ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Έρευνα του DNA αποκαλύπτει την προέλευση Μινωιτών και Μυκηναίων και τη στενή γενετική συγγένεια Μινωιτών, Μυκηναίων και συγχρόνων Ελλήνων (Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”)
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πέμπτη, 03 Αύγουστος 2017 12:41

Έρευνα του DNA αποκαλύπτει την προέλευση Μινωιτών και Μυκηναίων και τη στενή γενετική συγγένεια Μινωιτών, Μυκηναίων και συγχρόνων Ελλήνων (Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”)

nature

Η ανακάλυψη του Μινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα φώτισε πτυχές της Ελληνικής προϊστορίας που μέχρι τότε διακρίνονταν μόνο αμυδρά μέσω της ποίησης των Ομηρικών επών, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Οι δύο πολιτισμοί ήταν οι πρώτοι προηγμένοι, σύνθετοι, πολιτισμοί της Ευρώπης. Ο Μινωικός πολιτισμός άνθισε στην Κρήτη από το 3.000 π.Χ. και κατέπληξε τον κόσμο με τα μεγαλειώδη ανάκτορά του και τις αισθητικά περίτεχνες νωπογραφίες που ανακαλύφθηκαν στην Κνωσσό και άλλες περιοχές της Κρήτης. Οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που χρησιμοποίησαν την γραφή. Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός άνθισε στην ηπειρωτική Ελλάδα περί το 1.600 π.Χ. και δημιούργησε εξίσου υπέροχα πολιτισμικά επιτεύγματα. Η προέλευση των ανθρώπων που δημιούργησαν αυτούς τους πολιτισμούς ήταν ένα μυστήριο και το έναυσμα πολλαπλών θεωριών τα τελευταία 100 χρόνια. Μια καινούργια ανάλυση του γονιδιακού DNA των Μινωιτών και Μυκηναίων δίνει για πρώτη φορά άμεσες απαντήσεις.

 

Η μελέτη είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, και το Ινστιτούτο Μαξ Πλάνκ για την Μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στη Γερμανία, μαζί με αρχαιολόγους και άλλους συνεργάτες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”. Η νέα μελέτη προωθεί την γνώση μας για αυτή την κρίσιμη περίοδο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά γονιδιωματικά δεδομένα από 19 αρχαίους ανθρώπους από την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη, και την νοτιοδυτική Μικρά Ασία.

Ο Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος, καθηγητής Γονιδιωματικών Επιστημών και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον είναι ο επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου το οποίο δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Τα αρχαία δείγματα προέρχονται από Μινωίτες της αρχαίας Κρήτης, Μυκηναίους από την ηπειρωτική Ελλάδα, και ανθρώπους της εποχής του Χαλκού από την Πισιδία στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία. Η επεξεργασία και εξαγωγή του DNA έγινε από τις ομάδες του καθηγητή Σταματογιαννόπουλου στο Πανεπιστήμιο Washington, του καθηγητή Johannes Krause του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του καθηγητή David Reich της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Ο Δρ. Ιωσήφ Λαζαρίδης, πρώτος συγγραφέας της μελέτης ήταν κυρίως υπεύθυνος για τη στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των νέων δεδομένων. Τα γενετικά δεδομένα συγκρίθηκαν μεταξύ τους και με περισσότερα από 330 άλλα αρχαία άτομα και 2.600 σύγχρονους ανθρώπους ανά την υφήλιο για τους οποίους έχουν δημοσιευθεί προηγουμένως συγκρίσιμα γενετικά δεδομένα.

Η μελέτη καταδεικνύει πως Μινωίτες, Μυκηναίοι και σύγχρονοι Έλληνες ομοιάζουν πολύ μεταξύ τους, αλλά δεν ήταν πανομοιότυποι. Οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι, αλλά και τα άτομα από την Πισιδία προέρχονται κυρίως από τους πρώτους Νεολιθικούς αγροτοκτηνοτροφικούς πληθυσμούς της Ελλάδας και δυτικής Ανατολίας, αλλά και οι τρεις πληθυσμοί είχαν επιπλέον πρόσμιξη από ανατολικότερους πληθυσμούς παρόμοιους με τους αρχαίους κατοίκους του Καυκάσου, της Αρμενίας, και του Ιράν, καταδεικνύοντας, σύμφωνα με τον Λαζαρίδη ότι «υπήρξε κάποια επιπλέον πληθυσμιακή μετακίνηση από την Ανατολή μετά από την εποχή των πρώτων αγροτοκτηνοτροφικών πληθυσμών».

Αν και Μινωίτες, Μυκηναίοι και σύγχρονοι Έλληνες ήταν παρόμοιοι, οι Μυκηναίοι, σε αντίθεση με τους Μινωίτες, είχαν επιπροσθέτως εν μέρει προέλευση από τους αρχαίους κατοίκους της Ανατολικής Ευρώπης και Βόρειας Ευρασίας. Αυτός ο λεγόμενος “Αρχαίος Βόρειο-Ευρωασιατικός” πληθυσμός αποτελεί ένα από τα συστατικά και των σημερινών Ελλήνων, και η μελέτη δείχνει πως είχε επηρεάσει σε μικρό βαθμό και τους ανθρώπους της Μυκηναϊκής περιόδου.

Η έμπνευση για τη νέα μελέτη προήλθε από την αγάπη για την ιστορία του καθηγητή Σταματογιανόπουλου: “Υπάρχουν τόσες θεωρίας για την πληθυσμιακή ιστορία της Ελλάδας, την Έλευση των Ελλήνων, την θεωρία της “Μαύρης Αθηνάς” για την Αφροασιατική προέλευση του κλασσικού πολιτισμού ή την περιβόητη θεωρία του Φαλλμεράυερ τον 19ο αιώνα για την εξαφάνιση των Ελληνικών πληθυσμών κατά τον Μεσαίωνα”. Η καινούρια μελέτη δεν επιλύει όλα τα μυστήρια του παρελθόντος αλλά παρέχει σημαντικές απαντήσεις. Απορρίπτει για πρώτη φορά τη θεωρία πως οι Μυκηναίοι ήταν ένας πληθυσμός με προέλευση πέραν από τον Αιγιακό χώρο, καθώς και τη θεωρία πως οι Μυκηναίοι και οι μετέπειτα αρχαίοι Έλληνες εξαλείφθησαν κατά τον Μεσαίωνα.

Η καινούρια μελέτη καταδεικνύει πως υπήρξε συνέχεια στην Ελλάδα από την εποχή των πρώτων γεωργών/κτηνοτρόφων έως και σήμερα, αλλά όχι σε πλήρη απομόνωση, αφού πρόσμιξη τόσο με βόρειους όσο και με ανατολικούς πληθυσμούς έλαβε χώρα τόσο πριν όσο και μετά από την εποχή των Μινωιτών και Μυκηναίων. Επίσης αποδεικνύει έμπρακτα την δύναμη της τεχνολογίας του αρχαίου DNA στην επίλυση ιστορικών μυστηρίων, με την ανακάλυψη πως η “Αρχαία Βόρειο-Ευρωασιατική” πρόσμιξη στην Κεντρική Ευρώπη από τις στέπες της Ανατολικής Ευρώπης πριν από 5.000 χρόνια, έφτασε και στη νότιο Ευρώπη τουλάχιστον πριν από 3.500 περίπου χρόνια. Αυτή η αρχαία Βόρειο-Ευρωασιατική πρόσμιξη πιθανόν να αποτελεί τον κρίκο ανάμεσα στους Έλληνες και άλλους γλωσσολογικά συγγενείς λαούς της Ευρώπης και της Ασίας.

Η έρευνα ήταν μία μακροχρόνια προσπάθεια που από την αρχή της συλλογής του οστεολογικού υλικού μέχρι το τέλος των στατιστικών αναλύσεων πήρε 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Σημαντικότατη ήταν η συμβολή στην έρευνα των Ελλήνων αρχαιολόγων Δρ Αντώνη Βασιλάκη, Δρ Ελένης Κονσολάκη-Γιαννοπούλου και του καθ. Γεωργίου Κορρέ, της ανθρωπολόγου Δρ Τίνας MacGeorge, του αείμνηστου καθ. Μανώλη Μιχαλοδημητράκη και του Ερευνητή του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” Δρ Γιάννη Μανιάτη.

letter

 

 

 

 
ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΩΤΣΟΥ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρίτη, 01 Αύγουστος 2017 11:51

ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΩΤΣΟΥ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

resized ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Το εξαιρετικό γλυπτό «Ορίζοντες» του διεθνούς φήμης γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, το οποίο, εδώ και αρκετό καιρό, αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού κατοίκων και επισκεπτών, θα κοσμεί μόνιμα το λιμάνι της Ερμούπολης. Το πανέμορφο γλυπτό επανακατασκευάστηκε κι έγινε ακόμη μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο, αποτελώντας πραγματικό στολίδι για την παραλία μας.

resized ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ 2

Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός και προσωπικά τον Επίτιμο Δημότη Σύρου – Ερμούπολης κ. Αντώνιο Κομνηνό για την ευγενική χορηγία του γλυπτού «Ορίζοντες» σε όλους του Συριανούς και στο νησί μας, τον καταξιωμένο γλύπτη κ. Κώστα Βαρώτσο για αυτή τη σπουδαία και εμπνευσμένη δημιουργία, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Δημήτρη Κοσμά για την παραχώρηση του χώρου, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Θωμαή Μενδρινού για την καθοριστική συμβολή της, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε οι «Ορίζοντες» να στολίζουν για πάντα το λιμάνι μας.

resized ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ 3

Μέσα από αυτό το γεγονός διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά ότι η δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού μπορεί να ενώσει τη συριανή κοινωνία και να αποτελέσει το εφαλτήριο για τη διαπλάτυνση και των δικών μας κοινωνικών, ηθικών και πνευματικών οριζόντων.

 
ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ–ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ‘’MARGARITA’’ THΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δευτέρα, 31 Ιούλιος 2017 13:16

ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ–ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ‘’MARGARITA’’ THΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.

resized 20293090 1396127807139155 1019770775896558842 n

Από τις 6 ως τις 20 Αυγούστου 2017 διαρκεί η νέα έκθεση-δρώμενο της βραβευμένης εικαστικού –αγιογράφου Μαριλένας Φωκά με τίτλο ‘’Μέρες Επτανησιακής ζωγραφικής και αγιογραφίας ‘’ στο χώρο του ξενοδοχείου’MΑRGARITA στον Λαγανά της Ζακύνθου.

Ο θεωρητικός-ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προσεγγίσει και θα αναλύσει τα έργα της δημιουργού την μέρα των εγκαινίων επισημαίνει:

‘’Η απόλυτη προοπτική των επιλεγμένων εικαστικών αποδόσεων που φιλοτέχνησε η Μαριλένα Φωκά για την παρούσα έκθεση μοιράζεται ισότιμα ανάμεσα σε ζωγραφικές και αγιογραφικές ιχνηλασίες που εμβαθύνουν, εντείνουν και ανυψώνουν με λεπτομέρεια τα πεδία δράσης, τους προσανατολισμούς και τους ορίζοντες περιγραφής και διαπραγμάτευσης που ακολουθεί.

resized 20264766 1396123033806299 2628607818251898438 n

Οι μορφικές ιδιότυπες τοποθετήσεις των έργων της τονίζουν με ευκρίνεια αντίληψης την αλήθεια της αμεσότητας ,την παροχή της πρόσβασης , την αναγνώριση της απτότητας και τη σχετικότητα της πρόθεσης καθώς μεταβιβάζουν δυναμικά τις συλλήψεις της στο ξεχωριστό επίπεδο που διαθέτει η ανέλιξη στη σφαίρα της επικεντρωμένης ατομικότητας.

Η συνολική κατάθεση της κινείτε σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι γνήσιες εκρήξεις των θερμών χρωμάτων και των λιτών σχημάτων. Οι συλλήψεις αδιάσπαστα εκδηλώνουν την αφοσίωση της στην ιδεατή ισορροπία της αισθητικής περιήγησης. Το αυθεντικό στοιχείο των χαρακτηριστικών αποτυπώσεων της με συμβολική σύζευξη εκφράζει ευθύβολα την πηγαία παραστατική διαβάθμιση .

resized 20294472 1396128877139048 8464772001314081202 n

Η Μαριλένα Φωκά με μια ανεξάντλητη αρμονία ρυθμών σε συνδυασμό με τη ιδανική φορμαλιστική αναφορά αναγάγει τις σχηματικές οσμώσεις της με συνέπεια στη σφαίρα ολοκλήρωσης της αφομοιωτικής οντότητας .Η επικοινωνία της με το κοινό εξελίσσεται στη διάρκεια των χρόνων σε μια οικεία συνομιλία που κοινωνεί μια διαδικασία με αυθόρμητες εντάσεις, κινήσεις και απεικονίσεις .’’

resized 20374257 1396126900472579 4261277197618579275 n

Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά.

 
ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ 28η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ COVENTRY THΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΔΥΟ ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕΓΓΟΥ & ΤΗΣ ΑΛΚΜΗΝΗΣ ΖΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κυριακή, 30 Ιούλιος 2017 08:21

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ 28η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ COVENTRY THΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

ΔΥΟ ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕΓΓΟΥ & ΤΗΣ ΑΛΚΜΗΝΗΣ ΖΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ

resized 20502887 10155543102143119 561473396 o

Image1

Image2

resized DSC 0243

 


Σελίδα 7 από 492

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή.
Terminator VI,  Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή.
Terminator VI, Λίντα Χάμιλτον & Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ παλεύουν ξανά στον έκτο Εξολοθρευτή. Η Λίντα Χάμιλτον και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...