ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Η θέση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην Κατάταξη Βασικών και Εξειδικευμένων Επιστημονικών Πεδίων της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2017
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 12:14

Η θέση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην Κατάταξη Βασικών και Εξειδικευμένων Επιστημονικών Πεδίων της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2017

Προσφάτως δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων από τον οργανισμό QS (Quacquarelli Symonds). Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαιτέρως θετικά για την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας αλλά και την αποδοχή και την εκτίμηση προς τους αποφοίτους της Σχολής μας.

Όπως θα παρατηρήσετε στα στοιχεία που παρατίθενται από την QS, η Σχολή μας βρίσκεται παγκοσμίως στις θέσεις 201-250, μεταξύ 4.438  Πανεπιστημίων, διατηρώντας την ίδια θέση σε σχέση με την περσινή κατάταξη.

 

image001 1

Πηγή: Ιστοσελίδα QS World University Ranking

https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2017

 

 

Πίνακας 1: Αξιολόγηση Ελληνικών Ιατρικών Σχολών με βάση την QS για το 2017

 

Πανεπιστήμιο

Θέση Παγκοσμίως

2017

Ακαδημαϊκή

Φήμη

Εργασιακή Φήμη

Ετεροαναφορές /δημοσίευση

H-index

1.

Εθνικό και  Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

201-250

         45,1

58,1

82,3

73,8

2.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

201-250

         52,5

58,5

79.9

63

3.

Πανεπιστήμιο Κρήτης

301-350

         47,8

49,5

79,6

59,4

4.

Πανεπιστήμιο Πατρών

351-400

         41,3

48,3

79,1

55,3

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Ιστοσελίδα QS World University Ranking

https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2017

 

Η ανώτερη βαθμολογία ανά κριτήριο είναι 100. Ορισμένα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι τα εξής:

  • Στα δύο κριτήρια που αφορούν το ερευνητικό έργο και την επιρροή (Ετεροαναφορές ανά δημοσίευση και H –Index), η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα.
  • Στο κριτήριο H-index, η Σχολή μας βρίσκεται στη θέση 158 παγκοσμίως, ξεπερνώντας Ιατρικές Σχολές εγνωσμένου κύρους.

 

Τα κριτήρια της QS, παρά τις ενστάσεις που βάσιμα εκφράζονται τόσο γι’ αυτά όσο και για τη γενικότερη μεθοδολογία που ακολουθείται,  περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  1. 1.Ακαδημαϊκή Φήμη μέσω έρευνας ερωτηματολογίων. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιούνται Πανεπιστημιακοί διαφόρων ειδικοτήτων και ερωτόνται για τα κατά τη γνώμη τους 30 καλύτερα πανεπιστήμια, χωρίς να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους. Στην έρευνα του 2017 χρησιμοποιήθηκαν 74.651 ερωτηματολόγια από Πανεπιστημιακού που προέρχονται από όλον τον κόσμο και σε βάθος πενταετίας.
  2. 2.Έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών. Πρόκειται για ίδιου τύπου με την προηγούμενη έρευνα ερωτηματολογίων, μόνο που απευθύνεται σε δείγμα εργοδοτών των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Στην έρευνα του 2017 χρησιμοποιήθηκαν 40.643 ερωτηματολόγια. Το κριτήριο αυτό θεωρείται ότι αντανακλά την ποιότητα διδασκαλίας των πανεπιστημίων, όπως διαπιστώνεται από τους εργοδότες και τους αυτοαπασχολούμενους.
  3. 3.Αριθμό ετερο-αναφορών ανά εργασία. Η QS χρησιμοποιεί τα δεδομένα της βάσης Scopus. Αθροίζεται ο συνολικός αριθμός ετερο-αναφορών σε εργασίες της τελευταίας πενταετίας που συνεγράφησαν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου πάνω στο συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και διαιρούνται με τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό των καθηγητών.
  4. 4.H-index: Αυτό το κριτήριο εφαρμόζεται μόνο στα τα επί μέρους επιστημονικά πεδία, όπως η Ιατρική. Πρόκειται για το γνωστό μας h-index, αλλά προσαρμοσμένο σε ομάδες εργασιών. Συγκεκριμένα, προσμετράται ο αριθμός ετερο-αναφορών για κάθε εργασία του ιδρύματος πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και ο αριθμός h-index υποδηλώνει ότι h εργασίες έχουν πάνω από h αναφορές. Χρησιμοποιούνται 2 δείκτες, το h1 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκουσες σε βασικό επιστημονικό τομέα (π.χ. Life Science and Medicine) και το h2 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκουσες MONO σε συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα (π.χ. Medicine). Οι δύο δείκτες συναθροίζονται (μέσος όρος) με βάρος διπλάσιο στον h2.

 

Θέλω να τονίσω τη σημασία της αναγραφής του National and Kapodistrian University of Athens, School of Medicine σε κάθε εργασία ή ανακοίνωσή μας. Μόνο τότε είμαστε σίγουροι ότι η εργασία θα καταγραφεί σωστά στη βάση δεδομένων. Είναι επίσης σημαντική η δημιουργία προσωπικής ιστοσελίδας (εντός του UOA.gr) στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η χρήση σε ανακοινώσεις, έγγραφα, αναρτήσεις στο ίντερνετ κλπ, του url του Πανεπιστημίου (www.uoa.gr) ή του Τμήματος το οποίο υπηρετούμε, αυξάνει την αναγνωσιμότητα των ιστοσελίδων μας.

   Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Καθηγητή Πέτρο Σφηκακή, τον Αν,. Καθηγητή Θοδωρή Παπαϊωάννου, το στέλεχος της ΜΟΔΙΠ του ΕΚΠΑ Κώστα Μπουρλετίδη και τον Υπεύθυνο Γραφείου Τύπου του ΕΚΠΑ Δημήτρη Κουτσομπόλη για τη συνδρομή τους στην καταγραφή των απαραίτητων δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τα συστήματα αξιολόγησης (Ranking Systems). Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την εγγραφή τους στο google scholar ούτως ώστε να αποτυπώνεται καλύτερα και ευρύτερα η απήχηση του ερευνητικού έργου της Σχολής μας.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλες και όλους τους συναδέλφους για το έργο τους και την προσπάθεια που κατέβαλλαν και καταβάλλουν για να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο το ακαδημαϊκό έργο που συντελείται στη Σχολή μας.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ως Χώρα και ως Ίδρυμα, θα συνεχίσουμε μαζί και ενωμένοι την προσπάθειά μας. Το έργο μας αναγνωρίζεται διεθνώς και η επίδραση της έρευνάς μας είναι πολύπλευρη. Αυτό το έργο οφείλουμε και μπορούμε να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο και καλύτερα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 12:16
 
ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017 19:57

ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

 fotografia

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε σε ειδική τελετή, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και Γλύπτη, κ. Κωνσταντίνο Βαρώτσο, στον Ομότιμο Καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Λάμπρο Κοτσίρη και στον Ομότιμο Καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ, κ. Αντώνιο Μανιτάκη.

 

Το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής είναι διάσημο της Ελλάδας και καθιερώθηκε το 1975. Απονέμεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι αρχηγός του Τάγματος, ως ηθική αμοιβή σε Έλληνες πολίτες που διακρίνονται στο έργο για την πατρίδα, στα ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, καθώς και σε διακεκριμένους επιστήμονες ή σε πολίτες.

 
Έρευνα πανεπιστημίου του Καναδά, Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η εγκεφαλική λειτουργία συνεχίζεται ακόμη και 10 λεπτά μετά τον θάνατο.
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017 09:15

Έρευνα πανεπιστημίου του Καναδά,

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η εγκεφαλική λειτουργία συνεχίζεται ακόμη και 10 λεπτά μετά τον θάνατο.
 
37013-brain

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, έχοντας ηλεκτρική δραστηριότητα για τουλάχιστον δέκα λεπτά μετά τον θάνατο, όπως αποκαλύπτει μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Αν και ο θάνατος παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, οι επιστήμονες γενικά θεωρούν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα σταματά περίπου τη στιγμή που σταματά να χτυπά η καρδιά.

Μια περσινή επιστημονική έρευνα είχε όμως δείξει ότι τα γονίδια συνεχίζουν να είναι ενεργά -σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ακόμη πιο ενεργά από ό,τι όταν ο άνθρωπος ζούσε- ακόμη και επί μέρες μετά τον θάνατό του.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Λ.Νόρτον του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό νευρολογικό περιοδικό "Canadian Journal of Neurological Studies", σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», ανέφεραν την περίπτωση ενός ατόμου που είχε διαγνωσθεί κλινικά νεκρός (χωρίς παλμούς της καρδιάς και χωρίς αντιδράσεις στις κόρες των ματιών του), αλλά παρόλα αυτά ο εγκέφαλος του συνέχισε να λειτουργεί.

Η ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητά του εμφάνιζε μεγάλες ομοιότητες με τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα, που παρατηρούνται στη φάση του βαθιού ύπνου. Οι γιατροί δήλωσαν άγνοια πώς γίνεται να υπάρχει εγκεφαλική λειτουργία για αρκετά λεπτά μετά τον κλινικό θάνατο. Αν και πρόκειται για έναν μόνο άνθρωπο, δήλωσαν σίγουροι ότι δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος οι ίδιοι ή τα όργανά τους.

Η νέα μελέτη εγείρει εκ νέου ηθικά διλήμματα σχετικά, μεταξύ άλλων, με το πότε είναι σωστό να αφαιρούνται από τους δωρητές τα όργανα προς μεταμόσχευση, μετά τη διαπίστωση του κλινικού θανάτου τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα συνολικά τις περιπτώσεις τεσσάρων ανθρώπων, εκ των οποίων μόνο ο ένας είχε εγκεφαλική δραστηριότητα μετά τον κλινικό θάνατό του. Στους υπόλοιπους ο εγκέφαλος είχε σταματήσει να λειτουργεί πριν σταματήσει η καρδιά να χτυπά. Όμως οι εγκέφαλοι και των τεσσάρων εμφάνισαν ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά τα αμέσως επόμενα λεπτά μετά τον κλινικό θάνατό τους - ένα ακόμη μυστήριο για το τι συμβαίνει μετά το θάνατο.

Πηγή: Cypriahealth

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/26722

 
ΑΠΘ - ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑ/ΜΑΘΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΣΤΟ CERN ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δευτέρα, 13 Μάρτιος 2017 10:08

ΑΠΘ - ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑ/ΜΑΘΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΣΤΟ CERN ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.

 25636278213 d3af8a99db h1

Όπως κάθε χρόνο το Μάρτιο, έτσι και φέτος το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ θα φιλοξενήσει, περίπου, 120 μαθήτριες και μαθητές Λυκείου οι οποίοι θα γίνουν, για μια μέρα, φυσικοί σωματιδίων και θα αναλύσουν πραγματικά δεδομένα από τον καινούριο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη.

 

Οι φυσικοί χρησιμοποιούν τον LHCγια να μελετήσουν τα μικρότερα γνωστά σωματίδια – τους δομικούς λίθους της ύλης. Το LHCπροωθεί, και ίσως αλλάξει, την κατανόηση του σύμπαντος, από το μικροσκοπικό υποατομικό επίπεδο, έως το αχανές διάστημα. Τα πειραματικά αποτελέσματα παρακολουθούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο από τους φυσικούς αλλά και από το ευρύ κοινό. Η διεθνής εκδήλωση των Masterclassesεπιτρέπει σε μαθητές Λυκείου να γευτούν από πρώτο χέρι αυτή την εμπειρία, εργαζόμενοι για μια ημέρα σαν αληθινοί επιστήμονες.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 και ώρα 9.00, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., στην Αίθουσα Α31 και οργανώνεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων. Περισσότερα από 50 Λύκεια της χώρας εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με τα πιο απομακρυσμένα να είναι από την Αλεξανδρούπολη και τη Φλώρινα.

 

Οι μαθητές θα περάσουν μια ολόκληρη μέρα με τους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα, καθώς και προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος και θα εργαστούν μαζί τους για να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για να "ξανα-ανακαλύψουν" το σωματίδιο Ζ, τον φορέα της ασθενούς δύναμης, και το σωματίδιο Higgs, που ανακαλύφθηκε το 2012 στο CERN.

 

Οι μαθητές θα ξεκινήσουν τη μέρα τους παρακολουθώντας διαλέξεις από Καθηγητές του Τομέα ώστε να εισαχθούν στον κόσμο των Στοιχειωδών Σωματιδίων και να προετοιμαστούν για την πρακτική ερευνητική άσκηση το απόγευμα.

 

Το μεσημέρι η Φοιτητική Λέσχη θα φιλοξενήσει τους «Νέους Ερευνητές» και τους Καθηγητές τους, και μετά θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στις νησίδες υπολογιστών του Τμήματος, μέχρι τις 16:15 το απόγεμα. Στη συνέχεια θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των μελετών τους στο Ερευνητικό κέντρο CERN και θα δουν και θα συνομιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία.

 

Η εκδήλωση στο ΑΠΘ είναι μέρος των διεθνών ημερίδων που οργανώνονται κάθε χρόνο το Μάρτιο. Η φετινή διοργάνωση τωνMasterclassesστη Φυσική Σωματιδίων ("13th International Particle Physics Masterclasses 2017") πραγματοποιείται από τις 1 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου 2017, και συμμετέχουν περίπου 210 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από 52 χώρες του κόσμου που ανοίγουν τις πόρτες τους σε πάνω από 10,000 μαθητές Λυκείου για να τους κάνουν, για μια μέρα, φυσικούς σωματιδίων (http://www.physicsmasterclasses.org/index.php). Φέτος υπάρχουν νέες συμμετοχές από το Μπαγκλαντές, τη Γεωργία, το Μαυροβούνιο, τη Ρωσία και τη Ρουάντα.

 

Συντονιστές της διοργάνωσης στο ΑΠΘ είναι οι κκ. Δημήτριος Σαμψωνίδης (Αν. Καθηγητής), Κώστας Κορδάς (Επίκουρος Καθηγητής) που συμμετέχουν στο πείραμα ATLAS.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης στο ΑΠΘ: http://masterclasses.physics.auth.gr

 


Σελίδα 9 από 598
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν,  «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά. Δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος στη διαμάχη ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση