισκόμαστε δίπλα στου πολίτες.

-Γιατί ταυτόχρονα, έχουμε απ’ ευθείας πρόσβαση στις κεντρικές κυβερνήσεις.

-Γιατί έχουμε την αρμοδιότητα τόσο για θέματα καθημερινότητας, όσο και για αναπτυξιακά ζητήματα.

-Γιατί μπορούμε να προωθήσουμε με συνέπεια την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την άμβλυνση των ανισοτήτων, με πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές, διαμορφωμένες από κάτω προς τα πάνω.

resized 3S5A9985

Και σήμερα, κύριε Markkula, είσαστε εδώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια, που οι πολίτες έχουν και λόγο και ρόλο.

Την Περιφέρεια:

-Που έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους που βάζει.

-Που έχει μάθει να ακούει την κοινωνία.

-Που επενδύει στη συνεργασία.

Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε απορρόφηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, εκτελώντας 523 έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς, όπως στις υποδομές, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη, την επιχειρηματικότητα, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ενώ και σήμερα είμαστε η μία από τις πέντε Περιφέρειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, που έχει ήδη απορροφήσει κονδύλια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Και όλα αυτά τα πετύχαμε σε στενή συνεργασία με τους Δήμους, τους φορείς, τα επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια, την κοινωνία των πολιτών, τους ανθρώπους, που βρίσκονται σήμερα εδώ, σ’ αυτή εδώ αίθουσα.

Εμείς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αγωνιστήκαμε και καταφέραμε οι πολίτες να έχουν φωνή και μάλιστα φωνή δυνατή. Οι Περιφέρειες και οι πόλεις είναι οι ατμομηχανές της ανάπτυξης του μέλλοντος. Και εσείς κύριε Πρόεδρε το γνωρίζετε και στη θητεία σας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, που αποτελεί το Κοινοβούλιο της Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και στην οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα, μαζί με άλλους 11 συναδέλφους της αυτοδιοίκησης, καταφέρατε να αναδείξετε αυτό τον κομβικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε.

Είναι τώρα η σειρά της Ευρώπης, στη διαδικασία που έχει μπροστά της για την ενίσχυση της ενοποίησής της, να μας εμπιστευθεί ακόμα περισσότερο.

Γιατί μόνο έτσι η Ευρώπη θα ακούσει πιο καθαρά την κοινωνία. Γιατί μ’ αυτό τον τρόπο, ο διάλογος δεν θα κλείσει, αλλά θα παραμείνει ανοιχτός και διαρκής. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχθηκε από τον πλουραλισμό της, από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειάς της. Γιατί η Ευρώπη είναι το σύνολο των 27 κρατών - μελών που την απαρτίζουν και όχι μόνο των ισχυρών. Γιατί τέλος, η εμβάθυνση της Ευρώπης δεν πρέπει να γίνει μεταξύ εκείνων που είναι ίδιοι. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μικρότερη Ευρώπη.

Η εμβάθυνση της Ευρώπης πρέπει να γίνει με τη σύνθεση των διαφορετικών στοιχείων που την συναποτελούν. Εκεί είναι η πραγματική δύναμη της Ευρώπης.

Μιας Ευρώπης που θα είναι ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο ανοιχτή, ακόμα πιο δυναμική. Μια Ευρώπης των πολιτών της και του μέλλοντος.

resized 3S5A9986

Σας ευχαριστώ.

 
Τρία σημαντικά έργα στον Δήμο Παλλήνης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 16:29

Τρία σημαντικά έργα στον Δήμο Παλλήνης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων 1

Την υλοποίηση τριών σημαντικών έργων στον Δήμο Παλλήνης, συνολικού προϋπολογισμού 3.728.000 ευρώ, αποφάσισαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, με την υπογραφή τριών Προγραμματικών Συμβάσεων. Τα έργα χρηματοδοτούνται από πόρους της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος υπέγραψαν σήμερα, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, Προγραμματική Σύμβαση για την «Κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στο Ο.Τ. 770 Γαργηττού ΙΙ», προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ με ΦΠΑ. Ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός θα μπορεί να φιλοξενήσει 50 παιδιά (νήπια και βρέφη) σε κτίριο συνολικής επιφάνειας ορόφων 738 τ.μ., που θα αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο. Παράλληλα, θα γίνει διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, όπου προβλέπεται χώρος ψυχαγωγίας των νηπίων και φυτεύσεις. Το έργο θα υλοποιηθεί στη Δημοτική Ενότητα Γέρακα, μεταξύ των οδών Κυκλαµίνων, Νηρέως, Καµελίας και Ηφαίστου.

Ακολούθως, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Αποκατάσταση Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δημοτικής Ενότητας Γέρακα Δήμου Παλλήνης», προϋπολογισμού 990.000 ευρώ με ΦΠΑ. Το έργο αφορά τις αναγκαίες εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών που υπέστη από πυρκαγιά, τμήμα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Παλλήνης (επί της οδού Ιθάκης 12 στο Γέρακα Αττικής). Στο εν λόγω κτίριο, τον Δεκέμβριο του 2015 εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η εστία της οποίας εντοπίστηκε στο ισόγειο του νοτίου τμήματος του κτιρίου και συγκεκριμένα στο φουαγιέ της αίθουσας, το οποίο φιλοξενεί μεταξύ άλλων τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν βλάβες στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου οι εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνουν ουσιαστικά την αντικατάσταση των πάσης φύσεως επενδύσεων και ψευδοροφών, την αποκατάσταση δαπέδων, την αντικατάσταση των Η/Μ εγκαταστάσεων και του απαραίτητου εξοπλισμού. Παράλληλα προβλέπεται η επισκευή των δύο ανελκυστήρων κοινού και η επισκευή του συστήματος ασφαλείας του κτιρίου, καθώς και του συστήματος πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.

Τέλος, η Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την «Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Παλλήνης», προϋπολογισμού 738.000 ευρώ με ΦΠΑ. Σκοπός του έργου είναι ενίσχυση των υπηρεσιών αθλητισμού με την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών, προκειμένου αυτές να αποτελούν πόλο έλξης και συγκέντρωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει εργασίες για τη δημιουργία αθλητικής διαδρομής (με πίστα jogging), υπαίθριου χώρου άθλησης ενηλίκων και υπαιθρίων καθιστικών χώρων, ελεγχόμενο χώρο στάθμευσης, εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού κατά μήκος της αθλητικής διαδρομής και στον χώρο στάθμευσης, ενίσχυση της υπάρχουσας άρδευσης του χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου, ενίσχυση της φύτευσης, κ.ά.. Το Αθλητικό Κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης βρίσκεται στη συμβολή των Λεωφόρων Μαραθώνος και Ανθούσης.

Σημειώνεται ότι τα έργα θα δημοπρατηθούν και θα εκτελεστούν από τoν Δήμο Παλλήνης.

 
Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Τάσου Μαυρίδη με τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 11:20

Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Τάσου Μαυρίδη με τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη.

synantisi mavridi me tsironi

Δομημένες και επιχειρηματολογημένες προτάσεις αξιοποίησης των χώρων του υπουργείου στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης ήταν το αντικείμενο της συζήτησης με πρωτοβουλία του Δημάρχου!

Με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης Τάσος Μαυρίδης με στόχο τη διενέργεια μίας εποικοδομητικής συζήτησης για την αξιοποίηση των χώρων του υπουργείου στα εδαφικά όρια ιδιοκτησίας του Δήμου. Ο Τάσος Μαυρίδης έφερε στο τραπέζι του διαλόγου με τον κ. Τσιρώνη μία σειρά από δομημένες και επιχειρηματολογημένες προτάσεις συνεργασίας με έναν και μόνο σκοπό: την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στον Δήμο μέσω λύσεων αξιοποίησης των χώρων του υπουργείου για τη συλλογική οφέλεια των δημοτών και κατοίκων της Λυκόβρυσης Πεύκης, αλλά και την προσφορά προς τους πολίτες υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, με τον κ. Τσιρώνη να διάκειται θετικά στις πρωτοβουλίες του Δημάρχου Τάσου Μαυρίδη.

Πρωτοβουλίες Διοίκησης Μαυρίδη & στήριξη Γιάννη Τσιρώνη

Η σχετική συνάντηση εργασίας του Δημάρχου, στην οποία παρευρέθηκε και ο τοπικός σύμβουλος Γιώργος Τσόλας, με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη βρίσκεται σε συνέχεια… και από τις δύο πλευρές, επ’ οφελεία του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης με τον κ. Τσιρώνη να έχει ήδη συνδράμει μετά από πρωτοβουλίες, ενέργειες και δράσεις του Τάσου Μαυρίδη τον Δήμο στα ακόλουθα ζητήματα:

α) Στο θέμα της οριοθέτησης του ρέματος της Πύρνας (μετά από ξεκαθάριση και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής) όπου ο Δήμαρχος κινείται στην κατεύθυνση της ήπιας ανάπλασής της και απόδοσής της στους πολίτες του Δήμου και

β) Στο ζήτημα της διατήρησης της εδαφικής έκτασης του Δάσους Πεύκης (Κατσίμπαλλη Μορέλλα όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε) και τη μη παραχώρηση σπιθαμής γης στους ‘φερόμενους’ ιδιοκτήτες τμημάτων του Δάσους, με τη Διοίκηση Μαυρίδη να υπερασπίζεται σθεναρά την προάσπιση της δασικής έκτασης του Μορέλλα, υπόθεση που βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής της.

Μάλιστα για το ζήτημα αυτό ο Δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης έχει τονίσει: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πορεία ενός χρόνιου προβλήματος. Ενός προβλήματος που τόσο εγώ προσωπικά, οι συνεργάτες μου της Δημοτικής Αρχής αλλά και οι αρμόδιες Νομικές Υπηρεσίες του Δήμου ‘σηκώσαμε τα μανίκια ψηλά’ από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας και δουλέψαμε σκληρά και προωθήσαμε στον μέγιστο βαθμό τη διατήρηση της εδαφικής έκτασης του Δάσους Μορέλλα και τη μη οικοπεδοποίηση κανενός τμήματός του», ενώ μετά τη συνάντηση εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη ο Δήμαρχος επεσήμανε: «Προωθούμε με κάθε δυνατό τρόπο την ανάπτυξη του Δήμου μας, την περαιτέρω βελτίωση των κοινωνικών παροχών στην υπηρεσία του πολίτη. Ήταν προεκλογική δέσμευσή μας και την υλοποιούμε με δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες που ήδη έχουν φέρει απτά αποτελέσματα και έτσι θα συνεχίσουμε, με χρηστή δημοτική διακυβέρνηση και διαχείριση και με την δημιουργία δομών και υποδομών που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα στη Λυκόβρυση Πεύκη».

 
Χορτιάτης και Ασβεστοχώρι αποκτούν σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης_Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Ιστορικό αίτημα των κατοίκων του Χορτιάτη που εκσυγχρονίζεται και βγαίνει από την ορεινή απομόνωση» PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 10:18

Χορτιάτης και Ασβεστοχώρι αποκτούν σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης_Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Ιστορικό αίτημα των κατοίκων του Χορτιάτη που εκσυγχρονίζεται και βγαίνει από την ορεινή απομόνωση»

resized ΝΕΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚO ΔΙΚΤΥΟ ΔΚ ΧΟΡΤΙΑΤΗ2

Σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης, που θα εξυπηρετεί πλήρως τους κατοίκους των οικισμών Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου, και με τη λειτουργία του θα εξασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποκτά η Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη. Η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής) με προϋπολογισμό περίπου 9 εκ ευρώ, φορέα διαχείρισης την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φορέα υλοποίησης τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Αρμόδιος φορέας για την λειτουργία και συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου και των αντλιοστασίων -μετά την ολοκλήρωσή τους- θα είναι η Δ.Ε.Υ.Α. Πυλαίας-Χορτιάτη.

Να σημειωθεί ότι το έργο παίρνει το πράσινο φως για την υλοποίησή του, καθώς έλαβε πολύ υψηλή βαθμολογία (2ο στον πίνακα κατάταξης) στην αξιολόγηση της αρμόδιας υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μετά την οριστική ένταξη του ο δήμος θα προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη δημοπράτησή του. Επιπλέον με την ολοκλήρωση του επιτυγχάνεται η πλήρης κάλυψη των αναγκών αποχέτευσης λυμάτων των οικισμών Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ.

resized ΝΕΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΚ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ1

«Σε πορεία υλοποίησης μπαίνει ένα ακόμη μεγάλο έργο, που αποτελούσε ιστορικό αίτημα των κατοίκων της Δ.Ε. Χορτιάτη που εκσυγχρονίζεται και βγαίνει από την ορεινή της απομόνωση. Με το νέο δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών σε ποσοστό 100% τόσο στον οικισμό Χορτιάτη, όσο και στον οικισμό Ασβεστοχωρίου, ενώ προστατεύονται τα παρακείμενα ρέματα του Πανοράματος, της Θέρμης και του Ξηροποτάμου» σημειώνει ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Επιπλέον προσθέτει: «Με την κατασκευή του έργου επιτυγχάνεται ορθολογική συγκέντρωση των λυμάτων των δύο οικισμών και μεταφορά τους στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Έτσι εξαλείφεται η ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων που προκαλεί ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και εξασφαλίζεται προστασία της δημόσιας υγείας της ευρύτερης περιοχής, προστασία και ανάδειξη του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος καθώς και οικονομική ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τις υπηρεσίες του για την άριστη συνεργασία που οδηγεί στην υλοποίηση του πιο ιστορικού έργου της περιοχής, αλλά και τη διοίκηση του πρώην δήμου Χορτιάτη με τον Μιχάλη Γεράνη, που οραματικά ξεκίνησαν τις μελέτες του έργου αυτού».

Πιο αναλυτικά η πρόταση αφορά στην κατασκευή:

  • εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στον οικισμό του Χορτιάτη, συνολικού μήκους 8.310 μ. που αποτελείται από το κεντρικό δίκτυο και ένα υποδίκτυο (υποδίκτυο 2). Η παροχή των λυμάτων οδηγείται στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς λυμάτων του οικισμού, μέσω αντλιοστασίων.

  • εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου, συνολικού μήκους 14.710 μ.

  • Κεντρικού συλλεκτηρίου αγωγό μεταφοράς λυμάτων ,

  • Κεντρικών Αντλιοστασίων Χορτιάτη ΚΑ-1 και ΚΑ-2 με τον απαραίτητο εξοπλισμό και σύστημα αυτοποιημένου ελέγχου

 

Τελικός αποδέκτης των λυμάτων που συλλέγονται από τους οικισμούς Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου, είναι οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στο Γαλλικό Ποταμό, όπου καταλήγουν από το Κεντρικό Αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ.  

 


Σελίδα 4 από 2118
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ με συμμετοχή ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ & ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΝΟΜΑΔΕΣ // ΝΕΟ SINGLE & VIDEO CLIP!
   Mιρέλα Πάχου «ΝΟΜΑΔΕΣ» (Σε Συμμετοχή Γιάννη Κότσιρα & Μίλτου Πασχαλίδη)     Το νέο single της Μιρέλας ...

Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover» ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover»  ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς  κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Συνέχεια με «Εμποράκο» και «Stopover» ● Στη δεύτερη εβδομάδα οι προβολές στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών     Η ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση