ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα
Επικαιρότητα.


Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου και του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ κ.Reuven Revlin κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο PDF Εκτύπωση E-mail
Επικαιρότητα
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Δευτέρα, 29 Ιανουάριος 2018 16:01
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου και του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ κ.Reuven Revlin κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
resized DK1 4082

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Φίλε,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Αθήνα, ανταποδίδοντας την θερμή φιλοξενία, την οποία μου επιφυλάξατε στο Ισραήλ.  Σας διαβεβαιώνω ότι η επίσκεψή μου αυτή στην Χώρα σας, πέραν του ότι αποτέλεσε σταθμό στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, παραμένει πάντα χαραγμένη βαθιά στην μνήμη μου, με κορυφαία στιγμή την περιήγηση στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

  1. Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο Χωρών μας βρίσκονται στο καλλίτερο δυνατό επίπεδο και με την πάροδο του χρόνου καθίστανται, είμαι βέβαιος, καλλίτερες και βαθύτερες. Σ’ αυτό συμβάλλει και η εξαιρετικά παραγωγική τριμερής συνεργασία μας, με την συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Τα επιμέρους ζητήματα της συνεργασίας μας σ’ όλους τους τομείς, και ιδίως στον οικονομικό, στον ενεργειακό και στον αμυντικό τομέα, θα τα συζητήσετε με την Κυβέρνηση.  Μένω λοιπόν σε ορισμένα γενικότερα θέματα των σχέσεών μας και, ειδικότερα, στα εξής:
  2. Πριν απ’ όλα αισθάνομαι ευτυχής, διότι προ ολίγων ημερών υπέγραψα το προεδρικό διάταγμα, που ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για την ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη. Εμείς, οι Έλληνες, θεωρούμε ότι το Μουσείο αυτό είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στην Ιερή Μνήμη των συμπατριωτών μας Εβραίων, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.  Πέραν τούτου, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη θα λειτουργεί και ως λίκνο πολύτιμων διδαγμάτων για το μέλλον.  Με την έννοια ότι θα μας εμπνέει να μην ξεχνάμε ότι υπολείμματα του ναζισμού και της θηριωδίας του εμφανίζονται ακόμη.  Και ότι έχουμε χρέος, απέναντι στον Άνθρωπο και στην Δημοκρατία, να τα καταπολεμήσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ως την τελική τους εξάλειψη.  Δοθέντος ότι αποτελούν κίνδυνο για την ίδια την Ανθρωπότητα.
  • Προσεγγίζουμε τα μεγάλα ζητήματα, κυρίως στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή μας, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να στρεφόμαστε εναντίον οποιουδήποτε τρίτου. Επιδιώκουμε την μακροπρόθεσμη προαγωγή της ειρήνης στην περιοχή, με άμεσο τέλος του πολέμου και βέβαια την εξάλειψη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας του ISIS, που διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.  Υποστηρίζουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστινίους.
  1. Θεωρούμε τις στενές σχέσεις και την συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ στρατηγικής σημασίας, και για το Ισραήλ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτως ή άλλως, το Ισραήλ, από πλευράς δημοκρατικών θεσμών και γενικότερου πολιτικού προσανατολισμού, βρίσκεται πιο κοντά στον χώρο της Δύσης και, ειδικότερα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Γι’ αυτό και στηρίζουμε την σύγκληση, το συντομότερο δυνατό, του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ.
  2. Επειδή κοινός παρονομαστής των σχέσεών μας είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, στο σύνολό του, ζητούμε από την Φίλη Χώρα σας την συμπαράστασή της στην αντιμετώπιση των Εθνικών Θεμάτων της Ελλάδας -που είναι και Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

Α. Το Κυπριακό -πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα- πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.  Και το Διεθνές, ιδίως δε το Ευρωπαϊκό, Δίκαιο δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων.  Και το Ισραήλ έχει πλήρη επίγνωση, πέραν των άλλων, του τι καταστροφικό προηγούμενο για την Διεθνή Κοινότητα και, πρωτίστως, για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργούσε η ύπαρξη κράτους, του οποίου την κυριαρχία επηρεάζουν ή και καθορίζουν, έστω και μερικώς, τρίτα κράτη.

Β. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Τουρκίας. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.  Πλην όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται πλήρως από την εκ μέρους του κράτους αυτού χρησιμοποίηση ονόματος που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και, άρα, δεν αμφισβητεί, κατ’ ουδένα τρόπο, το status quo των σημερινών συνόρων. Επομένως, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της, προκειμένου να υπάρξει λύση ως προς το όνομά της και, άρα, ως προς την προοπτική της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δ. Στηρίζουμε, τέλος, την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Αλβανίας.  Πλην όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε από τον σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κορωνίδες τα δικαιώματα των Μειονοτήτων και το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία.

Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Φίλε,

Και πάλι σας καλωσορίζω.  Και εύχομαι Εσείς και η Σύζυγός σας να απολαύσετε την παραδοσιακή Ελληνική Φιλοξενία, σε όλες τις εκφάνσεις της.

R.RIVLIN (από ανεπίσημη μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εξαίρετη φιλοξενία που απολαμβάνουμε. Δεν υπάρχει δευτερόλεπτο που η σύζυγός μου, εγώ και όλο το Ισραήλ να μην γινόμαστε μάρτυρες της περίφημης ελληνικής φιλοξενίας. Χαρήκαμε που σας είχαμε μαζί μας στο Ισραήλ το 2016. Καθώς επίσης η συμμετοχή σας στην κηδεία του Προέδρου Σιμόν Πέρες – αιωνία του να είναι η μνήμη – συγκίνησε μέχρι τα βάθη της καρδιάς όλο τον λαό στο Ισραήλ για την πίστη που δώσατε στην κηδεία του ενάτου Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν έχουν μόνο γεωγραφική εγγύτητα. Υπάρχει στενή σχέση σε τομείς όπως ο πολιτισμός και το πολιτικό πνεύμα. Και οι σχέσεις μας έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ της Αθήνας και της Ιερουσαλήμ εδώ και χιλιετίες. Όλος ο κόσμος έχει μάθει για την ελληνική φιλοσοφία. Και θα σας έλεγα μάλιστα ότι υπάρχουν βουλευτές στην Βουλή, οι οποίοι μιλάνε και λένε προτάσεις του Θουκυδίδη χωρίς ενδεχομένως να ξέρουν ότι προέρχονται από εκείνον.

Οι μεταξύ μας σχέσεις όμως δεν σφυρηλατήθηκαν μονάχα στο παρελθόν. Βρίσκομαι εδώ σήμερα λόγω της μεγάλης μας φιλίας, η οποία και συνεχίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ και μας κάνει περήφανους. Όπως η απεραντοσύνη της θάλασσας, έτσι και η μεταξύ μας συνεργασία έχει πάρα πολλές προοπτικές. Θα έλεγα, προοπτικές που δεν γνωρίζουν σύνορα. Σήμερα έχουμε σε πολλούς τομείς συνεργασία. Έχουμε συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, στον τομέα της ασφάλειας, στον τομέα τον στρατιωτικό, στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Καθώς επίσης και στον τομέα των υδάτινων πόρων και ιδιαίτερα στα θέματα αφαλάτωσης, η οποία μας έχει βοηθήσει πολύ λόγω των περιπτώσεων ξηρασίας τις οποίες έχουμε. Σήμερα μάλιστα που ανακαλύπτονται πηγές ενέργειας και κοιτάσματα, η συνεργασία μας για όλη την Μέση Ανατολή γίνεται ακόμα σημαντικότερη και αυτή βεβαίως περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Θα ήθελα, πριν μπούμε στα διεθνή θέματα, να σας ευχαριστήσω και να πω πόσο εκτιμώ την βοήθεια που προσφέρετε στους πρόσφυγες από την Συρία. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι και εμείς στο Ισραήλ, με την σειρά μας, περιθάλπουμε θύματα πολέμου χωρίς να ξεχωρίζουμε από πού έρχονται ή από πού έχουν χτυπηθεί.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου εδώ θα συμμετάσχω στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.  Και δράττομαι της ευκαιρίας, κύριε Πρόεδρε, να ευχαριστήσω την Εξοχότητά σας καθώς και την Κυβέρνηση της Ελλάδος για όλη την αμέριστη βοήθεια όσον αφορά την ίδρυση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, το οποίο θα σημάνει το «ποτέ πια». «Ποτέ πια στον αντισημιτισμό, ποτέ πια στον ρατσισμό».

Εξοχώτατε, όπως σε πολλές χώρες, δεδομένου ότι ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο μικρός, συμβαίνουν πάντοτε ακόμα περισσότερες πολιτικές συρράξεις.  Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν «κόκκινες γραμμές», τις οποίες σε κανένα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τις προσπεράσει.  Η Ελλάδα και το Ισραήλ θέλουν να εξηγήσουν σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στους γείτονές τους ότι δεν είναι κατά τύχη, αλλά είναι ότι η μοίρα μας έταξε να ζούμε οι μεν δίπλα στους δε.  Όλος ο κόσμος, όλες οι χώρες, πρέπει να κατανοήσουν ότι αρκετά πια με τους πολέμους.  Περάσαμε ήδη δύο Παγκοσμίους πολέμους.  Αρκετά οι διενέξεις.  Πρέπει να βρεθεί λύση για την ασφάλεια.  Και πρέπει να βρεθεί λύση με βάση τον σεβασμό και την ασφάλεια και, πάνω απ’όλα, χωρίς να προσπερνάμε αυτές τις γραμμές που προανέφερα, οι οποίες υπάρχουν από χιλιετίες και έχουν θεσπισθεί και για τις επόμενες γενιές.

Όταν επισκέπτεσθε την χώρα μας ακούτε τα προβλήματα που έχουμε εμείς.  Όταν επισκεπτόμεθα εμείς την δική σας ακούμε τα προβλήματα που έχετε εσείς.  Ο στόχος μας όμως είναι να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με τρόπο τέτοιο, ο οποίος θα είναι καλός για όλους.

Και πάλι, κύριε Πρόεδρε, εκ βάθους καρδίας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για όλα όσα κάνετε, για τις ανοιχτές και καλές σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας.  Και να εκφράσω την ελπίδα ότι, πραγματικά, αυτές οι σχέσεις θα καρποφορήσουν ακόμα περισσότερο.  Και, πάνω απ’όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Ελληνική Κυβέρνηση για όλη αυτή την πολύ καλή συνεργασία.  Και πάλι ευχαριστώ πολύ.  Να είσθε όλοι ευλογημένοι.  Η Ελλάδα και το Ισραήλ, η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ παρέμειναν στις θέσεις τους ισχυρές, ακόμα και αν πέρασαν από αυτές πάρα πολλές  αυτοκρατορίες.  Να είσθε σίγουρος, κύριε Πρόεδρε, ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Ιερουσαλήμ θα ίστανται παντοτινά.

resized DK1 4108

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:  Να θυμίσω, κύριε Πρόεδρε – αφού σας ευχαριστήσω και πάλι – ένα γεγονός που, για μας, τους Ευρωπαίους, είναι πάρα πολύ σημαντικό.  Λέμε ότι το τρίγωνο εκείνο το οποίο εκφράζει τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, οι τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι: Η Αθήνα για το Πνεύμα της και την Ελευθερία, είναι η Ρώμη για τους Θεσμούς και είναι  η Ιερουσαλήμ, για την διδασκαλία εκείνη που εκφράζει την Αγάπη και την Αλληλεγγύη.  Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.  Άλλο ένα σημάδι του πόσο κοντά είναι, όπως είπα προηγουμένως, και πόσο αισθανόμαστε ότι είναι κοντά εμείς, οι Ευρωπαίοι, το Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

resized DK1 4122

R. RIVLIN: Επιτρέψτε μου μονάχα να προσθέσω, κύριε Πρόεδρε, ότι όλοι γνωρίζουν ότι η Αθήνα είναι πρωτεύουσα της Ελλάδος, η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας και, έτσι, θα ήθελα επίσης να πω, ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ευχαριστώ.

resized DK1 4166

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:  Επιτρέψτε μου, στο τελευταίο αυτό ζήτημα να σας πω ότι η Ελλάδα ακολουθεί πιστά την θέση την οποία έχει διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση:  Το ζήτημα αυτό θα λυθεί όταν πρέπει, μέσα από τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων και με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Το τονίζω αυτό, κύριε Πρόεδρε.  Γνωρίζω τις θέσεις σας, αλλά η Ελλάδα, ως Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθεί αυτή την γραμμή που, σας τονίζω, διόλου δεν αλλάζει την βούλησή μας, όλων των Ευρωπαίων, να βλέπουμε το Ισραήλ ολοένα και πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.-

resized DK1 4133

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 25 από 6944

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κινηματογραφικά βραβεία Βρετανίας, Βafta καλύτερης ταινίας στο 'Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, Μιζούρι''.
Κινηματογραφικά βραβεία Βρετανίας,  Βafta καλύτερης ταινίας στο 'Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, Μιζούρι''.
Κινηματογραφικά βραβεία Βρετανίας, Βafta καλύτερης ταινίας στο 'Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, Μιζούρι''. Στην ταινία ...

Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber
Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber
Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber Είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζευγάρια της showbiz μιας και η σχέση τους θυμίζει ...