ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα


«13 τροπολογίες της Μαρίας Σπυράκη στον κανονισμό λειτουργίας του Σχεδίου Γιούνκερ

«13 τροπολογίες της Μαρίας Σπυράκη
στον κανονισμό λειτουργίας του Σχεδίου Γιούνκερ»
 

SPYRAKH

 

Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2017

  
Από τα μέσα του 2015 που λειτουργεί το σχέδιο Γιούνκερ έχουν μοχλευτεί έως τώρα 168,8 δισ. ευρώ με επιχειρήσεις, έργα και τράπεζες από την Ελλάδα να έχουν έως τώρα κάνει συμφωνίες για να μοχλεύσουν συνολικά 2 δισ. ευρώ. 

Δεδομένου ότι η Κομισιόν προτείνει την επέκταση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, του  χρηματοδοτικού εργαλείου του Σχεδίου Γιούνκερ, ως το 2020 με στόχο να μοχλευτούν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που μειώνουν την πρόσβαση της Ελλάδος, αλλά και γενικότερα των χωρών του Νότου στη χρηματοδότηση.

Για το λόγο αυτό η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη κατέθεσε συνολικά 13 τροπολογίες στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Βιομηχανίας και Ενέργειας (ITRE) για την Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού του και την επέκταση του.

Οι τροπολογίες αναφέρονται σε τρία κρίσιμα προβλήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στη χρηματοδότηση.

1. Ο ορισμός Εθνικής Επενδυτικής Τράπεζας στον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει παρά το «πράσινο φως» από τη Κομισιόν. Οι Εθνικές Επενδυτικές Τράπεζες αποτελούν το βασικό χρηματοδοτικό όχημα μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ σε όλα τα Κράτη - Μέλη. (Διαβάστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί την απάντηση του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση της Μ. Σπυράκη:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2016-008260&language=EL)

2. Η αποφυγή της γεωγραφικής συγκέντρωσης των έργων που χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Γιούνκερ στα αναπτυγμένα κράτη μέλη χωρίς να αλλάζει η φυσιογνωμία του, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων επιλέγει και χρηματοδοτεί έργα και όχι χώρες. Ενδεικτικά στις αναπτυγμένες χώρες της Ένωσης μοχλεύτηκε έως τώρα το 92% των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ και στις λιγότερο αναπτυγμένες μόλις το 8%.

3.   Η επέκταση των επιλέξιμων έργων που χρηματοδοτεί το Σχέδιο Γιούνκερ στον τουριστικό τομέα και την κυκλική οικονομία ώστε χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν υψηλές επενδυτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.
Και τις 13 τροπολογίες της κυρίας Σπυράκη συνυπέγραψαν ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και 7 εξ αυτών η ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ, αρμόδια εισηγήτρια της γνωμοδότησης για την Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας (ITRE), Εύα Καϊλή.

Ολόκληρη η εισήγηση της κυρίας Μαρίας Σπυράκη έχεις ως εξής:

«Σας ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να αναφερθώ σε τρία σημεία στα οποία πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μία συναίνεση και να διορθωθούν. Αρχικά η γεωγραφική συγκέντρωση των έργων, δεύτερον ο νέος τομέας επενδύσεων και τρίτον η πορεία του ορισμού εθνικών επενδυτικών τραπεζών .

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων παρουσιάζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, της τάξης του 92% στις EU15 χώρες ενώ είναι ανεπαρκές, σε βαθμό 8% στις EU13 χώρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό καθώς οι λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες που χρηματοδοτούνται είναι στις EU13 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Δεύτερον οι επιλέξιμοι τομείς δεν προσελκύουν επενδύσεις στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και η επέκταση των κατηγοριών των έργων είναι απαραίτητη. 

Ο κ. Marinescu, o εισηγητής, έχει σωστά επισημάνει τις περιορισμένες κατηγορίες και ακόμη περισσότερο την περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Στην πρόταση της επέκτασης του ΕΤΣΕ πρόκειται να καταθέσω τροπολογίες για την περεταίρω επέκταση του πεδίου των χρηματοδοτούμενων από το ΕΤΣΕ έργων με σκοπό να βοηθηθούν χώρες με υψηλές επενδυτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες μέσω της χρηματοδότησης από το ΕΤΣΕ και στη συνέχεια να προταθεί ο τουριστικός τομέας και η κυκλική οικονομία. Τρίτον αλλά εξίσου σημαντικό είναι ο τρόπος ορισμού των Εθνικών Επενδυτικών Τραπεζών. Στην Ελλάδα για παράδειγμα η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ορίσει Εθνική Επενδυτική τράπεζα και είναι ώρα να ενθαρρύνουμε τις εθνικές αρχές εξηγώντας πως οι εθνικές επενδυτικές τράπεζες προώθησης είναι απαραίτητες για τη μόχλευση πόρων από το ΕΤΣΕ. Σας ευχαριστώ».

Ολόκληρη την παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://youtu.be/DDPeeHaSoac

 

 
Διάλογος του Δ. Παπαδημούλη και του Β. Ντομπρόβσκις στο Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο)

Διάλογος του Δ. Παπαδημούλη και του Β. Ντομπρόβσκις στο Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο).

papadhmoulis

 • Δ. Παπαδημούλης προς Β. Ντομπρόβσκις:

«Θεωρείτε εφικτή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να βγει λευκός καπνός από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου;»

 

 • Β. Ντομπρόβσκις: «Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν - Χρειαζόμαστε μια ώθηση απ’ όλες τις πλευρές για να καταλήξουμε σε συμφωνία, ελπίζουμε πριν από το επόμενο Eurogroup».

 • Διάλογος του Δ. Παπαδημούλη και του Β. Ντομπρόβσκις

στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

 


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,
Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Eυρωκοινοβούλιο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), για το μέλλον της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο διαλόγου με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρο για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, υπεύθυνο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Οικονομικές Υπηρεσίες και Κεφαλαιαγορές της Ένωσης, είπε τα εξής:

 

«Κύριε Ντομπρόβσκις,

Θεωρώ θετικό ότι δεν αναφερθήκατε καθόλου στη χώρα μου, την Ελλάδα, στην αρχική σας ομιλία. Θα σας θυμίσω όμως μια δήλωση που κάνατε πριν μια εβδομάδα, στο αμερικανικό κανάλι CNBC: “Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βρίσκεται εντός τροχιάς σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι εντός τροχιάς για να πετύχει και το φετινό στόχο για το 2017, ενώ δουλεύουμε για να οριστικοποιήσουμε τον στόχο της επόμενης χρονιάς, το 2018, με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%“.

 

Αφού καλωσορίσω αυτή σας τη δήλωση και όσα μας είπατε στην Ολομέλεια του ΕΚ, μιλώντας για την Ελλάδα και εκπροσωπώντας την Κομισιόν, θα ήθελα να σας ρωτήσω:

 

 • Πολλοί ισχυρίζονται, και προσωπικά το συμμερίζομαι, ότι είναι κοινό συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν και να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της μείωσης της ανεργίας. Θεωρείτε εφικτή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης -και το staff level agreement οπωσδήποτε- έτσι ώστε να βγει λευκός καπνός από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου;

 

 • Και το δεύτερό μου ερώτημα: Το ΔΝΤ, που η Κομισιόν θέλει να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ζητά μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και χαμηλότερα, πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Από την άλλη πλευρά, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει την υπερβολική απαίτηση να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% για μια δεκαετία. Με δεδομένο ότι η Κομισιόν, σύμφωνα με τον Αρμόδιο επίτροπο κ. Μοσκοβισί, επιδιώκει να έχει ένα ισορροπημένο πακέτο και μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δανειστών, σας ρωτώ: Πώς σκοπεύετε και πώς νομίζετε ότι μπορούν να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ;».

 


Ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Η δουλειά συνεχίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα και όντως συμφωνούμε ότι
είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας καθορίστηκαν ήδη στο προηγούμενο Eurogroup και η αποστολή των θεσμών έχει επιστρέψει στην Αθήνα και ξεκινά σήμερα για να επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων. Έχουμε ήδη πετύχει πράγματι τον στόχο του 2016 και είμαστε σε καλή πορεία για να πετύχουμε και τον στόχο για 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ φέτος, ενώ είμαστε και σε πορεία για επίτευξη του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το επόμενο έτος.

Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε τώρα, λοιπόν, είναι μια ώθηση από όλες τις πλευρές, από τα θεσμικά όργανα, από το Eurogroup, από τις ίδιες τις αρχές της Ελλάδας για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στη δεύτερη αξιολόγηση - ελπίζουμε πριν από το επόμενο Eurogroup.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, εμείς εργαζόμαστε στο πλαίσιο της σχετικής συνθήκης του μηχανισμού σταθερότητας, όπου λέμε ότι θα πρέπει να γίνει αυτό σε συνεργασία με την ΕΚΤ και -ει δυνατόν- με το ΔΝΤ. Οι διαφορές μας στις συζητήσεις για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα προέρχονται κυρίως από τις πιο απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι, με τα ίδια ή και περισσότερα μέτρα, η Ελλάδα θα φτάσει σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και ακριβώς αυτός είναι ένας τομέας που πρέπει να γεφυρώσουμε, όπως βεβαίως και το θέμα της δημοσιονομικής τροχιάς και των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το πρόγραμμα. Νομίζω πως πράγματι πρέπει τώρα να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές και να φτάσουμε σε μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση».


To link με το βίντεο της παρέμβασης: https://youtu.be/NjVdd8VXn7Y

 
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για τα 70 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
 σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή  για τα 70 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

resized DIM7125

 

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2017

  resized DIM6867
 
            Είμαστε σήμερα εδώ για να θυμηθούμε μια στιγμή που η Ελλάδα μεγάλωνε. Αλλά είμαστε εδώ και για να προβληματιστούμε - να προβληματιστούμε γόνιμα - για την Ιστορία της χώρας μας. Για να αναλογιστούμε το ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας και για να πάρουμε τα μαθήματα που το παρελθόν απλόχερα προσφέρει. Μαθήματα για το παρόν αλλά και μαθήματα για το μέλλον του τόπου μας. Μνημονεύουμε, λοιπόν, με συγκίνηση, με χαρά και με υπερηφάνεια την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα το 1947.
 
            Όπως γνωρίζουμε, η Ένωση, αποφασίστηκε στη Διάσκεψη της Ειρήνης μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ένωση διαμόρφωσε οριστικά τα σύνορα του σύγχρονου ελληνικού Κράτους. Η Ένωση αποτέλεσε τη δικαίωση των οραμάτων των Ελλήνων των Δωδεκανήσων. Αλλά και το τέλος μιας μακραίωνης δοκιμασίας, της δικής τους δοκιμασίας. 
 
            Τα Δωδεκάνησα στην πορεία του χρόνου γνώρισαν σειρά ξένων κατακτητών: Τους Ιωαννίτες Ιππότες, τους Οθωμανούς και από το 1912, τους Ιταλούς. Κατά το Μεσοπόλεμο, η φασιστική πλέον Ιταλία άσκησε τρομερές πιέσεις στον ελληνικό πληθυσμό. Η Ιταλία του Μουσολίνι ήθελε να αναγκάσει τους Έλληνες των Δωδεκανήσων να αλλάξουν την ταυτότητά τους. Αυτό επιχειρήθηκε ακόμα και με απαγορεύσεις σε βάρος της ελληνικής παιδείας. Δεν το πέτυχαν.

resized DIM6856
 
            Και δεν το πέτυχαν, διότι οι Έλληνες της Δωδεκανήσου ήξεραν ποιοι είναι. Και διατήρησαν την ταυτότητά τους απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες. Την ώρα του πολέμου μάλιστα με την φασιστική Ιταλία, το 1940 έκαναν το καθήκον τους. Οι Δωδεκανήσιοι έσπευσαν τότε εθελοντικά στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού. Και έδωσαν ένα ύψιστο μήνυμα πατριωτισμού και εθνικής αυτοσυνειδησίας.
 
            Η δικαίωσή τους ήρθε με τη νίκη των δυνάμεων της ελευθερίας στον παγκόσμιο αγώνα εναντίον του ολοκληρωτισμού. Ήταν ένας αγώνας στον οποίο η Ελλάδα είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η Ιστορία και σήμερα - και σε αυτήν την αίθουσα - είναι πάντα ζωντανή. Η Διάσκεψη της Ειρήνης του 1946 – 1947 μας προσφέρει την ευκαιρία να εξάγουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Συμπεράσματα που αποτελούν πυξίδα για την σημερινή ταραγμένη εποχή.
 
            Η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα ήταν ένα αίτημα ελευθερίας. Βασίστηκε στην αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών που ήταν κυρίαρχη διεκδίκηση με τη λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου.
 
            Το πρώτο, πιο γενικό, συμπέρασμα, είναι ότι οι θέσεις της πατρίδας μας πρέπει να συμβαδίζουν με τις φωτεινές ιδέες. Τις φωτεινές ιδέες της Δύσης. Πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι. Και όχι ουραγοί.

resized DIM6905
 
            Το δεύτερο, ειδικότερο, συμπέρασμα, είναι ότι η ένωση των Δωδεκανήσων ήρθε ακριβώς ως το αποτέλεσμα της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως αποτέλεσμα της παρουσίας μας της στην πλευρά των νικητών.
 
            Η βάση για την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων είχε μπει ήδη από το 1940. Από τους Έλληνες στρατιώτες που σταμάτησαν την ιταλική επίθεση. Τότε που η Ελλάδα πρόσφερε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κόντρα στον Άξονα. Τότε που κερδίσαμε το θαυμασμό των δυνάμεων της ελευθερίας, και μάλιστα διεθνώς.
 
            Προσέξτε όμως: Τίποτα δεν σου χαρίζουν ακόμη κι αν έχεις δίκιο. Όλα πρέπει να τα κερδίζεις. Η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων δεν ήρθε «αυτόματα». Δεν ήρθε μόνο και μόνο, γιατί οι θέσεις μας ήταν δίκαιες. Απαίτησε μια σοβαρή, μια επίπονη προσπάθεια στο διεθνές πεδίο ως και τη Διάσκεψη της Ειρήνης.
 
            Η Ελλάδα διέγνωσε τους συσχετισμούς ισχύος. Και κατάφερε να εξασφαλίσει μια ισχυρή διεθνή υποστήριξη, κυρίως από τις δυτικές δυνάμεις. Ήταν αυτό που λειτούργησε ως καταλύτης ώστε να συναινέσουν και οι άλλες χώρες στο αίτημά μας. Ήταν επίσης αυτό που απέτρεψε περιπλοκές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλοι εμπλεκόμενοι.
 
            Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε αυτονόητη. Επιδιώχθηκε ενεργά και καλλιεργήθηκε προσεκτικά και συστηματικά. Δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε από την Ιστορία. Η Ιστορία πάντα μας διδάσκει.

resized DIM6935
 
            Κι αυτό που μας μαθαίνει η ιστορία της ένωσης των Δωδεκανήσων - 70 χρόνια μετά - είναι η ανάγκη να γνωρίζουμε που βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στη μεγάλη διεθνή σκακιέρα. Η δύναμη αυτή δεν βασίζεται στα μεγάλα λόγια. Δεν πηγάζει από ανούσιους παληκαρισμούς ή από εύκολους τυχοδιωκτισμούς. Όποτε, άλλωστε, τους επιχειρήσαμε, έφεραν την καταστροφή.
 
            Η δύναμη μας βασίζεται στην ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας. Βασίζεται στο να συνομιλούμε αξιόπιστα με τους μεγάλους παίκτες. Βασίζεται στην σκληρή και συστηματική προσπάθεια. Βασίζεται στη δυνατότητά μας να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ρεαλιστές και, πάνω από όλα, να είμαστε αξιόπιστοι.
 
            Αυτό ήταν πάντοτε το θεμέλιο των μεγάλων επιτυχιών της χώρας μας. Αυτή ήταν και η βάση της πολιτικής των δύο μεγάλων εθνικών ηγετών του περασμένου αιώνα: Του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και αυτό οφείλουμε ως χώρα, ως έθνος να δείχνουμε και σήμερα. Όχι μόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε τομέα της πολιτικής. 
 
            Εβδομήντα χρόνια μετά την ένωση, η Ελλάδα τιμά και προασπίζεται τα νησιά της. Τα Δωδεκάνησα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού χώρου.  Κανένας δεν μπορεί να τα επιβουλευθεί. Κανείς δεν επιτρέπεται να τα αμφισβητήσει.

resized DIM6964
 
            Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει πράξη αυτήν την αυτονόητη πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Διπλωματικά και επιχειρησιακά, πάντα σε κλίμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας. Διεκδικώντας της ενεργή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Ειδικά όταν το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας.
 
            Όλα αυτά απαιτούν μια ιδιαίτερη σημασία μέσα στην προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα, ιδίως η νησιωτική Ελλάδα, δικαιούται και περιμένει μια έντιμη και σοβαρή πολιτική για το προσφυγικό. Μια πολιτική που να βλέπει το πρόβλημα στην ανθρώπινη διάστασή του. Αλλά και μια πολιτική που να αντιμετωπίζει με σοβαρό τρόπο τις συνέπειες που έχει το προσφυγικό στη ζωή των νησιών μας.
 
            Η καλύτερη ασπίδα για τα νησιά μας είναι η τοπική ανάπτυξη. Χρειάζεται επιτέλους μια στοχευμένη πολιτική ανάπτυξης για τα νησιά μας. Χρειάζεται να κάνουμε πράξη την περίφημη ρήτρα νησιωτικότητας που συχνά έχει καταστεί κενό γράμμα. Μια πολιτική που να αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματά τους. Μια πολιτική που να δίνει πίσω την πρωτοβουλία στους ανθρώπους τους. Που να λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. 
 
            Ειδικά τις ανάγκες των πολύ μικρών νησιών όπου λίγοι ακρίτες υψώνουν ψηλά τη σημαία της Ελλάδας. Τους είμαστε όλοι ευγνώμονες. Η πολιτική αυτή έχει πολλές πτυχές. Απαιτεί ξεχωριστές παρεμβάσεις στο φορολογικό. Θέλει ξεχωριστή φροντίδα ώστε να είναι πιο εύκολη η επαφή με την Αθήνα και με τα τοπικά διοικητικά κέντρα. Θέλει περισσότερη διοικητική αυτονομία. Θέλει ξεχωριστή αντίληψη για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Θέλει διαφορετικές και νέες ιδέες. 

resized DIM7113
 
            Η νησιωτική Ελλάδα είναι ένας ζωντανός αστερισμός. Τα νησιά μας είναι σημεία φωτός. Πρέπει να τα ενισχύσουμε. Πρέπει να τους δώσουμε αυτά που είναι απαραίτητα, γιατί είναι τόσα πολλά αυτά που έχουμε να πάρουμε εμείς από τους ανθρώπους τους. Η Ένωση των Δωδεκανήσων με την μητέρα πατρίδα ήταν μια μεγάλη στιγμή για τον Ελληνισμό.
 
            Είναι μια στιγμή που η Ελλάδα άντεξε - και επιτρέψτε μου να πω θέριεψε - όταν αντιμετώπισε τις μεγάλες προκλήσεις της Ιστορίας. Δεν ήταν τότε εύκολα. Όπως δεν είναι και τώρα εύκολα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πώς δεν μπορούμε. Μπορούμε.
 
            Είμαστε εδώ, όχι μόνο για να σας δώσουμε δύναμη. Είμαστε εδώ κυρίως για να τιμήσουμε τη δύναμη που βλέπουμε στα πρόσωπά σας.

resized DIM7116

 

resized DIM7140

 

 

 
Αμανατίδης: Η Ελλάδα δικαιούται να είναι ο παίκτης κλειδί στις διαδικασίες οικοδόμησης της ειρήνης.

Αμανατίδης: Η Ελλάδα δικαιούται να είναι ο παίκτης κλειδί στις διαδικασίες οικοδόμησης της ειρήνης.

resized panel

Παρέμβαση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στo Πάνελ Υψηλού Επιπέδου της 34ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΗΕ, Γενεύη)

Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Είναι μεγάλη μου χαρά να απευθύνομαι σε τόσο διακεκριμένους ομιλητές υπό την ιδιότητά μου ως Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος.

Δυστυχώς, η παγκόσμια αστάθεια, οι ένοπλες συρράξεις, η συστηματική και ευρεία εξάπλωση βίας και οι παραβιάσεις των θεμελιωδών αξιών, συνιστούν ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, επιδρώντας αρνητικά στην απόλαυση των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των ατόμων που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές.

Παραμένοντας πιστοί στην καθολικότητα, την αδιαιρετότητα και την αλληλεξάρτηση όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, η Ελλάδα πιστεύει ότι ένα αποτελεσματικό- επαρκές νομικό πλαίσιο και μία νομική δέσμευση στην μάχη υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας στην διαδικασία της οικοδόμησης της διεθνούς ειρήνης.

Παρότι η οικοδόμηση της ειρήνης αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία και κάθε ξεχωριστή περίπτωση απαιτεί μία ξεχωριστή προσέγγιση,πιστεύουμε ότι ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο οποιουδήποτε διαλόγου, όχι μόνο επειδή αυτά συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο μίας δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας αλλά, διότι είναι το κλειδί για την εγκατάσταση της δικαιοσύνης, ειρήνης και ασφάλειας που συμβάλλουν σε μακρόχρονες και διαρκείς λύσεις.

Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι μία προσέγγιση βασισμένη στην ομοφωνία, στον διάλογο και στη συνεργασία ενισχύει τη φυσική σύνδεση των τριών πυλώνων των Ηνωμένων Εθνών: των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ειρήνης και Ασφάλειας και της Ανάπτυξης, συμβάλλοντας σε μία μακροχρόνια βιωσιμότητα. Κατά συνέπεια, η συμμετοχή όλων των τμημάτων της κοινωνίας, μέσω του δόγματος «μην αφήνεις κανέναν πίσω»«-leave no one behind-», πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο κάθε διαδικασίας για την οικοδόμηση της ειρήνης.

Σε ένα κόσμο που πλήττεται από πολλαπλές κρίσεις, οι αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της συνέργειας ανέκτησαν μία νέα δυναμική. Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούνται ως ο πιο σημαντικός τρόπος να εντοπίσουμε δημιουργικές και βιώσιμες λύσεις για τα πλέον σύνθετα θέματα. Η Ελλάδα εμμένοντας σταθερά σε αυτή την άποψη και πιστεύοντας ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διαδραματίζει έναν μοναδικό και ζωτικό ρόλο στην διασφάλιση και προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο, δικαιούται να είναι ο παίκτης κλειδί στις διαδικασίες οικοδόμησης της ειρήνης.

 

resized Swing2

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη με το Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού για την Μετανάστευση (ΙΟΜ) (Γενεύη)

 

Κατά τη διάρκεια συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε, χθες, μεταξύ του Υφυπουργού Εξωτερικών κ Ι.Αμανατίδη και του Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση κ W.Swing, σε εγκάρδιο κλίμα, στην πρεσβευτική οικία της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη, κυρίας Α.Κόρκα, η μεταναστευτική / προσφυγική κρίση βρέθηκε, εξ' αντικειμένου αλλά και εξ' αιτίας της μείζονος σημασίας της, στο επίκεντρο της συζήτησης των συνομιλητών. 

 

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ Ι.Αμανατίδης ευχαρίστησε προσωπικώς τον κύριο Swing για τη συνεχή στήριξη που παρέχει ο Οργανισμός στη χώρα μας στη διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει. Στη συνέχεια, ενημέρωσε τον επικεφαλής του ανωτέρω Οργανισμού σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. 

 

‘’Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος μεταναστευτικών ροών σε ολόκληρη την Ευρώπη’’ τόνισε ο κ.Αμανατίδης, υπογραμμίζοντας ‘την ανάγκη συνέχισης της θετικής συμβολής του Οργανισμού και του σημαντικού έργου που επιτελείται στη χώρα μας ως προς τη διαχείριση της μεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης’.

 

Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι ‘το τρέχον σχολικό έτος ξεκίνησε για ολα τα προσφυγόπουλα στη χώρα μας με ένα προσαρμοσμένο σχολικό πρόγραμμα’ και ευχαρίστησε θερμά τον κ Swing για την υποβοήθηση της μεταφοράς των παιδιών κατά την επιστροφή τους στα σχολεία, συνεπικουρούμενη από την ΕΕ, υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, την εξασφάλιση της δυνατότητας πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των προσφύγων.

 

Από την πλευρά του ο κύριος Swing, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών για  την ενδελεχή ενημέρωση επί του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ζητήματος, ανέφερε ότι ‘’ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση αναγνωρίζει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, κατά την τρέχουσα συγκυρία, η Ελλάδα’’, εξαίροντας, συγχρόνως, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που επέδειξε τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ελληνική κοινωνία στο εν λόγω, ευαίσθητο πεδίο. 

 

Επιπλέον, επανέλαβε ότι ‘ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας’ και ότι είναι διαθέσιμος και ο ίδιος προσωπικά να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τη χώρα μας, η οποία δοκιμάζεται αυτή την περίοδο.

 

Εξέφρασε, επίσης, τις θερμές του ευχαριστίες προς την ελληνική ακτοφυλακή - Λιμενικό Σώμα για το άριστο και ουσιαστικό έργο, το οποίο επιτελεί, διασώζοντας συνανθρώπους μας, που κινδυνεύουν στη θάλασσα καθώς και για τη σημαντική υποβοήθηση της αποστολής του Οργανισμού.

 

Τέλος, ο κύριος Swing  αποδέχτηκε  με χαρά και ικανοποίηση την πρόσκληση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ Ι.Μουζάλα να επισκεφθεί την Ελλάδα, η οποία του μεταφέρθηκε δια του κυρίου Αμανατίδη, προαναγγέλλοντας την επιθυμία του να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα μας, πιθανότατα εντός του μηνός Μαίου. 

 

resized Aith1

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη με τον Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Υποψήφιο για τη θέση του νέου Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Γενεύη)

 

Στο περιθώριο της 34ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου εκπροσωπεί τη χώρα μας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ Ι.Αμανατίδης συναντήθηκε, σήμερα, με τον Αιθίοπα Δρ Tedros Adhanom Ghebryesus, υποψήφιο για τη θέση του νέου Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και νυν Υπουργού- συμβούλου του Πρωθυπουργού της Αιθιοπίας.

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ύπαρξη μακροχρόνιων, παραδοσιακών και σταθερών δεσμών φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιθιοπίας, στο πλαίσιο των οποίων η χώρας μας υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κυρίου Ghebryesus.

 

Παράλληλα, ο κύριος Αμανατίδης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) καθώς και την ισχυρή υποστήριξη που παρέχει η χώρα μας στην προώθηση των προτεραιοτήτων και στόχων του Οργανισμού, που αποσκοπούν στην αποτελεσματική βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, ως ενός εκ των βασικών πυλώνων κατοχύρωσης/ διασφάλισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

 Με τη σειρά του, ο κύριος Tedros Adhanom Ghebryesus εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την παρεχόμενη  στήριξη και παρουσίασε  αναλυτικώς τα προσόντα αλλά και την πολυετή εμπειρία του, κάνοντας ειδική αναφορά στη χώρα προέλευσής του, η οποία- όπως και οι περισσότερες αφρικανικές χώρες- διαθέτει ‘περιορισμένους πόρους’. Ο κύριος Gherbryesus υποσχέθηκε την υποστήριξη της Αιθιοπίας στην ελληνική υποψηφιότητα για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος για τη διετία 2025-2026 και δεσμεύθηκε να μεταφέρει το αίτημα υποστήριξης και σε συναδέλφους του, άλλων αφρικανικών χωρών.

 

Ολοκληρώνοντας, ο κ Gherbrvesus δεσμεύτηκε προς την ελληνική πλευρά ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να μετάσχει ως ομιλητής σε Συνέδριο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις  28- 29 Μαρτίου. 

 

 


Σελίδα 10 από 1890
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ: ΟΙ MAD STREET ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ: ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ»   Στην νέα, φρέσκια και ξεκαρδιστική κινηματογραφική ...

Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο.
Victoria Woodhull, Μπρι Λάρσον: Από Captain Marvel στο Λευκό Οίκο. Μάλλον δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επιλογή από αυτή της Μπρι ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση