ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


ΚΘΒΕ - ΠΑΜΑΚ - UNESCO: Εκδήλωση με τίτλο «Η ΤΕΧΝΗ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ»
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δευτέρα, 03 Απρίλιος 2017 11:28

ΚΘΒΕ - ΠΑΜΑΚ - UNESCO: Εκδήλωση με τίτλο «Η ΤΕΧΝΗ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ»

afisa

 

Εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση με τίτλο: «Η Τέχνη αποτυπώνει τον μετανάστη», συνδιοργανώνουν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Δ.Σ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την Τρίτη 4 Απριλίου 2017, στις 4 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (1ος όροφος).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 7 μ.μ. και η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό, έχει ως εξής:

 

 • «Διαπολιτισμικός Διάλογος και Πολιτισμός» - Δέσποινα Αναγνωστοπούλου,
  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και ακαδημαϊκή υπεύθυνη της Έδρας
  UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια» Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 

 • Λίλα Βλαχοπούλου, Δημήτρης Καρτόκης, Άγγελος Νεράντζης και Τίμος Παπαδόπουλος,
  - συντελεστές της θεατρικής παράστασης «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι.

 

 • Λέων Α. Ναρ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. – Συγγραφέας.

 

 • Μιχάλης Σιώνας, σκηνοθέτης των θεατρικών έργων «Το αγόρι με τη βαλίτσα» και «Δε σε ξέχασα ποτέ».

 

 • Ιωάννα Δαγδιλέλη, ΜΔΕ, συνεργάτιδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε θέματα εκπαίδευσης ως μέλος της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την παρακολούθηση της εκπαίδευσης των μεταναστών προσφύγων.

 

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η έκθεση έργων της Zozan Hamo, ζωγράφου και πρόσφυγα από το Χαλέπι της Συρίας που ζει στη Θεσσαλονίκη. 

 

Στη συνέχεια θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Dreaming of Democracy» του Ιρανού σκηνοθέτη και πρόσφυγα Μορτεζά Τζαφαρί.

 
Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην εναρκτήρια τελετή της 3ης Ετήσιας Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO.
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δευτέρα, 03 Απρίλιος 2017 07:00

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην εναρκτήρια τελετή της 3ης Ετήσιας Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO.

 resized OMILIAUNESCO

Κυρίες και Κύριοι,

Υψηλοί  Προσκεκλημένοι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας καλωσορίζω σήμερα από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, στην εναρκτήρια τελετή της 3ης Ετήσιας Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών για την UNESCO.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω, ευχαριστώντας τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της UNESCO για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Eric Falt και όλους τους Προέδρους, Γενικούς Γραμματείς και τα στελέχη των Εθνικών Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών της UNESCO, που τιμούν τη χώρα μας με τη σημερινή παρουσία τους, και βεβαίως  την πρόεδρο της ελληνικής εθνικής επιτροπής κ. Τζιτζικώστα Αικατερίνη και όλα τα μέλη της εθνικής επιτροπής για την πολύχρονη συνεισφορά τους  αλλά  και τους εθελοντές  μας για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Η UNESCO, o Διεθνής Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες, τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία ιδρύθηκε, μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να διατρανώσει τη σημασία της ειρήνης, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της πολιτιστικής πολυμορφίας και της ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των λαών, με σεβασμό στις αξίες κάθε πολιτισμού και κουλτούρας.

Ζώντας σε μωσαϊκό διεθνών αλλαγών, ανακατατάξεων και προκλήσεων, οι αξίες της UNESCO είναι επίκαιρες, αλλά και απαραίτητες για την αρμονική συμβίωση  στο σημερινό κόσμο.

Σε μια εποχή που  συχνά γίνεται επίκληση της διαφορετικότητας  ως άλλοθι για τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία, η UNESCO και οι Εθνικές Επιτροπές είναι εδώ, για να υπενθυμίσουν αξίες πανανθρώπινες, όπως ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση.

Σε αυτήν την προσπάθεια, το Δίκτυο των Εθνικών Επιτροπών UNESCO αποτελεί αναπόσπαστο και συνάμα, μοναδικό κομμάτι του Διεθνούς Οργανισμού, καθώς κανείς άλλος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών δεν διαθέτει αυτό το ζωτικής σημασίας σύστημα.

Ζωτικής, γιατί οι Εθνικές Επιτροπές είναι αυτές, που εφαρμόζουν τις προτεραιότητες, διαχέουν τις αξίες και υλοποιούν την πολυσχιδή αποστολή της UNESCO.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε, ότι χωρίς τις Εθνικές Επιτροπές τα προγράμματα του Διεθνούς Οργανισμού δεν θα είχαν αντίκρισμα, καθώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φθάσουν σε τοπικό επίπεδο και άρα να κινητοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία των πολιτών, αλλά και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, σεβόμενες το πολιτιστικό και πολιτισμικό μας παρελθόν.

Είναι, συνεπώς, αναγκαία η στήριξη των Εθνικών  Επιτροπών, που αποτελούν τις επίσημες εκπροσώπους του διεθνούς Οργανισμού στα κράτη – μέλη και ιδιαίτερα  η στήριξη του ρόλου τους ως αρμόδιων οργάνων για τη λειτουργία τους, εντός των εθνικών κρατών. Τόσο οι εθνικές κυβερνήσεις, όσο και η UNESCO, οφείλουν να στηρίζουν τις Εθνικές Επιτροπές με κάθε μέσο, προκειμένου να διαμορφώνουν εκείνες με τη σειρά τους το πλαίσιο δράσης τους.

resized OMILIAUNESCOb

Κυρίες και Κύριοι,

Πρωτοβουλίες της UNESCO με διαχρονική την ελληνική παρουσία, όπως η

προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης στην Αφρική, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς υλικής και άυλης, ο διαπολιτισμικός διάλογος και η  ενίσχυση των επιστημών μας κινητοποιούν όλους.

Στην κατεύθυνση αυτή, η προστασία μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες περιοχές, όπως στη Συρία, αλλά και η διατήρηση αναλλοίωτης της ταυτότητας μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χωρίς αλλαγές στην ιστορική φυσιογνωμία  και χρήση τους, αποτελούν όχι μόνο προτεραιότητες του Οργανισμού, αλλά και όλων των χωρών που μετέχουμε σε αυτόν. Η αλλοίωση της φυσιογνωμίας των μνημείων δεν συνάδει ούτε με τις αρχές της UNESCO, ούτε μπορεί να γίνει ανεκτή.

Κυρίες και Κύριοι,

Η 3η Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Εθνικών Επιτροπών της UNESCO  εκτιμώ ότι θα ισχυροποιήσει τη συνεργασία μεταξύ των μελών του Δικτύου, των εταίρων τους και της «κοινωνίας των πολιτών» και θα προωθήσει τη διαμόρφωση νέων συνεργειών, ώστε να υλοποιηθεί αποτελεσματικότερα, ποιοτικότερα, ουσιαστικότερα, αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή η αποστολή του Οργανισμού.

Επιπλέον, θα συμβάλλει στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ευρώπης, στην οποία όλοι αποβλέπουμε.

Ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες των εθνικών Επιτροπών, δίνουμε βήμα και μέσα στους λαούς της Ευρώπης να προβάλλουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, δρώντας παράλληλα σε μια γεωγραφική και πολυπολιτισμική κοινότητα.

Η Ευρώπη γίνεται ισχυρότερη, όταν ακολουθεί τις επιθυμίες των λαών της απέναντι σε γραφειοκρατικές και απρόσωπες διαδικασίες και οι Εθνικές Επιτροπές της UNESCO συνιστούν παράδειγμα ουσιαστικής και γόνιμης διαμεσολάβησης ανάμεσα στους λαούς και στους διεθνείς οργανισμούς, παράδειγμα από το οποίο οφείλουμε να διδαχθούμε.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή σας παρουσία θέτει τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, η σχέση ωστόσο της πόλης μας με το διεθνή οργανισμό της UNESCO είναι βαθιά και ουσιαστική.

Και αυτό γιατί με την υποστήριξή σας, η Θεσσαλονίκη:

- Φιλοξενεί το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια

- Έχει επιτύχει την ένταξη παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών μνημείων της πόλης στην Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιά της UNESCO

- Απέκτησε πρόσφατα  Κέντρο UNESCO για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτων» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Επίσης, με την υποστήριξή σας:

- Εντάχθηκε ο Πάπυρος  του Δερβενίου στο Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» και

-Τέλος, επετεύχθη η εγγραφή  του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, μία σύντομη αναφορά για τη Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, τον  Αυτοκρατορικό και Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό, το Ναό των Αγίων Ασωμάτων, που αποτελεί το αδιάψευστο τεκμήριο της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλεως, το μνημειακό οικοδόμημα που συνδέει τρεις περιόδους της ιστορίας μας: τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή και που η  ιστορική του πορεία φτάνει έως τις ημέρες μας, για να αναβιώσει όλα τα σημεία αφενός μεν της ορθοδόξου πνευματικότητος, αφετέρου δε του πνεύματος  της μοναδικότητας των έργων τέχνης του ελληνισμού.

Η απόδοση της πνευματικότητας των μορφών, η απόδοση των ιδιαιτέρων φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών των Αγίων, το ήρεμο θριαμβευτικό τους ύφος, μεταφέρουν το μήνυμα της ενότητος του χριστιανισμού και των λαών.

 

Από εδώ ας  απευθύνουμε  μήνυμα αγάπης και ενότητας προς τους λαούς και τις κοινωνίες και ιδιαίτερα συνεργασίας και πνεύματος αξιοποίησης των πολιτισμικών μας δεδομένων, για τα οποία η UNESCO έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με σκοπό τη διάσωση αλλά και την προβολή της μοναδικής ιστορικότητάς τους.

Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ απόψε, συνειδητοποιώντας την ιστορική διαχρονικότητα του χώρου  αλλά και εκφράζοντας τον σεβασμό και την τιμή μας.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζουμε ότι μας  περιβάλλετε με την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας και προσβλέπουμε στην περαιτέρω συνδρομή σας, για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου, παράλληλα όμως και με την μεταλαμπάδευση των αρχών και αξιών μας που τον διέπουν.

Σας ευχαριστώ

 
Πανευρωπαϊκό μήνυμα υπέρ της μαθητικής επιχειρηματικότητας από τo Ίδρυμα Citi και το Junior Achievement Eυρώπης και Ελλάδος «Η εκπαίδευση των παιδιών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα», δηλώνει η πρόεδρο
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κυριακή, 02 Απρίλιος 2017 15:47

Πανευρωπαϊκό μήνυμα υπέρ της μαθητικής επιχειρηματικότητας από τo Ίδρυμα Citi και το Junior Achievement Eυρώπης και Ελλάδος. 

«Η εκπαίδευση των παιδιών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα»,δηλώνει η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, Λίτσα Παναγιωτοπούλου.

resized ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΑΣ 2017

Η συμπλήρωση 30 ολόκληρων ετών συνεργασίας του Ιδρύματος Citi με το Junior Achievement Europe αποτελεί το πιο ηχηρό μήνυμα ότι η μαθητική επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη είναι σε πλήρη ανάπτυξη και εξέλιξη. Η κοινή πεποίθηση ότι οι επιχειρηματικές γνώσεις και εμπειρίες από μικρή ηλικία αποτελούν τη βάση για την επιτυχία των παιδιών στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, διατηρεί αυτή τη μακρόχρονη, συνεχή συνεργασία του Ιδρύματος Citi και του μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Europe που υλοποιεί προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα σχολεία. H κορυφαία παγκόσμια τράπεζα πιστεύει πως εκεί πρέπει να εστιάσει ο επιχειρηματικός κόσμος για να οδηγήσει την κοινωνία στην πρόοδο και την ευημερία: Στην εκπαίδευση όλο και περισσότερων παιδιών στις βασικές αρχές της οικονομίας, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες, χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον τους και να μειωθεί η ανεργία των νέων που αποτελεί τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα. Το Ίδρυμα Citi έχει διαθέσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών για την υποστήριξη της οικονομικής εκπαίδευσης των νέων ενώ είναι από τους βασικούς χορηγούς του προγράμματος «Company Program» του Junior Achievement Europe, ή όπως ονομάζεται στην Ελλάδα «Εικονική Επιχείρηση». Πρόκειται για το ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα κατά το οποίο μαθητές 15-18 ετών εκπαιδεύονται και πετυχαίνουν να δημιουργήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από τον παγκόσμιο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Junior Achievement που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται σε 19 ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου, μέσω της «Εικονικής Επιχείρησης» να εφοδιάσουν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πολύτιμες δεξιότητες, απαραίτητες για την επιτυχή μετάβαση στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Στο σχολικό έτος 2016-2017, το JA Europe και το Ίδρυμα Citi μέσω της πρωτοβουλίας Pathways to Progress θα προσεγγίσει περισσότερους από 48.000 νέους με τα προγράμματα «Εικονική Επιχείρηση» και Enterpreneurial Skills Pass (Πιστοποιητικό Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων).

resized TELEHOME

Η Citi Ελλάδος αρωγός του ΣΕΝ/JA Greece

 

Στην Ελλάδα η Citi υποστήριξε το ΣΕΝ/JA Greece από την αρχή της ίδρυσής του πριν από 11 χρόνια, το 2005, καθώς θεωρεί το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» ιδιαίτερα σημαντικό για την επαγγελματική εξέλιξη των παιδιών στη χώρα μας αλλά και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. «Η Citi ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΝ στόχευε μέσα από αυτή τη συνεργασία να υποστηρίξει την οικονομική και επιχειρηματική εκπαίδευση αναγνωρίζοντας τη σημασία τους στην προετοιμασία των νέων για ένα επιτυχημένο ξεκίνημα στο σύγχρονο περιβάλλον», δήλωσε η κυρία Μανίνα Μενιδιάτη, Public Affairs Officer της Citi Ελλάδος και συμπλήρωσε: «Σήμερα, με την ίδια συνέπεια και ενθουσιασμό μέσα από την πρωτοβουλία Pathways to Progress του Ιδρύματος Citi, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να συνειδητοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της ομαδικότητας και της συνεργασίας και να βρουν το δικό τους δρόμο προς την πρόοδο».

Τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» είναι απτά. Σύμφωνα με στατιστικές του Junior Achievement οι μαθητές-απόφοιτοι του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» έχουν:

20% περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά

50% μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση

15% μεγαλύτερο μέσο εισόδημα

20% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν διευθυντικά στελέχη (εφόσον έχουν αποκτήσει και πανεπιστημιακή μόρφωση).

resized THE MALL ENAΡΞΗ

Τα παιδιά στην Ελλάδα διαθέτουν μεγάλο επιχειρηματικό ταλέντο

 

«Ευχαριστούμε θερμά τη Citi Ελλάδος και το ίδρυμα Citi για την υποστήριξη στο ΣΕΝ/JA Greece από την πρώτη στιγμή και ελπίζουμε πως θα είναι πάντα δίπλα μας», δήλωσε η πρόεδρος του οργανισμού, κυρία Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Ειδικά τα τελευταία χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο ορατό ότι η εκπαίδευση των παιδιών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον των παιδιών και την Ελλάδα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες επιδεικνύουν μεγάλο ταλέντο, πετυχαίνουν πανευρωπαϊκές διακρίσεις και γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον τους. Η υποστήριξη της Citi και των υπόλοιπων χορηγών μας είναι εθνικής αξίας και είμαι αισιόδοξη ότι ο οργανισμός μας θα έχει μεγάλη ανάπτυξη και θα φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα υπέρ της Ελλάδας».

«Η Citi δείχνει το δρόμο, ως ηγέτιδα δύναμη στον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως», προσθέτει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece κ. Αργύρης Τζικόπουλος. «Αφού ένας τόσο σημαντικός και επιτυχημένος τραπεζικός οργανισμός πραγματοποιεί τόσο μεγάλες επενδύσεις στη μαθητική και νεανική επιχειρηματικότητα και στο Junior Achievement, παρακινεί την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα να πράξει το ίδιο. Για τη χώρα μας, η υποστήριξη των επιχειρήσεων στη νεανική επιχειρηματικότητα είναι το κλειδί για να αλλάξει το οικονομικό κλίμα και να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη», καταλήγει ο κ. Τζικόπουλος.

Νέα χρηματοδότηση της νεανικής επιχειρηματικότητας ύψους

100 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Citi

resized ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πριν από ένα μήνα, στις 22 Φεβρουαρίου 2017, το Ίδρυμα Citi στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Pathways to Progress, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέα παγκόσμια επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να διευκολύνει 500.000 νέους, ηλικίας 16-24 ετών στην επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση. Στόχος είναι η μείωση της ανεργίας των νέων που είναι σε παγκόσμιο επίπεδο τρείς φορές υψηλότερη από εκείνη των ενηλίκων. Παράλληλα, είναι εντυπωσιακό και αισιόδοξο ότι σύμφωνα με έρευνα της IPSOS για την Citi, παρά το ασταθές οικονομικό κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα, το 70% των νέων δηλώνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της σταδιοδρομίας τους αλλά επισημαίνουν ότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω περιορισμένων δεξιοτήτων και ευκαιριών.

Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη σημαντικών επαγγελματικών δεξιοτήτων στην ηλικία της εφηβείας και γι’ αυτό όλο και περισσότερα παιδιά δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Παγκοσμίως συμμετέχουν πάνω από 10 εκατομμύρια παιδιά και στην Ευρώπη πάνω από 300.000 κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα φέτος σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών με 120 σχολεία και η τάση είναι αυξητική για τις επόμενες χρονιές. Στις 28 Απριλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί ο Τελικός Πανελλαδικός Διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-2017» και η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με κύριο χορηγό το Ίδρυμα Citi

resized ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2017

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 02 Απρίλιος 2017 15:54
 
«Θέλουμε να ζήσουμε…» ● Μήνυμα των προσφυγόπουλων μέσα από τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται και εκτίθενται στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Παρασκευή, 31 Μάρτιος 2017 16:26

«Θέλουμε να ζήσουμε…»

Μήνυμα των προσφυγόπουλων μέσα από τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται και εκτίθενται στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών

resized ekthesi prosfygon-abdoulrahman 5

 

 

Πάνω από μία σφιχτή «ασπρόμαυρη» χειραψία, ένα περιστέρι και ένα κανόνι της ειρήνης, να αποτυπώνουν με έντονα χρώματα τον πόνο της προσφυγιάς και του ρατσισμού, αλλά με τη φωτεινή ελπίδα της επόμενης μέρας, ο 24χρονος Αμπντουλραχμάν, πρόσφυγας από τη Συρία, χαμογελά χαρούμενος και περήφανος για την υπέροχη συλλογή 30 έργων ζωγραφικής που δημιούργησε από τη στιγμή που έφτασε στη χώρα μας, τα οποία θα εκτίθενται έως και τις 5 Απριλίου στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο της παιδικής έκθεσης έργων τέχνης με τίτλο «Η χώρα του κρυμμένου θησαυρού».

resized ekthesi prosfygon-abdoulrahman 6

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη «παιδική» έκθεση έργων τέχνης που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save the Children υπό την αιγίδα του δήμου Νεάπολης- Συκεών, που μας διηγείται το ταξίδι πέντε φίλων για να ανακαλύψουν τη χώρα του «κρυμμένου θησαυρού» μέσα από 70 χειροποίητα έργα τέχνης, ζωγραφιές, επιτραπέζια παιχνίδια, εκπαιδευτικά και δημιουργικά παιχνίδια, ανακυκλώσιμες δημιουργίες, κουκλοθέατρο, installations και διαφόρων ειδών κατασκευές που δημιούργησαν περισσότερα από 140 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες σε περίοδο οκτώ μηνών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης στους «Φιλικούς Χώρους Για το Παιδί», σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα. 

resized ekthesi prosfygon 1

«Προσπαθώ μέσα από όλα όσα ζωγραφίζω να εκφράσω τα συναισθήματά μου και κάποιες από τις ταλαιπωρίες και τους πόνους μου. Γι’ αυτό άλλωστε αγαπώ τη ζωγραφική, επειδή μέσα απ’ αυτή ξεχνάω αυτές τις ταλαιπωρίες», μας εξομολογείται ο Αμπντουλραχμάν, περήφανος που τα έργα του εκτίθενται σε κοινό. Όπως μας εξιστορεί, «μέσα από τα περισσότερα έργα που δημιούργησα, προσπάθησα να βγάλω το εξής μήνυμα ανεξαρτήτως του πόσο άλλαζε το θέμα: Χρειαζόμαστε βοήθεια. Πρέπει να ψάξουμε για βοήθεια. Θέλουμε να ζήσουμε». Αναφερόμενος στη φιλοξενία του στη χώρα μας χαμογελά και μας μεταφέρει ότι «πέρασα και περνάω δύσκολες καταστάσεις και δε θα μπορούσα να φανταστώ κάτι καλύτερο από το ότι έχω Έλληνες δίπλα μου σε όλο αυτό και με στηρίζουν τόσο πολύ. Είναι οι καλύτεροι άνθρωποι που έχω γνωρίσει».

resized ekthesi prosfygon 2

«Είναι δικά μας παιδιά…»

Η φιλοξενία της παιδικής αυτής έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο του πυκνού πλέγματος δράσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τους πρόσφυγες, που περιλαμβάνει τη φιλοξενία τους σε ειδικά διαμερίσματα, την εκπαίδευσή τους σε σχολεία του δήμου αλλά και τη δημιουργική απασχόλησή τους. Με την πρωτοβουλία αυτή, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προσφέρει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στα μεγάλα θύματα του πολέμου, όπως είναι τα προσφυγόπουλα, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ελεύθερα, να επικοινωνήσουν με την κοινωνία και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα.  

resized ekthesi prosfygon 3

«Εγγόνια προσφύγων, με παππούδες κυνηγημένους από τη Μ. Ασία, την Καππαδοκία και τον Πόντο που στεγάστηκαν για χρόνια σε παραπήγματα σε αυτή εδώ την περιοχή παλιών προσφυγικών κατοικιών, δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε από τους πρώτους που θα αγκάλιαζαν τους πρόσφυγες και θα στέκονταν δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν, θέλοντας να τους κάνουμε να νιώσουν, όσο το δυνατόν, σαν στο σπίτι τους», τόνισε χθες στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά την χριστιανική πίστη, ο δείκτης και το επίπεδο πολιτισμού και πίστης ενός λαού ήταν η συμπεριφορά του απέναντι στους ‘‘ξένους’’».

resized ekthesi prosfygon 4

«Στο δήμο μας αγκαλιάζουμε τα παιδιά των προσφύγων σαν να είναι δικά μας παιδιά. Είναι δικά μας παιδιά», υπογράμμισε και πάλι ο δήμαρχος, εξαίροντας τη σημασία του να ασχολούνται όλα τα παιδιά, από μικρή ηλικία δημιουργικά και παραγωγικά με τον πολιτισμό. «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να υποστηρίξουμε κάθε όνειρό τους και να εκφραστούν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα», ανέφερε μεταξύ άλλων καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες, τους διοργανωτές της Μ.Κ.Ο. και τους επισκέπτες.

resized ekthesi prosfygon 5

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό του χώρου αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Δ.Ε. Συκεών, και υπεύθυνη της Πολιτιστικής Γειτονιάς, Ειρήνη Καγιαμπίνη, δηλώνοντας ότι «ο ιδιαίτερος αυτός χώρος, στον οποίο τέμνονται και ζωντανεύουν η ιστορία και οι μνήμες των ανθρώπων, είναι ο πιο κατάλληλος για τη φιλοξενία των δράσεων και των δημιουργικών εκφράσεων των προσφύγων, πολύ δε περισσότερο των αθώων παιδιών. Τους υποδεχόμαστε με αγάπη και με μια ζεστή αγκαλιά».

«Είναι πολύ σημαντικό για όλα αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να διηγηθούν την ιστορία τους και να την εκθέσουν στον κόσμο», ανέφερε η διευθύντρια του γραφείου της Save the Children στη Βόρεια Ελλάδα Μπερναντέτ Φαρσίς.

resized ekthesi prosfygon 6

Η έκθεση

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και πολυμελής ομάδα Κυπρίων αιρετών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέα Κιτρομηλίδη στέλνοντας το δικό του μήνυμα συμπαράστασης στους πρόσφυγες και στον αγώνα τους για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα. Η κυπριακή αποστολή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας πρόγραμμα «TRAINYOUTH» για την Κινητικότητα Ατόμων (ΚΑ1) στο πλαίσιο του ERASMUS+, το οποίο υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) ως εταίρος.

resized ekthesi prosfygon 7

Το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των μικρών μας φίλων έως και τις 5 Απριλίου 2017, από τις 10.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως και τις 8.30 μ.μ. στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά Νεάπολης-Συκεών (οδός Έβρου, Συκιές).

Παράλληλα, παιδιά της κοινότητας, όπως επίσης και παιδιά από τα κέντρα φιλοξενίας, που θα επισκεφτούν την έκθεση, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ένα ειδικό εργαστήριο και να δημιουργήσουν έργα σχετικά με το θέμα της έκθεσης. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βίντεο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία των έργων αλλά και από άλλες δραστηριότητες της οργάνωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

resized ekthesi prosfygon 8

INFO:
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Τηλ.: 2310.639615
Διάρκεια Έκθεσης: 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2017
Ώρες λειτουργίας: 10.30 π.μ. έως 1.30 μ.μ. & 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

resized ekthesi prosfygon 9

resized ekthesi prosfygon 10

resized ekthesi prosfygon 11resized ekthesi prosfygon 12resized ekthesi prosfygon 13resized ekthesi prosfygon-abdoulrahman 3

 


Σελίδα 5 από 598
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά. Δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος στη διαμάχη ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση