ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Δήλωση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2017 18:19

Δήλωση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

 

UNESCO23022017

«Ανοίγει ο δρόμος για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής γλώσσας» τόνισε σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, με αφορμή την ψήφιση του Άρθρου 36 στο σχέδιο νόμου: «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Η Ελληνική γλώσσα δεν αποτελεί μόνο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην μητέρα Πατρίδα και τους Έλληνες της Διασποράς, ούτε μόνο φορέα των αξιών και ιδεωδών του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς. Η ελληνική γλώσσα, με τα σημασιολογικά φορτία που διαθέτει, συνιστά αναγκαιότητα για το σύγχρονο κόσμο, σε μια εποχή που αναζητείται επιτακτικά η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ζωής, όπως την υπηρέτησε διαχρονικά ο ελληνικός πολιτισμός.

 

Συνεπώς, η επιλογή της κυβέρνησης για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας απαντά σε ένα παγκόσμιο ζητούμενο, αλλά και ενισχύει παράλληλα την ελληνική παρουσία στον κόσμο.

 

Άλλωστε, δεν πρόκειται για αποσπασματική ενέργεια, αλλά εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική στήριξης των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, μετά και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, στην οποία έχουμε ήδη νομοθετικά προχωρήσει.

 

Συγκεκριμένα αποβλέπουμε:

 

  • στην ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της Ελληνικής γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του,

 

  • στην προαγωγή της διαρκούς και διαπλαστικής συμβολής της Ελληνικής γλώσσας, ως εργαλείου ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών στο πεδίο της φιλοσοφίας, των επιστημών, των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού,

 

  • και τέλος στην προώθηση του ρόλου της Ελληνοφωνίας σε ό,τι αφορά τη διεπικοινωνία του Ελληνισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο, την Ελληνική Διασπορά, αλλά και κάθε πολίτη του κόσμου, που μετέχει των αξιών της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

 

Εν κατακλείδι, ενισχύοντας την παρουσία της ελληνικής γλώσσας επεκτείνουμε την επιρροή της ελληνικής σκέψης, ενισχύουμε την ίδια την Ελλάδα.

 
Η έκθεση της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας μετά τη Ρωσία ταξιδεύει στην Ιταλία Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής του Δήμου Ιωαννιτών στους ασημουργούς
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2017 14:42

Η έκθεση της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας μετά τη Ρωσία ταξιδεύει στην Ιταλία.

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής του Δήμου Ιωαννιτών στους ασημουργούς.

φωτο

Μετά την πετυχημένη Έκθεση «Η Τέχνη του Ασημιού των Ιωαννίνων – η Ασημουργία των Ιωαννίνων στο πέρασμα των αιώνων» που διοργανώθηκε στη Μόσχα της Ρωσίας, από τον Δήμο Ιωαννιτών το διάστημα του Ιούλιου - Οκτώβριου του 2016, και σε συνέχεια του έντονου ενδιαφέροντος που έχει καταγραφεί για τη φιλοξενία της Έκθεσης και σε άλλες Χώρες από την πρώτη στιγμή, οι συνδιοργανωτές του όλου εγχειρήματος, συμπεριλαμβανομένων της Μητροπόλεως Ιωαννίνων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου, αποφάσισαν να αναθέσουν στο Δήμο Ιωαννιτών, την εκπροσώπηση σε συζητήσεις – διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα, η συγκεκριμένη Έκθεση να φιλοξενηθεί και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Ήδη μέρος της Έκθεσης αυτής με τον τίτλο « Όταν η Τέχνη γίνεται Ιερή», εκτίθεται με μεγάλη επίσης επιτυχία από τις 21 Δεκεμβρίου, 2016, στο Μουσείο Αργυροχοτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στα Ιωάννινα.

Σε συνέχεια της πρώτης και άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος τόσο της Ιταλικής Πρεσβείας στη Αθήνα όσο και της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, αλλά και σε απευθείας συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε μέσα στο επόμενο διάστημα να διενεργηθούν και να διερευνηθούν από την εντεταλμένη ομάδα του συγκεκριμένου έργου, οι απαραίτητες και οι κατάλληλες διαδικασίες – ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Έκθεση στην Ιταλία μετά το Πάσχα.

 

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών και προκειμένου να συγκεντρωθούν τα κατάλληλα δεδομένα και εκθέματα ώστε να καταρτιστεί η νέα ανάλογη μουσειολογική μελέτη της νέας Περιοδικού τύπου Έκθεσης, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους φορείς και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αργυροχρυσοχοΐας της περιοχής , να συμμετάσχουν, με υψηλής ποιότητας αντικείμενα της παραγωγής των εργαστηρίων τους (έως 4 τμχ.).

 

Δεδομένων των ιδιαιτέρων προδιαγραφών που θα πρέπει να έχει ή νέα Έκθεση ώστε να ανταποκριθεί στην απαιτητική αγορά του Ιταλικού κοινού, η συμμετοχή ιδιωτικών συλλογών κρίνεται σκόπιμη, προκειμένου να αναδειχτεί εκ νέου η υψηλή παράδοση αλλά και η σύγχρονη εξέλιξη του συγκεκριμένου κλάδου μέσα από τον αξιόλογο χώρο των τοπικών εργαστηρίων και επαγγελματιών της περιοχής.

 

Για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον υπεύθυνο συντονιστή του έργου κ. Στέφανο Ζέρβα, Ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου Ιωαννίνων (Τηλ. 26510 61272) ή/και στην υπεύθυνη επιμέλειας του έργου – Προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης , κα Κλεοπάτρα Εξάρχου (Τηλ. 26510 75131).

 
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πέμπτη, 23 Φεβρουάριος 2017 13:48

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ 

 «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ»

 ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

 resized IMG 8680

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα παιδιά ζωγραφίζουν την προσφυγιά»  που διοργανώθηκε από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών - Refugees Welcome to Piraeus!" και το "Syrian Solidarity House", με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, πραγματοποιήθηκαν χθες, στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής, Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε:

«Καλησπέρα κι από εμένα, καλώς ήρθατε. Ως εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά και εκ μέρους του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Πειραιά, ήθελα να σας καλωσορίσω κι εγώ και με την ευκαιρία να συγχαρώ την Παμπειραϊκή γι αυτήν την πρωτοβουλία και όλες τις πρωτοβουλίες που έχει δείξει τόσο καιρό εδώ στο λιμάνι του Πειραιά, αναλαμβάνοντας αυτήν τη δουλειά.  

Τα έργα που βλέπουμε σήμερα γύρω μας και που θα βλέπουν όλοι οι επισκέπτες της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι ένα ακόμα μικρό βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν στο χώρο της ένταξης και της καλλιέργειας, της δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης, αγάπης και συμβίωσης με τους πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ στη χώρα μας. Τέτοια πράγματα είναι πολύ σημαντικά και θα χαρούμε να δούμε πολλά περισσότερα.   Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια».

 resized IMG 8692

Η  Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου κα Ευαγγελία Μπαφούνη, σημείωσε: «Σας καλωσορίζω στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και στα εγκαίνια αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης των παιδιών για το πώς αυτά τα ίδια βλέπουν την προσφυγιά τους, για το πώς βλέπουν αυτό το μεγάλο ταξίδι από τις εστίες τους, από το γνωστό οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον προς μια καλύτερη ζωή – λένε οι μεγάλοι – προς το άγνωστο γι αυτά».    

 resized IMG 8693

Η υπεύθυνη στην ομάδα επικοινωνίας της Παμπειραϊκης κα Λουκία Σουγιά, ανέφερε: «Καλώς ήρθατε, είναι πολύ μεγάλη μας χαρά που είσαστε εδώ. Μια ματιά στα έργα που εκτίθενται απόψε δείχνει ξεκάθαρα πόσο μεγάλη δύναμη έχει η τέχνη και όσοι είχαν αυτήν την εξαιρετική ιδέα της έκθεσης νομίζω ότι αυτό είχαν στο μυαλό τους, δηλαδή ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να μεταφέρει ένα μήνυμα πιο ξεκάθαρο από κάθε κουβέντα, κάθε λόγο και μια ματιά δείχνει ακριβώς τη δύναμη των ανθρώπων που κατάφεραν να φθάσουν μέχρι εδώ. Έτσι, το επόμενο βήμα αυτών των έργων θα είναι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που θα προσπαθήσουμε να αφυπνιστούν, με βάση την εικόνα αυτής της ζωγραφικής των παιδιών. Ό,τι  και να πούμε είναι λίγο. Τα εμπόδια που υπερπήδησαν αυτοί οι άνθρωποι για να φθάσουν εδώ και να βρουν καταφύγιο ήταν σχεδόν ανυπέρβλητα. Τους ανοίξαμε σαν λαός, σαν χώρα μια αγκαλιά όσο μεγαλύτερη μπορούσαμε και μπορούμε και ελπίζουμε στο μέλλον την ίδια αγκαλιά να τους ανοίξουν και άλλες  χώρες στον ευρωπαϊκό ορίζοντα».   

 

Η έκθεση ζωγραφικής θα διαρκέσει μέχρι τις 5/3/17 οπότε ολοκληρώνονται και οι  δύο εκθέσεις φωτογραφίας για την προσφυγιά που φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη.

 

Ωράριο λειτουργίας : Δευ. - Παρ.: 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. & 5:00 μ.μ. - 8:00 μ.μ., Σάββατο: 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.

 

Είσοδος ελεύθερη, με προαιρετική συνεισφορά τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών ατομικής υγιεινής για τα παιδιά των προσφύγων.

 

 
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ.
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος 2017 18:47

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ.

resized Κώστας Ευαγγελάτου

Στο Παρίσι συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και θα διαρκέσει μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2017 η ομαδική έκθεση MIGRARTION- Τέχνη και Μετανάστευση, που διοργανώθηκε από την Melkart Gallery Paris στον περίφημο εκθεσιακό χώρο Espace Christine Peugeot, με τη συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών. 

resized Migractions Paris

Στην σημαντική αυτή έκθεση συμμετέχει και ο  Κώστας Ευαγγελάτος με συνθέσεις του όπως η μεγάλη "Αρχαική παρέλαση". Παράλληλα στα πλαίσια της έκθεσης γίνονται καλλιτεχνικές δράσεις-performance με τίτλο MIGRACTIONS.
Στην Αθήνα ο καλλιτέχνης συμμετείχε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε εκθέσεις που διοργάνωσε ο Όμιλος για την Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων και η Ένωση καλλιτεχνών και λογοτεχνών  Ηλιούπολης "Το εργαστήρι", στο Ξενοδοχείο Hilton, στο Πολιτιστικό Κέντρο Π.Φαλήρου "Φλοίσβος" και στον Δήμο Υμηττού-Δάφνης, που ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου.
resized MIGRARTION EXPO Paris
Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προξένησαν στους λογοτεχνικούς κύκλους τα ποιήματα που έγραψε για τους πρόσφυγες, με τίτλο: "Έκτακτο ανακοινωθέν-Οι πρόσφυγες θα ζούνε στα μουσεία" και "Η αρχή", τα οποία δημοσιεύτηκαν μαζί με άλλα του ποιήματα στην ετήσια έκδοση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών "Λογοτεχνική Χρονιά 2017".
resized MIGRARTION PARIS
Επίσης στην αποκριάτικη συνεστίαση της Εραλδικής και Γενεαλογικής Εταιρείας Ελλάδος που έγινε με επιτυχία στο εντευκτήριο του Συλλόγου των Αιγυπτιωτών στην Αθήνα παρουσιάστηκε η νέα έκδοση του "Louis D' Est", ένα βιωματικό αφήγημα του για τον σκύλο του Λούη, που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις "Αιγιαλός" της Κεφαλονιάς. Στην εκδήλωση δημοπρατήθηκε ένα  αντίτυπο του βιβλίου, με πρωτότυπο σχέδιο για την ενίσχυση της Εταιρείας!! Το αφήγημα έχει συγκινήσει φιλότεχνους και ζωόφιλους... 
resized ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2017
 
resized Απόκριες 2017 σύνθεση Κ. Ευαγγελάτου στο ART studio EST
Θερμές ευχές στο πνεύμα της Αποκριάς !! 
 


Σελίδα 1 από 586
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση