ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Νέα Υόρκη, Mεξικανός καλλιτέχνης ύψωσε ένα εφήμερο «τείχος» εναντίον του Τραμπ.
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Παρασκευή, 08 Σεπτέμβριος 2017 10:51

Νέα Υόρκη,

Mεξικανός καλλιτέχνης ύψωσε ένα εφήμερο «τείχος» εναντίον του Τραμπ.
17815-bosco sodi wall

Επρόκειτο για ένα εφήμερο έργο τέχνης, αλλά το μήνυμά του ήταν σαφές: η καταδίκη του τείχους που θέλει να υψώσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, για να εμποδίζεται η έλευση παράτυπων μεταναστών.

Ο μεξικανός καλλιτέχνης Μπόσκο Σόντι, 46 ετών, ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη, ύψωσε χθες μέσα σε λίγες ώρες ένα τείχος ύψους δυο μέτρων και πλάτους οκτώ με 1.600 χειροποίητα τούβλα που έφτιαξαν μεξικανοί εργάτες στην καρδιά του Γκρίνουιτς Βίλατζ, στο Μανχάταν.

Το τείχος εξαφανίστηκε μερικές ώρες αργότερα, αφού προσέλκυσε ένα πλήθος περίεργων-ο καθένας από τους οποίους πήρε μαζί του ένα από τα τούβλα, υπογεγραμμένο από τον καλλιτέχνη.

Ο Σόντι εξήγησε ότι η ιδέα για το έργο, το οποίο ονόμασε απλά Muro, προέκυψε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Ο σκοπός του: να δείξει ότι «όταν ο κόσμος ενώνεται, μπορεί να ρίξει οποιοδήποτε τείχος, διανοητικό, πολιτικό, ψυχολογικό ή υλικό».

Το γεγονός ότι τα τούβλα ήταν φτιαγμένα από μεξικανούς εργάτες ήταν μέρος του μηνύματος που ήθελε να στείλει ο Σόντι.

Το τείχος του «δεν θα μπορούσε να είναι πιο μεξικάνικο από αυτό: μεξικάνικο νερό, μεξικάνικος ήλιος, μεξικάνικος αέρας, μεξικάνικη φωτιά και μεξικάνικη γη», εξήγησε.

Ούτε ο τόπος όπου έστησε ο μεξικανός καλλιτέχνης αυτό το έργο του, η Ουάσινγκτον Σκουέρ Παρκ, επελέγη τυχαία. Εκεί γίνονται συγκεντρώσεις κι από εκεί ξεκινούν πορείες εναντίον του Τραμπ τους τελευταίους μήνες. Ο δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν πρόβαλε κανένα εμπόδιο στο καλλιτεχνικό και πολιτικό δρώμενο-ήταν μάλιστα ένας εκπρόσωπος του Μπιλ ντε Μπλέιζιο εκείνος που πήρε το πρώτο τούβλο από το τείχος.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/29617

 
ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 82η ΔΕΘ
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 06 Σεπτέμβριος 2017 15:35

ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 82η ΔΕΘ

  resized ASAT Cubesat 1

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον άγνωστο και μεγάλο κόσμο της αεροδιαστημικής, τον πρώτο ελληνικό πύραυλο και τονδορυφόρο που ανιχνεύει ακτινοβολία από ουράνια σώματα, θα έχουν όσοι επισκεφθούν το περίπτερο του ΑΠΘ, στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 resized ASAT Aeroxima

Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί εύκολα μέσα από το κινητό του να μετρήσει τα αντανακλαστικά του, το πόσο γρήγορα αντιδρά σε οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα και να συγκρίνει την απόδοσή του σε σχέση με την ηλικία και το φύλο του.

 

Επίσης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τον κίονα, Nymph in Arcadia, ύψους περίπου 2,5 μέτρων, όπου πάνω του θα μπορεί να διαβάσει αφαιρετικά στιγμές από τον πολιτισμικό, λαογραφικό πλούτο της ελληνικής παράδοσης και του ελλαδικού φυσικού περιβάλλοντος.

 resized ASAT Pyravlos 1

Πρόκειται για ορισμένα μόνο από τα πολλά επιτεύγματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στην 82η ΔΕΘ, στον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ, στο περίπτερο 14, stand22. Συγκεκριμένα, στον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ στη ΔΕΘ, θα παρουσιαστούν:

 resized ASAT Pyravlos 2

-Το Project ASAT (Aristotle Space Aeronautics Team) από την ομάδα φοιτητών ASAT της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Κύρο Υάκινθο. Το ερευνητικό σχέδιο ASAT περιλαμβάνει ένα υπέρ-ελαφρύ μη επανδρωμένο αερόχημα, το μοντέλο ενός ελληνικού πυραύλου (rocket) και το μοντέλο ενός ελληνικού CubeSat, μικρών διαστάσεων δορυφόρου για μετρήσεις και δοκιμή τεχνολογιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη (Low Earth Orbit).

 resized ReMeDes 1

-Το σύστημα ReMeDeS, για την ακριβή μέτρηση κινητικών επιδόσεων και αντανακλαστικών με τη χρήση οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, που δημιουργήθηκε από την Ομάδα R4A (Robotics 4 All) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

 

-Την εγκατάσταση Nymph in Arcadia, ένα πρωτότυπο πρόπλασμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με προηγμένες μεθοδολογίες ψηφιακού σχεδιασμού και έχει κατασκευαστεί ως ένα υβρίδιο επιμέρους καινοτόμων μεθοδολογιών κατασκευής. Το έργο δημιουργήθηκε από τη φοιτητική ομάδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, Αναστάσιος Τέλλιος. Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές/τριες: Άρτεμη Βαλυράκη, Πηνελόπη Γαρδίκα, Πωλίνα Γουμενάκη, Ελεάννα Γραμματοπούλου, Αργύρη Δεληθανάση, Δάφνη Δρόσσου, Σπύρο Νικολόπουλο, Γιώργο-Βλάση Πακαλίδη, Ειρήνη Παρθενίδου, Ιωάννα Σπυρίδη, Γεωργία Στρινοπούλου και Ελένη Χασιώτη. Η ομάδα εργάστηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου πειραματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ.

 resized Nymph in Arcadia 1

resized Nymph in Arcadia 2

resized Nymph in Arcadia 3

 

 

Ερευνητικό σχέδιο Aristotle Space Aeronautics Team - Φοιτητική Ομάδα Διαστήματος και Αεροναυτικής του ΑΠΘ

 resized ASAT Cubesat 2

Το υπέρ-ελαφρύ μη-επανδρωμένο αερόχημα είναι μία καινοτόμα πλατφόρμα. Ο σχεδιασμός της, που έγινε από τη φοιτητική ομάδα Διαστήματος και Αεροναυτικής του ΑΠΘ (ASAT), την καθιστά όσο το δυνατόν ελαφρύτερη, δίνοντάς της ταυτόχρονα τη δυνατότητα να σηκώσει τετραπλάσιο βάρος από αυτό της κατασκευής της. Ο σχεδιασμός του αεροχήματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016. Συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Air Cargo Challenge, που πραγματοποιήθηκε από τις 8-11/8/2017, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Κατέλαβε την πρώτη θέση πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας στον Διαγωνισμό και τη 12η θέση ανάμεσα σε 36 διαγωνιζόμενες ομάδες. 

Το μοντέλο του πρώτου ελληνικού πυραύλου (rocketry) είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από την ομάδα φοιτητών ASAT του ΑΠΘ, η οποία θα συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Spaceport America Cup, που θα πραγματοποιηθεί το 2019, στις ΗΠΑ.Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να προωθείται από στερεό καύσιμο. 

Το μοντέλο CubeSat είναι ένας μικρών διαστάσεων δορυφόρος, για μετρήσεις και δοκιμή τεχνολογιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Ο δορυφόρος ανιχνεύει ακτινοβολία, προερχόμενη από ουράνια σώματα. Η ομάδα ASAT θα συμμετάσχει στον Διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ESA – Fly Your Satellite (η ημερομηνία διεξαγωγής θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό) (asat.meng.auth.gr).

 

ReMeDeS – The Reflexes Measuring Devices

 resized ReMeDes 2

Το ReMeDeS αποτελεί ένα σύστημα προσανατολισμένο στη μέτρηση και την καταγραφή αντανακλαστικών με υψηλή ακρίβεια, κάνοντας χρήση οπτικών ή/και ακουστικών ερεθισμάτων. Το σύστημα είναι κατάλληλο για ιατρικές (διάγνωση, αποκατάσταση ή παρακολούθηση παθήσεων), καθώς και για αθλητικές εφαρμογές (μοντελοποίηση και παρακολούθηση επίδοσης, αντίδρασης, εκρηκτικότητας και συγκέντρωσης αθλητών). Μέσα από τη διεπαφή του ReMeDeS, ιατροί και προπονητές μπορούν να δημιουργούν διάφορους τύπους ομάδων και ασκήσεων και να παρακολουθούν τους χρήστες τους, ενώ οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τις επιδόσεις τους στην πορεία του χρόνου. 

Το ReMeDeS είναι ένα χαμηλού κόστους και εύκολης χρήσης σύστημα. Αποτελείται από έναν αριθμό φορητών συσκευών μαζί με το αντίστοιχο λογισμικό, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις και να «προγραμματιστούν» αντίστοιχα, σχηματίζοντας διαφορετικούς τύπους ασκήσεων, μέτρησης επιδόσεων και αντανακλαστικών. Για κάθε άσκηση γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων και παρέχεται προσωποποιημένη αναφορά σχετική με την ατομική επίδοση του χρήστη, αλλά και συγκριτικά με άλλους. 

Το ReMeDeS διαθέτει ένα εύκολο γραφικό περιβάλλον διεπαφής, φορητότητα και αυτονομία. Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής είναι το χαμηλό κόστος κατασκευής, η υψηλή ακρίβεια στις μετρήσεις, η ευπροσάρμοστη σχεδίαση, καθώς και η καταγραφή, επεξεργασία αποτελεσμάτων και παροχή λεπτομερούς αναφοράς. Είναι ιδανικό για διάγνωση, αποθεραπεία ή παρακολούθηση νευρολογικών, νευροκινητικών, ψυχιατρικών ή οφθαλμολογικών παθήσεων, καθώς και προπόνηση/εξάσκηση/μοντελοποίηση επιδόσεων αθλητών, παρακολούθηση προφίλ αντανακλαστικών κ.ά. (remedes.issel.ee.auth.gr/app, r4a.issel.ee.auth.gr).

 

Nymph in Arcadia

 resized Nymph in Arcadia 4

Η εγκατάσταση Nymph in Arcadia επιδιώκει μία εναλλακτική ανάγνωση πολιτισμικών στοιχείων του ελλαδικού χώρου, μέσα από τη διαδικασία επάλληλων αφηγήσεων, οι οποίες συνθέτουν το τελικό χωρικό αποτέλεσμα και καθορίζουν τα φυσικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του κατασκευασμένου πρωτότυπου. Συμβάλλει στην κατανόηση τοπικών στοιχείων και τη συνθετική τους ενσωμάτωση σε ένα σύγχρονο, καινοτόμο, ψηφιακά σχεδιασμό και κατασκευασμένο μοντέλο, το οποίο έχει τη μορφή κίονα, ύψους περίπου 2,5 μέτρων και διαμέτρου 35-60 εκατοστών. 

Η πρωταρχική της αυτή μορφή ως κίονα επιχειρεί το άνοιγμα ενός δημιουργικού διαλόγου με το παρελθόν, τα μνημεία της αρχαιότητας, την έννοια των αρχαιολογικών σπαραγμάτων και τις ειδικές συνθήκες ένταξής τους στην ελληνική διαχρονία. Πάνω στις πολύπλοκες επιφάνειες του κίονα, μπορεί κανείς να διαβάσει αφαιρετικά στιγμές από τον πολιτισμικό, λαογραφικό πλούτο της ελληνικής παράδοσης και του ελλαδικού φυσικού περιβάλλοντος. Ο κορμός της ελιάς, το στοίβαγμα των φύλλων καπνού, η διαδικασία επεξεργασίας του αλατιού στις αλυκές είναι μερικές μόνο από τις διεργασίες που μεταγράφονται πάνω στη μορφολογική πολυπλοκότητα του Nymphin Arcadia. Η έννοια της «Αρκαδίας» επιχειρεί όχι μόνο τη σχέση με τον συγκεκριμένο ελλαδικό τόπο. Διεθνώς περιγράφει μια διπλή σχέση τόσο με την ιστορία, όσο και με την ουτοπία.

 Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πρόπλασμα (prototype model), το οποίο έχει σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθοδολογίες ψηφιακού σχεδιασμού και έχει κατασκευαστεί ως ένα υβρίδιο επιμέρους καινοτόμων μεθοδολογιών κατασκευής (CNC milling, laser cutting, 3d printing).

 resized Nymph in Arcadia 7resized Nymph in Arcadia 6

resized Nymph in Arcadia 5

 
ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ "ΠΟΡΕΙΕΣ" ΤΗΣ ΜΑΤΩΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΣΤΟ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΕΑΜ
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρίτη, 05 Σεπτέμβριος 2017 13:21

Έκθεση τέχνης Πορείες της Μάτως Ιωαννίδου

7 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου 2017

στο Καφέ του Μουσείου

resized ΤΟΥΝΕΛ

Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση της Μάτως Ιωαννίδου με τίτλο «Πορείες».

Η εικαστικός Μάτω Ιωαννίδου, μέσα από έργα με σινική, λάδια και μικτές τεχνικές, αποπειράται να αποδώσει την κίνηση και τη ρευστότητα της εποχής. Πορείες μοναχικές όπου απουσιάζει η ανθρώπινη φιγούρα και πρωταγωνιστούν οι δρόμοι, αλλά και πορείες-καραβάνια ανθρώπων που μας ακινητοποιούν με το βλέμμα τους. Μοναδικός προορισμός η συνάντηση με τον Άλλον. Όπως σημειώνει η ίδια:

«Όλα σε κίνηση, μεταβατική εποχή με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Έργα πολύπτυχα που διαστέλλονται, με γρήγορες χειρονομίες, πυκνώματα και αραιώσεις του υλικού, μελάνια με λάδι: βίαια περάσματα από το σκοτάδι στο φως. Τα πρόσωπα μόνο ξεφεύγουν: λεπτοί χειρισμοί με πενάκι, για τη μέγιστη, κατά το δυνατόν, ακρίβεια στην έκφραση.»

Η Μάτω Ιωαννίδου σπούδασε γαλλική φιλολογία και θεατρολογία (Σορβόννη) και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (εργαστήρια R. Plin και J. Bertholle), ενώ έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Ξυπολοπούλου.

resized σινική και λάδι σε μουσαμά 49 χ 93 εκ. 2015

Διάρκεια: 7/9-22/10/2017

Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 18:00

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00

Πληροφορίες: www.namuseum.gr,

Τηλ. 213214 4817, 213214 4856/-4858/-4866/-4893 & 213 2144837

Χορηγοί επικοινωνίας:

resized σινική και λάδι σε μουσαμά 110χ 115 εκ. 2016

Τρεις φωτογραφίες έργων της Μάτως Ιωαννίδου από τη σειρά «Πορείες» (Copyright: Μάτω Ιωαννίδου, ευγενής παραχώρηση της ίδιας)

 
Facebook, Τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν θα τον μπλοκάρεις!
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κυριακή, 03 Σεπτέμβριος 2017 08:05

Facebook,

Τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν θα τον μπλοκάρεις!
19018- zuckerberg

Ας υποθέσουμε πως για κάποιο περίεργο λόγο, θέλετε να μπλοκάρετε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο Facebook. Μπορεί να είπε ή να έκανε κάτι που σας ενόχλησε. Τέλος πάντων, για να το επιχειρήσετε σημαίνει πως έχετε τους λόγους σας. Σεβαστοί αλλά… δεν μπορείτε!

Ο ιδρυτής του Facebook έχει φροντίσει, ώστε, κανείς άνθρωπος, οπουδήποτε στον πλανήτη να μην μπορεί να τον μπλοκάρει. Ούτε αυτόν αλλά ούτε και την γυναίκα του Πρισίλα Τσανγκ.

Πρώην τεχνικός του Facebook έχει πει παλαιότερα πως πρόκειται για σφάλμα στον τρόπο με τον οποίο κωδικοποιούνται τα μπλοκ και δεν έχει καμία σχέση με κάποια πρόθεση των ιδρυτών του δικτύου να αποτρέψουν μεγάλο αριθμό χρηστών να μπλοκάρουν το ίδιο άτομο. Ισχυρισμός, βεβαία, που ελάχιστους μπορεί να πείσει.

Εμείς το δοκιμάσαμε πάντως και δεν μπορέσαμε...

http://www.typos.com.cy/cat/13/article/29524

 


Σελίδα 3 από 492

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή.
Terminator VI,  Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή.
Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή. Η Λίντα Χάμιλτον και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...