ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


ΑΠΘ - ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «EGSIEM»
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 12:41

ΑΠΘ - ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «EGSIEM»

 Kazantzidis

Μεταξύ 63 φοιτητών από 15 χώρες και 51 Πανεπιστήμια Ινστιτούτα διακρίθηκε ο φοιτητής του Τμήματος Αγρονόμων καιΤοπογράφων Mηχανικών του ΑΠΘ, κ. Αλέξανδρος Καζαντζίδης, καθώς απέσπασε το 4ο Βραβείο του Διεθνούς ΦοιτητικούΔιαγωνισμού «European Gravity Service for Improved Emergency Management – EGSIEM». 

Στον πρώτο γύρο του Διαγωνισμού οι φοιτητές διαγωνίστηκαν σε 20 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ενώ στον δεύτερο γύρο, στη χρονική διάρκεια ενός μήνα απάντησαν σε 20 ερωτήσεις ανάπτυξης με τη χρήση βιβλιογραφίας. 

Στόχος του Διαγωνισμού ήταν η εκπαίδευση των φοιτητών στους τομείς της γεωδαισίας, της υδρολογίας και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον των φοιτητών σχετικά με την παρατήρηση της Γης και την αξιοποίηση δεδομένων για την παρακολούθηση και πρόβλεψη των φυσικών κινδύνων. 

Το Βραβείο του κ. Καζαντζίδη είναι η χρηματοδότηση για τη συμμετοχή του στο Θερινό Σχολείο «EGSIEM Summer School» που θα πραγματοποιηθεί στο Potsdam της Γερμανίας, στις 11-15 Σεπτεμβρίου 2017.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 13:06
 
Η θέση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην Κατάταξη Βασικών και Εξειδικευμένων Επιστημονικών Πεδίων της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2017
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 12:14

Η θέση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην Κατάταξη Βασικών και Εξειδικευμένων Επιστημονικών Πεδίων της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2017

Προσφάτως δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων από τον οργανισμό QS (Quacquarelli Symonds). Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαιτέρως θετικά για την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας αλλά και την αποδοχή και την εκτίμηση προς τους αποφοίτους της Σχολής μας.

Όπως θα παρατηρήσετε στα στοιχεία που παρατίθενται από την QS, η Σχολή μας βρίσκεται παγκοσμίως στις θέσεις 201-250, μεταξύ 4.438  Πανεπιστημίων, διατηρώντας την ίδια θέση σε σχέση με την περσινή κατάταξη.

 

image001 1

Πηγή: Ιστοσελίδα QS World University Ranking

https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2017

 

 

Πίνακας 1: Αξιολόγηση Ελληνικών Ιατρικών Σχολών με βάση την QS για το 2017

 

Πανεπιστήμιο

Θέση Παγκοσμίως

2017

Ακαδημαϊκή

Φήμη

Εργασιακή Φήμη

Ετεροαναφορές /δημοσίευση

H-index

1.

Εθνικό και  Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

201-250

         45,1

58,1

82,3

73,8

2.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

201-250

         52,5

58,5

79.9

63

3.

Πανεπιστήμιο Κρήτης

301-350

         47,8

49,5

79,6

59,4

4.

Πανεπιστήμιο Πατρών

351-400

         41,3

48,3

79,1

55,3

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Ιστοσελίδα QS World University Ranking

https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2017

 

Η ανώτερη βαθμολογία ανά κριτήριο είναι 100. Ορισμένα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι τα εξής:

  • Στα δύο κριτήρια που αφορούν το ερευνητικό έργο και την επιρροή (Ετεροαναφορές ανά δημοσίευση και H –Index), η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα.
  • Στο κριτήριο H-index, η Σχολή μας βρίσκεται στη θέση 158 παγκοσμίως, ξεπερνώντας Ιατρικές Σχολές εγνωσμένου κύρους.

 

Τα κριτήρια της QS, παρά τις ενστάσεις που βάσιμα εκφράζονται τόσο γι’ αυτά όσο και για τη γενικότερη μεθοδολογία που ακολουθείται,  περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  1. 1.Ακαδημαϊκή Φήμη μέσω έρευνας ερωτηματολογίων. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιούνται Πανεπιστημιακοί διαφόρων ειδικοτήτων και ερωτόνται για τα κατά τη γνώμη τους 30 καλύτερα πανεπιστήμια, χωρίς να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους. Στην έρευνα του 2017 χρησιμοποιήθηκαν 74.651 ερωτηματολόγια από Πανεπιστημιακού που προέρχονται από όλον τον κόσμο και σε βάθος πενταετίας.
  2. 2.Έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών. Πρόκειται για ίδιου τύπου με την προηγούμενη έρευνα ερωτηματολογίων, μόνο που απευθύνεται σε δείγμα εργοδοτών των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Στην έρευνα του 2017 χρησιμοποιήθηκαν 40.643 ερωτηματολόγια. Το κριτήριο αυτό θεωρείται ότι αντανακλά την ποιότητα διδασκαλίας των πανεπιστημίων, όπως διαπιστώνεται από τους εργοδότες και τους αυτοαπασχολούμενους.
  3. 3.Αριθμό ετερο-αναφορών ανά εργασία. Η QS χρησιμοποιεί τα δεδομένα της βάσης Scopus. Αθροίζεται ο συνολικός αριθμός ετερο-αναφορών σε εργασίες της τελευταίας πενταετίας που συνεγράφησαν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου πάνω στο συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και διαιρούνται με τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό των καθηγητών.
  4. 4.H-index: Αυτό το κριτήριο εφαρμόζεται μόνο στα τα επί μέρους επιστημονικά πεδία, όπως η Ιατρική. Πρόκειται για το γνωστό μας h-index, αλλά προσαρμοσμένο σε ομάδες εργασιών. Συγκεκριμένα, προσμετράται ο αριθμός ετερο-αναφορών για κάθε εργασία του ιδρύματος πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και ο αριθμός h-index υποδηλώνει ότι h εργασίες έχουν πάνω από h αναφορές. Χρησιμοποιούνται 2 δείκτες, το h1 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκουσες σε βασικό επιστημονικό τομέα (π.χ. Life Science and Medicine) και το h2 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκουσες MONO σε συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα (π.χ. Medicine). Οι δύο δείκτες συναθροίζονται (μέσος όρος) με βάρος διπλάσιο στον h2.

 

Θέλω να τονίσω τη σημασία της αναγραφής του National and Kapodistrian University of Athens, School of Medicine σε κάθε εργασία ή ανακοίνωσή μας. Μόνο τότε είμαστε σίγουροι ότι η εργασία θα καταγραφεί σωστά στη βάση δεδομένων. Είναι επίσης σημαντική η δημιουργία προσωπικής ιστοσελίδας (εντός του UOA.gr) στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η χρήση σε ανακοινώσεις, έγγραφα, αναρτήσεις στο ίντερνετ κλπ, του url του Πανεπιστημίου (www.uoa.gr) ή του Τμήματος το οποίο υπηρετούμε, αυξάνει την αναγνωσιμότητα των ιστοσελίδων μας.

   Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Καθηγητή Πέτρο Σφηκακή, τον Αν,. Καθηγητή Θοδωρή Παπαϊωάννου, το στέλεχος της ΜΟΔΙΠ του ΕΚΠΑ Κώστα Μπουρλετίδη και τον Υπεύθυνο Γραφείου Τύπου του ΕΚΠΑ Δημήτρη Κουτσομπόλη για τη συνδρομή τους στην καταγραφή των απαραίτητων δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τα συστήματα αξιολόγησης (Ranking Systems). Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την εγγραφή τους στο google scholar ούτως ώστε να αποτυπώνεται καλύτερα και ευρύτερα η απήχηση του ερευνητικού έργου της Σχολής μας.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλες και όλους τους συναδέλφους για το έργο τους και την προσπάθεια που κατέβαλλαν και καταβάλλουν για να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο το ακαδημαϊκό έργο που συντελείται στη Σχολή μας.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ως Χώρα και ως Ίδρυμα, θα συνεχίσουμε μαζί και ενωμένοι την προσπάθειά μας. Το έργο μας αναγνωρίζεται διεθνώς και η επίδραση της έρευνάς μας είναι πολύπλευρη. Αυτό το έργο οφείλουμε και μπορούμε να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο και καλύτερα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 12:16
 
ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017 19:57

ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

 fotografia

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε σε ειδική τελετή, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και Γλύπτη, κ. Κωνσταντίνο Βαρώτσο, στον Ομότιμο Καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Λάμπρο Κοτσίρη και στον Ομότιμο Καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ, κ. Αντώνιο Μανιτάκη.

 

Το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής είναι διάσημο της Ελλάδας και καθιερώθηκε το 1975. Απονέμεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι αρχηγός του Τάγματος, ως ηθική αμοιβή σε Έλληνες πολίτες που διακρίνονται στο έργο για την πατρίδα, στα ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, καθώς και σε διακεκριμένους επιστήμονες ή σε πολίτες.

 
Έρευνα πανεπιστημίου του Καναδά, Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η εγκεφαλική λειτουργία συνεχίζεται ακόμη και 10 λεπτά μετά τον θάνατο.
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017 09:15

Έρευνα πανεπιστημίου του Καναδά,

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η εγκεφαλική λειτουργία συνεχίζεται ακόμη και 10 λεπτά μετά τον θάνατο.
 
37013-brain

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, έχοντας ηλεκτρική δραστηριότητα για τουλάχιστον δέκα λεπτά μετά τον θάνατο, όπως αποκαλύπτει μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Αν και ο θάνατος παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, οι επιστήμονες γενικά θεωρούν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα σταματά περίπου τη στιγμή που σταματά να χτυπά η καρδιά.

Μια περσινή επιστημονική έρευνα είχε όμως δείξει ότι τα γονίδια συνεχίζουν να είναι ενεργά -σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ακόμη πιο ενεργά από ό,τι όταν ο άνθρωπος ζούσε- ακόμη και επί μέρες μετά τον θάνατό του.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Λ.Νόρτον του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό νευρολογικό περιοδικό "Canadian Journal of Neurological Studies", σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», ανέφεραν την περίπτωση ενός ατόμου που είχε διαγνωσθεί κλινικά νεκρός (χωρίς παλμούς της καρδιάς και χωρίς αντιδράσεις στις κόρες των ματιών του), αλλά παρόλα αυτά ο εγκέφαλος του συνέχισε να λειτουργεί.

Η ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητά του εμφάνιζε μεγάλες ομοιότητες με τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα, που παρατηρούνται στη φάση του βαθιού ύπνου. Οι γιατροί δήλωσαν άγνοια πώς γίνεται να υπάρχει εγκεφαλική λειτουργία για αρκετά λεπτά μετά τον κλινικό θάνατο. Αν και πρόκειται για έναν μόνο άνθρωπο, δήλωσαν σίγουροι ότι δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος οι ίδιοι ή τα όργανά τους.

Η νέα μελέτη εγείρει εκ νέου ηθικά διλήμματα σχετικά, μεταξύ άλλων, με το πότε είναι σωστό να αφαιρούνται από τους δωρητές τα όργανα προς μεταμόσχευση, μετά τη διαπίστωση του κλινικού θανάτου τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα συνολικά τις περιπτώσεις τεσσάρων ανθρώπων, εκ των οποίων μόνο ο ένας είχε εγκεφαλική δραστηριότητα μετά τον κλινικό θάνατό του. Στους υπόλοιπους ο εγκέφαλος είχε σταματήσει να λειτουργεί πριν σταματήσει η καρδιά να χτυπά. Όμως οι εγκέφαλοι και των τεσσάρων εμφάνισαν ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά τα αμέσως επόμενα λεπτά μετά τον κλινικό θάνατό τους - ένα ακόμη μυστήριο για το τι συμβαίνει μετά το θάνατο.

Πηγή: Cypriahealth

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/26722

 


Σελίδα 2 από 591
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»   Στην νέα, φρέσκια και ξεκαρδιστική κινηματογραφική ...

Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull,  Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο. Μάλλον δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επιλογή από αυτή της Μπρι ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση