ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα


Βασικά σημεία ομιλίας Ρ. Αντωνοπούλου στον ΟΗΕ για τη γήρανση του πληθυσμού και την ανάπτυξη

Βασικά σημεία ομιλίας Ρ. Αντωνοπούλου στον ΟΗΕ για τη γήρανση του πληθυσμού και την ανάπτυξη

raniaantonopoulou

«Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα φαινόμενο που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο του ανεπτυγμένου κόσμου. Η διεθνής κοινότητα, αλλά και κάθε χώρα ξεχωριστά, οφείλουν να προσεγγίσουν το ζήτημα ταυτόχρονα από δύο σκοπιές: αφενός, από την σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υπαγορεύουν την προστασία της τρίτης ηλικίας και, αφετέρου, από την σκοπιά της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας», ανέφερε μεταξύ άλλων η Αναπληρώτρια Υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου στην ομιλία της, στην 50η Σύνοδο της Επιτροπής για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που διεξήχθη από τις 3 έως τις 6 Απριλίου, στη Νέα Υόρκη.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός προσκλήθηκε από το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Θεμάτων του ΟΗΕ ως κεντρική ομιλήτρια στο θέμα της γήρανσης του πληθυσμού και τις προκλήσεις που αυτή δημιουργεί για τις οικονομίες και τις κοινωνίες.

Όπως επισήμανε η κ. Αντωνοπούλου «ιδιαίτερα για χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς λιτότητας, η ισορροπία ανάμεσα στα δύο αυτά σκέλη είναι δύσκολη. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλούς συνταξιούχους και λίγους νέους. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλούς ανθρώπους που δεν εργάζονται, να εξαρτώνται από λίγους που εργάζονται».

Επομένως, συμπλήρωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός, «η λύση είναι η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο ώστε να συμμετέχει στην οικονομική ζωή – και αυτό αφορά όλες τις ηλικίες». Όπως είπε «το 50% των ανέργων είναι μεταξύ 15 και 24 ετών. Ταυτόχρονα, το 29% των ανέργων είναι από 45-67 ετών και το 17% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών».

«Η οικονομία μας ήδη στερείται», κατέληξε η κ. Αντωνοπούλου, «και θα στερηθεί πολύτιμους πόρους, πολύ περισσότερο στις επόμενες δεκαετίες, αν δεν φροντίσουμε σήμερα για την εκπαίδευση, απασχόληση και κατάρτισή τους, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να παραμένουν οικονομικά ενεργοί, όχι μόνο παράγοντας, αλλά και καταναλώνοντας». 

 
Ελληνική οικονομία, Ο Τουσκ πιστεύει ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση θα οδηγήσουν σε συμφωνία.

Ελληνική οικονομία,

Ο Τουσκ πιστεύει ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση θα οδηγήσουν σε συμφωνία.
52166-tsipras-tusk

Ειλικρινά πιστεύω πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία σ’ αυτήν την φάση της διαπραγμάτευσης», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ πριν λίγο σήμερα, στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον των δημοσιογράφων, λίγο πριν αποσυρθούν οι δύο άνδρες για κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης βρίσκεται από το πρωί σήμερα, Τετάρτη, στην Αθήνα. Μετά από τον κ. Παυλόπουλο θα περάσει απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με στόχο στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, 7 του μηνός, στη Μάλτα, να συμφωνηθεί κατ’ αρχάς η επάνοδος των τεχνικών επιτροπών στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί ακολούθως η 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αποτελεί των κορμό των διαβουλεύσεων του κοινοτικού αξιωματούχου στην Αθήνα.

Όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει και συζήτηση για το προσφυγικό πρόβλημα.

Τουσκ και Τσίπρας θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στις 12 το μεσημέρι.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ισχυρή και ελκυστική, διαψεύδοντας στην πράξη εκείνους που βιάστηκαν να την εγκαταλείψουν, επηρεασμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία", είπε ο κ. Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον κ. Τουσκ. και, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόβλημα, τόνισε:

"Η Ελλάδα, με τεράστιες θυσίες του λαού της που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη, ακολουθεί αταλάντευτα τον ευρωπαϊκό της δρόμο. Διότι εμείς, οι Έλληνες, δεν διανοούμεθα την πορεία μας στο μέλλον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Όμως όλοι ομολογούν πλέον ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της. Και τούτο πρέπει να συνυπολογισθεί αναλόγως στο πλαίσιο της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος".

Από την μεριά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία με τη φράση "πραγματικά στην Αθήνα νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου", και ότι θεωρεί πως "η Αθήνα είναι η πιο αυθεντική, η πιο γνήσια πρωτεύουσα για όλους – πιστεύω - τους Ευρωπαίους", αναφέρθηκε στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την β` αξιολόγηση, και σημείωσε:

"Είμαι ευτυχής που μπορώ να πω σήμερα ότι νιώθω πως έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ όλων των Εταίρων αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Και νιώθω ότι πραγματικά αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των διαδικασιών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο. Ίσως είναι λίγο νωρίς να το πούμε, αλλά πραγματικά νιώθω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε".

http://www.typos.com.cy/cat/2/article/27128

 
Συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, στη Βουλή.
 resized  DIM0773


Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του κ. Μητσοτάκη για ξεχωριστές συναντήσεις με τους Πολιτικούς Αρχηγούς.
 
Στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Λεβέντη συζητήθηκαν:
 
- Η σημαντική υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών, απόρροια του κλίματος αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία της χώρας με βαρύτατες ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
 
- Το δυσβάσταχτο κόστος που πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες από την μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
 
- Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία.
 resized  DIM0791

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Λεβέντης συμφώνησαν στην ανάγκη υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην Οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση, στην Παιδεία.
 
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και θα επεκτείνονται σε όλους τους τομείς.
 
Το εθνικό σχέδιο περιλαμβάνει βαθιές τομές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

 

resized  DIM0812

 

resized  DIM0828

resized  DIM0837

resized  DIM0845

 

 

 
Σύνοδος Ολομέλειας - Προϋπολογισμός: 6 δισ. ευρώ για απασχόληση, ανάπτυξη και μετανάστευση

Σύνοδος Ολομέλειας - Προϋπολογισμός: 6 δισ. ευρώ για απασχόληση, ανάπτυξη και μετανάστευση 

strasvourgo-700x401

Το ΕΚ υπερψήφισε την Τετάρτη τη νομοθετική πρόταση για αύξηση της ευελιξίας στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και ευκολότερη, κατά συνέπεια, μετακίνηση κονδυλίων για την αντιμετώπιση επειγόντων προκλήσεων όπως η μεταναστευτική κρίση, η ενίσχυση της ασφάλειας και της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.


Το  Κοινοβούλιο είχε ζητήσει επανειλημμένα στο παρελθόν την ενίσχυση της ευελιξίας  στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), η οποία θα εφαρμοστεί για το υπόλοιπο του ΠΔΠ της περιόδου 2014-2020.


«Το ΕΚ έπραξε σωστά ζητώντας την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για να μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις. Παρά το γεγονός ότι δεν εκπληρώθηκαν όλες οι αλλαγές που ζητήσαμε, μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Κερδίσαμε μία πρώτη αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο θα εγγυάται ένα καλύτερο σύστημα προϋπολογισμού για το υπόλοιπο της τρέχουσας περιόδου. Δημιουργήσαμε μεγαλύτερη ευελιξία και διασφαλίσαμε επιπλέον δημοσιονομικά μέσα για ορισμένα προγράμματα και ευρωπαϊκές πολιτικές», είπε ο εισηγητής Jan Olbrycht (ΕΛΚ, Πολωνία).


«Χαιρετίζουμε την αναθεώρηση η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ ως το 2020 για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Είναι μόνο ένα βήμα, αλλά ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει ακόμη περισσότερο, κάτι το οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό», δήλωσε η εισηγήτρια Isabelle Thomas (Σοσιαλιστές, Γαλλία).


Το σχέδιο κανονισμού για την ενδιάμεση αναθεώρηση του ΠΔΠ εγκρίθηκε με 470 ψήφους υπέρ, 166 κατά και 66 αποχές.


Οι συμπληρωματικές ενισχύσεις («top-ups») κατά την υπολειπόμενη περίοδο του ΠΔΠ παρατίθενται αναλυτικά στην κοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Ανέρχονται σε 6,009 δισ. ευρώ (15% από ανακατανομές κεφαλαίων και 85% από πόρους που δεν χρησιμοποιήθηκαν) και θα διανεμηθούν ως εξής:


  • 3,9 δισ. ευρώ για μέτρα που σχετίζονται με τη μετανάστευση: 2,55 δισ. ευρώ εντός της ΕΕ και 1,39 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης στο εξωτερικό

  • 2,1 δισ. ευρώ για την απασχόληση και την ανάπτυξη: το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων (Youth Employment Initiative) με 1,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2020. Τα υπόλοιπα κεφάλαια προορίζονται για τις υποδομές μεταφορών, τα ερευνητικά προγράμματα, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το πρόγραμμα Erasmus +.

Σε μια συμπληρωματική δήλωση οι ευρωβουλευτές κατέστησαν σαφές, ωστόσο, ότι τα ποσά που αναφέρονται στο πακέτο των 6 δισ. ευρώ αποτελούν «ποσά αναφοράς που θα εξετάζονται στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού, λαμβανομένων δεόντως υπόψη των συγκεκριμένων περιστάσεων κάθε ετήσιου προϋπολογισμού».


Μεγαλύτερη ευελιξία στον προϋπολογισμό


Η πρώτη αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου θα τροποποιήσει τον κανονισμό για το ΠΔΠ του 2013 ενισχύοντας διάφορες διατάξεις που αφορούν την ευελιξία και διάφορα μέσα, τα οποία θα επιτρέψουν την ευκολότερη μετακίνηση κονδυλίων μεταξύ των διαφόρων γραμμών του προϋπολογισμού και των διαφόρων οικονομικών ετών. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ικανότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε απρόβλεπτα γεγονότα και νέες προτεραιότητες. Περισσότερες πληροφορίες στο ενημερωτικό σημείωμα (στα αγγλικά).


Επόμενα βήματα


Το αναθεωρημένο ΠΔΠ μένει τώρα να εγκριθεί και επισήμως και από το Συμβούλιο με ομοφωνία.

 


Σελίδα 8 από 1901
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου
Άξιος εκπρόσωπος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε ...

Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν,  «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά.
Διαμάχη Ντεπ - Σέιν, «Είναι ένας ψεύτης κατ'εξακολούθηση»: Ο Τζόνι Ντεπ στην πυρά. Δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος στη διαμάχη ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση